MODUL PELAKSANAAN AKTIVITI

‘ICE- BREAKING’ DAN LDK
( PANDUAN FASILITATOR )
DISEDIAKAN OLEH :
MOHD FIRDAUS BIN ZAKARIA
PEGAWAI PERHUBUNGAN MAHASISWA
SEKRETARIAT PERSATUAN MAHASISWA ANAK TERENGGANU
ZON PANTAI TIMUR, SELATAN, BORNEO & INDUK

KURSUS
“SUPER YOUNG LEADER”
TAHUN 2016
ANJURAN:

DENGAN KERJASAMA

4. 5. 6. Pada sesi pertama fasilitator mestilah bijak membina hubungan yang mesra dengan ahli supaya diterima oleh kelompok. Fasilitator elakkan menggunakan gantinama diri “cikgu”. 7. Cara dan bentuk kedudukan boleh diubah suai pada sesi berikutnya. 9. 4. Disarankan untuk menggunakan gantinama diri ”saya”. Terangkan tentang LDK dan etika kelompok. 5. 2. Panduan kepada Fasilitator untuk mengendalikan kelompok : 1. 6. Gunakan permainan-permainan kecil (energizer) bagi menimbulkan minat atau untuk menghilangkan rasa bosan atau hilang perhatian ahli. Ikut cadangan objektif dan langkah pelaksanaan aktiviti supaya dapat mencapai matlamat dan objektif seminar seperti yang diamanahkan oleh penganjur. Mulakan setiap sesi dengan rapport dan semak keselesaan ahli. Etika Kelompok LDK : 1.Apa itu Latihan Dalam Kelompok (LDK)? : Latihan dalam kelompok bermaksud aktiviti-aktiviti terancang yang dijalankan secara bersama-sama oleh ahli-ahli kelompok dengan panduan dan bimbingan fasilitator bagi mencapai suatu matlamat yang tertentu. Pastikan semua ahli dapat melihat satu sama lain. . Mulakan sesi dengan salam dan ucap sejahtera. Duduk dalam bulatan atau ladam kuda. Fasilitator boleh menyerahkan tugas memulakan sesi kepada ketua kelompok bagi sesi kedua dan seterusnya. 8. 3. Penerimaan tanpa syarat Kerahsiaan Keterbukaan Keikhlasan Keterlibatan dengan rela hati Tidak menghakim Rasa kepunyaan (belonging) kepada kelompok Tiada tindakan secara fizikal terhadap ahli lain. Luaskan peluang bercakap kepada semua ahli. 2. 7. 8. doa. Fasilitator mesti merujuk modul yang disediakan bagi memastikan keselerasan aktiviti dan perkembangan peserta dalam seminar. Pada sesi akhir fasilitator mengajak semua ahli bermaafan dan bersalaman. 3. Kemudian imbas kembali aktiviti yang lepas untuk memastikan ada kesinambungan.

4.AKTIVITI 1 TAJUK BAHAN MASA OBJEKTIF : RODA UKHUWAH : Tiada : 15 Minit : 1. PELAKSANAAN: 1. Fasilitator akan menanyakan kepada beberapa ahli kumpulan tersebut berkaitan nama ahli kumpulan mereka setelah beberapa pusingan dilakukan. 2. Apabila pergerakan dihentikan. Membentuk semangat kerjasama antara satu sama lain. Pusingan setiap bulatan akan mengkiut arah jam dan lawan jam. tahun kelahiran. 3. peserta perlu bertanyakan soalan kepada pasangan masing-masing berkaitan maklumat peribadi seperti nama. Menilai ketangkasan peserta bertindak mengikut arahan yang diberikan. bulan kelahiran dan sebagainya. Merapatkan ukhuwah dalam kalangan peserta. 5. 2. Peserta dikehendaki membentuk 2 bulatan besar berdasarkan jantina Ketua fasilitator akan menberikan arahan kepada semua peserta. . 3.

