You are on page 1of 18

1

Artiom Bonari

Final
fericit
.

tînarul a început sa îl împinga inspre uşă. dar. ca toţi bărbaţii. – Confucius Localul ne-a întîmpinat cu o muzică zgomotoasă şi un miros de fum de ţigară. ci atunci când te ridici după ce ai căzut. Era aproape plin. un final perfect după o muncă grea la universitate. doar că ei erau într-o stare avansată de ebrietate alcoolică. am început cu teme despre fete. dând de înțeles prietenilor săi să iasă să -l ajute.Un prieten a plecat să achite consumaţia şi.Colegul momentan şi-a cerut scuze. devenind globale precum religia. . subiectele discuţiilor se schimbă cardinal.agitaţi şi agresivi. dar totuşi am găsit o masă liberă.Tînărul era la fel cu prietenii.2 Capitolul I Cea mai mare glorie nu o dobîndești atunci când nu ești doborât niciodată. După două. Era o seară plăcută . spunînd că e îmbulzeala mare şi nu a făcut-o intenţionat. din greşeala a atins cu cotul un alt tînăr.După ce am comandat au început discuţiile. războaiele si sensul vieţii.sport si maşini.Îmi plăcea să analizez cu prietenii despre orice.deoarece sunt persoane culte și interesante.trei pahare.

cu prietenii mei.Eu lucrez. vrem să-I dăm o lecție. Zi după zi doar învățam.rapid am privit în jur.Au participat și câțiva din vizitatorii barului care au urmărit lupta noastră.eu dădeam vina pe zilele incolore ale toamnei și deficiența de evenimente interesante în viața mea.în orice caz dacă te răzgândești ne apelezi și vii.Destul de bine.Eu am ales să plec înapoi la cămin. . dar mai am un pic și finisez. .ne-au aplaudat și ne-au chemat la un pahar de vorbă ca să sărbătorim victoria.Mersi mult .Și ce? Îi vom lăsa să ne bată prietenul? Cine nu riscă.nu prietenilor ci mamei.au insistat colegii.Bună fiule.3 . .i-am spus eu agresorului – nu are nici o vină și chestiunea aceasta se poate rezolva pașnic.În final.nu totul e în ordine tu doar știi că eu mă culc târziu.Și de ce mă rog aș face-o .Te-aș ruga să nu o faci . căci mîine mă aștepta o zi de luni foarte încărcată.ajungeam la cămin. .am încă ceva treabă la economia practică.Buna seară mamă.spuse tînărul împletindu-și limba– m-a lovit și eu .voi anunța prietenii de aici că vei veni. .leam replicat.în Ajunul sărbătorilor de Crăciun.Terminându-l am luat telefonul să dau un sunet.s-a întâmplat ceva?Haide cu noi. Cu aceste cuvinte am ieșit cu toții afară.dar voi ramâne aici.ce mai faci nu te-am trezit? . citeam vreo carte și mă culcam. .tocmai am terminat un proiect pentru a încheia primul semestru. agresorii au fost învinși și înjosiți.Voi veni peste o săptămâna acasă.dar pentru noi ea a durat câteva ore. .te așteptăm cu drag acasă.Prietenii au încercat să mă înveselească puțin și să mă scoată în oraș la o plimbare dar eu am refuzat.A fost o bătaie foarte scurtă . nu câştigă.Sunt bucuroasă să aud asta Alex. Mornăind un răspuns m-am băgat cu nasul în carte.în ochii colegilor mei și înspre bătăușii care abia se țineau pe picioare. .Cum dorești. Atmosfera s-a încins momentan. iar noi ne-am ales cu vânătăi și cu mulțumirea sufletească.Colegul vinovat s-a uitat cu ochi holbați la mine.în caz că vom avea nevoie de ajutor la apariția unor conficte.apoi am hotărât să termin un proiect abandonat. Rutina zilnică m-a înghițit complet.la tine cum merge treaba la universitate? . .Ai înnebunit? – mi-a spus un alt coleg .Deja de o lună nu ieși.eu .mâncam.chiar dacă noi suntem cinci și ei doar trei ei sunt mai puternici și mai mari decît noi. în așa cazuri fiecare e pe cont propriu și rar când cineva contează pe ajutor.

