You are on page 1of 21

Quantitative Abilities

Time : 2Hrs
1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

There are 50 boxes and 50 persons. Person


1 keeps 1 marble in every box. Person 2
keeps 2 marbles in every 2nd box and person
3 keeps 3 marbles in every third box. This
process goes on till person 50 keeps 50
marbles in the 50th box. Find the total no.
of marbles kept in the 50th box.
(A) 43
(B) 78
(C) 6
(D) 93
A number is divided into two parts in such
a way that 80% of 1st part is 3 more than
60% of 2nd part and 80% of 2nd part is 6
more than 90% of the 1st part. Then the
number is
(A) 125
(B) 130
(C) 135
(D) 145
If the digits in the unit and the ten's places
of a three digit number are interchanged, a
new number is formed, which is greater
than the original number by 63. Suppose
the digit in the unit place of the original
number be x. Then, all the possible values
of x are
(A) 7, 8, 9
(B) 2, 7, 9
(C) 0, 1, 2
(D) 1, 2, 8
If 1! + 2! + 3! + 4! + ........+ 100! is divided by
8 then the remainder is
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 5
If A and B are the H.C.F. and L.C.M.
respectively of two algebraic expressions x
and y, and A + B = x + y, then the value of A
+ B is
(A) x-y
(B) x
(C) y
(D) x + y
If the square root of x is the cube root of y,
then the relation between x and y is
(A) x = y
(B) x = y
(C) x = y
(D) x6 = y5
Average age of 8 men is increased by 3 years
when two of them whose ages are 30 and
34 years are replaced by 2 persons. What is
the average age of the 2 persons ?
(A) 24 years
(B) 32 years
(C) 44 years
(D) 48 years
The average age of a family of 10 members
is 20 years. If the age of the yourngest
member of the family is 10 years, then the
average age of the members of the family
just before the birth of the youngest member
was approximately
(A) 27.14 years
(B) 12.5 years
(C) 14.28 years
(D) 14.01 years

9.

10.

11.

12.

13.

14.

15.

5 members of a team are weighed


consecutively and their average weight
calculated after each member is weighed.
If the average weight increases by one kg
each time, how much heavier is the last
player than the first one ?
(A) 4 kg
(B) 20 kg
(C) 8 kg
(D) 5 kg
A train travels 6 km in the first quarter of
an hour, 8 km in the second quarter and
40km in the third quarter. Find the average
speed of the train per hour over the entire
journey.
(A) 72 km/h
(B) 18 km/h
(C) 77.33 km/h
(D) 78.5 km/h
The average age of the Indian football team
is 30 years. The average age of 5 of the
players is 29 years and that of another set
of 5 players, totally different from the first
five, is 27 years. If it is the captain who was
not included in either of these tow gorups,
then find the age of the captain
(A) 75 years
(B) 55 years
(C) 50 years
(D) 58 years
2 men and 4 boys can do a piece of work in
10 days, while 4 men and 5 boys can do it in
6 days. Men and boys are paid wages
according to their output. If the daily wage
of a man is ` 40, then the ratio of daily wages
of a man and a boy will be
(A) 5 : 3
(B) 5 : 2
(C) 4 : 7
(D) 7 : 3
A person ordered 4 shirts of brand A and
some shirts of brand B. The price of one shirt
of brand A was twice that of brand B. When
the order was executed, it was found that
the numbers of the two brands has been
interchanged. This increased the bill by
40%. The ratio of the number of brand A
shirts to that of brand B shirts in the original
order was
(A) 1 : 2
(B) 1 : 3
(C) 1 : 4
(D) 1 : 5
If three numbers are in the ratio of 1 : 2 : 3
and half the sum is 18, then the ratio of
squares of the numbers is :
(A) 6 : 12 : 13
(B) 1 : 2 : 3
(C) 36 : 144 : 324
(D) 3 : 5 : 7
Rs. 2250 is divided among three friends
Apurva, Jitendra and Rajiv in such a way
that 1/6th of Apurva's share, 1/4th of
Jitendra's share and 2/5th of Rajiv's share
are equal. Find Apurva's share.
(A) Rs. 720
(B) Rs. 1080
(C) Rs. 450
(D) Rs. 1240

16.

17.

18.

19.

20.

21.

22.

23.

A milkman makes 20% profit by selling


milk mixed with water at ` 9 per litre. If the
cost price of 1 litre pure milk is ` 10, then
the ratio of milk and water in the said
mixture is
(A) 3 : 1
(B) 4 : 1
(C) 3 : 2
(D) 4 : 3
A, B and C started a business by investing
Rs. 40500, Rs. 45000 and Rs. 60000
respectively. After 6 months C withdrew Rs.
15000 while A invested Rs. 4500 More. In
annual profit of Rs. 56100, the share of C
will exceed that of A by
(A) Rs. 900
(B) Rs. 1100
(C) Rs. 3000
(D) Rs. 3900
The cost of an apple is twice that of a banana
and the cost of a banana is 25% less than
that of an orange. If the cost of each type of
fruit increases by 10%, then the percentage
increase in the cost of 4 bananas, 2 apples
and 3 orange is
(A) 10%
(B) 12%
(C) 16%
(D) 18%
A number is mistakenly divided by 5 instead
of being multiplied by 5. Find the percentage
change in the result due to this mistake.
(A) 96%
(B) 95%
(C) 2400%
(D) 200%
The price of sugar falls by 20%. How much
sugar can be bought now with the money
that was sufficient to buy 20 kg of rice
previously ?
(A) 5 kg
(B) 15 kg
(C) 25 kg
(D) 30 kg
4/5th of the voters in Amethi promised to
vote for Rahul Gandhi and the rest promised
to vote for Varun Gandhi. Of these voters,
10% of the voters who had promised to vote
for Rahul Gandhi, did not vote on the
election day, while 20% of the voters who
had promised to vote for Varun Gandhi did
not vote on the election day. What is the
total no. of votes polled if Rahul Gandhi got
216 votes?
(A) 200
(B) 300
(C) 264
(D) 100
A reduction of 10% in the price of wheat
enables a man to buy 50 gram of wheat more
for a rupee. How much wheat could
originally be had for a rupee ?
(A) 400 grams
(B) 500 grams
(C) 450 grams
(D) 350 grams
A publisher printed 2000 copies of a book at
a cost of ` 70,000. He distributes 400 copies
free as specimen copies. He gave 30%
discount on printed price and the printed
price of each book is ` 75. What is his gain
or loss percentage ?
(A) 20% gain
(B) 20% loss
(C) 10% loss
(D) 10% gain

24.

25.

26.

27.

28.

29.

30.

