You are on page 1of 141

REPUBLIKA E SHQIPRIS

MINISTRIA E ARSIMIT DHE E SHKENCS


AGJENCIA KOMBTARE E PROVIMEVE
Pyetje pr historin dhe shtetin:
Pyetja 1
Rregullat dhe ligjet n demokraci :
A) Hartohen pr t prmbushur interest e grupeve m t pasura t shoqris;
B) Hartohen sipas vullnetit dhe dshirs t kryetarit t shtetit;
C) Jan t pandryshueshme;
D) Ndryshojn duke zbatuar t drejtn e individit pr vendimmarrje.
Pyetja 2
Shoqria greke e periudhs homerike ishte:
A) Primitive;
B) Kalimtare (n shthurrje e sipr t rendit gjinor);
C) Tipike skllavopronare;
D) Skllavopronare n shthurrje.
Pyetja 3
Burimi kryesor i skllavris n Greqi n periudhn homerike ishte:
A) Lufta dhe grabitja;
B) Mosshlyerja e borxheve;
C) Blerja e skllevrve;
D) T treja.
Pyetja 4
Cili nga organet drejtuese t poshtshnuara i prket Greqis s periudhs homerike:
A) Mbreti;
B) Kshilli i pleqve;
C) Mbledhja popullore;
D) T trija s bashku.

Pyetja 5
Shkaqet e krijimit t ngulimeve greke jasht territorit t Greqis s vjetr ishin:
A) Fushatat ushtarake;
B) Konfliktet fetare;
C) Faktort ekonomik dhe politik;
D) T trija s bashku.
Pyetja 6
Kolonizimi grek n shekujt VIII - VIp.k u shoqrua:
A) Me konflikte t armatosura;
B) Me ngadalsimin e zhvillimit t Greqis s Vjetr;
C) Me zhvillimin e tregtis dhe prvetsimin e ndrsjellt kulturor;
D) Me asimilimin e popullsis t atyre vendeve ku u vendosn.
Pyetja 7
Ligjet e Drakonit saksiononin:
A) Barazin e burrit me gruan;
B) Lirit dhe t drejtat e skllevrve;
C) Mbrojtjen e prons private;
D) Mbrojtjen e organeve t rendit fisnor.
Pyetja 8
N cilin nga pohimet e mposhtme skllavi dallohej nga koloni:
A) Ishte i lir;
B) Kishte familje;
C) Zotronte nj pjes t prodhimit;
D) Skishte asnj t drejt.
Pyetja 9
N Kuvendin e Popullit n Athinn e Vjetr merrnin pjes:
A) Metekt;
B) Qytetart athinas;
C) Skllevrit;
D) T gjith s bashku.

Pyetja 10
Kuvendi i Popullit (Eklesia) n Athinn e Vjetr ushtronte pushtet:
A) Politik;
B) Legjislativ jo t plot;
C) Juridik i kufizuar;
D) T treja.
Pyetja 11
Antart e Gjyqit t Juris (Jelieja) n kohn e Perikliut n Athinn e Vjetr zgjidheshin:
A) Me votim t fsheht;
B) Me votim t hapur;
C)Me konkurs, duke provuar njohurit e tyre n provimin me shkrim;
D) Me short.
Pyetja 12
Roli kryesor i qeverisjes n kohn e Perikliut n shtetin e Athins i takonte:
A) Kuvendit t Qytetarve;
B) Kuvendit t t Pesqindve;
C) Gjyqyt t Juris;
D) Kshillit t Dhjet Strategve.

Pyetja 13
Monumentet m t vjetra t kulturs njerzore jan:
A) Mitet dhe legjendat;
B) Veglat e puns;
C) Vizatimet e para n muret e shpellave;
D) Skulpturat prej kocke dhe guri.
Pyetja 14
Forma e regjimit q u vendos n Shqipri pas zgjedhjeve t 2 Dhjetorit u quajt Republik:
A) Popullore Socialiste;
B) Parlamentare;

C) Presidenciale;
D) Popullore.
Pyetja 15
Sipas kushtetuts t vitit 1976 Shqipria ishte Republik:
A) Popullore Socialiste;
B) Parlamentare;
C) Presidenciale;
D) Popullore.
Pyetja 16
Shqipria u b antare e NATO-s n vitin:
A) 1955;
B) 1968;
C) 1992;
D) 2009.

Pyetja 17
Zgjedhjet pluraliste t vitit 1991 i fitoi Partia:
A) Socialiste;
B) Demokratike;
C) Puns;
D) Republikane.
Pyetja 18
NATO sht nj organizat me karakter:
A) Ushtarak;
B) Politik;
C) Politiko-ushtarak;
D) Ekonomiko- social.
Pyetja 19
Presidenti i Republiks s Shqipris :
A) Zgjidhet drejtprdrejt nga populli;

B) Emrohet nga Partia q fiton zgjedhjet;


C) Zgjidhet nga Kuvendi i Shqipris;
D) Zgjidhet do shtetas shqiptar q ka mbushur moshn 18 vje.
Pyetja 20
Shqipria sht:
A) Republik parlamentare;
B) Republik gjysmparlamentare;
C) Republik presidenciale;
D) Monarki Parlamentare.
Pyetja 21
Drejtimi i shtetit me dor t forte nga nj njeri sht tipar karakteristik pr:
A) Monarkin parlamentare;
B) Monarkin kushtetuese;
C) Republikn presidenciale;
D) Sistemin totalitar.
Pyetja 22
Monarku n Monarkin kushtetuese:
A) Ushtron pushtet t pakufizuar;
B) Harton dhe miraton ligjet;
C) Ushtron pushtet t kufizuar;
D) Gjykon mbi shtje t ndryshme.
Pyetja 23
N Republikn e Shqipris pushteti gjyqsor ushtrohet nga:
A) Gjykata e Lart, si dhe nga gjykatat e apelit e gjykatat e shkalls s par;
B) Ministria e drejtsis;
C) Kuvendi i Shqipris;
D) Kshilli i Lart i Drejtsis.
Pyetja 24
Zgjidhja e mosmarrveshjeve ndrmjet pushtetit legjislativ, ekzekutiv dhe gjyqsor sht
kompetenc:
A) E Kuvendit t Shqipris;

B) E Gjykats kushtetuese;
C) E Kshillit t Lart t Drejtsis;
D) E Avokatit t Popullit.
Pyetja 25
N Republikn e Shqipris organi m i lart ligjvns sht:
A) Gjykata Kushtetuese;
B) Gjykata e Lart;
C) Kuvendi;
D) Institucioni i presidentit.
Pyetja 26
Zgjidhja prfundimtare e ankesave t shtetasve pr zbatimin e t drejtave dhe lirive t tyre
themelore sht kompetenc:
A) E Komitetit Shqiptar t Helsinkit;
B) E Gjykats Kushtetuese;
C) E Kshillit t Lart t Drejtsis;
D) E Avokatit t Popullit.
Pyetja 27
Hartimi, diskutimi dhe miratimi i ligjeve sht kompetenc:
A) E Gjykats Kushtetuese;
B) E Gjykats s Lart;
C) E presidentit;
D) E Kuvendit.
Pyetja 28
N Republikn e Shqipris pushteti ekzekutiv realizohet:
A) Nga organet qendrore dhe vendore;
B) Vetm nga organet qendrore;
C) Nga presidenti;
D) Nga Kuvendi.
Pyetje 29
Kodi i Hamurabit synonte:
A) Forcimin e shtetit;

B) Vendosjen e marrdhnive me shtetasit;


C) Prcaktimin e detyrimeve t shtetasve;
D) T tria s bashku.

Pyetje 30
Sundimi oligarkik sht sundimi:
A) I nj personi;
B) I nj grupi personash;
C) I popullsis s lir;
D) I klass skllavopronare.
Pyetje 31
Parlamenti lindi
A) N Angli;
B) N SHBA;
C) N Itali;
D) N Greqi.

Pyetja 32
Ligjet e 12 tabelave jan hartuar n:
A) Romn e Vjetr;
B) Kinen e Vjetr;
C) Persi;
D) Indi.
Pyetja 33
Ligjet e Likurgut jan hartuar n:
A) Romn e Vjetr;
B) Kinen e Vjetr;
C) Greqin e Vjetr;
D) Indi.

Pyetje pr kulturn dhe fen

(34-86)

Pyetja 34
Traditat dhe zakonet:
A) Jan rregulla sjelljeje t pandryshueshme;
B) Jan rregulla sjelljeje t detyrushme pr tgjith shtetasit;
C) Shrbejn si rregulla sjelljeje n grupe m t vogla shoqrore;
D) Rregulla penguese pr veprimtarin e individve n shoqri.
Pyetja 35
Forma m e prhapur e martess n shoqrin e sotme shqiptare sht:
A) Monogamia seriale;
B) Monogamia;
C) Poliandria;
D) Poliginia.
Pyetje 36
Lindja e krishterimit ishte:
A) Sajes e filozofve remake t lidhur me pushtetin;
B) Rezultati i mponimit t perandorve romak;
C) Rezultat i rrethanave ekonomike dhe shoqrore;
D) T tria s bashku.
Pyetja 37
Qarko pohimin e sakt:
A) Indentiteti i nj individi formsohet permes ndrveprimit me familjen e vet;
B) Disa pjes t indentitetit t nj individi jan t lindura;
C) Disa pjes t indentitetit t nj individi jan t msuara;
D) T trija s bashku.
Pyetja 38
Qarko pohimin e sakt:
A) Ndryshimi prreth nesh sht sasior dhe cilsor;
B) Ndryshimi sht vetm pozitiv;
C) Ndryshimi prek vetm individitt dhe jo kombet.
D) T trija s bashku.
Pyetja 39
Qarko pohimin e sakt:
A) Ndryshimi prreth nesh sht sasior dhe cilsor;
B) Ndryshimi sht pozitiv dhe negative;
C) Ndryshimi prek individitt dhe kombet.
D) T trija s bashku.

Pyetja 40
N shoqrin bashkkohore nnkulturat kryesore prcaktohen nga:
A) Klasat shoqrore;
B) Prkatsia etnike;
C) Profesionet;
D) T trija s bashku.
Pyetja 41
Termi Simboli kulturor tregon:
A) Dika q pron nj kuptim t caktuar;
B) Nj marrdhnie mes njerzve;
C) Kritere vlersimi;
D) T trija s bashku.
Pyetja 42
Gjeni pohimin e sakt:
A) Simbolet kulturore nuk ndryshojn n rrjedhn e kohs;
B) Simbolet kulturore kan kuptim t njejt pr t gjitha kulturat;
C) Kultura t ndryshme kan simbole t veanta;
D) Asnjra prej tyre.
Pyetja 43
Embrion i besimit kristian u b:
A) Filozofia e lasht greke;
B) Filozofia e vjetr romake;
C) Besimet e lashta dhe feja e hebrejve t vjetr;
D) T trija s bashku.
Pyetja 44
Karakteristik pr kristianizmin sht:
A) Besimi pagan;
B) Besimi monoteist;
C) Besimi animist;
D) Besimi totemist.
Pyetja 45
Pse feja kristiane u prhap me shpejtsi dhe u prqafua nga nj numr i madh njerzish:
A) Njerzit dshironin nj fe q t shpjegonte kuptimin e jets dhe t ofronte udhheqje
morale;
B) Premtonte lehtsim prej vuajtve dhe padrejtsive n jetn pas vdekjes;
C) Predikonte mesazhin e dashuris universal dhe t vllazrimit;
D) T treja.
Pyetja 46
far qndrimi mbajtn autoritetet romake kur filluan t prhapen idet e kristianizmit:
A) Tolerant;
B) Kundrshtues;
C) Neutral;
D) Prkrahn dhe nxitn prhapjen e tyre.

Pyetja 47
Feja islame lindi:
A) N Gadishullin Arabik;
B) N Gadishullin e Industanit;
C) N Gadishullin e Ballkanit;
D) N Gadishullin Iberik.
Pyetja 48
Cili nga personat e poshtshnuar sht themelues i islamizmit:
A) Asoka;
B) Muhameti;
C) Buda;
D) Abu Bekr.
Pyetja 49
Karakteristik pr islamizmin sht:
A) Besimi monoteist;
B) Besimi pagan;
C) Besimi animist;
D) Besimi totemist.
Pyetja 50
Feja islame:
A) sht ndikuar nga jahudizmi;
B) sht ndikuar nga krishterimi;
C) Njeh Moisiun e Jezusin, por me ndryshimin se ata pranohen si profet, si paraardhs t
Muhametit;
D) T trija s bashku.
Pyetja 51
Sipas predikimeve t Muhametit njerzit pr t fituar shptimin duhet:
A) T prisnin ardhjen e Mesis, i cili do t drgohej nga perndia pr t zhdukur t keqen n
tok;
B) T mos hiqnin dor nga besimi n shum zotr;
C) T ndiqnin nj kod t caktuar moral, n prputhje me msimet e fes islame;
D) T trija s bashku.
Pyetja 52
Kujt i kushtonte m tepr rndsi Budizmi:
A) Shprnguljes s shpirtit;
B) Mnyrs s jetess;
C) Kasts s cils i prkiste njeriu;
D) Ndshkimit t njeriut pr fajet e bra n kt bot.
Pyetja 53
Nismtar i besimit budist ishte:
A) Siddhartha Gautama;
B) Zooroastro;
C) Moisiu;
D) Asoka.

10

Pyetja 54
Idet e tij Buda i paraqiti:
A) N Librin e zbuless;
B) Si rregulla morale n trajtn e ligjeve, t cilat u bn t njohura, si Dhjet porosit;
C) N ediktet e Asoks;
D) Nprmjet Katr t vrtetave fisnike.
Pyetja 55
Ndarja e shoqris indiane n kasta:
A) Ishte e ngurt;
B) Ndalohej kalimi nga njra kast tek tjetra;
C) Nuk lejohej asnj lidhje n mes tyre;
D)T trija s bashku.
Pyetja 56
Sipas predikimeve t Buds, shkaktar i t kqijave ishte:
A) Qeverisja e keqe;
B) Mjedisi gjeografik;
C) Dshira dhe prpjekjet e njerzve pr nj jet m t mir;
D) T treja.
Pyetja 57
Filozofia taoiste predikonte:
A) Zbulimin e rrugss universit dhe t jetuarit thjesht dhe n harmoni me natyrn;
B) Besnikri ndaj tradits dhe respektim t paraardhsve;
C) Barazi, drejtsi dhe lumturi pr t gjitha qeniet mbi tok;
D) T treja.
Pyetja 58
Filozofia e Konfucit predikonte:
A) Zbulimin e rrugss university dhe t jetuarit thjesht dhe n harmoni me natyrn;
B) Besnikri ndaj tradits dhe respektim t paraardhsve;
C) Njerzit jan qenie q kan nevoj pr nj drejtim autoritar;
D) Domdoshmri pr ndryshime rrnjsore n jetn shoqrore.
Pyetja 59
Feja e krishter n fillimet e saj u perhap si:
A) Sekt;
B) Kult;
C) Eklezi;
D) Asnj prej tyre.
Pyetja 60
Feja lidhet me:
A) Besimin;
B) Arsyetimin shkencor;
C) Shekullarizimin;
D) Asnj prej tyre.

11

Pyetja 61
Parimi i humanizmit njihet me emrin xhente te:
A) Krishterimi;
B) Islamizmi;
C) Konfucizmi;
D) Hinduizmi.
Pyetja 62
Cila nga kto fe njihet si fe etike:
A) Krishterimi;
B) Islamizmi;
C) Judaizmi;
D) Budizmi.
Pyetja 63
Ideja e metamorfozs gjendet tek:
A) Krishterimi;
B) Islamizmi;
C) Judaizmi;
D) Hinduizmi.
Pyetja 64
Besimi tek shpirtrat si dashamirs apo shkaktar t s keqes lidhet me:
A) Animizmin;
B) Totemizmin;
C) Metamorfozn;
D) T treja.
Pyetja 65
Njeh dhe nderon nj fuqi hyjnore t vetme:
A) Krishterimi;
B) Hinduizmi;
C) Konfucizmi;
D) T treja.
Pyetja 66
Cila nga kto fe nuk lidhet me veprimtarin e nj njeriu t vetm:
A) Krishterimi;
B) Hinduizmi;
C) Konfucizmi;
D) Islamizmi.
Pyetja 67
Cila nga kto fe nuk bn nj dallim t qart mes besimtarve dhe jo besimtarve:
A) Krishterimi;
B) Hinduizmi;
C) Islamizmi;
D) T treja.
Pyetja 68
Gjendja e nirvanas predikohet nga:
A) Hinduizmi;

12

B) Judaizmi;
C) Konfucizmi;
D) T treja.
Pyetja 69
sht fe monoteiste:
A) Animizmi;
B) Konfucizmi;
C) Judaizmi;
D) Budizmi.
Pyetja 70
Organizata fetare e lidhur zyrtarisht me shtetin quhet:
A) Kult;
B) Sekt;
C) Eklezi;
D) Dinominejshn.
Pyetja 71
Islamizmi n Shqipri sht prhapur si:
A) Sekt;
B) Kult;
C) Dinominejshn;
D) Eklezi.
Pyetja 72
Prplasja e hapur midis kishs Perndimore dhe kishs Lindore ndodhi:
A)M 313;
B) M 1054;
C)M 1261;
D)M 1453.
Pyetja 73
Pse ndodhi ndarja e kristianizmit:
A) Pr shtjet e kontrollit t kishs;
B) Pr marrdhniet ndrmjet kishs (autoritetit shpirtror) dhe autoritetit shtetror;
C) Pr qndrime t ndryshme n lidhje me kryerjen e cermonive fetare;
D) T tria s bashku.
Pyetja 74
Kristianizmi u nda:
A) N protestantizm dhe katolicizm;
B) N katolicizm dhe budizm;
C) N katolicizm dhe ortodoksizm;
D) N ortodoksizm dhe bektashizm.
Pyetja 75
Fushatat kryqtare gjat Mesjets u ndrmorn pr shkaqe:
A) Politike;
B) Fetare;
C) Tregtare;
D) T tria bashk.

13

Pyetja 76
Fushatat kryqtare u organizuan dhe u drejtuan nga:
A) Kisha katolike;
B) Kisha ortodokse;
C)Perandoria Gjermane;
D) T tria bashk.
Pyetja 77
Cili nga perandort e poshtshnuar i persekutoi kristiant:
A)Neroni, n vitin 64;
B) Kostadini, n vitin 312;
C) Teodosi, n vitin 380;
D) T tre.
Pyetja 78
Si konsiderohej perandori n Bizant:
A) I shenjt dhe adhurohej si perndi;
B) Si funksionari m i lart i zgjedhur nga populli pr t derjtuar vendin;
C) Si njeriu m i ditur dhe i paanshm;
D) T tria bashk.
Pyetja 79
Si prcaktohej pozita e perandorit n legjislacionin bizantin:
A) Zgjidhej nga populli dhe prgjigjej para tij pr kryerjen e detyrs;
B) Zgjidhej nga parlamenti dhe prgjigjej para tij pr kryerjen e detyrs;
C) Ishte i caktuar nga zoti dhe qndronte n pushtet n saje t mbrojtjes nga pushteti hyjnor;
D) Asnjra nga kto t trija.
Pyetja 80
Kurani i ndalon myslimant :
A) T pin alkol;
B) T luajn bixhoz;
C) T jen t pandershm dhe lakmitar;
D) T tria bashk.
Pyetja 81
Si quhet ikja e Muhametit nga Meka n Medin:
A) Haxhillk;
B) Hixhra;
C) Besnikri;
D) Xhihad.
Pyetja 82
Cili nga vitet e poshtshnura u quajt viti 1 n kal;endarin mysliman:
A) Viti 750, lindja e Muhametit;
B) Viti 610, kur Muhameti mund t ket nisur veprimtarin si predikues;
C) Viti 622, kur Muhameti u largua nga Meka;
D) Viti 632, vdekja e Muhametit.
Pyetja 83
Feja myslimane u nda n dy sekte kryesore:

14

A) Brahman dhe budist;


B) Puritan e protestant;
C) Sunnit e shiit;
D) N asnjrn nga kto t trija.
Pyetja 84
Krkesa e pasuesve t shiizmit ishte:
A) Barazia e burrit me gruan n familje dhe shoqri;
B) Kalifi t zgjidhej nga bashksia myslimane;
C) Pretendonin se i vetmi pasardhs i drejtprdrejti Aliut dhe i gruas s tij (vajzs s
Muhametit) mund t bhej kalif;
D) Kalifi t ushtronte vetm pushtet civil.
Pyetja 85
Cili ishte qndrimi i Muhametit ndaj edukimit dhe msimit:
A) E nnvleftsonte msimin dhe edukimin;
B) U privonte t drejtn e arsimit t gjitha grave dhe vajzave;
C) I dha prparsi edukimit dhe msimit, duke thn se krkimi i njohurive sht nj detyr
pr do mysliman, burr apo grua;
D) I dha prparsi vetm msimit t kuranit dhe i ndaloi myslimant t msonin shkencat e
natyrs.
Pyetja 86
far kontributi kan dhn arabt n fushn e shkencave t natyrs:
A) Prpunuan iden e zeros dhe t numrave t huazuara nga India;
B) U morn me algjebr dhe dhan ide t reja n gjeometri dhe trigonometri;
C) Arritn suksese n mjeksi, duke kuruar mjaft smundje etj.;
D) T tria bashk.
Pyetje pr t Drejtat e Njeriut: (87-162)
Pyetja 87
Lidhja e Kombeve u formua pr:
A) Kufizimin ushtarak t shteteve t mdha;
B) Sigurimin dhe ruajtjen e trsis toksore;
C) Si kundrpesh ndaj kshillit t Europs;
D) Si kundrpesh ndaj Bashkimit Europian.
Pyetja 88
N qershor 1945 n San Francisko u themelua :
A) Organizata e Kombeve t Bashkuara;
B) Bashkimi Europian;
C) NATO
D) Organizata pr Sigurimin dhe Bashkpunimin Europian.

