You are on page 1of 27

CHIRURGIE

1. Care este cea mai frecventa urgenta abdominala?


a. Ulcerul perforat
b. Colecistita acuta
c. Apendicita acuta
d. Pancreatita acuta
e. Diverticulita

2. Formele clinice topografice ale apendicitei acute sunt urmatoarele, cu exceptia:


a. Apendicita pelviana
b. Apendicita subhepatica
c. Apendicita toxica
d. Apendicita mezoceliaca
e. Apendicita retrocecala

3. Formele clinice dupa gravitate ale apendicitei acute sunt urmatoarele, cu exceptia:
a. Apendicita cu peritonita secundar generalizata
b. Forma comuna
c. Apendicita cu peritonita septica difuza
d. Apendicita toxica
e. Apendicita cu peritonita

4. Care dintre manifestarile clinice enumerate este caracteristica abdomenului acut de tip
peritonitic?
a. Varsaturile
b. Icterul
c. Scaderea tensiunii arteriale

d. Abdomenul de lemn
e. Paloarea

5. Ruptura caruia dintre organele enumerate poate provoca abdomenul acut de tip hemoragic?
a. Colonul
b. Stomacul
c. Splina
d. Apendicele
e. Jejunul

6. Caruia dintre organele enumerate ii este caracteristica ruptura in doi timpi?


a. Rectul
b. Pancreasul
c. Colonul
d. Splina
e. Jejunul

7. Care dintre urmatoarele manifestari clinice este caracteristica abdomenului acut de tip
ocluziv?
a. Scaderea marcata a tensiunii arteriale
b. Sistarea tranzitului intestinal pentru materii fecale si gaze
c. Cefaleea intensa
d. Icterul obstructiv
e. Abdomenul de lemn

8. Care dintre entitatile enumerate din cadrul abdomenului acut de tip ocluziv/ischemic, are
mortalitatea cea mai ridicata?
a. Ocluzia dinamica

b. Infarctul enteromezenteric
c. Hernia inghinala strangulata
d. Hernia ombilicala strangulata
e. Hernia femurala

9. Care dintre urmatoarele afectiuni este asociata cu hemoroizii secundari?


a. Sindromul Biegelleisen
b. Constipatia
c. Piletromboza
d. Supuratii de vecinatate ale canalului anal
e. Sarcina la termen

10. Sdr coledocian implica urmatoarele manifestari:


a. prurit, icter, febra
b. greturi, varsaturi, dureri epigastrice
c. dureri hipocondrul drept, greturi, icter
d. dureri hipocondrul drept, febra, icter
e. dureri hipocondrul stang, febra, icter

11. Standardul de aur in diagnosticul paraclinic al litiazei veziculare este:


a. computer tomografia
b. ecografia abdominala
c. endoscopia digestiva superioara
d. analizele biochimice ale functiei hepatice
e. scintigrafia

12. Forma anatomopatologica cea mai grava de colecistita acuta este:

a. colecistita gangrenoasa
b. colecistita scleroatrofica
c. colecistita catarala
d. colecistitaflegmonoasa
e. colecistita sclerohipertrofica

13. Calculii care pot pasa din colecist in calea biliara principala au dimensiuni:
a. 5-10 mm
b. 1-3 mm
c. peste 15 mm
d. 10-15 mm
e. 15-20 mm

14. Operatia indicata la o tanara cu litiaza veziculara necomplicata este:


a. coledocotomia
b. colecistectomia
c. colecistostomia
d. colecistendeza
e. sfincterotomia

15. In ocluziile intestinale, sonda de aspiratie nazogastrica:


a. Permite administrarea de lichide pentru rehidratarea preoperatorie
b. Nu se foloseste decat in ocluziile prin strangulare
c. Se indeparteaza in timpul interventiei chirurgicale
d. Se foloseste pentru decompresia gastrointestinala
e. Se introduce numai pe gura

16. In ocluziile intestinale inalte:


a. Tabloul clinic e marcat de varsaturi precoce si incoercibile
b. Cea mai frecventa cauza e reprezentata de metastazele cancerului colorectal
c. Nu necesita tratament chirurgical
d. Durerile si varsaturile pot sa lipseasca
e. Distensia abdominal este mare

17. In ocluziile intestinale joase:


a. Varsaturile pot sa lipseasca
b. Radiografia abdominala pe gol indica imagini hidroaerice centrale, mici
c. Volvulusul cecal este cea mai grecventa cauza
d. Distensia abdominala este rara

