You are on page 1of 10

MCQspreparationforEngineeringCompetitiveExams

Home

Engineering Multiple Choice Questions and Answers

Engineering Interview Questions

Online Tests

HomeElectricalEngineeringMaterialsQuizQuestionsandAnswers100TOPElectricalEngineeringMaterialsElectricalEngineeringMultiplechoice
QuestionsandAnswers

100TOPElectricalEngineeringMaterialsElectricalEngineering
MultiplechoiceQuestionsandAnswers
LatestElectricalEngineeringMaterialsQuestionsandAnswers
1.Theconverseofhardnessisknownas
(a)malleability
(b)toughness
(c)softness
(d)noneoftheabove
Ans:c

Labels

A.C.Fundamentals

A.C.Fundamentalsandcircu
OnlineQuizQuestions

ACFundamentalsandCircui
OnlineQuizQuestions

AirportEngineeringObjectiv
andAnswers

AirportEngineeringOnlineQ
Questions

AppliedMechanicsandGrap
ObjectiveQuestionsandAns

AppliedMechanicsandGrap
OnlineQuizQuestions

BuildingMaterialsandConst
ObjectiveQuestionsandAns

CablesOnlineQuizQuestion

2.Onwhichofthefollowingfactorsdoestheresistivityofamaterialdepend?
(a)Resistanceoftheconductor
(b)Areaoftheconductorsection
(c)Lengthoftheconductor
(d)Alloftheabove
Ans:d
3.isanegativelychargedparticlepresentinanatom.
(a)Proton
(b)Neutron
(c)Electron
(d)Noneoftheabove
Ans:c
4.Theformula____determinesthenumberofelectronsthatcanbeaccommodatedinanylevel.
(a)2n2
(6)4n2
(c)2n3
(d)4ns
Ans:a
5.Thetinyblockformedbythearrangementofasmallgroupofatomsiscalledthe
(a)unitcell
(b)spacelattice
(c)either(a)or(b)
(d)noneoftheabove
Ans:a
6.Thecoordinationnumberofasimplecubicstructureis
(a)2
(b)4
(c)6
(d)8
Ans:c
7.Thecovalentbondisformedby
(a)transferofelectronsbetweenatoms
(b)sharingofelectronsbetweenatoms
(e)sharingofvariablenumberofelectronsbyavariablenumberofatoms
(d)noneoftheabove
Ans:b
8.Aperfectconductorhas
(a)zeroconductivity
(b)unityconductivity
(c)infiniteconductivity
(d)noneoftheabove
Ans:c

CablesOnlineQuizQuestion
Answers

ChemicalEngineeringMultip
QuestionsandAnswers

CIRCUITTHEORYANDELEC
NETWORKSQuestionsandA

CircuitsandCircuitTheoryQ
QuestionsandAnswers

CivilEngineeringInterviewQ
andAnswerspdfdownloadf

competitiveandentranceex
Compressors

ConcreteTechnologyandDe
ConcreteStructuresObjectiv
Questions

ConstructionPlanningandM
ObjectivequestionsandAns

ConstructionPlanningandM
OnlineQuizQuestions

ControlSystemsQuizQuest
Answers

CSECourseQuestionsandA

CurrentElectricityObjective
questionsandAnswers

CurrentElectricityOnlineQu
Questions

D.C.GeneratorsQuizQuesti
Answers

D.C.MotorsQuizQuestions
Answers

DCGeneratorsOnlineQuizQ

DCMotorsOnlineQuizQues

DesignofMasonryStructure
QuestionsandAnswers

DesignofSteelStructuresO
Questions

DesignofSteelStructuresO
Questions

DocksandHarborEngineerin
QuestionsandAnswers

ECEObjectivetypeQuestion
Answers

ECEQuestionsandGateand
CompetitiveQuestionsandA

EconomicsofPowerGenerat
QuizQuestions

EconomicsofPowerGenerat
QuestionsandAnswers

ElectricTractionQuizQuesti
Answers

9.Themetalhavingthelowesttemperaturecoefficientofresistanceis
(a)gold
(b)copper
(c)aluminium
(d)kanthal
Ans:a

ElectricalCablesQuizQuesti
Answers

10.Commonlyusedconductingmaterialsare
(a)copper
(b)aluminium
(c)both(a)and(b)
(d)copperandsilver
(e)platinumandgold
Ans:c

