You are on page 1of 15

1.

I sometimes my head under the water when I swam


in the ocean.

2.

put
puts

He was sleeping when you him last night.

called

was calling

3.

The woman had already left when her friends

come

came

4.

You regret if you joined the community.

wouldnt

wont

5.

Did the tour participants the sunrise this morning?

see

saw

6.

The businessman the sales contract two days ago.

backs out of

backed out of

7.

The family in poverty for two decades.

lived

live

8.

It wasnt her who money from your wallet.

took

takes

9.

How did you your last weekend?

spent

spend

10. They made mistakes because they didnt the


guidelines.

followed

follow

Jawaban

1.

put | Simple past tense digunakan untuk menyatakan kebiasaan


dimasa lampau.
2.
called | Simple past tense untuk menunjukkan bahwa ada aksi
berdurasi pendek yang terjadi ketika aksi berdurasi panjang (past
continuous tense was sleeping) sedang berlangsung.
3.
came | Simple past tense untuk menunjukkan bahwa aksi langsung
mengikuti aksi yang telah selesai (past perfect tense had left).
4.
wouldnt | Simple past tense digunakan pada conditional
sentence type 2.
5.
see | Bare infinitive (bentuk dasar verb) digunakan sebagai kata
kerja padainterrogative sentence simple past tense.
6.
backed out of | Two days ago merupakan time signal untuk tense
ini.
7.
lived
8.
took
9.
spend | Gunakan bare infinitive sebagai kata kerja pada kalimat
pertanyaan simple past tense.
10.
follow | Bare infinitive digunakan sebagai kata kerja pada kalimat
negatif simple past tense.

1. She a book last night

A. Buys

B. Buyed

C. Bought
Advertisement

2. Dina her report

A. Didnt finished

B. Did not finished

C. Did not finish


3. He a diligent student

A. Wasnt

B. Werent

C. Isnt
4. Did You me a message?

A. Sent

B. Send

C Sended
5. They an architect?

A. Were

B. Was

C. Are
6. The Scientist mixes the formula

A. Did the scientist not mixed the formula?

B. Didnt the scientist mix the formula?

C. Did not the scientist mix the formula?


7. Is She in the class?

A. Isnt She in the class?

B. Wasnt She in the Class?

C. Werent She in the class?

8. We were studying English

A. We were studied English

B. We were study English

C. We studied English
9. Economics will be the most popular subject

A. Economics was the most popular subject

B. Economics were the most popular subject

C. Economics is the most popular subject


10. Dina and Dini do a great job

A. Did Dina and Dini did a great job?

B. Did not Dina and Dini do a great job?

C. Did Dina and Dini do a great job?


Jawaban Dan Pembahasan
N

Jawab

an

Penjelasan

Dalam simple past tense bentuk positif, kata kerja yang digunakan adalah kata kerja
bentuk kedua. Bentuk kedua dari buy adalah bought (irregular verb).

Dalam simple past tense bentuk negative, kata kerja utama yang digunakan adalah
verb1 (bare infinitive). Didnt adalah singkatan dari did not, jadi penggunaannya
tergantung dengan selera.

Menyambung denga penjelasan soal nomor 2, kata kerja bantu yang digunakan
adalah bentuk verb2 (was atau were). Sedangkan penggunaan was/were tergantung
dengan subjeknya, perhatikan tabel pada bagian bawah artikel ini.

Seperti halnya bentuk negatif, dalam bentuk interogatif kata kerja utama yang
digunakan menggunakan verb1 (bare infinitive).

Ini adalah bentuk interogatif, kata kerja bantu yang digunakan adalah bentuk kedua
(verb2) {dalam hal ini was atau were}. Subjek They menggunakan were.

Dalam bentuk negative interogatif, penggunaan did not di depan harus disingkat
menjadi didnt. jika tidak disingkat maka menjadi did + subjek + not. Sedangkan kata
kerja utama menggunakan verb1 (bare infinitive).

Melanjutkan penjelasan dari soal nomor 6, dalam negatif interogatif kata kerja bantu
menggunakan verb2, dalam hal ini was atau were. Subjek she menggunakan was.
Was not disingkat menjadi wasnt. jika tidak disingkat maka was + subjek + not.

Karena harus diubah menjadi simple past tense, dan karena ada kata kerja utama
(bentuk positif) maka kata kerja utama menggunakan verb2, dan tidak menggunakan
was/were.

Bentuk positif, dan tidak ada kata kerja utama maka menggunakan was/were. Subject
economics terdapat tambahan s bukan berarti jamak tapi Uncountable (benda yang
tidak bisa dihitung) maka menggunakan was.

Rumus yang digunakan untuk kalimat interogatif adalah Did + S + Verb1 {bare
infinitive}, walau do buka merupakan kata kerja utama namun tetap menggunakan
verb1 (bare infinitive).