18. Ocluziile prin strangulare:


a. Sunt produse de tumori
b. Pot fi tratate conservativ
c. Sunt cele mai grave datorita cointeresarii vascularizatiei ansei de la inceput
d. Necroza ansei interesate apare tardiv sau nu se produce
e. Nu sunt dureroase

19. Care este mecanismul principal in aparitia ulcerului duodenal?


a. Endocrin
b. Hiperaciditatea
c. Consumul de aspirina

20. Care dintre urmatoarele nu reprezinta un semn cardinal in perforatia ulceroasa?


a. Durerea

b. Pneumoperitoneul
c. Antecedentele ulceroase
d. Febra peste 38
e. Bradicardia

21. Care dintre urmatoarele afirmatii referitoare la esofag este gresita:


a. nu are o buna vascularizatie arteriala
b. limfa segmentului toracic inferior poate drena si in ganglionii micii curburi gastrice
c. are vase arteriale care formeaza arcade
d. tunica musculara are doua straturi
e. stratul muscular circular este mai profund

22. In cazul rectocolitei ulcero-hemoragice leziunile sunt cantonate pe:


a. ileon terminal
b. duoden
c. oriunde pe tubul digestiv
d. linia lui Douglas

23. Diverticuloza colica consta in:


a. segment colic in hernie inghinala
b. prezenta diverticulului Meckel
c. hernieri multiple ale mucoasei colice prin tunica musculara pana sub seroasa peritoneala
d. iesirea mucoasei prin orificiul anal
e. prezenta diverticulului Zenker

24. Riscul de malignizare este de 100% in:


a. polipoza juvenila

b. sdr Peutz-Jeghers
c. srd Gardner
d. polipoza recto-colica familiala
e. pseudopolipii inflamatori

25. Cancerul colonului drept se manifesta mai ales prin:


a. ocluzie
b. tenesme rectale
c. inapetenta

26. Explorarea suverana in cancerul colo-rectal este:


a. irigoscopia
b. colonoscopia totala cu biopsie
c. tuseul rectal
d. angiografia.
e. scintigrafia

27. Pancreatita acuta grava nu poate avea origine:


a. biliara
b. urliana
c. etanolica
d. posttraumatica
e. gripala

28. Care din urmatoarele afirmatii nu este adevarata:


a. Evisceratia presupune o solutie de continuitate a peretelui abdominal inclusiv a peritoneului
parietal
b. Eventratia apare intr-o zona considerata 'herniara'

c. Hernia apare printr-un traiect preformat sau dobandit intr-o zona herniara
d. Eventratia apare postoperator
e. Hernia tentoriala nu este operata de chirurgul generalist

29. Hernii ventrale sunt urmatoarele cu exceptia:


a. Herniile ischiatice
b. Herniile epigastrice
c. Herniile obturatorii
d. Herniile liniei Spiegel
e. Hernia ombilicala

30. Strangularea herniara implica urmatoarele semne cu exceptia:


a. Durere vie la nivelul zonei herniare
b. Varsaturi alimentare apoi bilioase si in final fecaloide
c. Formatiune tumorala abdominala ireductibila, fara impulsiune la tuse
d. Pastrarea tranzitului intestinal
e. Sistarea tranzitului intestinal

31. Care dintre urmatoarele afectiuni NU favorizeaza aparitia unei hernii:


a. constipatia
b. adenomul de prostata
c. bronsita cronica
d. alergiile cutanate
e. ulcerul duodenal

32. Care dintre urmatoarele entitati patologice NU greveaza cura operatorie a herniilor:
a. orhita ischemica

b. supuratiile plagii
c. globul vezical
d. dislexia

33. Care dintre urmatoarele cauze de ocluzie NU este mecanica:


a. hernia strangulata
b. invaginatia
c. neoplasmul de colon
d. diselectrolitemia
e. globul vezical

34. Hemicolectomia dreapta NU indeparteaza:


a. flexura stanga
b. ileonul terminal
c. Cecul
d. colonul ascendent

35. Hemicolectomia stanga NU indeparteaza:


a. flexura splenica
b. colonul descendent
c. 1/3 stanga a colonului transvers
d. Cecul

36. Primul si cel mai constant semn al ocluziei intestinale este:


a. cefaleea
b. meteorismul
c. starea generala alterata

d. varsaturile
e. durerea

37. Cauza cea mai frecventa a icterului mecanic este reprezentata de:
a. paraziti
b. tumori
c. calculi biliari
d. complicatii chirurgicale
e. traumatisme

38. Caracteristicile tumorilor maligne de parti moi sunt:


a. starea generala este neafectata
b. metastazarea este frecventa
c. tromboflebita saltanta este o manifestare a altor organe
d. sunt prezente sindroame paraneoplazice
e. mobilitatea supra si subjacenta este pastrata

