ČAROBNJAK IZ OZA

ime i prezime: Jelena Tomić
broj indeksa: 530-2015
semestar: drugi
predmet: Dječja književnost

Odsjek za rani i predškolski odgoj
Filozofski fakultet
Sveučilište u Splitu

29. travnja 2016.
Sažetak:
U seminarskom radu obrađuje se fantastična priča Čarobnjak iz
Oza. Glavni lik je djevojčica Dorothy koja sa svojom družinom
proživljava avanturu u zemlji Oz. Iznesena je bilješka o piscu,
kratki sadržaj, karakterizacija likova te simboli koji se kriju u
samom djelu i imaju prekriveno značenje.
Ključni pojmovi: fantastična priča, sekundarni svijet, putovanje
u nestvarno, Čarobnjak iz Oza

1

Smrtonosno Polje makova______________________________________________6 2. Likovi_____________________________________________________________________8 4. Literatura__________________________________________________________________12 2 . Bilješka o piscu i vrsta djela____________________________________________________3 2.2. Krliati majmuni______________________________________________________6 2.3. Simboli___________________________________________________________________10 5.1.Sadržaj: 1. Kratki sadržaj_______________________________________________________________5 2. Raskrinkavanje Groznog Oza___________________________________________7 3. Zaključak__________________________________________________________________11 6.

Lyman Frank Baum umro je 1919. Tijekom života nastojao je prenijeti svoja djela na pozornicu i film. Do danas knjiga je prevedena na sve svjetske jezike te je i ekranizirana 1939. Imao je mnogobrojnu obitelj te je bio čak sedmo od ukupno devetoro djece. Glinda of Oz. željama i igri djece. devet drugih fantasičnih romana.Zima. Dorothy and the Wizard in Oz. Bilješka o piscu i vrsta dijela Lyam Frank Baum rođen je 15. 2 (Hameršak. 1 podaci o biografiji preuzeti: https://en. Pojam sekundarnog svijeta odnosi se na književne svjetove orijentirane na fantastično i s unutaršnjom dosljednoću prema stvarnosti. preko 200 pjesama i nepoznatog broja izgubljenih romana.4.2 Kako u fantastičnim pričama postoji element čuđenja tako u Čarobnjaku iz Oza možemo primjetiti pitanje “Gdje sam to ja?” koje si Dorothy postavlja tijekom cijelog putovanja tražeći put kući u Kansas. L. vrlo nježno. sekundrani. Čarobnjak iz Oza primjer je takve fantastične priče s prijelazom iz relanog u irealan. Ozma of Oz. Slijedi citat koji to i potrvđuje: „Uragan je prizemljio kuću. The Lost Princess of Oz. str. Fantastična priča na podlozi realnog svijeta gradi irealni svijet u kojem irealni elementi stihovito iskazuju osjetilima nedostupnu stvarnost koja postoji u podsvijesti..org/wiki/L. godine s poznatom glumicom Judy Garland u glavnoj ulozi. i to usred zemlje neopisive ljepote”(Baum. F. The Scarecrow of Oz. Čarobnjak iz Oza. Tik . The magic of Oz. Rinkitink in Oz. The Emerald City of OZ. Jedna od vrsti fantastične priče je ona s prijelazom iz realnog. primarnog svijeta u začarani. Opus mu se sastoji od 55 romana. godine u Hollywoodu. godine. fantastičan svijet. pdf. 6). pisac za mlade i dramaturg. The Patchwork Girl of Oz. Svjetsku slavu postigao je fantastičnom pričom Čarobnjak iz Oza objavljenom 1900. englesko. scenarija i raznih rukopisa. The Road to Oz.2016.Tok of Oz. The Tin Woodman of Oz. a to vidimo kada je uragan podigao kuću u kojoj je živjela Dorothy i prizemljio je u Zemlji Žvakača. 82 kratke priče. The Marvelous Land of Oz. škotsko i irsko. s obzirom da je riječ o uraganu.wikipedia. 2015:259) 3 . Bio je novinar..1. godine._Frank_Baum. 22. svibnja 1856. a to su: The Wonderful Wizard of Oz. Napisao je 13 nastavaka serijala iz Oza. Podrijetlo mu je miješano i to njemačko.1 Čarobnjaka iz Oza žanrovski određujemo kao fantastičnu priču.