cu toții eram bucuroși de această vacanță.Mulțumesc. Deschizând larg ochii am privit pe geam și am văzut cum cădeau fulgii de zăpadă.înainte ajutam și eu cu ce puteam și sunt mândru de ei și munca lor. Mama mereu își face griji de mine.în lini ștea abisală în care gândurile își găsesc odihna.noapte bună.4 . . voi fi precum o legumă fiartă la ore.Imaginația bogată cu care eram dotat de mic copil(mersi mult cărților pe care le-am citit și bunicilor mei care îmi povesteau diferite povești)mă ajută să creez o lume plină de fantezii și idealuri realizate.Noapte bună fiule.locul unde îmi pot ascunde toate tainele și îngropa secretele. Am socotit ninsoarea de un semn bun și așa a și fost. dacă nu . Somnul meu liniștit a fost oprit precum un automobil izbit violent într-un perete.Închizind ochii mă las dus de valul visurilor care încet mă ducea în împărăția lui Morfeu.Adesea nu adormeam deodată și începeam să fac planuri pe mâine sau să inventez o lume perfectă a Mea.zăpada era demult așteptată de noi.am apărat cu brio proiectul meu la care am lucrat mai mult de o lună.avem o mică afacere pe care părinții mei o întrețin de mulți ani.știe bine că sunt ocupat și ea tot nu prea are timp. Aruncând o privire la ceas mi-am dat seama.te voi apela deja când mă voi porni. Cosmosul meu personal în care jonglez cu planetele după placul meu.O lume în pace și armonie. căci am meritat-o. prefer să mă culc la unsprezece ca să mă satur puțin de somn.Intrând în cameră am început să îmi strâng bagajele.ai grijă de tine. că dacă nu mă culc imediat.a sunat deșteptătorul și sunetul strident momentan a distrus întregul vis.de obicei.asta mi-a ridicat dispoziția.era jumătate la unu.Nu am fost acasă de câteva luni și doresc să captez mai multe evenimente atît alături de familie cât și cu prietenii. Capitolul II Învățatul este asemeni navigării în amonte.În marea parte a timpului este ocupată cu munca.dar nu mă sună fiecare cinci minute să afle ce fac.colegii mei făceau același lucru.

strigând tare numele meu și alergând spre mine. nu ne-am văzut de un car de ani! – strigă Adrian tare la mine chiar dacă se afla la un pas distanță de mine. a treia variantă nu există. Sora mea mică a început să se acomodeze cu noua ei cameră. Deja de două ore mă tot suna prietenul meu cel mai bun să ies în oraș cu el. ceea ce el încerca să o facă. ba mai mult aproape întreaga cameră are deja nuanțe roz. -Salut frate. Ajungând în centrul orașului. și văd că și tu puțin te-ai schimbat. care deja era plină de jucării de pluș și păpuși de culoare roz. Era o observație foarte isteață. nu eram somnoros. îi plăcea să fie în centrul atenției. arăți de parcă nu ai dormit de o veșnicie. dar îmi închipuiam cum arăt după o săptămână în care am dormit doar câte 4-5 ore pe zi.5 avansezi ești tras înapoi Proverb chinezesc Drumul spre casă l-am parcurs foarte ușor. au trecut doar patru luni de când ne-am văzut ultima dată. Și totuși mă simțeam destul de bine.care abia a intrat în clasa întâi. nu prea mă simțeam bine în atâtea lucruri care deja mi-au iețit din comun.m-am salutat cu părinții și cu batrânul meu motan. -Dar de atunci multe s-au schimbat. nu prea am obiceiul de a mă uita în oglindă. Mi-am lăsat lucrurile și am ieșit cu grabă din odaia “roză” a surorii. straniu lucru să numești un ”prieten cel mai bun”. . eu cred că ori e ”prieten” ori „cunoscut”. -Salut . camera mea a invadat-o soră-mea. ba chiar aveam uneori momente când energia mă forța să fac ceva. am intrat în camera mea. el ma salutat ca de obicei. -Deci mai stăm mult afară sau cum? – mi-a reproșat prietenul dând de înțeles că are multe să-mi povestească – Am o surpriză pentru tine. Intrând în casă. capul lipsit de gânduri grele și emoții negative. asta atrăgea priviri stranii din partea trecătorilor. După ce am plecat să studiez.

