You are on page 1of 11

No.

Cadangan Petender

:Y

( Diisi oleh Petender)

TENDER SECARA E-PEROLEHAN PERKHIDMATAN KAWALAN KESELAMATAN (PKK) KE INSTITUT
PENDIDIKAN GURU KAMPUS BATU LINTANG, KUCHING SARAWAK.
Kod Tender : KPM/48/2014/03/0204 (X0211220323130012)
A)SPESIFIKASI PERKHIDMATAN BAGI MEMBEKAL, MENGHANTAR , MEMASANG, MENGUJI, MENTAULIAH
DAN MENYENGGARA SISTEM KESELAMATAN KAMERA LITAR TERTUTUP (CCTV)DALAM TEMPOH 3 TAHUN
UNTUK MELAKSANAKAN SKOP KERJA TERKANDUNG DALAM SEBUTHARGA KAWALAN KESELAMATAN
BAGI IPG KAMPUS BATU LINTANG, KUCHING, SARAWAK.
LOKASI :PONDOK PENGAWAL KESELAMATAN, GARAJ BAS, KKWA, KKWB, KKWC,KKWD,BLOK
PENTADBIRAN BARU, BLOK KULIAH E, MAKMAL SAINS, ASRAMA LELAKI, KAWASAN LETAK KERETA, PUSAT
SUMBER, BLOK KULIAH A
BILSP
1.

SPESIFIKASI

KUANTITI

Set CCTV beserta 2 buah kamera termasuk kerja-kerja
pemasangan ;
i. Kamera produk ( BOSCH / SAMSUNG )
Analog Camera
Weatherproof PTZ Dome
High Resolution
Progressive scan provides smooth and clear images when
viewing details in a moving image
Pan Range :0°- 360° Continuous ; Till Range :0°- 90° Flip
Pan Speed : 50°/sec
Zoom (36 x optical 12 x digital )

2 Set

ii.Pemasangan tiang CCTV jenis galvanized berukuran 4mm
tebal x 25ft panjang untuk meletakkan set kamera.
Skop Kerja :
- Menggali lubang dengan kedalaman 3 kaki
- Kerja mendirikan tiang dilakukan
- Panjang tiang 25ft; kedudukan tiang dipasang 3 ft dalam
tanah dan 22ft tinggi kedudukan kamera daripada
permukaan tanah.
-Kerja-kerja membuat footing menggunakan simen

2 Batang

iii.Kerja memasang 4 pair fibre optic cable ( in PVC Conduit
and GI pipe ) c/w sebagai talian untuk menyambung
kamera ke DVR dalam CCTV Monitoring Room.
- Memasang kabel fibre optic menggunakan GI pipe yang
ditanam dalam tanah ( merentasi jalan, parit ).
- Memasang kabel fibre optic menggunakan pvc conduit
untuk surface wiring.
-Kerja-kerja menggorek tanah dilakukan dengan ukuran
dengan kedalaman 3kaki.

SEUNIT
( RM)

JUMLAH
(RM)

