You are on page 1of 14

Vitaminele hidrosolubile au

prm

0

caracteristica importanta: sunt degradate

practicile culinare, in special prin fierbere.
Vitaminele hidrosolubile sunt: vitamina C~i vitaminele din grupul B

(vitamina B) - tiamina, vitamina B2 - riboflavina, vitamina B6 - piridoxina,
vitamina B 12 - ciancobalamina,

PP - nicotinamida, acidul pantotenic,

biotina, acidul folic, acidul paraaminobenzoic, inozitolul, colina.

VIT AMINA C (acidul ascorbic)
. Vitamina C exista sub doua forme active in mod egal: forma redusa ~i
forma oxidata.

- vitamina C impreuna cu vitamina A ~i E constituie triada
antioxidanta cu rol important in protectia vasculara fata
de procesul de aterogeneza

cre~te protectia organismului gazda impotriva cancerului prin mai
multe mecanisme:
- stimuleaza functia limfocitelor
- cre~te rezistenta la hidroliza a substantei intercelulare sub
influenta, hialuronidazei elaborata de catre celulele
tumorale
- protejeaza axul hipofizo-suprarenal de efectele sre3ului

• rol activator in:
- formarea colagenului (favorizeaz~ hidroxilarea prollnei ~i a

Alimentele cele mai bogate in vitamina C sunt: patrunjel. uscare ~i invechire a alimentelor. Continutul in vitamina C difera in functie de anotimp. activarea acidului folic . 45 mg adult.activarea microsomiah'i ~i mitocondriala . 0 cantitate mai mare de vitamina C clecat miezul. cartofi. Carenta de vitamina C determina un sindrom complex denumit scorbut. pepene galben.stimularea osteoblastelor.e: este distrusa prin fierbere. echimoze).lizinei) . hipoglicemie. tomate. scaderea activitatii . rash cutanat. pastrarea lor la aer ~i lumina. 80 mg in aHiptare. fierberea in vase descoperite. varza. Alimentele reincalzite nu mai contin . dureri musculare. Diversele prelucrari culinare determina pierderea unor cantitati de vitamina C: curatarea ~i spalarea vegetalelor proaspete.participa la sinteza hormonilor steroizi din colesterol • formarea substantelor intracelulare Stabilitatea fa fierbe •. coacaze.participa la absorbtia digestiva a fierului ~i calciului . ardei gras. vitamina C. Nevoi zilnice: 20 mg la sugar. mai redus primavara dedit toamna ~i intre diversele paqi ale aceluia~i fruct: coaja unor vegetale contine . In cazul administrarii unor doze prea mari de vitamina C pot apare simptome ca: diaree severa. 60 mg in sarcina. 0 parte din vitamina C trece in apa de fierbere. Principalele surse de vitamina C sunt fructele ~i legumele proaspete. Surse alimentare. caracterizat prin sindrom hemoragipar (hemoragii gingivale. fragi. de aceea este bine sa fie consumata.

de aceea prin adaugarea bicarbonatului la prepararea mancarurilor se distrug vitaminele. Sursele alimentare sunt de origine . descoperita la asiatici care consuma orez decorticat. oua. Semnele ~i simptomele predominante ale carentei de tiamina apaqin sistemului nervos periferic.2mg/zi.bactericide a leucocitelor. Rolul vitaminei B) Vitamina B) participa la metabolismul celor trei principii alimentare.vegetal a : -indeosebi cerealele -drojdia de bere Necesarul zilnic: este in functie de ratia calorica provenita din glucide ~i proteine. care este coenzima multor sisteme enzimatice. anemie hemolitidi. caldura ~i oxidare. La copii necesarul zilnic este de 1mg/zi.4 .animaHl: came. Este cofactor al mai multor enzime care intervin in metabolismul glucidelor. lapte . Vitamina B) este instabili la fierbere. fiind necesar 0. aparatului cardio-vascular ~i gastro-intestinal: . care sunt principalii furni~ori de energie: glucidele. lipidele ~i proteinele. iar la adolescent ~i adult de 1.beri. cre~terea acidului uric ~i cre~terea riscului de litiaza renaIa. Carenta de vitamina B) in forma majora se numeste beri . de aceea nevoile de tiamina sunt relativ propoqionale cu ratia glucidica zilnica. VITAMINA B) (tiamina) Forma functionala a tiaminei este cocarboxilaza (tiaminpirofosfatul). guta. Este foarte sensibila la efectele alcalilor. In prezenta ionilor de magneziu cocarboxilaza se combina cu 0 protein a specific a ~i formeaza carboxilaza.5 mg/IOOO calorii.

