PJJ

KAEDAH PENGAJARAN BAHASA MELAYU SEKOLAH RENDAH (KRB 3053)
SEMESTER 2 SESI 2013/2014
RPH
DISEDIAKAN OLEH:
NAMA

NO. MATRIK

PROGRAM

MARKAH

RANCANGAN PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN
BAHASA MELAYU TAHUN 3

3 Membaca.5 Standarad Pembelajaran 2. frasa dan ayat dengan betul. dan menaakul maklumat dalam bahan grafik dan bukan grafik dengan betul.Bacaan ekstensif iii. Membaca.Bacaan intensif .Bacaan mekanis . ii. bermuafakat dan bekerjasama. memahami. i.2014 TARIKH HARI MASA TAHUN MATA PELAJARAN 22 April 2014 Rabu 60 minit 3 Amanal Bahasa Melayu TEMA 4 UNIT TAJUK TRADISI KITA 19 Budaya Bangsa (Tarian Inai Melayu) FOKUS UTAMA Standard Kandungan 2. Membina dan menulis perkataan. memahami dan menaakul bahan bacaan bukan grafik yang dibaca. PENGISISIAN KURIKULUM Membaca bahan bacaan dengan sebutan yang betul.menghubungkaitkan. memahami dan menaakul untuk memindahkan maklumat yang terdapat dalam pelbagai bahan bacaan.Bacaan mentalis . KBT: KB.3. Ilmu : Kajian Tempatan Nilai: Menghargai warisan budaya. Membina dan menulis jawapan pemahaman berdasarkan soalan bertumpu dengan betul. iii.3 OBJEKTIF Pada akhir pengajaran. Membaca. murid dapat: 3.Bacaan imbasan . nada dan intonasi yang jelas. ii. i.5. EMK: Kreativiti dan inovasi .interpersonal BCB: . Membina dan menulis jawapan pemahaman berdasarkan soalan bertumpu dengan betul. mengenal pasti KB-Muzik KP.1 FOKUS SAMPINGAN Standard Kandungan Standarad Pembelajaran 3.

Buat simulasi  gaya tarian yang anda tonton dalam klip video. Dua orang murid membuat simulasi tarian melayu.  di hadapan kelas.tarian zapin .  Gambar 1 Tarian Mak Yong  Gambar 2   Tarian zapin  Gambar 3  AKTIVITI PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN Guru meminta seorang murid lelaki dan seorang murid perempuan tampil di hadapan kelas secara sukarela. 2. Murid-murid diminta meneka apa yang sedang dilakukan oleh kedua-dua murid tersebut. Guru menerangkan tentang tarian Melayu secara ringkas kepada murid. Murid yang dapat menjawab dengan betul.kad gambar: .Klip video yang ditonton melalui telefon bimbit .tarian inang -tarian kuda kepang Sumber: . diberi penghargaan melalui pujian.SISTEM BAHASA MEDIA Ayat majmuk           Klip video tarian Inai Melayu Telefon bimbit Kad gambar tarian Melayu Kad ayat majmuk Kotak Beracun `Pendrive‘ (rakaman muzik) Pembesar suara luar (external speaker) Lembaran kerja Rakaman klip video tarian Inai Melayu LCD LANGKAH ISI PELAJARAN Set induksi (5 minit) Simulasi tarian melayu  Kad arahan: Tonton klip video.tarian Mak Yong . Guru memberi kad arahan untuk dibaca oleh kedua-dua orang murid itu sahaja. Murid diminta menamakan CATATAN Teknik : Simulasi Ilmu: Kajian Tempatan Media pengajaran: . Guru memberi arahan kepada semua murid supaya memberi perhatian simulasi yang akan digayakan oleh kedua-dua orang murid yang berada di hadapan kelas. Guru menunjukkan klip video tarian melayu selama 10 saat.

2.3 dan 4 perlu menjawab soalan yang ditanya oleh guru. Apakah tujuan tarian ini ditarikan  pada zaman dahulu? 3. -Klip video: Youtube www. bilakah tarian inai dipersembah kan? Langkah 2 (15 minit) Permainan Bahasa: -Kotak Beracun  Peraturan permainan:  -murid berpasangan -muzik akan dimainkan dan  tarian Melayu yang mereka ketahui.youtube. nada dan intonasi yang betul.Gambar: Internet dari: tariasli.Petikan `Tarian Inai Melayu’ . Murid dikehendaki membaca nama-nama tarian yang dipaparkan bersama gambar. Seramai empat orang murid dipilih secara rawak untuk membaca petikan secara kuat sementara murid yang lain menyemak bacaan rakan. Guru menyoal murid secara bertumpu untuk mengumpul maklumat yang terkandung dalam petikan. Guru menunjukkan empat keping gambar tarian Melayu iaitu tarian Mak Yong. Semua murid membaca petikan secara kuat dengan sebutan.com / tarian%20melayu. html BCB: -Bacaan mentalis -Bacaan mekanis -Bacaan intensif Media pengajaran: . Setiap murid dalam kumpulan berenam diberi kertas `cabutan bertuah’. Negeri manakah yang popular dengan tarian inai  Melayu? 2. tarian zapin dan tarian inang. Murid membuka kertas ’cabutan bertuah’ masingmasing dan murid yang mendapat kertas bernombor 1. Guru memerangkan peraturan permainan dan murid mendengar dengan teliti.com/ watch?v=h5BM kURIUXA Murid diminta membaca dan memahami petikan bertajuk `Tarian Inai Melayu` secara senyap.50webs.Tarian inang  Gambar 4  Tarian kuda kepang Langkah 1 (15 minit) Petikan bertajuk `Tarian Inai Melayu’   Soalan bertumpu: 1. Murid diminta berpasangan bersama rakan yang duduk bersebelahan mereka. Pada masa kini. Guru memainkan rakaman Teknik: -Permainan bahasa -Soal jawab . Adakah tarian inai ini masih ditarikan  lagi pada masa ini? 4.kertas nombor `cabutan bertuah’ Sumber: Buku Teks Bahasa Malaysia Tahun 3 Hlmn:100 Teknik: -Permainan bahasa (Kotak Beracun) -Didik hibur .