A trader purchases a watch and a wall clock


for ` 390. He sells them making a profit of
10% on the watch and 15% on the wall clock.
He earns a profit of ` 51.50. The difference
between the original prices of the wall clock
and the watch is equal to
(A) ` 80
(B) ` 120
(C) ` 110
(D) ` 100
A fruit seller makes a profit of 20% by
selling mangoes at a certain price. If he
charges ` 1 more for each mango, he can
make a profit of 40%. Find the selling price
of a mango in the first case.
(A) ` 6
(B) ` 5
(C) ` 5.50
(D) ` 7
A shopkeeper allows a discount of 12.5% on
the marked price of a certain article and
makes a profit of 20%. If the article cost the
shopkeeper Rs. 210, what price must be
marked on the article?
(A) ` 280
(B) ` 288
(C) ` 300
(D) ` 312
A man sells an article at 5% above its cost
price. If he had bought it at 5% less than
what he paid for it and sold it for Rs. 2 less,
he would have gained 10%. Find the cost
price of the article.
(A) ` 500
(B) ` 360
(C) ` 425
(D) ` 400
A sells a scooter priced Rs. 36,000. He gives
a discount of 8% on the first Rs. 20,000 and
5% on the next Rs. 10,000. How much
discount can he afford on the remaining Rs.
6,000 if he is to get as much as when 0.7%
discount is allowed on the total
(A) 5%
(B) 6%
(C) 7%
(D) 8%
Two dealers A and B selling the same model
of fan mark them under the same selling
price. A gives successive discounts of 5%
and 25% and B gives successive discounts
of 16% and 12%. From whom is it more
profitable to purchase the fan?
(A) From B
(B) From A
(C) Indifferent between the two
(D) Cannot be determined
Successive discounts of p% and q% on the
catalogue price of an article is equivalent
to a single discount of :
pq

%
(A) p  q 
100

pq

%
(B) p  q 
100

pq

%
(C) p  q 
100

pq

(D) p  q  100 %

31.

32.

33.

34.

35.

36.

37.

38.

39.

If there is a reduction in the number of


workers in a factory in the ratio 15 : 11 and
an increment in their wages in the ratio
22 : 25, then the ratio by which the total
wages of the workers should be decreased is
(A) 6 : 5
(B) 5 : 6
(C) 3 : 7
(D) 3 : 5
What quarterly payment will discharge a
debt of Rs. 2280 due in two years at 16% per
annum simple interest ?
(A) Rs. 500
(B) Rs. 450
(C) Rs. 550
(D) Rs. 250
A sum of ` 3310 is to be paid back in 3 equal
annual instalments. How much is each
instalment if the interest is compounded
annually at 10% per annum ?
(A) Rs. 1321
(B) Rs. 1343
(C) Rs. 1325
(D) Rs. 1331
A sum of money at compound interest
amounts to thrice itself in 3 years. In how
many years will it be 9 times itself?
(A) 9
(B) 27
(C) 6
(D) 3
Sanjay purchased a refrigerator on the
terms that he is required to pay Rs. 1500
cach down payment followed by Rs. 1020 at
the end of first year, Rs. 1003 at the end of
second year and Rs. 990 at the end of third
year. Interest is charged at the rate of 10%
per annum compound interest. What is the
cash price of the refrigerator ?
(A) Rs. 4000
(B) Rs. 4100
(C) Rs. 4150
(D) Rs. 4200
A and B together can complete a work in 12
days. A alone can complete in 20 days. If B
does the work only half a day daily, then in
how many days A and B together will
complete the work ?
(A) 10 days
(B) 20 days
(C) 11 days
(D) 15 days
A takes 10 days less than the time taken
by B to finish a piece of work. If both A and B
can do it in 12 days, then the time taken
by B alone to finish the work is
(A) 30 days
(B) 27 days
(C) 20 days
(D) 25 days
A takes 5 days more than B to do a certain
job and 9 days more than C; A and B together
can do the job in the same time as C. How
many days A would take to do it ?
(A) 16 days
(B) 10 days
(C) 15 days
(D) 20 days
A pipe of diameter d can drain a certain
water tank in 40 minutes. The time taken
by a pipe of diameter 2d for doing the same
job in :
(A) 5 minutes
(B) 10 minutes
(C) 20 minutes
(D) 80 minutes

40.

41.

42.

43.

44.

45.

Two pipes A and B can fill a water tank in


20 and 24 minutes respectively and a third
pipe C can empty at the rate of 3 gallons per
minute. If A, B and C opened together fill
the tank in 15 minutes, the capacity (in
gallons) of the tank is:
(A) 180
(B) 150
(C) 120
(D) 60
Two bullets were fired at a place at an
interval of 28 minutes 30 seconds. A person
approaching the firing point in his car hears
the two sounds at an interval of 27 minutes.
The speed of sound is 330 m/sec. What is
the speed of the car ?
(A) 44 km/hr
(B) 66 km/hr
(C) 64 km/hr
(D) 54 km/hr
In a race of 600 metres, Sonu beats Monu
by 60 metres and in a race of 500 metres,
Monu beats Bablu by 25 metres. By how
many metres will Sonu beat Bablu in a 400
metre race ?
(A) 48 m
(B) 52 m
(C) 56 m
(D) 58 m
Two trains are running on parallel lines in
the same direction at speeds of 40 kmph
and 20 kmph respectively. The faster train
crosses a man in the second trains in 36
seconds. The length of the faster train is
(A) 200 metres
(B) 185 metres
(C) 225 metres
(D) 210 metres
A boat goes down stream at x km/h and
upstream at y km/h. The speed of the boat
in still water is
(A) 0.5 (x + y)
(B) 0.5 (x - y)
(C) x + y
(D) x - y
If 1 + 10 + 10 + ............. upto n terms =
10n  1
, then the sum of the series 4 + 44 +
9

444 + ......... upto n term is


(A)

4n
4
(10n  1) 
9
9

(B)

4n
4
(10n  1) 
9
81

(C)

4n
40
(10n  1) 
9
81

(D)

4n
40
(10n  1) 
9
9

46.

If ab = abc = 180. a, b, c are positive


integers, then the value of c is
(A) 110
(B) 1
(C) 4
(D) 25

47.

If a + b + c = 0, then the value of


(A) 0
(C) 2

(B) 1
(D) 3

a 2 b 2 c 2
a 2 bc

is

48.

If a & b a re rational numbers and

50.

51.

(A) -5
(B) 3
(C) -3
(D) 5
The graph of the linear equa tion
3x  4y 24 is a straight line intersecting
x-axis and y-axis at the points A and B
3
respectively. P(2, 0) and Q 0, are two
2
points on the sides OA and OB respectively
of ' OAB, where O is the origin of the coordinate system. Given that AB = 10 cm,
then PQ =
(A) 20 cm
(B) 2.5 cm
(C) 40 cm
(D) 5 cm
The length of the intercept of the graph of
the equation 9x - 12y = 108 between the
two axes is
(A) 15 units
(B) 9 units
(C) 12 units
(D) 18 units
1

If x 
x

The numerical value of

56.

1 1
1
1



is
cos T cot T cos T cot T
(A) 0
(B) 1
(C) +1
(D) 2
The numerical value of

b 2  a , the value of (a  b ) is

(a  1) 2  3

49.

55.

9
5
 4 cos2 T 
is :
cosec 2T
1  tan2 T

57.

58.

3 , then the value of x206 + x200 +

(A)

59.

53.

1
2

(B) 2

(C)

1
4

(D)
2 1

If x

2 1

1
2

(B) 1

60.

If

(D)

sin17

x
y ,

then

1
2

the

y2

(A)
71
(B)
65

65
(C)
71

7
(D)
72

4ab
(a z b ) then find the value of
a b

x  2a x  2b

x  2a x  2b
(A) 1
(C) 1/2

value

of

sec17 sin 73 is

72
(A)
7

If x

x
4

(D)

(C) 0

2x  3xy  2y
of 2x  3xy  2y

54.