39. Posibilele simptome si semne ale traumatismelor toracice inchise sunt:


a. durere
b. traumatopnea
c. crepitatii gazoase subcutanate

40. Tratamentul unui pneumotorace consta in:


a. administrarea de bronhodilatatoare
b. administrare de antialgige morfinomimetice
c. punctie cu ac gros

41. Metodele de tratament chirurgical in hipertiroidism sunt:


a. enucleorezectia
b. tiroidectomie totala
c. lobectomie subtotala intracapsulara
d. strumectomie subtotala intracapsulara

42. Hernia dobandita este cauzata de:


a. persistenta unui traiect herniar embrionar
b. absenta peritoneului de invelis
c. eforturi fizice prea mari
d. ereditate

43. O hernie inghinala trebuie diferentiata de un:


a. hidrocel
b. bubunocel
c. sac inghino-funicular
d. tumora testiculara
e. epiplocel

44. Tratamentul chirurgical al unei hernii are urmatoarele obiective, cu exceptia:


a. bandajul ortopedic
b. suprimarea sacului
c. sectiunea orificiului herniar
d. sutura de intarire a peretelui abdominal

BAREM DE CORECTARE

1. c
2. c
3. d
4. d
5. c
6. d
7. b
8. b
9. b
10. d
11. b
12. a
13. b
14. b
15. d
16. a
17. a
18. c
19. b
20. e
21. a
22. a
23. c
24. d
25. c

26. b
27. e
28. b
29. a
30. d
31. d
32. d
33. d
34. a
35. d
36. b
37. c
38. b, d
39. a
40. c
41. b
42. c
43. a
44. a

CHIRURGIE

1. Precizati care din factorii de mai jos nu este incriminat in etiologia cancerului de colon:
A. Boala Crohn;
B. Rectocolita ulcerohemoragica;
C. Polipoza familiala adenomatoasa;

D. Antecedentele de boala ulceroasa;


E. Acromegalia

2. Tabloul clinic la pacientii cu tumori de stomac este format din:


A. Alterarea starii generale
B. Dureri epigastrice
C. Hematemeza
D. Melena
E. Toate raspunsurile
3. Confirmarea diagnosticului in tumorile gastrice se face prin:
A. Endoscopie superioara, Endoscopie, CT
B. Colangiografie
C. Radiografie
D. Toate raspunsurile
4. Urmatoarele afirmatii despre traumatismele abdominale sunt adevarate, cu exceptia:
A. Contuziile abdomenului se incadreaza cel mai adesea in cadrul unui
politraumatism
B. 80% din cazurile de politraumatism prezinta contuzii abdominale
C. Splina si ficatul sunt cele mai afectate organe
D. Ecografia abdominala ofera primele elemente ale diagnosticului de
contuzie abdominala

5. In traumatismul splinei apar urmatoarele semne clinice :


A. Fracturi ale ultimelor coaste stangi
B. Se evidentiaza semnul Bouchacourt

C. Trismus
D. Toate de mai sus

6. Factorii de risc in aparitia volvusului sigmoidian sunt :


A. Varsta peste 50 de ani
B. Varsta peste 70 de ani, Constipatia
C. Interventii chirurgicale anterioare

7. Principala cauz de apariie a apendicitei acute este:


A. Obstrucia cu ascarizi
B. Obstrucia cu stercolii
C. Hipertrofia esutului limfoid
D. Obstrucia cu bariu
E. Obstrucia cu smburi

8. Care din urmatoarele afirmatii legate de evisceratii sunt corecte:


A. Apar prin orificii ne-naturale, Visecerele nu sunt acoperite de peritoneu
B. Viscerele sunt acoperite de peritoneu
C. Apar prin orificii natural
D. Cel mai frecvent apar la nivelul orificiului ombilical
9. Tabloul clinic in cadrul unei colecistite acute cuprinde:
A. Durere in hipocondrul drept insotita de aparare muscular, febril
B. Durere in hipocondrul drept neinsotita de aparare muscular
C. Sindrom icteric
D. Prezena semnelor de ocluzie intestinala

10. Elementele de gravitate ale unei pancreatite acute sunt:


A. Obezitatea
B. Semnele de soc, Cresterea lipazei de 5 ori
C. Echimozele pe flancuri
D. Litiaza biliar

11. Consecintele sistemice ale unei peritonite acute sunt urmatoarele cu exceptia:
A. Soc septic
B. Insuficienta renala
C. Acidoza metabolica
D. Alcaloza metabolica
E. Insuficienta respiratorie

