Jurnal Reflektif Amalan Profesional

Ahmad Azizul Fazli Bin
Mai

FAKULTI PENDIDIKAN DAN BAHASA

SMP 2012
HBEF 3603
( AMALAN PROFESIONAL )
(T1A4) – JURNAL REFLEKTIF

NAMA
NO. MATRIKULASI
NO. KAD PENGENALAN
NO. TELEFON
E-MEL
NAMA PENSYARAH

:
:
:
:
:
:

AHMAD AZIZUL FAZLI MAI
770629086077001
770629-08-6077
017-4003261
zulfaz07@oum.edu.my
EN. YAP THIN PENG

PUSAT PEMBELAJARAN :
PERAK LEARNING CENTRE

~1~

memandangkan saya adalah salah seorang tenaga pengajar di sekolah ini. Saya memilih tajuk Tenaga dalam Tema Menyiasat Alam Fizikal bagi tahun 5. Oleh yang demikian. Beliau merupakan seorang guru yang telah lama mengajar subjek Sains hampir 19 tahun. Saya mengajar kelas 5 Cekap yang terdiri daripada 35 orang murid. banyak perkara perlu disediakan dan dikemaskini.namun saya tekadkan azam untuk menyelesaikan semua tugasan dengan baik. yang saya mendapati tajuk tenaga ditanya di dalam peperiksaan. Tambahan pula masih mempunyai anak-anak yang masih kecil di rumah yang perlu mendapat perhatian dan tumpuan sepenuhnya. tunjuk ajar dan panduan melalui tutor EOS dan rakan-rakan sekuliah. saya memilih untuk menjalani praktikum selama 8 minggu di SK Simpang. Tambahan pula bulan Febuari bermula kedatangan pemantau dari PPD dan JPN ke sekolah kerana telah berjaya mendapat band 2 dari band 3. Saya juga telah menggunakan forum dalam EPIC OUM untuk mendapatkan nasihat. terdapat sebahagian kecil murid-murid dalam kelas ini adalah bermasalah dalam pembelajaran mengumpulkan dan tingkah soalan-soalan laku. Bagi sesi praktikum ini. Bulan Febuari 2015. saya perlu membahagikan masa dengan sebaik-baiknya kerana terpaksa menguruskan Fail Kurikulum. Di samping itu saya perlu mencadangkan nama Guru Pembimbing sepanjang tempoh praktikum dan saya telah meminta Encik Mohd Isa Bin Salman sebagai pembimbing saya sepanjang sesi praktikum ini. masa. percubaan Melalui dan rujukan sebenar buku UPSR . saya perlu mengisi Borang Pemantauan Praktikum yang mengandungi tarikh. Tambahan pula tahun 2015 saya telah diamanahkan untuk mengajar Sains KSSR Tahun 3 dan Tahun 5 serta Sains tahun 6. Bagi tugasan pertama. dan Fail Kokurikulum. antara bulan yang paling sibuk kerana berada di awal tahun. Perak. Kelas 5 Cekap adalah kelas pertengahan. walaupun beliau bukan asalnya major dalam subjek Sains ketika mendapat latihan ikhtisas ~2~ .Jurnal Reflektif Amalan Profesional Ahmad Azizul Fazli Bin Mai Pada bulan Oktober 2014 sehingga bulan Febuari 2015 saya dikehendaki menyiapkan sebanyak 4 tugasan EPIC (HBEF3603) Amalan Profesional. Ini bermakna murid perlu benar –benar menguasai tajuk ini. Pada waktu malam biasanya saya akan bangun membuat tugasan-tugasan EPIC khasnya. Kekangan masa membuatkan saya sedikit sebanyak agak tertekan . tahun dan kelas murid yang diajar tajuk pelajaran . Fail Hal Ehwal .