15

Pyetja 89
Dokumenti: Deklarata pr parimet e marrdhnie t ndrsjellta, pr forcimin e besimit,
siguris e armatimit u miratua nga:
A) OKB-ja;
B) Keshilli i Evrops;
C) . Parlamenti Evropian;
D) KSBE-ja.
Pyetja 90
T drejtat civile jan:
A) Mosdiskriminimi.
B) Minimumi jetik.
C) Prfshirja n pun publike.
D) T ardhura t mjaftueshme.

Pyetja 91
T drejtat politike jan:
A) Votimi.
B) T ardhura t mjaftueshme.
C) E drejta pr banim
D) E drejta pr arsim.
Pyetja 92
T drejtat ekonomike jan
A) Mbledhjet
B) Mbrojtja nga shteti
C) E drejta pr pun
D) Lvizja e lir.
Pyetja 93
T drejtat sociale jan:
A) Krijimi i sindikatave.
B) Identiteti kulturor.
C) Ushtrimi i zgjedhjeve.

16

D) Ushtrimi i traditave.
Pyetja 94
Nj ndr Organizmat e O.K.B sht:
A) Komiteti i t drejtave t njeriut.
B) Komiteti pr t drejtat e fmijve.
C) Organizata botrore e ushqimit dhe bujqsis.
D) UNICEF
Pyetja 95
Nj ndr agjencit e specializuara t Kombeve t Bashkuara sht:
A) Organizata ndrkombtare e puns.
B) Komiteti pr eliminimin e diskriminimit ndaj grave.
C) Fondi pr viktimat e torturs.
D) PNUD
Pyetje 96
prfaqsonte pushteti i faraonit:
A) Ishte prfaqsuesi m i lart i klerit;
B) Ishte gjykats suprem;
C) Ishte komandant i ushtris
D) T tria s bashku.
Pyetje 97
Karta e Madhe e Lirive n Angli shpalli:
A) Forcimin e pushtetit mbretror;
B) Kufizimin e pushtetit mbretror;
C) Ndarjen e kishs nga shteti;
D) Ndarjen e pushtetit.
Pyetje 98
N vitin 1949 disa shtete t Europs Perndimore themeluan n Londr:
A) OKB-n;
B) NATO;

17

C) Kshillin e Europs;
D)Tregun e Prmbashkt Europian.
Pyetje 99
Organizata e Sigurimit dhe e Bashkpunimit Europian (OSBE) u themelua:
A) N Bruksel m 1949;
B) N Rom m1957;
C) N Berlin m 1972;
D) N Helsinki m 1975.
Pyetje 100
Disa vende t Europs Perndimore dhe SHBA krijuan n prill1949:
A) Paktin Ushtarak t Atlantikut t Veriut;
B) Bashkimin Europian;
C) Organizatn pr Sigurimin dhe Bashkpunimin Europian;
D) Fondin Monetar Ndrkombtar (FMN).
Pyetje 101
Plani Marshall u hartua pr t ndihmuar:
A) Azin;
B) AmerknLatine;
C) Europn;
D) Afrikn.
Pyetje 102
T jesh antar i nj komuniteti duhet:
A) T jeni miq;
B) T plqeni njeri-tjetrin;
C)T keni shije t ngjashme;
D) T jesh pjes e dikaje m t madhe se vetja.
Pyetje 103
T jesh pjes e nj grupi duhet:
A) T kesh dika t prbashkt me t tjert n grup, nj karakteristik, interes etj;
B) T mos marrsh pjes n grupe t tjera;

18

C) T kesh vetm prfitime dhe asnj prgjegjsi;


D) T mos jeni t ndrvarur nga njeri-tjetri.
Pyetje 104
T ndrtosh nj komunitet duhet:
A) T kesh tradita dhe zakone t njejta;
B) T kesh njohje dhe lidhje miqsore t mparshme;
C) T shohsh vlera dhe partneritet te t tjerat;
D) T mos marrsh pjes n komunitete t tjera.
Pyetje 105
Gjeni prgjigjen e sakt:
A) Demokracia nnkupton barazin ekonomike e politike t qytetarve;
B) Demokracia ushtrohet perms pjesmarrjes s popullit n qeverisje;
C) Demokracia prfaqson vetm mbrojtjen e interesave t shumics;
D) T trija s bashku.
Pyetje 106
N shoqrin demokratike do individ gzon:
A) T drejtn e liris, barazis dhe drejtsis;
B) T drejtn t thot lirisht fjaln e tij e ta mbroj at;
C) T drejtn t marr pjes edhe n marrjen e vendimeve;
D) T trija s bashku.
Pyetje 107
N shoqrin demokratike:
A) Vendimi i shumics sht gjithmon i drejt;
B) Ka edhe raste kur shumica nuk ka t drejt pr vendimin q merr;
C) Vendimi i shumics nuk gjykohet n asnj rast, por sht idetyrueshm t zbatohet;
D) Asnjra prej tyre.
Pyetje 108
Gjeni prgjigjen e sakt:
A) Sistemi politik sht trsia e institucioneve, grupeve t interesit;
B) Sistemi politik sht i prbr nga antar t organizatave sociale q kan pushtetin;

19

C) Sistemet politike dallohen ndrmjet tyre nga mnyra evant e ushtrimit t pushtetit
politik;
D)T trija s bashku.
Pyetje 109
Agjencia e specializuar e Kombeve t Bashkuara sht:
A) Organizata Botrore e Ushqimit dhe bujqsis;
B) UNHCR;
C) PNUD;
D) UNICEF.
Pyetje 110
Agjencia e specializuar e Kombeve t Bashkuara sht:
A) UNIFEM
B) UNFPA;
C) Organizata Botre e Shndetsis;
D) UNEP.
Pyetja 111
Meknizm i zbatimit t Kombeve t Bashkuara sht:
A) FAO;
B) ILO;
C) Komiteti kundr torturs:
D) Instituti pr trajtim dhe krkim.
Pyetja 112
21Shkurti sht:
A) Dita botrore e meteorologjis;
B) Dita botrore e shndetit;
C) Dita botrore e ujit;
D) e gjuhs amtare.
Pyetja 113
21 Shtatori sht:
A) Dita ndrkombtare e paqes;
B) Dita botrore e banimit;
C) Dita botrore e msuesit;
D) Dita botrore e detit.
Pyetja 114
9 Tetori sht:
A) Dita botrore e ushqimit;
B) Dita botrore e posts;

20

C) Dita ndrkombtare e rinis.


D) Dita botrore pa duhan.
Pyetja 115
10 Dhjetori sht:
A) Dita e aviacionit civil ndrkombtar;
B) Dita e t drejtave t njeriut;
C) Dita ndrkombtare e emigracionit;
D) Dita ndrkombtare kundr SIDES
Pyetja 116
Antart e prhershm t Kshillit t Sigurimit jan:
A) SHBA, Anglia, Franca, Rusia, Gjermania;
B) SHBA, Anglia, Franca, Rusia, Kina;
C) SHBA, Anglia, Rusia, Gjermania, Japonia, Kanadaja;
D) SHBA, Anglia, Franca, Italia, Kina.
Pyetja 117
Paprekshmria e personit, t drejtat dhe lirit e njeriut pr her t par u shpalln n
dokumentin:
A) E Drejta Romake;
B) E Drejta Salike;
C) Karta e Madhe e Lirive;
D) Kodi i Justinianit.
Pyetja 118
Numri i antarve t prhershm t Kshillit t Sigurimit sht:
A) Pes;
B) Shtat;
C) Njmbdhjet;
D) Pesmbdhjet.
Pyetja 119
Sindikatat jan organizata me karakter:
A) Politik;
B) Ekonomik;
C) Kulturor;
D) Sportiv.
Pyetja 120
KSBE njihet e till deri n virtin:
A) 1994;
B) 1975;
C) 1981;
D) 1990
Pyetja 121
Lidhja e Kombeve sht krijuar m:
A) 1989;
B) 1919;
C) 1995;
D) 2001

21

Pyetja 122
Sa shtet e kan njohur dhe nnshkruar Deklaratn e OKB-s deri m 1945:
A) 30 shtete;
B) 42 shtete;
C) 51 shtete;
D) 10 shtete.
Pyetja 123
Sa shtete kan njohur dhe nnshkruar Deklaratn e OKB-s deri m 1950:
A) 51 shtet
B) 40 shtete
C) 54 shtete
D) 60 shtete
Pyetja 124
Kur u pranua Shqipria antare e OKB-s:
A) 1945;
B) 1950;
C) 1955;
D) 1960.
Pyetja 125
Kur u pranua Shqipria antare e Lidhjes s Kombeve:
A) 1919;
B) 1920;
C) 1923;
D) 1925.
Pyetja 126
Konventa pr t drejtat e fmijve ka hyr n fuqi:
A) 1980;
B) 1990;
C) 1992;
D) 1995.
Pyetja 127
Konventa pr t drejtat e fmijve prmban:
A) 54 nene;
B) 32 nene;
C) 45 nene;
D) 47 nene.
Pyetja 128
Kur e ratifikoi Shqipria Konventn pr t drejtat e fmijve:
A) 1992;
B) 1997;
C) 1999;
D) 2000.

22

Pyetja 129
N fund t vitit 1999 Konventn pr t drejtat e fmijve sht ratifikuar nga:
A) 190 shtete;
B) 191 shtete;
C) 194 shtete;
D) 90 shtete.
Pyetja 130
Deklarata Universale e t drejtave t njeriut u shpall nga Kombet e Bashkuara m:
A) 1945;
B) 1948;
C) 1950;
D) 1960.
Pyetja 131
Pakti Ndrkombtar i t Drejtave Ekonomike, Sociale dhe Kulturore sht shpallur:
A) 1966;
B) 1960;
C) 1945;
D) 1948.
Pyetja 132
Pakti Ndrkombtar i t Drejtave Civile dhe Politike sht krijuar m:
A) 1950;
B) 1955;
C) 1966;
D) 1960.
Pyetja 133
Karta e Kombeve t Bashkuara n vitin 1945 sht miratuar nga:
A) 45 shtete;
B) 50 shtete;
C) 54 shtete;
D) 56 shtete.
Pyetja 134 Magna Karta n Angli u hartua m:
A) 1210;
B) 1215;
C) 1250;
D) 19270.
Pyetja 135
Deklarata Amerikane ePavarsis sht hartuar m:
A) 1770;
B) 1776;
C) 1778;
D) 1790.
Pyetja 136
Gjykata Europiane e t Drejtave t Njeriut ndodhet n :
A) Londr;
B) Vjen;

23

C) Paris,
D) Strasburg
Pyetja 137
Komisioni Europian i t Drejtave t Njeriut u krijua n:
Uashington;
B) Paris;
C) Strasburg;
D) Mosk.

A)

Pyetja 138
Konventa Amerikane pr t Drejtat e Njeriut u miratua m:
A) 1969;
B) 1980;
C) 1985;
D) 1999.
Pyetja 139
Karta Afrikane pr t Drejtat e Njeriut u miratua m:
A) 1972;
B) 1980;
C) 1981;
D) 1987.
Pyetja 140
Deklarata pr nj mjedis dhe zhvillim e Rio de Zhanejro sht miratuar m :
A) 1992;
B) 1995;
C) 2001;
D) 2005.
Pyetja 141
Deklarata e Konferencs s Kombeve t Bashkuara t Mjedisit t Njeriut e Stokholm sht
miratuar m :
A) 1980;
B) 1985;
C) 1972;
D) 1975.
Pyetja 142
Konferenca Botrore pr t Drejtat e Njeriut e vitit 1993 sht zhvilluar n:
A) Vjen;
B) Rom;
C) Madrid;
D) Athin.
Pyetja 143
Gjirokastra sht pranuar n UNESKO m:
A) 2005;
B) 2007;
C) 2003;
D) 1999.

24

Pyetja 144
Nj ndr hapat nga Deklarata tek Konventa sht:
A) Nnshkrimi nga shtetet antare;
B) Deklamimi;
C) Vetveprimi;
D) T tria s bashku.
Pyetja 145
Nj nga tiparet e Deklarats Universale t t Drejtave t Njeriut sht:
A) Universale;
B) E detyrueshme;
C) Vetveprimi;
D) T tria s bashku.
Pyetja 146
Nj nga tiparet e Konvents t t Drejtave t Fmijve , pasi ka hyr n fuqi sht:
A) Fakultative;
B) E detyrueshme;
C) Vetveprimi;
D) T tria s bashku.
Pyetja 147
Karta Sociale Europiane sht mekanizm i:
A) Kshillit t Europs;
B) O K B-s;
C) O S B E-s;
D)T tria s bashku.
Pyetja 148
Kshilli i Europs u themelua m:
A) 1939;
B) 1949;
C) 1945;
D) 1950.
Pyetja 149
Komiteti i Ministrave t Kshillit t Europs sht organ :
A) Fakultativ;
B) Vendimmars;
C) Konsultativ;
D)T tria s bashku.
Pyetja 150
Aktet Normative t Kshillit t Ministrave t Republiks s Shqipris jan t detyrueshme:
A) Pr gjith territorin;
B) Pr nj pjes t territorit;
C) Vetm pr Minoritetet;
D) Pr zonat t vecanta.

25

Pyetja 151
Ombusmani sht organ q zgjidhet nga:
A) Kshilli i Ministrave;
B) Ministri i Drejtsis;
C) Kuvendi i Shqipris;
D) Dhoma e Avokatis;
Pyetja 152
Kshilli Bashkiak sht organ:
A) I emruar;
B) I zgjedhur i nivelit t pare;
C) I zgjedhur i nivelit t dyt;
D) I przgjedhur i nivelit t dyt.
Pyetja 153
Kshilli i Qarkut sht organ:
A) I emruar;
B) I zgjedhur i nivelit t pare;
C) I zgjedhui nivelit t dyt;
D) I przgjedhur i nivelit t dyt.
Pyetja 154
Qendra Shqiptare e t Drejtave t Njeriut sht rregjistruar si fondacion i pavarur m:
A) 1990;
B) 1992;
C) 1994;
D) 1996.
Pyetja 155
Revista e Qendrs Shqiptare t t Drejtave t Njeriut festoi 10 vjetorin m:
A) 1990;
B) 1992;
C) 1994;
D) 2004.
Pyetja 156
Dita e Refugjatve sht m:
A) 8 Mars;
B) 28 Nntor;
C) 20 Qershor;
D) 5 Korrik.
Pyetja 157
Dita e Botrore e Televizionit sht:
A) 7 Mars;
B) 21 Nntor;
C) 20 Qershor;
D) 10 Korrik.
Pyetja 158
Deklarata e Kombeve t Bashkuara u firmos m:
A) 28 tetor1945;

26

B) 24 tetor 1945;
C) Qershor 1946;
D) Korrik 1947.
Pyetja 159
Karta e Kombeve t Bashkuara u firmos m:
A) 28 tetor 1945;
B) 24 tetor 1945;
C) Qershor 1948;
D) Korrik 1949.
Pyetja 160
Pik kontakti e Organizats s Kombeve t Bashkuara pr Europn sht:
A) Gjeneva;
B) Parisi;
C) Londra;
D) Madridi.
Pyetja 161
Komisioni mbi Statusin e Grave e ka qndrn n:
A) Gjenev;
B) Vjen;
C) Londr;
D) Nju Jork.
Pyetja 162
Deklarata e t Drejtave t Njerit dhe qytetarit u shpall n:
A) SHBA, m 1776;
B) Franc, m 1789;
C) Angli, m 1832;
D) Gjermani, m 1870.

27

PYETJET PR HISTORIN E KOMBIT SHQIPTAR

A. HISTORI
I. LASHTSIA

Pyetja 1
Kur jan shfaqur qeniet e vrteta njerzore:
A)
B)
C)
D)

Rreth 500.000 vjet m par


Rreth 400.000 vjet m par
Rreth 250.000 vjet m par
Rreth 100.000 vjet m par

Pyetja 2
far ishte kopeja primitive:
A)
B)
C)
D)

Nj bashkim i njerzve primitiv mbi baz t lidhjeve t gjakut


Nj bashkim i njerzve primitiv mbi bazn t lidhjeve territoriale
Nj bashkim i paramenduar i njerzve primitiv
Nj bashkim i vetvetishm i njerzve primitiv

Pyetja 3
Arritja e par e madhe q tregon eprsin e njeriut ndaj kafshve ishte:
A)
B)
C)
D)

Krijimi i familjes
Ndrtimi i banesave
Prdorimi i zjarrit
Punimi e mbjellja e toks

Pyetja 4
Monumentet m t vjetra t kulturs njerzore jan:
A) Mitet dhe legjendat
B) Vizatimet e para n muret e shpellave
C) Skulptura prej kocke e gur

28

D) Veglat e puns

Pyetja 5
Aktiviteti i par pr sigurimin e ushqimit tek njerzit primitiv ishte:
A)
B)
C)
D)

Bujqsia
Blegtoria
Bujqsia dhe blegtoria, njkohsisht
Gjuetia dhe mbledhja e produkteve t gatshme nga natyra.

Pyetja 6
Karakteristika pr njerzit primitiv ishte:
A)
B)
C)
D)

Mungesa e veshjes
Mungesa e vendbanimeve
Mungesa e familjes
Mungesa e t gjithave bashk

Pyetja 7
Gjinia ishte:
A) Grupi i njerzve q kishin nj vendbanim t prbashkt
B) Grupi i njerzve q kishin zakone t njjta
C) Nj grup i qndrueshm njerzish me orgjin dhe lidhje gjaku t
prbashkt
D) Grupi i njerzve q jetonin e punonin s bashku

Pyetja 8
N krye t gjinis ishin:
A)
B)
C)
D)

Kryepleqt e zgjedhur nga antart


Burrat m t moshuar e m t menur
Burrat m t fort fizikisht
Grat m t mshuara e m t menura

29

Pyetja 9
Cilt nga faktort ndikuan n lindjen e bujqsis:
A)
B)
C)
D)

Jetesa e njerzve n vendet t prhershme


Pasiguria e pamjaftueshme pr plotsimin e nevojave me ushqim
Garancia e bollkut n sigurimin e ushqimit
T tria s bashku

Pyetja 10
Fillimi i praktikimit t ndarjes s puns n epokn e neolitit i kushtzuan nga:
A)
B)
C)
D)

Tradita e trashgimis familjare


Arritja e sigurimit t ushqimit bujqsor vetm nga nj pjes e banorve
Kriteri gjinor
Mungesa e t gjithave bashk.

