You are on page 1of 6

FISA DE LUCRU – STATELE UE

Student(ă): Cristian-Andrei Noaƫă
Grupa: V
DENUMIRE
A OFICIALĂ
A STATULUI
DRAPELUL

Țările de Jos

SIMBOLURI
/ ZI
NAȚIONALĂ
POPULAȚIA
SUPRAFAȚA
PIB
MONEDĂ
CAPITALA
LIMBA
STATUTUL
ȚĂRII IN
UE
STATUTUL
ȚĂRII ÎN
ZONA
EURO
STATUTUL
ȚĂRII ÎN
SPAȚIUL
SCHENGEN
SISTEMUL
POLITIC

27 aprilie

SISTEMUL

16.879.748 locuitori
41,543 km²
$476,912 miliarde
Euro
Amsterdam
Limba oficială:neerlandeză & frizona
Membru fondator

Stat membru al zonei euro de la: 1 ianuarie
1999, monedele și bancnotele intrând în
circulație de la 1 ianuarie 2002
Membru al spaţiului Schengen din 26 martie
1995

Îşi obƫine independenƫa faƫă de Sfântul Imperiu
Roman, condus de către Carol Quintul
Din 1815, Olanda este o monarhie
constituțională, alături de Belgia şi Luxemburg,
ultimele obƫinându-şi independenƫa în 1830
După 2013, Olanda este reprezentată de regele
Willem-Alexander, succesorul reginei Beatrix,
ce numește membrii guvernului.
Parlamentul este compus din două camere

Un alt eveniment ce marchează o schimbare politică în istoria acestei ƫări o reprezintă proclamarea independenţei faţă de Regatul Spaniei în 1579 de către Provinciile Unite Olandeze. Utrecht. mişcări necesare unei redresări industriale. Overijssel.LEGISLATIV (Tweede Kamer) care formează adunarea Stărilor Generale (Staten Generaal).. în comparaƫie cu cea de-a doua cameră. Senatul. prima cameră (Eerste Kamer). Uniunea Vamală Benelux. o putere maritimă şi comercială. Aproape distrusă din temelii după cel de-al doilea război mondial. În partea de nord avem câmpie. Brabantul de Nord. împreună cu Belgia şi Luxemburg. În 1948 formează.881 km² este pământ și 7645 km² este apă. Olanda a devenit o ţară industrializată. Gelderland. Regatul Ţărilor de Jos s-a proclamat în 1815. I î. RE ADM. Olanda de Nord. Membru fondator al Comunităţii Economice Europene – UE (1957) şi al NATO (1949). economia fiind puternic orientată către export şi investiţii. în secolul următor. Drenthe. a adoptă moneda euro. SCURT Aşezările locuite de către triburile germanice şi ISTORIC celtice au fost cucerite de către Imperiul Roman în sec. devenind. Parlamentarii celei de-a 2-a camere sunt aleși prin vot direct o dată la patru ani. Groningen. TERITORIAL Olanda de Sud. Ă Limburg. Zeelanda. Din 1999. Reprezentanții acesteia sunt aleși indirect de către parlamentele provinciale (care la rândul lor sunt alese direct de asemenea o dată la patru ani). Olanda este compusă din douăsprezece ORGANIZA provincii: Frizia.Hr. are o importanță mică. parte a Câmpiei Europei de Nord. după tratatul de la Maastricht. Flevoland. iar în partea de sud . cu o agricultură performantă.526 km². RELIEF Olanda acoperă o suprafață de 41. din care 33.

Prin obţinerea de credite suficiente. DEMOGRAF Olanda are o populație estimată la 16.2010). 4.748 IE (01. 3.82 de ani pentru fetele nou-născute și 77 de ani pentru băieții nou-născuți. RELIGIE Olanda este una din țările cele mai laice din Europa de Vest. învăţământul obligatoriu terminându-se la 18 ani.podiş calcaros. Cu vârste cuprinse intre cinci si doisprezece ani. CLIMĂ Climatul este maritim cu veri răcoroase şi ierni blânde. Copiii apoi se mută într-una din cele patru sisteme de educaţie continuă: 1. Cu primele 3 sisteme elevii se pot înscrie apoi la HBO. elevii vor primi o diplomă de licenţă. învăţământul continuat general mai ridicat. după încă doi ani. învăţământul profesional superior.879.01. În prezent. Învăţământul obligatoriu în Ţările de Jos începe de la vârsta de la vârsta de 4-5 ani. să scrie şi să facă matematică. 2. doar 39% fiind afiliați religios și mai puțin de 20% vizitează biserica regulat. EDUCAȚIE Olanda are unul dintre cele mai bine-pregătite sisteme de învăţământ din Europa. dar pot alege să studieze mai mult şi pot obţine o diplomă de master. educaţie ştiinţifică pregătitoare. copiii învaţă cum să citească. programul Gimnaziul este similar cu VWO. romano-catolicismul este religia cea . Speranța de viață este ridicată în Olanda . pregătire învăţământ profesional de nivel mediu. care are opt clase. De la vârsta de 16 ani există o educaţie parţial obligatorie (un elev trebuie să participe la o formă de învăţământ cel puţin două zile pe săptămână). care are nevoie de patru – şase ani. media fiind de 81 de ani. dar diploma tinde să fie mai apreciată. Începând de la grupul 3. copiii participa la şcoala elementară. orientat spre formarea profesională. Temperaturile variază iar ploile sunt frecvente pe tot parcursul anului.

