You are on page 1of 16

10/3/2016

50TOPMEASUREMENTandINSTRUMENTSObjectiveQuestionsandAnswerspdfMEASUREMENTandINSTRUMENTSObjectiveQuestions

EngineeringInterviewQuestions.com
Engineeringinterviewquestions,multiplechoicequestions,objectivetype
questions,seminortopics,labvivaquestionsandanswers,onlinequiztestpdffree
downloadforfreshers.
HOME interviewQuestions MCQs *LABVIVA CLASSNOTES SEMINARTOPICS
ONLINETEST GATE IITJEE CAT

HomeMEASUREMENTandINSTRUMENTSObjective
Questions50TOPMEASUREMENTand
INSTRUMENTSObjectiveQuestionsandAnswerspdf
Adsby Google

Measurement

PDFBook

AnswersPDF

PDFPDF

50TOPMEASUREMENTand
INSTRUMENTSObjective
QuestionsandAnswerspdf
TestVonics,Inc.
PrecisionAirDataTestSystemsCommercial&Militaryapplications
Gototestvonics.com

PostedonJanuary6,2016 byengineer
Comments

11

Look more professional with


custom Gmail from Google

Start free trial

StartDownloadPDFNow

Ad fromdoctopdf.com

110TOPMOSTMeasurementand.

engineeringinterviewquestions.com

http://engineeringinterviewquestions.com/measurementandinstrumentsobjectivequestionsanswerspdf/

100TOPELECTRONICS&
INSTRUMENTATIONObjective...
1/16

10/3/2016

50TOPMEASUREMENTandINSTRUMENTSObjectiveQuestionsandAnswerspdfMEASUREMENTandINSTRUMENTSObjectiveQuestions

Adsby Google

DownloadBookPDF
QuestionsandAnswers

MEASUREMENTandINSTRUMENTS
ObjectiveQuestionsandAnswerspdffree
Download:
1.Hysteresisofaninstrumentmeans:
a)Thechangeinthesamereadingwheninputisfirstincreased
andthendecreased
b)Thereliabilityoftheinstrument
c)Therepeatabilityoftheinsrument
d)Theinaccuracyduetochangeintemperature

INSTRUMENTATIONObjective...
engineeringinterviewquestions.com

100TOPMEASUREMENTSand...

engineeringinterviewquestions.com

20TOPCathodeRayOscilloscope.

engineeringinterviewquestions.com

110TOPMOSTCONTROLSYSTE

engineeringinterviewquestions.com

200TOPMOSTELECTRONICSan

engineeringinterviewquestions.com

ANSWER:A
2.Inwhichpartofthescaledoesthepointerindicatemore
accurately
a)Inthefirstthirdofthecycle
b)Inthefirsthalfofthecycle
c)Inaboutmiddleofthescale
d)Inthelastthirdofthecycle
ANSWER:C
3.Formeasuringanunknownelectricalquantity,selectthe
meterwith
a)Highestrangeandworkdown
b)Lowestrangeandworkup
c)Middlerangeandcanbeworkupordowndepending
d)Anyoftheabove

30TOPMOSTELECTRICAL...

engineeringinterviewquestions.com

20TOPELECTRONICMETERS...

engineeringinterviewquestions.com

100TOPCOMPUTERNETWORKS

engineeringinterviewquestions.com

[LATEST]BASICELECTRONICS...

engineeringinterviewquestions.com

40[SUBJECTWISE]ECEMultiple.

engineeringinterviewquestions.com

[MOSTASKED]ELECTRICAL...

ANSWER:A

engineeringinterviewquestions.com

4.Theratioofmaximumdisplacementdeviationtothefullscale
deviationoftheinstrumentiscalled:
a)Staticsensitivity
b)Accuracy

Search...

http://engineeringinterviewquestions.com/measurementandinstrumentsobjectivequestionsanswerspdf/

2/16

10/3/2016

50TOPMEASUREMENTandINSTRUMENTSObjectiveQuestionsandAnswerspdfMEASUREMENTandINSTRUMENTSObjectiveQuestions

c)Linearity
d)Precision
ANSWER:C
5.A150Vmovingironvoltmeterofaccuracyclass1.0reads75
Vwhenusedinacircuitunderastandardconditions.The
maximumpossiblepercentageerrorinthereadingis:
a)0.5
b)1.0
c)2.0
d)4.0