am înțeles că toate întâlnirile și curțile acestea sunt doar o pierdere de timp. a făcut-o din timp căci cafeneaua era foarte aglomerată ceea ce nu-i de mirare căci e în ajun de Crăciun când toți studenții se întorc acasă. Nici să fac cunoștințe noi nu prea am timp. tu și peste hotare faci prietene noi. la început mi-a fost greu. . la ore mă duc cu mare plăcere.O cafea.Păi. . . am început să zâmbesc. în viață trebuie să fii flexibil ca să supraviețuiești. ai găsit vreo fetișcană cu care să stai serile târzii? . dar nu găseam ceva de ce mă pot agăța. jos pălăria. a fost un șoc pentru mine când am aflat noutatea aceasta. Un gând a trecut ca un fulger prin capul meu.6 Intrând în cafenea am luat loc la masa rezervată de el. am nimerit în grup cu niște băieți din nordul Moldovei și m-am împrietenit ușor cu ei. tu doar știi că eu nu pot sta singur mult timp.Să știi că sunt mulțumit din plin. sper că nu am greșit cu comanda. Dar stai să îți povestesc ce fete sunt acolo. Auzind asta. .Și cum.Deci cum îți par studiile peste hotare? De când ai plecat la București nu am mai ținut legătura. . nu văd de ce să nu o fac. . . căci ne povestesc niște lucruri într-adevăr interesante. ne plimbam cu prietenii noaptea întreagă.Îmi place. dar asta m-a făcut să am un pic de dubii. Ție cum îți merge la universitate? . . căci după cum eu țin minte cafeaua cam rar o bei fără un coniac bun. șmecherule.Hm.La început am încercat să fiu mai în pas cu plăcerile altor tineri. dar mai apoi am intrat în ritm și chiar iam depășit pe unii care se țineau buni. mergeam la diferite edificii de distracție. de cîți ani îl cunosc. vă rog.Ce să-i faci. Am chemat chelnerița și am dat comandă de cafea. Poate e doar paranoia mea căpătată din cauza insomniei. am început să analizez foarte rapid situația. Am lăsat gândurile tulburătoare deoparte și am început să discut cu Adrian. . de fiecare dată știa cum să îmi intre în voie.Nu îmi vine să cred că ai lepădat visul de a deveni un jurnalist pentru a face studii economice. dar nu m-am regăsit în aceste plăceri. m-am simțit cam straniu. nu cred că m-a chemat pur și simplu. o halbă de bere și un un pahar cu coniac pentru prietenul meu.

își sorbea sucul și se uita în masă ascultând discuțiile surorii sale.Sper să nu mă urăști că te-am adus aici. Era EA. . sau cum livram câte un buchet de flori din partea ta. – spunând asta.7 doar atât. . am alergat cu privirea prin ea și dintr-o dată am vazut încotro arată prietenul meu.Eu? – întreba Adrian zâmbind larg – Nici într-un caz.Știai că e aici? . M-am întors din nou ca să o văd. fata cu care eu m-am certat înca la sfârșitul verii și de atunci nu am mai văzut-o și nu am auzit nimic despre ea.Nu. și știi ceva. . Ea era cu sora și prietenul acesteia la două mese distanță de noi. .Ea știe că eu voi veni? – l-am întrebat puțin îngrijorat pe el. ochii verzi care sclipeau jucăuș cândva demult. Nu s-a schimbat deloc de când am văzut-o ultima dată. . te-am rugat să vii cât mai curând posibil și am rezervat anume masa aceasta din coincidență. o căldură plăcută mi s-a scurs prin vene.Așa m-am gândit că vei spune. și în final zâmbetul al cărui sclipire întrecea strălucirea soarelui. nu se uita în direcția noastră ceea ce însemna că nu ne-a vazut. am sorbit din cafeaua amară și am gustat coniacul care și-a desfăcut întregul buchet de arome și gust. eu doar întâmplător am aflat ieri că va fi cu sora ei aici. Au fost timpuri vesele. dar nu-i nimic vom face așa ca să afle. Părul ei șaten desprins cu care îmi plăcea mult să mă joc între degete. Rânjetul lui mi-a dat de înțeles că eu am fost o parte din plan bine pus la cale. Eu mai țin minte momentele alea când te ajutam să scrii pe asfalt numele ei la orele trei de noapte. ultima ta relație a dezbătut romantismul din tine. masa noastră era aproape de intrare și eu puteam vedea orice om din această odaie. vreau să vezi asta. . Eu m-am întors și am văzut sala plină de vizitatori. Zicând asta el arată cu halba în spatele meu.