mare parte a comerţului Europei Occidentale este efectuat pe cale maritimă prin Olanda. Olanda a avut o creștere economică de 2. Agricultura este mecanizată și angajează 4% din populația activă. respectând valorie naƫionale şi culturale. Datorită contextului geografic. Olanda a dat lumii . Olanda şi-a putut dezvolta foarte mult atât transportul intern. cel al rafinării petrolului și cel al mașinilor electrice și electrocasnice (cea mai importantă companie din acest domeniu fiind Philips). Olanda este cel mai eficient stat din lume în utilizarea potențialului agricol. Aflată pe al doilea loc la nivel mondial ca exportator de produse agricole. ce identifică 11.În ceea ce priveşte transportul international . fiind prietenoşi. cu foarte mult bun-simţ.3% dintre persoanele olandeze. Cele mai importante industrii ale Olandei sunt sectoarele agroalimentar. oamenii de aici au mentalităţi diferite faţa de alte state europene. Din punct de vedere cultural. unde cetăƫenii convieƫuiesc într-un mod paşnic şi civilizat. Din punct de vedere sociologic. fără prejudecăţi. având o gândire liberă. 27% fiind pământ cultivat. cât şi pe cel extern .În anul 2009. Denumită şi „Ţara Lalelelor”.ECONOMIE AGRICULTU RĂ TRANSPOR T CULTURĂ mai răspândită din Olanda. formând originea religioasă a 26.4% din populație. Lungimea drumurilor rutiere este de 111891 km. Lungimea căilor ferate este de 2753 km din care 1987 km este electrificată. chimic. Extrem de important este transportul pe nave maritime. Această denominaƫiune este urmată de enoriaşii Bisericii Reformate din Olanda. politicoşi.1%. din totalul suprafeƫei ƫării. Olanda este o ţara plină de verdeaţă.este de menţionat ca 50-60% din mărfurile care sosesc în aceasta ţară sunt numai tranzitate .

Rotterdam (port olandez) e cel mai mare port ȚI din Europa -Olanda este singura ƫară din lume unde numărul bicicletelor depăşeşte numărul populaƫiei. 2004 (semestrul II) şi va avea un nou mandat în primul semestru din 2016. 1963. cu nume de prestigiu ca Rembrandt sau van Gogh. În timpul Preşedinţiei olandeze din 2004. . Europă în care NL sprijină în mod activ realizarea pachetului de măsuri cuprinzătoare menite să asigure stabilitatea economică şi financiară. A deţinut Preşedinţia UE în 1960. precum celebrul violonist Andre Rieu. 1986 (semestrul I). Europă care acţionează în limitele bugetului său. 1976 (semestrul II). 1969. Europă care funcţionează ca spaţiu comun de securitate şi justiţie. România a încheiat negocierile de aderare la UE. La Maastricht în 1992 şi la Amsterdam în 1997. RELAŢIA CU Olanda este una dintre ţările fondatoare ale UE UE şi deține un rol important în promovarea cooperării pe plan comunitar. vă aflaƫi la 4 metri sub nivelul mării. atât în pictură. CURIOZITĂ . 1991 (semestrul II). În relaţia cu UE. .oameni de prestigiu. 1981.Atunci cand aterizaƫi pe Aeroportul Internaƫional Schipol din Amsterdam. dar şi în muzică. 1972. au fost semnate două Tratate fundamentale ale UE. Europă cu mai multă putere în lume. 1997 (semestrul I). 1966. Olanda se ghidează după 6 principii: Europă care apără cu stricteţe regulile sale.

OBSERVAȚI I/ ILUSTRAȚII .