(B)

If T is a positive acute angle and tan 2 T

(A) 

3
2

and xy 1 then find the value

x
2 2

5T

tan 3 T = 1, then the value of 2 cos 2 1 is

16  6 7  16  6 7

(A)

(B)

ab

(C) x 2

The value of

a
b
(C) ab
(D) ab
Two posts are x metres apart and the height
of one is double that of the other. If from the
mid-point of the line joining their feet, an
observer finds the angular elevations of
their tops to be complementary, then the
height (in metres) of the shorter post is

(A)

x90 + x84 + x18 + x12 + x6 + 1 is


(A) 0
(B) 1
(C) 84
(D) 206

52.

(A) 4
(B) 5
(C) 9
(D) 1
The angles of elevation of the top of a tower
from the points P and Q at distances of 'a'
and 'b' respectively from the base of the
tower and in the same straight line with it
are complementary. The height of the tower is

(B)

y y2  x 2

x2

(C)
61.

y x 2  y2

y2

(D)

x x2  y2

In a right-angled triangle XYZ, right-angled


at Y, if XY = 2 6 and XZ - YZ = 2, then
sec X  tan X is
(A)

(B) 4
(D) 2

x y2  x 2

x2

1
6

(C) 2 6

(B)

(D)

6
2

62.

63.

64.

65.

66.

67.

68.

The angles of a triangle are in Arithmetic


Progression. The ratio of the least angle in
degrees to the number of radians in the
greatest angle is 60 : S . The angles in
degrees are
(A) 30, 60, 90
(B) 35, 55, 90
(C) 40, 50, 90
(D) 40, 55, 85
A balloon leaves the earth at point A and
rises at a uniform velocity. At the end of
1
1 min. an observer situated at a distance
2
of 200 m from A, finds the angular elevation
of the balloon to be 60. Find the speed of
the balloon
(A) 3.87 m/sec.
(B) 7.74 m/sec.
(C) 3.78 m/sec.
(D) 7.56 m/sec.
The height of a house subtends a right angle
at an opposite window and the line through
the window to the top of the house makes
an angle of T with the vertical. If the
breadth of the street be 'd' metre. Find the
height of the bouse.
(B) d sin T sec T
(A) d sin T cos T
(C) d sec T cosecT
(D) d cos T cosecT
If the ratio of sines of angles of a triangle

is 1 : 1 : 2 , then the ratio of squares of the


greatest side to sum of the squares of other
two sides is
(A) 3 : 4
(B) 2 : 1
(C) 1 : 1
(D) 1 : 2
Suppose 'ABC be a right-angled triangle
and
where
AD A BC . If
A 90
'ABC 40 cm, 'ACD 10 cm and AC =9
cm, then the length of BC is
(A) 12 cm
(B) 18 cm
(C) 4 cm
(D) 6 cm
The length of the common chord of two
intersecting circles is 24 cm. If the
diameters of the circles are 30 cm and 26
cm, then the distance between the centres
in cm is
(A) 13
(B) 14
(C) 15
(D) 16
In 'ABC , D and E are pionts on AB and AC
respectively such that DE||BC and DE
divieds the 'ABC into two parts of equal
areas. Then ratio of AD and BD is
(A) 1 : 1

69.

(B) 1 : 2  1

(C) 1 : 2
(D) 1 : 2  1
X and Y are centres of circles of radii 9 cm
and 2 cm respectively, XY = 17 cm. Z is the
centre of a circle of radius r cm which
touches the above circles externally. Given
that XZY = 90, the value of r is
(A) 13 cm
(B) 6 cm
(C) 9 cm
(D) 8 cm

70.

If the radii of two circles be 6 cm and 3 cm


and the length of the transverse common
tangent be 8 cm, then the distance be
tween the two centres is
(A)

72.

73.

74.

(B)

140 cm

(D) 135 cm
In the given figure, AB is the diameter of
the circle. Find the value of ACD :
(C)

71.

145 cm
150 cm

(A) 30
(B) 60
(C) 45
(D) 25
In the given figure, ABCD is a cyclic
quadrilateral and diagonals bisect each
other at P. If DBC 60 and BAC 30 ,
then BCD is:

(A) 90
(B) 60
(C) 80
(D) none of these
The diagram below represents three
circular garbage cans, each of diameter 2
m. The three cans are touching as shown.
Find, in metres, the perimeter of the rope
encompassing the three cans.

(A) 2S  6
(B) 3S  4
(C) 4S  6
(D) 6S  6
In the adjoining figure, ABCD is a trapezium
in which AB||DC and AB = 3 DC. Determine
the ratio of the areas of ( 'AOB and 'COD ).

(A) 9 : 1
(C) 3 :1

(B) 1 : 9
(D) 1 : 3

75.

76.

The sides of a right triangle are 9, 12 and


15 cm long. Find the sum of the squares of
the medians.
(A) 150 cm
(B) 337.5 cm
(C) 225 cm
(D) 222.5 cm
An equilateral triangle is drawn on the
diagonal of a square. The ratio of the area
of the triangle to that of the square is
(A)

3 :2

(C) 2 : 3
77.

78.

79.

80.

81.

(B)

82.

(A)

2: 3

(D) 1 : 2

The diameter of the moon is assumend to


be one fourth of the diameter of the earth.
Then the ratio of the volume of the earth to
that of the moon is
(A) 64 : 1
(B) 1 : 64
(C) 60 : 7
(D) 7 : 60
A rectangular circuit board is designed to
have width w cm, perimeter p cm and area
k sq. cm. Of the following, the equation
which must be true is
(A) 2w pw 2k = 0
(B) 2w pw + 2k = 0
(C) w pw + 2k = 0
(D) 2w + pw + 2k = 0
A cylindrical container of redius 6 cm and
height 15 cm is filled with ice-cream. The
whole ice-cream has to be disributed to 10
children in equal cones with hemispherical
tops. If the height of the conical portion is
four times the redius of its base, then the
radius of the base of the ice-cream cone is
(A) 4 cm
(B) 4.5 cm
(C) 3 cm
(D) 3.5 cm
Two circles with centres A and B and radius
2 units touch each other externally at 'C'.
A third circle with centre 'C' and radius '2'
units meets other two at D & E. Then the
area of the quadrilateral ABDE is
(A) 2 2 sq. unit

(B) 3 3 sq. unit

(C) 3 2 sq. unit

(D) 2 3 sq. unit

A playground is in the shape of a rectangle.


A sum of ` 1,000 was spent to make the
ground usable at the rate of 25 paise per sq.
m. The breadth of the ground is 50 m. If the
length of the ground is increased by 20 m,
what will be the expenditure in rupees at
the same rate per sq. m. ?
(A) 1,250
(B) 1,000
(C) 1,500
(D) 2,250

A cylindrical can whose base is horizontal


and is of internal radius 3.5 cm contains
sufficient water so that when a solid sphere
is placed inside, water just covers the
sphere. The sphere fits in the can exactly.
The depth of water in the can before the
sphere was put is
35
cm
3

(B)

17
cm
3

7
14
cm
(D)
cm
3
3
The height of a circular cylinder is increased
six times and the base area is decreased to
one-ninth of its value. The factor by which the
lateral surface of the cylinder increases is

(C)

83.