nu înțelegeam ce vorbește. tenul ei perfect și ochii adânci precum oceanele.Poftim? Am întrebat eu uluit de cele auzite. căci știam sigur cine era. nu ne-am văzut de mult timp.dar ultimele cuvinte le-am auzit foarte clar. o furtună adevărată s-a lansat în interiorul meu. Ție cum îți merg treburile? . I-am salutat modest pe toți și m-am așezat pe scaunul vizavi de EA. deodată am simțit cum cineva parcă m-ar arde cu privirea în ceafă. a făcut-o intenționat ca să le capteze atenția ca eu să pot începe discuția cu EA. Cu greu m-am ridicat de pe canapea și am început să îmi mișc picioarele pline de plumb înspre masa lor.8 Terminând halba cu bere a plecat în direcția ei. . . Ochii care păreau puțin șocați să mă vadă și care mă analizau serios la moment. îi dă mâina prietenului Tatianei și arată spre mine. .Acum o puteam vedea și mai bine. Mă străduiam să nu privesc în direcția lor și doar îl urmam pe prietenul meu. S-a adresat la Tatiana și prietenul meu. Emoțiile mă dădeau de gol. dar simțeam cum îmi tremură uneori vocea.Bună Alex. nu aveam putere nici dorință. de parcă eram paraliza. -…Ei vor să venim la dânșii. Mă uitam la el întorcându-mă puțin în direcția lor. Trei metri păreau a fi cincizeci. iată el se salută. Adrian o cunoaștea și pe sora ei -Tatiana și într-un fel s-a apropiat să se salute cu ele. nu aveam putere să mă întorc să văd cine se uită așa de forțat la mine. Cu viteza luminii m-am întors la loc și am început să privesc pe fundul ce știi de cafea încercând. dar totodată capul meu fierbea de idei și gânduri. Adrian s-a întors și îmi spunea ceva. ce mai nou la tine? – mă străduiam să vorbesc ferm și calm. haide să mergem. ar fi nepoliticos să plecăm acum. Într-un moment am auzit un sunet. da a trecut mult timp. -Ne-au invitat la masa lor. mi-a luat o veșnicie să ajung în fața lor. îmi venea să mă prăvălesc în acel moment până Andrei nu a început discuția. Cum neam așezat s-a iscat o pauză incomodă care mă presa psihologic.Salut Elisa. să văd cu ce se aseamănă zațul rămas pe fund. învăț la Universitatea de stat de medicină și farmacie din capitală și acum am venit să îmi vizitez părinții cât timp sunt în vacanță.

Nu toate. .am spus eu cu o dorință ascunsă. o fi oare alcoolul de vină sau e acel sentiment plăcut pe care nu l-am simțit de multă vreme?! Chipul ei mă hipnotiza și îmi stârnea fragmente de amintiri plăcute petrecute alături de ea. Ea a zâmbit și s-a uitat direct în ochii mei. Este ciudat cum obişnuinţa modelează gusturile şi ideile.Au fost.e din cartea ta preferată. eu la fel am revenit acasă ca să îmi petrec vacanța alături de prieteni și părinți. mereu îți plăcea să înveți ceva nou. Întregul imperiu construit în câteva secunde a fost distrus de un singur cuvânt.. . eu cred că schimbările sunt mereu spre bine. . nu îți pare? . „La răscruce de vânturi” a lui Bronte. . dar întrebarea e cum ai ajuns tu. Eu am încercat să înțeleg ce dorește să îmi spună prin acest gest. . ea discuta cu mine fără nici un pic de sarcasm și dispreț..Poate. Asta m-a încurajat un pic și am început să discut de parcă aș face-o cu un vechi prieten ci nu cu persoana pe care o iubeam în taină. . .Învăț la Academia de Studii Economice. și am început să primesc plăcere să învăț acolo.9 Eram puțin șocat dar totodată plăcut surprins.Pentru? Un cuvânt. țin minte cum o citeam împreună serile calde ale verii. e cam comică situația.Ne mai vedem. un umanist. .un singur cuvânt m-a doborât de pe scara de siguran ță și am căzut fără a avea nici un argument. mă uitam în ochii ei și simțeam cum ceva începe să mă topească pe dinăuntru.Da au fost momente foarte simpatice. eu sper. la economie. mă bucur că îți urmezi visul și ai ales să înveți unde ai și dorit de mult timp.Asta o știu..Nu mă miră faptul. . În acest moment Tatianei îi suna telefonul și cerându-și scuze s-a pregătit să plece.