II. LINDJA E MESME E LASHT


Pyetja 11
Fillimi i qytetrimit n luginn e lumit Nil dhe n Mesopotami ishte rezultat:
A)
B)
C)
D)

I organizimit shoqror dhe politik shum t fort


I ekzistencs s nj feje kolektive t lidhur ngusht me pushtetin
I pjelloris t lart t toks
T tria bashk

Pyetja 12
Cilt nga fiset e mposhtme nomade u dyndn n Mesopotamin e jugut rreth vitit
3200 p.l.k:
A) Amorjet
B) Gutt
C) Hyksos

30

D) Sumeriant

Pyetja 13
Banort e Mesopotamis u dalluan:
A)
B)
C)
D)

N punimin e qeramiks
Pr teknik t lart t punimit t metaleve
N fushn e bujqsis e n ndrtimin e veprave ujitse e kulluese
T tria bashk

Pyetja 14
Shkrimi kuneiform u prdor nga:
A)
B)
C)
D)

Babilonasit
Fenikasit
Egjiptiant
Indiant

Pyetja 15
Harta m e vjetr sht prpiluar rreth viteve 2500 p.l.k. nga:
A)
B)
C)
D)

Kinezt
Babilonasit
Egjiptiant
Grekt

Pyetja 16
Vepra letrare "Epi i Gilgameshit" sht shkruar nga:
A)
B)
C)
D)

Kinezt
Persiant
Babilonasit
Hebrenjt

31

Pyetja 17
Cilat qen arritjet e banorve t Mesopotamis n fushn e matematiks e t
gjeometris:
A) Njohja e s ashtuquajturs "Teorema e Pitagors" disa shekuj para
Pitagors
B) Llogaritja e rrnjs katrore dhe ndarja e rrethit n 360o
C) Zgjidhnin problema me ekuacione t grads s dyt dhe t tret dhe
prdorimin ngjashmrin e figurave
D) T tria bashk

Pyetja 18
Cilat qen arritjet e babilonasve n fushn e astronomis:
A) Grumbullimin e t dhnave pr yjet, kometat, njollat diellore; hartuan
harta t yjeve
B) Njohja e 5 planetve m afr diellit dhe llogaritja e eklipsit t hns
C) Hartimi i kalendarit diellor me 365 dit
D) T tria bashk

Pyetja 19
Sunduesi i babilonasve, Hamurabit e bashkoi Mesopotamin:
A)
B)
C)
D)

Me mbshtetjen e mirkuptimin e sunduesve krahinor


Me ndihmn e shteteve fqinje
Nprmjet luftrave
T tria bashk

Pyetja 20
Kodi i Hamurabit synonte:
A)
B)
C)
D)

Prcaktimin e detyrimeve t shtetasve


Vendosjen e marrdhnieve me shtetasit
Forcimin e shtetit
T tria bashk

32

Pyetja 21
far sanksiononte Kodi i Hamurabit:
A) Mbrojtjen e interesave t skllavopronarve, pronarve t tokave,
priftrinjve, tregtarve e fajdexhinjve
B) Zgjedhjen e qytetarve n postet shtetrore me short
C) Barazin e shtetasve para ligjit
D) T tria bashk

Pyetja 22
Pse thuhej se Egjipti ishte "dhurat e Nilit":
A) Pr prurjen e madhe ujore dhe vrshimeve me cikle t rregullta
B) Pr mundsit q ofronte lumi pr zhvillimin e bujqsis, si rezultat i
pjelloris t lart t toks
C) Pr shfrytzimin e lumit si nj rrug e prshtatshme pr transport
D) T tria bashk

Pyetja 23
Kryeqytet i mbretris s vjetr egjiptiane ishte:
A)
B)
C)
D)

Asuri
Memfisi
Uruka
Teba

Pyetja 24
Si quheshin sundimtart n Egjipt
A)
B)
C)
D)

Faraon
Basileum
Raxha
Car

33

Pyetja 25
'prfaqsonte pushtetin e faraonit:
A)
B)
C)
D)

Ishte prfaqsues m i lart i klerit


Ishte gjykats suprem
Ishte komandant i ushtris
T tria bashk

Pyetja 26
Cili ishte shkaku i ndrtimit t piramidave n Egjipt:
A)
B)
C)
D)

Funksiononin si pika vrojtimi


Funksiononin si qendra kulturore
Shrbenin pr t vendosur trupin e faraonit pasi vdiste
T tria bashk

Pyetja 27
Faraoni n Egjipt mbretronte:
A)
B)
C)
D)

N emr t ligjit
Si prfaqsues i popullit
N emr t perndive
T tria bashk

Pyetja 28
Cilt faktor ndikuan n rnien e Mbretris s Vjetr Egjiptiane:
A)
B)
C)
D)

Dyndjet e popujve nomad


Sulmet nga vendet e tjera
Konfliktet e brendshme
T tria bashk

34

Pyetja 29
Kryeqytet i Mbretris s Mesme Egjiptiane ishte:
A)
B)
C)
D)

Akadi
Teba
Uri
Asuri

Pyetja 30
Mbretria e Re Egjiptiane zgjati:
A)
B)
C)
D)

Nga viti 2000 p.K. deri n vitin 1800 p.K.


Nga viti 1800 p.K. deri n vitin 1100 p.K.
Nga viti 1600 p.K. deri n vitin 1100 p.K.
Nga viti 1100 p.K. deri n vitin 525 p.K.

Pyetja 31
Kur u rrzua dinastia e fundit egjiptiane:
A)
B)
C)
D)

N vitin 670 p.K., me pushtimin asirian


N vitin 525 p.K., me pushtimin persian
N vitin 670 p.K., nga Aleksandri i Madh
Nga fund t shek. I p.K., me pushtimin romak

Pyetja 32
Cila ishte pozita e gruas n qytetrimin egjiptian:
A)
B)
C)
D)

Kishte t drejtn e trashgimis


Kishte t drejt e shitjes e t blerjes s pasuris
Ishte e detyruar t'i bindej babait dhe burrin t saj
T tria bashk

35

Pyetja 33
Budizmi lindi n:
A)
B)
C)
D)

Asiri
Egjipt
Indi
Persi

Pyetja 34
Si quhej mbreti n Indi:
A)
B)
C)
D)

Faraon
Basileum
Car
Raxha

Pyetja 35
Nismtar i besimit budist ishte:
A)
B)
C)
D)

Moisiu
Asoka
Zooroastro
Siddhartha Gautama

Pyetja 36
Idet e tij, Buda i paraqiti:
A)
B)
C)
D)

N "Librin e zbuless
N ediktet e Asoks
Nprmjet "katr t vrtetave fisnike"
Si rregulla morale n trajtn e ligjeve, t cilat u bn t njohura si
"Dhjet porosit"

36

Pyetja 37
Ndarja e shoqris indiane n kasta:
A)
B)
C)
D)

Nuk lejohej kalimin nga njra kast tek tjetra


Ndalohej kalimi nga njra kast tek tjetra
Ishte e ngurt
T tria bashk

Pyetja 38
Sipas predikimeve t Buds, shkaktar i t kqijave ishte:
A)
B)
C)
D)

Dshira dhe prpjekjet e njerzit q t donin e admironit vendin e tyre


Mjedisi gjeografik
Qeverisjes s keqe
T tria bashk

Pyetja 39
Qllimi i misionarve budist ishte:
A)
B)
C)
D)

T edukonin njerzit q t donin e admironin vendin e tyre


T kthenin sa m shum indian n budist
Ndrtimi i manastireve
T tria bashk

Pyetja 40
far predikonte filozofia taoiste:
A) Besnikri ndaj tradits dhe respektim t paraardhsve
B) Barazi, drejtsi dhe lumturi pr t gjitha qeniet mbi tok
C) Zbulimin e rrugs s universit dhe t jetuarit thjesht e n harmoni me
natyrn
D) T tria bashk

37

Pyetja 41
Cilat ide filozofike udhhoqn qeverisjen dhe jetn shpirtrore t Kins gjat
shek. III p.K.:
A)
B)
C)
D)

Filozofia e legalizmit
Idet filozofike t Konfucit
Taoizmi
T tria bashk

Pyetja 42
far predikonte filozofia e Konfucit:
A) Zbulimin e rrugs s universit dhe t jetuarit thjesht e n harmoni me
natyrn
B) Njerzit jan qenie q kan nevoj pr nj drejtim autoritar
C) Besnikrin ndaj tradits dhe respektimin e paraardhsve
D) Domosdoshmrin pr ndryshime rrnjsore n jetn shoqrore

Pyetja 43
Muri i Madh n Kin u ndrtua n periudhn e sundimit t dinastis:
A)
B)
C)
D)

Sine
Han
Dxhon
in

Pyetja 44
Si przgjidheshin personat q krkonin pun n administratn shtetrore n
periudhn e sundimit t dinastis Han:
A)
B)
C)
D)

Me konkurs ku provoheshin njohurit e tyre n provim me shkrim


Nga prejardhja fisnike
T ishin n mosh mbi 40 vje
T ishin shum t pasur

38

Pyetja 45
Prse dinastit kineze kishin nj zhvillim ciklik:
A) Pr shkak t vshtirsive ekonomike, t paknaqsi s popullit dhe t
kmbnguljes s fisnikve pr t marr pjes n pushtet
B) Se ndrpritej vazhdimsia e zhvillimit pr shkak se vinin n fuqi
sundimtart gjithnj e m pak t aft sesa themeluesi i par dinastis si
dhe nga korrupsioni i lart i zyrtarve t oborrit e shprdorimi i t
hollave
C) Pr shkak t rigjallrimit dhe rizhvillimit t vendit me fillimin e qeverisjes
s dinastis s re
D) T tria bashk

Pyetja 46
Ku sht prodhuar pr her t par instrumenti i regjistrimit t trmeteve n:
A)
B)
C)
D)

Indi
Babiloni
Kin
Greqi

Pyetja 47
Busulla magnetike sht shpikur nga:
A)
B)
C)
D)

Grekt
Kinezt
Romakt
Arabt

Pyetja 48
Cilt kan shpikur e prodhuar t part letrn:
A)
B)
C)
D)

Indiant
Egjiptiant
Kinezt
Fenikasit

39

III. GREQIA E LASHT


Pyetja 49
Grupet kryesore fisnore t popullit t vjetr grek n mijvjearin e par p.l.k ishin:
A)
B)
C)
D)

Akejasit
Dort
Jont
T tria grupet s bashku

Pyetja 50
N historin e Greqis s lasht, shekujt XII-VIII p.K., prfshijn:
A)
B)
C)
D)

Kulturn e Krets
Kulturn e Mikens
Periudhn homerike
Lindjen e qyteteve-shtete

Pyetja 51
Shoqria greke e periudhs homerike ishte:
A)
B)
C)
D)

Primitive
Kalimtare (n shthur e sipr t rendit gjinor)
Tipike skllavopronare
Skllavopronare n shthurje

Pyetja 52
Burimi kryesor i skllavris n Greqi n periudhn homerike ishte:
A)
B)
C)
D)

Mosshlyerja e borxheve
Blerja e skllevrve
Lufta dhe grabitjet
T tria bashk

40

Pyetja 53
Pr studimin e historis t Greqis, n shekujt XII-VIII p.l.k., si burim kryesor
shrbejn:
A)
B)
C)
D)

Burimet arkivore
Poemat homerike "Iliada" dhe "Odisea"
T dhnat zyrtare
T tria bashk

Pyetja 54
Si mas vlere n periudhn homerike n Greqi prdorej:
A)
B)
C)
D)

Monedha prej bronxi


Monedha prej ari
Dhrahmija
Gjja e gjall

Pyetja 55
Cilt nga organet drejtuese t poshtshnuara i prket Greqis s periudhs
Homerike:
A)
B)
C)
D)

Mbreti
Kshilli i pleqve
Mbledhja popullore
T tria bashk

Pyetja 56
N periudhn homerike n Greqi, basileu kryente funksionet:
A)
B)
C)
D)

E gjykatsit
T komandantit ushtarak n koh lufte
T priftit
T tria bashk

41

Pyetja 57
Qytet-shtet n Greqi (poliset) lindn n periudhn:
A)
B)
C)
D)

2100-1700 p.K.
1700-1100 p.K.
1100-700 p.K.
700-600 p.K.

Pyetja 58
Cilat qen shkaqet e krijimit t ngulimeve greke jasht territorit t Greqis:
A)
B)
C)
D)

Konfliktet fetare
Fushatat ushtarake
Faktort ekonomike e politik
T tria bashk

Pyetja 59
Ngulimet greke jasht territorit t Greqis s Vjetr:
A)
B)
C)
D)

Nuk luajtn asnj rol n zhvillimin e brendshm t vendit


Nuk ndikuan n marrdhniet e Greqis me vendet e tjera
Ngadalsuan ritmet e zhvillimit ekonomiko-shoqrore t Greqis
Shpejtuan ritmet e prparimit t vendit

Pyetja 60
Kolonizimi grek n shekujt VIII-VI p.K. u shoqrua:
A)
B)
C)
D)

Me ngadalsimin e zhvillimit t Greqis s Vjetr


Me zhvillimin e tregtis dhe prvetsimin e ndrsjellt kulturor
Me asimilimin e popullsis t atyre vendeve ku u vendosn
Me konflikte t armatosura

42

Pyetja 61
N Iliri grekt krijuan koloni vetm n:
A)
B)
C)
D)

Dyrrah
Oriku
Apoloni
N t tre qytetet e lartprmendura

Pyetja 62
Formimi i shtetit t Athins prfundoi:
A)
B)
C)
D)

N shekullin XII p.K.


N shekullin VIII p.K.
N shekullin VII p.K.
N shekullin V p.K.

Pyetja 63
Ligjet e Drakonit sanksiononin:
A)
B)
C)
D)

Lirit e t drejtat e skllevrve


Mbrojtjen e prons private
Barazin e burrit me gruan
Asnjra nga kto shtresa

Pyetja 64
N shtetin e Athins Aeropagu ishte nj institucion:
A)
B)
C)
D)

Administrativ.
Ekonomik
Ushtarak
Gjyqsor

43

Pyetja 65
N Athinn e vjetr arkondt zgjidheshin nga:
A)
B)
C)
D)

Fshatart
Zejtart
Aristokracia
Nga t tria kto grupe shoqrore s bashku

Pyetja 66
Cilt nga organet e mposhtme u krijua nga Soloni:
A)
B)
C)
D)

Aeropagu
Jelieja
Kshilli i t Pesqindve.
Kuvendi Popullor

Pyetja 67
Cilat nga burimet e sigurimit t skllevrve n Athinn e vjetr :
A)
B)
C)
D)

Lindja nga prindrit skllevr


Blerja e tyre jasht shtetit
Robrit e lufts
T tria mnyrat njhersh

Pyetja 68
Kolegji i Dhjet Strategve n shtetin e Athins ishte organ prgjegjs:
A) Fuqiplot n situata t jashtzakonshme pr t zgjidhur t gjitha
shtjet e shtetit
B) Pr organizimin e drejtimin e ushtris
C) Pr mbrojtjen e kufijve t Atiks dhe ndrtimin e anijeve t lufts

44

D) Pr t tria njkohsisht

Pyetja 69
Kshilli i Dhjet Strategve n Athin zgjidhej:
A)
B)
C)
D)

Me short
Me votim t hapur
Me votim t fsheht
Nuk zgjidhej, por emrohej nga Kuvendi i t Pesqindve

Pyetja 70
Si zgjidheshin antart e Gjyqit t Juris (Jelieja) n Kohn e Perikliut n Athin:
A)
B)
C)
D)

Me votim t hapur
Me votim t fsheht
Me short
Me konkurs, duke provuar njohurit e tyre n provimin me shkrim

Pyetja 71
Roli kryesor i qeverisjes n kohn e Perikliut n shtetin e Athins takonte:
A)
B)
C)
D)

Kuvendit t t Pesqindve
Kuvendit t Qytetarve
Kshillit t Dhjet Strategve
Gjyqit t Juris

Pyetja 72
Reforma pr zgjedhjen e qytetarve t Athins n postet shtetrore me short u b
nga:
A)
B)
C)
D)

Klistheni
Perikliut
Pisistrati
Soloni

45

Pyetja 73
Luftrat greko-persiane filluan n vitin:
A)
B)
C)
D)

513 p.K.
500 p.K.
492 p.K.
490 p.K.

Pyetja 74
Pr her t par n Evrop persiant deprtuan n vitin:
A)
B)
C)
D)

513 p.K.
500 p.K.
491 p.K.
480 p.K.

Pyetja 75
Cilat qen shkaqet e shprthimit t luftrave greko-persiane:
A) Krijimi i kolonive greke n brigjet e Detit t Zi dhe Mesdhe
B) Prkrahja dhe ndihma e Athins n kryengritjen e grekve t Azis s
Vogl kundr sundimit.
C) Synimi i Persis pr t pushtuar toka t reja dhe pr t siguruar skllevr
D) T tria bashk

Pyetja 76
Cilat qen shkaqet e shprthimit t luftrave greko-persiane:
A) Krijimi i kolonive greke n brigjet e Detit t Zi dhe Mesdhe
B) Prkrahjen dhe ndihma e Athins n kryengritjen e grekve t Azis s
Vogl kundr sundimit persian
C) Synimi i Persis pr t pushtuar toka t reja
D) T tria bashk

46

Pyetja 77
Cilat qen motivet e lufts s popullit t Athins kundr pushtuesve persian:
A)
B)
C)
D)

Rreziku i rrnimit t demokracis s tyre


Mbrojtja e vlerave t kulturs e t qytetrimit grek
Interesat ekonomike
T tria bashk

Pyetja 78
Beteja e Maratons u zhvillua n vitin:
A)
B)
C)
D)

492 p.K.
490 p.K.
480 p.K.
479 p.K.

Pyetja 79
N betejn e Termopileve (m 480 p.K.) trupat mbrojtse greke u trhoqn pr
shkak:
A)
B)
C)
D)

T eprsis n trupa e armatime t forcave persiane


T tradhtis s nj lufttari grek
T prishjes s aleancs s lidhur midis qytet-shteteve greke
T mbarimit t rezervave ushqimore

Pyetja 80
Lidhja Detare e Delosit vendosi:
A)
B)
C)
D)

Qndrimin neutral ndaj lufts s grekve t Azis s Vogl


Ndrprerjen e prkohshme t veprimeve luftarake
Krijimin e nj arke t prbashkt dhe t flots ushtarake t bashkuar
T tria s bashku

47

Pyetja 81
Shkaqet e fitores s grekve kundr persve ishin:
A) Eprsia numerike e ushtarve n raport me pushtuesit
B) Lufta e tyre e drejt pr mbrojtjen e liris, pavarsis e vlerave t
qytetrimit
C) Ndihma e shtetit t Roms dhe e Republiks s Kartagjens
D) T tria s bashku

Pyetja 82
Lufta e Peloponezit u zhvillua n vitet:
A)
B)
C)
D)

500-499 p.K.
431-404 p.K.
356-338 p.K.
334-323 p.K.

