You are on page 1of 81

Q1. An ideal fluid is frictionless and incompressible.

(a) Correct
(b)Incorrect
Answer: a
Q2. Water is __________ liquid.
(a) a compressible
(b) an incompressible
Answer: b
Q3. The weight per unit volume of a liquid at a standard temperature and
pressure is called
(a)
(b)
(c)
(d)

specific weight
mass density
specific gravity
none of these

Answer: a
Q4. The volume per unit mass of a liquid is called specific volume.
(a) Yes
(b) No
Answer: a
Q5. The mass of 2.5 m3 of a certain liquid is 2 tonnes. Its mass density
is
(a)
(b)
(c)
(d)

200
400
600
800

kg/m3
kg/m3
kg/m3
kg/m3

Answer: d
Q6. One litre of water occupies a volume of
(a)
(b)
(c)
(d)

100 cm3
250 cm3
500 cm3
1000 cm3

Answer: d
Q7. The specific weight of water in S.I. units is taken as
(a)
(b)
(c)
(d)

9.81
9.81
9.81
All

kN/m3
x 103 N/m3
x 10-6 N/mm3
of these

Answer: d
Q8. The specific weight of sea water is __________ that of pure water.
(a) same as
(b) less than
(c) more than
Answer: c
Q9. The specific gravity has no units.
(a) Agree
(b) Disagree
Answer: a
Q10. The shear stress-strain graph for a Newtonian fluid is a
(a)
(b)
(c)
(d)

straight line
parabolic curve
hyperbolic curve
Elliptical

Answer: a
Q11. A fluid having no viscosity is known as
(a)
(b)
(c)
(d)

real fluid
ideal fluid
Newtonian fluid
non-Newtonian fluid

Answer: b
Q12. The shear stress-strain graph for a non-Newtonian fluid is a curve.
(a) Correct
(b) Incorrect
Answer: a
Q13. The unit of dynamic viscosity in S.I. units is
(a)
(b)
(c)
(d)

N-m/s2
N-s/m2
Poise
stoke

Answer: b
Q14. The viscosity of a liquid is due to cohesion of its particles.
(a) Correct
(b) Incorrect

Answer: a
Q15. According to Newton's law of viscosity, the shear stress on a layer
of a fluid is __________ to the rate of shear strain.
(a) equal to
(b) directly proportional
(c) inversely proportional
Answer: b
Q16. Viscous force is the __________ of shear stress due to viscosity
and cross-sectionar area of flow.
(a)
(b)
(c)
(d)

Sum
Different
Product
Ratio

Answer: c
Q17. The kinematic viscosity is the
(a)
(b)
(c)
(d)

ratio of absolute viscosity to the density of the liquid


ratio of density of the liquid to the absolute viscosity
product of absolute viscosity and density of the liquid
product of absolute viscosity and mass of the liquid

Answer: a
Q18. Stoke is the unit of
(a)
(b)
(c)
(d)

kinematic viscosity in C. G. S. units


kinematic viscosity in M. K. S. units
dynamic viscosity in M. K. S. units
dynamic viscosity in S. I. units

Answer: a
Q19. One poise is equal to
(a)
(b)
(c)
(d)

0.1 N-s/m2
1 N-s/m2
10 N-s/m2
100 N-s/m2

Answer: a
Q20. The unit of kinematic viscosity in S. I. units is
(a)
(b)
(c)
(d)

N-m/s
N-s/m2
m2/s
N-m

Answer: c
Q21. The viscosity of water at 20C is
(a)
(b)
(c)
(d)

one
one
one
one

stoke
centi-stroke
poise
centi-poise

Answer: d
Q22. The dynamic viscosity of the liquid __________ with rise in
temperature.
(a) remain unaffected
(b) Increases
(c) Decreases
Answer: c
Q23. The dynamic viscosity of gases __________ with rise in temperature.
(a) remain unaffected
(b) increases
(c) decreases
Answer: b
Q24. The kinematic viscosity of an oil (in stokes) whose specific gravity
is 0.95 and viscosity0.011 poise, is
(a)
(b)
(c)
(d)

0.0116 stoke
0.116 stoke
0.0611 stoke
0.611 stoke

Answer: a
Q25. A fluid whose viscosity does not change with the rate of deformation
or shear strain is known as
(a)
(b)
(c)
(d)

real fluid
ideal fluid
Newtonian fluid
non-Newtonian fluid

Answer: c
Q26. The coefficient of viscosity may be determined by
(a)
(b)
(c)
(d)

capillary tube method


orifice type viscometer
rotating cylinder method
all of these

Answer: d

Q27. The viscosity of water is __________ than that of mercury.


(a) Higher
(b) Lower
Answer: a
Q28. The variation in the volume of a liquid with the variation of
pressure is called its
(a)
(b)
(c)
(d)

surface tension
compressibility
capillarity
Viscosity

Answer: b
Q29. Bulk modulus of a fluid __________ as the pressure increases.
(a) remains same
(b) decreases
(c) increases
Answer: b
Q30. The value of bulk modulus of a fluid is required to determine
(a)
(b)
(c)
(d)

Reynold's number
Froude's number
Mach number
Euler's number

Answer: c
Q31. The force per unit length is the unit of
(a)
(b)
(c)
(d)

surface tension
compressibility
capillarity
viscosity

Answer: a
Q32. When a tube of smaller diameter is dipped in water, the water rises
in the tube due to viscosity of water.
(a) True
(b) False
Answer: a
Q33. The surface tension of mercury at normal temperature is __________
that of water.
(a) same as

(b) lower than


(c) higher than
Answer: c
Q34. The property of a liquid which enables it to resist tensile stress
is called its surface tension.
(a) Agree
(b) Disagree
Answer: a
Q35. Falling drops of water become spheres due to the property of
(a)
(b)
(c)
(d)

surface tension of water


compressibility of water
capillarity of water
viscosity of water

Answer: a
Q36. The mercury does not wet the glass. This is due to the property of
the liquid known as
(a)
(b)
(c)
(d)

Cohesion
Adhesion
Viscosity
surface tension

Answer: d
Q37. With an increase in size of tube, the rise or depression of liquid
in the tube due to tension will
(a)
(b)
(c)
(d)

Decrease
Increase
remain unchanged
depend upon the characteristics of liquid

Answer: a
Q38. A glass tube of smaller diameter is used while performing an
experiment for the capillary rise of water because
(a)
(b)
(c)
(d)

it is easier to see through the glass tube


glass tube is cheaper than a metallic tube
it is not possible to conduct this experiment with any other tube
all of the above

Answer: a
Q39. An incompressible fluid (kinematic viscosity= 7.4x10-7 m2/s,
specific gravity=0.88) is held between two parallel plates. If the top
plate is moved with a velocity of 0.5 m/s while the bottom one is held
stationary, the fluid attains a linear velocity profile in the gap of

0.5 mm between these plates; the shear stress in Pascals on the surfaces
of top plate is
(a)
(b)
(c)
(d)

0.651 x 10-3
0.651
6.51
0.651 x 103

Answer: b
Q40. The intensity of pressure on an immersed surface __________ with
the increase in depth.
(a) does not change
(b) Increases
(c) Decreases
Answer: b
Q41. According to Pascal's law, the intensity of pressure at any point
in a fluid at rest is the same in all directions.
(a) Agree
(b) Disagree
Answer: a
Q42. The intensity of pressure at any point, in a liquid, is
(a)
(b)
(c)
(d)

directly proportional to the area of the vessel containing liquid


directly proportional to the depth of liquid from the surface
directly proportional to the length of the vessel containing liquid
inversely proportional to the depth of liquid from the surface