Khalil Gibra(flozof arab) Vacanța de iarnă a trecut foarte rapid. Noaptea întreagă . dar am petrecut mult timp cu plăcere alături de prietenii mei și familia mea.lăsându-mă la masă cu Adrian. am plecat înapoi la universitate.10 Luîndu-și rămas bun.au plecat. . mai trist poate? . era cam straniu. Capitolul III Există un spațiu între imaginația și realizarea omului care poate f traversat doar de dorul lui. După seara când am văzut-o pe Elisa. am început să mă simt altfel. . dar am preferat să cred că e doar temporar și îmi va trece. căci un asemenea regim pe timp de învățat mă va distruge rău. dar somnul începu puțin câte puțin să dispară din via ța mea. mă simțeam altfel. totul mergea ca pe roate. iar somnul s-a scurtat până la 4 ore pe noapte. .A scos de după spate o sticlă de alcool scump și două pahare – Avem o seară întreagă să discutăm și să te clarifici în gânduri.Mă simt aiurea dacă e să nu mint. M-am speriat la început. de parcă vorbeam cu ea pentru prima dată.Uite-mă.am și venit ! – Se uita vesel la mine cu un zâmbet de la o ureche la alta . pofta de mâncare a dispărut. Prima săptămână a noului an a fost superbă. demult nu am stat așa de îngândurat. stai aici vin îndată. Am rămas de unul singur cu gândurile mele.E clar frate .Cum a trecut totul? Am văzut că ai discutat cu ea. ca să încep un an de învățământ.

vreau să vorbesc cu Ea ca să înțeleg ce simt. uneori îmi permiteam să absentez mintal de la lec ție. Fluxul meu de imagina ție a fost brusc oprit de un cuvânt din trecut – „Pentru?”. mă simțeam plictisit și am început să ascult muzică la căști. uneori lipsite de legătură. Pornind playerul la volum maxim am început să visez cu ochii deschi și sub cântecele lui „Radiohead” și „Alternosfera”. am stat șocat pu țin timp și am început să caut motive pentru care să încep din nou să comunic cu Ea. un gând care mi-a accelerat pulsul și m-a încălzit suflete ște. ajungeam la aceea că dimineața când suna de șteptătorul nu îmi puteam da seama dacă am dormit sau dacă toate ideile mele mi s-au părut doar un vis. Ajungând la cămin am început să gătesc ceva de mâncare. Mă gândeam la Ea. Au mai rămas încă trei ore de lecții. Am stat tăcut ascultând muzică tot restul lecției. lumea mea ideală s-a transformat într-un haos total. asta demonstra și unele priviri stranii adresate mie din partea profesorilor sau chiar a colegilor. Am decis să o găsesc pe Elisa și să o provoc la un dialog. Motive au fost foarte puține. Am început să practic gătitul acum trei ani și acum am o experiență oarecare. prietenilor mei le place când gătesc și mie deasemeni îmi place să le văd ochii bucuroși că astăzi se vor sătura de mâncare. Îmi plăcea să creez. dar după ce au aflat că am studiat la profil uman spuneau ceva de genul ”Acum ne este totul clar. m-am prins că mă uitam la un geam circa jumătate de oră fără ca să mă mi șc. la trecutul care ne unea cândva. e o persoană visătoare și creatoare”. Profesorii au spus că gândesc extrem și prea tare mă complic în cazuri simple. m-am gândit să gătesc o bucată de carne de porc în vin roșu cu multe mirodenii. un gând care a trecut prin mine precum un fulger și s-a oprit direct în cap. În timp ce găteam la bucătărie mai apăreau studenți care tot preparau ceva sau pur și simplu ademeniți de mirosul magnific de carne . sentimentele rămase după ultima noastră discuție m-au tulburat rău. În timpul unei ore. aventurismul meu s-a stins precum o pară de foc. doar că gândurile nu se mai puneau în rând logic ci săream de la o ideie la alta. îmi imaginam cum va decurge dialogul nostru. vroiam să fie totul perfect. dar mă simțeam bine în acest circuit de cifre și simboluri matematice. la chipul ei fermecător. Dimineața și la ore mă simțeam totuși odihnit.11 îmi veneau diferite idei și gânduri ridicole.Mi-a venit o ideie. bucătăria la cămin e un loc decent și simplu dar mie îmi era de ajuns ca să pot prepara o mâncare gustoasă.Da. oricum subiectul de azi îl voi găsi la oricine din colegi.

