You are on page 1of 25

QUADERN D’ESTIU

CURS 2012-2013
Instruccions:
Al llarg de l’estiu hauràs de fer els sis exàmens del curs, en fulls a part
correctament numerats. cal que copiïs tots els enunciats amb color negre i
que responguis amb blau. A banda d’aquesta tasca, hauràs de llegir una
novel·la i escriure, també en fulls numerats, un resum de cada capítol. En
cas que el llibre no estigui dividit en capítols, fes un resum per apartats o
blocs.
Pots triar d’entre els títols següents:
 Steven Zorn, Relats de fantasmes. Barcelona: Editorial Vicens Vives.
ISBN 9788431647520

 Gemma Lienas, El diari lila de la Carlota. Barcelona: Editorial Empúries.
ISBN 9788431647520

 Àngel Burgas, L’anticlub. Barcelona: Editorial La Galera.
ISBN: 9788424695354
Cal que lliuris el quadern d’estiu (tant les pàgines d’aquest document
com les que escriguis tu) el dia de l’examen de setembre. Grapa les
pàgines o bé fica-les en un portafoli.

Departament de català
FEINA SETEMBRE - 2nESO A
1.- Relaciona les expressions següents amb el seu significat:
1. donar suport

___ reprotxar, reprovar

2. fer retrets

___ abandonar una activitat

3. fer el cor fort

___ comiat definitiu

4. engegar-ho a passeig

___ ajudar, defensar

5. ficar-s’hi

___ tenir valor, valentia

6. bon vent i barca nova

___ somicar

7. fer el ploricó

___ intervenir en una cosa

2.- Explica tot el que sàpigues sobre el punt de vista extern

3.- Digues la categoria gramatical (nombre, gènere, temps…) dels mots
següents:
bastant:
perplexes:
estudieu!:
catamarà:
o:

4.- Separa aquestes oracions en SN subjecte i SV predicat:

6. La meva iaia Maria fa uns menjars boníssims 3. V – F Les preguntes que apareixen a l’estrella de la informació són 5: qui? què? on? quan? on? 8.1..Encercla segons correspongui: 1. V – F El passat dels verbs pot ser recent o llunyà. M’agraden les pel·lícules de por 5. A les cinc arribarà la Mònica 5. 10. V – F Per tal que la comunicació tingui èxit cal que emissor i receptor comparteixin la mateixa llengua. V – F Una esgarrinxada és una molèstia del cos. V – F Explicar és posar la gent al corrent de les coses que passen. utilitzant recursos literaris. Anem-hi ara mateix! 4. V – F Per construir el passat llunyà conjuguem l’imperfet o el plusquamperfet..Completa les paraules amb les consonants adequades (b.. V – F La funció d’un text narratiu és crear. 3. 6. 9. V – F Tenir picor i coissor és el mateix. Això sempre val la pena 2. t/ g. 4. V – F Les formes verbals simples sempre estan formades per una paraula. V – F El text oral té el suport de signes no verbals. p/ d. 5.Completa les oracions amb quan-quant // tan-tant: . 2. 7. c): càsti__ clàssi__ esclavitu__ endavan__ saltan__ tom__ présse__ quietu__ po__ tu__ àne__ llo__ fan__ jo apren__ sa__ salu__ fàsti__ psicòle__ poru__ humi__ 7.

que en diu ella. Ja em va agradar. quan els pares se n’anaven.Cerca els verbs que apareixen en el text i a continuació escriu-los a la columna que correspongui: Quan vaig arribar.. Però l’àvia m’assignà una cambra sota teulada. com diu l’àvia) formes simples formes compostes 9. a la nit. Perquè. adv una maleta nova aviat plourà moltíssim gens amable amb paper reciclat .. L’endemà. això. Però vaig vagarejar tot el dia com un bou que no porta esquella (o com una ànima en pena. al tercer pis de la casa. ja els vaig fer més bona cara. Parles ______ alt que no se sent bé pel micròfon  Ell té _____ caramels com tu  _____ per _____ em quedo la talla grossa  Són _____ que han hagut de tancar l’accés a l’estadi  Per què no em dius mai _____ vindràs?  Ha menjat _____ que no pot mb les postres  _____ sucre cal per fer el pastis?  _____ vi portes a la bossa?  No vagis _____ ràpid per l’autopista!  _____ val el concert d’avui? 8. sense ningú que em controlés si apagava el llum tard o d’hora. a dalt més alt.Digues el sintagma que formen els grups de paraules següents: Per exemple → bastant malament Adv adv S. vaig fer morros durant tot el sopar. hi podria estar d’allò més tranquil.