Answer: b
Q43. A vertical wall is subjected to a pressure due to one kind of liquid,
on one of its sides. The total pressure on the wall per unit length is
(where w = Specific weight of liquid, and H = Height of liquid)
(a)
(b)
(c)
(d)

wH
wH/2
wH2/2
wH2/3

Answer: c
Q44. The total pressure on an immersed surface inclined at an angle
with the liquid surface is
(a) wA
(b) wx
(c)

(d)
Answer: c
Q45. When a plate is immersed in a liquid parallel to the flow, it will
be subjected to a pressure__________ that if the same plate is immersed
perpendicular to the flow.
(a) less than
(b) more than
Answer: a
Q46. The centre of gravity of the volume of the liquid displaced is called
(a)
(b)
(c)
(d)

centre of pressure
centre of buoyancy
Metacentre
none of these

Answer: b
Q47. The point at which the resultant pressure on an immersed surface
acts, is known as
(a)
(b)
(c)
(d)

centre
centre
centre
centre

of
of
of
of

gravity
depth
pressure
immersed surface

Answer: c
Q48. A vertical wall is subjected to a pressure due to one kind of liquid,
on one of its sides. Which of the following statement is correct?
(a) The pressure on the wall at the liquid level is minimum.
(b) The pressure on the bottom of the wall is maximum.
(c) The pressure on the wall at the liquid level is zero, and on the bottom
of the wall is maximum
(d) The pressure on the bottom of the wall is zero.
Answer: c
Q49. The pressure intensity in kN/m2 (or kPa) at any point in a liquid
is (where w = Specific weight of liquid, and h = Depth of liquid from
the surface)
(a)
(b)
(c)
(d)

W
Wh
w/h
h/w

Answer: b

Q50. When a body is placed over a liquid, it will float if


(a)
(b)
(c)
(d)

gravitational force is equal to the upthrust of the liquid


gravitational force is less than the upthrust of the liquid
gravitational force is more than the upthrust of the liquid
none of the above

Answer: c
Q51. The centre of buoyancy is the centre of area of the immersed body.
(a) Correct
(b) Incorrect
Answer: a
Q52. The total pressure on a horizontally immersed surface is (where w
= Specific weight of the liquid, A = Area of the immersed surface, and
x = Depth of the centre of gravity of the immersed surface from the liquid
surface)
(a)
(b)
(c)
(d)

w.A
wx
wAx
wA/x

Answer: c
Q53. The tendency of a liquid to uplift a submerged body, because of the
upward thrust of the liquid, is known as buoyancy.
(a) Agree
(b) Disagree
Answer: a
Q54. The buoyancy depends upon the
(a)
(b)
(c)
(d)

weight of the liquid displaced


pressure with which the liquid is displaced
viscosity of the liquid
compressibility of the liquid

Answer: a
Q55. The line of action of the force of buoyancy acts through the centre
of gravity of the volume of the liquid displaced.
(a) True
(b) False
Answer: a
Q56. When a body is placed over a liquid, it will sink down if
(a) gravitational force is equal to the upthrust of the liquid

(b) gravitational force is less than the upthrust of the liquid


(c) gravitational force is more than the upthrust of the liquid
(d) none of the above
Answer: c
Q57. A water tank contains 1.3 m deep water. The pressure exerted by the
water per metre length of the tank is
(a)
(b)
(c)
(d)

2.89
8.29
9.28
28.9

kN
kN
kN
kN

Answer: b
Q58. The body will sink down if the force of buoyancy is __________ the
weight of the liquid displaced.
(a) equal to
(b) less than
(c) more than
Answer: b
Q59. A uniform body 3 m long, 2 m wide and 1 m deep floats in water. If
the depth of immersion is 0.6 m, then the weight of the body is
(a)
(b)
(c)
(d)

3.53
33.3
35.3
none

kN
kN
kN
of these

Answer: c
Q60. The metacentric height is the distance between the
(a)
(b)
(c)
(d)

centre of gravity of the floating body and the centre of buoyancy


centre of gravity of the floating body and the metacentre
metacentre and centre of buoyancy
original centre of buoyancy and new centre of buoyancy

Answer: b
Q61. When a body, floating in a liquid, is given a small angular
displacement, it starts oscillating about a point known as
(a)
(b)
(c)
(d)

centre of pressure
centre of gravity
centre of buoyancy
metacentre

Answer:
Q62. If a body floating in a liquid returns back to its original position,
when given a small angular displacement, the body is said to be in

(a)
(b)
(c)
(d)

neutral equilibrium
stable equilibrium
unstable equilibrium
none of these

Answer: d
Q63. A submerged body is said to be in a stable equilibrium, if its centre
of gravity __________ the centre of buoyancy.
(a) coincides with
(b) lies below
(c) lies above
Answer: b
Q64. A body floating in a liquid is said to be in a stable equilibrium,
if its metacentre coincides with its centre of gravity.
(a) True
(b) False
Answer: b
Q65. If a body floating in a liquid occupies a new position and remains
at rest in this new position, when given a small angular displacement,
the body is said to be in __________ equilibrium.
(a) Neutral
(b) Stable
(c) unstable
Answer: a
Q66. If a body floating in a liquid does not return back to its original
position, and heels farther away when given a small angular displacement,
the body is said to be in neutral equilibrium.
(a) Yes
(b) No
Answer: b
Q67. The discharge through a channel of trapezoidal section is maximum
when
(a)
(b)
(c)
(d)

width of channel at the top


depth of channel is equal
the sloping side is equal
the sloping side is equal

is
to
to
to

equal to twice the width at the bottom


the width at the bottom
half the width at the top
the width at the bottom

Answer: c
Q68. The metacentric heights of two floating bodies A and B are 1 m and
1.5 m respectively. Select the correct statement.

(a) The bodies A and B have equal stability


(b) The body A is more stable than body B
(c) The body B is more stable than body A
Answer: c
Q69. A fluid is defined as a substance which
a)
b)
c)
d)

takes the shape & volume of the container into which it is poured
has practically negligible viscosity
is highly compressible
deforms continuously under the action of a shear stress

Answer:
Q70. An ideal fluid is one which
a)
b)
c)
d)

is compressible
has negligible surface tension
is incompressible
is non-viscous & incompressible

Answer:
Q71. Fluid continum is a concept in which
a)
b)
c)
d)

fluid
fluid
fluid
fluid

is non- homogeneous
density
particles are very closed spaced
particles are widely scattered in space

Answer: c
Q72. Viscous deformation in fluid flow are
a)
b)
c)
d)

directly proportional to the shear stress


inversely proportional to the dynamic viscosity
directly proportional to the dynamic viscosity
independent of shear stress & kinematic viscosity

Answer: a & b
Q73. The Newton's law of viscosity is a relationship between
a)
b)
c)
d)

shear sress & pressure


viscosity & temperature of fluid
shear stress & velosity gradient
pressure & viscosity

Answer: c
Q74. A Newtonian fluid is one which
a) has a pressure of 1 newton/m
b) has a specific weight of newton/m

c) has a linear relationship between the shear stress & the resulting
rate of deformation
d) is non-viscous & incompressible
Answer: c
Q75. Viscosity of liquids
a)
b)
c)
d)

decreases with decrease in fluid temperature


increases with increase in fluid temperature
does not change with fluid temperature
is dependent on pressure

Answer: b
Q76. Viscosity of gases
a)
b)
c)
d)

decreases with decrease in fluid temperature


increases with increase in fluid temperature
does not change with fluid temperature
is dependent on pressure

Answer: a
Q77. In case of solid mechanics, the law similar to Newton's law of
viscosity is
a)
b)
c)
d)

Hooke's law
Newton's second law of motion
Archemede's principle
Newton's first law

Answer: a
Q78. MKS unit of 1 kg force is equal to how many newton
a)
b)
c)
d)