am uitat că Ea duce un jurnal de foarte mult timp.Nu. .Tocmai am terminat orele și mă gândeam să fac ceva. să citesc printre rânduri și să înțeleg scopul planului Ei.Salut Alex. .Da. părea prea bine ca să fie real. dacă nu ai șters-o desigur. . Dar pentru ce? . Tu ce mai faci? .12 prăjită. cum a trecut vacanța? . Eram atent însă să nu mă iau cu joaca și să rămân fără vin. A fost un mesaj de la Elisa. eu însa m-am apucat să navighez puțin pe internet. După o cină gustoasă. În momentul când deja vroiam să mă iau de ore am primit un mesaj. desigur. deranjez? Am rămas uimit de ceea ce am văzut. asta mă făcea mai sigur în ceea ce fac și îmi aducea aminte de casa unde găteam împreună cu părin ții. căci uneori o mai reciteam în momente de nostalgie.Îmi poți transmite copia la conversația noastră. luam o gură de vin roșu. prietenii mi-au mulțumit cu aceea că au spalat vesela în locul meu. . M-am luat în mâini și am început să îi tapez răspusul. doar atât. După ce i-am trimis imaginile cu dialoguri am discutat înca mult timp. Cu ce te pot ajuta? .Vacanța a fost super. Jurnal. discutam ca niște vechi prieteni. dar una ca asta m-a bucurat. am să ți le transmit în jumătate de oră. Nu am șters conversația noastră.pe care vroiam să îl adaug în final la carne. sau completarea cărnii cu mirodenii. mă poți ajuta cu ceva te rog ? Asta a fost șansa mea să îi arăt că îmi pasă puțin de ea și nu am ezitat mult.Cum la tine.Vroiam doar să transcriu ceva în jurnalul meu personal.O secundă. m-am gândit că poate Ei îi e mai u șor să îmi scrie ce . Dar ceva îmi spunea că nu e pur și simplu o cerere pur prietenească și încercam să găsesc subtexte. Am fost gata să aud orice . După fiecare acțiune. sigur. . deloc. orice poruncă sau cerere ieșita din comun. gen: tăiatul legumelor. eu învăț.

.Salut! – aveam emoții și salutul meu a sunat ca un strigăt. Zi de zi după ore discutam cu Elisa. m-am îndreptat spre Ea. . Timpul a trecut rapid.mi-am petrecut vacanța peste hotare împreună cu surorile mele și acum din nou m-am apucat de studii.Nu mi-ai răspuns ieri și m-am gândit să te vizitez eu. Iarăși mi-a venit o ideie. vroiam să o întâmpin când ie șea din clădire. Ea a lăsat mesajul citit fără răspuns.s-a speriat când m-a văzut și s-a uitat cu ochi mirați la mine. urând-ui noapte bună. fiindcă în ochi îi pot citi gândurile și zări sufletul. Am adormit luând toate gândurile și emoțiile cu mine în vis. Am rămas confuz pentru un moment. ghinion însă că nu am reușit să i-au măcar un buchet de flori.am adormit și nu am reușit să îți răspund – mi-a răspuns cu dezgust și a făcut o față nemulțumită – și te-aș ruga să nu mă mai săru ți fără permisiunea mea.Nimic deosebit.dar am continuat discu ția în timp ce mergeam pe trotuar. -Deci nu ne-am văzut de mult timp. După ore am plecat la universitatea ei. nu am mai dormit asemenea de aproape o lună. dar am soluționat problema luându-i o ciocolată.întinzând ciocolata. aveam emoții de parcp mă duceam la primul nostru „rendezvous”.nu prea am timp să mă implic în altceva.ceva nou la tine? . cui nu i-ar placea ciocolatele? Am zărit-o de departe cum ieșise din universitate. Am dormit foarte bine. și nici nu mi-am dat seama că deja e foarte târziu și ar fi bine să mă culc. Întrebând-o dacă va putea să iasă mâine după ore la o cafea.Scuze.să o găsesc și să o provoc la un dialog viu. căci pe rețeaua de socializare nu îi pot vedea ochii.Unica la ce m-am gândit a fost că ar părea cam nepoliticos să o întâmpin cu mâinile goale. pînă seara târziu tapam mesaje uitând de timp și ore. m-am săturat de somn și eram foarte energic și cu o dispoziție perfectă.asta e pentru tine apropo – am spus eu. știam că nu voi putea adormi până nu văd răspunsul și totu și am făcut-o. .13 gândește decât să îmi spună în față.la un moment o ideie fulger mi-a vizitat creierul și am sărutat-o pe obraz pur prietenește. . M-am pus pe gânduri din nou. am stins lăptopul și m-am pus la somn.Bună. . .