Un sonet amb els mots de cada dia. Ella era diferent. No m’havia passat mai: tancava els ulls i la veia asseguda a la taula del Torreneules. vaig pensar que era la primera vegada que veia aquella noia. LA CASA QUE VULL (Joan Salvat-Papasseit) La casa que vull que la mar la vegi i uns arbres amb fruit que me la festegin. 12. Quan la vaig veure.10. i li veia els cabells. Fins i tot el nom. Encara vaig tardar una mica a parlar-hi una estona a soles. A mi em va passar una cosa semblant. Amb els mots de conèixer i estimar. digues quins tipus de pronoms hi ha i posa algun exemple de cada un.Analitza la rima del següents fragments de poemes: UN SONET PER A TU (Miquel Martí i Pol) Un sonet per a tu que em fas més clar Tant el dolor fecund com l’alegria. el tenia diferent.. això… .Encercla els pronoms del text següent: Quan un està enamorat... 11. Què devia sentir ella per mi? Voldria saber si a vostè li ha passat mai. la persona que estima li sembla la millor.Defineix què és un pronom.

. ara!  Ja m’he estudiat tres unitats per a l’examen...... Per què no .... interrompis. firmarà  Hem de donar el dibuix a en Demetri. hauràs de comprar un altre  Els dos nois van arribar fins al cim. Al vespre ......  T’ha fet malbé el paraigües: te ... a en Demetri  Algú va veure en Lluís al cinema.. necessitarem? 14.....Completa les paraules següents amb j / g / x / ix / ig / tg / tj / tx ba___ada ma___estat esqui___ar mi___ons ___erro diumen___e ___aqueta ___elat men___ar nat___a tu men___es rellot___ a___untar lle___ir ango___a pa___ès rebu___ ___au___a capri___ ju___e 15..... van poder arribar  A la Teresa no ... dóna-.. repassaré  Si vostè compra el llibre.....13.. Fixa’t d’escriure’ls correctament.. una fotografia!  Això no sé qui ho sap.. fes-........ en canvi.... va veure?  Mira què faig! Afanya’t..Completa les frases següents amb el pronom que li correspongui.... Té.. els altres.. no ....Conjuga el plusquamperfet d'indicatiu dels verbs següents: jugar dormir . preguntes a la Noemí?  De llibres.. quants .. l'autor . però qui ........

.Encercla segons correspongui: 11. que és posterior a un altre fet també passat. V – F Estar moix és estar mig adormit per l’avorriment. V – F La pausa que trobem al mig dels versos s’anomena cesura. d’aquesta forma. V – F La categoria gramatical d’un nom femení apareix al diccionari amb l’abreviatura N. per tant. 14. 15. z. 16.. 13. ss. Aquestes dues paraules entre si són… . V – F El pseudònim de Joan Maragall és Pere Quart 17. V – F El mot impresió està ben escrit en català. per tant. Un grup de paraules que té el valor d’una de sola s’anomena… c. 18. V – F Apaivagar significa apagar. és una paraula… d. Segons el diccionari hi ha dues paraules que presenten la forma pany. V – F Utilitzem el plusquamperfet per expressar un fet realitzat en un temps passat. V – F res (cap cosa) és un pronom indefinit 20.. La paraula mostela tés tres significats .Completa els mots següents amb s. La paraula blau només té un significat . V – F Vós és un pronom personal fort. c i ç pla___a pre__enta___ió fla___ada con___ili cator_e ___entenar co___ir ma___apà pa___ejar al___ina adhe___iu tendre___a paï___os ca___ament revi___ió po___i___ió pin___ell (ells) ca___e___in velo___ cri___i 17.16. és una paraula… b. V – F En català no hi ha cap paraula que s’escrigui amb j davant de i 12.Respon les preguntes curtes següents : a. 19. s. 18.

