BAHAGIAN A

[20 markah]

Soalan 1 hingga 16
Isi tempat kosong dengan jawapan yang paling sesuai.

1.

“ _________________ tidak akan memberikan keampunan kepada tuan hamba !” titah
Tuanku Muadzam dengan murka.

2.

3.

A.

Beta

C.

Patik

B.

Saya

D.

Baginda

Kassim ___________________ bola dengan kuat hingga terkena pasu bunga neneknya.
A.

menolak

C.

menggelecek

B.

menyepak

D.

memegang

Beberapa ekor burung murai __________________ di atas dahan pokok di belakang
rumah Amran.
A.

berdesir

C.

berkicau

B.

berkokok

D.

bersiul

Mereka ________________ sambil minum petang di anjung rumah. lancar C. bertitah B. 4. memegang B. . menonton B. sebilah C. A. sebatang D.Soalan 4 berdasarkan gambar di bawah. perlahan D. menuntun Kereta yang dipandu oleh ibu bergerak dengan _______________ kerana jalan sesak. mengheret D. 5. 7. bersembang Soalan 5 berdasarkan gambar di bawah. A. bergurau D. cermat Pak Abu menggunakan ________________ gergaji untuk memotong buluh bagi membuat tabung yang diminta anak saudaranya. berfikir C. A. lajak B. A. 6. selaras Soalan 8 berdasarkan gambar di bawah. Pak Samad ____________________ basikalnya ketika menuruni bukit yang agak curam itu. sepucuk C.

untuk B. ayam tambatan B. kaki ayam C. . sakit mata C. putih mata Puan Salwa bersetuju _______________ harga beg tangan yang ditawarkan oleh peniaga itu. menguburkan Soalan 12 berdasarkan gambar di bawah. kepada D. dengan C. Kamil dan rakannya sedang mengait beberapa __________________ buah rambutan dengan sebatang galah. 10. sengkang mata D. main mata B. A. memusnahkan B. A. cakar ayam D. berat mulut Mak Cik Esah ________________ melihat barang permainan yang berselerak di ruang tamu itu. A. cekak B. tangkai Tulisan Zaim seperti _________________ dan selalu ditegur oleh guru kelasnya. daripada Nahas helikopter itu telah ______________________ juruterbang dan penumpang yang dipercayai berpunca daripada kerosakan enjinnya. 12. mengorbankan C.8. 11. 9. A. mematikan D. ikat C. gugus D. A.

14. II dan IV D. I. dihadiahkan D. II dan III B. menghadiahi B. II dan III B. I. A. I. IV Ayah menahan pagar yang condong itu dengan sebatang kayu. 15. III dan IV Pilih jawapan yang sesuai bagi ayat tanya di bawah. II Rumah yang buruk itu kelihatan baharu setelah dicat semula. dihadiahi C. I. III dan IV D.13. III dan IV I Pihak polis telah berjaya menahan penjenayah yang kejam itu. III Menjual besi buruk juga boleh dijadikan sumber pendapatan sampingan. menghadiahkan I Cuaca buruk menyebabkan permainan ini terpaksa dibatalkan. II. A. I dan III C. II. I. A. IV Salman tidak mempunyai banyak kawan kerana sikunya buruk. II. III Bekalan makanan untuk mangsa banjir itu menahan untuk seminggu. . Ayah telah ______________ sebentuk cincin kepada ibu pada hari ulang tahun perkahwinan mereka. 16. II Kamilah berjalan tergesa-gesa lalu menahan sebuah teksi. III dan IV B.

Butir-butir pertandingan adalah seperti yang berikut : Tarikh : 12 Mac 2016 Masa : 8.00 5 pemenang sagu hati – Hadiah wang tunai sebanyak RM 20. kemudian jawab soalan-soalan yang berikutnya.00 pagi Tema : Kasih Sayang Tempat : Dewan Sekolah Wawasan Peserta : Terbuka kepada murid Tahap 2 Tarikh tutup penyertaan : 28 Februari 2016 Hadiah : Pemenang pertama – Hadiah wang tunai sebanyak RM 100. 17. Saya lebih suka mengulang kaji pelajaran secara bersendirian. Soalan 17 hingga 20 Baca iklan di bawah. Saya gemar mengulang kaji pelajaran di bilik bacaan.00 Semua pemenang akan diberi sijil penghargaan Sesiapa yang berminat hendaklah mendapatkan borang penyertaan daripada Cikgu Hayati. PERTANDINGAN BERCERITA Persatuan Bahasa Malaysia SK Tun Abdullah Badawi akan menganjurkan pertandingan bercerita sempena Minggu Bahasa Malaysia.Hadiah wang tunai sebanyak RM 50.00 Pemenang ketiga .Mengapakah kamu gemar mengulang kaji pelajaran pada waktu malam ? A. Mengapakah pertandingan itu diadakan ? . D.00 Pemenang kedua .Hadiah wang tunai sebanyak RM 80. Saya lebih tenang mengulang kaji pelajaran pada waktu itu. B. Saya mengulang kaji semua mata pelajaran penting pada masa itu. C.

Siapakah yang tidak layak menyertai pertandingan bercerita tersebut ? A. RM 20. RM 100. C. B.00 B. Untuk memupuk bakat murid-murid dalam bercerita. Sashveen dari Kelas Enam Merah. Ahmad Zawir dari Kelas Empat Kuning. Untuk menyemai semangat kasih sayang dalam kalangan guru dan murid. Jamilah dari Kelas Lima Hijau D.00 Bagaimanakah cara untuk menyertai pertandingan bercerita tersebut ? A. A. 19. C. Mendapatkan borang penyertaan daripada wakil persatuan. Mendapatkan borang penyertaan daripada Cikgu Hayati. Mendapatkan borang penyertaan daripada guru kelas masing-masing. Jaffery Shah dari Kelas Tiga Ungu C. D. B. Untuk memilih murid yang bakal mewakili sekolah ke peringkat daerah.00 C. 20. Berapakah jumlah wang tunai yang ditawarkan untuk pemenang sagu hati ? A.18. RM 80.00 D. RM 60. Mendapatkan borang penyertaan daripada guru penasihat persatuan. D. . Untuk memenuhi aktivti sempena Minggu Bahasa Malaysia di sekolah. B.