FindusonGoogle
Plus

Engineering intervie
Follow
288 followers

ANSWER:C
6.Therelativeerroristhe:
a)Differenceofthemeasuredvalueandthetruevalue
b)Ratioofabsoluteerrortothemeasuredvalueofthequantity
undermeasurement
c)Ratiooftheabsoluteerrortothetruevalueofthequantity
undermeasurement
d)Ratiooftheprobableerrortothetruevalueofthequantity
undermeasurment
ANSWER:C
7.Themovingironvoltmetersarelikely:
a)Toindicatethesamevalueoftheacasondc
b)Toindicatehighervalueofacthanondc
c)Toindicatelowervalueofacthanondc
d)Themovingironinstrumentsshouldnotbeusedfordc
measurment
ANSWER:C
8.Thepowermeasurementinabalanced3phasecircuitcanbe
doneby:
a)Onewattmetermethod
b)Twowattmetermethod
http://engineeringinterviewquestions.com/measurementandinstrumentsobjectivequestionsanswerspdf/

3/16

10/3/2016

50TOPMEASUREMENTandINSTRUMENTSObjectiveQuestionsandAnswerspdfMEASUREMENTandINSTRUMENTSObjectiveQuestions

c)Threewattmetermethod
d)Anyoftheabovemethod
ANSWER:D
9.Andersonsbridgeisamodificationof:
a)Maxwellswienbridge
b)Haysbridge
c)Scheringbridge
d)Owenbridge
ANSWER:A
10.Ballastictestsareusedinmagneticmeasurementsforthe
determinationof:
a)Fluxdensityofthespecimen
b)BHcurveofthespecimen
c)Hysteresisloopofthespecimen
d)Alltheabove
ANSWER:D
11.AndersonBridgeisusedtomeasure:
a)L
b)C
c)V
d)I
ANSWER:A
12.HaysBridgeissuitableforthemeasurementof:
a)InductanceswithQ>10
b)InductanceswithQ<10
c)Capacitorswithhighdissipationfactor
d)Capacitorswithlowdissipationfactor
ANSWER:A

http://engineeringinterviewquestions.com/measurementandinstrumentsobjectivequestionsanswerspdf/

4/16

10/3/2016

50TOPMEASUREMENTandINSTRUMENTSObjectiveQuestionsandAnswerspdfMEASUREMENTandINSTRUMENTSObjectiveQuestions

13.Thefrequencycanbemeasuredbyusing:
a)Wiensbridge
b)DeSautysbridge
c)Scheringsbridge
d)Andersonsbidge
ANSWER:C
14.Theballisticgalvanometerisusuallylightlydampedsothat:
a)Itmayoscillate
b)Itmayremainstable
c)Amplitudeofthefirstswingislarge
d)Amplitudeofthefirstswingissmall
ANSWER:C
15.BHCurveisusedtodeterminationof:
a)Hysteresisloss
b)Ironloss
c)Eddycurrentloss
d)Both(a)and(b)
ANSWER:A
16.Magneticmaterialscanbetestedby:
a)Selfinductancebridge
b)Cambellsmutualinductancebridge
c)ACpotentiometer
d)Alltheabove
ANSWER:D
17.APMMCinstrumentcanbeusedasafluxmeterby:
a)Usinglowresistanceshunt
b)Removingthecontrolspring
c)Makingthecontrolspringsoflargemomentofinertia
d)Usingahighseriesresistance
ANSWER:B
http://engineeringinterviewquestions.com/measurementandinstrumentsobjectivequestionsanswerspdf/

5/16

10/3/2016

50TOPMEASUREMENTandINSTRUMENTSObjectiveQuestionsandAnswerspdfMEASUREMENTandINSTRUMENTSObjectiveQuestions