ElectricalMachineDesignQu
QuestionsandAnswers

11.Whichofthefollowingmaterialsispreferredfortransmittingelectricalenergyoverlongdistance?
(a)Copper
(b)Aluminium
(c)Steelreinforcedcopper
(d)Steelreinforcedaluminium
Ans:d

ElectrolysisandStorageofB
QuizQuestionsandAnswers

12.Thekineticenergyofaboundedelectronis
(a)lessthanthatofunboundedelectron
(6)greaterthanthatofunboundedelectron
(c)equaltothatofunboundedelectron
(d)infinite
(e)noneoftheabove
Ans:a

ElectrostaticsOnlineQuizQu

ElectricalEngineeringMateri
Questions

ElectricalEngineeringMateri
QuestionsandAnswers
ElectricalEngineeringMCQs

ElectricalMechineonlineQu

ElectricalMechineOnlineQu

ELECTRICALOBJECTIVEQUE
WITHANSWERS

ElectrolysisandStorageofB
OnlineQuizquestions

ElectromagneticInductionO
Questions

ElectromagneticInductionQ
QuestionsandAnswers

ElectromagneticObjectivety
questionsandanswers

ElectrostaticsQuizQuestions
Answers

EngineeringMaterialModelO
papers

EngineeringMaterialOnline
QuestionsandAnswers

EngineeringMaterialOnline

13.Ahighlyconductivematerialmusthave
(a)highestconductivity
(b)lowesttemperaturecoefficient
(c)goodmechanicalstrength
(d)goodcorrosionresistance
(e)easysolderableanddrawablequality
(f)alloftheabove
Ans:f
14.Theconductivityofaconductorcanbeincreasedby
(a)decreasingitstemperature
(b)increasingitstemperature
(c)decreasingitsvibration
(d)increasingitsvibration
Ans:a
15.Superconductivityisobservedfor
(a)infraredfrequencies
(b)d.c.andlowfrequency
(c)a.c.andhighfrequency
(d)frequencieshavingnoeffect
(e)noneoftheabove
Ans:b
16.Thesuperconductivityisdueto
(a)thecrystalstructurehavingnoatomicvibrationat0K
(b)allelectronsinteractinthesuperconductingstate
(c)theelectronsjumpintonucleusat0K
(d)noneoftheabove
Ans:a
17.Thevalueofcriticalfieldbelowthetransitiontemperaturewill
(a)increase
(b)decrease
(c)remainunchanged
(d)anyoftheabove
Ans:a
18.Inasuperconductorthevalueofcriticaldensitydependsupon
(a)magneticfieldstrength
(b)temperature
(c)either(a)or(b)
(d)both(a)and(b)
Ans:d
19.Superconductorsarebecomingpopularforusein
(a)generatingverystrongmagneticfield
(b)manufactureofbubblememories
(c)generatingelectrostaticfield
(d)generatingregionsfreefrommagneticfield
Ans:a

EngineeringMaterialsObject
QuestionsandAnswers

EngineeringMechanicsObje
QuestionsandAnswers

EngineeringMechanicsOnlin
Tests

EngineeringMechanicsOnlin
Questions

EngineeringMechanicsQuiz
andAnswers
Engines

EnvironmentalEngineeringO
typeQuestionsandAnswers

EnvironmentalEngineeringO
Questions

FluidMechanicsInterviewQ

FluidMechanicsObjectivety
QuestionsandAnswers

FluidMechanicsOnlineQuiz

FluidMechanicsProblemsQu
choicequestionsdownloadf

GasTurbinesandJetEngine
paper1

GasTurbinesandJetEngine
typeQuestionsandAnswers

GasTurbinesandJetEngine
OnlinePracticetests

GasTurbinesandJetEngine

GatePreparationquestionsf

HeatTransferObjectivetype
andAnswers
HeatTransferOnlineTest

HeatingandWeldingOnline
Questions

HeatingandWeldingQuizQ
andAnswers

HighwayengineeringObject
questionsandanswers

HighwayEngineeringOnline
Questions

HydraulicMachinesObjectiv
QuestionsandAnswers

HydraulicsandFluidMechan
ObjectiveQuestionsandAns

HydraulicsandFluidMechan
Quizquestions

HydrolicMechinesEngineerin
Questions
HydrolicMechinesTest1
Questions

I.C.EnginesObjectivetype
andAnswers
IEEnginesQuizQuestions

20.Highresistivitymaterialsareusedin
(a)precisioninstruments
(6)heatingelements
(c)motorstarters
(d)incandescentlamps
(e)alloftheabove
Ans:e