rinichi de vita. drojdie de bere. Daca tiamina este ingerata in exces. instabilitate emotionaHi. este excretata in urina. Rolul vitaminei B2 Riboflavina este constituentul a doua coenzime importante din lantul respirator intracelular: flavinmononucleotidul (FMN) ~i flavin-adenin-dinu- Cleotidul (FAD). varza. excesul se elimina pe cale urinara. enzima care catalizeaza oxidarea purinelor. fatigabilitate musculara. inapetenta.5 mg pentru femei ~i 1. coenzime ale enzimelor care au rol de acceptori de hidrogen in reactiile energetice generatoare de ATP in cursul fosforilarii oxidative la nivelul mitocondriilor. mazare uscata. carne de vita. iritabilitate.oboseaUi. Este stabila la caldura. este numai u~or sensibila la efectele alcalilor. ou branza. pe~te. paine integral a. soia. crampe musculare. Nevoile zilnice de vitamina B2 sunt de 1. Pastrarea la lumina a laptelui timp de doua ore duce la distrugerea a 2/3 din continutul de riboflavina. ficat de vita. tahicardie la efort moderat. In organism se depoziteaza la nivelul tesuturilor. peste nevoile organismului. iar in caz de aport crescut. Sursele alimentare: lapte de vaca (furnizeaza 42% din nevoile zilnice de vitamina B2).7 mg . Vitamina B2 este de asemenea 0 componenta a aminoacidoxidazelor care oxideaza aminoacizii ~i hidroxiacizii la alfa-cetoacizi ~i a xantinoxidazei. constipatie. VITAMINA B2 (riboflavina) Vitamina B2 este hidrosolubila ~i distrusa rapid de razele ultraviolete ~i de lumina. la agenti oxidanti ~i la acizi.

vitaminei PP. dar sensibila la lumina ~i solutii alcaline Rolul vitaminei B6 . mie1). 0. Carenta de vitamina B2 nu apare decat in asociere cu alte avitaminoze (PP. dermatita seboreica. ouale. care se gasesc in alimente ~i in tesuturi sub forma libera sau in combinatie cu fosfatii sau cu fosfatii ~i proteinele. aspectul depapilat allimbii. cicloserina hidralazina.1.6 mg pentru 1000 calorii. intre 0. penicilamina.5 mg in sarcina ~i alaptare.rol important in sinteza serotoninei. VITAMINA B6 (piridoxina) Complexul de vitamine B6 cuprinde trei piridine egale in activitate: piridoxina. Necesarul zilnic: 2 mg la adulti (proportional cu consumul de proteine). sau 0.pentru barbati. Manifestarile clinice sunt: ragade comisurale. Sursele alimentare: camea (porc. lactatele.este coenzima importanta in reactiile de decarboxilare. transaminare ~i transsulfurare a aminoacizilor ~i proteinelor .1 mg/lOOg).2 mg/zi. La copii necesarul variaza in functie de varsta. vindecare intarziata a ranilor. anemie. piridoxalul ~i piridoxamina.2 mg la . legumele proaspete. acidului gama-hidroxibutiric. adolescenti Carenla de vitamina B6 apare in cursul tratamentelor prelungite cu hidrazida. Este relativ stabila la caldura. coloratie ro~ie-purpurie a limbii.0.6 . unele fructe (in special bananele. cheiloza.4 mg la copii ~i 1.2 . cerealele. Se mai poate intalni in . BI.5 . senzatie de arsura la ochi eu vascularizatie comeana. dezaminare. B12). care contin 0. 2. cartofii. podirinelor ~i in metabolismul acidului folic.