Cadangan Petender ( Diisi oleh Petender) -Kerja-kerja pemasangan kabel dilakukan dan tanah hendaklah ditimbus semula.Memasang kabel fibre optic menggunakan GI pipe yang ditanam dalam tanah ( merentasi jalan.Kerja-kerja menggorek tanah dilakukan dengan ukuran dengan kedalaman 3kaki.Memasang kabel fibre optic menggunakan pvc conduit untuk surface wiring. parit ).Kerja membekal dan memasang 4 pair fibre optic cable ( in PVC Conduit and GI pipe ) c/w sebagai talian untuk menyambung kamera ke DVR dalam bilik CCTV Monitoring Room. . High performance night vision IR Effective Distance : 80m Dimension : 273 (W) x 100(H)x116(D) mm 360m 140m 22 Set ii. -Kerja-kerja pemasangan kabel dilakukan dan tanah hendaklah ditimbus semula. . i. . Set CCTV beserta 22 buah kamera termasuk kerja-kerja pemasangan . -Membaiki semula jalan/longkang/koridor yang rosak seperti Sediakala. Jarak kawasan pemasangan CCTV daripada Monitoring Room : Lampiran 1 a) 2 Kamera di kawasan bilik pondok jaga dengan Jarak lebih kurang – 360meter ( Menggunakan kabel Kamera PTZ Dome) b) 1 Kamera di kawasan garaj bas dengan Jarak lebih kurang – 360meter c) 2 Kamera di kawasan Asrama KKWA dengan Jarak lebih kurang – 200meter 360m 200m :Y . Jarak kawasan pemasangan CCTV daripada Monitoring Room : Lampiran 1 a) 1 Kamera PTZ Dome dikawasan pondok jaga dengan Jarak lebih kurang – 360meter b) 1 Kamera PTZ Dome dikawasan Letak Kereta dengan Jarak Lebih Kurang – 140meter 2.No. Kamera produk ( BOSCH / SAMSUNG ) Analog Camera Weatherproof IR Outdoor Camera 1/3 in CCD Camera Bullet Camera with High Resolution Vivid daytime colour.

Storage at least 1 TB H. HDMI 1 CH out 2 set :Y . KKWC dan KKWD dengan Jarak lebih kurang – 380meter 380m e) 2 Kamera di kawasan Asrama Lelaki dengan Jarak lebih kurang – 200meter 200m f) 150m 2 Kamera di kawasan Pusat Sumber dengan Jarak lebih kurang – 150meter g) 2 Kamera di kawasan Bilik Kuliah E (KH) dengan Jarak lebih kurang – 240meter h) 4 Kamera di kawasan Bilik Kuliah A dan Makmal Sains dengan Jarak lebih kurang – 550meter 240m 550m iii. VGA 1CH out.264/MPEG4 ( 16 Channel. Cadangan Petender ( Diisi oleh Petender) d) 3 Kamera di kawasan Asrama KKWB. -Membekal power point 13A untuk setiap unit kamera 3.No.Kerja membekal dan memasang 75 Ohm Coaxial Cables sebagai talian untuk menyambung kamera ke DVR dalam bilik CCTV Monitoring Room termasuk powerpoint untuk setiap unit kamera. Best Quality Image) Video System : NTSC / PAL Video input / ouput :16CH in/2CH out. a) 1 Kamera di kawasan hadapan Blok Pentadbiran Baru dengan Jarak lebih kurang – 40meter 40m b) 1 Kamera di kawasan sebelah timur Blok Pentadbiran Baru dengan Jarak lebih kurang – 90meter 90m c) 1 Kamera di kawasan sebelah barat Blok Pentadbiran Baru dengan Jarak lebih kurang – 90meter 90m d) 1 Kamera di kawasan sebelah barat Blok Pentadbiran Baru dengan Jarak lebih kurang – 90meter 90m Skop Kerja : . Kerja membekal dan memasang Digital Video Recorder Produk BOSCH / SAMSUNG Long Lasting Recording. CIF.Memasang kabel 75 Ohm Coaxial Cables menggunakan pvc conduit untuk surface wiring.