18.Opencircuitfaultinacablecanbelocatedby:
a)Blavierstest
b)Capacitytest
c)Varleylooptest
d)Murraylooptest
ANSWER:B
19.InCROthetimebasesignalisappliedto:
a)Yplates
b)Xplates
c)EitherXplateorYplate
d)BothXplateandYplate
ANSWER:B
20.InCROastigmatismis:
a)Sourceofgeneratingfastelectrons
b)Mediaforabsorbingsecondaryemissionelectrons
c)Anadditionalfocuscontrol
d)Timedelaycontrolintheverticaldeflectionsystem
ANSWER:C
21.Themainadvantageofcrystaloscillatoristhatitsoutputis:
a)AConstantfrequencyrange
b)DC
c)50Hzto60Hz
d)Variablefrequency
ANSWER:A
22.Whichofthefollowingstatementistrueofphaseshifttype
andWienbridgetypeRCoscillators:
a)Bothusepositivefeedback
b)Theformerusespositivefeedbackonlywhereasthelatter
usesbothpositiveandnegativefeedback
c)Theformerusesbothpositiveandnegativefeedback
d)Bothusenegativefeedback
http://engineeringinterviewquestions.com/measurementandinstrumentsobjectivequestionsanswerspdf/

6/16

10/3/2016

50TOPMEASUREMENTandINSTRUMENTSObjectiveQuestionsandAnswerspdfMEASUREMENTandINSTRUMENTSObjectiveQuestions

ANSWER:B
23.MovingironandPMMCinstrumentscanbedistinguished
fromeachotherbylookingat:
a)Pointer
b)Terminalsize
c)Scale
d)Scalerange
ANSWER:C
24.Inadynamometertypeofmovingcoilinstrumenta
swampingresistanceisprovidedinorderto:
a)Controlthedeflectiontorque
b)Reducethebulkofthemovingsystem
c)Reducethecurrentflowingthroughthemovingcoil
d)Provideequaltimeconstantformovingcoilandfixedcoil,
whenusedforacmeasurement
ANSWER:D
25.Thedeflectionofhotwireinstrumentdependson:
a)Instantaneousvalueofalternatingcurrent
b)Averagevalueofcurrent
c)RMSvalueofthealternatingcurrent
d)Voltage
ANSWER:C
26.IftwometersXandYrequires40mAand50mA
respectively,togivefullscaledeflection,then:
a)Xismoresensitive
b)Yismoresensitive
c)BothXandYareequallysensitive
d)Itwouldnotbepossibletoaccessthesensitivityonthebasis
ofthegivendata
ANSWER:A
http://engineeringinterviewquestions.com/measurementandinstrumentsobjectivequestionsanswerspdf/

7/16

10/3/2016

50TOPMEASUREMENTandINSTRUMENTSObjectiveQuestionsandAnswerspdfMEASUREMENTandINSTRUMENTSObjectiveQuestions

27.Thereliabilityoftheinstrumentreferto:
a)Measurementofchangesduetotemperaturevariations
b)Degreetowhichrepeatabilitycontinuestoremainwithin
specifiedlimits
c)Thelifeoftheinstrument
d)Theextenttowhichthecharacteristicsremainlinear
ANSWER:B
28.Thedampingtorquemustoperateonlywhenthemoving
systemoftheindicatinginstrumentis:
a)Actuallymoving
b)Stationary
c)Juststartingtomove
d)Nearitsfulldeflection
ANSWER:A
29.Ifavoltmeterisconnected,likeanammeterinseriestothe
load:
a)Themeasurementreadingwillbetoohigh
b)Almostnocurrentwillflowinthecircuit
c)Themeterwillburn
d)Aninstantaneouslyhighcurrentwillflow
ANSWER:B
30.Preferredmaterialforpermanentmagnetis:
a)Stainlesssteel
b)Alnico
c)Tungstensteel
d)Softiron
ANSWER:B
31.Airfrictiondampingisusedintheinstrumentswhichis:
a)Movingiron
b)Movingcoil
http://engineeringinterviewquestions.com/measurementandinstrumentsobjectivequestionsanswerspdf/

