You are on page 1of 8

11. Aspecte etice ale urgentelor medicale in medicina dentara.

Aspecte etice in medicina dentara estetica si estetica medicinii
dentare. Plata actului medical. Etica onorariului in medicina
dentara. Tratamentul gratuit

George Cristian Curca MD, Ph.D.
Prof. de medicina legala si etica medicala
Discipl. Medicina legala si Bioetica, Facultatea Medicina UMFCD

Urgenta medicala se considera a fi infectia. Aceasta datorie de ingrjire este cel mai bine exprimata in Codul Deontologic al profesiunii. Intrucat medicii dentisti pot avea castiguri din recomandarile lor profesionale. sangerarea si durerea. Pe aceasta baza este chemat sa aduca servicii medicale celui aflat in suferinta. (2) Profesia de medic dentist nu trebuie practicata ca o activitate comerciala. Aceasta contradictie nu trebuie insa sa aduca prejudicii asupra pacientului. situatie in care interesele lor personale sa se intersecteze cu interesul pacientului. 8 Medicul dentist angajat in una dintre formele de exercitare a profesiei nu trebuie sa accepte un contract care prevede retribuirea bazata exclusiv pe norme de productivitate sau alte dispozitii. Art. Prin natura lor aceste compensatii implica existenta unor forme lucrative prin care plata acestor servicii sa fie legala.• • • • • • Poate fi medicina dentara deopotriva o activitate lucrativa si o profesie medicala? Orice medic dentist este medic inainte de toate. . care au drept consecinta afectarea calitatii actului medical. Art. fara contributia reclamei de orice fel. medicii dentisti devin si ei insisi beneficiari ai recomandarilor si abilitatilor lor aflandu-se intr-o dualitate de agent producator de servicii precum si de beneficiar. ei se pot afla uneori in conflict de interese. Intrucat ei pot avea prin natura activitatii castiguri financiare. Practica medicinii dentare implica insa compensatii financiare pentru serviciile profesionale medicale atat cu privire la plata materialelor folosite cat si a expertizei profesionale. 29 (1) Reputatia medicului dentist trebuie sa se sprijine doar pe competenta si demnitate. Beneficiarii recomandarilor si abilitatilor lor sunt pacientii.

pdf]). respectiv cel mai bun interes al pacientului. Art. este intotdeauna luat in considerare si deservit prioritar in fiecare caz. asistenta medicala putand fi chiar lipsita de plata. (2) Este interzisa reducerea onorariilor in scopul atragerii clientelei. Astfel riscurile pacientului ingrijit vor fi minime ceea ce presupune atat respectul fata de persoana pacientuliu cat si o analiza corecta a riscurior si beneficiilor diin perspectiva beneficentei si non-maleficentei si a pastrarii independentei profesionale. Art. 9 Medicul dentist nu trebuie sa efectueze tratamente si/sau sa formuleze prescriptii medicale in domenii care depasesc competenta sa profesionala. (3) Medicul dentist poate acorda si ingrijiri medicale gratuite. Daca interesele pacientului. . nivelul sau de castig nu mai reprezinta un astfel de criteriu. sa isi apere reputatia sa si a corpului medical.• • • • • • • Art. Mai mult in urgente. [http://acd. atunci profesiunea poate coexista etic intr-o structura lucrativa. Art. fata de un caz sau altul. in exercitarea celei mai bune asistente pe care poate el sa o furnizeze prin abilitatile ori capacitatile lucrative ale practicii sale si in respectul fata de colegi care. Nivelul de castig al medicului dentist nu trebuie sa fie baza de consideratie pe care medicul dentist isi constituie deciziile sale profesionale.org/PDF/Ethics_Handbook_for_Dentists_(s). 13 (1) Este indicat ca medicul dentist sa prezinte pacientului in prealabil un deviz estimativ. se pot afla in pozitia optima de a acorda ingrijire medicala calificata spre implinirea celui mai bun interes al pacientului (American College of Dentists. 7 Medicul dentist nu trebuie sa accepte exercitarea profesiei in conditii susceptibile de a compromite calitatea actului medical si securitatea pacientului. 21 Medicul dentist nu trebuie sa expuna pacientul unui risc nejustificat in investigatiile sau actele terapeutice efectuate. Pe de alta parte calitatea redusa a unor materiale trebuie sa il determine pe medicul dentist de a le evita spre a putea sustine interesul pacientului sau si sa nu compromita calitatea actuli medical si securitatea pacientului. Respectarea competentei profesionale ii va permite mediculi dentist ca sa se situeze intotdeauna in prelungirea intereselor pacientuliu. Posibilitatea pacientului de a plati serviciile medicale datorate constituie o consideratie in recomandarile medicului.