(A) 2

85.

86.

87.

88.

89.

90.

1
2

2
3
(D)
3
2
If the diagonals of a rhombus are 8 and 6,
then the square of its side is
(A) 25
(B) 55
(C) 64
(D) 36
The volume of a solid hemisphere is 19404
cm3. Its total surface area is
(A) 4158 cm
(B) 2858 cm
(C) 1738 cm
(D) 2038 cm
The area of the square inscribed in a circle
of radius 8 cm is
(A) 256 sq. cm
(B) 250 sq. cm
(C) 128 sq. cm
(D) 125 sq. cm
Find the ratio of areas of inscribed square
in a semicircle and a circle while the radii
of circle and semicircle are equal.
(A) 2 : 5
(B) 3 : 5
(C) 1 : 2
(D) 1 : 3
A chord AB of a circle of radius 10 cm makes
a right angle at the centre of the circle. Find
the difference between the areas of the
major and minor segments of the circle.
(use S = 3.14)
(A) 285.5 cm
(B) 385.5 cm
(C) 485.5 cm
(D) 185.5 cm
There is a square field whose side is 44 m.
A square flowerbed is prepared in its centre,
leaving a gravel path of uniform width all
around the flowerbed. The total cost of laying
the flowerbed and gravelling the path at Rs.
2 and Re. 1 per square metre respectively
is Rs. 3536. Find the width of the gravelled
path.
(A) 1 metre
(B) 1.5 metre
(C) 2 metre
(D) 2.5 metre
Find the area of a trapezium whose parallel
sides are 77 cm, 60 cm and the other sides
are 25 cm and 26 cm.
(A) 1640 sq. cm.
(B) 1644 sq. cm.
(C) 1740 sq. cm.
(D) 1744 sq. cm.

(C)

84.

(B)

Directions (91-95): Study the following


histogram and answer the following questions.

Directions: (96-100): For the question numbers


96 to 100, a pie graph is given. Study the graph
carefully and answer the following questions
by choosing the best answer from the five
alternatives given below the question.
The following pie-chart gives the monthly
expenditure of Apurva

If the salary of Apurva is ` 25,000, what would


be his expenditure on clot hing and
miscellaneous?
(A) ` 7,500
(B) ` 10,000
(C) ` 11,500
(D) ` 12,500
97. How much should be the total expenditure
of Apurva if his expenditure on house rent
and travelling is ` 15,000 ?
(A) ` 35,000
(B) ` 45,000
(C) ` 50,000
(D) ` 55000
98. Each expenditure in the pie chart subtends
certain angle at the centre. Which of the
following shows a difference in an angle of
54 ?
(A) Entertainment and food
(B) Miscellaneous and house rent
(C) Miscellaneous and clothing
(D) Miscellaneous and food
99. The expenses on house rent is less than
food by
(A) 5%
(B) 33.33%
(C) 20%
(D) 25%
100. Which two expenditures together form a
central angle of 90 ?
(A) Travelling and clothing
(B) Entertainment and house rent
(C) Miscellaneous and house rent
(D) Travelling and entertainment
96.

91.

92.

93.

94.

95.

The total number of persons in the age group


of 15 years to 45 years is:
(A) 450
(B) 800
(C) 1000
(D) 500
The number of persons in the age group 2030 years is:
(A) 475
(B) 400
(C) 300
(D) 700
The ratio of the number of persons between
the age group of 20-25 and 30-35 is :
(A) 1 : 3
(B) 2 : 1
(C) 10 : 3
(D) 6 : 1
The ratio of maximum population in an age
group to the total number of persons under
study is :
(A) 4 : 5
(B) 9 : 10
(C) 9 : 20
(D) 2 : 5
The percentage of population under study
which is in the age group os 40-45 is:
(A) 2.5
(B) 3.5
(C) 1.5
(D) 5

MOCK TEST- M4 (ANSWER SHEET)


1.

(D)

21.

(C)

41.

(B)

61.

(B)

81.

(A)

2.

(C)

22.

(C)

42.

(D)

62.

(A)

82.

(C)

3.

(A)

23.

(A)

43.

(A)

63.

(A)

83.

(A)

4.

(A)

24.

(C)

44.

(A)

64.

(C)

84.

(A)

5.

(D)

25.

(A)

45.

(C)

65.

(C)

85.

(A)

6.

(A)

26.

(B)

46.

(B)

66.

(B)

86.

(C)

7.

(C)

27.

(D)

47.

(C)

67.

(B)

87.

(A)

8.

(A)

28.

(C)

48.

(D)

68.

(B)

88.

(A)

9.

(C)

29.

(B)

49.

(B)

69.

(B)

89.

(C)

10.

(A)

30.

(C)

50.

(A)

70.

(A)

90.

(B)

11.

(C)

31.

(A)

51.

(A)

71.

(C)

91.

(C)

12.

(B)

32.

(D)

52.

(A)

72.

(A)

92.

(B)

13.

(B)

33.

(D)

53.

(B)

73.

(A)

93.

(C)

14.

(C)

34.

(C)

54.

(D)

74.

(A)

94.

(B)

15.

(B)

35.

(A)

55.

(C)

75.

(B)

95.

(D)

16.

(A)

36.

(D)

56.

(C)

76.

(A)

96.

(D)

17.

(D)

37.

(A)

57.

(A)

77.

(A)

97.

(C)

18.

(A)

38.

(C)

58.

(A)

78.

(B)

98.

(D)

19.

(A)

39.

(B)

59.

(C)

79.

(B)

99.

(B)

20.

(C)

40.

(C)

60.

(B)

80.

(*)

100.

(D)

MOCK TEST - M4 (SOLUTION)

1. (D) Total no. of marbles kept in 50th box


= sum of factors fo 50
= 1 + 2 + 5 + 10 + 25 + 50
= 93
2. (C) Let x be the required number
and a be its first part
so, (x a) will be its second part
Now, A.T.Q,
0.8a = 0.6 (x a) + 3
or, 0.8a + 0.6a = 0.6x+ 3
or, 1.4a = 0.6x + 3
a

0.6x 3
1 .4

(i)

also
0.9a + 6 = 0.8 (x a)
or, 0.9a + 0.8a = 0.8 x - 6
or, 1.7a = 0.8x 6
0.8 x 6
-------------- (ii)
1.7
from (i) & (ii) ,
a

0.6x 3 0 .8x 6

1.4
1.7
1.02x
+
5.1
= 1.12x 8.4

0.1x = 13.5
13 .5
= 135
0.1
Alternative method

4
3
a (x a ) 3
5
5
3
4 3
5 5 a 5 a 3 --------(i)

also

9
4
a 6 (x a )
10
5

4
4
9
10 5 a 5 x 6 --------(ii)

from (i) & (ii), we get,


3
9 8 4
4 3
x 3
x 6

5
10 5
5

or,

51
51 28
42
x

x
50
10 25
5

51 42
56 51

x
or,
10
5
50 50

135 50

10
5
x = 135
3. (A) Let the two digit number be 10y + x where
x> y
10x+ y 10y x = 63
9x 9y = 63

x y=7

x = 7, 8, 9 and y = 0, 1 , 2
possible values of x are 7,8,9
4. (A) For every n 4 ;
n! will be divisible by 8
remainder will be zero
[ because for n 4 , 8 will be a factor of n!]
So, remainder of 1! + 2! + 3! + 4! + ....... + 100!
wil be equal to the remainder of 1! + 2! + 3!
only
1! + 2! + 3! = 1 + 2 + 3 = 9