0.981
98.1
9.81
981

Answer: a
Q79. To convert the MKS unit of
equivelent (N s/m) multiply by
a)
b)
c)
d)

viscosity(kg s/m) into its SI

98.1
981
9.81
0.981

Answer: c
Q80. To convert the MKS unit of
the multiplying factor is

dynamic viscosity(kg s/m) into poise,

a)
b)
c)
d)

89.1
981
98.1
9.81

Answer: c
Q81. One poise is equal to
a)
b)
c)
d)

1 dyne s/cm
98.1 dyne s/cm
1 dyne s/m
1 kg s/m

Answer: a
Q82. One stroke is equal to
a)
b)
c)
d)

1 cm/s
1m/s
1 ft/s
1 mm/s

Answer: a
Q83. The FPS unit of kinematic viscosity, ft/s, is equal to how many
strokes
a)
b)
c)
d)

93
930
9.30
9300

Answer: a
Q84. Surface tension is a phenomenon due to
a)
b)
c)
d)

cohesion only
viscous force
adhesion between liquid & solid molecules
difference in magnitude between the forces due to adhesion & cohesion

Answer: d
Q85. Weight of liquid that rises in a capillary tube is supported by
a)
b)
c)
d)

the
the
the
the

friction between the tube wall & the liquid


atmospheric pressure
vertical component of force due to surface tension
curvature of the miniscus

Answer: c
Q86. The capillary depression in mercury is on account of
a) adhesion being greater than cohesion

b) surface tension being larger than the viscosity


c) cohesion being greater than the adhesion
d) vapour pressure being small
Answer: c
Q87. The capillary rise or depression in a small diameter tube is
a)
b)
c)
d)

directly proportional to the diameter


inversely proportional to the surface tension
directly proportional to the surface tension
inversely proportional to the diameter

Answer: c & d
Q88. The pressure within a soap bubble is
a)
b)
c)
d)

the same as that of the surrounfing atmosphere


greater than the external pressure
less than the external pressure
equal to the vapour pressure

Answer: b
Q89. An incompressible flow is one in which
a)
b)
c)
d)

the
the
the
the

temperature of fluid remains constant


density does not change with pressure
fluid is non-viscous
fluid compressibility is non- zero

Answer: b
Q90. A measure of the effect of compressibility in fluid flow is the
magnitude of a diamensionless parameter known asa)
b)
c)
d)

Reynolds number
mach number
weber number
Froude number

Answer: b
Q91. A perfect gas is the onea)
b)
c)
d)

which
which
which
which

is incompressible & viscous


obeys the equations of state
follows the Newton's law of gravity
exists in isothermal flows only.

Answer: b
Q92. Mercury is used in barometers on account of
a) its high density
b) negligible capillarity effect

c) very low vapour pressure


d) its low compressibility
Answer: a & c
Q93. Spherical shape of droplets of mercury is due to
a)
b)
c)
d)

high density
high surface tension
high adhesion
low vapour pressure

Answer: b
Q94. Vapour pressure of a liquid is due do
a)
b)
c)
d)

the
the
the
the

pressure of flow
molecules of liquid which hang over the free-surface
pressure of air above the free surface
existence of free surface

Answer: b
Q95. The unit of dynamic viscosity of a fluid is
a)
b)
c)
d)

m/s
N.s/m
Pa.s/m
kg.s/m

Answer: b
Q96. The problems of fluid statics are influenced by the following
forces:
a)
b)
c)
d)

gravity
gravity
viscous
gravity

&viscous forces
& pressure forces
& surface tension forces
& surface tension forces

Answer: b
Q97. The preesure gradient in the horizontal direction in a static fluid
is represented by,Here z- direction is vertically upwards, & x is a along
horizontal.

a)

b)

c)

d)

Answer: c
Q98. Indicate the variation of hydrostatic pressure with depth below the
free surface :
a)
b)
c)
d)

it decreases as the depth increases


there is no change with the depth
it increases with the increase in depth
after a certain depth there is no change in the pressure.

Answer: c
Q99. The hydrostatic law of pressure variation is expressed by :

a)

b)

c)

d)

Answer: b & c
Q100. Just as the Newton's law of gravitation is said to have been
inspired by the fall of an apple from a tree,the principle of floation
& buoyancy was similarly discoverex by (pick up the name from the
following )---- as a result of his absent-minded entry into a bath-tub
full water.
a)
b)
c)
d)

Galileo
archimedes
Newton
pascal

Answer: b
Q101. The buoyant force on a completely submerged body

a)
b)
c)
d)

increases with increase in depth of submersion


decreases with increase in depth of submersion
remains constant with increase in depth of submersion
increases with decrease in depth of submersion

Answer: c
Q102. Absolute pressure in a flow-system :
a)
b)
c)
d)

is a always above local atmospheric pressure


is a vacuum pressure
may be above,below or equal to the atmospheric pressure
is also called negative pressure

Answer: c
Q103. Vacuum or negative pressure at a flow -section is
a) a pressure measured always below the local atmospheric pressure
b) A pressure measured by a Bourdon gauge
c) A pressure indicated by a vacuum gauge
d) always the pressure indicated by a differential manometer
Answer: a & c
Q104. Local atmospheric pressure is measured by :
a)
b)
c)
d)

a
A
A
A

mercury barometer
Bourdon gauge
vacuum gauge
manometer

Answer: a
Q105. Absolute pressure is measured by :
a)
b)
c)
d)

a Bourdon gauge
An Aneroid barometer
a differential manometer
a hook gauge

Answer: b
Q106. Gauge pressure in flow systems are measured by :
a)
b)
c)
d)

manometers
An Aneroid barometer
vacuum gauge
Bourdon gauge

Answer: d
Q107. standard atmospheric pressure in terms on water column is :

a)
b)
c)
d)

9.81 m
10.33 m
8.75 m
12.35 m

Answer: b
Q108. The point at which the resultant pressure on an immersed surface
acts, is known as
a)
b)
c)
d)

centre
centre
centre
centre

of
of
of
of

gravity
depth
pressure
immersed surface

Answer: c
Q109. The point through, which the resultant hydrostatic force acts is
called :
a)
b)
c)
d)

metacentre
centre of pressure
centre of buoyancy
centre of gravity

Answer: b
Q110. location of centre of pressure is such that it is almost always
:
a)
b)
c)
d)

below the centroid of the plane surface


above the centroid of the plane surface
at the centre of buoyancy
below the metacentre

Answer: a
Q111. The centre of pressure of a liquid on a plane surface immersed
vertically in a static body of liquid ,always lies below the centroid
of the surface area,because
a)
b)
c)
d)

in liquids the pressure resting is same in all directions


there is no shear stress in liqiuds at rest
the liquid pressure is constant over depth
the liquid pressure increases linearly with depth

Answer: d
Q112. Mercury
a)
b)
c)
d)

is generally used in manometer for measuring :

low pressure accurately


large pressure only
all pressure except the smaller ones
very low pressures

Answer: c

Q113. The buoyant force on a fl0oating/submerged body is a force :


a) due to gravity & acts downwards
b) due to volume of liquid displaced by the body & acts vertically upwards
c) equal to the submerged weight of the body & acts vertically downwards
d) which acts horizontally on the vertically downwards
Answer: b
Q114. A floating body displaces a volume of liquid eual to :
a)
b)
c)
d)

its own volume


its own weight
its submerged weight
none of the above

Answer: b
Q115. Centre of buoyancy is :
a)
b)
c)
d)

the
the
the
the

point through which the submerged weight of the body acts


point through which the buoyant force acts
point through which the resultant hydrostatic force acts
centre of gravity of the liquid displaced by the body

Answer: b & d
Q116. The criterion for stability of a floating body depenes on :
a) the relative position of centre of buoyancy & the cdntre of gravity
b) The relative position of the metacentre & the centre of buoyancy
c) the relative position of the metacentre & the centre of gravity
d) none of the above
Answer: c
Q117. The metacentric height of a floating body depends :
a)
b)
c)
d)

directly on the shape of its water-line area.


on the volume of liquid displaced by the body.
second moment of water line area
on the distance between the metacentre & the centre of gravity.