Pyetja 83
Lufta e Peloponezit u zhvillua:
A)
B)
C)
D)

Midis Athins e Megars


Midis Sparts e Korintit
Midis Sparts e Korkyrs
Pothuajse n t gjith botn greke

Pyetja 84
Shkaku kryesor i shprthimit t lufts s Peloponezit ishte:
A) Rrzimi i oligarkve n Epidam t Iliris, n vitin 435 p.K.
B) Rivaliteti midis Athins e Sparts pr t vendosur sundimin e tyre n t
gjith Greqin
C) Kontradiktat e Athins me Korithin pr shkak t qytetit Potidea
D) T tria s bashku

48

Pyetja 85
N Luftn e Peloponezit forcat ushtarake t Athins kishin eprsi n:
A)
B)
C)
D)

Kalorsi
Kmbsori
Flot dhe n t holla
T tria s bashku

Pyetja 86
N Luftn e Peloponezit forcat ushtarake t Sparts kishin eprsi n:
A)
B)
C)
D)

Flot dhe n t holla


Kmbsori
Kalorsi
T tria s bashku

Pyetja 87
Sundimi i oligarkik nnkuptonte sundimin e:
A)
B)
C)
D)

E nj personi
Nj grupi personash
Prfaqsues t popullit, t zgjedhur me votim t lir
Qytetar t zgjedhur me short

Pyetja 89
N periudhn e sundimit oligarkik n qytet-shtetin e Athins:
A)
B)
C)
D)

Metekt fituan t drejtn t merrnin pjes n Kuvendin e Popullit


U zgjeruan kompetencat e Kuvendit t Popullit
U krijua nj organ i ri i pushtetit shtetror, Kshilli i Katrqindve
Asnjra nga kto t tria

49

PS) B
Pyetja 90
far vendosi paqja e vitit 404 p.K.midis Sparts e Athins:
A)
B)
C)
D)

Hegjemonin e Athins n botn greke


Hegjemonin e Sparts n botn greke
Hegjemonin e Athins e t Sparts n botn greke
Bashkimin e qytet-shteteve greke n nj shtet unik

Pyetja 91
far solli prfundimi i lufts s Peloponezit:
A) Likuidimin e pushtetit demokratik n Athin dhe kalimin e tij
njkohsisht n duart e 30 tiranve
B) I hapi rrugn Athins pr t vendosur hegjemonin e saj n botn greke
C) Prhapjen e modelit t qeverisjes s Athins n botn greke
D) Bashkimin e qytet-shteteve greke n nj shtet unik

Pyetja 92
Filozofi i par grek ka qen:
A)
B)
C)
D)

Aristoteli
Talesi
Herakliti
Demokriti

Pyetja 93
Themeluesi i filozofis materialiste ka qen:
A)
B)
C)
D)

Platoni
Pitagora
Aristoteli
Talesi

50

Pyetja 94
Themeluesi i filozofis idealiste ka qen:
A)
B)
C)
D)

Anaksimandri
Anaksimeni
Platoni
Herakliti

Pyetja 95
Cili sht autori i veprs "Poetika" shkruar n Greqin e Vjetr:
A)
B)
C)
D)

Sokrati
Aristoteli
Protagora
Platoni

Pyetja 96
Cili nga historiant e lasht grek ka shkruar pr luftn e Peloponezit:
A)
B)
C)
D)

Tuqididi
Ksenofanti
Plutarku
Herodoti

Pyetja 97
Cili nga historiant e lasht grek t poshtshnuar i kushtoi rndsi n punimin e
tij analizs s fakteve dhe mosbesimit n udirat:
A)
B)
C)
D)

Herodoti
Tuqididi
Plutarku
Ksenofanti

51

Pyetja 98
Popullsia e Maqedonis s lasht prbhej nga:
A)
B)
C)
D)

Fiset trake
Fiset ilire
Disa fise t afrm me grekt
Nga t gjitha s bashku

IV. ROMA E LASHT


Pyetja 99
N ciln nga gadishujt e poshtshnuar lindi shteti romak:
A)
B)
C)
D)

Skandinav
Pirenej
Apenin
Ballkan

Pyetja 100
Cilt nga fiset e poshtshnuara sundoi Romn nga shek. VII p.K. deri n vitin
510 p.K.:
A)
B)
C)
D)

Latint
Etruskt
Sabelt
Sabint

Pyetja 101
Cilt nga fiset e poshtshnuara themeloi Romn e Vjetr:
A) Oskt
B) Mesapt
C) Umbrt

52

D) Latint

Pyetja 102
Cilt ishin arritjet e qytetrimit etrusk:
A) Ent e pikturat me figura
B) Varret monumentale t gdhendura n shkmb, plot afreske t nj stili t
veant
C) Tregtia detare dhe ndrtimi
D) T tria bashk

Pyetja 103
Cilt ishte forma e qeverisjes n Rom n periudhn 753-510 p.K.:
A)
B)
C)
D)

Monarkike
Mbretrore
Republikane
Asnjra nga kto t tria

Pyetja 104
Cilt nga funksionet e poshtshnuara ushtronte mbreti n Romn e Vjetr:
A)
B)
C)
D)

T kryegjyqtarit
T kryepriftit
T kryeprinjsit ushtarak
T tria s bashku

Pyetja 105
far reforme ndrmori Serv Tuli:
A) Krijoi 35 tribu, si njsi territoriale t shtetit romak, n vend t tri tribune
gjinore
B) Patrict dhe plebenjt i ndau n 5 kategori, sipas rangut t pasuris
C) Plebenjt fituan t drejtn t shrbenin n ushtri dhe t ishin qytetar
romak

53

D) T tria bashk

Pyetja 106
Ku qndron rndsia e reformave t Serv Tulit:
A)
B)
C)
D)

N shkatrrimin e rendit gjinor


N konsolidimin e rendit gjinor
N heqjen e skllavris pr borxhe
N asnjrn nga kto t tria

Pyetja 107
N popullatn plebeje prfshiheshin:
A)
B)
C)
D)

Bujqit
Zejtart
Tregtart
T tria kategorit bashku

Pyetja 108
Cilat qen arsyet e prmbysjes t mbretit t fundit n Romn e Vjetr:
A)
B)
C)
D)

Sundimi n mnyr despotike


Revoltat popullore
Sundimi n mnyr despotike
T tria bashk

Pyetja 109
Cilat ishte forma e qeverisjes n shtetin e Roms pas periudhs mbretrore:
A)
B)
C)
D)

Republika aristokratike
Republika parlamentare
Republika presidenciale
Diktatura ushtarake

54

Pyetja 110
Cilat nga institucionet e poshtshnuara ishte organi m kryesor i Republiks
Romake:
A)
B)
C)
D)

Konsujt
Pretort
Censort
Senati

Pyetja 111
Cilat ishin kompetencat e senatit:
A)
B)
C)
D)

Legjislative
Prgjigjej dhe vendoste pr politikn e brendshme
Vendoste pr politikn e jashtme
T tria bashk

Pyetja 112
Cilat ishin kompetencat e konsujve:
A)
B)
C)
D)

Ishin kryekomandant t ushtris romake


Ishin ndihms pr ekonomin
Prgjigjeshin pr ndrtimet dhe lojrat publike
T tria bashk

Pyetja 113
Cilat ishin kompetencat e pretorve:
A)
B)
C)
D)

Ishin drejtuesit m t lart t procedurs gjyqsore


Kryenin regjistrimin e pasuris
Prgjegjs pr ndrtimet
T tria bashk

55

Pyetja 114
Cilat ishin kompetencat e censorve:
A)
B)
C)
D)

Regjistronin qytetart n baz t pasuris


Kishin t drejtn e vetos mbi vendimet e senatit
Anuloni vendimet e kuvendit t qytetarve
T tria bashk

Pyetja 115
Cilat ishin kompetencat e tribunve t popullit:
A)
B)
C)
D)

Anuloni vendimet e Senatit dhe t Kuvendit t Qytetarve


Ishin kryekomandant t ushtris romake
Ishin drejtuesit m t lart t procedurs gjyqsore
T tria bashk

Pyetja 116
far funksione kryenin edift:
A) Regjistroni qytetart n baz t pasuris
B) Ishin ndihms pr ekonomin, shtjet qytetare, ndrtimet dhe lojrat
publike
C) Zvendsonin konsujt kur kta nuk ishin n Rom
D) T tria bashk

Pyetja 117
Cilt kishin t drejt t ishin antar senati n fillimet e Republiks Romake:
A)
B)
C)
D)

Skllevrit
Plebenjt
Patrict
T gjith s bashku

56

Pyetja 118
Cilat ishin shkaqet e lufts midis patricve dhe plebenjve:
A)
B)
C)
D)

shtja agrare
shtja e skllavris pr borxhe
Mungesa e t drejtave politike
T tria bashk

Pyetja 119
Cilat ishte forma kryesore e lufts s plebenjve kundr patricve:
A)
B)
C)
D)

Braktisja e punve t prditshme


Bn presion se do t largoheshin nga Roma
Revolta e armatosur
T tria bashk

Pyetja 120
Si evoluoi konflikti midis patricve dhe plebenjve:
A) U shndrrua n luft civile
B) Patrict i pranuan dhe u zotuan se do t plotsonin t gjitha krkesat e
plebenjve
C) Patrict i pranuan kompromisin pr t br lshime t vogla
D) Patrict i refuzuan plotsisht krkesat e plebenjve

Pyetja 121
N cilt nga vendet e poshtshnuara jan shkruar "Ligjet e 12 tabelave":
A)
B)
C)
D)

N Rom
N Babiloni
N Egjipt
N Greqi

57

Pyetja 122
far prmbanin "Ligjet e 12 tabelave":
A) Mbronin t drejtn e prons private
B) Pasqyronin marrdhniet shoqrore t Republiks Romake
C) Kufizonin t drejtn e fajdeve dhe garantonin lirin e plot t
testamenteve
D) T tria bashk

Pyetja 123
Cila ishte prmbajtja e ligjit q paraqiti tribuni i popullit Kanuli n vitin 448 p.K.:
A) Heqjen e skllavris
B) T drejtn e vots pr grat
C) Heqjen e pengesave pr ndalimin e martesave midis plebenjve dhe
patricve
D) T tria bashk

Pyetja 124
Si e vlersonin romakt gjendjen prreth Roms:
A)
B)
C)
D)

Mir
Shum mir
Krcnuese pr sigurin e tyre
Nuk kishin asnj vlersim

Pyetja 125
Cilt nga fiset e poshtshnuara ishin penges pr shtrirjen e Roms n
Gadishullin Apenin:
A)
B)
C)
D)

Etruskt
Galt
Samnitt
T tre bashk

58

Pyetja 126
Gadishulli Apenin ra nn sundimin romak:
A)
B)
C)
D)

N mesin e shek. IV p.K.


N vitin 288 p.K.
Mbas vitit 275 p.K.
N vitin 144 p.K.

Pyetja 127
N konfliktin me Romn qyteti i Tarentit iu drejtua pr ndihm:
A)
B)
C)
D)

Aleksandrit t Madh
Pirros s Epirit
Hanibalit
Glaukis

Pyetja 128
Cilt qen faktort q ndikuan n pushtimet e Roms:
A)
B)
C)
D)

Ushtria e disiplinuar dhe e prgatitur


Eprsia e strukturs shtetrore romake
Prdorimi i diplomacis
T tria bashk

Pyetja 129
Cila ishte forma e qeverisjes n shtetin e Roms pas periudhs mbretrore:
A)
B)
C)
D)

Republika aristokratike
Republika parlamentare
Prdorimi presidenciale
Diktatura ushtarake

59

Pyetja 130
Cili nga institucionet e poshtshnuara ishte organi m kryesor i Republiks
Romake:
A)
B)
C)
D)

Konsujt
Pretort
Censort
Senati

Pyetja 131
Cilat ishin kompetencat e senatit:
A)
B)
C)
D)

Legjislative
Prgjigjej dhe vendoste pr politikn e brendshme
Vendoste pr politikn e jashtme
T tria bashk

Pyetja 132
Cilat ishin kompetencat e konsujve:
A)
B)
C)
D)

Ishin ndihms pr ekonomin


Ishin komandant t ushtris romake
Prgjigjej pr ndrtimet dhe lojrat publike
T tria bashk

Pyetja 133
Cilat ishin kompetencat e pretorve:
A)
B)
C)
D)

Ishin drejtuesit m t lart t procedurs gjyqsore


Kryenin regjistrimin e pasuris
Prgjigjej pr ndrtimet
T tria bashk

60

Pyetja 134
Cilat ishin kompetencat e censorve:
A)
B)
C)
D)

Anulonin vendimet e Kuvendit t Qytetarve


Regjistronin qytetart n baz t pasuris
Kishin t drejtn e vetos mbi vendimet e Senatit
T tria bashk

Pyetja 135
Cilat ishin kompetencat e tribunve t popullit:
A)
B)
C)
D)

Ishin drejtuesit m t lart t procedurs gjyqsore


Ishin komandant t ushtris romake
Anulonin vendimet e Senatit dhe t Kuvendit t Qytetarve
T tria bashk

Pyetja 136
far funksionin kryenin edift:
A) Regjistronin qytetart n baz t pasuris
B) Zvendsonin konsujt kur kta nuk ishin n Rom
C) Ishin ndihms pr ekonomin, shtjet e qytetarve, ndrtimet dhe
lojrat publike
D) T tria bashk

Pyetja 137
Cilt kishin t drejt t ishin antar senati n fillimet e Republiks Romake:
A)
B)
C)
D)

Skllevrit
Plebenjt
Patrict
T gjith s bashk

61

Pyetja 138
Cilat ishin shkaqet e lufts s plebenjve kundr patricve:
A)
B)
C)
D)

shtja e skllavris pr borxhe


shtja agrare
Mungesa e t drejtave politike
T tria bashk

Pyetja 139
Cilat ishin format kryesore t lufts s plebenjve kundr patricve:
A)
B)
C)
D)

Braktisja e punve t prditshme


Bn presion se do t largoheshin nga Roma
Revolta e armatosur
Vrasja e zyrtarve t lart

Pyetja 140
Si evoluoi konflikti midis patricve dhe plebenjve:
A)
B)
C)
D)

U shndrrua n luft civile


Patrict refuzuan plotsisht krkesat e plebenjve
Patrict pranuan kompromisin pr t br lshime t vogla
Patrict i pranuan dhe u zotuan se do t plotsonin t gjitha krkesat e
plebenjve

Pyetja 141
Cilt rezultatet e para t lufts midis patricve dhe plebenjve:
A) Krijimi i organit t magjistraturs s tribunve t popullit
B) Plebenjt mund t zgjidheshin tribun dhe ishin t paprekshm
C) Plebenjt gzonin t drejtn t ndalonin aktet e padrejta konsujve
patric dhe t Senatit, duke prdorur "veton"
D) T tria bashk

62

Pyetja 142
N ciln nga vendet e poshtshnuara jan shkruar "Ligjet e tabelave":
A)
B)
C)
D)

N Babiloni
N Egjipt
N Rom
N Greqi

Pyetja 143
Cilat ishte prmbajtja e ligjit q paraqiti tribuni i popullit Kanuli n vitin 448 p.l.K:
A) Heqjen e skllavris
B) Heqjen e pengesave pr ndalimin e martesave midis plebenjve dhe
patricve
C) T drejtn e vots pr grat
D) T tria bashk

Pyetja 144
Si e vlersonin romakt gjendjen prreth Roms:
A)
B)
C)
D)

Mir
Shum t mir
Krcnuese pr sigurin e tyre
Nuk kishin asnj vlersim

Pyetja 145
Cilat nga fiset e poshtshnuara ishin penges pr shtrirjen e Roms n
Gadishullin Apenin:
A)
B)
C)
D)

Galt
Etruskt
Samnitt
T tre bashk

63

Pyetja 146
Gadishullin Apenin ra nn sundimin romak:
A)
B)
C)
D)

N mesin e shek. IV p.K.


N vitin 288 p.K.
Mbas vitit 275 p.K.
N vitin 144 p.K.

Pyetja 147
N konfliktin e Roms qyteti i Tarentit iu drejtua pr ndihm:
A)
B)
C)
D)

Aleksandrit t Madh
Pirros s Epirit
Hanibalit
Gluakis

Pyetja 148
Cilat qen faktort q ndikuan n pushtimet e Roms:
A)
B)
C)
D)

Eprsia e strukturs shtetrore romake


Ushtria e disiplinuar dhe e prgatitur
Prdorimi i diplomacis
T tria bashk

Pyetja 149
Synimi i Roms pas shtrirjes n Gadishullin Apenin ishte:
A)
B)
C)
D)

T prtrinte monarkin e dikurshme t Aleksandrit t Madh


T bhej zotruese e pellgut t Mesdheut
Forcimi i marrdhnieve t fqinjsis s mir me Kartagjenn
Nuk kishte asnj synim jasht Gadishullit Apenin

64

Pyetja 150
Pse luftrat e Roms me Kartagjenn u quajtn "Luftra Punike":
A)
B)
C)
D)

Nga emri i qytetit romak Puni


Nga emri i qytetit kartagjenas Puni
Sepse romakt i quanin kartagjenasit "puni"
Sepse kartagjenasit i quanin romakt "puni"

Pyetja 151
Lufta e Par Punike filloi n vitin:
A)
B)
C)
D)

275 p.K.
264 p.K.
256 p.K.
241 p.K.

Pyetja 152
Lufta e Par Punike ndrmjet Roms dhe Kartagjens prfundoi:
A) Me nj marrveshje kompromisi, e cila e detyronte t dy shtetet
ndrluftuese t trhiqeshin n territoret e tyre q kishin para fillimit t
lufts
B) Me fitoren e shtetit romak
C) Me humbjen e shtetit romak
D) Me fitoren e Kartagjens

Pyetja 153
Me prfundimin e Lufts s Par Punike ndrmjet Roms dhe Kartagjens
prfundoi:
A) Kartagjena u detyrua t pranonte paqen dhe t'i paguante Roms nj
hara t madh
B) Kartagjenas i lshoi Roms ishullin Korsiks dhe Sardenjs
C) Roma mori ishullin e Sicilis

65

D) T tria bashk

Pyetja 154
Pas humbjes n Luftn e Par Punike, Kartagjena iu drejtua:
A) Persis pr ndihma financiare
B) Shteti Ilir t Ardianve pr bashkpunim ushtarak, kundr Roms
C) Spanjs, pr t siguruar pasuri dhe ushtar pr luftn e mvonshme me
Roms
D) Greqis, pr t siguruar mbshtetjen e flots ushtarake greke

Pyetja 155
Lufta e Par Punike prfundoi n vitin:
A)
B)
C)
D)

241 p.K.
229 p.K.
218 p.K.
201 p.K.

Pyetja 156
Lufta e Dyt Punike filloi n vitin:
A)
B)
C)
D)

241 p.K.
218 p.K.
202 p.K.
197 p.K.

Pyetja 157
Lufta e Dyt Punike ndrmjet Roms dhe Kartagjens prfundoi:
A)
B)
C)
D)

Me humbjen e ushtris romake n afrsi t qytetit t Kartagjens


Me trheqjen e ushtris s Kartagjens nga Italia dhe Spanja
Me pushtimin e Gadishullit t Ballkanit nga Roma
Me shkatrrimin e plot t flots ushtarake romake

66

Pyetja 158
Lufta e Dyt Punike prfundoi:
A) Me humbjen e kartagjenasve nga Italia dhe Spanja
B) Me trheqjen e ushtris s kartagjenas nga Italia dhe Spanja
C) Me krkesn e Kartagjens pr paqe, pr shkak t pamundsis pr t
vazhduar m tej luftn
D) Me t tria pasojat njhersh

Pyetja 159
Me prfundimin e Lufts s Dyt Punike, Roma:
A) Shkatrroi trsisht shtetin e Kartagjens
B) Nuk e siguroi plotsisht eprsin n Detin Mesdhe
C) Ra n kompromis me Kartagjenn pr t sunduar s bashku pellgun e
Detit Mesdhe
D) Siguroi plotsisht eprsin n Detin Mesdhe

Pyetja 160
Lufta e Dyt Punike prfundoi n vitin:
A)
B)
C)
D)

218 p.K.
202 p.K.
201 p.K.
192 p.K.

Pyetja 161
Lufta e Tret Punike u zhvillua n vitin:
A)
B)
C)
D)

218-201 p.K.
202-201 p.K.
200-197 p.K.
149-146 p.K.