IndustrialDrivesElectrical
mcqs

IndustrialDrivesQuizQuest
Answers

IndustrialEngineeringObjec
QuestionsandAnswers
Irrigation

MachineDesignObjectiveTy
QuestionsandAnswers

21.Mercuryasanelectriccontactmaterialis
(a)aliquid
(b)ametal
(c)ametalliquid
(d)agas
Ans:c

MachineDesignOnlineQuiz

22.AnH.R.C.fuseis
(a)aceramicbodyhavingmetalandcaps
(b)awireofplatinum
(c)aheavycrosssectionofcopperoraluminium
(d)aceramictubehavingcarbonrodinsideit
Ans:a

MagnetismandElectromagn
OnlineQuizQuestions

23.Whichofthefollowingresistivematerialshasthelowesttemperaturecoefficientofresistance?
(a)Nichrome
(b)Constantan
(c)Kanthal
(d)Molybdenum
Ans:a
24.ThecoilsofD.C.motorstarterarewoundwithwireof
(a)copper
(b)kanthal
(c)manganin
(d)nichrome
Ans:c
25.Theconductorshavetransportphenomenaofelectronsdueto
(a)electricfield
(b)magneticfield
(c)electromagneticfield
(d)noneoftheabove
Ans:a
26.Thetransitiontemperatureofmercuryis
(a)18.0K
(6)9.22K
(c)4.12K
(d)1.14'K
Ans:c
27.Byincreasingimpuritycontentinthemetalalloytheresidualresistivityalways
(a)decreases
(b)increases
(c)remainsconstant
(d)becomestemperatureindependent
Ans:b
28.Thestructuresensitivepropertyofasuperconductoris
(a)criticalmagneticfield
(b)transitiontemperature
(c)criticalcurrentdensity
(d)noneoftheabove
Ans:c

MachineDesignQuizQuestio
Answers

MagnaticCircuitOnlineQuiz

MagneticCircuitOnlineQuiz

MagneticCircuitQuizQuesti
Answers

MagnetismandElectromagn
QuestionsandAnswers

MeasurementandInstrumen
QuestionsandAnswers

MechanicalEngineeringObje
QuestionsandAnswers

MechanicalEngineeringOnli
Exams

MechanicalEngineeringOnli
Exams

NetworkTheoremsOnlineQ
Questions

NetworkTheoremsQuizQue
Answers

NozzlesandTurbinesObject
Questions

NuclearPowerPlantsObject
questionsandanswers

NuclearPowerPlantsOnline
Questions
Onlinetestsforinterview

PolyphaseInductionMotors
Questions

PolyphaseInductionMotors
QuestionsandAnswers

PowerPlantEngineeringOnl
Questions

PowerPlantEngineeringQui
andAnswers

ProcessInstrumentandCon
QuizQuestions

Productionmanagementand
EngineeringOnlineQuizQue

ProductionTechnologyObjec
QuestionsandAnswers

RailwayEngineeringOnlineQ
Questions

RailwaysCivilEngineering
andAnswers

RectifiersandConvertersQu
QuestionsandAnswers

RefregirationandairConditi
OnlinePracticeTest

RefrigerationandAirConditi
ObjectivetypeQuestionsan

SinglePhaseInductionMoto
QuestionsandAnswers

SoilMechanicsandFoundati
EngineeringObjectiveQuest
Answers

29.Attransitiontemperaturethevalueofcriticalfieldis
(a)zero
(6)negativerealvalue
(c)positiverealvalue
(d)complexvalue
Ans:a

SoilMechanicsandFoundati
EngineeringOnlineQuizQue

30.Whichofthefollowingvarietyofcopperhasthebestconductivity?
(a)Inductionhardenedcopper
(b)Harddrawncopper
(c)Pureannealedcopper
(d)Coppercontainingtracesofsilicon
Ans:c