22.3 3 http://www.hr/carobnjak-iz-oza/. 4 .lektire. Ona teži biti modernizirana bajka. a izostavlja sve što izaziva bol i noćne more”. u kojoj se čudesnost i zabava zadržavaju..Baum je o knjizi Čarobnjaku iz Oza rekao: „.2016. priča o Čudesnom čarobnjaku iz Oza napisana je samo zato da ugodi današnjoj djeci..4.

prenosi ciklon na područje irealnog dignuvši njenu kućicu u zrak. orginalnih. u novu. Glavnu junakinju djevojčicu Dorothy. Vještica joj je rekla da joj u tome jedino može pomoći čarobnjak Oz koji živi u Smaragdnom gradu.2. Kratki sadržaj Na početku kratkog sadržaja slijedi citat koji govori kako je djelo Čarobnjak ukratko opisao Crnković: „Vrlo uspješnu i među među malim čitaocima popularnu fantastičnu priču napisao je američki pisac L. Strašilo je htjelo mozak. izvrsno oabranih. 1990:64) 5 . Baum pod naslovom Čarobnjak iz Oza. nepoznatu zemlju. Na svome putu Dorothy je srela Strašila. a one od istoka i zapada zle. jedno od njih bila je Dobra vještica od Sjevera. One od juga i sjevera su dobre. Djevojčica Dorothy živjela je u Kansasu. u punoj mjeri osebujnih. Unatoč zanimljivosti toga neobičnoga kraja djevojčica je poželjela kući. Dorothyna kuća ju je zdrobila i sad su joj samo virile srebrne cipele.. usred prerije. misli se na likove Strašila.Tamo ju je srdačno dočekalo četvero izgledom neobičnih ljudi. mada je ipak prava ljepota priče u epizodama. Plašljivog Lava koji su joj se pridružili na putu i avanturi do Čarobnjaka iz Oza kako bi i njima pomogao. zajedno s kućom i psićem Totom. F. Jednog dana uragan ju je odnesao. Putujući prema Smaragdnom gradu sureću se s brojnim preprekama. Vještica od Sjevera joj je objasnila da je ovo zemlja Oz i da tu postoje dobre i zle vještice. 4 (Crnković. njena najveća vrijednost u crtanju triju „lica“ koja prate djevojčivu na njezinu putu. Dorothy je bila vesela djevojčica i imala je crnog psa Tota s kojim se igrala po cijele dane.. Limenog. a Lav hrabrost.. Oni joj otkrivaju da je došla u zemlju Žvakača i pritom oslobodila njihov narod od Zle Vještice od Istoka. Limenog Drvosječu. Također joj je dala srebrene cipelice i poljubila je u čelo. vedru i nestašnu poput Alise. gdje joj je ostao trag koji je sve upozoravao da se nalazi pod zaštitom Vještice od sjevera.“4. Vještica joj je predložila da pođe do velikog Oza i zamoli ga za pomoć. Pustolovine što ih Dorothy doživljuje na putu kroz čarobne zemlje i kod čarobnjaka iz Oza nešto su kompaktnije vezane oko jedne radnje. Limeni srce. u maloj kućici sa stricem Henryjem i tetom Em. Jedina uputa joj je bila da se drži puta od žutih opeka i tako se uputi prema Čarobnjaku. Lava.

Smrtonosno polje makova Zanimljivo društvo je pratilo stazu od žutih opeka. To je dokaz da složnost pobjeđuje. Zatim je poslala vrane. Pokazalo se kako Strašilo nije glup. Staza od žutih opeka nalazila se odmah iza polja makova. U pogljavlju Smrtonosno polje makova vidimo samo jednu od mnogobrojnih prepreka na putovanju do Čarobnjaka. ako ubiju Vešticu od Zapada. ali njihov miris uspavljivao je svakoga tko prođe pa tako i Dorothy i Lava jer su bili od krvi i mesa. Drvosječa ih je spasio kada su ih napali kalidahi. I tako je društvo krenulo prema vještici. Tu možemo uvidjeti kako nešto što nam se na prvi pogled čini privlačnim i lijepim može biti samo iluzija.2. Uz pomoć Kraljice poljskih miševa i svih poljskih miševa koji su se ujedinili uspijeli su spasiti Plašljivog lava i izvući ga iz uspavljujućeg polja makova. Prekrasna cvjetna livada. Iako je imala samo jedno oko odma ih je spazila i poslala čopor vukova da ih rastrga. a Lav ih je prenio na drugu stranu rova. Put je bio opasan i pun prepreka. Drvojseči srce. Iza prividnog očaravajućeg izgleda može se kriti velika opasnost. Strašilu mozak. Drvosječa ih je dotukao. Vještica nije imala izbora i pomoću zlatne kape 6 . da Limeni drvosječa ima osjećaje i da Lav nije plašljiv. ali Lav je bio pretežak pa im je pomogla Kraljica poljskih miševa koju je Drvosječa jednom spasio od divlje mačke. ali su se svi osim Drvosječe sakrili ispod Strašilove slame.2. Uspjeli su izvući djevojku. a Strašilo je zavrnuo vrat svim vranama da spasi prijatelje. Dorothy i Lav su zaspali a Strašilu i Drvosječi nije naškodilo. Strašilo se dosjetilo kako prijeći provaliju. naizgled očaravajuća. Krilati majmuni Čarobnjak im je obećao pomoći i darovati vrline. Krila je svoj opojni miris purpurnih makova. Stražar im je rekao da nemoraju tražiti Vješticu nego će ona naći njih samo se trebaju uputiti prema zemlji Palčića koji su bili njezini robovi. Zatim je poslala roj pčela.1. bila je smrtonosna. 2. Lavu hrabrost te vratiti Dorothy kući.