67

Pyetja 162
Lufta e Dyt Punike prfundoi me:
A)
B)
C)
D)

Me trheqjen e ushtris s Kartagjens nga Italia dhe Spanja


Me pushtimin e gadishullit t Ballkanit nga Roma
Me humbjen e ushtris romake n afrsi t qytetit t Kartagjens
Me shkatrrimin e plot t flots ushtarake romake

Pyetja 163
Rnia e Republiks Romake filloi me krizn:
A)
B)
C)
D)

Arsimore
Fetare
N bujqsi
Me t tria bashk

Pyetja 164
Cilat ishin shkaqet e krizs s Republiks Romake:
A)
B)
C)
D)

Politike
Ushtarake
Ekonomike
T tria bashk

Pyetja 165
Shkaqet e krizs agrare n kohn e Republiks Romake ishin:
A)
B)
C)
D)

Paknaqsia e fshatarve, t cilt kishin humbur tokat nga borxhet


Kushtet e vshtira atmosferike pr disa vjet radhazi
Konkurrenca e produkteve bujqsore t vendeve t tjera
T tria bashk

68

Pyetja 166
far qndrimi mbajti aristokracia romake ndaj krkess s fshatarve pr tok:
A) Nuk i mori parasysh krkesat e tyre
B) I prkrahu krkesat e tyre
C) I propozoi Senatit t miratonte nj ligj, i cili do t'u falte borxhet
fshatarve
D) Zhvendosi fshatart e paknaqur n zonat fushore t vendit

Pyetja 167
Pse kriza agrare n Rom ishte e lidhur me ushtrin:
A) Ushtria prkrahu krkesat e fshatarve t paknaqur
B) U paksua n mnyr t ndjeshme furnizimi i ushtris me produkte
ushqimore
C) Ushtart romak me orgjin fshatare u rebeluan dhe braktisn radht e
ushtris
D) Sipas ligjit romak, fshatart pa tok nuk shkonin ushtar

Pyetja 168
Burimet e skllavris n Rom ishin:
A)
B)
C)
D)

Pirateria
Luftrat
Borxhet
T tria bashk

Pyetja 169
Cilat nga t drejtat qytetare t poshtshnuara gzonin skllevrit:
A)
B)
C)
D)

drejtn e prons
T ndryshonin lirisht vendimet e tyre
T merrnin pjes n administratn publike
Asnj nga kto t tria.

69

Pyetja 170
Cilat ishin shkaqet e krizs s Republiks Romake:
A)
B)
C)
D)

Politike
Ushtarake
Ekonomike
T tria bashk

Pyetja 171
Cili nga personat e poshtshnuar mori titullin diktator n vitin 82 p.K. n Rom:
A)
B)
C)
D)

Kornel Sula
Pompeu
ezari
Kasi

Pyetja 172
Triumvirati i par u formua n vitin:
A.
B.
C.
D.

82 p.K.
60 p.K.
46 p.K.
44 p.K.

Pyetja 173
Triumvirati i par u formua nga:
A)
B)
C)
D)

Pompeu, Cezar dhe Kasi


Gai Mari, Kornel Sula dhe Kasi
Cezari, Mark Antoni dhe Bruti
Mark Antoni, Lepidi dhe Oktaviani

70

Pyetja 174
Triumvirati i par u shprb pr shkak t:
A)
B)
C)
D)

Mbarimit t mandatit qeveriss


Lufts midis tyre
Presionit popullor
Vdekjes s themeluesve t tij

Pyetja 175
Triumvirati i dyt u formua n vitin:
A)
B)
C)
D)

49 p.K.
48 p.K.
45 p.K.
44 p.K.

Pyetja 176
Themelues t Triumvirati i dyt u formua nga:
A)
B)
C)
D)

Cezari, Mark Antoni dhe Oktaviani


Mark Antoni, Lepidi dhe Oktaviani
Pompeu, Cezari dhe Bruti
Bruti,Kasi dhe Cezari

Pyetja 177
Republika Romake mori fund n vitin:
A)
B)
C)
D)

60 p.K.
49 p.K.
30 p.K.
20 p.K.

71

Pyetja 178
Themeluesi Perandoris Romake ka qen:
A)
B)
C)
D)

Neroni
Trajani
Oktaviani
Adriani

Pyetja 179
Oktaviani fillimisht u zgjodh:
A)
B)
C)
D)

Perandor
Princepes
President
Mbret

Pyetja 180
Cili prej perandorve t poshtshnuar iu dha titulli Agust (i Hyjnueshmi):
A)
B)
C)
D)

Neronit
Vespasjanit
Oktavianit
Trajanit

Pyetja 181
far ligjesh nxori Oktaviani pr familjen:
A) Ndaloi martesat midis qytetarve romak dhe banorve t provincave
B) Vendosi barazin e burrit me gruan
C) Ligjroi mbrojtjen e familjes nga shteti dhe dnoi tradhtit
bashkshortore
D) Nuk lejoi ndrhyrjen e shtetit n familje

72

Pyetja 182
Gjat qeverisjes s Oktavianit (krahas t tjerash):
A) U bn shum ndrtime publike
B) U mnjanuan plebenjt nga jeta politike
C) U prkrahn nga t varfrit duke iu dhn ushqime e t holla pr cirqet
nga arka e shtetit
D) T tria bashk

Pyetja 183
far synonte Agusti pr ushtrin:
A) T vendoste kontrollin e tij t plot mbi ushtrin
B) T rriste numrin e legjioneve
C) T shprndante ushtrin ekzistuese dhe t krijonte nj forc t
armatosur me pages
D) T tria bashk

Pyetja 184
Koha e sundimit t Agust Oktavianit sht e njohur si periudha e:
A)
B)
C)
D)

Prapambetjes ekonomike
Rnies s vlerave t qytetrimit romak
Pax Romana (Paqja Romake)
Zbutja e pozits s sklalvit

Pyetja 185
Pax Romana (Paqja Romake) bri t mundur:
A)
B)
C)
D)

Zhvillimin ekonomik
Q popullsia anemban Mesdheut t gzonte kryesisht paqen
Aplikimin e formave t reja n organizimin e qeverisjes
T tria bashk

73

Pyetja 186
Pasuesit e August Oktavianit krkuan:
A)
B)
C)
D)

T reduktohej roli i perandorit


T prcaktohej me ligj kulti i perandorit
Shkputjen e provincave nga Roma
T tria bashk

Pyetja 187
Koloseu filloi t ndrtohet n periudhn e sundimit t perandorit:
A)
B)
C)
D)

Trajan
Vespasian
Adrian
Neron

Pyetja 189
Cili nga perandort e poshtshnuar ka shkruar librin "Rreth vetvetes":
A)
B)
C)
D)

Trajan
Adrian
Mark Aureli
Anton Piu

Pyetja 190
Koloseu filloi t ndrtohet n periudhn e sundimit t perandorit:
A)
B)
C)
D)

Adrian
Trajan
Vespasian
Neron

74

Pyetja 191
Cilt qen faktort q morn pjes n formimin e kulturs roamke:
A) Kultura e popujve t lasht italik
B) Ndikimi i kulturs helene
C) Ndikimi i kulturave t provincave t lindjes dhe t Perndimit dhe i vet
kulturs latine e romake
D) T gjitha s bashku

Pyetja 192
Romakt e morn alfabetin e tyre:
A)
B)
C)
D)

Nga egjiptiant e lasht


Nga fenikasit
Nga grekt, por e ndryshuan dhe prmirsuan
Nuk u ndikua nga jasht, por e hartuan vet

Pyetja 193
Cicroni ka kontribuar n:
A)
B)
C)
D)

Popullarizimin e filozofis
Prpunimin e terminologjis filozofike latine
Oratorin antike
N t tria bashk

Pyetja 194
Poema "Mbi natyrn e sendeve" sht krijuar nga:
A)
B)
C)
D)

Lukreci
Ciceroni
Mark Terenc Varroni
Liv Androniku

75

Pyetja 195
Poema "Mbi natyrn e sendeve" trajton:
A)
B)
C)
D)

Shkaqet e lindjes s fes


Veset e shoqris romake
Origjinn e bots, t njeriut dhe t shoqris
T gjitha bashk

Pyetja 196
Poema "Mbi natyrn e sendeve" tregon:
A) Pr paaftsin e njeriut pr njohjen e bots dhe t natyrs
B) Se njeriu sht i varur nga fati
C) Pr aftsin e vullnetin e lir t njeriut, q mund t njoh botn dhe
natyrn
D) Pr barazin e burrit me gruan n shoqri dhe n familje

Pyetja 197
Historiografia romake u lvrua nga :
A)
B)
C)
D)

Salusti
Jul Cezari
Tit Livi
Nga t tre

Pyetja 198
Cilt nga historiant e poshtshnuar shkroi historin e Roms nga origjina:
A)
B)
C)
D)

Salusti
Jul Cezari
Tit Livi
Asnj nga kta t tre

76

Pyetja 199
Autori i veprs poetike "Eneida" sht:
A)
B)
C)
D)

Ovidi
Katuli
Publ Virgjili
Liv Androniku

Pyetja 200
Poema "Eneida" i kushtohet:
A) Miteve t lashta t shndrrimit t hyjnive dhe njerzve n gur shtaz
etj.
B) Kritiks dhe vnies n loj t veseve dhe t metave t shoqris
romake
C) Shtegtimit t princit Trojan Eneut, mbas shkatrrimit t Trojs
D) Dashuris intime

Pyetja 201
Poezia lirike n Rom u lvrua nga:
A)
B)
C)
D)

Virgjili
Katuli
Lukiani
Kuin Eni

Pyetja 202
Vepra e Homerit n gjuhn latine u prkthye nga:
A)
B)
C)
D)

Fedri
Tibuli
Properci
Liv Androniku

77

Pyetja 203
Cilat jan arritjet e t drejts romake:
A) Ruajtja dhe paprekshmria e prons private
B) Krijoi t drejtn e institucionit t testamentit dhe t rregullave t
trashgimit
C) U prpunua nocioni i subjektit juridik
D) Asnj nga kta t tre

Pyetja 204
N shek. III, Perandoria Romake u trondit nga:
A)
B)
C)
D)

Fatkeqsit natyrore
Kriza financiare
Luftrat e brendshme pr pushet
T tria bashk

Pyetja 205
Format e qeverisjes q u vendos n Rom n shekujt III-IV sht quajtur:
A)
B)
C)
D)

Oligarki
Teokraci
Despotizm
Monarki konstitucionale

Pyetja 206
Diokleciani ndrmori reforma:
A)
B)
C)
D)

N aparatin shtetror
N ndarjen administrative
N ushtri
N t tria bashk

78

Pyetja 207
N periudhn e sundimi t Dioklecianit:
A)
B)
C)
D)

Perandoria Romake u nda n dy pjes


Perandoria Romake u nda n tre pjes
Pushteti ushtarak u nda nga pushteti civil
U bashkua pushteti ushtarak me pushtetin civil

Pyetja 208
Cili nga perandort e poshtshnuar romak vendosi ligjin e vjeljes n natyr t
taksave:
A)
B)
C)
D)

Juliani
Diokleciani
Konstandini i Madh
Mark Aureli

Pyetja 209
Cili nga qytetet e poshtshnuara Konstandini i Madh e ndrtoi e shpalli kryeqytet
t perandoris
A)
B)
C)
D)

Ravenn
Nikomedin
Birantin
Asnjra nga kta qytete

Pyetja 210
Edikti i Milanit i vitit 313, shpalli:
A)
B)
C)
D)

Ndarjen e perandoris Romake n dy pjes


Heqjen e despotizmit dhe fillimin e qeverisjes republikane
Lirin e besimit t t krishterve
Ndalimin e krishterimit

79

Pyetja 211
N vitin 361, perandori Julian deklaroi:
A)
B)
C)
D)

Ndarjen e Perandoris Romake n dy pjes


Heqjen e skllavris
Ndalimin dhe anulimin e krishterimit
Lejimin e krishterimit

Pyetja 212
Fiset q banonin n afrsi t kufijve t perandoris s tyre, romakt i quanin
"Barbar" pr shkak:
A)
B)
C)
D)

T nivelit t ult t organizimit politik


Se ruani zakonet e vjetra
T prapambetjes kulturore e arsimore, n krahasim me romakt
Pr t tria arsyet

Pyetja 213
Sulmet e fiseve barbare kundr Perandoris Romake ndikuan n:
A) Keqsimin e pozits social-ekonomike t shtresave t varfra
B) Forcimin e pozitave politike-ekonomike t shtresave t larta t
shoqris romake
C) Prmirsimin e gjendjes social-ekonomike t shtresave t varfra dhe t
skllevrve
D) Nuk pati asnj ndikim mbi popullsin e thjesht t perandoris

Pyetja 214
Perandoria Romake u nda n dy pjes (Perndimore e Lindore):
A)
B)
C)
D)

N vitin 313 nga perandori Konstandin


N vitin 361 nga perandori Julian
N vitin 395 nga perandori Teodos
N vitin 476 nga perandori Romul

80

Pyetja 215
Kryeqendra e Perandoris Romake Perndimore ishte:
A)
B)
C)
D)

Aleksandria
Kostandinopoja
Roma
Venecia

Pyetja 216
Roma u pushtua:
A)
B)
C)
D)

N vitin 395, nga prijsi i gotve, Fritigerni


N vitin 400, nga hunt t udhhequr nga Atila
N vitin 410, nga visigott t udhhequr nga Alariku
N vitin 450, nga vandalt t ardhur nga Afrika

Pyetja 217
Pas rnies s Roms, kryeqendra e Perandoris Romake t Perndimit u
shprngul n qytetin e:
A)
B)
C)
D)

Napolit
Milanos
Ravens
Torinos

Pyetja 218
Perandoria Romake e Perndimit u rrzua:
A)
B)
C)
D)

N vitin 395
N vitin 410
N vitin 476
N vitin 843

81

Pyetja 219
Cilat ishin shkaqet e rnies s Perandoris Romake t Perndimit:
A) Sulmet e fiseve barbare
B) Kryengritjet e popujve t ndryshm q ishin prfshir brenda kufijve t
perandoris
C) Dobsit e brendshme politike, ekonomike dhe shoqrore
D) T tria bashk

Pyetja 220
Lindja e krishterimit ishte:
A)
B)
C)
D)

Rezultat i imponimit t perandorve romak


Rezultat i rrethanave ekonomike dhe shoqrore
Sajes e filozofve romak t lidhur me pushtetin
T tria bashk

Pyetja 221
Kur lindi krishterimi:
A)
B)
C)
D)

N shek. I, kur shoqria skllavopronare romake kishte hyr n kriz


N vitin 380, me dekret t perandorit Teodos
N vitin 476, me rnien e Perandoris Romke t Perndimit
N vitin 527, me dekret t perandorit bizantin Justinian

Pyetja 222
Kur filloi t predikohej pr her t par besimi pr "botn tjetr":
A)
B)
C)
D)

N Rom
N Greqi
N Kostandinopoj
N Lindjen e Afrt

82

Pyetja 223
Cilat ishin rrethanat q ndikuan n prhapjen e krishterimit:
A) Paknaqsia e shtresave t varfra dhe skllevrve, t cilt kishin humbur
shpresn pr t gjetur drejtsi shoqrore n botn reale
B) Lindjen e ides s shptimit dhe drejtsia nuk mund t arrihen n botn
toksore
C) Shpresa pr nj jet m t mir pas vdekjes
D) T tria bashk

Pyetja 224
far qndrimi mbajtn autoritetet romake kur filluan t prhapen idet e
kristianizmit:
A)
B)
C)
D)

Kundrshtues
Tolerant
Neutral
Prkrahn dhe nxitn prhapjen e tyre

Pyetja 225
Embrioni i besimit kristian u b:
A)
B)
C)
D)

Filozofia e lasht greke


Filozofia e vjetr romake
Besimet e lashta dhe feja e hebrenjve t vjetr
T tria bashk

Pyetja 226
Karakteristik pr kristianizmin sht u b:
A)
B)
C)
D)

Besimi pagan
Besimi animist
Besimi monoteist
Besimi totemist

83

Pyetja 227
Ide qendrore e besimit t ri, kristian u b:
A) Ndarja e shoqris n klasa t ngurta t pandryshueshme
B) Lumturia dhe drejtsia shoqrore nuk siguron pas vdekjes, por n botn
toksore
C) Predikimi i mesianizmit: i ardhjes s shptimit hyjnor
D) T tria bashk

Pyetja 228
Karakteristik pr fazn e hershme t kristianizmit ishte:
A)
B)
C)
D)

Pranimi i barazis
Predikimi i barazis dhe mosrespektimi i t pasurve
Respektimi t pasurve
Njeriu t mos shpresojm pr shprblimin n jet e pasvdekjes

Pyetja 229
Pse vepra e Apostolit Pavl "Drgesa romake" ndikoi n prmirsimin e
marrdhnieve midis kristianizmit dhe autoriteteve romake:
A) Se thoshte se, fati i njeriut sht caktuar nga vullneti i perndis dhe,
pr kt arsye, ai duhet t jet i dgjueshm ndaj zotrinjve
B) Sepse sipas tij, pushteti ishte produkt i perndis dhe prandaj duhej
pranuar e respektuar nga t gjith
C) Sepse thoshte se, krishterimi nuk e shkel ligjin
D) Pr t tria bashk

Pyetja 230
Pse feja kristiane u prhap me shpejtsi dhe u prqafua nga nj numr i madh
njerzish:
A) Premtonte lehtsimin prej vuajtjeve dhe padrejtsive n "jetn" pas
vdekjes
B) Predikonte mesazhin e dashuris universale dhe t vllazrimit

84

C) Njerzit dshironin nj fe q t shpjegonte kuptimin e jets dhe t


ofronte udhheqje morale
D) T tria bashk

V. BOTA MESJETARE, VITET 395 - 1453


Pyetja 231
Perandoria Romake e Lindjes prfshinte territoret:
A)
B)
C)
D)

E Gadishullit t Ballkanit
E Azis s Vogl
Siris, Palestins, Egjiptit
T gjith bashk

Pyetja 232
Kryeqyteti i Perandoris Romake t Lindjes ka qen:
A)
B)
C)
D)

Aleksandria
Antiokia
Kostandinopoja
Asnjra nga kto qytete

Pyetja 233
Karakteristik pr Perandorin Bizantine, n raport me pjesn Perndimore, ishte:
A)
B)
C)
D)

Mungesa e qyteteve dhe jets qytetare


Lulzimi dhe fuqizimi i qyteteve
Shkatrrimi i plot i qyteteve
Dobsimi i qyteteve

Pyetja 234
Perandoria Bizantine arriti kulmin e fuqis s saj:
A) N gjysmn e par t shek. V, n kohn e perandoris Teodosi (408450)
B) N shek. VI, n kohn e perandorit Justiniani I (527-565)

85

C) N gjysmn e par t shek. VII, n kohn e sundimit t perandorit


Herakli (610-641)
D) N fund t sek. VII, n kohn e perandorit Justiniani II (685-695)
Pyetja 235
Si konsiderohej perandori n Bizant:
A)
B)
C)
D)

Si funksionari m i lart i zgjedhur nga populli pr t drejtuar vendin


Si njeriu m i ditur dhe m i paanshm
I shenjt dhe adhurohej si perndi
T tria bashk

Pyetja 236
N periudhn e sundimit t Justinianit I n Bizant:
A)
B)
C)
D)

Kisha u nda nga shteti


U zbatua reforma agrare
U kodifikuan ligjet e perandoris, q u quajtn "Kodi Justinianit"
T tria bashk

Pyetja 237
Ligjet e Justinianit I shpalln:
A)
B)
C)
D)

Lirin dhe barazin formale t t gjith njerzve prpara ligjit


Lirit dhe t drejtat e njeriut
Barazin e burrit me gruan
T tria bashk

Pyetja 238
Perandori Justinianit I synoi:
A)
B)
C)
D)

T hiqte skllavrin
T rimkmbnte Perandorin Romake
T realizonte praktikisht barazin reale t t gjith njerzve prpara ligjit
T tria bashk

86

Pyetja 239
Rolin kryesor n jetn politike e publike t Bizantit e luajtn:
A)
B)
C)
D)

Partia monarkiste dhe agrare


Partia konservatore dhe demokratike
Dy grupime t quajtura "t gjelbr" dhe "t kaltrit"
T gjitha bashk

Pyetja 240
Cilat ishin shkaqet q uan n dobsimin e Perandoris Bizantine n shek. VII:
A)
B)
C)
D)

Lvizja e skllevrve
Lvizja e kolonve
Sulmet e barbarve
T tria bashk

Pyetja 241
N shek. VII, Perandorin Bizantine e sulmuan:
A)
B)
C)
D)

Arabt, t cilt i shkputn Sirin, Palestinn dhe Afrik Veriore


Mongolt, t cilt i shkputn territoret e Azis s Vogl
Bullgart, t cilt i shkputn territoret e Gadishullit t Ballkanit
T tre kta popuj

Pyetja 242
N shek. VIII-IX, Perandorin Bizantine krcnohej nga sulmet:
A) E arabve, t cilt disa her arritn afr Konstandinopojs
B) E shtetit Bullgar, i cili n shek. IX pushtoi pjesn m t madhe t
Gadishullit t Ballkanit
C) E princrve t Kievit