8/16

10/3/2016

50TOPMEASUREMENTandINSTRUMENTSObjectiveQuestionsandAnswerspdfMEASUREMENTandINSTRUMENTSObjectiveQuestions

c)Induction
d)Hotwire
ANSWER:A
32.PMMCinstrumentgivesuniformscalebecause:
a)Itusesspringcontrol
b)Ituseseddycurrentdamping
c)Thedeflectiontorqueisproportionaltotheinstrument
current
d)Both(a)and(c)
ANSWER:D
33.Aninstrumentthatiscapableofmeasuringonlydcis:
a)Movingcoil
b)Movingiron
c)Thermocouple
d)Noneoftheabove
ANSWER:A
34.MaxwellWienbridgeisusedtomeasure:
a)Inductance
b)Capacitance
c)Dielectricloss
d)Frequency
ANSWER:A
35.Aballisticgalvanometerisusedtomeasure:
a)Charge
b)Current
c)Voltage
d)Frequency
ANSWER:A

http://engineeringinterviewquestions.com/measurementandinstrumentsobjectivequestionsanswerspdf/

9/16

10/3/2016

50TOPMEASUREMENTandINSTRUMENTSObjectiveQuestionsandAnswerspdfMEASUREMENTandINSTRUMENTSObjectiveQuestions

36.____factoristheratiooftotalfluxtotheusefulfluxina
magneticcircuit:
a)Formfactor
b)Leakage
c)Utility
d)Dispersion
ANSWER:B
37.Foreliminatingtheeffectofearthcapacitancefromthe
bridgenetworkweuse:
a)Wagnersearthingdevice
b)Highvoltageatlowfrequency
c)Lowvoltageathighfrequency
d)Campbellmaxwelldevice
ANSWER:A
38.Themostcommonlyusednulldeflectorinapower
frequencyacbridgeisa:
a)Vibrationgalvanometer
b)DArsanvalgalvanometer
c)Ballisticgalvanometer
d)Tachometer
ANSWER:A
39.Formeasuringemfofastandardcellweuse:
a)Galvanometer
b)Potentiometer
c)Zenerreference
d)Electrodynamicvoltmeter
ANSWER:B
40.Lossofchargemethodisusedtomeasure:
a)LowR
b)HighR
http://engineeringinterviewquestions.com/measurementandinstrumentsobjectivequestionsanswerspdf/

10/16

10/3/2016

50TOPMEASUREMENTandINSTRUMENTSObjectiveQuestionsandAnswerspdfMEASUREMENTandINSTRUMENTSObjectiveQuestions

c)LowL
d)HighL
ANSWER:B
41.Meggerisaninstrumentusedforthemeasurementof:
a)Highresistanceandinsulationresistance
b)Mediumresistance
c)Lowresistance
d)Leakagecurrent
ANSWER:A
42.Vibrationreedsareemployedin:
a)Frequencymeter
b)Powerfactormeter
c)Synchroscope
d)Megger
ANSWER:A
43.Kelvindoublebridgeisbestsuitedforthemeasurementof:
a)Inductance
b)Capacitance
c)Lowresistance
d)Highresistance
ANSWER:C
44.Introductionofdielectric:
a)Increasesthecapacitance
b)Reducesthebreakdownvoltage
c)Reducesthemechanicalvoltage
d)Increasesthesizeofthecapacitor
ANSWER:A
45.Thematerialusedtomakestandardresistanceis:
a)Manganin
http://engineeringinterviewquestions.com/measurementandinstrumentsobjectivequestionsanswerspdf/

11/16

10/3/2016

50TOPMEASUREMENTandINSTRUMENTSObjectiveQuestionsandAnswerspdfMEASUREMENTandINSTRUMENTSObjectiveQuestions

b)Aluminium
c)Nichrome
d)Platinum
ANSWER:A
46.Whichofthefollowinginstrumentshaveleasttorque/weight
ratio:
a)Dynamometertype
b)PMMC
c)Attractiontypemovingiron
d)Repulsiontypemovingiron
ANSWER:A
47.Theinstrumenthavingitsdeflectiondependsuponaverage
valueis:
a)Movingiron
b)Hotwire
c)Rectifiertype
d)Inductiontype
ANSWER:C
48.Whichofthefollowinginstrumentscanbeusedforfullscale
deflectionof300o:
a)PMMC
b)Inductiontype
c)Hotwire
d)Electrostatic
ANSWER:B
49.Whiletestingcablesthegalvanometerusedshouldbe
initiallyshortcircuitedinordertoprotectitfromsuddeninitial
inrushcurrentsasthecablehave:
a)Alowvalueofinitialresistance
b)Alowvalueofinitialcapacitance
http://engineeringinterviewquestions.com/measurementandinstrumentsobjectivequestionsanswerspdf/

