You are on page 1of 4

SCOALA PROFESIONALA ,,GHEORGHE ATANASIU”

TIMISOARA
LOC DE DESFASURARE:
SALA DE KINETOTERAPIE
MATERIALE:
-bastoane
-mingi medicinale
-scară fixă
-gantere

PROF. BOGICI RUJITA

PROIECT DIDACTIC

Lordoza este o deficienţă a coloanei vertebrale sub forma unei deviaţii în plan
sagital cu convexitatea orientată anterior şi localizare lombară.
1. TEMĂ:
Ameliorarea lordozei lombare
2. OBIECTIVE:
 Tonifierea în condiţii de scurtare a grupului muscular anterior a
coloanei vertebrale;
 Tonifierea în condiţii de alungire a musculaturii posterioare vertebrale
sacro-lombare;
 Corectarea atitudinii bazinului;
 Prevenirea formării unei cifoze compensatorii toracale;
 Formarea unui reflex stabil de atitudine corectă;
3. MIJLOACE UTILIZATE:
 Exerciţii statice corective în poziţii corective sau hipercorective menţinute;
 Poziţiile trebuie să favorizeze efectuarea exerciţiilor dinamice şi în acelaşi
timp să prevină instalarea unei curburi toracale;
 Se folosesc poziţii derivate din stand, pe genunchi, culcat şi atârnat;

PROF. BOGICI RUJIŢA

şi târâre colectivă. Atenţie la ţinuta corectă! . Prof.  exerciţii pentru braţe prin care ne opunem formării lordozei.  exerciţii de redresare. extensie. 3. forfecări.  exerciţii de respiraţie. BOGICI RUJIŢA 2 DOZARE OBSERVAŢII 1 min. pasive şi active cu autocontrol. 1 min.Decontracturarea Îndoirea genunchilor la piept musculaturii menţinând poziţia respectivă 5-6 bolnave sec. cu un baston la spate la nivelul coatelor. Individual 30-40 m 30-40 m 30-40 m 30-40 m Se execută exerciţii de respiraţie între variantele de mers 50 m 1 min.  exerciţii aplicative sub forma de mers. peste omoplaţi. Şezând. picioarele uşor flectate cu mâinile de glezne apucat. Pregătirea mâinile ţinute de glezne. 1 min. Organizarea colectivului de elevi MĂSURI DIDACTICE ŞI MIJLOACE UTILIZATE Verificarea atitudinii corpului Comenzi coordonare. Culcat ventral – kinototerapeutul realizează un scurt masaj. organismului Mers cu trunchiul înclinat înainte pt.  exerciţii cu obiecte portative.2  Exerciţii dinamice care constau din mişcări ale trunchiului şi segmentelor pentru redresare astfel:  exerciţii pentru trunchi sub forma mişcării de flexie anterioară .  exerciţii pentru abdomen sub formă de contracţie izometrice realizate prin mişcarea membrelor inferioare. Mers cu trunchiul îndoit cu 2.  exerciţii pentru membrele inferioare ca mişcări de flexie. VERIGI 1. întinderi. echilibru. efort cu un baston susţinut la nivelul coatelor. de orientare şi Mers cu trunchiul aplecat înainte cu mâinile pe şolduri. Mers pe călcâie cu o minge medicinală ţinută înainte. Alergare cu genunchii ridicaţi la piept.

Atârnat. redresarea activă a bazinului. Mers cu scuturarea braţelor şi picioarelor. simultan cu ducerea braţelor sus la ceafă Stând cu un picior sprijinit înainte. Exercitarea componentelor neuro-psihice În faţa oglinzii.3 4. trunchiul înclinat înainte cu câte o halteră mică în fiecare braţ. Cu spatele la scară fixă ducerea alternativă şi simultană a genunchilor la piept. Culcat pe spate ridicarea trunchiului la verticală şi îndoirea 5. Favorizarea revenirii organismului la normal Prof. îndoirea trunchiului înainte cu arcuire simultan cu depărtarea picioarelor. Exercitarea anterioară până se apucă gleznele componentelor cu mâinile. Mers în jurul sălii la comandă luarea şi menţinerea atitudinii corecte a corpului. ridicarea simultană a picioarelor întinse şi a trunchiului şezând în echer cu trecerea mingii în mâini urmată de revenire. 3 30 sec. musculo-articulare Cu o minge medicinală ţinută între glezne. 50 m În faţa oglinzii 4x4 4x4 2x4 4x4 4x4 Se executăşi exerciţii de respitaţii între variantele de mers şi exerciţii 4x4 4x4 4x4 50 m 50 m 30 m Se asociază cu exerciţii de respiraţie . 6. ducerea alternativă şi simultană a picioarelor în unghi de 90 de grade. Trunchiul înclinat înainte cu arcuire. revenire. BOGICI RUJIŢA Mers cu trunchiul aplecat înainte cu mâinile pe şolduri. coloanei vertebrale lombare şi în poziţie corectă. Mers în faţa oglinzii pentru redresarea activă a trunchiului. la nivelul coatelor. Trunchiul înclinat înainte – răsucire stânga / dreapta cu braţele lateral Şezând cu un baston la spate.

Echipa care va invinge toate obstacolele (inclusiv lordoza) ! (profesoara si elevii) Prof. 1 min.4 7. Se fac recomandări pentru munca individuală. BOGICI RUJIŢA 4 Individual . Concluzii şi aprecieri Se discută cu elevul şi se fac observaţii cu privire la ţinuta sa în timpul zilei.