virtuós.Fixa’t amb l’entrada del diccionari següent i substitueix cada una de les paraules destacades en cursiva pel sinònim més adequat. a cada bugada ___ d’aquí a una setmana 10. Gustós. Dit de persones o caràcters. benèvol. suculent. el peix és més bo: . d’avui en vuit ___ es perd un llençol 12. Dit del menjar. recte. saborós. tot plegat ___ a la intempèrie 13. sense repetir-ne cap: Bo. perfecte. caliu ___ resguardat de la pluja 16. bona: 1 adj. és una persona molt bona: d) Em va ajudar molt. perol ___ barreja de brases 15.Digues quines són llengües que formen part de la família romànica. cubell 14. generós.. 3 adj. excel·lent.Relaciona les expressions següents amb el seu significat (no facis línies. a aixopluc ___ recipient gros per coure-hi menjar 9.. al malfeiner ___ recipient ample i baix. interessant 2 adj Bondadós. a sol i serena ___ de manera contrària a la voluntat 17. exquisit. era una persona molt: e) Ens va oferir un menjar: f) Amb una mica de romesco. utilitza els números): 8. Satisfactori. bujola ___ cap eina no li va bé 20. a contracor ___ tot junt 11..19. a) El rendiment d’aquest alumne durant el primer trimestre ha estat molt bo: b) La seva teoria sobre el canvi climàtic és molt bona: c) Té un gran sentit del deure. 21.

V – F en el monòleg dos o més personatges dicen allò que pensen 23. . V – F Cadascú sap de quin peu es dol significa que tots coneixem els nostres defectes 29. c.22.. V – F Despatxar significa servir un client en una botiga 25.. Si dues paraules són intercanviables en la majoria de circumstàncies. els de sentit invers i els complementaris 30. V – F A la polleria hi venen ànecs i ous 28. V – F Un dels establiments on podem comprar prácticamente de tot és al mercat 22.. V – F Hi ha dos tipus d’antònims. Quan dues paraules tenen el mateix significat però cadascun s’usa en la situación comunicativa diferent són sinònims. V – F el queixal d’entrada és propi de l’estil indirecte. a la veu del personatges 26... V – F Un saldo és una peça de roba més aviat lletja que es ven a un preu rebaixat 27.Respon les preguntes curtes següents : a. Quan diverses paraules formen una sèrie ordenada per diferents graus d’intensitat s’anomenen sinònims. que és posterior a un altre fet també passat 24.. V – F Utilitzem el passat anterior perifràstic per expressar un fet realitzat en un temps passat.Conjuga el passat anterior dels verbs següents: jugar (passat anterior simple) dormir (passat anterior perifràstic) 23. s’anomenen sinònims…… b..Encercla segons correspongui: 21. V – F Una llegenda és una història fabulosa sobre déus 24.

A continuación torna’l a escriure canviant-ne l’estil.Vagi amb compte –em va dir el comte Dràcula-.d. 25. 26. . És més perillós del que s’imagina. És una fotesa de la vanitat de l’home.. I. on es parlen i posa algun exemple de paraules típiques d’algunes zones. va llençar el mirall. Vigili amb els talls.. agafant el mirallet. en aquest país. que es va trencar en un miler de bocins sobre les pedres del pati.5 punts) Aleshores es va produir un canvi instantani: la seva fúria va desaparèixer tan de pressa que a penes podia creure que hagués existit. l’home de la capa va afegir : -Aquest és el maleït objecte que ha provocat l’accident.Fixa’t en el text següent: Digues si està escrit en estil directe o indirecte? Comenta les característiques que hi observes.Digues quins són els dialectes catalans. I a continuació va marxar volant sense badar boca. .. Desfem-nos-en! I. . Quan dues paraules tenen el mateix significat però cadascun es diu en una zona catalana diferent s’anomenen sinònims. (1. després d’obrir la feixuga finestra amb una estrebada..Ha estat un accident de no res -va afegir el noi.