StrengthofMaterialsObject
QuestionsandAnswers

31.Constantancontains
(a)silverandtin

StructuralAnalysisObjective
andAnswers

SteamBoilers

SteamBoilersandTurbines
practiceQuestions

SteamBoilersandTurbines
Questions

StrengthofMaterialsOnline
Questions

StrengthofMaterialsQuesti
Answers

StrengthsofMeterialsOnline
Questions

(b)copperandtungsten
(c)tungstenandsilver
(d)copperandnickel
Ans:d
32.Whichofthefollowingisthepoorestconductorofelectricity?
(a)Carbon
(b)Steel
(c)Silver
(d)Aluminium
Ans:a
33______haszerotemperaturecoefficientofresistance.
(a)Aluminium
(b)Carbon
(c)Porcelain
(d)Manganin
Ans:d
34.Piezoelectricmaterialsserveasasourceof_____.
(a)resonantwaves
(b)musicalwaves
(c)microwaves
(d)ultrasonicwaves
Ans:d
35.Inthermocoupleswhichofthefollowingpairsiscommonlyused?
(a)Copperconstantan
(b)Aluminiumtin
(c)SilverGermansilver
(d)Ironsteel
Ans:a
36isviscoelastic.
(a)Castiron
(6)Graphite
(c)Rubber
(d)Glass
Ans:c
37.Carbonelectrodesarenotusedin
(a)GLSlamps
(b)electricarcfurnace
(c)drycells
(d)cinemaprojectors
Ans:a
38.Solderisanalloyof
(a)copperandaluminium
(b)tinandlead
(c)nickel,copperandzinc
(d)silver,copperandlead
Ans:b
39______ismostcommonlyusedformakingmagneticrecordingtape
(a)Silvernitrate
(b)Ferricoxide
(c)Smallparticlesofiron
(d)Siliconiron
Ans:b
40.Overheadtelephonewiresaremadeof
(a)aluminium
(b)steel
(c)ACSRconductors
(d)copper
Ans:b
41.______isanexampleofpiezoelectricmaterial.
(a)Glass
(b)Quartz
(c)Corrundum
(d)Neoprene
Ans:b
42._____isthemainconstituentofglass
(a)Fe203
(b)Si02
(c)AI2O3
(d)B2O3
Ans:b

StructuralAnalysisOnlineQ
Questions

SurveyingOnlineQuizQuest

SurveyingProblemsQuizqu

SwitchgearProtectionsOnlin
Questions

SwitchgearProtectionsQuiz
andAnswers

SynchronousMotorsOnline
Questions

SynchronousMotorsQuizQu
Answers

TheoryofMachinesObjectiv
QuestionsandAnswers

TheoryofMachinesOnlineQ
Quesions

TheoryofMachinesOnlineQ
Questions

ThermodynamicsModelExam

ThermodynamicsObjectiveT
QuestionsandAnswers

ThermodynamicsOnlineElec
MechanicalEngineeringTes

ThermodynamicsOnlineElec
4MechanicalEngineeringT

ThermodynamicsOnlineMod

ThermodynamicsOnlineQui
AndAnswers

ThermodynamicsSampleMo

TOPCivilEngineeringMultip
QuestionsandAnswers

TransformersOnlineQuiztes

TransformersQuizQuestions
Answers

TransmissionandDistributio
QuestionsandAnswers

TransmissionandDistributio
Questions

TunnelEngineeringObjective
QuestionsandAnswers

WaterResourcesandIrrigat
Engineering

WaterResourcesEngineering
HydrologyOnlineQuizQues

43.Agoodelectriccontactmaterialshouldhaveallofthefollowingpropertiesexcept
(a)highresistivity
(b)highresistancetocorrosion
(c)goodthermalconductivity
(d)highmeltingpoint
Ans:a
44.Mostofthecommonmetalshave_____structure.
(a)linear
(b)hexagonal
(c)orthorhombic
(d)cubic
Ans:d
45.Whichofthefollowingaffectgreatlytheresistivityofelectricalconductors?
(a)Composition
(b)Pressure
(c)Size
(d)Temperature
Ans:a
46.Thermonicemissionoccursin
(a)vacuumtubes
(b)copperconductors
(c)ferritecores
(d)transistors
Ans:a
47._____isahardsolder.
(a)Tinlead
(6)Tinsilverlead
(c)Copperzinc
(d)Noneoftheabove
Ans:c
48.Additionof0.3to4.5%silicontoiron_____theelectricalresistivityofiron.
(a)increases
(b)decreases
(c)doesnotchange
Ans:a
49.Superconductivitycanbedestroyedby
(a)addingimpurities
(b)reducingtemperatures
(c)applicationofmagneticfield
(d)anyoftheabove
Ans:c
50.Nonlinearresistors
(a)produceharmonicdistortion
(b)followsOhm'slawatlowtemperaturesonly
(c)resultinnonuniformheating
(d)noneoftheabove
Ans:a
51.Acarbonresistorcontains
(a)carboncrystals
(b)solidcarbongranules
(c)pulverizedcoal
(d)finelydividedcarbonblack.
Ans:d
52.Whichofthefollowingmaterialsdoesnothavecovalentbonds?
(a)Organicpolymers
(b)Silicon
(c)Metals
Ans:c
53.Ingraphite,bondingis
(a)covalent
(b)metallic
(c)VanderWaals
(d)VanderWaalsandcovalent
Ans:d
54.Totalnumberofcrystalsystemsis
(a)2
(b)4
(c)7
(d)12