Rolul vitaminei B12 . dureri abdominale. acizii putemici ~i solutiile alcaline. 5 .6 micrograme in sarcina ~i alaptare Carenta de vitamina B12 duce la tulburari in dezvoltarea hematiilor. VITAMINA B12 (ciancobalamina) Vitamina B12 are 0 molecula complexa. dar sensibila la lumina. renala cronica.sinteza colinei . utilizarea de lunga durata a contraceptive lor orale ~i in insuficienta. Semnele carentei de vitamina B6 sunt de obicei ale unei neuropatii senzitive (senzatii de arsuri cutanate. glosim.lapte Necesarul zilnic: 3 micrograme la adult.metabolismul aminoacizilor Surse alimentare: .cre~tere . care contine un singur atom de cobalt in centrul moleculei. Es~e stabila la caldura (la fierbere). maruntaie . iritabilitate nervoasa. anemie. asemenea fierului in hemoglobina sau magneziului in c1orofila. seboree nazo-Iabiala. care vor determina pemicioasa) 0 forma severa de anemie .cursul sarcinii.anemia Biermer (anemia .hematopoeza . parestezii).ficat.

difenilhidantoina ~i utilizarea de lunga durata a contraceptivelor orale. . maruntaie . acidul paraaminobenzoic ~i acidul glutamic.sinteza colinei . maruntaie Necesarul zilnic: 200 .oua .ACIDUL FOLIC (acidul pteroilglutamic) Are trei componente: 0 grupa pteridinica. Este instabilla caldura ~i oxidare. sensibilIa lumina Rolul acirlului folic: actiunea se coreleaza cu cea a vitaminei B12 .hematopoeza .ficat.metabolismul aminoacizilor Surse alimentare: .legume verzi .sinteza acizilor nuc1eici ADN ~i ARN .ficat. Este constituientul principal al coenzimei A Este instabilla caldura. lipidelor ~i proteinelor Surse alimentare: . alcaJi ~iunele samri Rol important in metabolismul glucidelor. sensibilIa acizi.400 micrograme/zi Carenta de acid folic se manifesta prin aparitia anemiei megaloblastice ~i se intalne~te in tratamentele prelungite cu fenobarbital.

dureri musculare. care contine 0 grupare sulfurata ~i care in alimente ~i tesuturi este de obicei combinata cu proteinele. inapetenta.cereale boabe Necesarul zilnic: 5 . depresie. Semnele carentei de biotina: greturi. cu exceptia unei singure situatii: consumul exagerat de mare ~i de lunga durata a albu~ului proapat de ou. Este sintetizata in cantitati mari la nivelul intestinului Surse alimentare: . . Este un derivat cic1ic al ureei.10 mg/zi Nu s-a semnalat carenta de acid pantotenic.CmperCl .· . acizilor gra~i ~i aminoacizilor. paloare. .oua Necesarul zilnic: 150 micrograme pentru adu1ti Carenta nu apare in conditii normale la om.came. varsaturi. acesta fiind larg dispandit in alime~te de origine animaHi ~i vegetaUi. maruntaie . Rolul biotinei Biotina este coenzima a numeroase enzime care participa la reactiile de carboxilare ~i dezaminare in cadrul metabolismului glucidelor.

