TITLUL VI.

INFRACTIUNI DE FALS
CAP. I : Falsificarea de monede, timbre sau de alte valori
Falsificarea de titluri de credit sau instrumente
de plata
Art. 311 NCP
(1) Falsificarea de titluri de credit, titluri
sau instrumente pentru efectuarea plăţilor
sau a oricăror altor titluri ori valori
asemănătoare se pedepseşte cu închisoarea
de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării
unor drepturi.

(2) Dacă fapta prevăzută în alin. (1)
priveşte un instrument de plată electronică,
pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani
şi interzicerea exercitării unor drepturi.
(3) Tentativa se pedepseşte.

1

1 CP se pedepseste doar primirea.intr-un asemenea caz chiar daca fapta ar fi tipica. Actiunea de falsificare este un act preparator raportat la infractiunea de punere in circulatie a instrumentului falsificat. s-ar putea invoca o cauza de antijuridicitate precum exercitarea unui drept. Este posibil ca insa scopul agentului sa fie unul licit -a falsificat instrumente de plata in scopul publicarii unei lucrari de specialitate care sa evidentieze aspecte legate de securitatea acestora. Fapta poate fi comisa si de o persoana juridica (de exemplu. detinerea sau transmiterea .GENERAL. Prin urmare. este necesar sa se combata in mod eficient decredibilizarea acestora prin falsificarea si utilizarea lor in circuitul economico-financiar.RATIUNEA INCRIMINARII Valoare sociala protejata este incredera publica in autenticitatea si veridicitatea instrumentelor de plata. Lipsa unui scop special privitor la utilizarea instrumentului falsificat ori transmiterea acestuia unei alte persoane in vederea folosirii poate pune sub semnul intrebarii necesitatea incriminarii unui asemenea comportament conform modelului actual de reglementare. indiferent de scopul agentului din momentul initierii comportamentului infractional prezinta un pericol relevant din punct de vedere penal. se inscrie in tehnica de reglemenatre distincta falsificare-utilizare. este nejustificat la o prima vedere a se sanctiona simpla fasificare in lipsa unui scop special. deoarece este greu de sustinut teza conform careia fasificarea ar pune per se in pericol valoarea sociala protejata de norma de incriminare. Abordarea ar putea fi considerata criticabila sub acest aspect. din moment ce plata cu numerar a fost surclasata de aceste mecanisme noi de plata. Astfel. o tipografie sau o socitate de IT care se ocupa exclusiv sau inclusiv cu falsificarea . textul suspus discutiei. instrumentul de plata sau valoarea asimilata avand o intentie frauduloasa in ceea ce priveste utilizarea ulterioara a acestora. unde fiecare componenta in parte este prezumata ca fiind periculoasa din perspectiva valorii sociale protejate. Se poate sustine ca existenta unui titlu sau instrument de plata falsificat. dar primirea. detinerea ori transmiterea valorilor deja falsificare sa devina relevante penal doar in masura in care se evidentiaza un asemenea scop – in vederea punerii in circulatie. De asemenea infractiunea este una obstacol ce vizeaza securitatea si fiabilitatea tranzactiilor electrocnice. Astfel. Pentru a respecta principiul ofensivitatii textul ar trebui sa se interpreteze in sensul in care agentul trebuie sa falsifice titlul de credit. 313 alin. in modalitatea in care este reglementat.valorilor falsificate – in vederea punerii in circulatie. se observa ca prin art. SUBIECTUL ACTIV. sanctionandu-se comportamentul agentului aflat intr-o faza incipienta vizavi de momentul in care valoarea sociala ajunge sa fie lezata efectiv. Mai mult.