Answer: a & b
Q118. One of the following statements is true with regards to bodids that
float or are submerged in liquids :
a) For a body wholly submerged in a liquid the stability is ensured if
the centre of buoyancy is below the centre of gravity of the body.

b) For a body floating in a liquid the stability is ensured if the centre


of buoyancy is below the centre of gravity of the body.
c) For a body floating in a liquid the stability is ensured if the
metacentre is above both centre of buoyancy & gravity.
d) For a body floating in a liquid the stability is ensured if the centre
of buoyancy is below the centre of gravity & the metacentre is above both
the centres of gravity & buoyancy .
Answer: d
Q119. A floating body will remain in stable equilibrium so long as :

a) the metacentre M lies below the centre of gravity G


b) the metacentre M lids above the centre of gravity G
c) the metacentreM & the centre of gravity remains at the same position.
d) none of the above
Answer: b
Q120. Merchant ships especially liners, are edsigned to kave a relatively
small metacentric hdight which lies within the range:
a)
b)
c)
d)

0.1-0.3 m
0.3-0.6 m
0.6-09m
0.9-1.2m

Answer: b
Q121. In case of warskips,sea-kindlines is sacrified so that they have
a larger reserve of stability,The metacentric height,therefore falls
within the range:
a)
b)
c)
d)

0.2-0.6m
0.1-0.3m
0.6-2.0m
2.0-3.0 m

Answer: c
Q122. Fluid masses subjected to uniform acceleration are analysed using
:
a)
b)
c)
d)

the
the
the
the

Newton's law of viscosity


Newton's second law of motion
Bernoulli's equation
momentum equation

Answer: b
Q123. An oil tanker is partially filled & is then moved in translation
at uniform acceleration .The free-surface of oil then :

a)
b)
c)
d)

remains horizontal
is inclined to horizontal with smaller depth at the rear end.
is inclined such that a larger depth occurs at the rear end.
none of the above

Answer: c
Q124. The centre of gravity of the volume of the liquid displaced is
called
a)
b)
c)
d)

centre of pressure
centre of buoyancy
metacentre
none of these

Answer: b
Q125. The buoyancy depends upon the
a)
b)
c)
d)

pressure with which the liquid is displaced


weight of the liquid displaced
viscosity of the liquid
compressibility of the liquid

Answer: b
Q126. A circular plate 1 m in diameter is submerged vertically in water
such that its upper edge is 8 m below the free surface of water.The total
hydrostatic pressure force on one side of the plate is :
a)
b)
c)
d)

6.7 kN
65.4kN
45.0kN
77.0kN

Answer: b
Q127. Very slow motion of viscous fluid is known as the 'creep flow "
the fundamental equations of motion for which are greatly simplified on
account of :
a) the internal force being very large
b) the viscous force being of negligible magnitude
c) the intertialo force being extremely small as compared to the viscous
force
d) the equations no longer remaining non-linear
Answer: d
Q128. In comparison to the kinematic viscosity the kinematic mskes a much
greater contribution to the total shear stress in a turbulent flow.The
kinematic eddy vicosity is :
a) a direct measure of transporting capacity of the mixing process
b) directly proportional

to the viscous effects

c) the ratio of dynamic viscosity to mass density


d) the ratio of eddy viscosity to mass density.
Answer: d
Q129. A fluid is a substance that :
a)
b)
c)
d)

is practically incompressible & inviscid (non-viscous )


cannot be subjected to shear forces
cannot remain at rest under the action of any shear force
obey's the Newton's law of viscosity

Answer: c
Q130. When subjected to shear forces,a fluid
a) deforms continuously only for large shear forces
b) deforms continuously only for large shear stresses
c) deforms continuously no matter how small the shear stress may be
d) undergoes static deformation
Answer: c
Q131. An ideal fluid
a)
b)
c)
d)

has no viscosity
statisfies the relation pv=RT
obey's the Newton's law of viscosity
is both incompressible & non-viscous

Answer: d
Q132. A fluid which obeys the relation = (du/dy) is called the
a)
b)
c)
d)

real fluid
perfect fluid
Newtonian fluid
pseudo plastic

Answer: c
Q133. The general relation between shear stress t & velocity graident
du/dy for a fluid can be written as

which of the following is then a false statement ?


a)
b)
c)
d)

for
for
for
for

ideal fluids : A = B = 0
Newtonian fluids : n = 1 & B = 0
dilatant fluids : n < 1 & B = 0
ideal plastic or Bingham fluid ; n = 1 & B = 0

Answer: c
Q134. If the relationship between the shear stress t & the rate of shear
strain du / dy is given by t =K (du/dy )n the fluid with the exponent
n <1 is known as
a)
b)
c)
d)

Bingham fluid
dilatant fluid
pseudoplastic fluid
Newtonian plastic

Answer: c
Q135. If shear stress t & shear rate du/ dy relationship of a material
is plotted with t on the y -axis & du/dy on the x-axis the behaviour of
an ideal fluid is exhibited by
a)
b)
c)
d)

a straight line passing the origin & inclined to x-axis


the positive x-axis
the positive y-axis
a curved line passing through the orgin

Answer: b
Q136. These fluids exhibit a certain shear stress at zero shear strain
rate followed by a straight line relationship between shear stress &
shear strain rate
a)
b)
c)
d)

Newtonian fluids
Ideal plastic
pseudoplastic fluid
Dilatant fluids

Answer: b
Q137. Paper pulb can be regrded as
a)
b)
c)
d)

Newtonian fluids
dilatant fluid
pseudoplastic fluid
Bingham plastic

Answer: c
Q138. Typical example of a non -Newtonian fluid of pseudoplastic variety
is
a)
b)
c)
d)

air
blood
water
printing ink

Answer: b
Q139. Choose the correct statement about the viscosity of a liquid

a)
b)
c)
d)

considerably influenced by molecular momentum transfer


remains practically constant with temperature rise or fall
decreases with increase in temperature
fairly large as compared to viscosity for gases.

Answer: c
Q140. Newton's law of viscosity relates
a)
b)
c)
d)

stress & strain in a fluid


pressure,velocity & viscosity of a gas
shear stress & rate of angular defromation in a fluid
yield stress,viscosity & rate of angular defromation

Answer: c
Q141. The coefficient of viscosity is a property of
a)
b)
c)
d)

the
the
the
the

fluid
boundary condition
body over which flow occurs
flow velocity

Answer: a
Q142. The dimensions of a dynamic viscosity are
a)
b)
c)
d)

MLT
ML-T-2
ML-1 T-1
ML-1 T-1

Answer: c
Q143. Poise is the unit of :
a)
b)
c)
d)

density
velocity gradient
kinematic viscosity
dynamic viscosity

Answer: d
Q144. correct units for kinematic viscosity are :
a)
b)
c)
d)

m/s
Ns/m
m/kg s
kg/m s

Answer: a
Q145. The viscosity of water with respect to air is about :
a) 50

b) 55
c) 60
d) 65 times
Answer: b
Q146. Viscosity expressed in Ns/m is converted into poise unit of
viscosity by multiplying with
a)
b)
c)
d)

0.981
9.81
98.1
981

Answer: c
Q147. SI unit of
a)
b)
c)
d)

viscosity is

equal to poise
9.8 times of poise
10 times of poise
98.1 times of poise

Answer: c
Q148. The multiplying factor for converting one stoke into m /s is
a)
b)
c)
d)

