You are on page 1of 8

SULIT

011

BAHAGIAN A
(20 markah)
Soalan 1 hingga Soalan 19
Isi tempat kosong dalam ayat-ayat di bawah dengan jawapan yang paling sesuai.
1

“Beta ingin __________ sekarang kerana hari sudah larut malam,” titah Sultan kepada
pegawai istana baginda.
A
B
C
D

2

Puan Jastin sedang sibuk __________ juadah makan tengah hari untuk keluarganya
yang akan pulang tidak lama lagi.
A
B
C
D

3

beradu
bertitah
bersiram
berangkat

menyudipkan
mencedokkan
menyusunkan
menghidangkan

Tapak tangan emak saya __________ selepas mencangkul tanah untuk membuat batas
di kebun sayurnya petang tadi.
A
B
C
D

melecet
meretak
merekah
menggerutu

1
011@Hak cipta JPNJ / 2016

[Lihat halaman sebelah
SULIT

A B C D 6 menguli menebar mencanai menggentel hulu kuala tebing pinggir Sebelum majlis bermula.SULIT 011 Soalan 4berdasarkan gambar di bawah. 4 Opah Kamariah __________ adunan tepung itu bulat-bulat lalu dimasukkan ke dalam air yang sedang mendidih. 2 011@Hak cipta JPNJ / 2016 [Lihat halaman sebelah SULIT . keadaan di luar dewan agak ________ dengan paluan kompang sebagai persediaan menyambut tetamu kehormat. A B C D 5 Aliran air sungai itu menjadi semakin perlahan apabila sampai di kawasan ________ sungai yang dipenuhi sampah sarap.

. sesikat sesisir ..SULIT A B C D 7 kawan deretan angkatan gerombolan Harga ________ pisang emas ialah seringgit lima puluh sen manakala _______pisang emas pula ialah lapan ringgit.... setandan Semasa bergotong-royong membersihkan kawasan persekitaran sekolah. sesisir sebutir . A B C D 9 huru-hara kucar-kacir kacau-bilau hiruk-pikuk Pasukan tentera terpaksa melepaskan beberapa das tembakan ke arah se __________ lanun yang cuba menggugat keselamatan nelayan Malaysia di perairan Selat Melaka. A B C berat sebelah berat tangan berat tulang 3 011@Hak cipta JPNJ / 2016 [Lihat halaman sebelah SULIT ... A B C D mandi peluh langkah kiri akal kancil curi tulang 10 Para penonton tidak berpuas hati dan mempertikaikan keputusan pengadil pertandingan bola sepak itu _________________ . janganlah pula ada yang mengambil kesempatan untuk __________.. A B C D 8 011 sebiji . setandan sebutir .

disertai keadaan . disertakan Soalan 14 dan 15 Pilih ayat-ayat yang menggunakan perkataan bergaris dengan betul. A B C D 12 dari pada sejak selama Pokok renek yang rimbun dan berwarna-warni itu ________ rumah bangle Datin Zawiyah. disertai pengadaan .. disertakan mengadakan ..SULIT D 11 berat hati Drama “Rindu Bertamu Di Abu Dhabi” telah ditayangkan di TV3 ________ minggu lepas.. 14 I Pertanyaan wartawan hiburan itu sulit untuk dijawab. 4 011@Hak cipta JPNJ / 2016 [Lihat halaman sebelah SULIT ... A B C D diadakan .. A B C D 13 011 dipagari memagari dipagarkan memagarkan Baru-baru ini Persatuan Bahasa Melayu SK Telok Bakong telah berjaya ________ lawatan sambil belajar ke Kuala Lumpur yang ________ oleh empat puluh orang murid...