U poglavlju Krilati majmuni možemo vidjeti simbol Zlatne kape. 2. mane i slabosti. Krilati majmuni su donjeli vještici Dorothy i Lava. svi su se jako naljutili. Vještica je pozvala krilate majmune prvi put kako bi porobila Palčiće. Na kraju. čovjek. Raskrinkavanje Groznog Oza donosi nam otkrivanje velike istine. a kada ih je konačno primio cijelo je društvo bilo iznenađeno tišinom koja je vladala u prostoriji. Tko god je ima. da 3 puta pozove u pomoć krilate majmune. Raskrinkavanje Groznog Oza Kada su se vratili u Smaragdni grad nitko nije mogao vjerovati da su uspijeli uništiti Zlu Vješticu od Zapada. Čarobnjak Oz bio je običan smrtnik. Začarala ih je čarobnica Veseljka. Zastor se tada srušio. U taj čas oglasio se Oz koji se nalazio na vrhu kupole te im je rekao kako je on običnim smrtnicima nevidljiv. a u biti skrivaju svoje pravo lice. Oz na kraju odlučuje pomoć. Krilati majmuni su već od davnina bili zarobljenici zlatne kape.3. a Lav je strašno riknuo da je to preplašilo i Tota koji je skočio i sakrio se iza zastora. vještica Glinda pomaže Dorothy da se vrati kući u Kansas. To je bio strašan Oz. a Limenog Drvosječu su bacilli na stijene. Uz to čarobnjak im je priopćio da želi odgoditi obećanje koje im je dao. Nije bio čarobnjak. onome tko je ima. Lava je vještica htjela upregnuti kao kočiju. ima moć i može se njome služiti kako god želi. a sad im je naredila da dovedu strance. Oz se prvo nije odazvao na molbu da ih primi. Društvo je otkrilo da je sve bila jedna velika prevara i da je čarobnjak običan smrtnik.pozvala je krilate majmune. a Dorothy krilati majmuni nisu htjeli nauditi zbog njezinog znaka na čelu. poput političara koji upravljaju svijetom. naborana lica i ćelave glave. drugi put kako bi Oza otjerala iz Zapadne zemlje. 7 . Zlatna kapa prekrivena je dijamantima i daje moć. a iza njega je stajao star čovjek. čovjek iz Ohia. Zlatna kapa je predstavlja moć u svijetu. pred narodom se pokazuju svemoćnima. Strašilu su izvukli svu slamu i bacili ga s odjećom na drvo. Kada je društvo to čulo. Zlatna kapa ima moć da onaj koji ju nosi ima pravo tri puta pozvati pomoć krilatih majmuna. nije imao moći. Možemo primjetiti da je Čarobnjak prevarant.