Kerja membekal dan memasang Fiber media converter Vos4000 FR Receiver – 4channel 8 set iii. Kerja membekal dan memasang alat Uninterupted Power Supply Unit (UPS) Jenis APC Smart – UPS RT 3000VA 230V untuk 1 set 1 set 1 set 1 set :Y . 5. 6. Kerja membekal dan memasang Fiber media converter Vos.No. Kerja membekal dan memasang 42U 19’’ Floor Stand Rack2012mm(H) x 600mm(W) x800mm(D) 10 x Power outlet untuk menyimpan kesemua kelengkapan aksesori. Membekal dan memasang TV LCD 32’’ Samsung sebagai monitor yang digunakan oleh Pengawal Keselamatan di Pondok Jaga. Kerja membekal dan memasang Fiber media converter Vos. Kerja membekal dan memasang PTZ Control Keyboard and Joystick Controller 360° pan untuk memantau rakaman CCTV. Kerja membekal dan memasang Fiber media converter Vos4000 FT Transmitter – 4channel 8 set ii. Cadangan Petender ( Diisi oleh Petender) 4.4000 FT Transmitter – 1 channel 2 set iv. 9. 7. 8. 2 buah ii. i.4000 FR Receiver – 1channel 2 set Membekal dan memasang monitor di Monitoring Room dan Bilik Pengawal Skop Kerja : i. 360m Kerja membekal dan memasang dan Fibre Termination Panel 24 port di dalam bilik Monitoring Room sebagai pusat penyambungan dan pemindahan Fiber Optic Cable dengan Converter. Kerja membekal dan memasang TV LCD 32’’ Samsung sebagai monitor yang digunakan di Monitoring Room. 2 buah Membekal dan memasang 4 pair fibre optic cable ( in PVC Conduit and GI pipe ) c/w sebagai talian link untuk membuat Sambungan dari DVR di Monitoring Room ke Bilik Pengawal. 10.

manhole. draw pit. cable ladders and all other infrastructures for cable and equipment installations). cable trenches. Skop Kerja : a) (Cable Marking) dibuat menggunakan simen b)Memasang cable marking pada setiap jarak 30 kaki dengan tanda ‘ CCTV ’yang dicatkan warna biru. cable trays.No. ductings. Lumpsum 14. Kos penyelenggaraan. aksesori lain yang diperlukan dan termasuk cablings works inclusive cable termination (excluding all indoor and outdoor cable trunkings. penyediaan laporan dan jaminan ( warranty )sistem berfungsi dengan baik selama 3 tahun 36 bulan JUMLAH :Y . Cadangan Petender ( Diisi oleh Petender) menampung bekalan elektrik kelengkapan sistem CCTV di dalam Monitoring Room. 11. latihan . Skop Kerja : a) Dibuat menggunakan ( perspective board) b) Dipasang di kawasan yang telah dipasang kamera CCTV 10pcs 13. road crossings. Kerja-kerja membekal dan memasang kelengkapan. Membekal dan memasang papan tanda 2’ x 2’ ‘‘ KAWASAN INI DIAWASI OLEH CCTV ’’. Lumpsum 12. Membekal dan memasang( Cable Marking ) pada laluan Fiber Optic Cable yang telah dipasang dalam tanah.