generós. qui de jove no treballa ___ mort el verí 21. a cada bugada ___ diu que són verdes 20. morta la cuca ___ no n’esperis res de bo 25. perfecte. suculent. és una persona molt bona: j) Em va ajudar molt. les aparences ___ si l’ase no vol beure 27. al malfeiner ___ la rata és atrapada 24.Fixa’t amb l’entrada del diccionari següent i substitueix cada una de les paraules subratllades pel sinònim més adequat. quan la guineu no en pot haver ___ les mosques se’l mengen 26.. per amor a la cansalada ___ enganyen 23.Relaciona les expressions següents amb el seu significat (no facis línies. utilitza els números): 18. Satisfactori. bona: 1 adj. g) El rendiment d’aquest alumne durant el primer trimestre ha estat molt bo: satisfactori h) La seva teoria sobre el canvi climàtic és molt bona: i) Té un gran sentit del deure. qui és de mel ___ es perd un llençol 22. era una persona molt bona: k) Ens va oferir un menjar molt bo: l) Amb una mica de romesco. benèvol. Ja pots xiular ___ de vell dorm a la palla 19.. sense repetir-ne cap: Bo. exquisit. excel·lent. del dolent ___ cap eina no li va bé 28. saborós. interessant 2 adj Bondadós. Dit del menjar.Digues quines són les llengües que formen part de la família romànica. virtuós..27. recte. 3 adj. 29. el peix és més bo: m) Ha aconseguit un negoci molt bo: n) Han tingut un bon viatge: . Dit de persones o caràcters.

. V – F en el monòleg dues o més personatges diuen allò que pensen 33. V – F L’oració Pel matí em prenc un panet i un suc és correcte 40... V – F Una llegenda és una història fabulosa sobre déus 32... Una preposició és. V – F Les preposicions fortes poden ser simples o compostes 37.30. V – F Una preposició és un mot invariable que serveix per qualificar una paraula amb el seu complement 39.. Una faula és una narració protagonitzada per … b. V – F La preposició amb expressa el vehicle o el mitjà que utilitzem 32.Conjuga el futur perfet dels verbs següents: collir rebre 31. c.. L’oració Una conferencia mèdica sobre les malalties cardiovasculars pertany al registre . d.Respon les preguntes curtes següents : a. .. V – F El queixal d’entrada és característic de l’estil indirecte en els diàlegs 35.. en.Encercla segons correspongui: 31. V – F Les preposicions febles són a. de i per 36.. V – F Els registres informals són: el col·loquial i el vulgar 34. amb. V – F L’oració Necessito un cartutx per a la ploma estilogràfica és correcte 38. Quan dues paraules tenen el mateix significat però cadascun es diu en una zona catalana diferent s’anomenen sinònims.

digues els tipus de conjuncions de coordinació que hi ha i posa algun exemple de cada un. anterioritat) que tanquin. No era d’Alemanya ______________ (correcció) d’Holanda. f. b. d. Semblava que no feia res ____________ (adversativa) només empipava els companys. ___________________ (causa) la reparació del cotxe ens surt molt cara. e. Li agrada escoltar música _____________ (temps) fa els deures. Els teus pares es van estar de moltes coses ______________________ (finalitat) tu poguessis estudiar.. ______________ (condició) no pots venir per qualsevol cosa. j. g. vés a comprar el pa ______________ (temps. hem pensat de comprar-ne un de nou. .Omple les oracions següents amb una conjunció (simple o composta) o una locució conjuntiva que expressi la idea que s’indica en cada cas: a. Penso parlar ben alt _____________ (temps) algú em faci cas. Corre. Vols anar de compres _________ (disjuntiva) simplement anar a passeig? i.Defineix conjunció. Us ho faré saber ___________________ (temps. moment puntual) ho sàpiga.33. 34. telefona’ns de seguida. c. h..