12/16

10/3/2016

50TOPMEASUREMENTandINSTRUMENTSObjectiveQuestionsandAnswerspdfMEASUREMENTandINSTRUMENTSObjectiveQuestions

c)Ahighvalueofinitialcapacitance
d)Both(a)and(b)
ANSWER:C
50.AOhmmeterisbasically:
a)Aammeter
b)Avoltmeter
c)Amultimeter
d)Noneoftheabove
ANSWER:A

StartDownloadPDFNow
ConvertAnyFileToPDFFormatForFree.DownloadFromDocToPdf
Now!Gotofromdoctopdf.com

PostedinMEASUREMENTandINSTRUMENTSObjective
Questions Tagged50TOPMEASUREMENTand
INSTRUMENTSObjectiveQuestionsandAnswerspdf

40[SUBJECTWISE]ECE
MultipleChoiceInterview
QuestionsandAnswerspdf

100TOPELECTRONICS&
INSTRUMENTATIONObjective
QuestionsandAnswerspdf

11THOUGHTSON50TOPMEASUREMENTAND
INSTRUMENTSOBJECTIVEQUESTIONSAND
ANSWERSPDF
JAGANNATHDAS
SEPTEMBER18,2016AT11:07AM

sir,
IrequesttoMCQQuestionsandAnswers50top
MeasurementandInstrumentobjectivequestions
sendmemyemail.ThankYou.
REPLY

http://engineeringinterviewquestions.com/measurementandinstrumentsobjectivequestionsanswerspdf/

13/16

10/3/2016

50TOPMEASUREMENTandINSTRUMENTSObjectiveQuestionsandAnswerspdfMEASUREMENTandINSTRUMENTSObjectiveQuestions

rajesh
AUGUST16,2016AT12:15PM

18bitansd
REPLY

sai
SEPTEMBER10,2016AT11:17AM

correctansweriscapacitytestonly.Option
B.
REPLY

rajesh
AUGUST16,2016AT12:09PM

13bitAnsA
REPLY

sai
SEPTEMBER10,2016AT11:20AM

Yes,Itisusedtomeasureaudiofrequencies.
REPLY

mohit
JULY14,2016AT11:13AM

question9ansd
REPLY

umeshmahar
JULY7,2016AT4:33PM

http://engineeringinterviewquestions.com/measurementandinstrumentsobjectivequestionsanswerspdf/

14/16

10/3/2016

50TOPMEASUREMENTandINSTRUMENTSObjectiveQuestionsandAnswerspdfMEASUREMENTandINSTRUMENTSObjectiveQuestions

sendme
questions.umeshmahar122@gmail.com
plz
REPLY

kiddo
APRIL5,2016AT12:29AM

wheredoifindordownloadtheanswerstothis
objectivetypequestions?
pleasesendmetheanswerstothis50Top
measurementandInstrumentsObjective
Questions.
Thankyou.
REPLY

ATANUBERA
MARCH27,2016AT11:50AM

PlesesirEie&Ecemcqquestionandanswersend
myemailatanubera.eie@gmail.com
REPLY

maheshnavale
MARCH2,2016AT7:43AM

Hi
REPLY

engineer
MARCH2,2016AT11:32AM

yesmahesh
REPLY

http://engineeringinterviewquestions.com/measurementandinstrumentsobjectivequestionsanswerspdf/

15/16

10/3/2016

50TOPMEASUREMENTandINSTRUMENTSObjectiveQuestionsandAnswerspdfMEASUREMENTandINSTRUMENTSObjectiveQuestions

LEAVEAREPLY
Youremailaddresswillnotbepublished.Requiredfieldsaremarked*

Comment

Name*

Email*

Website

PostComment

Engineeringinterviewquestions,multiplechoicequestions,objectivetypequestions,seminor
topics,labvivaquestionsandanswers,onlinequiztestpdffreedownloadforfreshers.
Terms&Conditions|PrivacyPolicy|Contactus|Aboutus

http://engineeringinterviewquestions.com/measurementandinstrumentsobjectivequestionsanswerspdf/

16/16