beta-carotenul (provitamina A). Deficitul si lipsa acestora din organism duce la hipovitaminoze (boli prin carenta vitaminica). in special in ficat.unele functii ale oragnismului asigurarea cresterii si diviziunii celulare Vitaminele sunt precursori ai coenzimelor. Vitamine liposolobile: A. . 3 .insolubili in apa . K 2. si grupul vitaminelor B.se absorb odata cu acizii grasi Vitamina A este hidrolizata in tubul digestiv si absorbita odata cu acizii grasi. Proprietati Vitamina A si carotenii sunt: .Vitaminele sunt compu~i organici prezenti in cantitati foarte mici in alimente. VITAMINAA (antixeroftalmica) Este yorba de 0 grupa de sub stante care au activitate vitaminica comuna: 1. Vitaminele liposolubile au ca proprietati comune: absorbtia digestiva legata de cea a grasimilor alimentare sunt stocate in organism. format din doua molecule de viatmina A. Clasificare. iar depozitele acesteia pot acoperi necesarul de vitamina A a unui adult pentru timp de un an. D. Vitamine hidrosolubile: C. retinolul (vitamina AI) 2. Vitaminele mai sunt denumite biocatalizatori exogeni (nu pot fi sintetizate in organism). E. unde este depozitata. apoi transportata la ficat. de origine animala 3. fiind esentiali pentru: .solubili in garsimi . de origine vegetal a.dehidroretinolul (vitamina A2). 95% este stocata in ficat. 1. P. pre cum hormonii sunt biocatalizatori endogeni.

ficat . epiteliile se keratinizeaza si apare uscaciunea si keratinizarea tegumentelor.2500 ui la copii si adolescenti Aportul de viatmina . comeii. la femeie . ajunge la ficat. ar trebui sa fie de 50% din alimente de origine animala si 50% din alimente de origine vegetal a (sub forma de provitamina A . heta carotenul are rol protector superior fata de vitamina A ca atare 4 vitamina A alaturi de vitaminele E si C alcatuiesc antioxidant.1/3 din cantitatea ingerata .origine animala: . rol deosebit de important in prevenirea aterosclerozei.0 alta parte se absoarbe sub forma de caroten si se stocheaza in ficat sub forma de beta caroten aldehida vitaminei A + (retinolul) 0 protein a specifica t rodopsina (purpurul retinian) t~ efectulluminii· 2 .carotenii).4000 ui/zi.1000 .creste rezistenta epiteliilor la infectii (in absenta vitaminei A. de aici si denumirea vitaminei A = antixeroftalmica 3 .A. trio-ul Necesarul zilnic: .5000 ui/zi la barbat si femeia la care alapteaza .rol protector in diferentierea celulara (multiplicarea nucleului celular). iar de aici rezulta rolul protector impotriva cancerului.Provitamina A (beta carotenii): . Sursele alimelltare: . unde mare parte se stocheaza . Din acest punct de veder~.absorbtie intestinal a sub forma de vitamina A.

este necesar un suplimen! .ergocalciferol) . Poate sa apara in cazul consumului exagerat de morcovi. hipotiroidie.galbenus unt . tomate. precum si in unele boli cronice: diabet zaharat. de aceea se recomanda a fi pastrata in recipiente opace.alimente de origine animala (vitamina D3) . -0 VITAMINAD (antirahitica) Vitamina D se sintetizeaza in tegumente sub actiunea razelor ultraviolete: t +- raze ultraviolete Cand expunerea la soare este insuficienta. Carotenii sunt sensibili in atmosfera uscata (isi pierd efectul prin deshidratarea legumelor si fructelor) Hipovitaminoza A (carenta) se intalneste de obicei in boli cronice severe: ciroza hepatica. coloratie galbuie a pielii la nivelul 'palmelor.smantana .margarma . hiperlipoproteinemie. plantelor.legume verzi .CaIse cantalupi Vitamina A este stabila in alimente.origine vegetala: .alimente de origine vegetal a (vitamina D2 . Forme: .hemeralopie = cecitate crepusculara ("orbul gainilor") Hipervitaminoza A induce o.xeroftalmie = uscaciune si ulceratie a comeii . icterul obstructiv.. este insa fotosensibila.keratomalacie = uscaciunea si ingrosarea epidermei . etc.