Ans:c
55.ThenumberofatomsperunitcellinB.C.C.structureis
(a)1
(b)2
(c)4
(d)8
Ans:b
56.Theconductivityofametalisdeterminedby
(a)theelectronicconcentrationandthemobilityofthefreeelectrons
(6)thenumberofvalenceelectronsperatom
(c)either(a)or(b)
(d)noneoftheabove
Ans:a
57.Theresistivityofametalisafunctionoftemperaturebecause
(a)theamplitudeofvibrationoftheatomsvarieswithtemperature
(b)theelectrondensityvarieswithtemperature
(c)theelectrongasdensityvarieswithtemperature
Ans:a
58.Inacrystal,anatomvibratesatafrequencydeterminedby
(a)theheatcontentofthecrystal
(b)thetemperatureofthecrystal
(c)thestiffnessofthebondsitmakeswithneighbors
Ans:c
59.Duetowhichofthefollowingreasonsaluminiumdoesnotcorrodeinatmosphere?
(a)Aluminiumisanoblemetal
(b)Atmosphericoxygencanonlydiffuseveryslowlythroughtheoxidelayerwhichisformedonthesurfaceofaluminium
(c)NoreactionwithoxygenoccursftAnyoftheabove
Ans:b
60.Theimpurityatomsissemiconductors
(a)injectmorechargecarriers
(6)reducetheenergygap
(c)increasethekineticenergyofvalenceelectrons
(d)alloftheabove
Ans:b
61.Whichofthefollowingmaterialisnotasemiconductor?
(a)Silica
(b)Germanium
(c)Selenium
(d)Galliumarsenide
Ans:a
62.Carbonresistorsareusedextensivelybecausetheyare
(a)easytomake
(b)compact
(c)inexpensive
(d)alloftheabovereasons
Ans:d
63.Carbonrodsareusedinwetanddrycellsbecause
(a)carbonrodservesasconductor
(b)carboncanresisttheattackofbatteryacid
(c)both(a)and(b)
(d)either(a)or(b)
Ans:c
64.Duetowhichofthefollowingfactorsthebrushwearrateisaltered?
(a)Speedofthemachine
(b)Contactpressure
(c)Surfaceconditionsofbrushandcommutator
(d)Excessivesparking
(e)Alloftheabove
Ans:e
65.Whichofthefollowingarenonconductorsofelectricity?
(a)Nonmetalsolidsexceptcarbon
(b)Airandmostothergases
(c)Purewaterandliquidsingeneralexceptmercury
(d)Alloftheabove
Ans:d
66.Carbonbearingsareusedunderwhichofthefollowingconditions?
(a)Wherelubricationisdifficultorimpossible
(b)Wherecorrosivechemicalactionexists
(c)Wherehightemperatureexists