Dalam penjelasan diatas telah saya sebutkan bahwa penggunaan was/were tegantung dengan
subjeknya, perhatikan tabel di bawah ini :
Subjek

Was/were

Was

You

Were

She

Was

He

Was

It

Was

We

Were

They

Were

Girl

Was

Girls

Were

Teacher

Was

Teachers

Were

Economics

Was

Mathematics

Was

Etc

Latihan/Exercise
1.He didnt . . . . . the answer for that question
a. Knew
b. Knows
c. Know
d. Knowing
2. I . . . . . my Job Training last month.
a. Finish
b. Had finish
c. Finishing
d. Finished
3. I . . . . . a very interesting short story yesterday
a. To read
b. Reads

c. Read
d. Reading
4. Nanda . . . . . pass the test of University Enrolment last year.
a. Didnt
b. Does
c. Doesnt
d. Dont
5. . . . . . they do their homework last night?
a. Do
b. Are
c. Did
d. Were
6. I . . . . . my mother last Sunday.
a. Call
b. Called
c. Calls
d. Calling
7. We didnt . . . . . with his plan
a. To agree
b. Agreeing
c. Agreed
d. Agree

8. Where did you . . . . . in 2010?


a. Lives
b. Live
c. Living
d. Lived
9. Yoga . . . . . his car three days ago
a. Sold
b. Sell
c. Selling
d. Sells
10. Eko : Where did you go yesterday?
Nanda : I . . . . . to the beach with my friends.
a. Go
b. Went
c. Gone
d. Going
11. Did he . . . . . english last night?
a. Studies
b. Studied
c. Study
d. Studying
12. They . . . . . a soccer player before the accident happened.

a. Am
b. Are
c. Was
d. Were
13. Miss Yoannita . . . . . here yesterday
a. Is
b. Are
c. Was
d. Were
14. Maman . . . . . the Headmaster of my school in 2010.
a. Is
b. Was
c. Were
d. Are
15. She didnt . . . . . her holiday anywhere
a. Spent
b. Spending
c. Spend
d. Spends
16. Our English teacher . . . . . sick yesterday.
a. Is
b. Were

c. Was
d. Are
17. Miss Yoan . . . . . me to her party two days ago
a. Invited
b. Invites
c. Inviting
d. Invite
18. She didnt . . . . . to my birthday party yesterday.
a. Come
b. Came
c. Comes
d. Coming
19. . . . . . you sleep early last night?
a. Do
b. Did
c. Does
d. Dont
20. Ten years ago, a holiday trip to Australia . . . . . cheap.
a. Was not
b. Did not
c. Were not
d. Is not

Jawaban :
1. C. Know
2. D. Finished
3. C. Read
4. A. Didnt
5. C. Did
6. B. Called
7. D. Agree
8. B. Live
9. A. Sold
10. B. Went
11. C. Study
12. D. Were
13. C. Was
14. B. Was
15. C. Spend
16. C. Was
17. A. Invited
18. A. Come
19. B. Did
20. A. Was not

Soal
1. I my drawing book two days ago
a. loss
b. lost
c. was losing

2. I was listening to music when my teacher my class.


a. has entered
b. was entering
c. entered

3. My brother the newspaper when he was waiting his friend.


a. read
b. was reading
c. had read

4. My brother and me went to campus and then we in a cafeteria.


a. had relaxed
b. relaxed
c. were relaxing

5. Anita John when she was reading book in library.


a. was meeting
b. met
c. had met

6. The students to zoo when they were studying animals name.


a. were going
b. went
c. had gone

7. Angeline to English conversation when her friend was singing


beside her.

a. listened
b. listens
c. was listening

8. I to college alone when my friend was coming late.


a. walked
b. walk
c. was walking

9. she read novel last morning?


a. Do
b. Does
c. Did

10. My brother a motorcycle three weeks ago.


a. has
b. had
c. have

11. I when my cousin was going to abroad.


a. am sad
b. were sad
c. was sad

12. When I lived in Singapore, I in a hospital.


a. work
b. worked
c. was working

13. He passed his examination because he very hard.


a. was studying
b. studies
c. studied

14. My teachers were angry because I lazy.


a. am
b. was
c. were

15. When my sister, it was raining


a.. got up
b. gets up
c. get up

16. My teacher new book yesterday.


a. bring
b. brought
c. brings

17. I Julian at the Nicks party. He was handsome.


a. see
b. saw
c. seen

18. Julio. student last year.


a. was active
b. were active
c. is active

19. I was watching movie when my mother me.


a. was calling
b. calls
c. called

20. I was writing journal when my brother game.


a. played
b. was playing
c. plays

Jawaban
1. b
2. c
3. a
4. b
5. b
6. b
7. a
8. a
9. c
10. b
11. c
12. b
13. c
14. b
15. a
16. b
17. b
18. a
19. c
20. a