You are on page 1of 12

CNS: GEAS 2

1. Which of the following radiations will produce electron with highest energy?
A. Visible Light
C. X-rays
B. Ultraviolet light
D. Gamma rays
ANSWER: Gamma Rays
2. Two twins are 25 years old when one of them sets out on a journey through
space at nearly constant speed. The twin in the spaceship measures time with an
accurate watch. When he returns to earth, he claims to be 31 years old, while the
twin left is then 43 years old. What was the speed of the spaceship?
A. 3.83x108 m/s
C. 2.8383x108 m/s
8
B. 1.5683x10 m/s
D. 4.5383x108 m/s
SOLUTION:
The spaceship clock reads the trip to be only 6 years long, while the earth
clock reads it to be 18 years. Then using time dilation formula:
v
t m = ts 1
c

2
;

t m = time moving clock

; ts = time of stationary clock


2
v
6 = 18 1
c
v = 0.943c
v = 2.83x108 m/s

ANSWER: 2.83x108 m/s


3. The flow of heat from a hot to a cold body is an example of
A. adiabatic process
C. reversible process
B. irreversible process
D. isothermal process
ANSWER: irreversible process
4. How fast is an object moving if its apparent mass is to be 1 percent larger
than its rest mass.
A. 4.2x107 m/s
C. 5.2x107 m/s
7
B. 2.2x10 m/s
D. 3.2x107 m/s
SOLUTION:
mo

We make use of the formula m =

v
1
c

to obtain
2

2
2
2
mo
mo
v
= 0.9803
1 =
=

c
m
1.01m o
Solving gives v = 0.14c = 4.2x107 m/s

ANSWER: 4.2x107 m/s


5. A heat engine with 100% of efficiency would have to
A. do no work
C. use no heat
B. be at a uniform temperature
D. discharge at 0C
ANSWER: discharge at 0C
6. The process in which no heat enters or leaves the system is termed as

A. isochoric
B. isobaric
ANSWER: adiabatic

C. isothermal
D. adiabatic

7. Two reversible engines A and B have their sources at 800 and 640K. Their sinks
are at 400K and 300K respectively
A. A is more efficient than B
B. A is less efficient than B
C. They are equally efficient
D. Their efficiencies depend only upon the type of fuels used
ANSWER: A is less efficient than B
8. A hole is to be punched out of a plate having an ultimate shearing stress of
300MPa. If the compressive stress in the punch is limited to 400MPa. Determine
the maximum thickness of plate from a hole 100mm in diameter can be punched.
A. 22.23 mm
C. 33.33 mm*
C. 23.44 mm
D. 42.55 mm
SOLUTION:
P
 Stress
A
r(100)2
(400)
P = AS =

P = 1,000,000r N
S=

From shearing of plate:


As = rDt = 100rt
P = AsSs
1,000,000 = (1000)(300)
t = 33.33mm

ANSWER: 33.33 mm
9. A cylindrical pressure vessel is fabricated from steel plates which have
thickness of 20 mm. The diameter of the pressure vessel is 500 mm and its length
is 3 m. Determine the maximum internal pressure which can be applied if the
stress in the steel is limited to 140 MPa.
A. 12.4 MPa
C. 11.2 MPa
B. 15.6 MPa
D. 17.9 MPa
SOLUTION:
F = DL = (500)(3000)
F = 1,500,000N
2T = F = 1,500,000
T = 750,000
S=

P
A

750,000
20(300)
= 11.2MPa

140 =

ANSWER: 11.2 MPa


10. Compute the apparent mass of an electron traveling at half the speed of
light.
A. 1.05x10-30 kg
C. 2.05 x10-30 kg

B. 1.50 x10-30 kg

D. 2.50 x10-30 kg

SOLUTION:
The rest mass of an electron is 9.1 x10-31 kg. Then
m=

mo
v
1
c

mo

0.5c
1

mo
2
1 (0.5)

9.1 10-31kg
0.866

m = 1.05 1031kg

ANSWER: 1.05x10-30 kg
11. Compute the speed of sound in neon gas at 27C. For neon, N=20.18kg/kmol.
A. 293 m/s
C. 454 m/s
B. 156 m/s
D. 544 m/s
SOLUTION:
Neon being monoatomic gas, has = 1.67
Thus,
v=