MENTAULIAH DAN MENYENGGARA SISTEM KESELAMATAN KAMERA LITAR TERTUTUP (CCTV)DALAM TEMPOH 3 TAHUN UNTUK MELAKSANAKAN SKOP KERJA TERKANDUNG DALAM SEBUTHARGA KAWALAN KESELAMATAN BAGI IPG KAMPUS BATU LINTANG. KUCHING. kemalangan dan sebagainya. 2. Sebutharga tanpa brosur asal dan tanpa spesifikasi lengkap tidak akan dipertimbangkan. MENGUJI.No. 7. 6. Pihak petender bertanggungjawab membersih dan mengelap kekotoran ( debu dan lumut ) semua kamera CCTV yang dipasang ( di bangunan dan bertiang). pihak pengurusan IPG Kampus Batu Lintang berhak membuat pemotongan bayaran berdasarkan pengiraan pada kadar yang ditetapkan. Sekiranya menerima aduan kerosakan. 5. Joystick. Pihak petender perlu bertindak serta merta untuk memeriksa dan membaiki segala kerosakan yang berlaku pada sistem CCTV. MENGHANTAR . Pihak petender yang mengganti peralatan CCTV yang rosak WAJIB menggunakan peralatan yang sama bentuk asal dengan jenama dan spesifikasi alat yang ditetapkan dalam tender perkhidmatan. 3. Pengawasan rakaman CCTV adalah 24 jam. SARAWAK. DVR. Pihak pengurusan IPG Kampus Batu Lintang berhak meminta petender untuk merekodkan rakaman CCTV sekiranya diperlukan untuk memantau kes kecurian. Monitor dan semua peralatan /aksesori yang berkaitan dengan sistem kawalan CCTV sekurang-kurangnya sekali dalam sebulan. Tawaran mesti disertakan bersama brosur produk serta spesifikasi teperinci. Keyboard. 4. 1. Pihak pengurusan IPG Kampus Batu Lintang berhak membuat penyeliaan/pemantauan tentang pelaksanaan sistem kawalan keselamatan CCTV sama ada di dalam CCTV Monitoring Room atau Pondok Pengawal dan lokasi pemasangan kamera CCTV. . Cadangan Petender :Y ( Diisi oleh Petender) SYARAT-SYARAT PERKHIDMATAN BAGI MEMBEKAL. Pihak petender bertanggungjawab sepenuhnya terhadap kerosakan berlaku. Kegagalan petender untuk membaikpulih segala kerosakan dalam tempoh masa 2 hari. Pihak petender akan bertanggungjawab untuk membuat pemantauan sepenuhnya terhadap rakaman CCTV di Pondok Pengawal. MEMASANG.

BLOK KULIAH D. FLAT KEDIAMAN STAF B. BLOK MAKMAL KOMPUTER. KUARTERS N0. iv)Kerja-kerja mencetak laporan rondaan ( tarikh dan masa ) Boleh dilakukan. Communication Interface : USB Skop Kerja : i) Membekal dan memasang ‘‘ Station Point’’ berdasarkan jumlah dan kawasan yang telah ditetapkan ii)Semasa meronda ‘‘ Recorder’’ hendaklah dibawa untuk menyentuh station point yang dipasang di lokasi tertentu. Cadangan Petender :Y ( Diisi oleh Petender) B)SPESIFIKASI PERKHIDMATAN BAGI MEMBEKAL. tamper and water resistance Data in the GT2100 recorder is transferred via a downloader into the computer through USB port. Memory : 2000 records Power : 3V lithium battery Downloader Specification : Size ( 160mm x 120mm x 40mm) Weight :500 gram. DEWAN KULIAH A. Downloader→USB Cable→ →Computer→Printer = Laporan Harian/Laporan Bulanan KUANTITI 2 set 31 nos SEUNIT (RM) JUMLAH (RM) . MENGHANTAR . KKWC. Software in CD GT2100 Recorder Specifications: Size (130mm L x 25mm diameter ). BIL 1. SPESIFIKASI Membekal dan memasang alat WATCHMAN CLOCK Jenis UMEI Guard Tour Patrol System GT2100 Station point is protected by stainless steel casing Recorder is made of stainless steel. STOR PUSAT. MEMASANG. Carrying case. PUSAT SUMBER. DEWAN KULIAH B. ASRAMA BARU LELAKI.GABRIEL CHAPEL. BLOK PENTADBIRAN LAMA.5. MUZIUM MINI DAN BLOK MAKMAL SAINS. BLOK KULIAH C. GARAJ BAS. DEWAN BROOKE. KKWD. LOKASI : ST.15. System includes : GT2100 recorder. MENTAULIAH DAN MENGGUNAKAN ALAT WATCHMAN CLOCK BAGI TEMPOH 3 TAHUN UNTUK MELAKSANAKAN SKOP KERJA TERKANDUNG DALAM SEBUTHARGA KAWALAN KESELAMATAN BAGI IPG KAMPUS BATU LINTANG. Downloader. Weight : 220 gram.1.BEDE CHAPEL. PENTADBIRAN BARU. KKWA.No. MENGUJI. KKWB. AUDITORIUM. ASRAMA BARU WANITA. KUCHING. BLOK KULIAH E . SARAWAK. ST. iii) Selepas rondaan selesai Recorder akan dibawa semula ke Pondok Pengawal untuk dipasang pada ‘‘Downloader’’ untuk memindahkan data ( tarikh dan masa )rondaan telah dibuat. KUARTERS N0. BLOK AKADEMIK. KUARTERS N0.

