You are on page 1of 8

Yang Berusaha. En. Ahmad Azman bin Johar .40 pagi hingga 10. Beni . Pemanis kata selamat datang. Sekolah Kebangsaan Binjai Jaya Masa : 7. Hadirin hadirat selamat datang. Guru Besar Sekolah Kebangsaan Binjai Jaya Yang berusaha. Sirih junjung dibuat hantaran. Daun pelepah daun kelapa. Sirih berlipat sirih pinang.00 pagi BIL SEGMEN 1 Murid dan guru berkumpul SKRIP Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Ajni bin Ishak . Kelapa tua kelapa matang. Majlis sambutan bulan kemerdekaan.Skrip Sambutan Hari Kebangsaan Tahun 2016 Tarikh : 1 September 2016 Tempat: Dataran Perhimpunan . Penolong Kanan Pentadbiran Yang berusaha . Tuan Haji Jamauddin bin Abdul Rahim. En. PK Kokurikulum CATATAN . Penolong Kanan HEM Yang berusaha . En. Nasimmusobah bin A. Awal bismillah pembuka bicara.

SK Binjai Jaya yang serba indah ini dalam Majlis Sambutan Hari Kebangsaan Tahun 2016 . Dengan bertemakan SEHATI . .Yang berusaha Puan Norhayati binti Hamid. staf sokongan. kekitaan dan kemanusiaan seluruh rakyat di negara ini selain melambangkan semangat kesepaduan yang dimiliki oleh semua rakyat tidak kira di mana mereka berada. pekerja swasta serta anak-anak murid yang disayangi sekalian . SEJIWA. genaplah kita menyambut kemerdekaan untuk kali ke59. Pada tanggal 31 Ogos 2016. kesefahaman. GPK PPKI Guru Cemerlang. Ia mencerminkan roh kesepaduan. pada pagi ini dapat kita berkumpul di Dataran Perhimpunan . Alhamdulillah. Peringkat Sekolah Kebangsaan Binjai Jaya bagi tahun 2016 2 Hadirin yang dihormati sekalian. kita seharusnya sentiasa peka dan menghindari penjajahan yang lebih merbahaya iaitu penjajahan mental melalui pengaruh-pengaruh budaya serta amalan negatif yang berasal dari luar. rakanrakan guru. kaunselor sekolah. Erti kemerdekaan sebenar bukan sekadar bebas daripada penjajahan secara fizikal semata-mata malah.

Madah ucapan kata aluan. Encik Ajni Bin Ishak untuk memberikan sepatah dua kata dan seterusnya melancarkan Majlis Sambutan Hari Kebangsaan Tahun 2016 . Dipersilakan. Buat santapan untuk pahlawan. Tampillah tuan kami meminta.Dengan segala hormatnya dipersilakan. Anak Manis jangan diangkat. Peringkat Sekolah Kebangsaan Binjai Jaya bagi tahun 2016 . Bersama kita memohon rahmat. Moga majlis mendapat berkat Untuk memberkati majlis kita pada petang ini dijemput al fadhil ustaz Mohd Ridza bin Samsudin .3 Bacaaan Doa Kalau pergi ke Tanjung Keramat.Untuk mengetuai bacaan doa. Hadirin yang dihormati Ucapan pelancaran Bulan Duduk sekawan gadis jelita. Kemerdekaan. ************ucapan tamat ************* Terima kasih diucapkan kepada tuan Guru Besar kerana sudi menyempurnakan pelancaran sambutan Hari Kebangsaan peringkat sekolah bagi tahun 2016. . Majlis dengan segala hormat menjemput tuan Guru Besar Sekolah Kebangsaan Binjai Jaya. **********bacaan doa tamat*********** 4 Terima kasih diucapkan kepada al fadhil ustaz Mohd Ridza bin Samsudin atas ucapan doa tadi.

