You are on page 1of 11

SEKOLAH KEBANGSAAN SENAWANG

70450, SENAWANG, SEREMBAN, NEGERI SEMIBILAN
No tel: 06-6776871
No Fax: 06-6784763

TARIKH PERLAKSANAAN : 5-9 MAC 2012
SASARAN:
CERAMAH: SEMUA MURID TAHUN 6
ANJURAN:
UNIT BIMBINGAN DAN KAUNSELING,
BADAN DISIPLIN DAN PENGAWAS
DAN
3K/KESELAMATAN
DENGAN KERJASAMA
KELAB CEGAH JENAYAH

PENGENALAN

kecederaan atau hilang funsi anggota badan atau gangguan emosi yang berat. Ini kerana muridmurid sekolah rendah masih belum matang mempunyai naluri ingin tahu dan sikap terikut-terikut serta terpengaruh oleh persekitaran yang tidak sihat.PENCEGAHAN JENAYAH Kejadian jenayah merupakan ancaman yang menggugat keselamatan pelajar dan warga sekolah. Senario ini tidak selamat dan ada kemungkinan untuk terjebak dalam amalan penyalahgunaan dadah. MATLAMAT Pelajar perlu mengenalpasti keadaan . Pelajar tidak seharusnya terlibat dalam kegiatan jenayah dan perlu diberi penerangan sewajarnya mengenai jenayah. PENCEGAHAN DADAH Dadah adalah musuh nombor satu negara. Dengan itu dadah akan menjadi musuh dan perkara yang paling digeruni serta murid-murid ini tiada kemungkinan langsung untuk dpengaruhi dan didekati oleh amalan penyalahgunaan dadah. tanda-tanda dan orang yang terlibat dengan jenayah . Diharapkan murid-murid sekolah rendah sekolah ini memahami risiko dan bahaya najis dadah. Kesan dan pengaruh negatif najis dadah perlu didedahkan kepada murid sekolah rendah sejak awal lagi. . Kejadian jenayah boleh menyebabkan kematian.Jenayah yang berlaku secara langsung dan tidak langsung perlu diberi perhatian supaya pelajar terselamat dari menjadi mangsa jenayah. Semoga dengan ini mereka tidak akan tertarik untuk mendekati amalan merokok yang membawa kepada penyalahgunaan dadah.

Negeri Sembilan Tema: “Hidup Cemerlang Tanpa Jenayah dan Dadah . Tarikh Perlaksanaan:5-9 MAC 2012 Sasaran: Murid-murid tahun 4-6 SK Senawang. Penyediaan diri untuk membenteras dan mengelakkan amalan jenayah. Mengenalpasti jenis-jenis jenayah . 2. Memberi input jenis-jenis dadah dan kesan-kesannya kepada tubuh badan. 4. 6. Menanamkan sikap sentiasa bertingkahlaku baik dan berwaspada supaya tidak terjebak dengan najis dadah. Mendedahkan bahaya dan risiko amalan penyalahgunaan yang merosakkan gaya hidup. 3. Mengenalpasti perkara yang berlaku semasa kegiatan jenayah serta pencegahannya. Memberi kerjasama kepada masyarakat untuk membenteras amalan penyalahgunaan dadah. individu dan persekitaran yang terlibat. 5.OBJEKTIF 1. Menyemai sahsiah terpuji dengan menjauhi amalan berunsur jenayah. 8. 7.

00 pagi .ATURCARA PROGRAM SEPANJANG MINGGU SEKOLAH SELAMAT Isnin * 5 Mac 2012 7.Perasmian Minggu Sekolah .00 pagi -Penyampaian cenderamata Khamis* 8 Mac 2012 (TAHUN 6) 9.Ceramah Jenayah (Gejala Ponteng) oleh pegawai Polis 11.Pameran Polis (bergilir mengikut kelas) Rabu *7 Mac 2012 (TAHUN 4) 9.Ucapan Pendahuluan Selasa *6 Mac 2012 (TAHUN 5) 9.00 pagi – Ceramah Katakan Tidak Pada Buli oleh Yayasan Pencegahan Jenayah 11.30 pagi Selamat 8.00 pagi .20 pagi .00 pagi – Ceramah Anti Dadah oleh PEMADAM 11.00 pagi -Penyampaian cenderamata .00 pagi -Penyampaian cenderamata 11.

00 .00 Sumber : Peruntukan Bimbingan Kaunseling Jumlah Perbelanjaan: RM 180. Hamper penceramah RM30 x 3 = RM90 2. JUMLAH: RM180.Pameran Dadah (bergilir mengikut kelas) ANGGARAN PERBELANJAAN 1.00 pagi .11. Jamuan RM 5 X 6 orang (penceramah/pegawai pameran)(3 hari)= RM 30x 3 hari=RM90.

JAWATAN KUASA PENASIHAT En Jamaluddin bin Jaapar (Guru Besar) PENGERUSI En. Che Mastah Bt Osman(GPK 1) SETIAUSAHA Pn.6 yang terlibat pada waktu P&P PERSIAPAN TEMPAT En Kamarul En Shariffudin SIARAYA/LCD En Roshaizi CENDERAMATA . Ainee Adina Bt Mohamed PENOLONG SETIAUSAHA Pn.5. Che Ros Bt Abdul Rahman Penyelaras / Juruacara En Amroz KAWALAN MURID Guru Tahun 4. Hamdan bin Mohd Nor (GPK HEM) NAIB PENGERUSI Pn.

