You are on page 1of 15

3.

Rajah 1 menunjukkan bahagian badan
haiwan P yang berlabel A, B, C, dan D. Yang
manakah struktur pernafasan bagi haiwan P?

Jawab semua soalan.

1. Antara berikut, yang manakah merupakan
keperluan asas bagi manusia?
A

B

RAJAH 1
C

D
4. Rajah 2 menunjukkan sebuah eksperimen
ringkas.
Minyak

2. Antara berikut, yang manakah bukan
keperluan asas bagi tumbuhan?
A

Air
Berudu hidup

B Udara

selepas satu hari

C Tanah
RAJAH 2

dead tadpole
berudu mati

D Cahaya matahari
Eksperimen di atas menunjukkan bahawa
haiwan memerlukan…
A Cahaya matahari
B Makanan
C Udara
D Air

1

dan III sahaja D I. Bahagian badan yang manakah digunakan untuk mengukur panjang sesuatu pada zaman dahulu? I II RAJAH 5 I Air II cahaya III sentuhan III A III sahaja B I. dan II sahaja C II. II. dan III sahaja I. Rajah 6 menunjukkan seekor haiwan. dan III . dan III A B C D 2 I. Tumbuhan dalam Rajah 5 bertindak balas terhadap… C Ia mempunyai bulu nipis D Ia mempunyai kaki yang kuat 8. Haiwan dalam Rajah 3 dapat memanaskan badannya dengan… 7. Diagram 6 shows an animal. II. dan II sahaja I. dan III sahaja II. RAJAH 3 A hidup di dalam gua RAJAH 6 B bulu yang tebal Apakah ciri khas haiwan dalam Rajah 6 yang membolehkan ia hidup di padang gurun? C berkubang dalam lumpur D bonggol di belakang A Kulitnya longgar dan berkedut B Ia mempunyai bonggol 6.5.

Berapa lamakah masa yang dia ambil untuk pergi dan balik setiap hari? 14.9. dan IV sahaja I. III. dan III sahaja I.15 pagi. II.50 pagi setiap hari. dan IV . Richard menuangkan 250 cm³ air ke dalam silinder penyukat. Antara berikut yang manakah berpunca dari haiwan? I Bulu II Kulit III Kapas IV Sutera A 25 minit B 30 minit C 50 minit A B C D D 60 minit 3 I. III. dan IV sahaja Anggaran luas objek itu ialah… 11. Apakah isi padu batu itu? 12. dan IV sahaja I. Rajah di bawah menunjukkan lakaran sebuah objek di atas sekeping kertas graf. RAJAH 7 I Getah II Kayu III Logam IV Plastik A B C D I. II. Objek manakah yang boleh mengalirkan A 23 cm2 B 30 cm2 A Sudu logam C 33 cm2 B Pinggan kaca D 38 cm2 C Gelang getah D Pembaris kayu arus elektrik? Roslan pergi ke sekolah pada pukul 6. Apakah bahan yang digunakan untuk membuat objek yang ditunjukkan dalam Rajah 7? A 45 cm³ B 50 cm³ C 55 cm³ D 60 cm3 10. dan IV sahaja I. Bacaan pada silinder penyukat ialah 305 cm³. 13. II. Kemudian dia memasukkan seketul batu ke dalam air tersebut. dan II sahaja II. Dia sampai di sekolah pada pukul 7. dan II sahaja II.

16. Rajah 8 menunjukkan sebuah planet di Sistem Suria. dan S C P. dan S sahaja A Zuhal B Musytari C Utarid D Neptun 4 . Q. dan Q B P. Objek-objek manakah dalam gambar di bawah boleh diletak dalam kumpulan yang sama? A P. dan R sahaja D P. dan S 17. dan R D P. Q. Q. Pakaian yang ditunjukkan dalam gambar di bawah selalunya dibuat daripada… A Kapas B Sutera C kulit D bulu 18. dan Q sahaja B P. dan S sahaja C Q.15. Objek manakah yang disenaraikan di bawah boleh berkarat? P –kaca Q –pisau R –Tin susu S –Periuk tanah RAJAH 8 Planet yang ditunjukkan di atas ialah… A P.