RT
=
M

(1.67)(8314J/kmolK)(300K)
20.18kg/kmol

v = 454m/s

ANSWER: 454 m/s


12. The volume strain for a constqatn applied force increases directly with an
increase in
A. volume
C. surface area
B. compressibility
D. bulk modulus
ANSWER: compressibility
13. An explosion occurs at a distance of 6.0 km from a person. How long after the
esplosion does the person hear it? Assume the temperature is 14C.
A. 12.6 s
C. 17.6 s
B. 21.5 s
D. 10.7 s
SOLUTION:
Because
temperature,
v = 331
v = 640

the speed of sound increases by 0.61 m/s for each C rise in


we have
m/s + 0.61(14)
m/s

Using s = vt, we find that the time taken is


t=

s 6000m
=
= 17.6s
v 340s

ANSWER: 17.6 s
14. A property of matter that is often used by chemis as an identification tag
for s asubstance.
A. mass
C. volume
B. specific gravity
D. density
ANSWER: density
15. The mass
electron?
A. 3500
B. 7300
ANSWER: 7300

of an alpha particle is how many times more than that of the


times
times
times

C. 1400 times
D. 6300 times

16. What kind of chemical bond will form in binary compounds where the
electronegativity difference between atoms is greater than 2.0?
A. metallic bond
C. ionic bond
C. covalent bon
D. mechanical bond
ANSWER: Ionic Bond
17. What kind of chemical bond will form in binary compounds where the
electronegativity difference between atoms is less than 1.5?
A. metallic bond
C. ionic bond
B. covalent bond
D. mechanical bond
ANSWER: Covalent Bond
18. If the indeterminate error in weighing on a laboratory balance is 0.003 g.
What size sample should you take to keep the relative error to 1.0%?
A. 0.03 g
C. 0.30 g
B. 1.30 g
D. 2.03 g
ANSWER: 0.30 g of sample
SOLUTION:
1.0% Relative error =

1 part in weight
100%
total parts in weight

1
0.0030 g
=
100 X g of sample
X = 0.30 g of sample

19. What type of stress is produced whenever the applied load cause one section
of a body to tend to slide past its adjacent section?
A. normal stress
C. sliding stress
B. shearing stress*
D. bearing stress
ANSWER: shearing stress
20. The
A.
B.
ANSWER:

actual stress that the material has when under load is called:
allowable stress
C. working stress
proportional limit
D. rupture stress
working stress

21. What type of deformation is caused by shearing stress?


A. change in area
C. change in shape
B. change in volume
D. angular change
ANSWER: change in shape
22. The straight-line portion of stress-strain is actually a measure of ______ of
the material.
A. elasticity
C. stiffness
B. stress
D. strain
ANSWER: stiffness
23. Who
A.
B.
ANSWER:

coined the term energy in 1807?


Thomas Young
C. Lord Kelvin
William Thompson
D. William Rankine
Thomas Young

24. A process during which the entropy remains constant:


A. isentropic process
C. polytropic process
B. entropic process
D. endothermic process
ANSWER: isentropic process

25. A pure substance at absolute zero temperature is in perfect order, and its
entropy is zero. This is known as:
A. the zeroth law of thermodynamics
C. the third law of
thermodynamics
B. first law of thermodynamics
D. second law of thermodynamics
ANSWER: third law of thermodynamics
26. A steel rod is stretched between two rigid walls and carries a tensile load
of 5000 N at 20C. If the allowable stress is not to exceed 130 MPa at -20C,
what is the minimum diameter of the rod? Assume = 11.7 m/m-C and E = 200GPa.
A. 12.33 mm
C. 13.22 mm
B. 14.55 mm
D. 16.22 mm
SOLUTION:
y = yT + yL
PL
SL
= L(T) +
AE
E
130
5000
= 11.7 106 (40) +
3
200 10
A 200 103

A = 137.4 mm

d 2
= 137.4 mm 2
4
d = 13.22 mm

ANSWER: 13.22 mm
27. A solid shaft 5 m long and 104 mm in diameter is
twisted through 4. Using G = 83 GPa, what power can
at 20 rev/s?
A. 1.665 MW
C. 6.155
B. 3.665 MW
D. 7.244
ANSWER: 1.665 MW
SOLUTION:
Ss =
60 =

stressed to 60 MPa when


be transmitted by the shaft
MW
MW

16T
d 3
16T(1000)

