You are on page 1of 7

Evaluarea mobilitatii articulare (bilantul articular

)
Consta in aprecierea gradului de mobilitate al articulatiilor corpului.
MEMBRE -se masoara analitic(pe directiile anatomice posibile in planurile si axele
corespunzatoare) unghiul de miscare intre cele 2 segmente osoase care compun
articulatia.
COLOANA VERTEBRALA -ecaluarea se realizeaza pe regiuni vertebrale de aceea se
preteaza mai putin exprimarii cifrelor,se recurge la masuratori indirecte sau la miscari test.
TIPURI DE ARTICULATII:
*Dupa nr axelor de miscare si forma suprafetelor articulare:
-uniaxiale(1sg axa de miscare)-trohlear,trahoide
-biaxiale(2axe,2planuri de miscare);
-triaxiale(miscari in toate planurile) se numesc enoartroze, cuprind articulatiile sfenoide.
EVALUAREA AMPLITUDINII ARTICULARE PERMITE:
-cuantificare limitarilor si deviatiilor articulare
-observarea fenomenelor dureroase si a senzatiilor resimtite de subiect la sfarsit=>
metoda cu caracter cantitativ si calitativ.
-asociata cu alte bilanturi permite instituirea unui tratament adecvat ale caror efecte vor fii
simtite prin evaluari repetate.
POSIBILITATI DE APRECIERE ALE UNGHIURILOR ARTICULARE:
-goniometria, masuratori in centimetrii
-indinometria, aparatura video, imagistica medicala(radiografia,tomodensiometria,RMN
-analiza miscarilor prin diverse metode (Web).
GONIOMETRIA
Face parte din kineziometrie si consta in evaluarea potentialului motor al individului.
CARACTERISTICI:
-fiabila
-reproductiva

-repere anatomice usor de identificat -apreciaza atat mobilitatea activa cat si potentialul articular pasiv(amplitudinea miscarii pasive > active) INSTRUMENT -GONIOMETRU -de diferite modele si marimi.grupand valorile miscarilor opuse pe acelasi ax(flexiaextensia. abductia-adductia. dezbracat la nivelul segmentului de examinare pt a permite o evaluare corecta a amplitudinii de miscare in articulatia testata -kinetoterapeutul va fii deasemenea in pozitie comoda si relaxanta pt a asigura o max.respectiv prin repere vizibile sau palpabile -bratele se plaseaza paralel cu axele longitudinale ale sebmentelor care formeaza unghiul articular ce urmeaza a fi masurat astfel: bratul fix pe segmentul fix. -valorile obtinute se exprima in grade de la 0-180. -nu se va presa pe segmente. rotatia interna-externa). -recent s-au construit goniometre pt masurarea unghiului de inclinare a bazinului sau aprecierea mobilitatii articulare in cazul modificarii axelor articulare (pt varum. -brat fix.tehnicii -raportorul se plaseaza in planul miscarii -axul goniometrului se pozitioneaza in axul biomecanic al miscarii. . -inregistrarile se trec in tabele. valgum) -goniometru-raportor(0-180grade). mai precis pe proiectia lui cutanata definita cu precizie clinica relativa . adaptate dimensiunilor segmentelor de studiat. alaturi de valorile standard.ci va fi aplicat usor pt a nu limita miscarea -testarile se vor realiza prin mobilizari active sau pasive.sagital. deoarece orice miscare se incadreaza in aceste limite. -brat mobil =>punctul fix se numeste axul goniom MASURATOAREA PRECEDATA DE DETERMINAREA a: -pozitia de referinta sau pozitia 0 anatomica sau pozitia preferentiala pt articulatia testata -planul in care se executa miscarea ce urmeaza a dii evaluata(frontal.transversal) IMPUNE RESPECTAREA CONDITIILOR: -pozitia subiectului trebuie sa fie comoda si relaxanta. bratul mobil pe segmentul mobil.

deoarece nu necesita aliniamente particulare APARATE MODERNE DE MASURARE: -electrogoniometre -electroinclionometre =>prevazute cu potentiometre care masoara variatiile tensiunii musculare in raport cu unghiurile articulare.mai mult decat castigul functional/sedinta. .-interpretarea se face in comparatie cu: valorile standard. amplitudinea se citeste pe cadran. Inclinamometrul si goniometrul evalueaza: -mobilitatea tuturor articulatiilor corpului: membre si miscari complexe ale coloanei vertebrale -valorile amplitudinii articulare la finele cursei de miscare AVANTAJE: -mult mai rapida -mai simpla.efectuat cu segmentul opus -eroare:cca 5grade. MASURAREA: -se realizeaza prin pozitionarea indinamometrului in punctul 0 -pacientul in pozitie stand (0anatomic) -executa miscarea. INSTRUMENT -INCLINOMETRU: -o tija -un cadru cu afisaj digital.cu o scala 360grade care indica unghiul pozitiei relative a indinamometrului in raport cu linia de gravitatie. INCLINOMETRIA Masurarea unghiurilor articulare in raport cu linia de gravitatie. unghiul aceleiasi miscari.