... tarian inai ditarikan oleh kaum perempuan sahaja. Betul / Salah Langkah 3 (10 minit) Ayat majmuk yang terdapat dalam petikan:  1.dihentikan oleh guru. Tarian inai tarian tradisional masyarakat. Tarian inai terkenal di negeri ..  2. contoh: 1. Murid dibahagikan kepada 6 kumpulan....  terkeluar daripada permainan. Permainan dengan cara yang sama akan diulang sehingga semua soalan dapat dijawab. 3. Seorang akan membaca dan seorang lagi menjawab soalan yang dicabut daripada  kotak beracun. Setiap kumpulan dikehendaki mengenal pasti ayat-ayat majmuk yang terdapat dalam petikan dan menulis hanya dua ayat majmuk pada kad ayat yang diberi oleh guru. Tarian ini masih  Guru menerangkan tentang ayat majmuk yang pernah dipelajari sbelum ini berserta contoh. Pasangan murid yang memegang kotak beracun semasa muzik dihentikan menjawab soalan.. muzik dan menghentikannya tanpa melihat ke arah murid. BCB: Bacaan mekanis Nilai: -Bermuafakat Media pengajaran: -Muzik (rakaman dalam `pendrive`) -pembesar suara (external speaker) -Kotak beracun yang berisi soalan 6 soalan disediakan. Kedah dan Kelantan. 3.. -kumpulan yang mejawab dengan tepat akan mendapat hadiah.. 2. Pada zaman dahulu. -apabila muzik dihentikan. Tarian ini popular di  negeri Perlis.. Pembentangan: Ketua BCB: Bacaan imbasan KB: Mengenal pasti KP: Interpersonal Nilai : Bekerjasama Teknik: .kumpulan yang tidak dapat menjawab.... Pasangan murid yang menjawab dengan betul diberi peneguhan dan hadiah. Seorang murid akan membaca soalan dengan kuat (bacaan mekanis) dan seorang lagi perlu menjawabnya. pasangan  terakhir yang memgang kotak beracun perlu mencabut soalan... Penarinya terdiri daripada lelaki dan perempuan.

Guru mengedarkan lembaran -lembaran kerja kerja kepada murid yang terlibat dan membacakan arahan.Petikan Tarian Inai Melayu . Murid menulis ayat majmuk . Murid dikehendaki membina -lembaran kerja ayat majmuk berdasarkan 3 gambar yang diberi dalam lembaran kerja. Guru memberi penghargaan kepada kumpulan yang memilih ayat majmuk dengan tepat. Murid-murid dikehendaki menjawab 3 soalan pemahaman yang diberikan berdasarkan petikan Tarian Inai Melayu yang telah dibaca dan dibincangkan. Guru membincangkan setiap ayat majmuk yang dibacakan bersama murid-murid.Kad ayat dan pen `marker’ Sumber : Buku Teks Bahasa Malaysia Tahun 3 Hlmn: 100 Guru mengedarkan lembaran -lembaran kerja kerja kepada murid-murid. Murid menyalin semula ayat tersebut pada ruangan yang disediakan. Murid memilih ayat majmuk yang sesuai dengan gambar. Murid-murid diminta membaca ayat-ayat majmuk yang dipamerkan pada papan putih secara kuat dengan sebutan dan intonasi yang sesuai. Guru akan membimbing kumpulan yang salah memilih ayat majmuk dengan berserta sebab. Perbincangan BCB: Bacaan mekanis Media pengajaran: .ditarikan semasa majlis perkahwinan dan persembahan kebudayaan. Guru membimbing murid.     Langkah 4 (10 minit) Pentaksiran:   Pemulihan (disediakan untuk murid lemah)      Pengayaan (diberikan kepada murid yang cerdas selepas mereka selesai menjawab latihan  kumpulan diminta tampil ke hadapan kelas dan membacakan ayat majmuk pilihan kumpulan masingmasing.

Guru meminta murid memberi beberapa maklumat tentang tarian inai Melayu sebagaimana yang telah dipelajari sebagai peneguhan isi pelajaran. Blogspot.com/ . Murid digalakkan mencari maklumat tambahan tentang tarian-tarian Melayu daripada internet.Penutup (5 minit) pemahaman) Paparan video Tarian Inai Melayu     pada ruangan yang disediakan. Murid diterapkan dengan nilai murni supaya menghargai tarian warisan Melayu. Teknik: Sumbang saran Nilai murni: -menghargai warisan budaya Media pengajaran: -Rakaman video tarian Inai Melayu -LCD BCB: Bacaan ekstensif Alamat yang boleh dilawati: http://warisan tarianmelayu. Murid dipertontonkan video tarian inai Melayu menerusi LCD selama 2 minit.