Este necesar ca titlu. 2 CP. 2. Acest aspect insa nu ii confera o autonomie conceptuala fata de alin.titulatorul dreptului patrimonial este posesorul legitim al titlului. pe acesta fiind mentiont doar debitorul.311 alin. Astfel.311 ALIN. Este imperativ ca agentul sa falsifice unul dintre urmatoarele instrumente:  Titlurile de credit:  Nominative.1 si alin. va fi tipica si in forma de baza. .  La ordin. Instrumentul de plata electronica este un instrument de plata in sensul art. Ambele protejeaza aceeasi valoare sociala. Nu poate fi retinut concursul intre alin. instrumentul sau valoarea falsificata sa aiba o putere circulatorie faptica. Din acest motiv nu se poate retine concurs de infractiuni intre cele 2 alineate ale 311. 1 avand in vedere ca vorbim despre protejarea aceleiasi valori sociale.1 CP.instrumentelor de plata).1 CP: Faptele se pot realiza in concret prin contrafacere (in sensul de producere) sau prin alterare (in sensul de modificare). adica o minima aparenta de veridicitate.titularului dreptului patrimonial este indicat in titlu. Este posibila orice forma de participatie inclusiv coautoratul (de exemplu. 1 nu implica existenta unei entitati materiale. 1). ART. precum si faptul ca falsificarea acestora se realizeaza in dese randuri la scara mondiala justifica tratamentul sanctionator agravat din alin. ceea ce implica ca atunci cand fapta va fi tipica pe art. orice instrument de plata electronica se pliaza pe sintagma avuta in vedere mai sus.cambia ori biletul la ordin. LATURA SUBIECTIVA: INTENTIE DIRECTA/EVENTUALA LATURA OBIECTIVA: ACTIUNE Infractiunea este una cu continut alterantiv. esentiala fiind existenta unui mecanism susceptibil de a fi folosit in vederea efectuarii unei plati. cel din urma avand un caracter special fata de cel dintai. in cazul in care doi programatori lucreaza simultan la clonarea unui instrument de plata la distanta). Sintagma „instrument ce plata” din alin. Faptul ca acesta ofera posibilitatea de a opera inclusiv cu transferuri de fonduri fara ca agentul sa nu interactioneze cu vreun functionar sau o alta persoana.2. 311 alin. ceea ce implica ca falsul sa nu fie unul grosier (doar pe alin.  La purtator.

Conform art. falsul vizeaza un instrument de plata electronica. incarcarea si descaracarea unui instrument de moneda electronica.agentul reuseste sa decripteze un instrumnet de tip moneda elcetronica si sa creeze unul identic prin care sa achizitioneze produse ori servicii de pe interent. altele decat cele ordonate si executate de catre institutii financiare. Falsificarea unui instrument de moneda electronica. Agentul doar va utiliza datele obtinute in mod fraudulos prin introducerea acestora de catre titularul contului in pagina web clonata de catre agent. Unii autori spun ca ar intra chiar si lozul in plic. Legiuitorul a creat si o clauza legala.180 ca acel instrument care permite titularului sa efectueze retrageri de numerar. In acest caz. dar acesta nu se circumscrie textului art. In acest caz avem strict un flas informatic ce implica clonarea paginii web a serviciului. In aceasta categorie ar putea fi incluse unele valori mobliare ce nu constituie titluri de credit. Aceasta notiune generica include si instrumentele de plata cu acces la distanta si de moneda electronica. cum ar fi actiunele sau tichetele de masa care se apropie de instrumentele de plata. Ex. omogena de analogie facand trimitere la orice alte titluri ori valori asemanatoare.2 NCP . precum si transferuri de fonduri. Nu orice instrument de plata electronica poate fi falsificat in sensul art. home banking ori mobile banking. Putem discuta despre falsificarea unui instrument de plata cu acces la distanta.  Titluri ori instrumente de plata.pot reprezenta titluri de credit ori un alt instrument distinct de acestea ce este apt de a fi folosit la efectuarea unor plati.Este de mentionat faptul ca titlurile de credit pot fi utilizate si ca instrumente de plata. precum un card prin clonarea acestuia . ART.transferarea datelor de pe banda magnetica a cardului pe un card blank.311 alin. prin directionarea eronata a acestuia spre pagina clonata.FORMA AGRAVATA Instrumentul de plata electronica este definit la art. Aceasta falsificare se realizeaza in vederea obtinerii in mod fraudulos a datelor ce urmeaza a fi introduse de titularul contului. 311 ALIN. Nu este posibila falsificarea unui instrument de plata cu acces la distanta cum este cel internet banking.2 CP.: agentul trimite spam unui nedeterminat oferind aparenta ca mesajul potrivit de la o institutie de credit si solicita acestuia accesarea unui link spre pagina clonata in vederea introducerii datelor de indentificarea a cardului.311 alin.2 deoarece . Utilizarea acesteia are rolul de o oferi cadrul legal susceptibil sa duca la extinderea textului de incriminare pentru acele ipoteze ce nu se pliaza perfect peste acesta decat prin raportare la aceasta clauza de analogie.316 falsificarea poate privi si titluri de valoarea sau instrumente ce plata straine.