D Peredaran Bumi mengelilingi Matahari 23. Rajah 10 menunjukkan sebuah kawah. B Meteor A Melihat objek dalam gelap B Melihat bintang di langit C Melihat objek yang sangat halus D Melihat objek di dalam laut Apakah manfaat teknologi? dari perkembangan C Bintang A Mengekalkan kehidupan manusia D Cahaya bulan B Menjejaskan ketenangan manusia C Membuat manusia kaya D 5 Mengeluarkan hasil yang lebih baik dalam segala bidang . Planet yang paling panas di Sistem Suria ialah… 22. Antara berikut yang manakah sebahagian Sistem Suria? RAJAH 10 bukan Bagaimanakah kawah ini terbentuk di atas permukaan Bumi? A Asteroid B Meteoroid A C Planet B Sebuah bintang permukaan Bumi D Buruj 21. A Utarid B Zuhrah C Musytari D Zuhal 20. Teleskop dicipta intuk membantu manusia… Rajah 9 Cahaya itu ialah A Asteroid 24. Rajah 9 menunjukkan cahaya di langit. Pergerakan lapisan Bumi menghentam C Meteor menghentam permukaan Bumi.19.

Antara berikut. dan III sahaja D I. Rajah 12 menunjukkan alatan yang digunakan dalam bidang komunikasi. yang manakah menggunakan teknologi? A 27.25. II. yang manakah menunjukkan perkembangan teknologi dari yang terawal hingga ke sekarang ini? A X → Y →Z →W B X →W →Z →Y C Y → Z → X →W D Z →X →W →Y A B C D 6 pengangkutan komunikasi pertanian pendidikan . dan III D 28. yang manakah tidak dapat dicapai oleh manusia disebabkan had keupayaan badan manusia? B I Hidup dalam keadaan cuaca yang melampau C 26. Rajah 13 menunjukkan dua alatan yang direka cipta untuk mengatasi had keupayaan manusia. dan III sahaja C II. II Tinggal di dalam air untuk jangka masa yang sangat lama III Mengingati dua nombor telefon A I. Antara berikut. dan II sahaja B I. RAJAH 13 RAJAH 12 Alatan ini digunakan dalam bidang… Antara berikut.

dan III sahaja D I. Rajah 14 menunjukkan seorang lelaki sedang membakar kayu api RAJAH 14 Aktiviti ini merupakan permulaan perkembangan dalam bidang … A Pengangkutan B Pembinaan C Komunikasi D pertanian 7 . II.29. dan III sahaja B II. dan IV sahaja C I. III. II. Antara objek berikut. yang manakah dibuat daripada bahan buatan? I II III IV payung Baju hujan berus gigi Kerusi plastik A I. dan IV 30.

apa yang sama (dimalarkan) ____________________________________________________________________________ [2 markah ] b) Ramalkan apa yang akan berlaku kepada tikus di dalam kedua-dua bekas selepas empat hari? _____________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________ [1 markah ] 8 . Kasa dawai Bekas Tikus Air Air Makanan Piring petri Tikus RAJAH 1 (a) Apakah yang mereka hendak tahu? _____________________________________________________________________________ (b) _____________________________________________________________________________ [1 markah ] Nyatakan i. Dua ekor tikus yang sama saiz disimpan dalam dua bekas yang berlainan seperti yang ditunjukkan dalam Rajah 1. 1. apa yang berlainan (dimanipulasi) ____________________________________________________________________________ ii. Kedua-dua bekas dibiarkan selama empat hari.JAWAB SEMUA SOALAN. Sekumpulan pelajar menjalankan satu aktiviti.

(a) Murid lelaki Masa untuk menamatkan larian 100 meter (saat) M 26 N 20 O 22 P 15 Murid manakah yang berlari (I ) paling pantas:__________________________________________________________ (II ) paling lambat: __________________________________________________________ [ 2 markah ] (b) Nyatakan unit pengukuran masa yang digunakan dalam penyiasatan di atas. Jadual di bawah menunjukkan masa yang diambil oleh empat orang murid lelaki M.2. __________________________________________________________________________ __________________________________________________________________________ [ 1 markah ] (c) Susun semula murid-murid lelaki tersebut dari pemenang yang pertama hingga yang keempat __________________________________________________________________________ __________________________________________________________________________ [ 1 markah ] 9 . dan P dalam larian 100 meter. O. N.

Planet X Y Z Masa untuk satu peredaran lengkap ( bulan ) 3 7 12 JADUAL 1 (a) Susun planet-planet dari yang paling jauh kepada yang paling dekat dengan matahari berdasarkan Rajah 3? ______________________________________________________________________________ ______________________________________________________________________________ [2 markah] (b) Apakah planet X. Y dan Z? X :___________________________________________________________________________ Y :____________________________________________________________________________ Z :____________________________________________________________________________ [3 markah] 10 .3. Rajah 3 menunjukkan kedudukan tiga buah planet daripada Matahari. Matahari RAJAH 3 Jadual 1 menunjukkan masa untuk membuat satu peredaran lengkap bagi setiap planet.