9
;R=1
8
5. (D) H.C.F. = x and L.C.M. = y
AB=xy
So, A + B = (A + B) - 3AB(A + B)
= (x + y) 3xy (x + y)
= x + y + 3xy (x + y) 3xy (x + y)
= x + y

and

6. (A) x 2 y 3 x 1/3 y 1/ 2 x y
7. (C) Required average age of 2 persons
30 34 (8 3 )
44 yrs.
2
8. (*) Required average age just before the birth
of the youngest member

(10 20 ) (10 10 )
10 1

100
= 11.11 yrs.
9
9.(C) Weight of first member = x kg
Weight of second member = (x +2)
-------------Weight of fifth member = (x + 8) kg

10. (A) Average speed =

Total distance covered


Total time taken

(6 8 40)km
= (15 15 15) min

54 km
54 km
=
=
45
45 min
hr.
60
= 72 km/hr.
11. (C) Age of the captain
= (11 30 ) {(5 29) + (5 27)}
= (330 280) yrs.
= 50 yrs.
12.(B) (2m + 4b) 10 = (4m + 5b) 6
20m + 40b = 24m + 30b
4m = 10b 2m = 5b
So, 5b = 2 40

b=

2 40
= 16
5

Required difference =

Required ratio = 40 : 16 = 5 : 2
13.(B) In case I.
Let the number of shirts of brand B be x.
Let the cost of a shirt of brand B be ` 1
Original cost = 4 2 + x = ` (8 +x )
In case II.

4x + 2x = (8 + x )

140
7
= (8 + x )
100
5

20 + 10x = 56 + 7x
10x 7x = 56 20 = 36
3x = 36 x = 12
Required ratio = 4 : 12 = 1 : 3
14. (C) Half the sum = 18
total sum = 36
Nos. will be 6, 12 and 18
So, ratio of squares = 6 : 12 : 18
= 36 : 144 : 324
15. (B) A.T.Q,
A J
2
R
6 4 5
A : J : R
5
2
= 12 : 8 : 5
Apoorva's share

= 6 : 4 :

12
= (12 8 5) 2250

= Rs. 1080
16. (A) S.P. at 20% profit = Rs. 9/litre
9
100 = Rs. 7.5/litre
Cost of mixture =
120
Now, let the ratio of milk and water in the
mixture = x :y

10x = 7.5 (x + y)
2.5x = 7.5 y
x = 3y
x:y =3:1
17.(D)
Ratio of equivalent capitals of A, B and
C for 1 month
= (40500 6 + 45000 6 ): (45000 12)
: (600006+450006)
= (405+450): (450 2 ): (600 + 450)
= 855 : 900 : 1050
= 171 : 180 : 210
= 57 : 60 : 70
Sum the ratios = 57 + 60 + 70 = 187

(10 x ) (0 y )
= 7.5
x y

70 57
= 56100
187
13
56100 = ` 3900
187

18. (A) Let the cost price of 1 orange = Re. 1.


C.P. of 1 banana = Rs.

3
4

and C.P. of 1 apple = Rs.

3
2

New prices:
1 orange = Re. 1.1
1 banana
1 apple

3 110

= Rs. 0.825
4 100
3 110

= Rs. 1.65
2 100

Original price of (4 bananas + 2 apples +


3 oranges)
= Rs. (3 + 3 + 3) = Rs. 9
New price of (4 banana + 2 apples + 3
oranges)
= Rs. (4 0.825 + 2 1.65 + 3 1.1)
= Rs. (3.3 + 3.3 + 3.3) = 9.9
Percentage increase

9.9 9
100 = 10%
9
19. (A) Let the no. be x
% change

original result - changed result


100%
original result
5x

=
5x

x
5 100%

25 x x
100 %
25 x

24 x
100 % = 96%
25 x

20. (C) 20% decrease in price


25% increase in consumption
(when expenditure is constant)
increased amount of sugar = 25% of 20kg
= 5 kg
Total amount now of sugar = (20 + 5) kg
= 25 kg
21. (C) Votes got by Rahul Gandhi
= (100-10)% of
= 90% of
=

4
of total voters
5

4
of total voters
5

9 4
of total voters
10 5

18
of total voters
=
25
= 216 voters -------- (i)
Now, Votes got by Varun Gandhi

( S.P. > C.P.)


= 20% gain
24.(C) If the C.P. of wrist watch be ` x then
C.P. of wall clock = ` (390 x )
So,

x 10 (390 x ) 15

= 51.50
100
100

10x + 5850 15x = 5150


5x = 5850 5150 = 700

x=

700
= ` 140
5
C.P. of wall clock = 390 140= ` 250
Required difference = 250 140 = ` 110

25.(A)
(40 20)% = Re1

So,

120% =

26. (B) Required Marked price


120
100
= 210 100 (100 12.5)

4
5

= (100-20)% of 1 th of the total voters

= 80% of

1
th of total voters
5

4 1
of total voters
5 5

4
of total voters
25

216
4 = 48 voters
18
So, total no. of votes polled = (216 + 48) votes
= 264 votes
22. (C) 10% reduction in price
11.11% increase in quantity
(when expenditure is constant)
A.T.Q,
11.11% of original amount of wheat = 50 gm
Original amount (ie.100% ) of wheat
= (50 9) gm
= 450 gm
23. (A) C.P. of each book sold by publisher

` 70,000
2000 400

= ` 43.75
S.P. of each book sold by publisher
= (100-30)% of ` 75
= ` 52.5
So, % gain =

52 .5 43 .75
100 %
43 .75

1
120= ` 6
20

= 210

120
87 .5

= ` 288
27. (D) Let the C.P. = x
So,
S.P. in 1st case = 1.05x
now,
C.P. in 2nd case = 0.95x
and
S.P. in 2nd case = 1.05x 2
Now, A.T.Q. 0.95x 1.1 = 1.05 x - 2
or,
1.045x = 1.05x 2
1.05x 1.045x = 2

0.005x = 2

2
400
0.005

28.(C) Discount on ` 36000 =

3600 7
= ` 2520
100

Discount on first ` 20,000 =

20000 8
100

= ` 1600
Discount on next ` 10,000 =

10,000 5
100

= ` 500
Discount on remaining ` 6,000
= 2520 (1600 + 500) ` 420

Required percent =

420 100
= 7%
6000

29. (B) Net discount given by A


5 25

% = 28.75%
= 5 25
100

& Net discount given by B

16 12

% = 26.08%
= 16 12
100

A is giving more discount


it is more profitable to purchase the fan
from A.

pq

%
30.(C) Single equivalent discount = p q
100

31. (A) Required ratio = (15 22) : (11 25)


