You are on page 1of 2

Interviste me Dritero Agollin

Dritëro Agolli, është një nga personalitetet më të shquara të letërsisë shqipe. Është poet, prozator,
publicist dhe kritik. U lind në vitin 1931, në Menkulas të Devollit. Mësimet e para i ndoq në fshatin e
lindjes, kurse ato të mesme, në qytetin e Gjirokastrës. Në Leningrad, të Bashkimit Sovjetik, ka
mbaruar studimet e larta për gazetari. Pas mbarimit të këtyre studimeve, ka punuar një kohë të gjatë
në redaksinë e gazetës “Zëri i popullit”. Për 15 vjet me radhë, ishte kryetar i Lidhjes së Shkrimtarëve
të Shqipërisë. Krijimtaria e tij letrare dhe publicistike, është shumë e pasur. Ai me krijimtarinë e tij,
letërsinë shqipe e ka prezantuar denjësisht në aspektin global. Vepra e tij është e përkthyer në disa
gjuhë të botës.

-JU JENI NGA POETET ME TE DASHUR PER LEXUESIT. SI E NDJENI
VETEN PARA LEXUESVE TUAJ?
Me pelqen te bisedoj, te jem mes lexuesve te mi. jam bir fshatari, kam lindur
ne fshat dhe jam I lidhur me token time, gjelberimin dhe ajrin. Kjo me ben
krenar. Me kane frymezuar ne krijimtarine time si bujku dhe bariu, malesori e
fusharaku. Shtyllat e forta ku mbeshtetem jane njerezit e thjeshte me hallet
dhe gezimet e tyre. Ata jane gjithnje me mua dhe kjo me bent a ndjej veten
mes tyre.
-NE GALERINE E PERSONAZHEVE CILI MBETET ME AKTUAL PER JU?
Personazhet e mi jane te shumte, te qemtuar nga jeta e perditshme. Disa I
kane rezistuar kohes e disa jo. Ai qe ndeshet edhe sot eshte Zyloja. Sot ka
shume Zylo te paafte t’i rendojne vendit te punes, behen pengese per
progress dhe duhen zevendesuar.
-JU JENI POLITIKAN. A I KENI REZISTUAR POLITIKES?
U futa ne politike me idene te kontribuoja per te miren e vendit dhe
demokracise. Jam zhgenyer nga politika. Jane te pakte ata politikane qe
bejne politike te ndershme. Si gjithe popullit dhe mua me vrasin syte ata
politikane qe vetem flasin e nuk bejne vepra ne dobi te popullit.
-CILI ISHTE KONTAKTI I PARE QE JU PATET ME LETERSINE, POEZINE,
ME ATE QE DO TE BEHEJ ME PAS JETA JUAJ?
Kontakti im I pare, si kudo ne Shqiperi ishte me folklorin, me kenget
popullore, qofte te kenduara, qofte edhe te lexuara.
-CILA ESHTE FRIKA ME E MADHE E SHKRIMTARIT KUR IKIN VITET?

Ishte nje kenaqesi shume e madhe te flisje me ju . Keto e vrasin ate. frika me e madhe e shkrimtarit eshte dembelizmi dhe indiferentizmi. -A SHIHNI NJE TE ARDHME PER LETERSINE BASHKEKOHORE? Jam optimist.Kur kalojne vitet. -E KENI KRITIKUAR DRITEROIN SHKRIMTAR? Ka ndodhur disa here. per familjet tuaja. -CFARE MESAZHI U JEPNI TE RINJVE? U them me zerin lart: “ Aftesohuni. behuni te ditur. Kur ne filluam s’na perfillte njeri. Po keshtu ka qene dhe letersia pas clirimit. te afte qe te kontribuoni per atdheun. Sigurisht qe duhet kohe t’I imponohesh te lexuarit. per te zevendesuar denjesisht ne politike ata qe nuk shkeputen dot nga politika e vjeter”. por ka zera ne poezi e proze qe do te ecin. Faleminderit per kete interviste Zoti Dritero . . -KU ESHTE I PRIRUR INTERESI JUAJ SI LEXUES? Interesi im si lexues eshte tek librat me kujtime ose historite e lashta. Duhet vetem te punojne me thelbin e shoqerise sone.