Ara llegirem ___ veu baixa 10.completa les oracions següents amb la preposició correcta: 1. Jo vaig sempre al cinema ____ la nit 5. treure de polleguera ___ sincerament 33. ben bé de debò ___ enlluernar 34. És doctor ____ geografía. Aquest molt s’escriu ___ hac 7. 37.Relaciona les expressions següents amb el seu significat (no facis línies. fer cap ___ desaparèixer furtivament 29. trobar a faltar ___ arribar. fer-se fonedís ___ il·lustracions 38. Casa seva sempre fa olor ____ roses 9. fer la rateta ___ esclafir 32. T’ho farem dur _____ un missatger 8. els sants ___ dissimulant 31. Té dos gossos: un ___ petit i un ___ marronós 6. utilitza els números): 28.. comparèixer 35..Completa les paraules següents amb h / Ø / l·l / l: ___ivern ca___igrafia so___ució ___orxata passare___a Ben___aurat ce___ebrar pà___id mi___er co___ets 36. posar-se a riure ___ enyorar 37.. a tocar ___ fer perdre la calma 30. com aquell qui no diu res ___ a dos dits del nas 36.35. Ja vindrem ___ l’autobús 3.. No hi ha res ___ objectar 2. Aquest regal és _______ la mare 4. tenint el compte l’ordre en què s’expliquen .Explica de quines maneres es poden explicar els fets d’una narració.

.Completa aquestes frases amb la traducció al català de la paraula castellana que hi ha entre parèntesis o) Aquest cel tan fosc amenaça ___________________ (tormenta) p) Cauen ____________ (copos) de neu q) La pluja ens ha deixat ben _______________ (empapados) r) En aquest descampat no hi ha _____________________ (alumbrado) público s) Un camió ha xocat contra un _______________ (farola) del passeig t) Abans. (acabar) de fer els estudis ambientals  S’examinarà del carnet de motocicleta quan …………………… (acabar) les pràctiques a l’autoescola  Em sap greu que ……………………………. V – F Les lletres versaletes s’utilitzen únicamente per a fer títols de treballs 42..Omple els buits de les oracions següents amb la forma adecuada del perfet de subjuntiu:  L’aeroport doblarà el nombre de vols quan ………………………… (entrar) en servei la nova pista  Començaran les obres quan ……………………………….Encercla segons correspongui: 41. en aquesta plaça. (practicar) un joc brut  M’alegro que ………………………….. V – F El perfet de subjuntiu expressa accions anteriors ja acabades .. (passar) de curs perquè s’ha esforçat molt 41. hi havia un _________________ (matadero) u) L’________________ (enchufe) de l’aspirador s’ha fet malbé v) Li fa mal l’_____________________ (hombro) dreta w) El nen ens feia _____________________ (muecas) x) Canviaran el _________________ (letrero) del carrer 40.39.

d.. V – F En un treball podem començar els paràgrafs deixant un queixal en blanc 49. V – F Una narración es divideix en plantejament. no hi hem de posar mai punts entremig per indicar els milers 48. Xino-xano significa ..Identifica els complements del nom i digues de quin tipus són cadascun: a) la sal que extraiem del mar b) un barret d’ales amples c) els tres ciclistas de la carretera d) una campamya contra la fam e) una carretera molt estreta f) la noia rondinaire g) la gossa que no té cua h) el treballador del bar .. 43..Respon les preguntes curtes següents : a. V – F Les onomatopeies són interjeccions 45. V – F Hi ha diccionaris bilingües i diccionaris plurilingües 44. suspens i desenllaç 47... V – F L’expressió renoi! indica resignació 46. Tocar el pirandó significa … b.43. c. La traducció catalana de l’expressió con pelos y señales és. Una onomatopeia és. V – F La lletra negreta s’utilitza només en títols i subtítols 50.. V – F Quan escrivim números en un treball. V – F El complement del nom dóna una informació més concreta sobre el nom que especifica 42...

fer retrets ___ oferir l’ocasió de fer una cosa . l’única manera que tenia la humanitat per transmetre els coneixements . 2004 45.i) el pare el qual està a l’atur j) una cadira plegable 44. ni un bri ___ girant els ulls al màxim 39. la història i els costums era parlant : és el que anomenem la tradición oral.Relaciona les expressions següents amb el seu significat (no facis línies.fins que es va inventar l’escriptura . utilitza els números): 38... Si cal pots explicar els canvis a continuación del text... “L’escriptura”. L’escriptura Durant milers d’anys .Completa les paraules següents amb b / v: nú___ols can___i en___elat a___orrit aca___ar lle___ar-nos cele___rar a___all pro___a ___erruga ca___all tro___ada ro___ell sa___ó re___entar pa___elló ad___ocat tram___ia a___et lla___i 46. Ara llibres.Dictat 47.Corregeix els errors tipogràfics que trobis en el següent text. Sebastià Serrano. Barcelona.