10
104
10-2
10-4

Answer: d
Q149. At a certain point in oil, the shear stress is 0.022 kgf/m & the
velocity gradient 0.22 per second.The dynamic viscosity of castor oil
in poises in numerically equal to
a)
b)
c)
d)

0.1 g
1 g
10 g
100 g

Answer: b
Q150. For a liquid having specific gravity 0.93 & dynamic viscosity 0.012
poise, the kinematic viscosity in contistokes will be about
a)
b)
c)
d)

1.26
0.126
12.6
0.0126

Answer: c
Q151. The density of a fluid is sensitive to changes & pressure.The fluid

will be known as
a)
b)
c)
d)

Newtonian fluids
perfect fluid
real fluid
compressible fluid

Answer: d
Q152. Choose the correct statement in the context of bulk modulus &
coefficient of compressibility
a)
of
b)
c)

the bulk modulus of elasticity of a fluid is the same as its coefficient


compressibility
most of the liqiuds have a low value of bulk modulus
the bulk modulus is not infuenced by changes in pressure & temperature

d) the relative changes of volume per unit pressure is called the


coefficient of compressibility
Answer: d
Q153. Measure of the effect of compressibility in fluid flow is the
magnitude of a dimensionless parameter known as
a)
b)
c)
d)

Mach number
Newton's number
Weber number
Euler number

Answer: a
Q154. The bulk modulus of water with respect to air is about
a)
b)
c)
d)

500
1000
10,000
20,000 times

Answer: d
Q155. Select the correct statement :
a)
b)
c)
d)

higher is the bulk modulus,lower is compressibility


for an adiabatic process, the bulk modulus equals the pressure
the bulk modulus is independent of both pressure & temperature
the bulk modulus of a liquid is less than that of a solid

Answer: a
Q156. All liquid surfaces tend to stretch.This phenomenon is called

a) cohension
b) adhesion
c) surface tension

d) cavitation
Answer: c
Q157. Surface tension is a phenomenon due to
a)
b)
c)
d)

viscous froces
cohesion between liquid molecules
adhesion between liquid & solid molecules
adhesion & cohesion both

Answer: b
Q158. Falling drops of water become spherical due to
a)
b)
c)
d)

adhesion
cohesion
viscosity
surface tension

Answer: d
Q159. Soap helps in cleaning clothes because
a)
b)
c)
d)

dirt is absorbed
there occurs a change in the chemical constituents of soap
surface tension of the solution is decreased
solution becomes more viscous

Answer: c
Q160. Oil spreads on the surface of water because
a)
b)
c)
d)

oil
oil
oil
oil

is less dense than water


is immiscible with water
has less surface tension than water
has low vapour pressure

Answer: c
Q161. Which of the following statements is wrong in the context of surface
tnesion?
a) surface tension represents the tendency of a liquid surface to
contract to form minimum surface energy
b) it acts in the plane of the interface normal to any line in the surface
c) has maximum value at the critical temperature of a liquid
d) the addition of organic solutes like soap or detergent considerably
reduces the surface tension of water
Answer: c
Q162. Which of the following phenomenon is not attribute to the fluid
charateristic property of surface tension ?

a)
b)
c)
d)

break-up of liquid jets


spherical shape of a droplet of liquid
formation of bubbles & discontinuity in flow systems
dust particles collecting on water surface

Answer: c
Q163. Capillary action is due to
a)
b)
c)
d)

adhesion of liquid particles to a surface


cohesion of liquid particles
cohesion & adhesion
surface tension

Answer: c
Q164. The weight of liquid that rises in a tube due to capillary action
is supported by the
a)
b)
c)
d)

friction on the walls of the tube


atmospheric pressure
vertical component of surface tension
adhesion between liquid & soild surface

Answer: c
Q165. Capillary rise & depression
a) depend solely upon the surface tension of the liquid
b) are influenced by viscosity of the liquid
c) depend upon the pressure difference between the liquid & the
environmental
d) depend upon surface tension of the liquid as well as the material of
the tube
Answer: a
Q166. The height of liquid in a capillary tube
a) increases with
b) increases with
the liquid
c) decreases with
d) is independent

a decrease in the diameter of tube


an increases with an increase in specific weight of
an increase in surface tension
of the orientation of tube

Answer: a
Q167. Water rises to a height of 15 mm in a capillary tube of 10 mm
radius.The corresponding rise in a capillary of 5 mm radius would be

a)
b)
c)
d)

3.87 mm
7.5 mm
15 mm
30 mm

Answer: d
Q168. To avoid a correction for the effect of capillary in manometers,the
minimum diameter of tube should be
a)
b)
c)
d)

2.5 mm
6 mm
10 mm
15 mm

Answer: b
Q169. The rise of oil in the wick of an oil lamp may be attributed to

a)
b)
c)
d)

viscosity of the oil


adhesion between the oil & the wick material
capillary action
pressure difference between the liquid & environment

Answer: c
Q170. Ball pen works on the principle of
a)
b)
c)
d)

viscosity
surface tension
gravitational force
Boyle's law

Answer: b
Q171. At a liquid air solid interface the contact angle ? measured in
the liquid is less than 90.this indicates that the liquid is
a)
b)
c)
d)

ideal
wetting
not-wetting
does not form a stable bubble

Answer: b
Q172. The pressure inside a soap bubble of 50mm diameter is 25 N/m above
the outside atmospheric pressure.The surface tension in soap film would
be
a)
b)
c)
d)

0.156 N/m
0.312 N/m
0.624N/m
0.078 N/m

Answer: a
Q173. When two gas bubbles of radii r & 2r are in equilibrium with the
surrounding liquid the pressure inside the large bubbles is
a) half the pressure inside the smaller bubble

b) equal to pressure inside the smaller bubble


c) twice the pressure inside the smaller bubble
d) four times the pressure inside the smaller bubble.
Answer: a
Q174. The vapour pressure is the characteristic fluid property involved
in the phenomenon of
a)
b)
c)
d)

water hammer in a pipe flow


cavitation
spherical shape of rain water drops
certain insects can walk on water surface

Answer: b
Q175. In the phenomenon of cavitation the characcteristic fluid property
involved is
a)
b)
c)
d)

surface tension
viscosity
vapour pressure
bulk modulus of elasticity

Answer: c
Q176. Identify the wrong statement :
a) viscosity of a gas increase with temperature
b) surface tension of a liquid decreases with temperature
c) liquid rises in a capillary tube when angle of contact is acute
d) meiscus of liquid in a capillary tube is convex in shape when the
adhesive force between the liquid & gas is greater than the cohesive force
between the liquid molecule
Answer: d
Q177. All of the following statements are correct,except
a) there is one-to-one correspondence between Hook's law of elasticity
& Newton's law of viscosity
b) for an ideal fluid =0 ,?= constant 7 k= 8
c) in a capillary tube,the meniscus of water is concave upwards while
the meniscus of mercury is convex upwards.
d) for a perfect gas,k=p for an isothermal compression process & k= ?p
for an isentropic process.
Answer: a
Q178. Which of the following is a wrong statements :
a) the clouds float in air due to viscosity of air
b) the presence of grease reduces the surface tension of water.
c) when a number of capillary tubes of the same bore but of different
materials are dipped in the same liquid the rise of liquid in all the

tubes will not be same


d) when a number of small mercury drops combine to form a single drop,
there occurs a decrease in the temperature of the drop
Answer: d
Q179. The pressure intensity at a point in a fluid is the same in all
directions,only when
a)
b)
c)
d)

the fluid is frictionless


the fluid is frictionless & incompressible
the fluid has zero viscosity & is at rest
there is no motion of one fluid layer relative to an adjacent layer

Answer: c
Q180. One atmospheric pressure equals
a)
b)
c)
d)