12. Colecistita acut prezint: (510)


A. Icter
B. Durere n hipocondrul drept, mai mult de 6 ore, sindrom inflamator, amilazemie normal,
C. Durere n hipocondrul stng
D. Constipaie

13. Care sunt etiologiile responsabile de 80-90% din cazurile de pancreatit acut:
A. Mucoviscidoza
B. Litiaza vezicular, alcoolul
C. Hiperlipidemia
D. Tutunul

14. Durerea pancreatic este: (513)


A. Cu iradiere spre posterior
B. Calmat de aezarea pacientului pe partea afectat
C. Cu iradiere spre zona inghinal
D. Adminstraraea de Algocalmin
15. Care sunt complicaii locale ale pancreatitei acute? (515)
A. oc septic
B. Abcese, Insuficien multiorganic, Necrozei pancreatice
C. Colecii
D. Litiaza biliar

16. Tabloul clinic din pancreatita cronic se caracterizeaz prin:


A. Echimoze periombilicale
B. Examen clinic bogat n semne i simptome
C. Cretere ponderal moderat frecvent
D. Dureri pancreatice declanate de mese sau alcool, Context subiect etilic, vrst medie

17. Tratamentul etiologic al peritonei cuprinde: (518)


A. Laparotomie, Tratamentul cauzei, Lavajul cavitii abdominale
B. Antiobioterapie local, intraabdominal
C. Rezecie
D. RMN abdominal

18. Sunt caracteristici clinice particulare ale cancerului de cap de pancreas:

A. Icter progresiv, vezicul biliar, mare, palpabil, dureri n epigastru


B. Angiocolangita
C. Prurit
D. Insuficiena renal

19. Principala complicaie a herniilor este:


A. Icterul
B. Ileusul reflex
C. Hemoragia digestiv
D. Infecia, trangularea

20. Primul si cel mai constant semn al ocluziei intestinale este:


A. Cefaleea
B. Meteorismul
C. tarea generala alterata
D. Durere, Varsaturile, Durere

21. Caracteristicile infectiiilor chirurgicale sunt:


A. Monomicrobiene
B. Plurimicrobiene
C. Focar infectios dezvoltat numai local
D. Caracter sistemic
E. Necesita in principal tratament general

22. Care dintre semnele i simpomele urmtoare caracterizeaz hemoragia digestiv superioar:

A. Hematemez, Tegumente palide, Bradicardie


B. Melen
C. HTA
D. Moarte iminent

23. Care sunt semnele unei hernii strangulate ombilicale cu interesarea unei anse intestinale?
A. Oprirea tranzitului pentru materii si gaze
B. Reductibilitate herniei
C. Durere la nivelul cordonului spermatic
D. Stare general bun

24. Care este manevra indicat n perforaia ulcerului gastric la un bolnav de 40-60 ani, dac
dup momentul perforaiei nu a trecut mai mult de 6 ore?
A. Sutura simpl a ulcerului
B. Rezecia primar a stomacului
C. Biopsia mucoasei
D. Laparoscopie

25. n ulcerul duodenal se ntlnesc urmtoarele complicaii, exceptnd:


A. Malignizarea
B. Stenoza
C. Hemoragia
D. Penetraia
E. Perforaia

26. Durerea n ulcerul duodenal este:


A. Permanent
B. Are caracter colicativ
C. Dependent de alimentaie
D. Calmat de splturi gastrice
E. Cedeaz n cursul nopii

27. Cel mai informativ procedeu n depistarea ulcerului perforat este:


A. Gastrografia cu contrast n ortostatism
B. Pneumogastrografia
C. Radiografia de ansamblu
D. Laparoscopia
E. Gastrografia cu contrast n decubit lateral

28. Ulcerul gastric se opereaz:


A. Imediat dup ce a fost depistat
B. Dup prima hemoragie
C. La primele semne de malignizare
D. Dup eecul terapiei medicamentoase timp de 1-2 luni
E. Numai n caz de perforaie
29. Pierderea a 1000-1500 ml snge (30% din volumul circulant sangvin) caracterizeaz:
A. Hemoragia digestiv ocult
B. Hemoragia digestiv superioar mic
C. Hemoragia digestiv superioar medie
D. Hemoragia digestiv superioar masiv

