You are on page 1of 4

COMPLETE

Building materials and construction (3ce02)
OBJECTIVE QUESTIONS (UNIT-5)
1) In brick masonry the bond produced by laying alternate headers and stretchers in each course
is known as
a) English bond
b) Double flemish bond
c) Zigzag bond
d) Single Flemish bond
2) The stretcher bond in brick masonry can be used only when the thickness of wall is
a) 90 mm
b) 180 mm
c) 190 mm
d) 280 mm
3) Which of the following should be used for hearting of thicker wall?
a) headers
b) stretchers
c) brick bats
d) queen closer
4) a queen closer is a
a) brick laid with its length parallel to the face or direction of wall
b) brick laid with its breadth parallel to the face or direction of wall
c) brick having the same length and depth as the other bricks but half the breadth
d) brick with half the width at one end and full width at the other
5) minimum thickness of wall where single Flemish bond can be used is
a) half brick thick
b) one brick thick
c) one and a half brick thick
d) two bricks thick
6) the most important tool in brick laying for lifting and spreading mortar and for forming joints
is
a) trowel
b) square
c) bolster
d) scutch
7) expansion joints in masonry walls are provided in wall lengths greater than
a) 10 m
b) 20 m
c) 30 m
d) 40 m

where x is equal to a) 1/2 b) 1 c) 2 d) 1/4 10) As compared to english bond. of joints in the header course. double flemish bond is a) stronger b) more compact c) costly d) none of the above 11) for good bonding in brick masonry a) All bricks need not be uniform in size b) Bats must be used in alternate courses only c) The vertical joints in alternate courses should fall in plumb d) Cement mortar used must have surkhi as additive 12) Surkhi is added to lime mortar to a) Prevent shrinkage b) Decrease setting time c) Increase bulk d) Impart hydraulicity 13) What is the proportion of plaster for first coat by lime-mortar a) 1:1 b) 1:1.8) The type of bond provided in brick masonry for carrying heavy loads is a) Single Flemish bond b) double Flemish bond c) English bond d) Zigzag bond 9) Number of vertical joints in a stetcher course is x times the no.5 c) 1:2 d) 1:3 .

14) What is the proportion used for pointing work a) 1:1 to 1:2 b) 1:1 to 1:3 c) 1:1 to 1:4 d) 1:1 to 1:5 15) For 2 cubic metre plaster of 1:3. how much bags are required? a) 10 b) 15 c) 20 d) 25 16) In brick work how much % volume is assumed as mortar? a) 20% b) 25% c) 30% d) 35% 17) the openings left in flat roofs for lighting purposes is called a) lantern b) dormer window c) sky light d) gable window 18) in which foundations width>depth a) shallow foundations b) deep foundations c) pile foundations d) well foundations .

CE) .19) pier foundation is a type of a) well foundation b) deep foundation c) shallow foundation d) All of the above 20) Size of a hold-fast section is a) 20×6 b) 30×6 c) 20×5 d) 30×5 Answers 1(b) 2(a) 3(a) 4(c) 5(c) 6(a) 7(d) 8(c) 9(a) 10(d) 11(c) 12(d) 13(b) 14(b) 15(b) 16(c) 17(a) 18(a) 19(b) 20(b) Kamal kumar (Lecturer.