You are on page 1of 3

10/8/2016

2015Grade9MTAPMathChallengeDivisionOrals

2015Grade9MTAPMathChallengeDivisionOrals
PostedonJanuary6,2016byadmin

Belowarethe2015Grade9MTAPMath
ChallengeDivisionOralCompetitionquestions
withanswers.
15secondquestion(2pointseach)
1.)Determineallpositivenumberxthatsatisfy.
Answer:x=2
2.)Whatisthefourthpowerof?
Answer:
3.)Simplify
Answer:
4.)Ifab=,whatisthevalueof(34)12?
Answer:13
5.)Supposethatx,yandzarepositiveintegerssuchthatxy=6,xz=10andyz=15.Whatisthe
valueofxyz?
Answer:30
6.)Theyearlychangesinpopulationofacertaintownfortwoconsecutiveyearsare20%increase
onthefirstyearand20%decreaseonthesecondyear.Whatisthenetchangeinpercentoverthe
twoyearperiod?
Answer:4%decrease
7.)Whatistheslopeofthelineparallelto2x+5y+2=0.
Answer:2/5
8.)Theareaofatriangleis100sq.cm.Whatwillbeitsareaifitsaltitudeisincreasedby10%and
itsbaseisdecreasedby10%?
Answer:99sq.cm.
9.)Thesumoftwonumbersis2015.If9isaddedtoeachofthenumbersandtheneachofthe
resultingnumbersisdoubled,whatisthesumofthefinaltwonumbers?
Answer:4066
10.)Asquareandatrianglehavethesameperimeter.Ifthesquarehasarea144sq.cm.,whatisthe
areaofthetriangle?
Answer:sqcm.
11.)Letrandsbethesolutionsof.Whatisthevalueof?
Answer:5
30secondquestion(3pointseach)

http://mtapreviewer.com/2016/01/06/2015grade9mtapmathchallengedivisionorals/

1/3

10/8/2016

2015Grade9MTAPMathChallengeDivisionOrals

1.)If,findthesumofallnumbersythatsatisfies.
Answer:1/2

2.)Amanwalks1kmeastthen1kmnorthwest.Howfarishefromhisstartingpoint?
Answer:22km
3.)Fourmenworkingforfourdayscanpaint4cars.Howmanycarscan6menworkingfor6days
paint?
Answer:9cars
4.)Thelongerbaseofatrapezoidmeasures10cmandthelinesegmentjoiningthemidpointofthe
diagonalsmeasures3cm.Whatisthelengthoftheshorterbase?
Answer:4cm
5.)Whatistheleastpossiblevalueof?
Answer:6,1/4
6.)ThepointDisthemidpointofthesideBCofequilateraltriangleABCandEisthemidpointof
AD.HowlongisBEifasideofABCmeasures8cm?
Answer:27cm
1minutequestion(5pointseach)
1.)Iftherootsofaretwicethose,whatisthevalueofn?
Answer:8
2.)Thelengthsofthesidesofatriangleare10,17and21cm.Howlongisthealtitudeofthetriangle
tolongestside?
Answer:
3.)TriangleABCisisosceles.IfA=50,whatarethepossiblemeasuresofB?
Answer:50,80
4.)ThemediansADandBEofABCareperpendicular.FindthelengthofABifBC=3cmandAC
=4cm.
Answer:5cm
5.)Theproductofthreeconsecutivepositiveintegersis16timestheirsum.Whatisthesumofthe
threenumbers?
Answer:21
6.)PointEisonthesideACofABCandpointsDandFarechosenonthesideABsuchthatDE||
BCandEF||CD.FindthelengthofBDifAF=FD=3cm.
Answer:6cm
ClincherQuestion
1.)InABC,C=30.IfDisthefootofthealtitudefromAtoBCandEisthemidpointofAC,find
themeasureofEDC.
http://mtapreviewer.com/2016/01/06/2015grade9mtapmathchallengedivisionorals/

2/3

10/8/2016

2015Grade9MTAPMathChallengeDivisionOrals

Answer:30
2.)Onecandlewillburncompletelyatauniformratein4hourswhileanotherin3hours.Atwhat
timeshouldthetwocandlesbesimultaneouslylightedsothatonewillbehalfthelengthofthe
otherat6:00PM?
Answer:3:36PM
3.)PointsPandQaredrawnonthesidesBCandACoftriangleABCsuchthatAQBandAPB
measures110and80respectively.IfpointRischoseninsideABCsuchthatARandBRbisects
CAPandCAQrespectively,whatisthemeasureifARB?
Answer:95
DoorDieQuestion
PointEisthemidpointofthesideBCofABCandFisthemidpointofAE.ThelinethruBF
intersectsACatD.FindtheareaofAFDiftheareaofthetriangleis48cm^2.
Answer:4cm^2

http://mtapreviewer.com/2016/01/06/2015grade9mtapmathchallengedivisionorals/

3/3