= 330 : 275
= 6:5
32. (D) Let Rs. x = quaterly payment
given, r = 16% per annum
So, rate of interest per quarter
16
= 4% per quarter
=
4

Also,
No. of quarters in 2 years = 4 2
= 8 quarters
So,
8x + (7 + 6 + 4 + 3 + 2 + 1) 4% of x = 2280
78
4% of x = 2280
or, 8x +
2
n (n 1)

1 2 3 ... n
2

or, 8x + 112% of x = 2280


or, 800% of x + 112% of x = 2280
912% of x = 2280
250

100 2280
487
100 8
2

100 2280 2
= 250
1600 224

3310 1331
= (1210 1100 1000)

= 1331

34.(C) A = P 1

100

3 = 1 1 100
On squaring both sides,

9 = 1 1

35. (A)

100

Cash price of refrigerator


10
100

1003

= 1500 + 1020
11
121

1000

990

1331

(10200121) (10030011) 990000


= 1500

1331

1234200 1103300 990000

= 1500
1331

3327500
1331
= 1500 + 2500
= 4000
Alternative Method:Cash price of refrigerator
1020 1003 990
= 1500 1.1 (1.1)2 (1.1)3

= 1500

Let x be the required annual payment.


So, also, r = 10% p.a. and t = 3 years

1 1.1
10%

So, (1 + 1.1 + 1.21)x = 3310 (1.1)3


or,
3.31x = 3310 1.331
x=

3310 1.331
3.31

= Rs. 1331
Direct Method:-

3310
10 100 1000

11 121 1331

= 1500 +

2280 100
So, x =
=
912
Direct Method:Quarterly Payment

33. (D)

Annual payment =

1020 1003
990

1.1
1.21 1.331

= 1500 + 2500
= 4000
36. (D) When B works normally then days
taken by B to complete the work
20 12
days
20 12
= 30 days
Now, If B does the work only half a day daily
B will take twice the total days to
momplete the whole work alone
Now No. of days taken by B
= (30 2) days
= 60 days
So,

Now days taken by (A + B) together to do the


20 60
whole work =
= 15 days
20 60

37.(A) Let time taken by B in completing the work


= x day
Time taken by A (x 10) days
1
1
1

x x 10 12

x 10 x

x x 10 12
24x 120 = x2 10x
x2 34x + 120 = 0
x2 30x 4x + 120 = 0
x (x 30) 4(x 30) = 0
(x 4) (x 30) = 0
x 30 because x 4
38. (C) Let days taken by A to do the whole work
= x days
So, days taken by B to do the whole work
= (x 5) days
and, days taken by C to do the whole work
= (x 9) days
Now, ATQ,
Days taken by (A + B) together to do the
whole work
= Days taken by C alone to do the whole work

x (x 5 )
=x9
x ( x 5)

39.(B) Time cross sec tional area of the pipe


Time 1

2
d
4

1
d2

t2
(d 1 )2
=
(d 2 )2
t1

So, t2

d
1
= t1 d
2

t1 = 40 minutes, d1 = d, d2 = 2d

t2 = 40
2

t2 = 10 minutes
time taken by a pipe of diameter 2d
for doing the same job = 10 minutes
40.(C) Let the capacity of the tank be x gallons.
Quantity of water filled in the tank in 1
minute when all the pipes A, B and C are
opened simultaneously =

x
x

3
20 24

According to the question,

x
x
x

3
20 24
15

x
x
x

3
20 24 15

6x 5 x 8 x
3
120

3x = 3 120

x=

3 120
120 gallons
3

41. (B) Let speed of car = x km/hr.


Here, Distance covered by the car in 27 minutes
= Distance covered by the sound in (28
minutes 30 seconds 27 minutes)

or, x2 5x = (x 9)(2x 5)
or, x2 5x = 2x2 5x 18x + 45
or, x2 18x + 45 = 0
or, x2 15x 3x + 45 = 0
or, x(x 15) 3(x 15) = 0
or, (x 3) (x 15) = 0 x = 3 or 15
but x = 3 is not possible as x 5 or x 9 will
become negative.
So, x = 15 days

Time

2d

t2 = 40

27
hr.
x km/hr
60
18

1.5
km /hr
hr
= 330
5

60

x = 330

18 .5 60

= 66
5 60 27

Speed of car = 66 km/hr.

42. (D)

In the race between Sonu and Monu.


Distance travelled by Sonu and Monu
in
same time
= 600 mtr. & (600
60)mtr
= 600 mtr. & 540 mtr.
In the same time,
Ratio of distance travelled by Sonu &
Monu = 10 : 9
Similarly,
In the same time,
Ratio of distance travelled by Monu &
Bablu
= 500 : (500 25)
= 500 : 475
= 20 : 19
So,
In the same time,
Ratio of distance travelled by Sonu,
Monu & Bablu

= 10 20 : 9 20 : 9 19
=
200 : 180 : 171
When Sonu travels 200 m, Bablu will
travel 171 m
So, When Sonu travels 400 m, Bablu will
travel 342 m
In 400 m race between Sonu & Bablu,
Required No. of metres by which Sonu
will win the race
= 400 m 342 m
= 58 m
43. (A) Let x = length of the faster train (in mtr.)

a2 + b2 + c2 + 2bc = 2a2
a2 + b2 + c2 = 2a2 2bc
= 2 (a2 bc)
2
a 2 b 2 c 2 2 a bc

=2
2
2
a bc
a bc

48. (D) (a 1) 2 3 b 2 a
a=3:a 1=b
3 1:b b=2
a+b=3+2=5
49.(B) OP = 2

x 10

OQ =

So, 36 seconds = (40 20 )kmph

B
0,3 Q
2

= 200 mtr.
44. (A) Speed of boat in still water =

3
2
Y

5
x = 36 second 20
m/sec
18

Sdown Sup
2

x y
=
= 0.5 (x + y)
2

P A
(2.0)

PQ = OP 2 OQ 2

45.(C) Expression
= 4 + 44 + 444 +........... to n terms
= 4 (1 + 11 + 111 +.... to n terms)

3 2
22
2

4
(9 + 99 + 999 + ...... to n terms)
9

4
[(10 1)+(100 1) + (1000 1)+........ to n
9

5
16 9
25
=
= = 2.5cm
2
4
4

4
9

terms]
=

4
[(10 +102 + 103 +......... to n terms) n]
9

4
[10(1 + 10 +102 + .......... to n terms) n]
9

40
9

40
4
=
(10n 1) n
81
9

46. (B) 180 = 2 2 3 3 5


a3b = abc
a2 = bc
a3b = abc= 180 = 12180 1
13 180
c=1
47. (C) a + b + c = 0
b + c = a
On squaring both sides, we get
(b + c)2 = a2
b2 + c2 = 2bc = a2

10n 1
4

9 9n

[ 1 +10 +102 + ........ to n terms =

50.(A)

10n 1
]
9

A
(12.0)
B(0-,9)

Y
Putting x = 0 in 9x - 12y = 108,
we get, y = 9
Putting y = 0 in 9x 12y = 108,
we get, x = 12
OA = 12, OB = 9
AB = OA 2 OB 2
= 122 92
= 144 81
= 225
= 15 units