Pn Hjh Siti Intan Safina bt Ahmad JAMUAN Pn Afidah Bt Sakarani PENUTUP Diharapkan dengan aktiviti ini dapat menyedarkan murid tentang keburukan melakukan jenayah dan kesan najis dadah kepada diri sendiri. masyarakat dan keluarga. DISEDIAKAN OLEH. ________________________________________ (AINEE ADINA BT MOHAMED) GURU BIMBINGAN DAN KAUNSELING SK SENAWANG DISAHKAN OLEH ______________________________________ (JAMALUDDIN BIN JAAPAR) GURU BESAR SK SENAWANG .

Saya yang menurut perintah. pihak kami mencadangkan tarikh untuk kempen ini adalah pada: Tarikh : 8 Mac 2012 (Khamis) Masa : 8. Tuan. JALAN DATO’ KELANA MAKMUR. NEGERI SEMBILAN. ii) Pameran Anti Dadah iii) Sumbangan bahan-bahan untuk sudut anti dadah iv) Cenderamata untuk murid-murid v) 3.SKS/04/04 : 27 Februari 2012 Kepada: AGENSI ANTI DADAH KEBANGSAAN 630. Untuk makluman pihak tuan. KEMPEN ANTI DADAH (HARI ANTI DADAH) Dengan segala hormatnya saya merujuk perkara di atas. SEREMBAN. Sukacitanya. . bahawa pihak kami akan mengadakan Minggu Sekolah Selamat dikalangan pelajar sekolah ini. Kami Tarikh : : Bil (8) dlm. Tuan Ruj. 2. kami ingin menjemput pihak tuan untuk membantu kami dalam menjayakan kempen ini.30 pagi Tempat: Dewan Peperiksaan Sasaran: Tahun 6 SK SENAWANG Segala kerjasama dan perhatian daripada pihak tuan amat dialu-alukan dan didahului dengan ucapan terima kasih. Antara perkara-perkara yang kami inginkan bantuan daripada pihak tuan dalam menjayakan kempen ini adalah: i) Ceramah mengenai bahayanya dadah. Dengan ini.Ruj. 70200.

bahawa pihak kami akan mengadakan Minggu Sekolah Selamat dikalangan pelajar sekolah ini. Ceramah Katakan ‘TIDAK” pada Buli Dengan segala hormatnya saya merujuk perkara di atas. pihak kami mencadangkan tarikh untuk kempen ini adalah pada: Tarikh : 7 Mac 2012 (Rabu) Masa : 8. Tingkat Atas Jalan Tampin Lama.SKS/04/04 : 27 Februari 2012 Kepada: Yayasan Pencegahan Jenayah 374. 701000. Kami Tarikh : : Bil (9) dlm. Rahang.30 pagi Tempat: Dewan Peperiksaan Sasaran: Tahun 4 Segala kerjasama dan perhatian daripada pihak tuan amat dialu-alukan dan didahului dengan ucapan terima kasih. Dengan ini. .……………………………. kami ingin menjemput pihak tuan untuk membantu kami dalam menjayakan kempen ini. Seremban. ii) Pameran Pencegahan Jenayah iii) Sumbangan bahan-bahan untuk sudut anti Cegah Jenayah 3. 2. Sukacitanya. Ruj. Tuan Ruj. Negeri Sembilan. Untuk makluman pihak tuan. En Jamaluddin Bin Jaapar Guru Besar SK Senawang. Antara perkara-perkara yang kami inginkan bantuan daripada pihak tuan dalam menjayakan kempen ini adalah: i) Ceramah mengenai bahayanya ‘ Buli”. Tuan.

En Jamaluddin Bin Jaapar Guru Besar SK Senawang. Untuk makluman pihak tuan. Dengan ini. . Kami Tarikh : : Bil (10) dlm. Tuan Ruj. Seremban. bahawa pihak kami akan mengadakan Minggu Sekolah Selamat dikalangan pelajar sekolah ini. Balai Polis Seremban 2.70300.SKS/04/04 : 27 Februari 2012 Kepada: Ketua Polis Daerah Seremban. Sukacitanya. pihak kami mencadangkan tarikh untuk kempen ini adalah pada: Tarikh : 6 Mac 2012 (Selasa) Masa : 8. 2. …………………………….30 pagi Tempat: Dewan Peperiksaan Sasaran: Tahun 5 Segala kerjasama dan perhatian daripada pihak tuan amat dialu-alukan dan didahului dengan ucapan terima kasih. Seremban 2.Sekian. KEMPEN CEGAH JENAYAH (OPS PONTENG) Dengan segala hormatnya saya merujuk perkara di atas. Saya yang menurut perintah. terima kasih. Antara perkara-perkara yang kami inginkan bantuan daripada pihak tuan dalam menjayakan kempen ini adalah: i) Ceramah mengenai Ponteng ii) Pameran Jenayah iii) Sumbangan bahan-bahan untuk sudut Kelab Cegah Jenayah iv) Cenderamata untuk murid-murid v) 3. Negeri Sembilan No Tel: 06-6012235 Faks: 06-6012624 Tuan. kami ingin menjemput pihak tuan untuk membantu kami dalam menjayakan kempen ini. Ruj.

. ……………………………. terima kasih.Sekian. Saya yang menurut perintah. En Jamaluddin Bin Jaapar Guru Besar SK Senawang.