You are on page 1of 11

Successive Differentiation

Trigonometric Functions

Solved Problems

Problems On Trigonometric Functions:-

(1) If y=sin-1x Find yn


If a= cosx+isinx =eix
1/a=cosx-isinx

a+=2cosx

a-=2isinx

(2isinx)7 = (a-)7

=a7-7a6 + 21a5 - 35a4 + 35a3

= 21a2 + 79

= (a7 ) 7(a5 ) + 21(a3 ) - 35(a-)


= 2-7(-1)sin7x= (2isin7x) 7(2isinx5x) +21(2isin3x) -35(2isinx)

sin7x = {sin7x -7sin5x +21sin3x -35 sinx}

y=
yn =

n
) - 75n sin(5x+ ) + 2i3n
{7 sin(7x+

sin(3x+ ) 35sin(x+ )}

Successive Differentiation

Trigonometric Functions

Solved Problems

(2) y = 2xsin2x .cos3x Find yn


y = 2x{(sinx.cosx)2 cosx}
= 2x{ (2sinx.cosx)2 cosx}
=

2
{
sin
2x.cosx}

=
=
=

}(cosx)

{cosx cos4x cosx}

(cosx - (cos5x + cos3x))

= (2cosx cos5x cos3x)

= { cosx - cos5x - cos3x}

yn = {2exlog2r1ncos(x+nE1) - exlog2r2ncos(5x+nE2) exlog2r3ncos(x+nE2)}


where r1 = () + , r2 = () + , r3 =
() +

E1=tan-1() , E2 = tan-1() , E3 = tan-1()

Successive Differentiation

Trigonometric Functions

Solved Problems

(3) If y = sinrx + cosrx


p.t. yn= ( + () )

y = sinrx +cosrx

yn = rnsin(rx+ ) + rncos(rx+ )

yn = rn(sin(rx+ )+ cos(rx+ ))

= rn((sinrx+) + ( ())

= rn(1+sinz(rx+))

= rn(1+ (-1)nsin2rx)

(4) If y = ++ +
P.t. yn=

() !
+
( +)

{ (cos+sin)-n-1 cos(n+1) + sin(n+1)

y = ++

= (+)+ (+)

= (+) (+ )

y = (+) (+)

(+) (+ )

(+) ()(+)
3

Successive Differentiation

(+)

Trigonometric Functions

(+)(+)

()

()()

() !

yn = (+)+

Solved Problems

() !

(+) (+)+

()()+

Let x+i = r
x-i = r
Also 1+i =
1-i =
yn =

() !

(+)

{+(+)+

. +

(+)
. +

() !
+

( + (+))

=
=
=

{ (cos

+sin)-n-1

( + (+)

() !
+
() !
+
() !
+

{ (cos +sin)-n-1

2cos ( + ( + ) )}

{ (cos +sin)-n-1 - {
{ (cos +sin)-n-1 - {

2 cos ( +(n+1))}
2 cos(n+1)

sin(n+1) }}
=
=

() !
+

{ (cos +sin)-n-1 cos(n+1) +( + ) }

() !
+

( +)

{ (cos +sin)-n-1 cos(n+1) +( +

) }
4

Successive Differentiation

Trigonometric Functions

(5) y = ++
() !

P.t. yn =

( + )

= (

r = + +

Solution:x2 + 1 + x =0
x =
x=
y =



) (
)

y =

( )

() !


( )+


)
(
() !

)+


= r

= r

Put

() !

yn =

+
() !

=
yn =

{ (+) (+) }
{ 2isin(n+1) }

+
() (+)
+

Now rcos = x-cos = x +


5

Solved Problems

Successive Differentiation

Trigonometric Functions

rsin = sin
where cos =

= cot-1 {

=
=

r = ( + ) +
r = + +

(6)sin2x
Soln.:

Let y = sin2x =

1 cos 2 x
2

yn = 0

yn = 2n1cos 2 x n2

1
2

cos 2 x n2

1
2

(7) cos3x
Soln.:

Let y = cos3x
cos3 = 4cos3 3cos

y = 1 3 cos x cos 3 x

yn =

3
n 1 n

cos x
3 cos 3 x
4
2 4
2

(8) sinx cos2x


6

cos 2 x
2

Solved Problems

Successive Differentiation

Soln.:

Trigonometric Functions

Let y = sin x cos 2x

y = 1 sin(3 x ) sin(x 2 x )

y = 1 sin 3 x sin x

yn = 32x sin 3 x n2 12 sin x n2

(9) sinx sin2x sin3x


Soln.:

Let y = sinx sin2x sin3x


y = (sinx sin2x)sin3x
sinA sinB = 12 cos(A B) cos(A B)

y=

y = 1 sin(x 3 x ) sin(x 2 x ) 1 (2 cos 3 x sin 3 x )

y = 1 sin 4 x sin 2 x sin 6 x

yn =

1
1
cos x sin 3 x cos 3 x sin 3 x
2
2
4

1
4

n
n
n
n

n
n
4 sin 4 s 2 2 sin 2 x 2 6 sin 6 x 2

(10) ex sin3x
Soln.:

Let y = ex sin3x
y=

e x
3 sin x sin 3 x
4

sin3 = 3sin
7

Solved Problems

Successive Differentiation

Trigonometric Functions

Solved Problems

3 x
1
e sin x e x sin 3 x
4
4

y=

1
2 x
(
1

1
)
e sin( x n tan 1

n
1
3
(1 32)2 e x sin(3 x n tan 1

4
1

yn =

yn =

3
4

3
4

n
n2 x

1
1
2
2

sin(
x

n
tan
(

1
))

(
10
)
e x sin(3 x n tan 1 )(3)

tan1( = tan1)

yn =

3
4

n
n2 x

1
1
2
2

sin(
x

n
tan
(

1
))

(
10
)
e x sin(3 x n tan 1 )(3)

yn =

3
4

n
n2 x

2
2

sin
x

(
10
)
e x sin(3 x n tan 1 (3))

4 4

(11) sin3x cos5x


Soln.:

Let y = sin3x cos5x


y = sin3x
y=

(2 sin x cos x )3
cos 2 x
3
2
3

y = (sin 2 x2)

cos 2 x

Let p = cos x sin x

pn =

cos nx sin x

and

1
cos x sin x
p

1
cos x sin
pn

theorem)
8

(By

Demoiver's

Successive Differentiation

Trigonometric Functions

p+ 1 2 cos x and

pn =

1
2 sin x
pn

y = 21

1 1 1
1
( p 2 p 2 ) 2 x 2 ( p p )

1 1 2 1

p 2
2 8 i3
p

y=

y = 2i

1
2 sin x
p

Solved Problems

1
p p

6
1
1 2
1
4 1
p 3 p p 2 3 p p 4 p6 p 2 p 2

l3 = l and

1
x

= l

6 1

1 2 1
2
( p p 6 ) 3( p p 2 ) p p 2 ) 2

y = 2i

y = 2i 2i sin 6 x 3 2i sin 2 x 2 cos 2 x 2

y = i 22i 2 sin 6 x 3 sin 2 x cos 2 x 1

y = 1 sin 6 x cos 2 x 3 sin 2 x cos 2 x sin 6 x 3 sin 2 x

y = 2 1 sin(6 x ) 2 sin(4 x ) 32 sin 4 x sin 6 x 3 sin 2 x

26

2sinA cosB = sin(A + B)+ sin (A B)


2sinA cosA = sin2A

y = 1 sin 8 x sin 4 s 3 sin 4 x 2 sin 6 x 6 sin 2 x


27

Successive Differentiation

Trigonometric Functions

y = 1 sin 8 x 2 sin 4 x 2 sin 6 x 6 sin 2 x

yn =

Solved Problems

27

1 n

8 sin 8 s n 2 4 n sin 4 s n
7
2
2
2

n
n

n
2 6 n sin 6 x
6 2 sin 2 x

2
2

(12) cosh x cos x


Soln.:

Let y = cosh x cos x


e x e x
cos x
2

y=

y = 1 e

yn =

cos x e x cos x

n
1 2
1

2 2
(
1

1
)
e x cos x n tan 1

2
1

1
((1)2 1 2 ) 2 e x cos x n tan 1

1

yn =

n
1 n2 x

2
2

cos
x

2
e x cos x n

2
4
4

If = y = sin px + cos px show that yn = pn [1+ (1)n sin2px]


Soln.:

Let y = sin px + cos px


yn =

p n sin px n pn cos px

2
2

2
yn = p n sin px n2 cos px n2 2

2
yn = p n 1 2 sin px n2 cos px n2

10

1
2

Successive Differentiation

Trigonometric Functions
1

2
yn = p n 1 sin px n2 px n2

yn = p 1 sin(2 px n )

yn = p 1 sin 2 px cos n sin cos 2 px

yn = p 1 (1)

1
2

1
2

sin 2 px ) 2

11

Solved Problems