1.0132kgf/cm
760 mm of mercury
1.0135 N/m
any of the above

Answer: d
Q181. One torr pressure is equivalent to
a)
b)
c)
d)

1 mm of mercury
1 atmosphere
1 pascal
10 m of water

Answer: a
Q182. The differential equation for pressure variation in a static fluid
may be written as (write y measured vertically downwards)
a)
b)
c)
d)

dp= w dy
dp=p dy
dp/dy = constant
dp= y dp

Answer: a
Q183. The pressure at the bottom of water lake is 1.5 times that at half
the depth.If the water barometer reads 10 m,the depth of lake is
a)
b)
c)
d)

10
15
20
25

m
m
m
m

Answer: c
Q184. The height of water column corresponding to a pressure equivalent
of 75 cm of mercury column is

a)
b)
c)
d)

1000
1020
1040
1060

Answer: b
Q185. An open tank contains 60 cm of water covered with 30 cm of oil of
specific gravity 0.8.The pressure intensity at the bottom of tank is

a)
b)
c)
d)

240 kgf/m
360 kgf/m
600 kgf/m
840 kgf/m

Answer: d
Q186. Mark the correct statement :
a) local atmospheric pressure depends only upon the height of locality
above mean sea level
b) local atmospheric pressure is always below the standard atmospheric
pressure
c) standard atmospheric pressure is the mean local atmospheric pressure
at sea level
d) a barometer reads the difference between local & standard atmospheric
pressure
Answer: a
Q187. For a submerged plane in a liquid the resultant hydrostatic force
F on one side of a plane is related to area A ,centroidal depth yc depth
of centre of pressure yp & the depth of bottom edge yb as
a)
b)
c)
d)

F =w A yc
F =w A yp
F= w A yb
F=w A(yc +yp)

Answer: a
Q188. A square plate 3m 3m is just held submerged below water in a
vertical position.The total pressure on one face is approximately
a)
b)
c)
d)

33 kN
65 kN
132 kN
265 kN

Answer: c
Q189. Centre of pressure of a plane submerged surface :
a) is a point on the submerged area at which the resultant hydrostatic

froce is supposed to act


b) should always coincide with the centre of submerged area
c) should be at the centre of gravity of the plane surface
d) is always below the centroid of area
Answer: d
Q190. An open tank contains 1 m deep water with 50 cm depth of oil of
specific gravity 0.8 above it. The intensity of pressure at the bottom
of tank will be
a)
b)
c)
d)

4 kN/m2
10 kN/m2
12 kN/m2
14 kN/m2

Answer: d
Q191. The position of center of pressure
a)
b)
c)
d)

at the centroid of the submerged area


always above the centroid of the area
always below the centroid of the area
none of the above

Answer: c
Q192. If a vessel containing liquid moves downward with a constant
acceleration equal to 'g' then
a) the pressure throughout the liquid mass is atmospheric
b) there will be vacuum in the liquid
c) the pressure in the liquid mass is greater than hydrostatic pressure
d) none of the above
Answer: a
Q193. When a liquid rotates at a constant angular velocity about a
vertical axis as a rigid body, the pressure intensity varies
a)
b)
c)
d)

linearly with radial distance


as the square of the radial distance
inversely as the square of the radial distance
inversely as the radial distance

Answer: b
Q194. An open cubical tank of 2 m side is filled with water. If the tank
is rotated with an acceleration such that half of the water spills out,
then the acceleration is equal to
a)
b)
c)
d)

g/3
g/2
2g/3
g

Answer: d
Q195. A right circular cylinder open at the top is filled with liquid
and rotated about its vertical axis at such a speed that half the liquid
spills out, then the pressure intensity at the center of bottom is

a)
b)
c)
d)

zero
one-fourth its value when cylinder was full
one-half its value when cylinder was full
cannot be predicted from the given data

Answer: a
Q196. A closed tank containing water is moving in a horizontal direction
along a straight line at a constant speed. The tank also contains a steel
ball and a bubble of air. If the tank is decelerated horizontally, then
i)
the ball will move to the front
ii)
the bubble will move to the front
iii) the ball will move to the rear
iv) the bubble will move to the rear
Find out which of the above statements are correct ?
a)
b)
c)
d)

(i) and (ii)


(i)and(iv)
(ii) and (iii)
(iii) and (iv)

Answer: b
Q197. For a sphere of radius 15 cm moving with a uniform velocity of 2
m/sec through a liquid of specific gravity 0.9 and dynamic viscosity 0.8
poise, the Reynolds number will be
a)
b)
c)
d)

300
337.5
600
675

Answer: d
Q198. The velocity distribution for laminar flow through a circular tube

a)
b)
c)
d)

is constant over the cross-section


varies linearly from zero at walls to maximum at centre
varies parabolically with maximum at the centre
none of the above

Answer: c
Q199. A fluid of kinematic viscosity 0.4 cm2/sec flows through a 8 cm
diameter pipe. The maximum velocity for laminar flow will be
a) less than 1 m/sec

b) 1 m/sec
c) 1.5 m/sec
d) 2 m/sec
Answer: b
Q200. The predominant force involved in the motion of a boat is
a)
b)
c)
d)

viscous force
gravity
surface tension
compressibility force

Answer: a
Q201. A floating body is stable only when (M,G,B are metacentre, centre
of gravity & centre of buoyancy respectively)
a)
b)
c)
d)

M
B
M
M

coincides with G
is above G
is below G
is above G

Answer: d
Q202. Circulation is defined as
a)
b)
c)
d)

line integral of velocity about any path


integral of tangential component of velocity about a path
line integral of velocity about a closed path
line integral of tangential component of velocity about a closed path

Answer: d
Q203. The dimensions of surface tension is
a)
b)
c)
d)

N/m
J/m
J/m
W/m

Answer: c
Q204. For stable equilibrium of floating bodies, the centre of gravity
has to
a)
b)
c)
d)

be
be
be
be

below the centre of buoyancy


above the centre of buoyancy
above the metacentre
between the centre of buoyancy & metacentre

Answer: d
Q205. For a floating body, if the metacentre lies below the centre of
gravity, the equilibrium is called

a)
b)
c)
d)

stable
unstable
neutral
none of the above

Answer: b
Q206. For a floating body, if the metacentre coincides with the centre
of gravity, the equilibrium is called
a)
b)
c)
d)

stable
unstable
neutral
none of the above

Answer: d
Q207. Poise is the unit of
a)
b)
c)
d)

mass density
kinematic viscosity
viscosity
velocity gradient

Answer: c
Q208. The increase of temperature
a)
b)
c)
d)

increases
decreases
decreases
increases

the
the
the
the

viscosity
viscosity
viscosity
viscosity

of
of
of
of

liquid
a liquid
a gas
a gas

Answer: d
Q209. Centre of pressure of a plane surface immersed in a liquid is

a)
b)
c)
d)

above the centre of gravity of the plane surface


at the centre of gravity of the plane surface
below the centre of gravity of the plane surface
none of the above

Answer: c
Q210. Flow of a fluid in a pipe takes place from
a)
b)
c)
d)

higher level to lower level


higher pressure to lower pressure
higher energy to lower energy
none of the above

Answer: c
Q211. A submerged body will be in stable equilibrium if

a)
b)
c)
d)

the
the
the
the

centre
centre
centre
centre

of
of
of
of

buoyancy
buoyancy
buoyancy
buoyancy

B
B
B
B

is below the centre of gravity G


coincides with G
is above the metacentre M
is above G

Answer: d
Q212. When the fluid is at rest, the shear stress is
a)
b)
c)
d)

maximum
zero
unpredictable
none of the above

Answer: b
Q213. The value of bulk modulus of a fluid is required to determine

a)
b)
c)
d)