Embarcar-se en un projecte ___ manifestar desaprovació 43. de reüll ___ ni una mica 44.Analitza les següents oracions indicant-ne els complements (CN – CD – CI): a) L’avi va mirar el foraster nouvingut . sense badar boca ___ iniciar una activitat difícil 48. Com aquell qui no diu res ___ desempallegar-se d’algú 47. desfer-se d’una persona ___ sense dir res 41. pagar els plats trencats ___ dissimulant 45. treure de polleguera ___ suportar les conseqüències 42.40..Explica tot el que sàpigues sobre el complement directe i el complement indirecte 49.. brindar l’oportunitat ___ fer perdre la calma 46.

b) Duia un mirallet per a la mare c) els ciclistes infantils van comprar bicicletes noves d) el cambrer serveix l’aperitiu als clients e) He trobat el regal perfecte per a la Irene .

51. Posa algun exemple.Completa le famílies de paraules següents. de manera que hi hagi 5 paraules més a cada una.50..Explica la diferència entre un camp lèxic i una família de paraules. taula feliç ..

tenora. escaire. V – F l’oració cada dia em llevo a les 4 de la nit és correcta . V – F l’oració necessito una fulla per fer un treball és correcta 59. V – F Per analitzar una oració el primer que cal fer és trobar el subjecte 57.Agrupa les paraules següents en quatre camps lèxics i posa un títol per a cada camp: gebre.Encercla segons correspongui: 51. calamarsa. V – F les cançons estan plenes de metàfores 54. calabruix.52. arpó. ribot. V – F Una cançó és una poesia 55. nuvolada. constipat. rascada. fagot. esquinç. gaita. V – F Les paraules d’un mateix camp lèxic han de tenir la mateixa categoria gramatical 52. V – F La l’oració ens veurem a les 6 del vespre és correcta 60... arpa. dalla. pansa. V – F la pregunta que fem al verb per trobar el CD és: qui…? 58. 53. ham. V – F Les paraules d’una família de paraules han de tenir la mateixa categoria gramatical 53. calitja. violí. V – F Hi ha set complements del verb 56. empatx.

i potser no sóc la millor jugadora del món però tampoc em considero una jugadora pèssima. vaja. fins a dia d'avui. Sí. que es sobten3 d'aquest vessant de la meva personalitat. més o menys femenines. ni molt menys.54. però.Ferrer ens explica com el fet de ser noia no està renyit amb els videojocs. ara voldria també constatar certes realitats. hi ha jugadores de rol. 1 Tòpic: afirmació sobre una cosa que tothom diu sense examinar si és veritat 2 Dilació: retard. El primer. "Les noies no juguen". Doncs no.. I bé. "Les noies no juguen a videojocs". és una realitat. Les noies no juguen a videojocs En aquesta entrada del bloc «Aravadejocs». també em considero femenina. i encara avui dia em trobo amb molta gent. les noies en som encara avui dia una petita part. etc. "Si les noies juguen a videojocs són unes jugadores nefastes4". segon. tinc amigues que també juguen i hi ha moltes noies arreu del món a les qui els agraden els videojocs. Quants cops es deu haver dit quelcom semblant? No us resulta familiar aquesta opinió? Creieu que és real? O penseu més aviat que només és un simple tòpic1? Abans de continuar voldria presentar-me: sóc noia i m'agraden els videojocs. espera 3 Sobten: sorprenen 4 Nefastes: molt dolentes 5 Estereotips: prejudicis 6 Ingents: enormes . O això diuen. és també evident que encara som una minoria i que dins d'aquesta minoria que constituïm hi ha dones jugadores de tot tipus i estils: amb tendències sexuals de tot tipus.. I espereu. sinó que encara són massa habituals i com a noia puc dir que trenco amb tots aquests tòpics. és una realitat. és indiferent si són homes o dones. L. Hi ha noies que juguem i que ens agraden els videojocs. vinga! És que n'hi ha que directament fan riure. M'agraden i molt. Ara algú potser em podria fer certa observació: 'potser és l'excepció que confirma la regla!'. un dels millors estereotips5 que he arribat a llegir o sentir: "les noies a les que els hi agraden els videojocs o són lesbianes o són uns cavallots". Si bé fins ara he volgut trencar tòpics. a sant de què ve tot plegat? Doncs si escric aquestes línies i plasmo tots aquests estereotips és sobretot perquè sembla que encara no estant prou trencats. Això ja no és un tòpic. sóc heterosexual. Au. que han creat webs dedicats als jocs que més les apassionen o que escriuen als seus blocs sobre la seva passió. Així. d'acció. Ara bé. a sac. Com a noia m'he fet farts de sentir frases de tot tipus en relació a aquest tema. que hi ha de tot. d'estratègia. he gaudit hores davant de la pantalla amb els meus jocs preferits.llegeix atentament el següent text i respon les preguntes que trobaràs a continuació. sí que vull donar la raó en una cosa: no som una majoria. i malauradament dins de les ingents6 xifres de jugadors arreu del món. crec poder afirmar ser dona. el meu gènere. si bé és veritat que cada cop en som més. sense més dilació2.