Greșeli?Greșelile le-ai făcut tu!Ți-am oferit totul și totuși ai plecat. .trebuie să risc și să mă destăinui în fața ei.Ce spui să ieșim într-o zi la o cafea?Vreau să mai discut cu tine.Acum nu vreau să mă mai întorc la ce a fost. Cuvintele ei ajungeau adânc în sufletul meu lasând răni și cicatrici.Eu mă uitam în ochii ei ca să în țeleg ce î și dore ște cu adevărat. Curajul este graţie sub presiune.Îmi pare rău că am fost naivă și proastă.eu te rog să revizuim totul doar.Găsește-ți altă fată cu care vei fi fericit.La revedere – a spus Ea despicat și a plecat.iar de mine te-aș ruga să uiți. . Nu știam ce să fac.Ea așteapta reacția mea.căci când Ea zâmbește îi zâmbesc și ochii. Am început puțin câte puțin să mă disper.De ce gândești atât de negativ.să ne revedem greșelile care le-am facut.Vreau să înțeleg ce simt pentru tine. A trecut ceva timp.și știi asta foarte bine. Mie nu îmi oferă asta plăcere deloc. Cred că unul din cele mai mari riscuri în viață este să nu ai niciodată curajul să riști.Pentru ce? Dacă dorești să îmi spui ceva spune-o acum. .Te rog să mă uiți.și am spus cuvintele „Te iubesc”fără să le cunosc sensul lor adevărat.buzele ei fragede al căror zâmbet mă înnebune ște.Eu nu vreau ca tu să suferi așa.mintea mea aflată și ea în abisul pănicii îmi dădea variante de dialog dar eram speriat și nu știam ce să aleg. . . . Știi?Bărbații se întorc întotdeauna iar femeile pleacă pentru totdeauna. Ăsta e momentul.și mă gândeam că și tu ai dori să începem totul din nou.Ce a fost a trecut. Cred că ambii nu am observat că din cauza acestui dialog ne-am oprit din mers și ne uitam ambii unul la altul.mereu îmi plăceau ochii ei.sunt adânci.nu îmi ești indiferentă.iar eu stăteam și o admiram. .Admiram cum soarele de iarnă îi pătrunde în părul ei șaten și juca în umbre ciudate.așteapta să bat cartea scoasă de Ea în această partidă…problema e că ea a scos Asul.misterioși și plini de emoții.ori acum ori niciodată.Te rog să nu visezi în gol.14 .găsește-ți o altă persoană.

15 Eu am rămas singur. Însă nimic.Sunt precum „Micul Prinț” al lui Antoine de Saint-Exupéry.Am rămas singur.Am mai stat câteva fracturi de minute în acel loc.m-am calmat și am plecat spre cămin. .nu aveam chef de nimic. Nu am mâncat nimic întreaga zi.într-o lume plină de oameni. Nu poţi fugi de tine însuţi. Absolut nimic.urmărind-o doar cu privirea până când silueta ei nu a dispărut în mulțime.Nu știam ce să fac în acest moment.singur pe o planetă uriașă. Geografia e neputincioasă faţă de ceea ce te ţine legat. Nimic.îmi imaginam dialogul nostru din nou și din nou încercând să îmi închipui cum ar fi dacă aș schimba ceva.