1
x

x
2a
=
2b
a b

51.(A) x = 3

1
=
x

Apply C & D,
3

x 2b
3a b
=
x 2b
a b
Now,

On cubing both sides.


x3 +

1
3
x3

1
x = 3 3
x

..... (2)

a 3b
3a b
x 2a x 2b

= (a b ) a b
x 2b x 2b

x3 + x 3 = 3 3 3 3 = 0
x6 +1 = 0
x 206 + x 200 + x 90 + x 84 + x 18 + x 12 + x 6 + 1
= x 200 (x 6+1) + x 84 (x 6 +1) + x 12 (x 6 +1)+(x 6 +1) = 0
7

52. (A)

16 6 7 16 6 7

sin 1
sin
1

cos cos cos cos

1 sin 1 sin

cos cos

(3 7 )2 (3 7 )2
7
(3 7 ) (3 7 )
x 2 3xy 2y 2

53. (B)

x 3xy 2y

=
=

2( x y )2 xy
2

2( x y ) xy

2 7

1
2

( x y 2xy ) xy
2 (6)2 1
2

2 (4 2 ) 1

2 36 1
2 32 1

71
65

x =

cos2

cos2
cos2

2 +1
and xy = 1
2-1

y=

1
2-1
=
x
2 +1

x
2b
=
2a
a b
Apply C & D,

54. (D)

x 2a
a 3b
=
x 2a
b a

5
sec2

= 5 sin2 4 sin2 4 cos2 5 cos 2


= 5(sin2 cos2 ) 4(sin2 cos2 )
= (5 1) + (4 1)
=5+4
=9

B
h
90-

P
b

here, h = height of tower AB


tan

h
---------- (i)
a

tan(90 )

..... (1)

=1

9
5
4 cos
cosec
1 tan

57. (A)

2 +1
2-1
+
x+y=
=6
2-1
2 +1
2 +1
2-1
and x y =
=4 2
2-1
2 +1

Again,

1 sin2

2
2
= 9 sin 4 cos

( x 2 y 2 2xy ) xy
2

2a 2b
=2
a b

56. (C)
=

1 1
1
1

cos cot cos cot

(3)2 ( 7 )2 2 3 7 (3)2 ( 7 )2 2 3 7
7

a 3b 3a b
a b

55. (C)

9 7 23 7 9 7 23 7

h
b

or, cot

h
b

60.(B) sin 17 = y
cos 17 = 1 sin2 17

b
---------- (ii)
h
from (i) and (ii),
tan

x2

y2 x 2
y2

= 1 y2

h b

a a h ab
58.(A) CD = h metre, AB = 2h metre

y2 x 2
y2

2h

sec 17 =

sin 73 = sin (90 17)= cos 17


sec 17 sin 73
=

y
y2 x 2

y x2

y2 x 2
y

y y x

= y y x = y y2 x 2

x
OB = OD = metre
2

From

61.(B)

2h

tan = x =
x

2 6

(i)

From

X
7

OCD,
h

OAB,

5
Y
XZ YZ = 2
XY2 + YZ2 = XZ2
2

AB
tan (90 ) =
BO

2h 4h
cot = x =
x
2

(ii)

2h 4h

x
x

59. (C) tan2 . tan3 = 1


tan 3 =

1
= cot 2
tan 2

3 = 90 2 5 = 90

5
1 = 2cos2 45 1
2

= 2 1 1 = 0
2

7
2 6
5
2 6

sec X + tan X =

7
5
12
+
=
=
2 6 2 6
2 6

a d 60
60
1

a d

180 3

60 d 1
=
60 d 3

= 18

2cos2

sec X =

62. (A) Angles of triangle


(a d) , a , (a +d )
a d + a +a +d = 180
3a = 180 a = 60

tan 3 = tan (90 2 )

= XZ2 YZ2

tan X =

x2 = 8h2

x
meter
2 2

(i)

(ii)
Adding both the equations,
2 Z = 14 XZ = 7 YZ = 7 - 2 = 5

h =

2 6

24 = (XZ YZ) (XZ+YZ)


XZ + YZ = 12

Multiplying both equations,


tan . cot =

x2

180 3d = 60 + d
4d = 120 d = 30
a d = 60 30 = 30

a = 60
a + d = 60+ 30 = 90

So, Angles of triangle are 30,60 and 90

d
AE
d
d cot

DE
tan
DE DE
So, the height of the house,
AB = CD + DE

tan

63. (A)

B (Balloon)

In the given figure,


after leaving the
point A, balloon
reach to point B
vertically upward
in 1.5 min
Here, O the
observer

= d(tan cot )
sin cos

= d
cos sin

= d sec cosec

60

200m
O
So, BOA = 60
(Observer)

tan 60 =
AB

65. (A)

AB
OA

= OA tan 60

= 200 3 m
So, speed of the ballon
distance
=
time
AB
=
time to reach from A to B
200 3m
= 1.5
= 3.87 m/sec.
sec
60

Here,
AB height of the house
& CD height of the window
So, ATQ,
ADB = 90
Also,
here, line AD makes as angle with the
vertical line DE.
ADE also, BDC 90
In BCD ,
tan(90 ) =

d
d
BC
=
or, cot
CD
CD
CD

d
CD
= d tan
cot
also,
In ADE ,

a : b = sin A : sin B & b : c = sin B : sin C

a:b:c=1:1:

Let a = x, b = x & c =
ATQ,

2x

c2 : (a2 + b2) = ( 2x )2 : (x 2 x 2 )
= 2x2 : 2x2
=
1:1

D (window)

street

a
b
c

sin A sin B sinC

90

sin A : sin B : sin C = 1 : 1 :


By sine formula:

E
90

Let ABC is a and a, b & c are the lengths


of BC, CA & AB respectively.

64. (C)

House

cos

sin

66.(B) In s ACD and ABC.

CDA = CAB = 90

C is common.
ACD ABC
C

ACD AC2

ACD BC2

10
92

40 BC2

BC2 = 4 92

BC = 2 9 = 18 cm

Centres at:
A

67.(B)

Y
X

90

OD=

152 122

225 144

81 = 9

OD =

132 122

=
169 144 = 25 = 5
OO' = 9 + 5 = 14 cm

68. (B)

XY 2 XZ 2 ZY2
172= (r+9)2 + (r+2)2
289 = r2 + 18r + 18 + r2 + 4r + 4
2r2 + 22r + 85 289 = 0
2r2 + 22r 204 = 0
r2 + 11r 102 = 0
r2 + 17r 6r 102 = 0
r ( r + 17) 6( r +17) = 0
( r 6) ( r +17) = 0
r = 6 cm

70.(A)
E

DE BC
ADE = ABC
AED = ACB

ADE

BDEC

ADE

Length of transverse trangent

ABC

1
1

BDEC
ADE +1=1+1

ABC
AB2
=2=
AD2
ADE

AB
=
AD

AB
1= 2 1
AD

BD
= 2 1
AD

1
AD
=
BD
2 1

AD : BD = 1 :

