You are on page 1of 9

Proiect de antrenament pentru copii cu sindrom Down

Ce este sindromul Down?
Sindromul Down este o o maladie reditara,determinata de existent unui cromozom 21 in plus in genomul
uman sau a unor mozaicuri.In anul 1959 Lejeune si si Jacobs au facut descoperirea conform careia sindromul Down
este cauzat de trisomnia 21. Existenţa celui de-al treilea cromozom 21 afectează majoritatea tesuturilor si
organelor, cu aparitia a numeroase fenotipuri ale bolii. Sindromul Down a fost asociat cu multiple complicatii letale
care scad viabilitatea prenatală si cresc morbiditatea si mortalitatea postnatală. Copiii afectati prezintă întârzierea
cresterii si maturizării, retard mental, întârzierea dezvoltării osoase si a eruptiei dentare.

Caracteristicile fizice ale persoanelor cu sindrom Down

 Fata lata si turtita,capul plat la spate,linia de implantare a parului este joasa si slab definita;

 Microcefalie,urechi mici implantate anormallob aproape absent;
 Gatul scurt,uneori exces de piele in zona cervicala care formeaza un fald;
 Par rar si subtire,nasul mic cu baza larga,gura mica si gura scoasa in afara datorita hipotoniei;
 Lungime si greutate mai mica decat cea normala la nastere;
 Hipotonie generalizata,tradusa prin picioare plate si abdomen flasc;
 Tegumentele sunt uscate.

ajungand la intelect mediu. au o rezistentă mai mică la efort cu oboseală rapid instalată datorită hipotoniei musculare. dar şi categoria de vârstă la care se atinge un nivel motor specific este mult mai mare. Acest fapt se datorează comportamentului explorativ redus şi sistemului neuromotor afectat.  Articularea cuvintelor se face tarziu si este de rutina.  Au nevoie de educatie speciala. dexteritate scăzută şi o diminuare a vitezei de reacţie. În comparaţie cu copiii fără dizabilităţi. Caracteristici motorii si dezvoltarea motorie a copiilor cu sindrom Down Handicapul mintal este însoţit de o evoluţie anormală a dezvoltării motorii şi de abilităţi motorii reduse. manipulare).debilitate.Caracteristici intelectual cognitive  Nivel intelectual care variaza de la idiotenie. după Cunningham (1982) .  Au indemanarea si placerea de a face lucruri de rutina. Copii cu sindrom Down au probleme cu deprinderile motorii fine (coordonare. execută dificil sarcini motorii complexe.indelungata si rabdatoare. indicatorii motori nu numai că se realizează mai târziu. De asemenea se pot evidenţia probleme de coordonare ochi-mână.  Au probleme cu conceptul de timp si numar. Astfel.

stau în şezând peste 1 minut la 9 luni ( 7 luni copil fără dizabilităţi).cu nivel de intelect mediu.sort. Vârstele enumerate reprezintă media. stau în ortostatism fără sprijin la 18 luni ( 11 luni la copilul fără dizabilităţi).pantofi de fotbal. Echipament: .varsta de 12-13 ani.copii cu Down în medie ţin capul echilibrat la 5 luni ( 3 luni copilul normal). copiii cu sindrom Down putând să aibă o dezvoltare motorie mai întârziată sau mai precoce. se trag în ortostatism la 16 luni ( 10 luni la copilul fără dizabilităţi). Lectia 1. aleargă la aproximativ 48 de luni şi sare pe loc la 48-60 de luni.manusi portar . In continuare vom vedea 8 lectii de antrenament in fotbal pentru copii cu sindrom Down. Lectiile se vor desfasura pe teren sintetic de fotbal cu doua porti. Nr elevi: 22 Obiective de instruire:  Invatarea variantelor de alergare  Invatarea sariturilor specifice fotbalului Verigi Continut Durata: 60 minute Dozare Formatii de lucru Intensitate . se rostogoleşte la 8 luni (5 luni copilul fără dizabilităţi). merg fără sprijin la 19 luni (12 luni copil fără dizabilităţi).tricou. urcă scările cu sprijin la 30 luni şi le coboară cu sprijin la 36 de luni ( copilul fără dizabilităţi realizează aceste deprinderi la 17 luni).

