You are on page 1of 6

VITICULTURA ȘI VINURILE LUMII

:
Regiunea viticolă Bordeaux, un model în
lumea vinurilor
miercuri, 3 Feb 2016, 09:44 • Documentare
610 afişări
Bordeaux este mult mai mult decât o simplă regiune viticolă. Este un simbol pentru vinul de
calitate, un adevărat model pentru întreaga lume a vinurilor, o denumire de marcă care definește
cel mai înalt nivel atins în viticultură.

Celebră îndeosebi pentru vinurile roșii deosebite obținute aici, regiunea viticolă Bordeaux este
situată în vestul Franței, în jurul orașului Bordeaux, de-a lungul estuarului Gironde, fiind
traversată de râurile Garonne și Dordogne. Este situată pe paralela de 45 de grade, la fel cu
podgoria românească Dealu Mare, și ea celebră pentru vinurile roșii.
Regiunea însumează peste 110.000 ha de plantații cu vii roditoare, grupate în mai multe zone de
calitate, cum ar fi: Médoc, Graves, Entre deux Mers, Sauternes, Blaye, Pomerol, Fronsac și
Bergerac, notează prof. dr. Constantin Țârdea și prof. dr. Liviu Dejeu în cartea ''Viticultură''. În
total, în întreaga regiune viticolă se obțin peste 4.000.000 hectolitri de vin pe an, potrivit volumul
''Wine'' (2004/2007), de André Dominé.
Există date referitoare la cultura viței-de-vie pe cursul râului Dordogne încă din secolul al IV-lea,
când poetul roman Ausonius (n. 310 — m. 395) s-a stabilit în actuala regiune Saint-Emilion,
unde a cultivat viță-de-vie. Prima parte a epocii medievale a fost una dificilă pentru regiune,

de clasificare a proprietăților (chateaux). consolidându-și puterea mondială. Această clasificare. Cu toate acestea. care au culminat cu distrugerea orașului de către vikingi. dar cu precădere pe cele din Portugalia și din Bordeaux. Țările de Jos. a fost prezentată cu succes. Până în secolul al XIV-lea. în 1152. vița-de-vie a rezistat. Graves. realizată îndeosebi pentru regiunile Médoc și Sauternes. Adevăratul succes al regiunii viticole a venit. dar vinurile de Bordeaux au cunoscut o competiție serioasă din partea noilor producători din America sau Australia. de dezastrul filoxeric. apoi de izbucnirea Primului Război Mondial. la Expoziția de la Paris și marchează începutul epocii de aur pentru vinurile de Bordeaux. în 870. vinurile de aici nu s-au mai bucurat de exclusivitate. Controlul olandezilor asupra comerțului nu a durat decât până în secolul al XVIII-lea. Au început să importe vin din toate regiunile viticole. Abia în anii 1950 au început să crească vânzările. principalul furnizor pentru curtea regală și pentru societatea londoneză. inițial. . ulterior. Regiunea geografică Gascogne.fiind afectată de ocupațiile succesive. după ce regiunea Gascogne a fost anexată Franței. Struguri din soiul Merlot În 1453. care au făcut primele încercări. podgoriile Médoc. care ofereau vinuri de calitate asemănătoare. Henry Plantagenetul. înființând noi companii de comerț. dar mult mai accesibile. Cu toate acestea. însă. când englezii au revenit la Bordeaux. regele Henric al II-lea al Angliei (1154-1189). în 1855. de care aparține și Bordeaux-ul. Pentru a ține pasul cu noile tendințe. astfel. secolul al XX-lea a fost marcat. la începutul secolului al XIXlea. Saint-Emilion și Pomerol s-au concentrat pe echipamente mai performante. când Eleanor de Aquitania s-a căsătorit cu ducele Normandiei. însă. aproape tot vinul consumat în Anglia provenea de aici. care avea să devină. au început să dețină controlul și asupra comerțului. a devenit. dar și pe perfecționarea metodelor de vinificare. În secolul al XVII-lea.

Din .

Merlot. cel mai important în regiunea viticolă Bordeaux este Semillon. cum ar fi cele produse de casele Chateau Lafite. Tohani. tocmai din Bordeaux. de casele Chateau d'Yquem și de Chateau La Tour Blanche. Chateau Latour. Murfatlar etc. potrivit volumului ''The New Sotheby's Wine Encyclopedia''. precum: Miniș.această perioadă. Chateau Margaux. Dealu Mare. acum mai bine de 100 de ani. Cabernet Sauvignon. Urlați. la Cotești. Recaș. În ceea ce privește soiurile de struguri pentru vin alb. de cealaltă parte. s-a impus și el în multe areale viticole românești. Cabernet Sauvignon. pe Dealurile Râmnicului Sărat. fiind cel mai important soi de struguri pentru vin la Bordeaux. Miniș. Recaș. Vânju Mare. considerat de specialiști cel mai bun soi de struguri pentru vin roșu din lume. precum Valea Călugărească. pe când Merlot deține peste 32%.. . Sâmburești. Soiurile Merlot și Cabernet Sauvignon au fost aduse și în România. cât și din punct de vedere al calității. dar și la Sauternes. În regiunea viticolă Bordeaux se obțin renumitele vinuri de ''grands crus''. Drăgășani. a ridicat prestigiul unor areale viticole din România. soiul Merlot a dobândit un loc de frunte în această regiune viticolă. termen folosit pentru anumite vinuri roșii de Médoc și Graves. Murfatlar etc. Ceptura. Sâmburești. nu deține decât 18% din suprafața cultivată la Bordeaux. Orevița. considerat în multe țări ale lumii regele vinurilor roșii. notează oenologul Viorel Stoian în ''Marea carte a degustării vinurilor''. Chateau Rothschild. atât din punct de vedere al suprafeței cultivate.

.

Din regiunea Bordeaux provine și celebrul ''barrique''. se obțin vinuri albe licoroase din soiurile Semillon. editor online: Gabriela Badea) . aflată în vecinătatea Oceanului Atlantic. Tot la Bordeaux se desfășoară și cercetarea științifică de vârf în domeniul oenologiei. folosit în viticultură pentru aprecierea gradului de favorabilitate a unui areal viticol. AGERPRES/(Documentare — Andreea Onogea. Malbec și Petit Verdot. destinat maturării vinurilor roșii. În zonele Médoc și Graves se obțin renumitele vinuri roșii de Bordeaux din soiurile Merlot. de 225 litri. cel de ''terroir''. În zona Sauternes. dar și tehnici de cultură a viței-de-vie și de vinificație.Clasificarea vinurilor din regiunea viticolă Bordeaux în funcție de proprietate (chateau) și de regiune (grand cru) se bazează pe importanța unui al treilea termen. Cabernet Sauvignon. în final. care asigură. sol. tipicitatea și originalitatea vinului obținut. geologie. Sauvignon și Muscadelle. Acesta reprezintă o înlănțuire de factori de mediu. răspândit în majoritatea țărilor viticole ale lumii. editor: Cristian Anghelache. de factori biologici. ampelografiei și viticulturii. Cabernet franc. unde climatul este favorabil pentru supramaturare. un butoi de stejar specific. precum soi și portaltoi. precum climă.