sugar si copil sub 6 ani ~ 400 ui/zi . galbenusul de ou.favorizeaza absorbtia calciului si fosforului la nivelul intestinului . nu este distrusa prin prepararea culinara a alimentelor. Nevoi zilnice: .Vitamina D din alimente se absoarbe in jejun.creste reabsorbtia fosfatului la nivelul tubilor renali regleaza fosfastaza a1calina. se gaseste in uleiul de ficat de peste. sub actiunea razelor ultraviolete se transforma in vitamina D2 Vitamina D este stabila. care are rol in eliberarea fosforului din compusii organici .adult ~ 100 ui/zi Hipovitaminoza D induce: .rol in ca1cifierea oaselor si dintilor . Rolul vitaminei D . Precursorii vitaminei D sunt larg raspanditiin natura. Surse alimentare Vitamina D este putin raspandita. lapte. cei din uleiurile vegetale.rahitismulla copil .trece bariera fetoplacentara. unde ajunge odata cu grasimile (in care este solubila) t +-- t bila +-- (emulsionarea grasimilor) hidroxilare derivati hidroxilati (25-0H-D2 si 25-0H-D3) t activare (a-2-a hidroxilare) 1.25-dihidroxi vitamina D (forma activa biologic a vitaminei D) +-- Se cunosc 12 forme de vitamina D. dar numai D2 si D3 sunt de in teres nutritional.

5.primitiva prin lipsa de aport ..anoreXle . Rolul vitaminei E 1. fiind stocata la nivelul tesutului adipos si muscula:. In ambele situatii exista 0 insuficienta calficare a oaselor si dintilor. ajunge in caile limfatice.25-0H-D) Hipervitaminoza D ~ semne de hipercalcemie: . Se absoarbe 50 . 2. pentru absorbtie necesita prezenta grasimilor si a sarurilor biliare. apoiin tesuturi.secundara: diarei cronice Cll steatoree (se elimina cantitati mari de grasimi ~ deficit de absorbtie a viatminei D) afectiuni hepatice severe (deficienta In insuficienta renala cronica (rinichiul nu poate transforma 25-0H-D in 1. Participa la sintaez acizilor nucleici si in eritropoieza.oboseala . 3.poliurie . Rol antioxidant: protejeaza de oxidare vitamina A si grasimile polinesaturate. Rol in procesele de ateroscleroza (prevenirea imbatranirii celulare. Hipovitaminoza D poate fi: .osteomalacia la adult.varsaturi . Surse alimentare • vegetale: . protejeaza hematiile de hemoliza. contribuind astfel la pastrarea integfitatii membranelor celulare.greata .70% din alimente. Este necesara in excretia normal a a creatininei 4. care au activitate vitaminica E ) Vitamina E este liposolubila. se cunosc 8 tocoferoli naturali.uleiuri .iritabilitate VITAMINAE (antioxidanta) ( = grup de vitamine denumite tocoferoli. Rol anticancerigen .prin activitatea antioxidanta intracelulara. la nivelul intestinului subtire. rol in protectia hepatica).

Rolul vitaminei K .uleiuri vegetale .lapte . VITAMINAK (antihemoragica) Sunt 2 forme: .ficat de porc .in boli hepatice grave. Carenta propriu-zisa de vitamina E nu exista la adult Hipervitaminoza E nu este cunoscuta in clinica umana. sintetizata de catre bacteriile intestinale.came . diarei prelungite) . Surse .peste Lapte1e de mama fumizeaza cantitatile de vitamina E necesare pentru sugar.legume cu frunze verzi cereale. germeni de grau . . III prezenta bilei si sucului pancreatic.vitamina K2 (= menachinona).din alimente: . varza) .arahide • animale: galbenus .antiM~8''t participa la sinteza hepatica a factorilor complexului protrombinic (protrombina.deficit de sinteza .70%.plante verzi (spanac.15ui/zi la adult .vitamina Kl (= fitokinona). in timp ce laptele de vacaeste sarac in vitamina E.factori ai coagularii). din alimente . Vitamina K este liposolubila si rezistenta la caldura. .sintetizata de catre bacteriile din intestinul gros Vitamina K este sensibila la lumina (se pastreaza in recipiente brune Necesarul zilnic este acoperit de obicei din alimentatie Deficitul de viatmina K: in tulburari de absorbtie intestinala (obstructii de cai biliare.5 ui/zi la copil Vitamina E este stabila la fierbere . Necesar zilnic: .. Se absoarbe la nivelul intestinului in proportie de 10 . factorul IX si factorul X .10. proconvertina.