87

D) Secilit prej tyre

Pyetja 243
Pse u trondit qndrueshmria e Perandoris Bizantine n shek. IX:
A) Nga shthurja e paksimi gradual i fshatarve t lir
B) Nga forcimi i pozitave t pronarve mdhenj t tokave
C) Nga forcimi i prirjeve t qeveritarve krahinor pr t mosprfillur
autoritetin e pushtetit qendror
D) T tria bashk

Pyetja 244
N fillim t shek. IX, Perandoria Bizantine pr t forcuar pozitat e saj t lkundura,
kreu riorganizimin:
A)
B)
C)
D)

Administrativ
E sistemit t arsimit
E sistemit t drejtsis
T tria bashk

Pyetja 245
Perandoria Bizantine n shekujt IX, X dhe XI, u riorganizua administrativisht:
A)
B)
C)
D)

N qytet-shtete
N vilajete
N provinca ushtarake, t quajtura thema
N njsi t mdha territoriale n baz t prkatsis etnike, t quajtura
prefektura

Pyetja 246
N krye t thems qndronte:
A)
B)
C)
D)

Strategu, i cili ushtronte pushtet ushtarak e civil


Kadiu, i cili kryente detyra administrative, civile, gjyqsore etj.
Valiu, i cili drejtonte organet lokale t qeverisjes
Peshkopi, i cili ushtronte pushtet fetar e civil

88

Pyetja 247
Cilat ishin shkaqet e jetgjatsis s Perandoris Bizantine:
A) Fuqizimi i ekonomis monetare, q lehtsonte zhvillimin e tregtis,
pagesn e taksave dhe mbajtjen e ushtris
B) Sistemin e qendrzuar i administrimit
C) Roli i kishs ortodokse si aleate e ngusht e shtetit
D) T gjitha s bashku

Pyetja 248
Cili ishte roli dhe kontributi i Perandoris Bizantine n fushn e kulturs:
A) N territoret q ishin nn sundimin e Bizantit u krijua nj kultur e pasur
n fusha: n drejtsi, histori, filozofi, letrsi, arkitektur, piktur, etj.
B) Ruajti dhe shptoi nga harresa e kohs kulturn dhe qytetrimin e
lasht greko-romak
C) Prcolli arritjet e kulturs greko-romake tek popujt e Evrops
Perndimore
D) T gjitha s bashku

Pyetja 249
Si prcaktohej pozita e perandorit n legjislacioni e Perandoris Bizantine:
A) Ishte caktuar nga zoti dhe qndronte n pushtet n saj t mbrojtjes
nga pushteti hyjnor
B) Zgjidhej nga parlamenti dhe prgjigjej para tij pr kryerjen e detyrs
C) Zgjidhej nga populli dhe prgjigjej para tij pr kryerjen e detyrs
D) Asnjra nga kto t tria

Pyetja 250
Kur ndodhi prplasja e hapur midis kishs Perndimore dhe kishs Lindore:
A) M 313
B) M 1054
C) M 1261

89

D) M 1453

Pyetja 251
Cilat nga gjuht e poshtshnuara prdorej n shrbesat fetare n kishat
Perndimore:
A)
B)
C)
D)

Latinishtja
Italishtja
Sllavishtja
Hebraishtja

Pyetja 252
Cilat nga gjuht e poshtshnuara prdorej n shrbesat fetare n kishat Lindore:
A)
B)
C)
D)

Latinishtja
Italishtja
Greqishtja
Sllavishtja

Pyetja 253
Me rnien e Perandoris Bizantine n vitin 1204:
A)
B)
C)
D)

U krijuan shtete t pavarura sipas prkatsis etnike


U krijua Perandoria Serbe
U krijua Perandoria Ruse
U krijua Perandoria Latine

Pyetja 254
Kur u rrzua Perandoria Latine:
A)
B)
C)
D)

M 1259
M 1261
M 1352
M 1381

90

Pyetja 255
Kur ra prfundimisht Perandoria Bizantine:
A)
B)
C)
D)

M 1071
M 1204
M 1261
M 1453

Pyetja 256
Cilat qen shkaqet e rnies s Perandoris Bizantine:
A)
B)
C)
D)

Luftrat e brendshme
Dobsimi i pushtetit qendror
Sulmi i ushtris osmane mbi Kostandinopoj
T gjitha bashk

Pyetja 257
Kur lindi islamizmi:
A)
B)
C)
D)

N Gadishullin Industanit
N Gadishullin Arabik
N Gadishullin e Ballkanit
N Gadishullin Iberik

Pyetja 258
Si ndikoi lindja e islamizmit n tokat e Lindjes s Mesme:
A)
B)
C)
D)

Pengoi n konsolidimin e fuqizimin politik t shteteve


Ngadalsoi ritmet e zhvillimit ekonomik
U b forc e madhe bashkimi dhe zhvillimi
Nxiti konfliktet midis fiseve t ndryshme

91

Pyetja 259
Kristianizmi pr islamizmin sht besimi:
A)
B)
C)
D)

Animist
Monoteist
Pagan
Totemist

Pyetja 260
Kur lindi islamizmi:
A)
B)
C)
D)

N shek. III
N shek. IV
N fillim t shek. VI
N fillim t shek. VII

Pyetja 261
far duhet t bnin njerzit sipas predikimeve t Muhametit pr t fituar
shptimin:
A) T mos hiqnin dor nga besimi n shum zota
B) T prisnin ardhjen e Mesis, shptimtarit i cili do t drgohej nga
perndia pr t zhdukur t keqen n tok
C) T ndiqnin nj kod t caktuar moral, n prputhje me msimet e fes
islame
D) T tria bashk

Pyetja 262
Kurani i ndalon myslimant:
A)
B)
C)
D)

T pin alkool
T luajn pr t fituar
T jen t pandershm dhe lakmitar
T tria bashk

92

Pyetja 263
Pse u largua Muhameti nga qyteti i Meks:
A) Pr t prhapur predikimet e tij n qytetet e tjera t Gadishullit Arabik
B) Pr t'u shptuar sulmeve t aristrokacis s Meks, e cila ishte e
paknaqur nga predikimet e tij
C) Sepse e urdhroi engjlli Gabriel t shkonte n Medina
D) Pr t tria kto arsye

Pyetja 264
Si quhej ikja e Muhametit nga Meka n Medin:
A)
B)
C)
D)

Besnikri
Hixhra
Haxhillk
Xhihad

Pyetja 265
Cili nga vitet e poshtshnuara u quajt viti I n kalendarin mysliman:
A)
B)
C)
D)

Viti 570, lindja e Muhamedit


Viti 610, kur Muhamedi mund t ket nisur veprimtarin predikuese
Viti 622, kur Muhamedi u largua nga Meka
Viti 632, vdekja e Muhamedit

VI. SISTEMI FEUDAL N EVROP, VITET 1000 - 1492


Pyetja 266
N shek. IX-XI, shoqria mesjetare karakterizohej nga:
A) Feudalizmi dhe sistemi ifligar
B) Krijimi i shteteve t prqendruara n disa vende t Evrops

93

C) Zhvillimi me hapa t shpejta i ekonomis, tregtis dhe forcimi i


autoriteteve qendrore n Evrop
D) T gjitha bashk

Pyetja 267
'kuptoni me feudalizm:
A) Dobsimin e pushtetit qendror
B) Prqendrimin e pushtetit real n duart e lordve t fuqishm krahinor
C) Ekzistencn e marrdhnieve t varsis deri tek mbreti, i cili qndronte
n krye t t gjith hierarkis feudale
D) T tria bashk

Pyetja 268
'rrug ndoqn lordt e fuqishm pr t forcuar pushtetin dhe ndikimin e tyre:
A) Krkuan krijimin e parlamentit kombtar me prfaqsues nga t gjitha
shtresat e shoqris
B) Krkuan krijimin e nj sistemi t vetm gjyqsor pr t gjith vendin
C) Lidhn aleanc me fisnik t tjer, duke u dhn atyre nj pjes t
toks s tyre, n kmbim t ndihms ushtarake dhe t shrbimeve t
tjera
D) T tria bashk

Pyetja 269
Si quhej fisniku q merrte nj pjes t toks s lordit:
A)
B)
C)
D)

Qiramarrs
Bashkpronar
Vasal
Person i autorizuar pr t prfaqsuar lordin pran mbretit

Pyetja 270
Cilat ishin detyrimet q kishte vasali ndaj lordit n betejat ushtarake:
A) T kryente 40 dit n vit shrbime ushtarake
B) T paguante nj sasi t caktuar n t holla
C) T ishte besnik dhe ta ndihmonte lordin n betejat ushtarake

94

D) T tria bashk

Pyetja 271
Sistemi ifligar ishte rregulli baz:
A)
B)
C)
D)

I politiks mesjetare
I ekonomis mesjetare
I ekonomis s tregut t lir
T tria bashk

Pyetja 272
Sistemi ifligar mbshtetej n t drejtat dhe detyrat ndrmjet:
A)
B)
C)
D)

Lordit dhe kishs


Lordit dhe bujqve t tij
Lordve, n marrdhnie me njri-tjetrin
Fshatarve bujq dhe pushtetit mbretror

Pyetja 273
Si quheshin fshatart q punonin tokn e lordit:
A)
B)
C)
D)

Fshatar bujkrobr
Fshatar mdits
Fshatar qiramarrs
Fshatar t lir

Pyetja 274
Cilat ishin pozitat social-ekonomike fshatarve bujkrobr:
A) Rrinin n ngastrat e tyre dhe punonin n arat e pronarit t toks, duke i
paguar atij nj rent t caktuar n natyr dhe n t holla
B) Nuk kishin t drejt t largoheshin nga toka ku kishin lindur pa lejen e
lordit

95

C) Punonte 3 dit n jav angari pr lordin e tij


D) T tria bashk

Pyetja 275
N shek. IX-XI, mbizotronte ekonomia:
A)
B)
C)
D)

E mbyllur, vetprodhuese
E komanduar
E tregut t lir
Asnjra nga kto forma

Pyetja 276
Cilat ishin veorit e zhvillimit t brendshm politik t shoqris feudale:
A) Paaftsia e pushtetit mbretror, pr nj koh t gjat pr t ndaluar e
kufizuar anarkin feudale
B) Pavarsia e feudalve t mdhenj, pr nj koh t gjat
C) Luftrat e brendshme
D) T tria bashk

Pyetja 277
Qytetet mesjetare lindn:
A)
B)
C)
D)

N fund t shek. V
N fillim t shek. IX
Nga mesi i shek. XI
Nga fundi i shek. XII

Pyetja 278
N ringjalljen e qyteteve mesjetare ndikuan:
A)
B)
C)
D)

Sulmet barbare
Konfliktet e vazhdueshme t feudalve me pushtetin mbretror
Ndryshimet thelbsore n fushn e ekonomis e tregtis
T tria bashk

96

Pyetja 279
Si ndikuan shndrrimet e mdha q ndodhn n bujqsin evropiane n fillimet e
shek. XI, n gjendjen e bujkrobrve:
A) Heqjen prfundimisht t bujkrobris
B) Faljen e taksave
C) Lordve u premtuan m shum liri dhe pagimin e nj takse t caktuar
n vend t angaris
D) T tria bashk

Pyetja 280
far zhvillimesh solli rritja e prodhimeve bujqsore n shek. XI-XII, pr
popullsin:
A) Rritjen e numrit t popullsis
B) Prmirsimin e kushteve t jetess dhe paksimin e vdekjeve nga uria
C) Shkputjen e nj pjese t popullsis nga fshati e bujqsia, t cilt u
vendosn n qytetet e reja ose ato t vjetra, ku mund t merreshin me
zejtari, tregti etj
D) T tria bashk

Pyetja 281
'pasoja pati ngritja e disa qyteteve mesjetare n tokat e lordve:
A)
B)
C)
D)

Iu nnshtruan plotsisht pushtetit t feudalve


Orientimi ekonomik i tyre ishte vetm agrar
Mbshtetn feudalt n luft kundr pushtetit mbretror
Hyn n konflikt me feudalt pr t fituar disa t drejta

Pyetja 282
Si e fituan lirin qytet mesjetare:
A) Me dekret mbretror
B) Me ndrmjetsimin e kishs
C) Her me luft dhe her me an t t hollave q u jepnin feudalve

97

D) T tria bashk

Pyetja 283
Cilat qen parimet kryesore mbi t cilat vepronin shoqatat prodhuese n Mesjet:
A) Nuk lejonin konkurrimin e lir midis antarve t shoqats
B) Nuk lejohej konkurrimi i lir dhe kishte rregulla t ngurta pr sasin,
cilsin e mimin e prodhimeve
C) E drejta e mallrave t prodhuara sipas dshirs s prodhuesve
D) E drejta e antarve t shoqats pr t prodhuar mallra sipas dshirs
s tyre

Pyetja 284
Pse u fuqizua autoriteti i kishs n periudhn e Mesjets:
A) Kryente veprimtari bamirsie n dobi t njerzve
B) Frenoi prhapjen e dhuns duke predikuar mirkuptimin dhe
vllazrimin midis njerzve
C) Vendosi sundimin absolut shpirtror dhe cilsohej si i vetmi autoritet q
rridhte nga vet zoti
D) T tria bashk

Pyetja 285
Cilat ishin privilegjet e kishs n periudhn e Mesjets:
A) Merrte nga t gjith besimtart 1/3 e prodhimit t njohur me emrin "e
treta e kishs"
B) Nuk paguante taksa
C) Gzonte pavarsi t plot nga pushteti laik
D) T tria bashk
Pyetja 286
Kritikat ndaj kishs n fillim t shek. XI, synonin:
A)
B)
C)
D)

Ta largonin kishn dhe klerikt nga korrupsioni dhe shthurja morale


Reformimin e kishs
Pavarsin e kishs nga pushteti laik
T tria bashk

98

Pyetja 287
Kush e shpalli dekretin q ndalonte ndrhyrjen e pushtetit perandorak n
zgjedhjen e ipeshkve:
A)
B)
C)
D)

Papa Leo III, n vitin 1800


Papa Grogori VII, n vitin 1075
Papa Urbani II, n vitin 1097
Papa Inoenti III, n vitin 1216

Pyetja 288
N Mesjet pushteti i paps ishte i padiskutueshm:
A)
B)
C)
D)

Sundimtart
Njerzit e thjesht
Klerikt
T gjith bashk

Pyetja 289
'kontribut dha papa Inoenti III pr forcimin e rolit t kishs:
A) Lejoi shitjen e posteve fetare
B) Lejoi martesn e priftrinjve
C) Fuqizoi parimin se papa, si autoriteti m iu lart dhe mkmbsi i zotit
n tok, mund t ndrhynte dhe t vendoste pr gjithka
D) T gjith bashk

Pyetja 290
far krkonte urdhri franeskan:
A) Unifikimin e kishs Perndimore katolike me kishn Lindore ortodokse
B) Nj kish t shkputur nga pushtetin politik
C) T rizbulonin vlerat e kristianizmit, si: dashuria pr njerzit, bukuria e
natyrs e dhn nga Zoti, dhe vlerat e t jetuarit n varfri

99

D) T tria bashk

Pyetja 291
far krkonte urdhri domenikan:
A) Luft kundr t pasurve dhe pabarazis shoqrore
B) Pastrtin teologjike t kishs, duke iu prkushtuar kulturs, arsimit dhe
predikimit n universitete
C) Nj kish pa lidhje me pushtetin politik
D) T gjitha bashk

Pyetja 292
Fushatat kryqtare gjat Mesjets, u organizuan dhe u drejtuan nga:
A)
B)
C)
D)

Kisha ortodokse
Kisha katolike
Perandoria Gjermane
T tria bashk

Pyetja 293
Fushatat kryqtare gjat Mesjets, u ndrmorn pr shkaqe:
A)
B)
C)
D)

Fetare
Politike
Tregtare
T tria bashk

Pyetja 294
Kush morri pjes fushatat e kryqzatave:
A)
E)
F)
E)

Fshatart e mesm dhe e t varfr dhe popullsia qytetare


Feudalt, kalorsit, zejtart dhe tregtart
T paknaqurit, ambiciozt dhe bujkrobrit
T gjitha bashk

100

Pyetja 295
Pse kisha arriti t siguroj nj pjesmarrje t madhe t njerzve n fushatat
kryqtare:
A) Pushtimi i Jerusalemit m 1097 nga turqit selxhuk u b shtys pr
kishn katolike, e cila u bri thirrje besimtarve t saj pr t liruar
varrin e Krishtit nga myslimant
B) T prhapnin besimin kristalin n vendet e Lindjes
C) Njerzit u nxitn nga predikimet e kishs pr "shptimin e prjetshm"
dhe pr "pasurit prrallore" t Lindjes
D) Pr t gjitha bashk

Pyetja 296
Kur filloi Kryqzata e Par:
A)
B)
C)
D)

N vitin 1075
N vitin 1097
N vitin 1144
N vitin 1189

Pyetja 297
Kryqzata e Par pushtoi:
A)
B)
C)
D)

Kostandinopojn
Egjiptin
Jerusalemin
Gadishullin e Ballkanit

Pyetja 298
Kur filloi Kryqzata e Dyt:
A)
B)
C)
D)

N vitin 1097
N vitin 1147
N vitin 1189
N vitin 1202

101

Pyetja 299
Shkak pr organizimin e Kryqzata s Dyt u b rimarrja e:
A)
B)
C)
D)

Edess, nga myslimant


Jerusalemit, nga turqit
Siris, nga turqit
T tria bashk

Pyetja 300
Kur u zhvillua Kryqzata e Tret:
A)
B)
C)
D)

N vitet 1097-1099
N vitet 1147-1149
N vitet 1189-1192
N vitet 1202-1204

Pyetja 301
Si prfundoi Kryqzata e Tret:
A)
B)
C)
D)

Me rimarrjen e Jerusalemit nga kryqtart, m 1189


Me pushtimin e Meks, m 1190
Me pushtimin e Kostandinopojs, m 1192
Me dshtimin e plot

Pyetja 302
N vitin 1204, Perandoria Bizantine u pushtua nga:
A)
B)
C)
D)

Mongolt
Turqit selxhuk
Bullgaria
Kryqzata e Katrt

102

Pyetja 303
Dshtimi i kryqzatave oi n:
A)
B)
C)
D)

N fuqizimin e fisnikve evropian


Dobsimin e pushtetit t mbretrve evropian
Rnien e autoritetit t pushtetit t papatit
T tria bashk

Pyetja 304
Cilat qen format e shkollimit n mesjet:
A)
B)
C)
D)

Shkollat e ulta
Shkollat me karakter t mesm
Shkollat e lart (studio generale)
T tria bashk

Pyetja 305
Universiteti m i vjetr n Evrop sht:
A)
B)
C)
D)

Universiteti i Prags
Universiteti i Parisit
Universiteti i Napolit
Universiteti i Oksfordit

Pyetja 306
N 'gjuh zhvilloheshin msimet n universitetet mesjetare:
A)
B)
C)
D)

N gjuhn frngjisht
N gjuhn latinisht
N gjuhn angleze
N gjuhn greke

103

Pyetja 307
Kush e ka shpikur shtypshkronjn:
A)
B)
C)
D)

Thoma Akuini (1245-1274)


Filip Brunolesku (1377-1446)
Johan Gutenbergu (1397-1468)
Leon Batista (1401-1472)

Pyetja 308
Eposi "Sidi" u krijua n:
A)
B)
C)
D)

Angli
Franc
Itali
Spanj

Pyetja 309
" Kngt e Rolandit" u krijua n:
A)
B)
C)
D)

Angli
Franc
Itali
Gjermani

Pyetja 310
'kontribut dha Roxher Bekoni (1214-1292) pr studimin e natyrs:
A) Korrigjoi shum teori t gabuara t mendimtarve t lasht grek pr
natyrn
B) Ishte ndr t part n Evrop q hodhi iden pr domosdoshmrin e
studimit eksperimental t natyrs

104

C) Shkroi veprn "Enciklopedia e botkuptimit mesjetar"


D) T gjitha bashk

Pyetja 311
Kur lindi kultura humaniste evropiane:
A)
B)
C)
D)

N Franc
N Angli
N Rusi
N Itali

Pyetja 312
Eposi "Sidi" u krijua n:
A)
B)
C)
D)

Angli
Franc
Itali
Spanj

B. HISTORIA E KOMBIT SHQIPTAR


Pyetja 313
Elementt e par t shtetit n Iliri, u shfaqen n:
A) Epokn e bronzit
B) Fiset patriakale

105

C) Federatat fisnore
D) Bashksit fisnore

Pyetja 314
Shteti Ilir, n kohn e krijimit t tij, kishte si kufij verior-jugor:
A)
B)
C)
D)

Narona-Ambraki
Vjosa-Ambakri
Sava-Ambakri
Narona-Vjosa

Pyetja 315
Shteti i Epirit, n kohn e krijimit t tij, kishte si kufij verior-jugor:
A)
B)
C)
D)

Narona-Vjosa
Vjosa-Ambakri
Narona-Ambraki
Sava-Ambakri

Pyetja 316
Peshn kryesore n luftn e Peloponezit e mbajtn:
A)
B)
C)
D)

Taulant
Dardant
Enkelejt
Ardiant

Pyetja 317
N trevn e liqenit Lyhnid, banonin:
A)
B)
C)
D)

Dardant
Enkelejt
Pajont
Taulant

106

Pyetja 318
Lufta e Peloponoezit u zhvillua n vitet:
A)
B)
C)
D)

520 - 423 p.K.