(d)Alloftheabove
Ans:d
67.Whichofthefollowinghighresistancematerialshasthehighestoperatingtemperature?
(a)Kanthal
(b)Manganin
(c)Nichrome
(d)Eureka
Ans:a
68.Steelwireisusedas
(a)overheadtelephonewire
(b)earthwire
(c)corewireofACSR
(d)alloftheabove
Ans:d
69.Lowresistivitymaterialsareusedin
(a)transformer,motorandgeneratorwindings
(b)transmissionanddistributionlines
(c)housewiring
(d)allaboveapplications
Ans:d
70.Platinumisusedin
(a)electricalcontacts
(b)thermocouple
(c)heatingelementinhightemperaturefurnace
(d)gridsofspecialpurposevacuumtubes
(e)alloftheabove
Ans:e
71.Whichofthefollowingisanadvantageofstrandedconductoroverequivalentsingleconductor?
(a)Lessliabilitytokink
(b)Greaterflexibility
(c)Lessliabilitytobreak
(d)Alloftheabove
Ans:d
72.Duetowhichofthefollowingreasonscopperandaluminiumarenotusedforheatingelements?
(a)Bothhavegreattendencyforoxidation
(b)Bothhavelowmeltingpoint
(c)Verylargelengthofwireswillberequired
(d)Alloftheabove
Ans:d
73.Copper,eventhoughcostly,findsuseinthewindingsofelectricalmachinesbecause
(a)copperpointsofferlowcontactresistance
(b)coppercanbeeasilysolderedandwelded
(e)copperwindingsarelessbulkyandthemachinesbecomecompact
(d)alloftheabove
Ans:d
74.Whichofthefollowingmaterialsisusedformakingcoilsofstandardresistances?
(a)Copper
(b)Nichrome
(c)Platinum
(d)Manganin
Ans:d
75.Substanceswhosespecificresistanceabruptlydecreasesatverylowtemperaturearecalled
(a)insulators
(b)conductors
(c)semiconductors
(d)superconductors
Ans:d
76.Whichofthefollowingmaterialsisthebestconductorofelectricity?
(a)Tungsten
(b)Aluminium
(c)Copper
(d)Carbon
Ans:c
77.isthepropertyofabsorbingmoisturefromatmosphere.
(a)Solubility
(b)Viscosity
(c)Porosity
(d)Hygroscopicity
Ans:d

78.Thermocouplesaremainlyusedforthemeasurementof
(a)temperature
(b)resistance
(c)eddycurrents
(d)couplingcoefficient
Ans:a
79.Duetowhichofthefollowingfact,inIndia,aluminiumisreplacingcopper?
(a)Aluminiumismoreductileandmalleablethancopper
(6)Aluminiumisavailableinplenty,cheaperandlighterthancopper
(c)Aluminiumhaslowerresistivitythanthatofcopper
(d)Aluminiumhaslesstemperaturecoefficientthancopper
Ans:b
80.Theconductionofelectricity,insemiconductors,takesplaceduetomovementof
(a)positiveionsonly
(b)negativeionsonly
(c)positiveandnegativeions
(d)electronsandholes
Ans:d
81.Whichofthefollowingisasemiconductormaterial?
(a)Phosphorous
(b)Rubber
(c)Silicon
(d)Aluminium
Ans:c
82.Seleniumis_____semiconductor.
(a)extrnisic
(b)intmisic
(c)Ntype
(d)Ptype
Ans:b
83.________hasthebestdampingproperties.
(a)Diamond
(b)Highspeedsteel
(c)Mildsteel
(d)Castiron
Ans:d
84.Thephotoelectriceffectoccursonlywhentheincidentlighthasmorethanacertaincritical
(a)intensity
(b)speed
(c)frequency
(d)wavelength
Ans:c
85.IftheresistanceofaconductordoesnotvaryinaccordancewithOhm'slawitisknownas
(a)nonlinearconductor
(b)reverseconductor
(c)badconductor
(d)nonconductor
Ans:a
86.Sparkplugmakesuseofwhichofthefollowingmaterialsforinsulation?
(a)Porcelain
(b)Slate
(c)Asbestos
(d)Glass
Ans:a
87.Theforbiddengapinaninsulatoris
(a)large
(b)small
(c)nil
(d)anyoftheabove
Ans:a
88.Whichofthefollowingfactorsaffectresistivityofmetals?
(a)Agehardening
(b)Alloying
(c)Temperature
(d)Coldwork
(e)Alloftheabove
Ans:e
89.Effectofmoistureontheinsulatingmaterialsisto
(a)decreasedielectricconstant
(b)decreasedielectricstrength