(104)
T = 13,252 N - m
2

= T(2) power transmitted by a shaft


= 13,252(2)(20)
= 1.665 MW

28. What do you call the type of reaction in which heat is absorbed?
A. endothermic
C. exothermic
B. redox rection
D. isothermic
ANSWER: endothermic
29. The ratio between the energy dissipated in some process and the heat appears
as a result is the
A. specific heat
C. kilocalorie
B. triple point
D. mechanical equivalent of heat
ANSWER: mechanical equivalent of heat

30. The light cable supports a mass of 12 kg per meter of horizontal length and
is suspended between the two points on the same level 300 m apart. If the sag is
60 m, find the length of the cable.
A. 329 m
C. 139 m
B. 239 m
D. 429 m
ANSWER: 329 m
SOLUTION:
S=L+

8d 2 32d 4
+
3L
5L3
8(60)
32(60)
+
3(300) 5(300)3
2

S = 300 +

S = 329 m

31. The Golden Gate Bridge in San Francisco has a main span of 1280 m, a sag of
143 m, and a total static loading of 310.8 kN per linear meter of horizontal
measurement. The weight of both of the main cable is included in this load and is
assumed to be uniformly distributed along the horizontal. Calculate the midspan
tension in each of the main cables.
A. 233 MN
C. 223 MN
B. 322 MN
D. 232 MN
ANSWER: 23 MN
SOLUTION:
L2
for two cables
8d
2
310.8 103 (1280)
2H =
8(142)
2H = 445 MN
2H =

H = 223 MN

32. Two wires, A and B, are made of the same material and are subjected to the
same loads. The strain is greater for A when
A. has twice the diameter of B
B. A has twice as long as B
C. A has twice the length and half the diameter
D. A has twice the diameter and half the length
ANSWER: A has twice the length and half the diameter
33. Electron are emitted from a metal surface when light falling on it has a
minimum
A. energy
C. wavelength
B. velocity
D. change
ANSWER: energy
34. Who
A.
B.
ANSWER:

designed the atomic reactor?


Wilson
Fermi
Fermi

C. Rutherford
D. Teller

35. Whenever a system is made to complete a cyclic process, the workdone during
the complete cycle
A. is zero
C. is negative
B. positive
D. depends upon the path followed
ANSWER: depends upon the path followed

36. Streamlined objects move more easily through fluids than those of irregular
shape. The reason is that
A. turbulence is decreased
C. turbulence is increased
B. viscosity is increased
D. viscosity is increased
ANSWER: turbulence is decreased
37. Two pieces of wire of the same material have their length in the ratio of 1:2
and diameters in the ratio of 2:1. If they are stretched by the equal force,
elongation will be in the ratio of
A. 1:2
C. 1:8
B. 2:1
D. 8:1
ANSWER: 1:8
38. The volume strain for a constant applied force increases directly with an
increase in
A. volume
C. surface area
B. compressibility
D. bulk modulus
ANSWER: compressibility
39. Bernoullis equation includes as a special case
A. Hookes Law
C. Newtons third law of motion
B. Toricellis theorem
D. Archimedes principle
ANSWER: Toricellis theorem
40. In a city water system the water will flow
A. from the mains to the water outlet
B. only if the outlet is higher than the water in the water tower
C. faster from a first floor tap than from one on the third floor
D. only when the water tower has been completely emptied
ANSWER: faster from a first floor tap than from one on the third floor
41. The
A.
B.
ANSWER:

nib of a pen is split keeping in view the phenomenon of


diffusion
C. osmosis
capillarity
D. cohesion
capillarity

42. A double convex air bubble in water acts as


A. converging lens
C. diverging lens
B. pane slab
D. none of these
ANSWER: diverging lens
43. What determines longitudinal chromatic aberration of a lens?
A. Dispersive power only
C. Focal length only
B. Both dispersive power and focal length
D. None of these
ANSWER: Both dispersive power and focal length
44. The
A.
B.
C.
D.
ANSWER:

energies of photo electrons in photoelectric effect


changes with intensity of light
changes with frequency of light
changes with velocity of light falling as the metal surface
None of the above is correct
changes with frequency of light