Lalu saya segera mengisi borang maklumat praktikum di dalam portal EPIC OUM. Pengajaran kali pertama ini saya tidak menggunakan apa-apa alat bantu mengajar dan hanya bergantung kepada rujukan buku teks. Borang Laporan Pemantauan telah diisi oleh guru pembimbing dan terpaksa disahkan oleh Guru Besar. Pemantauan kedua telah dibuat oleh guru pembimbing dan beliau sangat berpuas hati dengan perubahan yang positif di kalangan responden. Kesemua responden dapat memberi kerjasama yang sangat baik. Saya tidak mempunyai masalah untuk menghantar secara online Borang Laporan Pemantauan tersebut. pendapat. Alhamdulillah saya telah dapat merancang satu teknik pembelajaran yang diharap dapat membantu mengatasi murid tidak memahami tajuk Tenaga dan berminat untuk belajar Sains iaitu Peta Konsep . Kesemua murid didapati mendapat markah yang kurang memuaskan apabila saya menguji pengetahuan mereka melalui ujian pra. Tujuan ujian pra ini adalah untuk mengesan atau mengenalpasti kelemahan murid dan kesilapan dalam menjawab soalan. Beliau telah membuat pencerapan kali pertama semasa saya mengajar mula memasuki tajuk Tenaga. ~3~ .Jurnal Reflektif Amalan Profesional Ahmad Azizul Fazli Bin Mai perguruan sebelum ini. Soalan ujian pra ini terdiri daripada soalansoalan yang biasa ditanya dalam ujian dan peperiksaan yang berkaitan tajuk Tenaga iaitu bahagian A (objektif) dan bahagian B (struktur). menunjukkan minat yang sangat mendalam serta telah berjaya mendapat keputusan yang sangat baik selepas menjalani ujian pos di akhir pdp. Saya mendapati bahawa 6 orang murid di dalam kelas 5 Cekap ini mendapat markah paling rendah. teknik pengajaran dan berkongsi pengalaman mengajar kerana murid tersebut pernah diajar oleh beliau sebelum ini. Saya berasa sangat bersyukur saya telah mendapat markah penuh sepanjang sesi pemantauan dengan beliau. Encik Mohd Isa telah banyak membantu saya berkongsi idea. Sesi kedua praktikum saya telah memperkenalkan Peta Konsep tersebut dalam sesi pengajaran dan pembelajaran saya dalam kelas. pengalaman sedia ada murid dan guru. dapat melibatkan diri dalam semua aktiviti secara aktif.

sebenarnya mengajar saya erti kesabaran. Saya hanya dapat memuat naik satu video sahaja kerana setiap video yang dimuatnaik tidak boleh melebihi 20MB. perbincangan dan berkongsi pengalaman dengan rakan melalui telefon. saya mula membuat tugasan ketiga iaitu Laporan Inovasi. sentiasa terbuka hati untuk membantu insan dalam kesusahan. persahabatan. Pada mulanya saya mengalami masalah untuk memahami kehendak tugasan namun akhirnya berkat perbincangan. Secara tidak langsung saya telah belajar dan memahami apa itu kajian tindakan dan keperluannya untuk mengatasi sesuatu masalah atau isu secara sistematik. Di samping itu juga. Saya juga berpeluang untuk membuat rujukan contoh-contoh laporan inovasi dan tesis –tesis daripada pelajar-pelajar IPG dan OUM sendiri. pendapat. Ini adalah kerana saya percaya. Saya ada membuat soal jawab. sentiasa berusaha. Saya juga berasa ~4~ . Saya telah bertanya kepada tutor EOS saya iaitu Encik Yap Thin Peng tentang masalah itu dan Alhamdulillah masalah dapat diselesaikan. In Shaa Allah… Selesai tugasan kedua. saya juga ada membantu rakan-rakan yang mengalami masalah mengecilkan file rakaman video dan akhirnya saya berjaya menyelesaikan masalah rakan-rakan. sumbangan idea dan pengalaman rakan-rakan satu kuliah Alhamdulillah saya dapat menyelesaikan tugasan ini dengan baik. Alhamdulillah saya tidak mengalami masalah ketika membuat rakaman kerana telah belajar dari kesilapan rakan-rakan satu pengajian kerana ramai di antara mereka membuat rakaman terlalu lama sehingga ada yang merakam selama 40 minit. Saya telah mencuba sendiri menukarkan video rakaman saya dari MP4 kepada FLV iaitu dapat mengecilkan file supaya mudah dimuat naik. Encik Ahmad Farhan untuk merakam perjalanan pengajaran saya menggunakan Teknik Peta Konsep dalam pdp. nescaya Tuhan akan sentiasa memudahkan segala kerja dan urusan kita. Ini membuatkan file video terlalu besar untuk dimuat naik ke dalam portal EPIC dan ada yang terpaksa membuat rakaman semula.Jurnal Reflektif Amalan Profesional Ahmad Azizul Fazli Bin Mai Semasa menjalani sesi kedua tersebut saya telah meminta khidmat EIO sekolah. bahawa jika kita selalu menolong orang dalam kesusahan. Saya bersyukur melalui masalah ini. dan kumpulan guru satu pengajian melalui facebook.