431 - 411 p.K.
393 - 350 p.K.
421 - 411 p.K.

Pyetja 319
Pleurati, ishte prfaqsues i:
A)
B)
C)
D)

Mbretris s taulantve
Enkelease
Dardane
Ardiane

Pyetja 320
Viti 250 p.K. pas vdekjes s Pleuratit, shnon ardhjen n fron t:
A)
B)
C)
D)

Gentit
Teuts
Glaukis
Agronit

Pyetja 321
Mbreti i par ilir ishte:
A)
B)
C)
D)

Manuni
Glaukia
Bardhyli
Mytili

107

Pyetja 322
Disfata n Luftn iliro-romake, u prcaktua nga:
A)
B)
C)
D)

Veprimet e dobta luftarake


Dobsit e brendshme
Tradhtia e e Dhimitr Farit
Tradhtia e aleatve maqedonas

Pyetja 323
Brthama e Shtetit t Epirit ishte:
A)
B)
C)
D)

Bashksia Thesprote;
Bashksia Molose;
Bashksia Kaone;
Lidhja Epirote.

Pyetja 324
Fushata Maqedonase, kundr dardanve u zhvillua:
A)
B)
C)
D)

N fund t shek. IV p.K.


N fillim t shek. III p.K.
Nga fundi i shek. III p.K.
Nga fundi i shek. II p.K.

Pyetja 325
Mbretria Dardane prmendet si formacion shtetror i spikatur n:
A)
B)
C)
D)

Fund t shek. V p.K.


Fund t shek. IV p.K.
Fillim t shek. III p.K.
Fund t shek. III p.K.

108

Pyetja 326
Cili prej qyteteve t mposhtme, u krijua qendr qytetare, gjat shekujve IX - XI?
A)
B)
C)
D)

Apollonia
Drishti
Lisi
Tivari

Pyetja 327
N qytetet shqiptare n Mesjet, organ i rndsishme i qeverisjes ishte:
A)
B)
C)
D)

Mbledhja e popullit
Kshilli i qytetit
Kshilli i fisnikve
Konti i qytetit

Pyetja 328
Principata e Arbrit n shek. XII, kishte pr qendr:
A)
B)
C)
D)

Durrsin
Shkodrn
Krujn
Lezhn

Pyetja 329
Principata e Arbrit arriti kulmin e fuqizimit t saj, n kohn e sundimit t:
A)
B)
C)
D)

Dhimitrit
Progonit
Gjinit
Grigor Kamons

109

Pyetja 330
Cili nga sundimtart e mposhtm ka mbajtur titullin "judex"?
A)
B)
C)
D)

Progoni
Dhimitri
Gjergj Balsha
Teodor Muzaka

Pyetja 331
Banort e qyteteve, sipas pasuris ndaheshin n:
A)
B)
C)
D)

Fisnik dhe zejtar


ifligar dhe parik
Fisnik dhe popullor
Dinat dhe popullor

Pyetja 332
Themat n trevn e Arbris ishin:
A)
B)
C)
D)

Krahina autonome
Provinca autonome
Shtete brenda shtetit
Provinca romane

Pyetja 333
Viti 1374 n Principatn e Topiajve, ju kujton:
A)
B)
C)
D)

Betejn e Savs
Betejn pran Kosturit
Aleancn me Papn
Pushtimin e Ulqinit

110

Pyetja 334
Papa, i dha titullin "Konti i madh i Arbrit":
A)
B)
C)
D)

Teodor Muzaks
Karl Topis
Balshs II
Tanush Topis

Pyetja 335
Titulli "Despot" iu dha nga Perandori i Bizantit:
A)
B)
C)
D)

Teodor Muzaks
Karl Topis
Balshs II
Tanush Topis

Pyetja 336
Gjin Bue Shpata, sundonte:
A)
B)
C)
D)

Prej lumit Kallamas deri n Korint


Prej Drinos deri n Akamani
Etoli deri tek Gjiri i Korintit
Akamani deri tek Gjiri i Arts

Pyetja 337
Prfaqsuesi m i shquar i Pashallkut t Shkodrs ishte
A)
B)
C)
D)

Mehmet Pasha
Mahmut Pasha
Mustafa Pasha
Ibrahim Pasha

111

Pyetja 338
Gjat shek. XIII - XV, kultura shqiptare u zhvillua nn ndikimin:
A)
B)
C)
D)

E kulturs romake
E kulturs bizantine
Si nj kultur origjinale shqiptare
Apo asnjra prej tyre

Pyetja 339
Gjat shek. XIII - XV, tematika e pikturs sht:
A)
B)
C)
D)

Kishtare
Nga jeta e prditshme
T dyja s bashku
Apo asnjra prej tyre

Pyetja 340
Pushtimet e para osmane n Shqipri lidhen me:
A)
B)
C)
D)

Prarjen e familjeve t mdha feudale


Mungesn e informacionit
Prarjen e shteteve t Ballkanit
Eprsin ekonomike, politike dhe ushtarake t osmanve

Pyetja 341
Pr formimin e shtetit t prqendruar, Sknderbeu u mbshtet tek:
A)
B)
C)
D)

Fshatarsia e lir
Tregtart e zejtart
Princrit lokal
Venediku e Papati

112

Pyetja 342
Me Kuvendin e Lezhs u arrit:
A)
B)
C)
D)

Krijimi i Shtetit t prqendruar shqiptar


Zgjedhja e Sknderbeut n krye t shtetit
Bashkimi i forcave politike, ekonomike dhe ushtarake t vendit
Forcimi i ushtris shqiptare

Pyetja 343
Sknderbeu doli n krye t Lidhjes Shqiptare pr:
A)
B)
C)
D)

Pozitn e zotrimeve t Kastriotve


Aftsit e tij t veanta
Lidhjet e shumta farefisnore
T gjitha s bashku

Pyetja 344
Traktati i paqes me Venedikun u lidh pr shkak t forcave t ushtris:
A)
B)
C)
D)

Dobsimit t forcave t ushtris shqiptare


Marrjes s atributit prej 1400 dukatesh n vit
Tradhtis s Nikoll Dakugjinit
Lufta n t dy frontet

Pyetja 345
Beteja q vuri n prov "Lidhjen e Princave shqiptar" me njher pas krijimit t
saj, ishte:
A) Beteja e Mokrs
B) Beteja e Torviolit
C) Lufta kundr Venedikut

113

D) Beteja n Fush-Kosov

Pyetja 346
Synimet e Venedikut qndronin, n pushtimin e:
A)
B)
C)
D)

Drishtit dhe Shkodrs


Qytetet bregdetare
Gjirokastrs dhe Kanins
Ulqinit dhe Tivarit

Pyetja 347
Traktati i Paqes me Vendikun u lidh ndrmjet::
A)
B)
C)
D)

Sknderbeut dhe Vendikut


Lidhjes dhe Vendikut
Shtetit shqiptar dhe Venedikut
Nikoll Dukagjinit dhe Vendikut

Pyetja 348
Titulli zyrtar i Sknderbeut, ishte:
A)
B)
C)
D)

Zot i qytetit t Krujs


Monark i Shqipris
Zot i Shqipris
Princ i Shqipris

Pyetja 349
Pr krijimin e shtetit Sknderbeut prdori:
A)
B)
C)
D)

Lidhjen martesore
Vullnetarizmin
Dhunn
T gjitha s bashku

114

Pyetja 350
Shteti i prqendruar i Sknderbeut shtrihej veri-jug:
A)
B)
C)
D)

Nga lumi Drin deri n lumin Devoll


Nga Malsia e Dukagjinit n lumenjt Devoll e Seman
Nga Malsia e Gjakovs n lumin Shkumbin
Apo asnjra prej tyre

Pyetja 351
Organ i lart pushteti n shtetin e Sknderbeut ishte:
E) Kuvendi i princave shqiptar
F) Arka
G) Ushtria
H) Kshilli i Lufts

Pyetja 352
Traktati i Gaets ishte nj:
A)
B)
C)
D)

Beslidhje ushtarake
Traktat paqje dhe ndihm reciproke
Traktat vasaliteti
Pakt sulmi me forca t prbashkta

Pyetja 353
Fitoret e Sknderbeut n rrethimin e dyt dhe t tret t Krujs u prcaktua nga:
A)
B)
C)
D)

Heroizmi i lufttarve shqiptar


Aftsit luftarake t Sknderbeut
Ndryshimi i taktiks s Sknderbeut
Ndihmat e jashtme

115

Pyetja 354
Beteja e Ujit t Bardh (Albulen), solli:
A)
B)
C)
D)

Fitoren e plot t turqve


Ishte disfata e dyt pas Sfetigradit
Kapjen rob t Moisi Golemit
Shpartallimin e ushtris osmane dhe znien rob t Hamza Kastriotit

Pyetja 355
Timaret, ishin n pronsi t:
A)
B)
C)
D)

Shtetit
Timarliut
Fshatarit raja
Funksionarve t mdhenj t shtetit

Pyetja 356
Timaret, ishin n zotrimin e:
A)
B)
C)
D)

Fshatarit raja
Shtetit
Spahiut
Funksionarve t mdhenj t shtetit

Pyetja 357
Krijimi i ifligut si kategori e pronsis mbi tokn, lidhet me:
A) Gjysmn e par t shek. XV
B) Gjysmn e dyt t shek. XVI
C) Gjysmn e par t shek. XVI

116

D) Gjysmn e dyt t shek. XVI

Pyetja 358
Prpjekja e par pr bashkimin e vendeve t Ballkanit n luftn kundr osmanve
u kurorzua n:
A)
B)
C)
D)

Kuvendi
Kuvendi
Kuvendi
Kuvendi

e Dukagjinit
e Kuit
e Blinishtit
e Prokupjes

Pyetja 359
Krahinat autonome, n Shqiprin e Jugut, qeveriseshin nga:
A)
B)
C)
D)

Kapedant
Komandantt ushtarak (bajraktart)
Kshilli i pleqve
Kapedant

Pyetja 360
Kuvendet ballkanike (1614-1620) pati si qllim:
A)
B)
C)
D)

Zgjerimin e territoreve t Pashallkut t Shkodrs


Pushtimin e krahinave, Elbasan-Tiran
Pushtimin e Malit t Zi
T luftohet kundr turqve osman

Pyetja 361
Pashallku i Janins kishte tiparet:
A) E nj shteti gjysm autonom
B) E nj shteti autonom

117

C) E nj shteti t pavarur
D) Shteti krejtsisht t varur

Pyetja 362
N rrugn e forcimit t pushtetit t tij, Ali Pash Tepelena u prkrah nga:
A)
B)
C)
D)

Borgjezia dhe fshatart


Tregtart dhe zejtart
Familjet e reja feudale
Familjet e vjetra feudale

Pyetja 363
I pari ndr pashallart shqiptar n shek. XVIII, q krijoi marrdhnie t mira me
shtetet e Evrops ishte:
A)
B)
C)
D)

Veli Pash Tepelena


Mustafa Pash Bushatlliu
Veli Pash Tepelena
Mahmut Pash Bushatlliu

Pyetja 364
I pari dokument i shkruar i gjuhs shqipe sht:
A)
B)
C)
D)

Muji dhe Halili (Cikli i kreshnikve)


Apologjia (P. Budi)
Meshari (Gj. Buzuki)
eta e Profetve (P. Bogdani)

Pyetja 365
"Akademia e Re" n Voskopoj sht shkoll e:
A) Mesme n gjuhn latine
B) Mesme n gjuhn greke

118

C) Lart n gjuhn greke


D) Lart n gjuhn sllave

Pyetja 366
Toleranca fetare e popullit shqiptar lidhej me:
A)
B)
C)
D)

Paganizmin fetar
Ndarjen fetare
Mungesn e bindjeve fetar
Apo asnjra prej tyre

Pyetja 367
Rilindja kombtare shqiptare sht:
A)
B)
C)
D)

Lvizje politike
Lvizje politike e shoqrore
Lvizje arsimore e kulturore
Kryengritje me arm

Pyetja 368
Akt themelues i Lidhjes Shqiptare t Prizrenit ishte:
A)
B)
C)
D)

Sheriati
Talimati
Karanamea
Libri i vendimeve

Pyetja 369
Lidhja Shqiptare e Prizrenit u krijua n:
A) 10 qershor 1878
B) 13 qershor 1878

119

C) 20 nntor 1880
D) 12 janar 1881

Pyetja 370
Lidhja Shqiptare e Prizrenit kishte karakter:
A)
B)
C)
D)

Politiko-fetar
Politiko-ushtarak
Kulturoro-arsimore
Ekonomiko-sociale

Pyetja 371
Veprimtaria e Lidhjes Shqiptare s Prizrenit n aspektin politik pr mbrojtjen e
trojeve shqiptare arriti kulmin e saj me:
A)
B)
C)
D)

Hartimin e prkujtess
Mbrojtjen e Plavs dhe Gucis
Qeverin e prkohshme
Mbrojtjen e Hotit dhe Gruds

Pyetja 372
Lidhja Shqiptare e Prizrenit u shtyp n:
A)
B)
C)
D)

Vjesht 1879
Nntor 1880
Janar 1881
Prill 1881

Pyetja 373
"Vilajetet e bashkuara" do t kishin si kryeqytet:
A) Prizrenin
B) Gjakovn
C) Shkupin

120

D) Manastirin

Pyetja 374
"Kanuni i Prshtatshm i Administrats Civile" ishte:
A)
B)
C)
D)

Ligji pr zgjedhjet e pushtetit lokal


Ligji pr organizimin e ri t administrativ t vendit
Ligji pr organizimin gjyqsor
Ligji pr organizimin e ushtris

Pyetja 375
Pleqsia ishte:
A)
B)
C)
D)

Organi gjyqsor
Dhoma e Lart e Parlamentit
Qeveria e par e Shqipris s Pavarur
Organ kshillues dhe kontrollues i Qeveris

Pyetja 376
Cili prej pohimeve t mposhtme sht e sakt. N Konferencn e
Ambasadorve n Londr, shtja shqiptare:
A) Zuri nj vend t vogl n krahasim me zrin e vendeve t tjera
ballkanike
B) U prkrah gjersisht nga Italia, Franca dhe Austro-Hungaria
C) U morr pr baz parimi i kombsis
D) U diskutua gjat dhe statuti i saj politik ndryshoi n varsi t rrethanave

Pyetja 378
Njsit administrative, sipas "Statutit Organik t Shqipris" ishin:
A)
B)
C)
D)

Ejaletet
Prefekturat, nnprefekturat, krahinat
Sanxhakt, kazat, naijet
Prefekturat, sanxhakt, kazat

121

Pyetja 379
Pozita juridike e Kshillit t Lart ishte ajo e:
A)
B)
C)
D)

Parlamentit
Mbretit
Qeveris
Asambles Kombtare

Pyetja 380
Organ legjislativ sipas "Statutit t Lushnjes" ishte:
A)
B)
C)
D)

Kshilli i Lart
Mbreti
Qeveria
Kshilli Kombtar

Pyetja 381
Organizimi i shtetit shqiptar sipas "Statutit t Lushnjes" ishte ndrtuar sipas
modelit t:
A)
B)
C)
D)

Republikave presidenciale autoritare


Monarkive kushtetuese parlamentare
Monarkive burokratike e autoritare
Republikanizmit dhe Parlamentarizmit

Pyetja 382
Parimi i ndarjes s pushteteve sipas "Statutit t Lushnjes" konsiston n:
A)
B)
C)
D)

N vendosjen e shtetit ligjor


Ndarjen e fes nga shteti
Ndarjen e pushtetit gjyqsor nga administrata
Ndarjen n pushtet legjislativ, ekzekutiv dhe gjyqsor

122

Pyetja 383
Zgjedhjet e para parlamentare n Shqipri:
A)
B)
C)
D)

U zhvillua nn drejtimin e qeveris s Sulejman Delvins


U zhvillua n 5 dhjetor 1920
Pr her t par votuan edhe grat
U zhvilluan n shkurt-mars 1921

Pyetja 384
Pr prmasat q mori Lufta e Vlors ishte nj kryengritje popullore:
A)
B)
C)
D)

E zons s Labris
E zons s Mallakastrs
Ndrkrahinore
Mbarkombtare

Pyetja 385
Zgjedhjet e para parlamentare n Shqipri:
A)
B)
C)
D)

U zhvillua nn drejtimin e qeveris s Sulejman Delvins


U zhvillua n 5 dhjetor 1920
Pr her t par votuan edhe grat
U zhvilluan n shkurt-mars 1921

Pyetja 386
Shqipria u pranua n Lidhjen e Kombeve m:
A)
B)
C)
D)

17 janar 1920
5 maj1920
17 tetor 1920
17 dhjetor 1920

123

Pyetja 387
N Shqipri lufta midis grupimeve politike n vitet 1921-1924, u prqendrua
kryesisht n:
A)
B)
C)
D)

I jepte t drejta ekonomike Italis n Shqipri


I jepte t drejta ekonomike Greqis n Shqipri
I njihte nj pozit favorizuese Austris
Rinjihte Shqiprin e pavarur sipas vendimeve t vitit 1913

Pyetja 388
Vendosja e marrdhnieve me Bashkimin Sovjetik nga ana e qeveris s Nolit:
A)
B)
C)
D)

E thelloj besimin e shteteve antare t Lidhjes s Kombeve


E thelloj mosbesimin dhe izolimin ndrkombtar t Shqipris
E ndihmoi qeverin e Fan Nolit n fushn ekonomike
E ndihmoj qeverin t dilte nga izolimi ndrkombtar

Pyetja 389
Sipas Statutit Themeltar t vitit 1925, Shqipria u shpall:
A)
B)
C)
D)

Republik Presidenciale
Republik Parlamentare
Monarki Parlamentare
Republik Gjysmpresidenciale

Pyetja 390
Pengesa juridike pr kalimin nga Republik n Monarki ishte:
A)
B)
C)
D)

Mospasja e nj ligji t rregullt pr kt kalim


Sanksionet q parashikon Statuti Themeltar pr kt kalim
Mungesa e organit legjislativ pr brjen e ktij ndryshimi
Neni 1, i Statutit Themeltar

124

Pyetja 391
Reformat juridike e viteve 1928-1933 hodhi bazat:
A)
B)
C)
D)
E)

E shtetit ligjor
E shtetit burokratik
E ekonomis s tregut
E ekonomis s centralizuar
Neni 1, i Statutit Themeltar

Pyetja 392
N prudhn e Zogut, Ligji i Reforms Agrare u shpall m:
A)
B)
C)
D)

15 prill 1929
30 maj 1929
15 prill 1930
30 maj 1930

Pyetja 393
Statuti Themeltar i republiks s Shqipris i jepte fuqi t madhe:
A)
B)
C)
D)

Presidentit t Republiks
Parlamentit dhe Senatit
Senatit dhe Presidentit
Kryeministrit t Republiks

Pyetja 394
N Jugosllavi, Reforma Agrare ndikoi tek shqiptart n:
A)
B)
C)
A)

