You are on page 1of 4

‘’ Rich Dad, Poor Dad “ karya Robert Kiyosaki adalah kisah tentang

penulis buku ini membesar di Hawaii. Beliau mempunyai dua orang ayah,
seorang yang miskin , beliau juga ayahnya secara biologi dan seorang lagi ayah
yang kaya. Kedua-dua orang ayahnya acap kali memberi nasihat kewangan
kepada penulis. Dalam buku ini Kiyosaki menganalogikan pandangan-pandangan
hidup kedua orang ayahnya yang berjaya dalam bidang tersendiri, namun usaha
mereka membuahkan hasil yang berlainan dari segi kewangan. Perbezaan
pendapat dari kedua orang ayahnya membolehkan penulis membuat keputusan
yang lebih baik dalam aspek kewangan.
Dalam bab 1, Kiyosaki juga menekankan kepentingan pendidikan
kewangan untuk kanak-kanak. Beliau berpendapat bahawa apabila sekolah dan
ibu bapa tidak memberi didikan kepada kanak-kanak dalam aspek ini, mampu
mendatangkan kesan yang negatif kepada individu tersebut justeru kestabilan
kewangan negara juga boleh terjejas. Ini kerana individu-individu sama yang
tidak dididik untuk menguruskan duit dengan efektif, juga akan memainkan
peranan dalam pentadbiran negara pada masa hadapan. Beliau risau tentang
isu-isu yang akan timbul sekiranya majoriti individu masih tidak terurus dari segi
kewangan. Kiyosaki menunjukkan rasa bersyukur dapat belajar dari dua orang
ayah yang berpengaruh tapi mempunyai status kewangan yang berbeza. Beliau
merasakan bahawa apabila belajar daripada kedua orang ayahnya memberi
kesedaran kepadanya tentang kuasa dan kesan pemikiran dalam kehidupan
seseorang. Senaman fizikal dapat meningkatkan tahap kesihatan manakala
senaman mental dapat menambah kekayaan seseorang menurut Robert
Kiyosaki. Apabila tiba satu masa dalam hidup Robert di mana beliau perlu
membuat keputusan tentang cara mencari wang, beliau memilih untuk mengikut
jejak ayahnya yang kaya. Beliau sedar bahawa wang selalu datang dan pergi
tetapi dengan pendidikan tentang cara duit berfungsi kita mampu menguasai
wang dan membina kekayaan.
Dalam bab kedua buku ini penulis menceritakan tentang kisah beliau bertemu
dengan ayah kepada kawannya, Mike yang juga dikenali sebagai ayahnya yang
kaya. Beliau telah menawarkan peluang untuk penulis dan Mike bekerja
untuknya dengan bayaran 10 sen setiap jam. Niat ayah Mike ialah untuk
mengajar penulis dan Mike, supaya tidak bekerja tetapi sebaliknya. Beliau
mengajar mereka cara duit berfungsi supaya duit yang berkerja untuk mereka.
Isu yang sering ditekankan dalam bab ini ialah tentang manusia berkerja untuk

Penulis juga berpendapat bahawa perasaan takut merupakan perasaan paling utama timbul dalam diri majoriti manusia tersebut apabila melibatkan wang. Perniagaan anda adalah apa yang menjana . beliau mecadangkan supaya membeli aset yang mampu menjana wang terlebih dahulu supaya mampu membayar harga rumah itu. Salah seorang kawan Kiyosaki melihat beliau memberi kuliah di sebuah Universiti dan berjumpa dengan beliau dan rakan-rakannya di sebuah bar. Pada sudut pandangan yang lain. tetapi perniagaannya ialah hartanah. McDonald’s ialah salah sebuah pemilik hartanah terbesar di dunia. Robert Kiyosaki menerangkan bahawa aset ialah sesuatu yang mampu menjana duit manakala liabiliti menelan duit dalam jangka masa panjang. Emosi yang dimaksudkan ini ialah perasaan takut akan menjadi papa kedana. Sebaliknya. Dalam bab ketiga penulis menceritakan bahawa beliau dan Mike bertambah kaya apabila dewasa berkat tunjuk ajar ayahnya yang kaya. Robert menggunakan Kroc sebagai contoh. Majoriti ini berkerja kerana bimbang tidak mampu menjelaskan bayaran bil. sesetengah individu akan dikuasai perasaan boros dan nafsu apabila mempunyai duit yang banyak. Majoriti manusia berbuat demikian kerana ia lebih mudah jika dibandingkan dengan cara orang kaya mencari wang.duit. Penulis mengingatkan supaya tidak membeli sebuah rumah secara terburu-buru dan seterusnya berhutang selama berpuluh tahun. Bab ini menekankan kepentingan pengetahuan dalam membezakan antara aset dan liabiiti. Bapa Mike mendedahkan rahsia kekayaan beliau yang seterusnya iaitu ‘Jaga Tepi Kain Sendiri’. Bab seterusnya bermula dengan kisah Ray Kroc. takut dipecat atau risau mereka akan pokai. pengasas McDonald’s. Penulis memberi nasihat supaya tidak membiarkan emosi menguasai diri kita apabila berfikir. beliau juga menekankan bahawa untuk menjadi kaya penting untuk membaca dan memahami nombor. Kebanyakan orang miskin kerana tidak dapat mengenallpasti antara aset atau liabiliti. Semasa di sana Kroc memberitahu beliau bahawa sumber pendapatan primari beliau ialah dari perniagaan hartanah. dengan menyatakan bahawa profesion Kroc adalah seorang jurujual francais hamburger. Beliau seterusnya menggambarkan perbezaan antara profesion dan perniagaan. Dengan memahami nombor lebih mudah untuk membeli sebuah aset. Selain itu. Biasanya orang hanya membaca tetapi tidak memahami dan itu antara faktor kemiskinan.