Peserta beratur mengikut jantina dan dipecahkan kepada 2 kumpulan bagi setiap jantina. Dalam setiap kumpulan yang baru dibentuk. Ketua fasilitator akan menberikan arahan kepada semua peserta. Ketinggiaan yang sama Semasa mencari ahli kumpulan. PELAKSANAAN: 6. Bulan kelahiran yang sama. . 9. 10. Setiap peserta dikehendaki membentuk satu kelompok besar berdasarkan. 12. 2. 8. 7. Sekiranya kumpulan yang dibentuk tidak sama rata. b. peserta akan diarahkan beratur dalam kumpulan kecil mengikut jantina dan setiap peserta akan diberikan nombor giliran untuk menentukan kumpulan.AKTIVITI 2 TAJUK BAHAN MASA OBJEKTIF : MEMBENTUK KUMPULAN “DEVELOP TEAM” : Tiada : 30 Minit : 1. Menilai ketangkasan peserta bertindak mengikut arahan yang diberikan. Membentuk semangat kerjasama antara satu sama lain. Merapatkan ukhuwah dalam kalangan peserta. 11. Fasilitator akan menanyakan kepada beberapa ahli kumpulan tersebut berkaitan nama ahli kumpulan mereka. a. mereka hendaklah memperkenalkan diri antara satu sama lain. peserta dilarang mengeluarkan suara. 3.

Setiap ahli kumpulan diberikan sehelai kertas A4. Peserta diberikan masa 10minit untuk melukis objek tersebut. 2. 6. Memberikan peluang kepada peserta untuk memahami personaliti peserta lain bagi memupuk kerjasama mereka. peserta diminta menerangkan perkaitan objek tersebut dengan diri sendiri. Setiap kumpulan dikehendaki menghantar seorang wakil untuk dipersembahkan kepada semua peserta . PELAKSANAAN: 1. Memupuk semangat keyakinan bercakap di hadapan khalayak ramai. 5. Peserta dikehendaki melukis 1 objek yang menggambarkan diri sendiri. 4. Memastikan peserta mengenali antara satu sama lain dalam kumpulan. 3. Memberikan peluang kepada peserta mengingati perkaraperkara tentang sahabat-sahabatnya dalam kumpulan tersebut. Sementara peserta lain diberi peluang untuk bertanyakan soalan. Setelah selesai.AKTIVITI 3 TAJUK BAHAN MASA OBJEKTIF : TA’ARUF UKHUWAH : Kertas A4 & Pen : 45 Minit : 1. 3. 4. 2.

3. 5.) PELAKSANAAN: 1. Memupuk daya kreatif dan inovasi dalam kalangan peserta 2. (Perpaduan dan kerjasama dari ahli kumpulan adalah penting membolehkan sesuatu penyelesaian dibuat. Setiap kumpulan dikehendaki mencipta carta organisasi kumpulan. 2. Memupuk semangat keyakinan bercakap di hadapan khalayak ramai. 4. nama kumpulan. 4. Membentuk kemahiran berkomunikasi dalam kalangan ahli kumpulan. Setiap kumpulan diberikan sehelai Mahjong dan Maker Pen. Mendorong peserta untuk berfikir di luar kotak fikiran 3. . logo rasmi dan sorakan semangat dengan gaya tersendiri. Setiap kumpulan diberikan masa selama 40 minit untuk menyiapkan tugasan tersebut.AKTIVITI 4 TAJUK BAHAN MASA OBJEKTIF : PEMBINAAN ORGANISASI : Kertas Mahjong & Maker Pen : 60 Minit : 1. Peserta dapat bekerjasama menyempurnakan tugasan dalam kumpulan. Setiap ahli kumpulan dikehendaki mempersembahkan hasil kerja di hadapan semua kumpulan dan fasilitator selama 10 minit bagi setiap pasukan.

Kekuatan produk d.LDK 1 TAJUK BAHAN MASA OBJEKTIF : Inovasi : Apa-apa bahan semulajadi yang ada di sekeliling peserta. Cth: “terlajak laris”. Peserta diminta mencipta sesuatu produk yang boleh digunakan dalam kehidupan seharian komuniti. Kegunaan produk c. 2. Sediakan maklumat berikut untuk pembentangan: a. 2. “mujur ada pamoga”. Durasi iklan adalah 1 minit sahaja. . “jaga baik-baik” 3. Peserta perlu mencipta iklan bagi produk yang dicipta. Nama produk b. Produk perlu dicipta menggunakan bahan semulajadi atau terpakai yang ada di sekeliling peserta. Merangsang peserta untuk berminda kreatif dan inovatif. : 60 minit : 1. Tagline produk. PELAKSANAAN: 1. Siapa yang akan menggunakan produk tersebut? e. Seorang pemimpin perlu mempunyai kemahiran inovatif agar dapat menyelesaikan segala permasalahan dengan cepat dan tepat.

