You are on page 1of 7

Prof.

Psihopedagog Matei Maria

CULTURĂ FIZICĂ MEDICALĂ
CLASA a VIII-a

BUGET DE TIMP:

68 ore

ACTIVITATI DE TERAPIE:

52 ore

ACTIVITATI DE EVALUARE:

16 ore

An şcolar 2012 - 2013

OBIECTIVE CADRU
I. Prevenirea şi corectarea deficienţelor fizice în vederea dezvoltării fizice armonioase
a copilului
II. Reeducarea neuro-motorie a copiilor cu afecţiuni neurologice congenitale sau
dobândite
III. Formarea şi dezvoltarea componentelor psihomotricităţii (schema corporală,
lateralitatea) şi a formelor de prehensiune în vederea construirii comportamentelor
adaptative
IV. Dezvoltarea motricităţii generale în context social-integrator

Reeducarea hipertoniei. Corectarea şi redresarea deficienţelor fizice secundare apărute pentru a compensa deficienţele fizice primare 4. Prevenirea şi corectarea deficienţelor fizice în vederea dezvoltării fizice armonioase a copilului 1.Consolidarea funcţiei de echilibru static si dinamic Obiective de referinţă I. lateralitatea) şi a formelor de prehensiune în vederea construirii comportamentelor Observaţii .Educarea unei atitudini corecte în vederea prevenirii apariţiei deficienţelor la nivel structural 2. Tonifierea grupelor musculare antagoniste musculaturii spastice 5. Formarea şi dezvoltarea componentelor psihomotricităţii (schema corporală.PROIECTARE DIDACTICA ANUALA CULTURA FIZICA MEDICALA CLASA a VIII – a Unitatea terapeutica I. toracelui.Evaluarea somatica si funcţionala a elevilor si întocmirea fiselor colective si individuale II.ore Durata 10 ore 21X-19X coloanei vertebrale. Reeducarea neuro-motorie a copiilor cu afecţiuni neurologice congenitale sau Dobândite 1. Corectarea deficienţelor fizice existente la nivelul Nr. Decontracturarea 2. Formarea reflexului de atitudine corectă a corpului în activităţile statice şi în cele dinamice 4 ore 26X-2XI 14 ore 9XI-18I 18 ore 25I-22III 8 ore 29III-3V II. Schimbarea posturii anormale a copilului 3.Dezvoltarea mobilităţii articulare si a forţei musculare IV. a spasticităţii sau a spasmelor Intermitente 4.Dezvoltarea deprinderilor motrice V. membrelor superioare sau membrelor inferioare 3. Reeducarea echilibrului dinamic şi static III.Readaptarea la efortul colectiv III.

Dezvoltarea motricităţii generale în context social-integrator 1. Dezvoltarea lateralităţii 3.Evaluarea finala si înregistrarea rezultatelor IV.VI.Dezvoltarea capacitaţii de efort adaptative VII. Ameliorarea capacităţii de efort.Organizarea schemei corporale şi formarea imaginii de sine 2. Stimularea motricităţii copilului pentru dezvoltarea 1. Corectarea/ însuşirea deprin-derilor motrice de bază 3. ca element pregătitor în activităţile fizice şi sportive adaptate 4. Educarea/ reeducarea prehensiunii în vederea construirii comportamentelor adaptative capacităţilor motrice deficitare 2. Reeducarea mişcărilor obişnuite din viaţa cotidienă 8 ore 10-31V 6 ore 7-21VI .