45. Which of the following functions is performed by a photocell?


A. It converts chemical energy into electrical energy
B. It converts magnetic energy into electrical energy
C. It converts light energy into electrical energy

D. It converts electrical energy into light energy


ANSWER: It converts light energy into electrical energy
46. The
A.
B.
C.
D.
ANSWER:

maximum energy of emitted photoelectron is measured by


the largest potential difference they can traverse
the current they produce
the potential difference they produce
the speed with which they emerge
the speed with which they emerge

47. The theory that light is emitted in discrete amounts of energy rather than in
a continuous fashion is known as
A. the photoelectric effect
B. the quantum theory
C. Huygens principle
D. the electromagnetic theory
ANSWER: the quantum theory
48. Which of the following colour phenomenon is not an interference phenomenon?
A. Oil spread on the surface of water exposed to extended sources of light
exhibits brilliant colours
B. Soap bubbles in sunlight show colours
C. Sky appears blue at noon but red in the evening and dawn
D. Metallic surface when heated show colours
ANSWER: Sky appears blue at noon but red in the evening and dawn
49. Air
A.
B.
ANSWER:

bubbles in water shines because of


reflection
C. refraction
diffraction
D. total internal reflection
total internal reflection

50. When a helium atom loses an electron it becomes


A. an alpha particle
C. a proton
B. a positive helium ion
D. a negative helium ion
ANSWER: a positive helium ion
51. Emission of
A. changes
B. changes
ANSWER: changes

a -particle from a nucleus


its atomic number
C. changes its mass number
both the above
D. None of these
its mass number

52. Which of the following propagate at the same speed as velocity of light?
A. Heat waves
C. Sound waves
B. Shock Waves
D. -rays
ANSWER: Heat waves
53. The
A.
B.
ANSWER:

standard fixed point for calibrating a thermometer is


the boiling point of water
C. the boiling point of ice
the temperature of steam
D. the triple point of water
the triple point of water

54. The
A.
B.
C.
D.
ANSWER:

gas thermometer is taken as the primary standard because


the thermometers are easily reproducible
readings can be accurately taken
no corrections are necessary
it reproduces the thermodynamic scale
it reproduces the thermodynamic scale

55. The
A.
B.
C.
D.
ANSWER:

Carnot Cycle is a
reversible cyclic process with two isotherms and two adiabatics
constant pressure cycle
constant-volume cycle
a reversible two-stroke cycle
reversible cyclic process with two isotherms and two adiabatics

56. The process by which nuclei emit , and - rays in order to attain stability
is called
A. radioactive disintegration
C. decay
B. radioactivity
D. radioactive transmutation
ANSWER: radioactivity
57. The process by which a heavy nucleus splits up into two lighter nuclei is
known as
A. fission
C. fusion
B. decay
D. a chain reaction
ANSWER: fission
58. Which atomic particle is used to cause fission in an atomic reactor?
A. Alpha particle
C. Beta particle
C. Deuteron
D. Neutron
ANSWER: Neutron
59. The driver of an automobile traveling at speed v suddenly sees a brick wall
at a distance d directly in front of him. To avoid crashing
A. it is better to turn the car sharply away from the wall
B. it is better to slam on the brakes
C. the choice depends on the height of the brick wall
D. it is difficult to decide
ANSWER: it is difficult to decide
60. A particle having rest mass equal to that of electron but charge equal and
opposite to that of electron is called
A. proton
C. positron
B. hyperon
D. meson
ANSWER: positron
61. Which is the most massive particle?
A. Deutron
C. particle
B. Neutron
D. Positron
ANSWER: particle
62. Kelvins statement of the second law of thermodynamics is called the law of
Degeneration because
A. all the heat supplied to the working substance is converted into work
B. in heat engines, heat can be converted to mechanical energy
C. some of the heat supplied to the working of substance is not available
D. the heat engine is not very efficient
ANSWER: some of the heat supplied to the working of substance is not available
63: Thermodynamics is a subject dealing with
A. the motion of molecules in matter
B. The macroscopic variables, such as pressure, temperature and volume
C. the motion of atoms in matter
D. the kinetic energy of molecules

ANSWER: The macroscopic variables, such as pressure, temperature and volume


64. Which of the following constitute particles?
A. Electrons
C. Protons
B. Photons
D. None of these
ANSWER: Electrons
65. Why
A.
B.
C.
D.
ANSWER:

does nuclear fission requires high temperature?