• Pacientul va fi informat cu privire la beneficii. . Impreuna riscurile. sa I le comunice si sa asculte pacientul atunci cand acesta isi manifesta valorile si preferintele. riscuri. Pentru ca pacientul sa poata sa delibereze. medicul trebuie sa ii prezinte optiunile profesionale.• Ce este “cel mai bun interes al pacientului”? • Este acea decizie profesionala in care medicul dentist ia in considerare cu prioritate valorile si preferintele pacientului. coturi. beneficiile trebuie balansate si vor constitui decizia sa profesionala. tratamente alternative cu avantajele si riscurile lor. • Doar astfel medicul va putea servi “cele mai bune interese ale pacientului sau” iar el este dator sa ii explice pacientului aceasta. • Atunci cand aceste preferinte vin in conflict cu recomandarile mediculi. complicatii. Pacientul sau este inainte de toate un bolnav sau o persoana in nevoie de asistenta medicala si doar finalmente un client dupa cum el este inainte de toate un medic si doar finalmente prin natura activitatii sale lucrative un antreprenor. medicul trebuie sa isi apere independenta profesionala si sa nu uite ca practica medicala dentara nu se realizeaza pentru castigul material ci pentru binele pacientului. prognostic pe termen scurt si lung.

ACD. altfel spus cum pune medicul dentist in practica expertiza pe care o are. Corectitudinea actiunilor sale. implinirea celui mai bun interes al pacientului si calitatea executiei sale vor fi intotdeauna deasupra oricaror altor consideratii si ele vor justifica apelativul profesional in raport cu activitatea sa medicala. Profesionalismul incorporeaza comportamente si obiceiuri pozitive de conduita. [http://acd.org/PDF/Ethics_Handbook_for_Dentists_(s).pdf]). decizie. actiune. si perceptie solidare cu cele ale restului corpului profesional.Ce inseamna profesionalism in practica medicala? A fi un profesionist inseamna inainte de toate a fi membru al unei profesiuni (si prin aceasta sa manifesti apartenenta la corpul profesional national al medicilor dentisti prin care se dobandeste licenta de practicadeopotriva cu obligatiile de a respecta Codul Deontologic al Medicului Dentist ca norme etice egale pentru toti-) Dincolo de a fi membru al corpului profesional. are un comportament si un cod etic care nu numai ca I lrecomanda ca pe un profesionist demn si onorabil dar transfera incredere asupra pacientului cu privire la competenta sa. un profesionist care isi respecta si onoreaza calitatea dobandita are calitati ce il identifica ca pe un profesionist: • manifesta respect fata de fiinta umana • manifesta competenta • manifesta integritate • va gandi si va actiona astfel incat prima sa grija sa fie serviciul profesional pe care il pune la dispozitie care va prevala intotdeauna asupra prestigiul propriu ori a castigului personal si al profitului. . veracitate prin care respecta adevarul in toate situatiile. Profesionalismul include atat expertiza (metoda. rezultatul) cat si etica activitatii. (American College of Dentists. Un profesionist dincolo de integritate. sinceritate. tehnica.