E. Hemoragia digestiv cataclizmic

30. Durerea n ocluzia intestinal mecanic prin obstrucie este:


A. Vag
B. Continu
C. Colicativ
D. Tranzitorie
E. Arztoare

31. Principalele ingrijiri postoperatorii ale bolnavului cu ocluzie intestinal sunt:


A. Reechilibrarea hidroelectrolitic i susinut la valori normale ale constantelor biologice,
Antibioterapia, stimularea peristaltismului intestinal
B. Interzicerea mobilizrii bolnavului
C. Interzicerea alimentrii enterale timp de o sptmn
D. Reducerea distensiei intestinale

32. Ocluzia intestinal mecanic joas se caracterizeaz prin:


A. ntreruperea de la inceput a tranzitului de materii si gaze, starea general se mentine buna
timp indelungat
B. Febr
C. Vrsturi precoce
D. Pneumoperitoneum

33. n colecistita acut litiazic durerea:


A. Se cupeaz cu tratament antispastic
B. Iradiaz n "centur"

C. Este precedat de icter


D. Are caracterul nesemnificativ

34. Care din elementele de mai jos sunt cele mai frecvente i valoroase n diagnosticul
pancreatitei cronice?
A. Hiperamilazemia i/sau hiperamilazuria
B. Scderea ponderal, Durerea
C. Vrsturile
D. Tumora epigastric dur, fix, boselat

35. Majoritatea absolut (90%) a traumatismelor abdominale sunt multiple, cauza principal
fiind:
A. Plgile prin arm de foc
B. Plagile prin arm alb
C. Catatraumatismele
D. Accidentele de circulaie
E. Traumatismele sportive

36. n trauma nchis a abdomenului predomin leziunea organelor parenchimatoase, care n


40% cazuri sunt multiple. ele mai frecvente sunt leziunile:
A. Pancreasului
B. Splinei, Ficatului
C. Rinichilor
D. Suprarenalelor

37. Semnele precoce ale peritonitei acute generalizate includ urmtoarele:

A. Dureri abdominale, Contractur muscular, Imobilitatea peretelui abdominal, Subfebrilitate


B. Vrsturi fecaloide
C. Puls normal
D. TA cu valori normale

38. Tratamentul peritonitei acute generalizate include mai multe compartimente, rolul principal
revenind:
A. Interveniei chirurgicale
B. Terapiei cu antibiotice
C. Coreciei modificrilor grave metabolice
D. Restabilirii funciei tractului digestiv
E. Profilaxiei complicaiilor

39. Care sunt factorii patogenetici principali n etilogia bolii varicoase?


A. Obezitatea
B. Insuficiena valvular, Dilatarea venelor
C. Insuficiena cardiac
D. Scderea presiunii venoase

40. Principalele simptome n varicele venelor membrelor inferioare sunt:


A. Claudicaia intermitent
B. Edemul periferic spre sfritul zilei, schimbri trofice n regiunea supramaleolar
C. Convulsii nocturne a muchilor gambei
D. Simptomul "ischemiei plantare"

41. Care dintre urmtoarele afirmaii privind apendicita acut este adevrat:
A. Durerea n fosa iliac dreapt este un semn caracteristic, poate evolua sub form gangrenoas
B. Febra este un semn caracteristic la btrni
C. Leucocitoza este ntotdeauna prezent
D. Pulsul este accelerat

42. Numerotai afirmaiile corecte referitor la plastronul apendicular abcedat:


A. Apendiceectomia este obligatorie
B. Se practic apendiceectomia de urgen
C. Se nltur apendicele numai dac este amputat
D. Nu se practic intervenie chirurgical
E. Se face numai tratament cu antibiotice, inclusiv antibioterapie endolimfatic + fizioterapie

43. Apendicita acut la btrni impune tactica:


A. Expectativ, pentru c frecvent se formeaz un plastron
B. Intervenia chirurgical de urgen
C. Irigografie pentru a depista un cancer, frecvent ntlnit la aceast vrst
D. Tratamentul iniial al tarelor asociate
E. Tratamentul numai cu antibiotice

44. n caz de plastron apendicular, care este cea mai bun opiune terapeutic:
A. Tratament medical iniial i apendicectomie la distan
B. Apendicectomie imediat
C. Drenaj percutanat
D. Laparotomie i lavaj peritoneal abundant imediat ce diagnosticul a fost confirmat

E. Nici una de mai sus

BAREM DE CORECTARE

1. D
2. E
3. A
4. B
5. A
6. B
7. B
8. A
9. A
10. B
11. D
12. B
13. B
14. A
15. B
16. D
17. A
18. A
19. D
20. D

21. B
22. A
23. A
24. B
25. A
26. C
27. D
28. D
29. C
30. C
31. A
32. A
33. A
34. B
35. D
36. B
37. A
38. A
39. B
40. B
41. A
42. C
43. B
44. A