12).. L. str. jedino što je mogla vidjeti na sve strane bila je velika i siva prerija” (Baum.. str. Čarobnjak iz Oza.Mislio je ako mu glava ostane ispunjena slamom umjesto mozgom da ne će moći razmišljati. iznošeno i izblijedjelo odijelo. Ostatak tijela također je bio od slame. siroče. Čarobnjak iz Oza.. oči. 4).. naučiti i da ga ljudi ne smatraju budalom. pdf. Djevojčica. hrabrom. pdf. Jedna stara. Likovi Dorothy Dorothy je glavni lik priče. baš kao da su za nju napravljene“ (Baum. Prerijom je vladalo sivilo. odgovori djevojčica. Ništa se nije promjenilo u glavi. Toto je bio taj koji je nasmijavao Dorothy i spašavao je da ne posivi poput okoliša. Strašilo Fizički izgled Strašila pokazuje nam sljedeći citat: „Glava mu je bila napravljena od male vrećice ispunjene slamom. milom.. Strašilo je silno htio dobiti mozak da može razmišljati. Na stopalima su mu bile stare čizme s plavim vršcima. 14).. kakve je svaki muškarac u toj zemlji a motku koja se izdizala iznad stabljika kukuruza pribili su mu u leđa”( Baum. Čarobnjak iz Oza. a one su joj tako savršeno pristajale. L. a iako je plava boja pomalo izblijedjela od brojnih pranja. F. 8 . F. to je još uvijek bila prelijepa haljina… Svuče svoje stare kožne cipele i isproba srebrne..3. Najveće veselje bio joj je psić Toto s kojim se igrala po cijele dane. koja je živjela sa svojim stricem Henryjem i tetom Em usred velike prerije u Kansasu. Njezinu fizičku karekterizaciju vidimo u sljedećem citatu: „To je bila platnena haljinica s bijelim i plavim kvadratićima. F. ali kada mu je lažni čarobnjak Oz napunio glavu običnim pribadačama i iglicama odjendnom je krenuo misliti. str. dragom djevojčicom koja proživljava razne avanture ne može se ne primjetiti da je ubila dvije vještice. ne može se negirati činjenica da je počinila dva ubojstva. F.. nos i usta bili su nacrtani. Iako se ubojstvo čini slučajnim. a oblikovana figura koja je predstavljala tijelo bila je odjevena u plavo. str. L. šiljata plava kapa bila mu je nabijena na glavu i očito je pripadala nekom od Žvakača. pdf. 10). Nije primjećivo da već razmišlja. Slijedi citat kojim se to i potvrđuje: „Kad bi Dorothy stajala pred kućom i gledala naokolo. L. Iako se Dorothy čini kao dobrom. pdf.”(Baum. Lošije crte njenog karaktera očituju se i u uvredama koje je znala uputit svojim suputnicima: "To je zato što ti nemaš mozak. Čarobnjak iz Oza. a lice.

F. Limeni Drvosječa Izgled lika Limenog Drvosječe pokazuje citat: „Jedno od velikih stabala bilo je napola odsječeno. a Limeni Drvosječa uđe i objavi mu: "Došao sam po svoje srce. jer je bio velik kao mali konj. To vidimo u citatu: „"Naprijed!" pozove ga Oz. Lav. ali on je stajao u potpunosti nepokretno kao da se uopće ne može pomaknuti“ (Baum. Citat koji nam to pokazuje: "Dobro. "No. gledajući tu veliku zvjerku u čudu.isto ništavilo je ostalo. L. Čarobnjak iz Oza. opet na lažne načine. str.""Vrlo dobro". sa sjekirom u zraku. str. jer se na lava uvijek gleda kao kralja životinja”“( Baum.. F. srce i hrabrost. ruke i noge bile su spojene za njegovo tijelo. I on je kod Oza otišao po magičan trik i dobio svoju hrabrost koju je oduvijek imao.. "Pretpostavljam da sam rođen takav. odgovori čovječuljak. L. a pored njega stajao je uzdignute ruke. F.. tako da ti kroz nju stavim srce na pravo mjesto“( Baum. čovjek u potpunosti napravljen od lima. L. Nakon usađenog “srca” opet je mogao voljeti. Čarobnjak iz Oza. 9 . Bio je zahrđao i nepokretan. 60). a zašto si ti tako plašljiv?" upita ga Dorothy. ili ne misliti. morat ću ti izrezati rupu na prsima. Limeni i Lav su također htjeli vratiti svoje vrline. Strašilo vjerovali su da im je Čarobnjak usadio sve što su željeli. Vjerovao je kako će mu ga Oz vratiti.. odgovori Lav. Plašljivi Lav Glavna karakteristika Plašljivog Lava bila je to što je mislio da nema hrabrost u sebi. iako nije učinio ništa. 22). pdf. 17). "To je misterija". a on je jednako mogao misliti kao prije. pdf. Njegova glava. ako sagledamo to sa stajališta da je obično strašilo koje ne može razmišljati. Sve ostale životinje u šumi od mene očekuju hrabrost. Čarobnjak iz Oza.. pdf. ali nije imao srce za osjećaje koje je izgubio kada mu je okrutno prvo zamjenjeno cijelo tijelo limom. ali nakon što je podmazao svoje udove opet je mogao hodati. a potom oduzeto i srce.. Samo im je trebalo da im netko kaže da u sebi imaju ono za čim su tragali. Lažljivi čarobnjak Oz im je to omogućio. str. Limeni. naravno.