Reynold's number
Froude's number
Mach number
Euler's number

Answer: c
Q214. The kinematic viscosity is the
a)
b)
c)
d)

ratio of absolute viscosity to the density of the liquid


ratio of density of the liquid to the absolute viscosity
product of absolute viscosity and density of the liquid
product of absolute viscosity and mass of the liquid

Answer: a
Q215. Pascal-second is the unit of
a)
b)
c)
d)

pressure
kinematic viscosity
dynamic viscosity
surface tension

Answer: c
Q216. An ideal fluid is
a)
b)
c)
d)

one which obeys Newton's law of viscosity


frictionless and incompressible
very viscous
frictionless and compressible

Answer: b
Q217. The unit of kinematic viscosity is
a) gm/cm-sec2

b) dyne-sec/cm2
c) gm/cm2-sec
d) cm2/sec
Answer: d
Q218. If the dynamic viscosity of a fluid is 0.5 poise and specific
gravity is 0.5, then the kinematic viscosity of that fluid in stokes is

a)
b)
c)
d)

0.25
0.50
1.0
none of the above

Answer: c
Q219. The viscosity of a gas
a)
b)
c)
d)

decreases with
increases with
is independent
is independent

increase in temperature
increase in temperature
of temperature
of pressure for very high pressure intensities

Answer: b
Q220. Newton's law of viscosity relates
a)
b)
c)
d)

intensity of pressure and rate of angular deformation


shear stress and rate of angular deformation
shear stress, viscosity and temperature
viscosity and rate of angular deformation

Answer: b
Q221. The position of center of pressure
a)
b)
c)
d)

at the centroid of the submerged area


always above the centroid of the area
always below the centroid of the area
none of the above

Answer: c
Q222. A vertical rectangular plane surface is submerged in water such
that its top and bottom surfaces are 1.5 m and 6.0 m res-pectively below
the free surface. The position of center of pressure below the free
surface will be at a distance of
a)
b)
c)
d)

3.75 m
4.0 m
4.2m
4.5m

Answer: c

Q223. Centre of buoyancy always


a)
b)
c)
d)

coincides with the centre of gravity


coincides with the centroid of the volume of fluid displaced
remains above the centre of gravity
remains below the centre of gravity

Answer: b
Q224. If the weight of a body immersed in a fluid exceeds the buoyant
force, then the body will
a) rise until its weight equals the buoyant force
b) tend to move downward and it may finally sink
c) float
d) none of the above
Answer: b
Q225. Metacentric height for small values of angle of heel is the distance
between the
a) centre of gravity and centre of buoy-ancy

b) centre of gravity and metacentre


c) centre of buoyancy and metacentre
d) free surface and centre of buoyancy
Answer: b
Q226. A floating body is said to be in a state of stable equilibrium

a)
b)
c)
d)

when
when
when
only

its metacentric height is zero


the metacentre is above the centre of gravity
the metacentre is below the centre of gravity
when its centre of gravity is below its centre of buoyancy

Answer: b
Q227. "The increase in meta centric height
i)
increases stability
ii)
decreases stability
iii) increases comfort for passengers
iv) decreases comfort for passengers
The correct answer is
a) (i) and (iii)
b) (i)and(iv)
c) (ii) and (iii)
d) (ii) and (iv)
Answer: b

Q228. A rectangular block 2 m long, 1 m wide and 1 m deep floats in water,


the depth of immersion being 0.5 m. If water weighs 10 kN/m3, then the
weight of the block is
a)
b)
c)
d)

5kN
1OkN
15 kN
20 kN

Answer: b
Q229. The point in the immersed body through which the resultant pressure
of the liquid may be taken to act is known as
a)
b)
c)
d)

center of gravity
center of buoyancy
center of pressure
metacentre

Answer: c
Q230. If a sphere of diameter 1 cm falls in castor oil of kinematic
viscosity 10 stokes, with a terminal velocity of 1.5 cm/sec, the
coefficient of drag on the sphere is
a)
b)
c)
d)

less than 1
between 1 and 100
160
200

Answer: c
Q231. When an ideal fluid flows past a sphere,
a) highest intensity of pressure occurs around the circumference at right
angles to flow
b) lowest pressure intensity occurs at front stagnation point
c) lowest pressure intensity occurs at rear stagnation point
d) total drag is zero
Answer: d
Q232. The speed of a pressure wave through a pipe depends upon
a)
b)
c)
d)

the
the
the
the

length of pipe
viscosity of fluid
bulk modulus for the fluid
original head

Answer: c
Q233. The horizontal component of force on a curved surface is equal to
the
a) product of pressure intensity at its centroid and area
b) force on a vertical projection of the curved surface

c) weight of liquid vertically above the curved surface


d) force on the horizontal projection of the curved surface
Answer: b
Q234. The eddy viscosity for turbulent flow is
a)
b)
c)
d)

a function of temperature only


a physical property of the fluid.
dependent on the flow
independent of the flow

Answer: c
Q235. In Red wood viscometer
a) Absolute value of viscosity is detemiined
b) Part of the head of fluid is utilized in
Overcoming friction
c) Fluid discharges through orifice with
negligible velocity
d) Comparison of viscosity is done.
Answer: d
Q236. Centre of buoyancy is
a) The point of intersection of buoyant force and
centre line of the body
b) Centre of gravity of the body
c) Centric of displaced volume fluid
d) Midpoint between C.G. and metacentric.
Answer: c
Q237. Apparent shear forces
a) Can never occur in frictionless fluid
regardless of its motion
b) Can never occur when the fluid is at rest
c) Depend upon cohesive forces
d) All of the above
Answer: d
Q238. A small plastic boat loaded with pieces of steel
rods is floating in a bath tub. If the cargo is dumped
into the water allowing the both to float empty, the
water level in the tub will
"
a) Rise

b) Fall
c) Remains same
d) Rise and then fall
Answer: b
Q239. Buoyant force is
a) Resultant of up thrust and gravity forces acting
on the body
b) Resultant force on the body due to the fluid
surrounding it
c) Resultant of static weight of body and
dynamic thrust of fluid
d) Equal to the volume of liquid displaced by
the body

Answer: d
Q240. Cavitations is caused by
a)
b)
c)
d)

High velocity
Low barometric pressure
High pressure
Low pressure

Answer: d
Q241. In equilibrium condition, fluids are not able to sustain
a)
b)
c)
d)

Shear force
Resistance to viscosity
Surface tension
Geometric similitude

Answer: c
Q242. "Total pressure on 1 m x 1 m gate immersed vertically at a depth
of 2 m below the free water
surface will be
"
a)
b)
c)
d)

1000
2000
4000
8000

kg
kg
kg
kg

Answer: a
Q242. A fluid is a substance that
a) Always expands until it fills any container
b) Has the same shear stress at a point

regardless of its motion


c) Cannot remain at rest under action of any
shear force
d) Cannot be subjected to shear forces
Answer: b
Q243. Fluid is a substance that
a)
b)
c)
d)

cannot be subjected to shear forces


always expands until it fills any con-tainer
has the same shear stress.at a point regardless of its motion
cannot remain at rest under action of any shear force

Answer: d
Q244. Fluid is a substance which offers no resistance to change of

a)
b)
c)
d)

pressure
flow
shape
volume

Answer: c
Q245. Practical fluids
a)
b)
c)
d)

are viscous
possess surface tension
are compressible
possess all the above properties

Answer: d
Q246. In a static fluid
a)
b)
c)
d)

resistance to shear stress is small


fluid pressure is zero
linear deformation is small
only normal stresses can exist

Answer: d
Q247. A fluid is said to be ideal, if it is
a) incompressible
b) inviscous
c) viscous and incompressible
e)inviscous and incompressible
Answer: d
Q248. An ideal flow of any fluid must fulfill the following

a)
b)
c)
d)

Newton's law of motion


Newton's law of viscosity
Pascal' law
Continuity equation

Answer: d
Q249. If no resistance is encountered by displacement, such a substance
is known as
a) fluid
b) water
c) gas
d)ideal fluid.
Answer: d
Q250.
as
a)
b)
c)
d)

The volumetric change of the fluid caused by a resistance is known

volumetric strain
volumetric index
compressibility
adhesion

Answer: c
Q251. Liquids
a)
b)
c)
e)

cannot be compressed
occupy definite volume
are not affected by change in pressure and temperature
none of the above.