[ 2 markah ] 11 .4. Motosikal Kereta Keputusan: Jenis kenderaan Motosikal Kereta (a) Masa untuk perjalanan (jam) 3 1 Kenderaan manakah yang paling laju? ____________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________ [ 1 markah ] (b) Anda berada di Bintulu dan ingin ke Kuala Lumpur. Apakah jenis kenderaan yang cepat dan sesuai untuk digunakan? ____________________________________________________________________________ [ 1 markah ] (c) Apakah kelebihan kenderaan pada zaman moden berbanding dengan kenderaan zaman dahulu? ____________________________________________________________________________ [ 1 markah ] (d) Nyatakan hubungan di antara apa yang dimanipulasi dengan apa yang diukur. Semakin canggih __________________________________________ . maka semakin cepat ____________________________________________________________________________. Gambar di bawah menunjukkan dua jenis kenderaan yang digunakan oleh dua lelaki untuk perjalanan dari Kuching ke Serian.

a) Isikan Rajah 5 dengan sumber asas bahan P dan Q. Kayu dan getah ialah penebat haba. Selepas lima minit. Rajah 5 menunjukkan pengelasan sumber asas bahan.5. sudu kayu dan sudu plastik untuk mengacau air teh panas di atas dapur. __________________________________________________________________________________ (1 markah) 12 . Sudu besi Sudu kayu Sudu plastik (1 markah) d) Nyatakan inferens bagi jawapan kamu di atas. (2 markah) b) Bahan yang berlainan mempunyai sifat yang berbeza. Tandakan ( / ) pada jawapan yang betul. Apakah yang dimaksudkan dengan penebat haba? __________________________________________________________________________________ __________________________________________________________________________________ (1 markah) c) Amin menggunakan tiga jenis sudu iaitu sudu besi. ramalkan sudu yang manakah akan berasa panas.

sebuah dapur dan tiga buah bilik A. cari luas: i) Bilik B (2 markah) ii) Bilik C (2 markah) b) Apakah yang dimaksudkan dengan luas? _________________________________________________________________________________ (1 markah) 13 . B.6. dan C. Rajah 6 a) Dengan menunjukkan cara pengiraan. Rajah 6 meunjukkan pelan lantai rumah Encik Muthu yang mempunyai sebuah ruang tamu.

bina jadual untuk menunjukkan keputusan penyiasatan. mati selepas 10 jam Haiwan K: Saiz sederhana.7. mati selepas 2 jam Berdasarkan maklumat yang diberi.    Haiwan J : Saiz paling kecil. Rajah 7 a) Haiwan yang manakah diramalkan akan mati dahulu? J K L (1 markah) b) Nyatakan pembolehubah yang terlibat: i) Pemboleh ubah dimanipulasi : ________________________________________________________ ii) Pemboleh ubah dimalarkan : _________________________________________________________ (2 markah) c) Maklumat di bawah menunjukkan keputusan penyiasatan. Tiga jenis haiwan masing-masing diletakkan ke dalam tiga buah bekas yang sama saiz dan bertutup. (2 markah) d) Apakah pola tempoh hayat haiwan dalam penyiasatan di atas? ______________________________________________________________________________ (1 markah) 14 . Rajah 7 menunjukkan satu penyiasatan yang dijalankan oleh sekumpulan murid. mati selepas 6 jam Haiwan L: Saiz paling besar. Keadaan ketiga-tiga jenis haiwan ini diperhatikan.

Kedua-dua tabung uji diletakkan di dalam Bilik Sains selama sebulan.8. Rajah 8 a) Apakah yang akan berlaku kepada paku dalam tabung uji A dan B selepas sebulan? Tabung uji A : ______________________________________________________________________ Tabung uji B : ______________________________________________________________________ (2 markah) b) Apakah yang perlu dilakukan ke atas paku dalam tabung uji B untuk menghalangnya daripada berkarat? __________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________ (1 markah) c) Nyatakan pembolehubah yang terlibat: i) Pemboleh ubah dimanipulasi : ________________________________________________________ ii) Pembolehubah bergerak balas : ______________________________________________________ (2 markah) d) Apakah fungsi kalsium klorida kontang dalam tabung uji A? __________________________________________________________________________________ (1 markah) 15 . Rajah 8 menunjukkan satu penyiasatan dijalankan dengan meletakkan dua batang paku besai masingmasing ke dalam tabung uji A dan B yang berbeza keadaannnya.