You are on page 1of 5

BAROCUL

Barocul se naste in Italia si se raspandeste in restul Europei. Arhitectura devine din
nou arta dominant. Monumentele de forme grandioase apar ca un simbol al fortei
dominatoare a papilor sau a suveranilor cu o putere absoluta.
Baroc (în italiană și portugheză Barocco, în franceză și engleză Baroque) desemnează
simultan o perioadă în istoria europeană dar și un curent artistic care a fost generat în
Roma, Italia, în jurul anilor 1600, migrând și fiind relativ rapid asimilat în celelalte
țări și culturi europene, de unde a migrat apoi și în cele două Americi dar și în alte
părți ale lumii. Stilul baroc se regăsește clar reprezentat în arhitectură, dans, filozofie,
mobilier, muzică, literatură, pictură, sculptură și teatru.
Barocul arhitectural
Este forma cea mai grandioasă, clară și "vizibilă" a barocului.
În arhitectura de tip baroc, accentul cade pe folosirea
elementelor arhitectonice ce conferă măreție și grandoare, așa
cum ar fi: coloane masive, bolți înalte, arcade largi, domuri
copleșitoare, culori de intensități puternic contrastante (așanumita metodă a clar-obscurului, care a fost folosită în special
în pictură), volume și spații goale impresionante.

Foaierul operei din Paris -- Neo-baroc

Barocul vizual
Pictorii care au excelat în folosirea elementelor
stilului baroc în pictură au folosit în mod accentuat
figuri umane surprinse în decursul mișcării,
puternice contraste de lumină și întuneric (acea
tehnică cunoscută sub numele generic de clarobscur),
culori puternice, saturate și un echilibru
compozițional mai degrabă dinamic decât static,
considerat de multe ori chiar dezechilibru
compozițional.

Eneas scapă din Troia în flăcări, de Federico Barocci, 1598.

23 aprilie 1564 . tot pentru prima dată. folosirea. . Acțiunea pieselor de teatru în manierism se baza pe o elaborare sofisticată a povestirii.d. sculptura barocă este caracterizată printr-o dorință irezistibilă a artistului de a sugera mișcarea prin surprinderea unei acțiuni în timpul execuției sale. William Shakespeare (n. în cele de tip baroc având mai multe ființe umane prezente. grupul afișează o anumită importanță sau gravitate. cum ar fi. preferabil în momentul său cel mai important. pentru prima dată. de pildă. relevant și/sau critic. care în final se îmbină coerent și relativ credibil. dând solemnitate momentului surprins. Aidoma sculpturilor cu un singur personaj. adresându-se direct simțurilor umane și componentei emoționale a privitorului.Barocul sculptural Sculptura realizată în acest stil este în primul rând destinată unei citiri directe. mișcări complexe și. imprevizibile ale personajelor. a elementelor extrasculpturale. a unor unghiuri multiple de prezentare a personajelor implicate și prezența. aflate întotdeauna în mijlocul unei acțiuni comune. precum și prin existența unor intrigi multiple întrepătrunse. Prometheus de Nicolas-Sébastien Adam. de multe ori. De asemenea. dintre care se detașează desigur William Shakespeare. 1737 Barocul în teatru Teatrul a fost adus pe culmile sale manieriste de către mai mulți dramaturgi renumiți în epocă. Ca elemente determinante ale sculpturilor baroce se pot distinge omniprezenta spirală ce creează un fel "zid" în jurul unui gol central (un vortex) din care pare a emana acțiunea. 23 aprilie 1616) a fost un dramaturg și poet englez. apa (în fântâni).

poezia și filozofia barocului. spre exemplu. specifice timpului. pictat în stil baroc de către pictorul François Morellon La Cave. cititor sau ascultător. toată atenția artistului se concentra asupra unui singur individ. Johann Sebastian Bach. Antonio Vivaldi . inclusiv prin utilizarea a tot felul de artificii. să uimească. gigue și sarabande. este un "model" de forme pure și .. sintetizate prin utilizarea metaforei și alegoriei. De asemenea. larg întâlnite în literatura. precum și de ardenta dorință a căutarii mirabilului.. să produca profundă admirație. Maraviglia a lui Giambattista Marini. cam atât. bourreé.Barocul în teatru Barocul s-a manifestat în dans în două modalități. OMUL. Dintre piese muzicale numite dansuri se remarcă ca fiind cele mai apreciate acelea ce au fost compuse în stilul dansurilor populare mai larg răspândite. artiștii căutau. care sunt de multe ori. compuse pentru multiple instrumente sau pentru orchestră și dansurile de curte.violonist şi compozitor baroc. sculptură și arhitectură. care a apărut puțin mai târziu decât perioada considerată baroc pentru pictură. Folosind un termen italian adecvat. scris cu majuscule și privit la superlativ. ambele fiind desigur legate de muzică: mici piese instrumentale. în 1723. și care au servit totodată ca sursă de inspirație compozitorilor: allemande. Fantezia și imaginația trebuiau trezite și activate în spectator. adică căutau maraviglia. Antonio Vivaldi și Georg Friedrich Handel sunt compozitorii cei mai de seamă ai stilului muzical baroc. numite dansuri. . Barocul în literatură și filozofie Barocul a exprimat noi forme ale valorii. Barocul în muzică Noțiunea de baroc include și un anumit stil muzical.

bogăție în ornamentare și detalii sculpturale numeroase. canapelelor. "La Scala" este una dintre cele mai faimoase opere din lume Mobilier baroc Mobilierul baroc. Dezvoltarea și evoluția operei s-au făcut în timpul perioadei artistice și stilului numit rococo. Operă este un termen desemnând o formă de teatru. acest gen muzical ce a combinat poezia cu o melodie și s-a numit monodie. Fondată în 1778. în care întreaga acțiune se desfășoară total sau predominant utilizând muzică și cântat. picioarele scaunelor. s-a născut opera. . când în muzică repertoriul de concert era clar si bine structurat. sofalelor și dulapurilor mobilierului baroc au forme clar sculptate în forma labei unui leu. având nevoie de timp pentru a evolua și a ajunge la genul structurat pe care îl știm azi. Inițial. picioarele scaunelor sunt frecvent curbate terminându-se într-o formă stilizată ce amintește de laba unor canine și/sau feline.Nașterea operei În acest timp benefic artelor. De pildă. Adesea. aidoma stilului artistic baroc se caracterizează prin forme curbe ample. simbol al puterii. fiind deseori denumită teatru liric. Teatro alla Scala din Milano. s-a dezvoltat continuu. Ulterior. explicit exprimate prin intermediul stilului baroc.

. mobilier. piese de mobilier și tapiserii. chiar prea bogat. tapet aplicat pe pereți. sculpturi. în diferite artefacte. mici statuete.Decorații interioare Decorațiile interioare ale epocii baroc erau. mai ales. alcătuite din piesele de artă specifice ale epocii respective: picturi. Stilul decorativ interior era bogat. uneori opulent.