Noaptea.după amiază citeam.intolerabil de jignitor era faptul că îmi părea atât de aproape și totuși la mii de verste distanță. Câteodată stau treaz în timpul nopţii şi mă întreb.” Ziua întreagă eram ocupat.noaptea este mama gândurilor și lumina poeților.Am lăsat ideea cu alcoolul și am început să citesc cărți.Întregul vis eu sunt supus încercării de a ajunge spre Ea.am uitat însă că demonii mei știu să înnoate.Și totuși timp pentru depresie s-a găsit.Încercând să îmi înnec demonii înteriori în alcool nu înțelegeam de ce totuși mă mai simt atât de aiurea.Nu am dormit normal de circa câteva luni.am ajuns la o simplă ideie:Cel care lucrează 12 ore pe zi. Visam ca mai înainte . şapte optimi sunt ascunse sub apă. „ si „Nu există prieten mai loial decât o carte.un univers perfect doar cu o simplă schimbare.și peste o lună începe sesiunea de vară.sau doar par a fi.ascultam muzică și găteam.nu prea are timp pentru depresie.în acest univers a reapărut o persoană. Îmi place să citesc foarte mult.16 Capitolul IV O mare durere să iubești.Cum spunea scriitorul meu preferat -Ernest Hemingway :” O carte bună este precum un iceberg. Ion Luca Caragiale Sunt viu. o mare nenorocire să scapi de această durere. "Unde am greşit?" Apoi o voce îmi spune. "O să ne ia mai mult de o noapte". . Noaptea mă ocupam cu cea mai preferată ocupație a mea:Visam.norocul lor.pînă la amiază învățam.o lume ideală.

e cu un cap mai presus decât ceilalți. Voi încerca să uit orice moment din trecut.voi întâlni și alte fete. Un proverb vechi spunea:Cine poate să uite trecutul.niciodată să nu e bine să cerşeşti iubire.nu vroiam să știe că sufăr după Ea.voi petrece timpul ca înainte.sentimentele au ars.mesajele s-au scurtat.timpul a trecut.expir fumul împreună cu gândurile negre care s-au adunat de ceva timp.Ceva mă oprea să îi dau un sunet sau să îi scriu măcar un mesaj.voi arde câte o foaie din cartea amintirilor noastre până nu va rămâne decât o grămadă de scrum dusă de vânt în direcții necunoscute.Noi cu toții avem pânze.știam că nu are nevoie de mine și că un mesaj sau un sunet nu o să mă salveze din oceanul disperării în care mă scufundam zilnic tot mai mult și mai mult.i-am zărit silueta mlădioasă în fumul țigării.Nu am m-ai încercat să o contactez.peste ceva timp voi privi la Ea ca la un trofeu pierdut.și știu căci chiar dacă doare .ce-i drept nici bine nu a făcut. Înainte discutam ziua întreagă.Acum. Voi încerca să o uit.toate încercările mele de a o uita sfârșeau până la prima clipă liberă care o aveam.o planetă de care aș putea avea grijă sau aș fi putut.isteț.mesaj după mesaj și sunete durabile. Fericirea la oamenii inteligenţi este cel mai rar lucru pe care-l ştiu.Creierul și inima de parcă au complotat împotriva mea. Ea a avut dreptate. Vreau să devin acel care mă visez noaptea:nepăsător. .voi încerca să văd soarele în zilele ploioase.și ultimile stări melancolice.singurătatea nu i-a făcut nimănui nici un rău.acum îmi vine tot mai greu să îi scriu măcar ceva.Zeci de foi de dialog pe zi.îmi apărea ca o stafie chipul ei peste tot.dar ne-am agățat de ancoră.Poate e chiar mai bine asa.17 Nici ziua gândurile nu mă lăsau în pace.un miracol.nu se merită să ne întoarcem în trecut.Va trece timp. Am ieșit la geam să fumez ultima mea țigară.Înainte primeam plăcere de la mesajul ei de „bună dimineața”. Trandafirul meu preferat din această grădină a lumii.rază de soare – zâmbetul ei sclipitor. Acum nu vreau să transform dialogul nostru într-un interogatoriu.îngândurat și trist.

.un solitar.soarele îmi încălzea fața.totul era mult mai simplu.18 Am privit pe geam și am observat cât e de frumos afară. Voi fi.eram gata să cred că visez.. Voi fi ceea ce sunt.lumea nu mai părea incoloră.aerul era atât de curat..începeam o viață nouă.