3. Kerja-kerja membekal dan memasang peralatan / aksesori lain yang diperlukan untuk memastikan sistem kawalan keselamatan ini dapat berfungsi dengan baik. Cadangan Petender ( Diisi oleh Petender) 2. JUMLAH Lumpsum 36 bulan :Y . Kos penyelenggaraan. penyediaan laporan dan jaminan ( warranty )sistem berfungsi dengan baik selama 3 tahun.No.

MENTAULIAH DAN MENGGUNAKAN ALAT WATCHMAN CLOCK BAGI TEMPOH 3 TAHUN UNTUK MELAKSANAKAN SKOP KERJA TERKANDUNG DALAM SEBUTHARGA KAWALAN KESELAMATAN BAGI IPG KAMPUS BATU LINTANG. 2. Pengawasan rondaan oleh pengawal keselamatan adalah 24 jam. Pihak pengurusan IPG Kampus Batu Lintang berhak membuat penyeliaan/pemantauan tentang pelaksanaan sistem rondaan dan peralatan Watchman Clock sama ada di Pondok Pengawal dan lokasi pemasangan ( Station point ). 1 Set Watchman Clock akan digunapakai pada Shift Siang manakala 1 set Watchman Clock digunakan pada Shift Malam. SARAWAK. Pihak petender bertanggungjawab membekal 2 set Watchman Clock. pihak pengurusan IPG Kampus Batu Lintang berhak membuat pemotongan bayaran berdasarkan pengiraan pada kadar yang ditetapkan. Cadangan Petender :Y ( Diisi oleh Petender) SYARAT-SYARAT PERKHIDMATAN BAGI MEMBEKAL. Sebutharga tanpa brosur asal dan tanpa spesifikasi lengkap tidak akan dipertimbangkan. Pihak petender WAJIB mencetak laporan rondaan dan menyerahkan laporan kepada pihak pengurusan IPG Kampus Batu Lintang sekali dalam sebulan dalam bentuk hardcopy. Kegagalan petender untuk membaikpulih segala kerosakan dalam tempoh masa 2 hari. MEMASANG. KUCHING. Pihak petender perlu bertindak serta merta untuk memeriksa dan membaiki segala kerosakan yang berlaku pada sistem Watchman Clock. Sekiranya menerima aduan kerosakan. Pihak petender bertanggungjawab sepenuhnya terhadap kerosakan berlaku. 4. MENGUJI. Tawaran mesti disertakan bersama brosur produk serta spesifikasi teperinci. 6. 5. . 7. MENGHANTAR . 1. 3. Pihak petender yang mengganti peralatan Watchman Clock yang rosak WAJIB menggunakan peralatan yang sama bentuk asal dengan jenama dan spesifikasi alat yang ditetapkan dalam tender perkhidmatan.No. walaubagaimanapun Pihak petender akan bertanggungjawab untuk membuat rondaan setiap masa 2 jam.