Rinjohjen e pronave toksore


Shpronsimin e pronave toksore
Forcimin e identitetit kombtar
Forcimin e pozitave ekonomike

125

Pyetja 395
Pr popullsin ame, Konventa turko-greke e Lozans ndikoj n:
D) Shprnguljen e grekve n Turqi
E) Shprnguljen e shqiptarve n Turqi
F) Njohjen e pronave t grekve n Turqi
G) Njohjen e pronave t shqiptarve n Turqi

Pyetja 396
Konferenca e Pezs u organizua nga:
A)
B)
C)
D)

Partia e legalitetit
Balli Kombtar
Partia Komuniste
Grupet e ndryshme komuniste, q ekzistonin n at koh

Pyetja 397
Konferenca e Pezs u mblodh m:
A)
B)
C)
D)

8 nntor 1941
16 shtator 1942
1-3 gusht 1943
24 maj 1944

Pyetja 398
N Shqipri, Fronti Nacionallirimtar prfaqsonte:
A) Nj aleanc ndrmjet Ballit dhe forcave komuniste
B) Nj aleanc ndrmjet Kshillit t Prgjithshm Nacionallirimtar dhe
Ballit Kombtar
C) Nj organ i prbr prej tet vetash

126

D) Bashkimin e t gjitha forcave politike t vendit

Pyetja 399
Konferenca e Mukjes u kthye n mosmarrveshje, sepse u vendos pr:
A)
B)
C)
D)

Bashkpunim me Fuqit e Mdha


Luft t prbashkt ndaj okupatorit
Formn e regjimit
Bashkpunimin me okupatorin

Pyetja 400
Si e gjykon vendimin e prbashkt pr krijimin e "Komitetit t Shptimit t
Shqipris":
A)
B)
C)
D)

Prpjekje pr ndarje pushtetesh


Prpjekje pr bashkim pushtetesh
Prpjekje pr paralelizm pushtetesh
Apo asnjra prej tyre

Pyetja 401
N thelb t programit t Ballit Kombtar qndronte lufta pr nj Shqipri t:
A)
B)
C)
D)

Lir
Etnike
Demokratike
Apo t tria s bashku

Pyetja 402
Marrveshja Ribentrop-inano pr ndarjen e viseve shqiptare n Jugosllavi u
nnshkrua m:
A) Mars 1941
B) Prill 1941
C) Maj 1941

127

D) Qershor 1941

Pyetja 403
Partia Komuniste e Shqipris doli hapur si forc drejtuese e pushtetit n Luftn e
Dyt Botrore n:
A)
B)
C)
D)

Konferencn e Labinotit (t dytn)


Kongresin e Prmetit
Mbledhjen e Mukjes
Pas lirimit t Shqipris

Pyetja 404
lirimi i Shqipris u arrit nga:
A)
B)
C)
D)

Kompromisi me okupatorit
Lufta e popullit shqiptar
Bashkimi i popullit shqiptar n frontin antifashist
Sukseset e Ushtris Nacionallirimtare

Pyetja 405
Krijimi i Shtabit kryesor t prkohshm t Ushtris Nacionallirimtare Jugosllave
pr Kosovn dhe Rrafshin e Dukagjinit daton m:
E) Pranver 1943
F) Ver 1943
G) Vjesht 1943
H) Dimr 1943

Pyetja 406
M 16 shtator 1943, Lidhja e Dyt e Prizrenit vendosi:
A)
B)
C)
D)

Krijimin e nj Komitetit Ekzekutiv


Bashkimin e Kosovs dhe viseve t tjera me Shqiprin
Organizimin politik pr mbrojtjen e kufijve etnik
T tria s bashku

128

Pyetja 407
Pas Lufts s Dyt Botrore lidhur me t ardhmen e Kosovs, Konferenca e
Bujanit u shpreh pr parimin e vetvendosjes:
A)
B)
C)
D)

Pr nj autonomi t gjer
Pr nj bashkim me Shqiprin
N kuadrin e Federats Ballkanike
N krijimin e nj republike m vete

Pyetja 408
Pas Lufts s Dyt Botrore n Shqipri u ruajt ndarja administrative:
A)
B)
C)
D)

Prefektura
Nnprefektura
Komuna
T tria s bashku

Pyetja 409
Pas zgjedhjeve t 2 dhjetorit 1945, forma e regjimit q u vendos n Shqipri u
quajt:
A)
B)
C)
D)

Republik Presidenciale
Republik Presidenciale-parlamentare
Republik Popullore
Monarki Kushtetuese

Pyetja 500
N vitin 1945, n Shqipri vepron si grupime opozitare:
A)
B)
C)
D)

"Bashkimi Shqiptar"
"Bashkimi Demokratik"
"Nacionaldemokrat"
Grupi i Deputetve

129

E) T katr grupimet s bashku

Pyetja 501
Menjher pas Lufts s Dyt Botrore, veprimtaria politike e opozits
kundrkomuniste ishte rrjedhoj:
A)
B)
C)
D)

E lufts pr pushtet ndrmjet forcave t ndryshme politike


E prirjes pr vendosjen e nj regjimi demokratik-pluralist
E prirjes pr monopolizimin e njanshm t pushtetit nga PKSH
E nxitjes nga jasht

Pyetja 502
Sipas Statutit t miratuar n vitit 1946, organi m i lart ekzekutiv n Shqipri
ishte :
A)
B)
C)
D)

Kryetari i Komisionit t Kontrollit


Qeveria
Presidiumi
Kryetari i Presidiumit

Pyetja 503
Reforma arsimore e vitit 1946, prcaktonte si struktur:
A)
B)
C)
D)

Arsimin baz t detyrueshm


Arsimin unik
Arsimin e mesm
T tria s bashku

Pyetja 504
Reforma Agrare e viteve 1945-1946, e bnte fshatarin shqiptar:
A)
B)
C)
D)

Pronar t toks
Prdorues t toks
Pronar dhe prdorues t toks
Apo asnjra prej tyre

130

Pyetja 505
'karakter pati Reforma Agrare e viteve 1945-1946, n Shqipri:
A)
B)
C)
D)
E)

Kundrfeudal
Kundrkapitalist
Socialist
Demokratik
Apo n t gjitha aspektet

Pyetja 506
'karakter kishin marrdhniet shqiptaro-jugosllave n vitet 1945-1948:
A)
B)
C)
D)

Marrdhnie nga pozita t barabarta


Marrdhnie varsie e nnshtrimi
Ndryshe nga pikat a) dhe b)
Apo asnjra prej tyre

Pyetja 507
Pas Lufts s Dyt Botrore pr kaprcimin e gjendjes s rnd, qeveria
shqiptare pranoi t merrte ndihma nga:
A)
B)
C)
D)

Shteti Amerikan
Programi i O.K.B
Programi UNRRA
Plani Marshall

Pyetja 508
N vitet 1945-1948, n fushn e arsimit vmendja kryesore n masat e ndrmarra
u prqendrua n:
A) Ngritjen e arsimit teknik-profesional
B) Ndrtimin e shkollave t reja n Shqipri
C) Zhdukjen e analfabetizmit n vend

131

D) T tria s bashku

Pyetja 509
Kooperativa bujqsore si form pronsie ishte pron e:
A)
B)
C)
D)

Administruar nga fshatart


Administruar nga shteti
Grupit t fshatarve
Ndar mes fshatit e qytetit

Pyetja 510
Nga pikpamja ligjore likuidimi i institucioneve fetare n Shqipri n vitin 1967
ishte:
A)
B)
C)
D)

N kundrshtim me Kushtetutn e aprovuar n vitin 1946


N prputhje me Kushtetutn e aprovuar m 1946
N prputhje me vullnetin e popullit
I nxitur nga shtetet e Bllokut komunist

Pyetja 512
Traktati i Varshavs, kishte karakterin e nj:
A)
B)
C)
D)

Organizate ndrkombtare me prfaqsues nga e gjith bota


Pakti ekonomik, politik, ushtarak
Gjykat ushtarake
Pakti politik-ushtarak

Pyetja 513
Arsyet e prishjes s marrdhnieve t Shqipris me Bashkimin Sovjetik ishin:
A)
B)
C)
D)

Politike
Ekonomike
T dyja bashk
Pr faj t pals shqiptare

132

E) Pr faj t pals sovjetike

Pyetja 514
Shkaku kryesor i daljes s Shqipris nga Traktati i Varshavs, ishte:
A) Ekonomik
B) Pushtimi i ekosllovakis nga trupat e Traktatit t Varshavs n vitin
1968
C) Pr faj t pals shqiptare
D) Apo asnjra prej tyre

Pyetja 515
N 'gjendje organizimi ishte artizanati n Shqipri, n fillim t viteve '60:
A)
B)
C)
D)

Kooperativist
Shtetror
Privat
Apo t tria s bashku

Pyetja 516
Nga se u karakterizua kolektivizimi i fshatit n Shqipri, n vitet '60 - '70:
A) Kooperativa t reja
B) Zmadhimi i kooperativave ekzistuese
C) Apo t dyja s bashku

Pyetja 517
Ku qndron prmbajtja e reforms arsimore t viteve 1967-1969:
D) N masivizimin e arsimit
E) N lidhjen e msimit me punn dhe jetn
F) N politizimin e ideologjizimin e prmbajtjes s lndve dhe t procesit
edukativ

133

G) Apo t tria s bashku

Pyetja 518
Cili ishte tiparet kryesore t zhvillimit t letrsis dhe t arteve n vitet '70:
H)
I)
J)
K)

Rritja cilsore
Ngritja e nivelit artistik
Ideologjizimi i krijimtaris
Apo t tria s bashku

Pyetja 519
Si e gjykoni politikn e PPSH t "mbshtetjes n forcat e veta":
L) Besnikri ndaj doktrins marksiste-leniniste
M) Realizm n prcaktimin e burimeve t brendshme
N) Mbivlersim t potencialit t brendshm
O) Apo t tria s bashku

Pyetja 520
N vitin 1995, Shqipria u b antare e:
A)
B)
C)
D)

Kshillit t Evrops
NATO-s
OSBE-s
Bashkimit Evropian

Pyetja 521
N vitet 1950, shteti jugosllav pr t realizuar qllimet e tij prdori metodat e:
A)
B)
C)
D)

Shprnguljes
Shkombtarizimit
Terrorit
T tria s bashku

134

Pyetja 522
Demonstratat e vitit 1968 n Kosov, u zhvilluan nn parullat:
A)
B)
C)
D)
E)

Republik
Vetvendosje
Kushtetut
Universitet
T gjitha s bashku

Pyetja 523
Me Kushtetutn e vitit 1974, shqiptarve t Kosovs u garantohej barazia n
fushn e:
A)
B)
C)
D)
E)

Simboleve kombtare
Gjuhs
Kulturs
Flamurit
N t gjitha fushat s bashku

Pyetja 524
I pari lider i nj partie jo komuniste n Kosov ishte:
A)
B)
C)
D)

Rexhep Qosja
Ibrahim Rugova
Hashim Thaci
Veton Suroi

Pyetja 525
Kosova u shpall shtet i pavarur n vitin:
F) 2005
G) 2006
H) 2007
I) 2008

135

C. DIDAKTIKA E HISTORIS
Pyetja 526
Programi i lnds msimore t historis prbhet nga element:
A)
B)
C)
D)
E)

Qllimi dhe objektivat


Prmbajtja e lnds
Procedurat e msimdhnies
Mnyrat e vlersimit
T gjitha elementt s bashku

Pyetja 527
Kurrikula e historis prmban:
A)
B)
C)
D)
E)

Dimensionin teorik t prmbajtjes historike


Parimet metodologjike
Llojet e burimeve t kurrikuls me tiparet dhe karakteristikat e tyre
Dimensionin njerzor, aktort e realizimit t saj, msuesi dhe nxnsi
T gjitha elementt s bashku

Pyetja 528
T msuarit individual ka avantazhe pr:
A) Afrimin e nxnsit si subjekt aktiv i t msuarit
B) Prshtatjen e t msuarit sipas mundsive, shkalls s formimit t
prirjeve, interesave dhe veorive t secilit nxns
C) Pr ta br nxnsin t vetorganizohet, t vetkontrollohet e t
korrigjohet
D) T tria s bashku
Pyetja 529
Puna n grup ka eprsi n nxitjen e:
A)
B)
C)
D)

Aktivizimit dhe pjesmarrjen e nxnsve n veprimtari


Iniciativs s nxnsve
Aftsive t nxnsve pr t korrigjuar njri-tjetrin
Zhvillimi t aftsive drejtuese t nxnsve

136

E) Apo t gjitha eprsit s bashku

Pyetja 530
Pr zgjedhjen e metods msimore m t prshtatshme sht e domosdoshme
t njihet nga msuesi:
A)
B)
C)
D)
E)

Prmbajtja e tems msimore


Prcaktimi i qart i qllimit t ors s msimit
Njohja e njohurive historike q kan nxnsit
Mosha e nxnsve
Apo t gjitha faktort s bashku

Pyetja 531
Prcaktimi dhe zgjedhja e metods s msimit varet nga:
A)
B)
C)
D)

Prgatitja metodiko-didaktike e msuesit t historis


Vendi ku do t zhvillohet msimi
Materialet burimore dhe mjetet didaktike
T tria s bashku

Pyetja 532
Msimi i historis, q t jet nj proces aktiv duhet t stimuloj tek nxnsit:
A)
B)
C)
D)

Reflekset e krkimit
Prvojn e analizs kritike t ngjarjeve
Informacionin q merr
T tria s bashku

Pyetja 533
Prgatitja e nxnsve pr krkim shkencor, krkon nga msuesi:
A) T bj planifikimin e krkimit, duke patur parasysh se pa t nuk mund
t zhvillohet nj msim
B) T prcaktoj qart se far do t zbuloj me krkimin n fjal

137

C) T ushtroj e prgatis nxnsit pr krkim, duke u dhn atyre detyra


pr zgjidhje
D) T ndihmoj nxnsit q t zhvillojn aftsit pr t krkuar informacion
dhe si t aftsohen n teknikat e krkimit
E) Apo t gjitha s bashku

Pyetja 534
Puna pr prgatitjen dhe zhvillimin e ekskursionit msimor lidhet me programimin
e:
A) Prfshirjes s veprimtaris n planin kalendar t lnds
B) Zgjedhja dhe prcaktimi i monumentit apo burimit historik, q do t
vizitohet, i cili duhet t ofroj informacionin e domosdoshm pr arritjen
e objektivave dhe detyrave msimore t caktuara
C) Hartimin e nj plani t veant, ku do t prcaktohen objektivat
msimore q do t arrihen, njerzit q do t przgjidhen pr zbatimin e
tyre, bashkpunimin me msues t tjer, diktuar nga lidhja ndrlndore
q ka tema e ekskursionit
D) Marrja e autorizimit dhe miratimit t programit nga drejtori i shkolls
E) Apo t gjitha s bashku

Pyetja 535
Brendia e lnds s Historis, msohet n lidhje me konceptet dhe parimet kur:
A) Msuesi planifikon, duhet t shmang dshirn pr t dhn sa m
shum informacion
B) Msuesi planifikon, duhet t mos harroj se detyra e formimit t
parafytyrimeve konkrete historike sht vshtir pr vet specifikn e
lnds q msohet
C) Msuesi planifikon, i duhet t mendoj e t parashikoj pr metodat e
teknikat q do t prdor pr motivimin e nxnsve pr t'i br ata t
interesohen e t angazhohen pr at q msuesi parashikon t
realizoj
D) Apo t tria s bashku

Pyetja 536
Metodat e hulumtimit, e zbulimit, e cila n krahasim me metodat tradicionale ka
eprsi q:
A) Nxit te nxnsi t menduarit hipotetik dhe t pavarur, kritik dhe krijues

138

B) N veprimtari e sipr konceptet historike jo vetm prpunohen m leht


e m shpejt, por edhe mbeten pr nj koh t gjat n kujtesn e
nxnsve
C) Nxit sensin e krkimit, analizs, sistemimit aq t domosdoshm n t
msuarit konceptual
D) T tria s bashku

Pyetja 537
Pr lnds s historis, sht i njohur klasifikimi q i ndan mjetet e konkretizimit
n:
A)
B)
C)
D)
E)

Mjete t konkretizimit lndor


Mjete t konkretizimit figurativ
Mjete t konkretizimit simbolik
Mjete teknike t konkretizimi
T gjitha mjetet konkretizuese

Pyetja 538
Televizioni, si mjet msimor, gjen zbatim n veprimtarin msimore si:
A)
B)
C)
D)
E)

Mjet pr organizimin dhe realizimin e plot t veprimtaris msimore


Mjet themelor i konkretizimi t msimit t historis
Mjet plotsues n msim
Mjet i informacionit pr prforcimin dhe plotsimin e njohurive t fituara
Apo t gjitha s bashku

Pyetja 539
Planifikimi i msimit ka si qllim q t:
A) Jap strukturn e msimit, t organizimit dhe t shfrytzimit t drejt t
kohs sipas hapsirave dhe detyrave parashikuara

139

B) Ndihmoj msuesin t mendoj qart dhe n mnyr specifike pr tipin


e t msuarit dhe t t nxnit, pr metodat, strategjit dhe teknikat q
do t prdoren gjat ors s msimit
C) Mbaj nn kontroll ritmin e ors s msimit
D) Planifikoj s t kontrolloj e t sigurohet se si nxnsit e kan kuptuar
msimin
E) Apo t gjitha qllimet s bashku

Pyetja 540
Pr t hartuar nj plan t suksesshm t msimit, msuesi duhet:
A) T zotroj mir materialin msimor q do t'u msoj nxnsve
B) T jet i aft t praktikoj nj numr t madh metodash dhe teknikash
t efektshme t msimdhnies
C) T jet i aft t njoh nivelin teorik t nxnsve, aftsit, prirjet,
interesat e nxnsve pr t kuptuar ngjarjet apo dukurit historike
D) T njoh mir pasurin didaktike e materiale, mjetet msimore,
dokumentet historike q ka n qendrn burimore dhe kabinetet historike
E) Apo t gjitha krkesat s bashku

Pyetja 541
Me ann e organizimit t prsritjeve t sistemuara, nxnsi mson prmbajtjen e
lnds m shum dhe m mir, sepse:
A)
B)
C)
D)

Harxhon m pak koh e mund


Mban n mend pr nj koh m t gjat njohurit historike t nxna
T dyja s bashku
Apo asnjra prej tyre

Pyetja 542
Gjatsia e intervaleve ndrmjet nxnies s dy prmbajtjeve varet nga:
A) Veorit e lloji i prmbajtjes s tems q msohet
B) Vshtirsit e prmbajtjes

140

C) Prgatitja dhe aftsia e nxnsve q mson


D) Gjatsia e prshtatshme e intervaleve t prsritjes duhet t provohet
n do koh
E) Apo t gjitha faktort s bashku

Pyetja 543
Vlersimi i nxnsit, par n aspektin didaktik dhe t praktiks shkollore, sht
nj proces q kalon n etapn e:
A) Kontrollit, e cila nnkupton procesin e krkimit dhe t mbledhjes s
informacionit historik me qllim q t nxirren prfundime pr nivelin e t
msuarit dhe t nxnit
B) Matjes, e cila sht procesi i krahasimit t sasis s informacionit t
panjohur n raport me njohurit q duhet t prvetsoj nxnsi sipas
programit
C) Vlersimit, gjat t cilit prcaktohen vlerat mbi bazn e informacioneve
t grumbulluara nga procesi i matjes
D) Apo t gjitha etapat s bashku

Pyetja 544
N varsi nga funksionet dhe qllimet q i v msuesi, vlersimi klasifikohet ne
kategorin e:
A) Vlersimit formues, q synon t verifikoj, t vr n dukje shkalln dhe
cilsin e njohurive historike t prpunuara dhe prvetsuara nga
nxnsit
B) Vlersimit diagnostikues, e cila bhet kryesisht nga aspekte t veanta
t prvetsimit t njohurive nga nxnsit
C) Vlersimit prmbledhs, e cila bhet zakonisht n fund t nj kreu, t
nj numri t caktuar temash apo n fund t nj semestri ose t vitit
D) Apo t gjitha vlersimet s bashku

141