Dincolo de expertiza in sine caracterizata prin competenta . . A fi profesionist inseamna a fi altruist in oferirea calitatii serviciului care poarta semnatura grijei pentru implinirea standardului auto-impus indiferent ca finalmente va fi platit sau neplatit. cunoastere. abilitati si judecata de specialitate pentru a duce la bun sfarsit o activitate anumita.Profesiunile si profesionistii dau prioritate in activitatea lor (profesionala) binelui celui pe care il deservesc si autodeterminarii acestuia (consimtamant informat). profesionalismul inseamna si calitatea comportamentului si caracterului care insoteste in exprimarea sa expertiza spre beneficiul celui caruia ii este util si deasupra oricaror consideratii privind propriul interes.

http://acd. Relatia medic-pacient: respect mutual 3. Competenta 5. Clientul nr.8 tipuri de obligatii ale profesionistului medic dentist [ACD. Valori etice centrale: valorile etice deontologice din interiorul profesiunii 4. 1 : pacientul catre care se indreapta expertiza 2.org/PDF/Ethics_Handbook_for_Dentists_(s). Relatia cu colegii din perspectiva obligatiilor profesionale ca intre profesionisti 7. Relatia medicului cu societatea din interiorul grupului profesional sau din afara lui 8.pdf] 1. Binele pacientului prioritizat dar fara a a avea absoluta prioritate (staruinta pentru independenta profesionala) 6. Integritate si educatie continua profesionala (autoperfectionare) .

Cu toate acestea problematica estetica apare din ce in ce mai solicitanta in practica medicala dentara si ea ridica probleme etice si legale. dezamagire a pacientului ori riscul de esec este mai redus. sociale. posibilele complicatii ori cauze de esec. . 323-4 passim. 318-20.com/news/the-ethics-of-cosmetic-dentistry-beneficence-beauty-orbucks/1000389386/?&er=NA. Consimtamantul informat este obligatoriu. chiar binele individual pot fi confuze ori modificate in societatea moderna si de aceea medicul trebuie cu atentie sa isi ghideze actiunile din interiorul eticii medicale si a codului deontologic. Lewis N. riscurile si beneficiile.39(5):313-6. Djemal S. cu atat cresc riscurile. membrii cu toti ai colegiuliu medicilor sunt repere importante profesionale in acest tip de practica. Ethical marketing in'aesthetic' ('esthetic') or'cosmetic dentistry'... Faith. Pastrarea si promovarea sanatatii orale primeaza si defineste medicina dentara ca pe o profesiune medicala nobila integrata in tr-un context social foarte important cu atat mai pregnant cu cat numarul persoanelor in varsta creste. Este foarte important ca pacientul sa inteleaga limitarile si consecintele tratamentelor. Cu cat mai multa. 2010] • Recomandarile colegilor cu experienta si a profesorilor. Part 1.oralhealthgroup. 2012 Jun. Standardele frumusetii. Medicul trebuie sa identifice grupul acelor pacienti care solicita interventiile dar deopotriva manifesta asteptari nerealiste de la procedura cosmetica si sa incerce sa ii transmita nivelul realist de asteptare sau s renunte la a-I avea drept pacienti: cel mai bun interes este cel pe termen lung al pacientului si medicul trebuie sa isi aduca concursul spre a fi atins [Kelleher MG. beauty or "bucks"? http://www.• • • Medicii dentisti cu experienta stiu urmatoarele: cu cat mai putina cosmetica dentara cu atat mai mic riscul de litigiu. frumusete (reparatie cosmetica) sau avantaje materiale? Medicul dentist trebuie sa un profesionist si avand integritate sa pastreze etica si onoarea profesiunii. The Ethics of Cosmetic Dentistry: Beneficence. [Karen E.] • Etica cosmeticii dentare: beneficenta (corectare a unei disfunctionalitati si a reprezentarii ei psihice). Inainte de orice este esential a evalua avantajele si deavantajele. Dent Update.