sa lut -verificarea echipamentului si a starii de sanatate -prezentarea temelor de lectie -mers normal -mers pe varfuri cu bratele sus -mers pe calcaie cu mainile la spate -mers cu ridicare alternativa a genunchilor la nivelul abdomenului -pas sarit -pas saltat -alergare cu genunchii la piept -alergare cu pendularea gambelor inapoi -alergare usoara cu accelerare de la jumatatea terenului -mers normal cu inspir-expir 4 minute -1 -1 -1 -1 lungime lungime lungime lungime -1 -1 -1 -1 diagonala diagonala diagonala diagonala -2 lungimi -1 lungime -in semicerc -in coloana cate unul 20 % 40 % -in coloana cate unul 80 % .organizare.1.Pregatirea organismului pentru efort adunare.prezenta.Organizarea colectivului de elevi 2.

revenire pe marginea terenului -se formeaza doua coloane la centrul terenului.extensii si flexii ale bratelor in lateral -bratele sus.indoiri laterale ale trunchiului cu arcuire -rotiri de bazin -rotiri de genunchi -fandari inainte -fandari laterale -se formeaza doua coloane la centrul terenului.se executa pas adaugat pana la poarta.flexii si extensii ale bratelor -bratele la nivelul pieptului.3.se executa alergare 8x1 5x1 -in semicerc -in coloana cate unul 50 % 70 % 70 % 5x1 5x1 60 % .Influentarea selectiva a aparatului locomotor 4.extensia trunchiului cu aplecare inainte -bratele in sold.1Invatarea variantelor de alergare Din stand departat: -aplecari ale capului si extensii cu arcuire -inclinari laterale ale capului -rotiri ale capului -un brat sus.se executa alergare cu spatele pana la semnalul sonor al profesorului -se formeaza doua coloane la marginea careului de 16 metri.

Revenirea organismului dupa efost 6.Concluzii si aprecieri Lectia 2. -cate doi fata in fata.fiecare pereche beneficiaza de o minge.isi vor arunca mingea la nivelul capului iar ceilalti vor incerca sa o loveasca din saritura 12 minute -mers cu respiratie 2 minute -incurajarea tuturor elevilor -observatii -aprecieri 2 minute -cate doi fata in fata -in coloana cate unul 55 % .2 Invatarea sariturilor specifice fotbalului 5.printre jaloane pana la jumatatea terenului 4.

-rularea talpii pe minge si oprirea mingii cu calcaiul si varful piciorului. 6 minute 50-60% 6 minute -rularea talpii pe minge si oprirea mingii cu exteriorul si interiorul piciorului.lovire usoara a mingii cu piciorul.tragere. -tinerea mingii prin lovirea alternativa cu picioarele la nivelul solului de pe loc si din deplasare. Durata:60 minute Verigi Continut Dozare Formatii de Intensitate lucru Dezvoltarea simtului si a controlului mingii de pe loc si din deplasare Invatare: -aruncarea si prinderea mingii de pe loc si din deplasare(cu o mana si cu doua maini din diferite pozitii). -se lucreaza in grupuri de cate doi sau individual 50 % .Obiective de instruire: - Dezvoltarea simtului si controlului mingii de pe loc si din deplasare. 5 minute 6 minute 7 minute 6 minute -exercitii de impingere.

Lectia 3.-exercitii de conducere a mingii printre jaloane. Obiective de instruire: - Invatarea elementelor si procedeelor tehnice de baza Verigi Elemente tehnice de pastrare a posesiei mingii Continut Dozare Formatii de lucru Intensitate .