Dsitantele masurate in cm corespund anumitor unghiuri articulare conform unor tabele de conversie.Analiza pe sexe a amplitudinii articulare arata valori mai mari la femei. MODIFICARI ALE AMPLITUDINII DE MISCARE: 1-limitare 2-exces 3-pierdere 1)Limitare sau deficitul cu caracter reversibil a mobilitatii articulare. Metode de masurare se numeste aici algometrie. Amplitudinea articulara scade cu inaintarea in varsta. In cazul articulatiilor dureroase in repaos sau la mobilizare. este consecinta organizarii fibroase a tesutului din interiorul sau din jurul articulatiei.preferate de unii kinetoterapeuti. . Limitarea se numeste redoare articulara si apare in urmatoarele situatii: -durere(spontana sau provocata de examinator prin palpare sau mobilizare) -contractura musculara -apropierea unor mase musculare voluminoase -edeme -hodartroza -tensiuni sau aderente capsulo-ligamentare -retractii aponevrotice -corpi straini intraarticulari.MASURATORI CENTIMETRICE Constau din masurarea distantei proiectiei pe sol a unui anumit segment osos.aceasta organizare apare datorita neutilizarii.masuratorilor sunt dificile.

ireversibila. O artropatie reumatismala va limita amplitudinea articulara in ambele sensuri de miscare(flexie.Se descriu 6 stari de durere asociata miscarii (1996): -durere la repaos. O redoare in flexie va impiedica atingerea extensiei maxime evidentiind un deficit de extensie. 2) Excesul de mobilitate articulara care se inregistreaza in caz de: -laxitate articulara -hipotonie musculara 3) Pierderea totala. Aceasta definitie nu corespunde realitatii anatomice dpdv mecanic decta in fuziune osoasa(oasele se scurteaza).inainte de mobilizare -durere provocata de initierea mobilizarii active -durere provocata pe parcursul mobilizarii active -durerea dispare odata cu incetarea mobilizarii active -durere provocata de mobilizarea pasiva -durerea se mentine dupa incetarea acestei mobilizari. Ideal ar fii ca miscarea sa se execute in amplitudinea ei maxima in activitatea cotidiana. Limitarile amplitudinii articulare se pot produce in unul sau ambele sensuri de miscare ale planului respectiv: -sagital-flexie-extensie -frontal-adductie-abductie -transversal-rotatie O contractura musculara va limita amplitudinea articulara intr-un sens de miscare.SECTOR UTIL C.solicitarea articulatiei rareaori se realizeaza la acesti parametrii. Imobilizarea articulara se realizeaza in pozitie de functiune cae . se numeste anchiloza.POZITIE DE FUNCTIUNE(UTILITATE) B. extensie).COEFICIENTUL GLOBAL FUNCTIONAL DE MOBILITATE A. De aceea este necesara definirea unor notiuni ca: A.reprezinta pozitia de maxima utilitate a articulatiei care asigura individului independenta functionala.

cu imposibilitatea de auto-ingrijire. C-Coeficientul global functional de mobilitate.auto-servire. exemplu: 1.deplasare B-Valoarea totala a acestor amplitudini(30-40grade) care incadreaza pozitia de functiune se numeste sector util de mobilitate. 1.repetarea operatiunilor amintite pt fiecrae miscare posibila in articulatia respectiva finalizata cu obtinerea tuturor coeficintilor functionali elementari.5 2. Calcularea presupune: 1-descompunerea fiecarei miscari posibile in articulatia respectiva in mai multe sectoare 2-efectuarea: produsul intre primul sector de mobilitate pt miscarea respectiva si coeficientul standard pt acel sector 3-efectuarea: diferenta intre valoarea maxima si minima a sectorului urmator de mobilitate 4-calcularea produsului dintre valoarea obtinuta si coeficientul standard pt acest sectod de mobilitate. 6-calcularea sumelor produselor tuturor sectoarelor de mobilitate pt miscarea respectiva. Daca pierd aprox 15-20grade la sfarsitul cursei de miscare nu are importanta foarte mare. suma care reprezinta coeficientul elementar functional.20x2=40% 3.treb conservata mai ales cand durata imobilizarii este prelungita si exista riscul instalarii anchilozei secundare.se trece la sectorul 2 si se trece diferenta dintre max si min :40grade -20grade=20grade 4. pierderile cu aceleasi valori de o parte si de alta a pozitiei de functiune pot transforma individul intr-un disabilitat motor. Rocher.20x0. 5-repetarea aperatiunilor si pt urmatorul sector de mobilitate atunci cand miscarea este descompusa in 3-4sectoare.-------6.5=10% 5.40%+10%=50% 7.miscare extensie glezna 0-20 coeficient 2 .miscare flexie glezna 0-20 coeficient 2 20-40 coeficient 0.

valoare 100% : 50%+50%=100%.suma care reprezinta coeficientul global functional si are planul articular cu mobilitate normala.2 2.40%+10%=50% coeficientul functional elementar 6.70grade-20grade=50% 4.2=10% 5. INDUCATII EVALUARE AMPLITUDINE ARTICULARA: -estimarea efectelor terapiilor medicale sau chirurgicale aplicate -estimarea durerii -estimarea capacitatii functionale in scopul realizarii mersului sau altor gesturi cotidiene sau sportive.20-70 coeficient 0.20x2=40% 3. .----8 calcularea tuturor coeficientilor elementari.----7.50x0.