Tempoh pembentangan adalah 3 minit sahaja. Merangsang peserta untuk berani mempertahankan produk ciptaannya apabila dikritik secara negative oleh orang lain. 4. 3. peserta perlu melakonkan iklan yang telah dicipta dalam aktiviti sebelum ini di hadapan peserta lain. PELAKSANAAN: 1. 2. Tempoh soal jawab adalah 2 minit.LDK 2 TAJUK BAHAN MASA OBJEKTIF : Pitching : Tiada : 60 minit : 1. Sebelum sesi pembentangan. Pelajar lain digalakkan bertanya atau mengkritik kepada pelajar yang membentang. seterusnya berani mempengaruhi orang lain untuk membeli produk yang dicipta. . Setiap kumpulan perlu membentangkan hasil inovasi mereka dalam aktiviti sebelum ini. Peserta berkumpul dengan kumpulan lain.

cadangan penambahbaikan terhadap aktiviti. 2.LDK 3 TAJUK BAHAN MASA OBJEKTIF : Refleksi Aktiviti Kemahiran Inovatif dan Keusahawanan : Tiada : 5 minit : 1. PELAKSANAAN: 1. pengajaran yang mereka dapat. Merangsang peserta untuk berani mengetengahkan pendapat masing-masing. Setiap peserta perlu memberi komen terhadap aktiviti yang telah dilaksanakan. Fasilitator mengulas keseluruhan proses aktiviti dan sampaikan objektif fasilitator melaksanakan aktiviti tersebut. . Komen boleh terdiri daripada kesan kepada diri mereka.

PELAKSANAAN: 1. .LDK 4 TAJUK BAHAN MASA OBJEKTIF : Latihan Kepimpinan : Kertas & Pensil : 60 minit : 1. Mencipta latihan motivasi kepimpinan. Hanya 10 minit diberikan untuk mencipta aktiviti tersebut. 4. Aktiviti ini memerlukan peserta berfikir secara pantas dan terbuka. Pelajar diminta mencipta satu aktiviti latihan dalam kumpulan yang dapat meningkatkan motivasi kepimpinan peserta. Durasi aktiviti tersebut adalah 10 minit sahaja. Peserta digalakkan berlatih aktiviti yang mereka cipta kerana mereka perlu melaksanakan aktviti tersebut pada kumpulan lain dan akan dinilai. 2. Menggalakkan kerjasama dan permuafakatan dalam kumpulan peserta. 3.

Adalah digalakkan ucapan disampaikan tanpa teks. . 3. Akhlak seorang pemimpin b. Kumpulan diberikan sekeping kad yang tertulis tajuk pengucapan awam. Contoh tajuk adalah: a. Wakil kelas perlu menyampaikan ucapan awam beliau dalam masa 5 minit sahaja di hadapan semua pelajar dan fasilitator. Cara Pemimpin berjalan c. saya akan……. g. Jika saya dipilih sebagai YB. Tempoh persediaan adalah 20 minit. Menggalakkan peserta untuk berani bercakap di hadapan orang lain. 4.. Jika saya dilantik sebagai ketua pengawas. Jangan lupa pengorbanan ibu bapa f. wakil kumpulan perlu merangka teks pengucapan awam beliau. Dan lain-lain tajuk yang sesuai. PELAKSANAAN: 1.LDK 5 TAJUK BAHAN MASA OBJEKTIF : Fikir dan Cakap : Kad tajuk ucapan : 60 minit : 1. Setiap kumpulan perlu melantik 2 orang wakil untuk melaksanakan tugasan. Adab dengan guru-guru d. Dengan bantuan fasilitator dan rakan-rakan dalam kumpulan. 2. Cinta dan Pelajaran e. saya akan….