i aquest és que tant de bo en un futur no gaire llunyà les dones de tot tipus i de qualsevol edat es vagin acostant cada cop més a aquest món. fins a un fet necessari per a poder obrir encara més el món dels videojocs a les dones: el trencament de tabús7. pors i estereotips. Però crec que anem per bon camí. Ho hem de fer sense més (ingent / tabú / tòpic / nefast / dilació / avesats) c) Com que era un jugador (ingent / tabú / tòpic / nefast / dilació / avesats).  Tria la paraula adequada per completar les frases següents¨ a) La idea que tots els catalans som estalviadors és un (ingent / tabú / tòpic / nefast / dilació / avesats) que no està demostrat b) No podem esperar més. tot això? Queda per veure. Això planteja certs desafiaments. ningú no el volia al seu equip d) Es va fer molt ric perquè va vendre un nombre (ingent / tabú / tòpic / nefast / dilació / avesats) de discos e) No en podíem parlar del tema perquè ho considerava un (ingent / tabú / tòpic / nefast / dilació / avesats) f) No estem acostumats a arriba tan tard. Voldria concloure amb un desig. passant per l'aparició de personatges i històries diferents a les que estem més avesats en l'actualitat. Estem (ingent / tabú / tòpic / nefast / dilació / avesats) a tornar d’hora  Després de llegir l’article. digues si són certes o falses les següents afirmacions: V-F L’article està escrit per una noia a qui no agraden els videojocs V-F Molta gent pensa que les noies que juguen tenen un nivell molt baix V-F Hi ha gent que opina que jugar a videojocs és un signe poc femení V-F L’autora de l’article opina que el nombre de noies que juguen és minoritari V-F L’autora reclama que es dissenyin jocs pensant especialment en les noies V-F L’autora és bastant pessimista pel que fa al futur dels videojocs per a noies  7 Indica quin d’aquests textos resumeix millor i sense errors l’article sobre noies i videojocs Tabús: coses prohibides .però sí que compartim quelcom: les ganes de voler-nos-ho passar bé jugant a qualsevol de les plataformes que configuren l'abast món dels videojocs. Pot ser possible. possibles reptes que poden anar des de possibles estils de joc nous que agradin més al públic femení i que encara avui dia cap equip de desenvolupament no s'ha atrevit a posar en marxa.

.

amb la portada corresponent (com a mínim grapat amb 2 grapes laterals). 23. l’ortografia.. 57. . pàg. pàg. pàg. cal que escriguis el dietari corresponent a 10 dies de les vacances d’estiu. 150. Els que cal que et preparis són els de les pàgines següents:       Unitat 1.. sortirà un dictat. 120. pàg. els que a tu t’agradin més.A part. pàg. a més. Es valorarà la coherència de l’escrit.55. El gat mesquer Unitat 4. Records Unitat 2. la puntuació correcta i.A l’examen. Cal que el presentis escrit a mà. dels que apareixen al llibre. Un quadre encisador 56. L’ase que transporta sal Unitat 6. El porc senglar Unitat 3. en folis blancs i enquadernat. 184. pàg. Els goril·les de l’Àfrica Unitat 5. 85. en general.