nepokolebljiva čovjekova vjera. a možda i „slučajno“ ubiti nekoga. i 1900. Dostupno je gotovo svima. odnosno srce ljubavi i intuicije. poljoprivrednike.4. U djelu možemo prepoznati i simboliku boja. poznatog političkog kandidata 1896. simbol razuma predstavlja osobni izbor. Limenog Drvosječu možemo shvatiti kao sliku za automate. Možemo povući paralelu i usporediti ga s bankarima sa Wall Streeta kojima je novac najbitniji. strojeve. Strašilo. Čarobnjak Oz lik je lik prevarant koji je prevario građane Oz u uvjerenju da je on svemoćan. Dorothy možeo intrepretirati kao predstavnicu običnog američkog čovjeka. boju novca. Baum je znao da banke manipuliraju ljudima preko novca. 10 . Iako. da je u knjizi ubila dvije vještice što može predstavljati sve češće pucnjave i olako shvaćanje oružja u Americi. srca i hrabrosti za kojim su tragali Strašilo. Limeni Drvosječa. seljake. Simboli Knjiga Čarobnjak iz Oza u sebi nosi skiveno i prikriveno značenje. Krije prikaz američkog društva. godine za monetarnu reformu i sjajan govornik. Plašljivi Lav. uvijek je srce bilo to što je htio vratiti. Limeni Drvosječa i Plašljivi Lav. Plašljivog Lava možemo poistovjetiti s političarem Jenningsonom Bryanom. Bryan je bio napadnut da je kukavica zato što nije podržavao američki rat sa Španjolskom. američke dolare. U zemlji Oza svi su bili prisiljeni gledati kroz naočale da bi vidjeli svijet samo kroz zelenu boju. Zelena boja predstavlja novčanice. Lik strašila predstavlja farmere. modernizacije i industrijalizacije. upucati. gospodarske situacije. Put ot žutih opeka može se protumačiti kao zlato. srebrne cipelice kovanice. I na kraju intrepretacije simbola možemo još spomenuti simboliku razuma. Pošteni su i sposobni iako nemaju neko veliko obrazovanje. pa čak i dijete može doći do pištolja. Iako je jednom imao i razum i srce. treba spomenuti. hrabrost neustrašiva. industrijalizaciju i modernizaciju društva ili kao industrijskog radnika kojemu se oduzelo srce.

Element čuđenja koji se nalazi u Čarobnjaku iz Oza je pitanje „Gdje sam to ja?“.5. To pitanje kod čitatelja može ostaviti dojam napetosti. Strašilo. Lava probudit će u nama da se zapitamo imamo li najbitnije karakteristike „pravog“ čovjeka. Plašljivi Lav koji traže svoje plemenite vrline. Zaključak Čarobnjak iz Oza je fantastična priča koja će čitatelja odvest u potpuno novi svijet. Ljubav. To sigurno ne ostavlja pozitivan trag na djetetu. Odgojitelj bi trebao biti svjestan te činjenice. 11 . ali urezat će im se u sjećanje tri „lica“. Mislim da je djelo nije u potpunosti prikladno za djecu. pamet i hrabrost najbitniji su u životu. Kroz likove Strašila. Limenog. Dijete koje se susretne s knjigom Čarobnjak iz Oza ili istoimenim filmom možda će i zaboraviti lik djevojčice Dorothy. Skrivene poruke koje se protežu cijelim djelom pokazuje nam da Baum nije htio samo napisati dječju priču nego uputiti i neke svoje vlastite stavove i poglede na život. Limeni Drvosječa. koje si Dorothy postavlja tražeći put kući. Upitne su scene ubojstava i upotrebljavanje podrugljivih i ne prikladnih izraza koje Dorothy upućuje svojim suputnicima.

F. https://theyellowbrickroadfreeblog. Baum. Leykam International.wikipedia. L. Zima. 22.2016.4.2016. 22. Literatura Crnković..). Zagreb Hameršak. D. (2015. Školska knjiga.6. Čarobnjak iz Oza.wordpress. M. M. Dječja književnost. Zagreb https://en.4. Uvod u dječju književnost. (1990.com/the-meaning-of-the-yellow-brick-road/.)._Frank_Baum.org/wiki/L.. pdf 12 ..