1
2 1

69.(B) XZ = r + 9 & YZ = r + 2

XY2 (r1 r2 )2

= XY2 92
64 = XY2 - 81
XY2 = 64 + 81 = 145
XY = 145
71. (C) AB is diameter
ADB = 90
also DO AB at 'O', the centre of the
circle.
BDO (by SAS cong. Rule)
ADO
AD = DB (by CPCT)
DAB = ABD = 45
But ACD = ABD (angles in the same
segment of a circle)
= 45
72. (A)
CAD CBD (Angles iin the same
segment of a circle)
= 60
Now BAD = BAC CAD
= 30 + 60 = 90
Now BAD BCD 180
( ABCD is cyclic)
90 + BCD = 180
73. (A)

BCD = 180 90 = 90
Perimeter of the rope
1
of circumference of a circle) +
3
3 diameter of a circle)

= 3 (

=3

+32
3 2

= 2 + 6
DC||AB (given)
AOB ~ COD (by AA similarity)

74. (A)

ar (AOB )
AB 2
=
ar (COD )
DC 2

9DC 2

(3DC )2

9
=
1

=
DC 2
DC 2
75. (B) In the given figure, ABC is a right angle
triangle, where B 90
AE, BD and CF are the 3 medians
Now, AB = 12 cm, BC = 9 cm & AC = 15 cm
So, here,
=

BD

1
1
AC BD AC
2
4

AE CF

5
AC
4

also,
1 5
BD AE CF AC
4 4

r
r
2
Rm : radius of the moon = = unit
2
4

4 3
r
Ve
3
=
3 = 64 : 1
Vm
4 r

3 4

78. (B) Perimeter = 2(l + b)


P = 2(l + w)
P
w =l
2

its area = l b
P

= ww
2

2k = Pw 2w2

2w2 Pw + 2k = 0

79. (C) Volume of the ice-cream in cylindrical

container = r 2h =

Let r cm be the radius of the cone,


its height = 4r cm
Volume of 1 cone with hemispherical top

6
6
= AC 225 337.5 cm
4
4
76. (A) Let x unit be the side of the square.

its diagonal = 2 x unit


A1 : Area of the square = x2 sq. unit
A2 : Area of the equilateral described
on the diagonal of the square.
3
( 2 x )2 sq.unit
4

A2
A1

3
2x 2 sq. unit
4

3
x
3
2
=
2
x

A2 : A1 =

77. (A)

3 :2

dm : diameter of the moon


de : diameter of the earth

1
Case I, dm =
d
4 e
Let r unit be the radius of the earth.

then, dm =

1
r
2r =
unit
4
2

22
6 6 15 cm3
7

1
2
r h r 3
3
3

1
2
r 4r r 3
3
3

4 3 2 3
r r
3
3

6 3
r = 2r 3
3

V. of 10 such cones = 10 2r 3 cm
ATQ,
22
6 6 15 = 10 2r 3
7
22
22 3
6 6 15 = 10 2
r
7
7
r3 =

6 6 15 6 6 6
=
10 2
2 2 2

6
cm = 3 cm
2
80. (*) figure is not gettiva matched with the
question asked.

r =

81. (A) Area of rectangular field =

1000
m
1
4

= 4000 m
breadth = 50 m

Length =

86.(C)

BD = Diagonal = 16cm

4000
= 80 m
50

New length of field = (80+20) m = 100 m


New area = 100 50 = 5000sq. m

Area of square =

Required exenditure = ` 5000 = ` 1250


4

82. (C) Increase in water level


Volume of sphere

= Area of base of cylinder


4
r 4
4
14
= 3
= r 3.5
cm.
3
3
3
r
Required water level
14

Curved surface = 2

1
r 6h = (2 rh)2
3

Increase will be twice.


84. (A) BO = 4 units: OC = 3 units & BOC = 90

x
2

r2

= x2 +

r2

5 2
x
4

x2

4 2
r
5

1
3

1
1616 = 128 sq. cm.
2

87. (A) Let 'r' be the radius of the semi-circle and


'x' be the side of the inscribed square.
S
R
r
x
x
A P O Q B
2
In OQR,

= cm
=7
3
3
83. (A) Curved surface of cylinder = 2 rh
Case II
Radius = r : height = 6h

1
BD2
2

Area of the square =

Again, let 'y' be side of the square inscribed


in the circl e o f same radiu s.

D
r

2r = 2y
2r
y=
2

BC = 42 32 = 5 units
BC2 = 25 sq. units
85.(A)

Area of the square = y2

2
3
= 19404
3 r
2

2r
sq. unit

22

3
3 7 r = 19404

r3 =

19404 3 7
= 9261
2 22

r = 3 21 21 21 = 21cm
Total surface area = 3 r2
=3

22
21 21 = 4158 sq. cm
7

4r 2
sq. unit
5

= 2r sq. unit
Required ratio =

4r 2
: 2r2
5

2
= 2r2 : 1
5
= 2r2[2 : 5]
=2:5

ar( BCE) = 34(34 17)(34 25)(34 26) cm2

88. (A)

=
O
A

cm
10

10
cm

34 17 9 8

= 2 17 17 3 3 2 2 2
= 2 2 3 17
= 204 cm2

Area of the minor segment


= sector area OABO area of OAB
3.14 10 10 90 1
10 10
=
360
2

314
50 = 78.5 50 = 28.5 cm2
4
Area of the major segment
= area of circle area of minor segment
= 3.14 10 10 28.5
= 314 28.5 = 288.5 cm2
Required difference = 285.5 28.5
= 257 cm2

1
BE height = 204
2

or,

1
17 CM
2

89. (C)

CM

= 204
=

ar(Trap. ABCD) =
=

204 2
= 24 cm
17
1
(60 + 77) 24
2
1
137 24
2

= 1644 sq. cm.


91.(C) Required number of persons = 450 +250
+150 + 75 + 50 +25 = 1000
92.(B) Required answer = 250+150 = 400
93.(C) Required ratio = 250 : 75 = 10 : 3
94.(B) Age group 15 - 20

Total area of the square field


= (44 44)m2 = 1936m2
At the rate of Re. 1 per sq. mtr; the total
cost would be Rs. 1936,
but the total cost = Rs. 3536
Difference = Rs. 3536 Rs. 1936
= Rs. 1600
Rs. 1600 would be the extra cost on the
flower bed and as the extra cost on the
flower bed is Rs. 1 per sq. mtr.
Area of flower bed = 1600 sq. mtr.

So, width of the gravel path

44 40
2

= 2 metre

26
c

C
cm

26
c

E F B
ABCD is a trapezium.
Draw CE || DA intersecting AB at E.
ABCE is a ||gm.

DA = CE = 26 cm.
In BCE
A

S=

17 25 26
68
=
=34
2
2

25
100 = 5%
500

96. (D) Expenditure on clothing & miscellaneous


= (20 + 30)% of 25000 = ` 12500
15000
97. (C) Total expenditure = (10 20) 100

= ` 50,000
98. (D) 360 = 100%
54
% 15 %
3 .6
and among the options the two items having
difference of 15% (and hence 54) are
miscellanouns and Food

99. (B) Required % age =

25

90. (B)

60 cm

95.(D) Required percentage =

54

= 1600 m2
= 40 m

Side of flower bed

450
9
=
500 10

15 10
100 %
15

1
100 % 33 .33 %
3

90
% 25%
3.6
and among the options the two items
making central angle of 90, together, are
travelling and eutertainment.

100. (D) 90 =