Dia menunjukkan bahawa dalam reality orang kaya hampir tidak terjejas oleh cukai. manakala kelas pertengahan dikenakan cukai lebih tinggi dan menyediakan bantuan yang paling banyak kepada golongan miskin. Kiyosaki seterusnya menjelaskan cara senang untuk membangunkan IQ kewangan yang kuat. Beliau menegaskan bahawa aset terbesar anda adalah fikiran anda. Dalam bab ke-7 . Beliau juga menyenaraikan beberapa jenis aset yang boleh dibeli dan menegaskan kepentingan memilih aset yang menarik minat kita. Kiyosaki merungut hakikat bahawa kita hidup dalam masyarakat di mana seseorang mengikut profesion mereka hanya untuk bekerja untuk perniagaan orang lain tanpa memulakan perniagaan sendiri. Robert. Dalam usia internet. Beliau menekankan kepentingan mempunyai satu set kemahiran yang boleh digunakan. memahami pasaran . Beliau mencadangkan bahawa orang dewasa mengambil pekerjaan kedua di mana . perbankan pelaburan dan saham . " Beliau menjelaskan bahawa ini adalah rahsia utama untuk menjadi kaya . perdagangan atau satu langkah kewangan yang strategik . Kandungan bab seterusnya ialah kisah penulis semasa masih kecil. bukan berapa banyak wang yang mereka akan ditawarkan. Kiyosaki diberitahu oleh bapa kaya bahawa " wang tidak benar. Kiyosaki percaya bahawa golongan miskin dan kelas pertengahan meromantisir kisah Robin Hood dan merasakan bahawa orang kaya harus memberi kepada orang miskin dalam bentuk cukai. Mereka mencari jalan keluar dari cukai dan mengelak daripada membayar amaun penuh cukai yang mereka secara teori berhutang . termasuk pemahaman dan menguasai perakaunan . Dalam bab 5. mengimbas kembali kerjayanya.wang untuk anda bebas dari tenaga kerja kita.menerima wang yang tidak sebenar. orang menjana pendapatan berjuta-juta setiap hari hanya dengan mempunyai idea sama ada paten. belajar bagaimana untuk melabur . beliau menasihatkan golongan muda untuk mencari kerja berdasarkan apa yang mereka akan belajar . memahami undang-undang. dan akhirnya.

Beliau mengkaji setiap halangan-halangan ini secara terperinci. Kiyosaki memberi tumpuan kepada sepuluh langkah untuk membangunkan genius kewangan dalaman seseorang. Dalam bab terakhir Kiyosaki mendalami beberapa cara seseorang boleh mengambil tindakan untuk memulakan proses untuk menjadi kaya. Bab 8 memberi tumpuan kepada mengatasi halangan. tabiat buruk. . Bab Sembilan menerangkan tentang bagaimana untuk mula memperoleh aset dan mengasah genius kewangan individu. Kawasan yang paling penting untuk diberi tumpuan dari segi membina kemahiran khusus ialah jualan dan pemasaran. Dia menghabiskan cerita beliau dengan mengingatkan pembaca bahawa melakukan sesuatu lebih baik dari tidak melakukan apa-apa.mereka akan memperoleh kemahiran baru untuk meningkatkan pendidikan mereka dan berkembang sebagai seorang ahli perniagaan. dan keangkuhan. Dia menggesa pembaca mengorak langkah secepat mungkin. Kiyosaki percaya terdapat lima sebab utama mengapa orang bijak dari segi kewangan mungkin masih tidak berjaya dalam aset bangunan : takut . malas. sinis .