in ipoteza falsificarii paginii web privind serviciul de internet banking. comportamentul indeplineste toate elementele constitutive ale infractiunii de fals raportat la acest alineat.311 alin.B spune ca aceasta solutie este o mare eroare deoarece obtinerea datelor prin intermediul unui skimmer poate duce la concretizarea unor comportamente infractionale distincte. Cel mai adesea se realizeaza prin plasarea unui skimmer in fata unui bancomat urmand ca persoana vatamata sa introduca in necunostinta de cauza cardul in dispozitivul fraudulos de citire a benzii magnetice.250 CP. Daca agentul preia prin intermediul skimmer-rului datele de identificare ale instrumentului de plata in vederea transmiterii lor unei terte persoane. RIL 2013: Produsul actiunii de falsificare trebuie doar sa aiba aptitudinea de a fi utilizat cu succes ca un mijloc electronic de plata nefiind necesara aparenta de veridicitate in ceea ce priveste forma sau aspectul instrumentului de plata electronica rezultat in urma contrafacerii. De cele mai multe ori. Daca. Printr-un RIL din 2003 s-a hotarat ca in acest caz ar fi incident doar art. ca activitate preparatorie. In functie de scopul agentului fapta se va incadra pe infractiunea de detinere a unui dispozitiv in scopul comiterii accesului ilegal la un sistem informatic prev. 314 alin. Se va retine ulterior un concurs de infractiuni intre falsul informatic si efectuarea de operatiuni financiare in mod fraudulos. In practica judiciara s-a retinut in mod corect ca si un card clonat care nu respecta . Clonarea cardurilor Aceasta implica obtinerea datelor stocate pe banda magnetica a unui instrument de plata electronica. rezultand o copiere a datelor stocate pe acesta in memoria interna a skimmer-lui ori intr-un alt mediu de strocare Simpla plasare a unui skimmer. in cazul clonarii unui card. 180. de art.2 deoarece inca nu sa initiat nicio actiune de falsificare a instrumentului de plata. 314 alin. din moment ce nu poate fi folosit in vederea realizarii operatiunilor prevazute de art. infractiuni care nu vizeaza ipoteza in care agentul foloseste datele obtinute in vederea retragerii ulterioare de numerar ori punerea in circulatie a instrumentului de plata electronica falsificat. in masura in care agentul utilizeaza ulterior datele obtinute prin intermediul paginii web falsificate (transfer de fonduri. agentul utilizeaza ulterior instrumentul de plata cu acces la distanta autentic. Un astfel de fals nu necesita crearea unei aparente de veridicitate in ceea ce priveste forma ori aspectul instrumentului de plata electronica rezultat in urma contrafacerii. retrageri de numerar etc.produsul falsului nu este un instrument de plata electronica. cu toate astea. este evident ca incadrarea juridica difera in functie de scopul agentului. agentul foloseste ulterior cardul respectiv ca instrument de plata electonica. nu atrage tipicitatea art. S. 2 CP sau pe infractiunea de detineree de echipamente cu scopul de a servi la falsificarea instrumentelor de plata electronica – art. fapta nefiind nici macar tentativa. 365 alin. unde am vorbi de art. 360-364. 2 sau 313 CP.art. cardul blank pe care se copiaza datele obtinute de pe banda magnetica a cardului autentic nu prezinta nicio aparenta de verificitate si. 365 alin. 365 alin2 face trimitere doar la infractiunile prevazute de art. folosind doar datele obtinute prin intermediul paginii clonota. Art.2.). 2 CP.

timbre. 316 – Dispozitiile cuprinse in prezentul capitol se aplica si in cazul cand infractiunea priveste monede. important fiind doar ca agentul sa contrafaca un instrument de plata electronica ce contine datele aferente unui card autentic – clonarea cardului clonat. FORMA AGRAVATA. TENTATIVA SE PEDESPSESTE.conditiile prevazute in Regulamentul BNR privind emiterea si utilizarea instrumentelor de plata electronica intra sub incidenta textului de incriminare. agentul copiaza datele si contraface la randul sau cardul respectiv fapta este tipica pentru ca este indiferent cum au fost obtinute datele. .falsificarea instrumentelor de plata electronica ART. titluri de valoare ori instrumente de plata emise in strainatate. agentul avand dreptul de a folosi cardul astfel clonat sau se va putea retine si infractiunea de acces ilegal la un sistem informatic in momentul folosirii lui? Daca titularul cardului isi creeaza o copie a acestuia iar in momentul introducerii acesteia in bancomat. Clonarea cardului de catre titularul acestuia: Fapta este tipica.