Because all nuclear reactions absorbs heat
The mass deficit must be supplied
The particles can not come together unless they move rapidly
The binding energy must be supplied from external sources
Because all nuclear reactions absorbs heat

66. Who
A.
B.
ANSWER:

discovered radioactivity?
M. Curie
Both the above
Bequerel

67. The
A.
C.
ANSWER:

source of energy of the sun


fusion of heavy nuclei
fission of light nuclei
fusion of light nuclei

C. Bequerel
D. None of these

C. fusion of light nuclei


D. All of the above

68. Which of the following phenomenon is responsible for the production of


shadow?
A. Interference
C. Diffraction
B. Polarization
D. Rectilinear propagation of light
ANSWER: Rectilinear propagation of light
69. The
A.
B.
ANSWER:

defect in image due to oblique centric rays falling on the lens is called
astigmatism
C. coma
curvature of image field
D. spherical aberration
curvature of image field

70. The
A.
B.
ANSWER:

burring of the image due to dispersion in lens is called


spherical aberration
C. chromatic aberration
astigmatism
D. curvature of image field
Chromatic aberration

71. When a body is accelerated


A. its velocity always changes
B. its speed always changes
ANSWER: its velocity always changes

C. its direction always changes


D. its falls towards the earth

72. A 2000 kg truck traveling at 36km/hr strikes a tree and comes toa top in 0.1
sec. The average force on the truck during the crash is
C. 2x102 newtons
A. 2x103 newtons
4
B. 2x10 newtons
D. 2x105 newtons
5
ANSWER: 2x10 newtons
73. When a charged particle moves through a magnetic field, it suffers a change
in its
A. charge
C. energy
B. mass
D. direction of motion
ANSWER: direction of motion

74. Lenzs law follows from the law of conversion of


A. mass
C. charge
B. energy
D. momentum
ANSWER: mass
75. If a car is moving towards you with its horn sounding, you hear a higher
pitch than you would hear if the car were at rest, this is because
A. the waves travel faster
B. successive crests produced by the horn are closer to each other
C. you received successive crests more frequently even though the wave
itself is unchanged
D. the motion of the car raises the frequency of the horn
ANSWER: you received successive crests more frequently even though the wave
itself is unchanged
76. A tuning fork A produces 4 beats with a tuning fork B of frequency 256. A is
filled at the top of the prong and the number of beats increases. What was its
original frequency?
A. 260
C. 258
B. 252
D. 250
ANSWER: 260
77. Neutral
A. the
B. the
C. the
D. the
ANSWER: the

temperature of a thermocouple is the temperature at which


thermo e.m.f. changes sign
thermo e.m.f. is maximum
thermo e.m.f. is minimum
thermo current is maximum
thermo e.m.f. is maximum

78. Factor of safety may be defined by


A. yielding stress/yielding stress
B. breaking stress/working stress
ANSWER: breaking stress/working stress
79. The
A.
B.
AMSWER:

C. working stress/yielding stress


D. all of the above

first patented diode used as a detector for ratio signal is credited to


Edison
C. de Forest
Fleming
D. Thomson*
Thomson

80. A fathometer
A. velocity
B. depth of
ANSWER: depth of

is an instrument used to measure


of sound
C. frequency of sound
sea
D. wavelength of sound
sea

81. A satellite travels in a circular orbit at a speed of 20,000 km/h to stay at


a constant attitude. To escape from the earth, the speed would have to be
increased to
A. 28,000 km/h
C. 21,000 km/h
B. 40,000 km/h
D. 64,000 km/h
ANSWER: 40,000 km/h
82. When a car is traveling at constant speed around a circular track, a quantity
that is constant but not zero is
A. acceleration
C. angular velocity
B. velocity
D. angular acceleration
ANSWER: angular velocity

84. Which element has the highest ionization energy?


A. Na
C. Li
B. K
D. Cs
ANSWER: Li
85. Kinetic energy of molecules is highest in
A. solids
C. gases
B. liquids
D. solutions
ANSWER: gases