6 Perarakan Kemerdekaan Murid-murid tahun 4 dan 5 Hadirin sekalian. Laungan “merdeka” ini akan diketuai oleh ________________. akan bersemaraklah semangat cintakan negara pada setiap sanubari warga Sekolah Kebangsaan Binjai Jaya. *********Laungan tamat************** Hadirin sekalian dipersilakan duduk. Murid murid Tahun 1. Murid-murid diminta melambaikan bendera yang ada di tangan murid-murid sebagai tanda kecintaan kita kepada negara Malaysia.Semoga dengan itu. Pra Sekolah . Sekarang sedang berlangsung perarakan kemerdekaan murid-murid dari tahun 4 . PPKI dan tahun 6 diminta ke dewan untuk tayangan video kemerdekaan. 5 Pelancaran Hari Kebangsaan Peringkat Sekolah 2016 Seterusnya kita memohon para hadirin untuk sama sama berdiri bagi melaungkan kalimah keramat “Merdeka “ selama 7 kali diikuti dengan nyanyian lagu patriotik. 5 dan PPKI. . Bersama-samalah kita melaungkan kalimah keramat ini dengan penuh semangat.

Negara Sudah Aman Merdeka. Keris Melayu Lambang Pusaka. negara kita mungkin masih berada dalam genggaman penjajah sehingga kini. Hidup Rakyat Bergaul Mesra. Tapak Sirih Lambang Sejahtera. Beliau merupakan bekas anggota tentera yang telahpun bersara daripada perkhidmatan pada tahun _________ . Pengorbanan para pejuang kemerdekaan bukanlah pengorbanan yang kecil. Maruah Kita Hendaklah Dijaga. Bebas Merdeka Dari Sengsara.7 Ceramah Kemerdekaan oleh Mejar (B) Haji Rasimin bin Mat Nayan Hadirin sekalian. Kita semua bertuah pada hari ini kerana kita mempunyai seorang Naib Yang Dipertua PIBG yang pernah berada di benteng pertama pertahanan negara. Para pejuang kemerdekaan rela mengorbankan segalanya termasuklah nyawa mereka bagi memastikan negara ini mencapai kemerdekaan dan pada ketika ini perjuangan mereka diteruskan oleh Angkatan Tentera Malaysia dan juga Polis Diraja Malaysia yang berada di barisan hadapan negara bagi mengekalkan kemerdekaan. Benteng Kuat Pertahankan Negara. Tanpa perjuangan dan pengorbanan mereka . Ayam Jantan Lawan Berlaga.

8 Persembahan dari pra sekolah Sesungguhnya perjuangan bukanlah semudah kata-kata. Persembahan ini adalah persembahan _______________ yang bertajuk ________________. Begitulah tadi meriahnya majlis sambutan “Bulan Kemerdekaan” ingatlah ini baru . persembahan dari Pra Sekolah.setelah berkhidmat selama _____________ tahun dan kini menjadi sebahagian daripada tonggak kecemerlangan anak-anak di sekolah Kebangsaan Binjai Jaya. Dan perkongsian daripada Mejar (B) Haji Rasimin bin Mat Nayan ini diharap dapat menjadi inspirasi dan kekuatan kepada kita semua untuk sama sama Kini kita sampai kepada acara yang ditunggu-tunggu. **********Ucapan tamat*************** Terima kasih diucapkan kepada Mejar (B) Haji Rasimin bin Mat Nayan atas perkongsian yang sangat bermakna tadi. Seterusnya. Murid-murid ini dibimbing ____________________ oleh *********Persembahan tamat******** 9 Penutup dan bersurai. majlis mempersilakan Mejar (B) Haji Rasimin bin Mat Nayan. Ia menuntut pengorbanan. Dipersilakan.

.September. Pertandingan Mewarna Poster Tahap 1 ... Jemari disusun maaf dipinta..’ Banyak keluk ke penarik. Diharapkan sambutan ini akan sentiasa bersemangat dan hangat sepanjang sambutan bermula pada hari ini hinggalah pada penutupnya pada. Keluk tumbuh pohon kuini. Nan elok bawalah balik. Nan tak elok tinggallah di sini....sahaja permulaan. Anak dusun pasang pelita. PPKI dan Pra Sekolah Pertandingan Tahap 2 Melukis Jalur Gemilang .... hadirin dipersilakan berdiri untuk kita sama-sama menyanyikan dengan penuh semangat lagu ‘Tanggal 31’ yang dipopularkan oleh allahyarham Datuk Sudirman Hj Arshad dan lagu ‘Jalur Gemilang. Pengumuman Bunga dedap di atas para. Kalau tersilap tutur bicara. Sebagai penutup majlis.