bersyukur dan berbangga bercampur baur. berinovatif dan berusaha untuk mencapai kemenjadian anak didik baik dari segi akhlak dan akalnya dalam kehidupan realiti. malah mampu mengubah tingkah laku murid ke arah lebih positif dan berjaya dalam peperiksaan. Di akhir tugasan ini. in shaa Allah. tertekan. Tugasan ini menghendaki saya membuat refleksi semula tentang emosi dan perasaan yang wujud sepanjang membuat tugasan pertama hingga keempat. berwawasan. gembira. berusaha mendapatkan perbincangan dan muzakarah bersama rakan-rakan dan pensyarah dan belajar sesuatu perkara yang baru seperti ilmu teknologi komputer dan internet. Ucapan terima kasih juga tidak dilupa kepada tutor EOS saya iaitu Encik Yap Thin Peng dapat memberi tunjuk ajar dan bimbingan walau beliau sentisa berada dalam keterbatasan waktu. Dari sini. kecewa. saya sebenarnya berasa teramat bersyukur kerana pihak OUM telah banyak membantu para pelajar memberi ruang waktu dan senggang untuk setiap tugasan dan berusaha membantu kami memberi panduan dan bimbingan untuk memahami kehendaki soalan. Saya amat berharap saya dapat menjadikan segala pengalaman dalam menyiapkan tugasan ini sebagai antara ‘GURU’ terbaik untuk menjadikan saya sebagai seorang Pendidik yang berdedikasi. Tugasan terakhir pula adalah membuat reflektif jurnal. Begitu juga dengan tugasan yang lain. saya telah memahami bahawa tanggungjawab seorang guru bukan sahaja menyampaikan ilmu. ~5~ . Banyak perkara yang positif saya telah belajar antaranya pengurusan masa. Perasaan sedih. Pengajaran yang berinovasi bukan sahaja dapat mengubah pembelajaran menjadi lebih bermakna. dengan perbincangan dan sumbangan idea rakan-rakan banyak menolong saya mendapatkan panduan dan pencerahan untuk membuat sesuatu tugasan dengan lebih baik. Saya akui terdapat pelbagai emosi dan perasaan negatif yang timbul sejak awal tugasan hinggalah ke akhir tugasan dek kerana kekangan masa dan kelemahan diri. tapi bertanggungjawab membuat kajian dan penambahbaikan dalam pdp seharian.Jurnal Reflektif Amalan Profesional Ahmad Azizul Fazli Bin Mai sangat bertuah dan bersyukur kerana isteri saya bersama-sama berkongsi idea dan buah fikiran untuk saya jadikan panduan. Ia juga secara tidak langsung dapat membantu melancarkan tugas guru dan memberi motivasi kepada guru untuk selalu merancang dan berusaha membuat persediaan mengajar yang terbaik untuk anak didik.