III dan IV 15. III Berikan penerangan itu dengan cerah supaya mudah difahami oleh murid-murid. A Bilakah lagu “Malaysia Berjaya” dinyanyikan? B Di manakah lagu “Malaysia Berjaya” dinyanyikan? C Bila dan di manakah lagu “Malaysia Berjaya” dinyanyikan? D Bila dan mengapakah lagu “Malaysia Berjaya” dinyanyikan? 5 011@Hak cipta JPNJ / 2016 [Lihat halaman sebelah SULIT . III dan IV Setiap hari Isnin murid-murid akan menyanyikan lagu “Malaysia Berjaya” di Ujana Minda. I dan III II dan IV I. Pilih ayat tanya yang sesuai bagi ayat di atas. II dan IV I. Abdul Rahman sulit wang selepas dia diberhentikan kerja. II Pakaian berwarna cerah yang dikenakan amat sesuai dengan kulitnya itu. Sejak akhir-akhir ini cuaca pada waktu senja sangat cerah . I A B C D I dan III II dan IV I. IV Masa hadapannya cerah apabila berjaya mendapat ijazah dalam bidang perubatan. II dan III II.SULIT II III IV A B C D 011 Opah Leha menyimpan barang kemasnya di tempat sulit. Maklumat sulit itu tidak boleh dihebohkan kepada orang ramai.

Pilihlah destinasi yang menawan hati anda.00 Pakej istimewa ini hanya ditawarkan untuk tempoh sebulan dari tarikh iklan ini. CUTI-CUTI MALAYSIA Keindahanmu Mempesona PAKEJ ISTIMEWA 2 Hari Di Tasik Banding 2 Hari Di Pulau Redang 2Hari Di Pulau Perhentian 2Hari Di Taman Negara 3 Hari Di Kota Kinabalu - RM300. Buatlah tempahan anda sekarang. (Tempahan boleh dibuat mulai 7 November 2005).00 RM900. 6 011@Hak cipta JPNJ / 2016 [Lihat halaman sebelah SULIT .SULIT 011 Pilih soalan yang paling sesuai bagi jawapan yang diberikan.00 RM230. penginapan dan makanan. murah. Kadar yang berbeza akan dikenakan selepas tamat tarikh promosi. dan meriah. kemudian jawab soalan-soalan yang berikutnya. Habiskan percutian anda dan keluarga anda bersama-sama kami.00 RM450.Destinasi yang mengembalikan keceriaan hidup anda! Pihak kami akan menguruskan tentang pengangkutan. Kami menawarkan pakej percutian dan pakej pelancongan yang mudah.00 RM450. 16 Soalan 17 hinggaSoalan 20 Baca petikan di bawah.

dan penginapan. kecantikan.07. Ismail. Negeri Sembilan – 06-4573439 Pulau Pinang .2229770 Kuala Terengganu – 09 – 5654422 Telefon : 03-28222468/019-5432775 (cuti-cuti Malaysia – Keindahan Mempersona 17 Kos percutian di Kota Kinabalu tiga kali ganda daripada kos percutian di Tasik Banding A B C D 18 Perkhidmatan yang disediakan oleh agensi pelancongan itu ialah A B C D 19 Makanan. 240. Pengangkutan. 54000 Kuala Lumpur. Tempat tinggal.SULIT 011 Hubungi kami di alamat berikut: Pejabat cawangan kami Syarikat KembaraSdn. Taman Tun Dr. dan hiburan. penginapan. penginapan. Pilih pernyataan yang tidak benar tentang petikan di atas. kerana terdapat pelbagai kemudahan di Kota Kinabalu. ketenangan. Perkataan keceriaan dalam petikan bermaksud A B C D 20 kerana jumlah hari percutian yang berbeza. dan makanan. tempat tinggal. Pengangkutan. kerana tambang pesawat untuk ke Kota Kinabalu mahal. kebersihan. 7 011@Hak cipta JPNJ / 2016 [Lihat halaman sebelah SULIT . Lorong Tengah.04-7245688 Johor Bahru . makanan. Bhd. dan perhubungan. keriangan. No. kerana jarak serta tempoh bercuti yang berbeza.

SULIT 011 A B C D Pelancong dijangka akan ramai kerana tawaran yang diberikan amat istimewa. Pelancong bebas memilih destinasi yang diminati serta tawaran pakej yang menarik. Tempahan ke tempat pelancongan itu juga boleh dibuat melalui pejabat cawangan. Kebanyakan tempat pelancongan terletak di Pantai Barat Semenanjung Malaysia. KERTAS SOALAN TAMAT 8 011@Hak cipta JPNJ / 2016 [Lihat halaman sebelah SULIT .