(c)decreaseinsulationresistance
(d)increasedielectricloss
(e)alloftheabove
Ans:e
90.Surfaceresistanceofaninsulatingmaterialisreducedduetothe
(a)smokyanddirtyatmosphere
(b)humidityintheatmosphere
(c)both(a)and(b)
(d)neither(a)nor(b)
Ans:c
91.Superconductingmetalinsuperconductingstatehasrelativepermeabilityof
(a)zero
(b)one
(c)negative
(d)morethanone
Ans:a
92.Inconductorsconductionofelectricitytakesplaceduetomovementof
(a)electronsonly
(b)positiveionsonly
(c)negativeionsonly
(d)positiveandnegativeions
(e)noneoftheabove
Ans:a
93.Thecarbonpercentageisleastin
(a)lowcarbonsteel
(b)wroughtiron
(c)castiron
(d)malleableiron
Ans:b
94.ForaparticularmaterialtheHallcoefficientwasfoundtobezero.Thematerialis
(a)insulator
(6)metal
(c)intrinsicsemiconductor
(d)noneoftheabove
Ans:b
95.Theconductivityofanextrinsicsemiconductorwithtemperature
(a)decreases
(b)increases
(c)remainsconstant
Ans:c
96.Thecurrentduetoelectronflowinconductionbandistheholecurrentinvalenceband.
(a)equalto
(b)lessthan
(c)greaterthan
(d)anyoftheabove
Ans:c
97.Foraholewhichofthefollowingstatementsisincorrect?
(a)Holescanexistincertainsemiconductorsonly
(b)Holescanexistinanymaterialincludingconductors
(c)Holesmayconstituteanelectriccurrent
(d)Holescanbeconsideredasanetpositivecharge
Ans:b
98.isanelementusedinsemiconductorswhoseatomshavethreevalenceelectrons.
(a)Anacceptor
(b)Adonor
(c)Germanium
(d)Silicon
Ans:a
99.Theminoritycarrierconcentrationislargelyafunctionof
(a)forwardbiasingvoltage
(b)reversebiasingvoltage
(c)temperature
(d)theamountofdoping
Ans:c
100.Forgermaniumtheforbiddenenergygapis
(a)0.15eV
(b)0.25eV
(C)0.5eV
(d)0.7eV
Ans:d

+1 Recommend this on Google


Labels:ElectricalEngineeringMaterialsQuizQuestionsandAnswers

Nocomments:
PostaComment
Enteryourcomment...

Commentas:

Publish

Hussam(Google)

Signout

Notifyme

Preview

NewerPost

Home

OlderPost

Subscribeto:PostComments(Atom)

PopularPosts

ElectricalEngineeringMultipleChoiceQuestionsandAnswers
HereyoucanfindobjectivetypeElectricalEngineeringquestionsandanswersforinterviewandentranceexamination.ElectricalEngineeri...
MechanicalEngineeringMultipleChoiceQuestionsandAnswersList
MechanicalEngineeringquestionsandanswerswithexplanationforinterview,competitiveexaminationandentrancetest.Fullysolvedexampl...
152TOPThermodynamicsMechanicalEngineeringMultiplechoiceQuestionsandAnswersList
ThermodynamicsQuestionsandAnswerspdffreedownload1.Whichofthefollowingvariablescontrolsthephysicalpropertiesofaperfect...
135TOPTransformersElectricalEngineeringMultipleChoiceQuestionsandAnswers
LatestTransformersInterviewQuestionsandAnswersList1.Whichofthefollowingdoesnotchangeinatransformer?(a)Current(b...
CivilEngineeringQuestionsandAnswers
CivilEngineeringquestionsandanswerswithexplanationforinterview,competitiveexaminationandentrancetest.Fullysolvedexampleswi...
250TOPFluidMechanicsMechanicalEngineeringMultiplechoiceQuestionsandAnswersList
LatestFluidMechanicsQuestionsandAnswerspdffreedownload1.Fluidisasubstancethat(a)cannotbesubjectedtoshearforces...
109TOPMeasurementandInstrumentationElectricalEngineeringMultiplechoiceQuestionsandAnswers
LatestMeasurementandInstrumentationQuestionsandAnswersList1.Theuseof_____instrumentsismerelyconfinedwithinlaboratories...
118TOPCurrentElectricityElectricalEngineeringMultipleChoiceQuestionsandAnswers
LatestCurrentElectricityQuestionsandAnswersList1.TheS.I.unitofpoweris(a)Henry(b)coulomb(c)watt(d)watthourA...
250TOPI.C.EnginesMechanicalEngineeringMultiplechoiceQuestionsandAnswersList
I.C.EnginesQuestionsandAnswerspdffreedownload1.Theworkingcycleincaseoffourstrokeengineiscompletedinfollowingnumber...
102TOPTransmissionandDistributionElectricalEngineeringMultipleChoiceQuestionsandAnswers
LatestTransmissionandDistributionQuestionsandAnswersList1.Bywhichofthefollowingsystemselectricpowermaybetransmitted?...

PoweredbyBlogger.