Membekal dan memasang alat sistem keselamatan berpenggera termasuk aksesori yang diperlukan untuk 9 lokasi bilik yang ditetapkan. Cadangan Petender :Y ( Diisi oleh Petender) C)SPESIFIKASI PERKHIDMATAN BAGI MEMBEKAL.No. 18 nos c)Membekal dan memasang’ Vibration Sensor’ pada grill lokasi bilik – 4 nos setiap bilik. – 1 set setiap bilik 9 set 3. e)Membekal dan memasang Control Panel Set termasuk ( CPU. Skop kerja : a) Membekal dan memasang ‘ Magnetic Contact ’ pada pintu lokasi bilik . Kerja-kerja melakukan pendawaian elektrik – Distribution Board →Control Panel. MENGHANTAR. 18 nos b)Membekal dan memasang ‘ Motion Detector ’ pada penjuru dalam bilik – 2 nos setiap bilik. 36 nos d)Membekal dan memasang ‘ siren with strobbe light’ di luar bilik – 1 set setiap bilik 9 nos 2. KUCHING. Keypad. MENTAULIAH DAN MENGGUNAKAN ALAT SISTEM KESELAMATAN BERPENGGERA BAGI TEMPOH 3 TAHUN UNTUK MELAKSANAKAN SKOP KERJA TERKANDUNG DALAM SEBUTHARGA KAWALAN KESELAMATAN BAGI IPG KAMPUS BATU LINTANG. LOKASI : BILIK KEBAL UNIT PENILAIAN DAN PEPERIKSAAN. SARAWAK. BILIK SERVER DAN MAKMAL BAHASA BIL SPESIFIKASI KUANTITI 1. MENGUJI. Lumpsum 4. Skop kerja : a) Kerja-kerja pendawaian elektrik hendaklah menggunakan conduit dan dimasukkan ke dalam dinding (concealed wiring). PUSAT SUMBER. 5 MAKMAL KOMPUTER.Transformer )dan aksesori lain yang berkaitan untuk memastikan sistem keselamatan berpenggera dapat berfungsi dengan sepenuhnya. MEMASANG. 36 bulan JUMLAH JUMLAH KESELURUHAN SEUNIT (RM) RM RM JUMLAH (RM) . Kos penyelenggaraan dan jaminan ( warranty )sistem berfungsi dengan baik selama 3 tahun.2 nos setiap bilik. Back Up Battery.

pihak pengurusan IPG Kampus Batu Lintang berhak membuat pemotongan bayaran berdasarkan pengiraan pada kadar yang ditetapkan. Sistem keselamatan berpenggera aktif 24 jam. MENGHANTAR. Pihak petender perlu bertindak serta merta untuk memeriksa dan membaiki segala kerosakan yang berlaku pada sistem keselamatan berpenggera ini. 5. KUCHING. Tawaran mesti disertakan bersama brosur produk serta spesifikasi terperinci.Sekiranya menerima aduan kerosakan. 1. MENGUJI. MENTAULIAH DAN MENGGUNAKAN ALAT SISTEM KESELAMATAN BERPENGGERA BAGI TEMPOH 3 TAHUN UNTUK MELAKSANAKAN SKOP KERJA TERKANDUNG DALAM SEBUTHARGA KAWALAN KESELAMATAN BAGI IPG KAMPUS BATU LINTANG. 2. SARAWAK. MEMASANG. 4. 3. Pihak pengurusan IPG Kampus Batu Lintang berhak membuat penyeliaan/pemantauan tentang pelaksanaan sistem keselamatan berpenggera di semua lokasi pemasangan. walaubagaimanapun Pihak petender bertanggungjawab untuk membuat pemantauan terhadap sistem supaya sentiasa berfungsi dengan baik. Pihak petender yang mengganti peralatan sistem keselamatan berpenggera rosak WAJIB menggunakan peralatan yang sama bentuk asal dengan jenama dan spesifikasi alat yang ditetapkan dalam tender perkhidmatan. Sebutharga tanpa brosur asal dan tanpa spesifikasi lengkap tidak akan dipertimbangkan. . Pihak penyebutharga bertanggungjawab sepenuhnya terhadap kerosakan berlaku. Kegagalan petender untuk membaikpulih segala kerosakan dalam tempoh masa 2 hari. Cadangan Petender :Y ( Diisi oleh Petender) SYARAT-SYARAT PERKHIDMATAN BAGI MEMBEKAL.No.