Examinarea antropometrica: masurarea taliei.Efectuarea probelor de diagnostic diferentiat 1. 1. 3.Examinarea somatoscopica: -globala -parţiala.Evaluarea somatica si funcţionala a elevilor si întocmirea fiselor colective si individuale 21X-19X 26X-2XI II. 4.din Obs.Dezvoltarea mobilităţii articulare si a forţei musculare: -cresterea mobilităţii cervicale. -tinifierea in condiţii de scurtare a Modalitati de realizare 1.Calcularea indicilor antropometrici si fiziologici 4.Posturi hipercorective ale umerilor si trunchiului 2.Mobilizare activa a trenului superior in extensie.Mobilizare activa a trenului superior in extensie. perimetrul toracic in pozitia de inspiratie si expiratie.PROIECTAREA DIDACTICA A UNITATII DE INVATARE CULTURA FIZICA MEDICALA CLASA a VIII . -regional statica -dinamica 2. perimetrul abdominal.Preluari active si mentineri . 3. 6. 2. 3.Posturi hipercorective ale umerilor si trunchiului 5. bustului.Mentineri .astica medicala din stand. . greutatii.Readaptarea la efortul colectiv 9XI-21XII III.Repetari sustinute ale exercitiilor invatate.a SEMESTRUL I Unitate terapeutica Durata I.humerale si vertebrale .Variante de mers corectiv adaptat deficientei.din pozitia stand.

pozitia . .Elongatii musculo-articulare de tip stretching pentru umeri si torace.Exercitii izometrice pentru abdomen si musculatura dorsala-consolidare 11.Exercitii de tonifiere a musculaturii alungite in functie de deficienta .Mobilizari active ale trenului superior din patrupedie si sezand 9. -tonifierea in conditii de alungire a musculaturii hipertone .musculaturii hipotone . 8.Elongatii musculo-articulare sub forma exercitiilor cu partener .pe genunchi” 7. 12. 10..Tehnici de mobilizare articulara in extensii la aparate de gimnastica .

Posturi de ralxare psihomotrica 11.Exercitii de tonifiere a musculaturii alungite in functie de deficienta III. auncare . caţarare 1. 4.Dezvoltarea mobilităţii articulare si a forţei musculare: -cresterea mobilităţii cervicale. -tonifierea in conditii de alungire a musculaturii hipertone .. 10. -tinifierea in condiţii de scurtare a musculaturii hipotone .Mers si alergare cu mentinerea capului.trumchiului si a bratelor in postura de hipercorective .Elemente de joc cu mingea 5. 2.humerale si vertebrale .Parcurs aplicativ :alergare . 6.Gimnastica de tarare :exercitii la sol si la banca de gimnastica .SEMESTRUL II Unitate terapeutica Durata 18 I Modalitati de realizare 12. .Exercitii de tonifiere abdominala din pozitia .minge .Elemente de joc cu mingea 7.Exercitii cu obiecte specifice :baston . 3.Exercitii de respiratie si relaxare . alergare. 9. 12.Exercitii corective din stand cu obiecte portabile :bastoane de gimnastica. 8.Gimnastica de tarare(variante de depalsari din pozitia cu baza mare pe sprijin) .purtare de obiecte Obs.Exercitii de aruncare si prindere cu mingia . sărituri.mingi. 25I-22III IV. tarare.prindere.tarare.atarnat »la scara fixa .gantere .Dezvoltarea deprinderilor motrice: -mers.

capului . 3.Exercitii de respiratie din mers si stand 3.Exercitii de respiratie si manevre de relaxare psihomotrica .Parcurs aplicatv :sarituri peste obstacole .Variante de mers cu mentinerea corectiei a trunchiului umerilor . 2. 4.Elongatii corective din pozitia atarnat .Masuratori antropometrice. 4.Parcurs aplicativ cu solicitare mare a functiei de echilibru 1.Consemnarea rezultatelor . 2.Tura de teren:variante de alergaripe teren plat.pe un genunchi .Consolidarea funcţiei de echilibru static si dinamic 10-31V VI.Tura de teren pe teren variat .Dezvoltarea capacitaţii de efort 7-21VI VII. 3.Evaluarea finala si înregistrarea rezultatelor specifice .Gimnastica de echilibru din stand la banca de gimnastica .Testarea mobilitatii si a fortei musculare.Exercitii de gimnastica de echilibru din stand. 2.purtare de obiecte 1. 14. 13. 1.29III-3V V.