Answer: d
Q252. Density of water is maximum at
a)
b)
c)
d)

0C
0K
4C
100C

Answer: c
Q253. The value of mass density is maximum at
a)
b)
c)
d)

0C
100C
1000C
4C

Answer: d
Q254. Property of a fluid by which its own molecules are attracted is

called
a) adhesion
b) cohesion
c) viscosity
d) compressibility
Answer: b
Q255. Mercury does not wet glass. This is due to property of liquid known
as
a)
b)
c)
d)

adhesion
cohesion
surface tension
viscosity

Answer: c
Q256. The property of a fluid which enables it to resist tensile stress
is known as
a)
b)
c)
d)

cohesion
surface tension
compressibility
adhesion

Answer: a
Q257. Property of a fluid by which molecules of different kinds of fluids
are attracted to each other is called
a) adhesion
b) cohesion
c) viscosity
d)compressibility
Answer: a
Q258. The specific weight of water is 9810 kg/m3
a)
b)
c)
d)

at norma] pressure of 760 mm


at 4C temperature
at mean sea level
all the above

Answer: d
Q259. Specific weight of water in S.I. units is equal to
a)
b)
c)
d)

1000 N/m3
10000 N/m3
9.81 xlO3 N/m3
9.81 xlO6N/m3

Answer: c

Q260. The normal stress in a fluid will be constant in all directions


at a point only if
a)
b)
c)
e)

it
it
it
it

is incompressible
has uniform viscosity
has zero viscosity
is at rest.

Answer: d
Q261. The pressure at a point in a fluid will not be same in all the
directions when the fluid is
a)
b)
c)
e)

moving
viscous
viscous and static
viscous and moving.

Answer: d
Q262. The tendency of a liquid surface to contract is due to the following
property
a)
b)
c)
d)

cohesion
adhesion
viscosity
surface tension

Answer: d
Q263. The surface tension of mercury at normal temperature compared to
that of water is
a) more
b) less
c) same
d)more or less depending on size of glass tube
Answer: a
Q264. A perfect gas
a)
b)
c)
e)

has constant viscosity


has zero viscosity
is incompressible
none of the above.

Answer: d
Q265. For very great pressures, viscosity of moss gases and liquids

a) remains same
b) increases
c) decreases

d) shows erratic behaviour


Answer: d
Q266. A fluid in equilibrium can't sustain
a)
b)
c)
d)

tensile stress
compressive stress
shear stress
bending stress

Answer: c
Q267. Viscosity of water in comparison to mercury is
a)
b)
c)
d)

higher
lower
same
higher/lower depending on temperature

Answer: a
Q268. The bulk modulus of elasticity with increase in pressure
a)
b)
c)
d)

increases
decreases
remains constant
increases first upto certain limit and then decreases

Answer: a
Q269. The bulk modulus of elasticity
a)
b)
c)
d)

has the dimensions of 1/pressure


increases with pressure
is large when fluid is more compressible
is independent of pressure and viscosity

Answer: b
Q270. A balloon lifting in air follows the following principle
a)
b)
c)
d)

law of gravitation
Archimedes principle
principle of buoyancy
all of the above

Answer: d
Q271. If 6 m3 of oil has weight 50 kN, the specific gravity of oil is

a) 0.45
b) 0.65
c) 0.85
d)0.95

Answer: c
Q272. The increase of temperature results in
a)
b)
c)
d)

increase
increase
decrease
decrease

in
in
in
in

viscosity
viscosity
viscosity
viscosity

of
of
of
of

gas
liquid
gas
liquid

Answer: d
Q273. Surface tension has the units of
a)
b)
c)
d)

newton x m
newton/m2
newton/m
newton

Answer: c
Q274. Surface tension
a) acts in the plane of the interface normal to any line in the surface
b) is also known as capillarity
c) is a function of the curvature of the interface
d) decreases with fall in temperature
Answer: a
Q275. The stress-strain relation of the newtonian fluid is
a)
b)
c)
d)

linear
parabolic
hyperbolic
inverse type

Answer: a
Q276. The hydrostatic pressure
a) increases with increase in depth of the fluid
b) decreases with increase in depth of the fluid
c) remains constant with the depth of the fluid
d) increases with decrease in depth of the fluid
Answer: a

Q277. Kinematic viscosity is dependent upon


a)
b)
c)
d)

pressure
distance
level
density.

Answer: d

Q278. Units of surface tension are


a)
b)
c)
d)

energy/unit area
distance
both of the above
it has no units

Answer: c
Q279. Which of the following meters is not associated with viscosity

a)
b)
c)
d)

Red wood
Say bolt
Engler
Orsat

Answer: d
Q280. Choose the correct relationship
a)
b)
c)
d)

specific gravity =
dynamicviscosity =
gravity = specific
kinematicviscosity

gravity x density
kinematicviscosity x density
gravity x density
= dynamicviscosity x density

Answer: b
Q281. Dimensions of surface tension are
a)
b)
c)
d)

MlLT-2
MlLT1
Ml L T2
MlL2T2

Answer: a
Q282. For manometer, a better liquid combination is one having
a)
b)
c)
d)

higher surface tension


lower surface tension
surface tension is no criterion
high density and viscosity

Answer: a
Q283. Choose the wrong statement.
a)
b)
c)
d)

its vapour pressure is low


it provides suitable meniscus for the in-clined tube
its density is less
it provides longer length for a given pressure difference

Answer: a

Q284. The property of fluid by virtue of which it offers resistance to


shear is called
a)
b)
c)
d)

surface tension
adhesion
cohesion
viscosity

Answer: d
Q285. Choose the wrong statement
a)
b)
c)
d)

fluids are capable of flowing


fluids conform to the shape of the con-taining vessels
when in equilibrium, fluids cannot sus-tain tangential forces
when in equilibrium, fluids can sustain shear forces

Answer: d
Q286. The density of water is 1000 kg/m3 at
a) 0C
b) 0K
c) 4C
d)20C
Answer: c
Q287. If w is the specific weight of liquid and k the depth of any point
from the surface, then pressure intensity at that point will be
a)
b)
c)
d)

h
wh
w/h
h/w

Answer: b
Q289. Choose the wrong statement
a) Viscosity of a fluid is that property which determines the amount of
its resistance to a shearing force
b) Viscosity is due primarily to interaction between fluid molecules
c) Viscosity of liquids decreases with in-crease in temperature
d) Viscosity of liquids is appreciably af-fected by change in pressure
Answer: d
Q.290. The units of kinematic viscosity are
a)
b)
c)
d)

metres2 per sec


kg sec/metre
newton-sec per metre
newton-sec per metre

Answer: a
Q291. The ratio of absolute viscosity to mass den-sity is known as

a)
b)
c)
d)

specific viscosity
viscosity index
kinematic viscosity
coefficient of viscosity

Answer: c
Q292. Kinematic viscosity is equal to
a)
b)
c)
d)

dynamic viscosity/density
dynamicviscosity x density
density/dynamic viscosity
1/dynamicviscosity x density

Answer: a
Q293. Which of the following is the unit of kinematic viscosity
a)
b)
c)
d)

pascal
poise
stoke
faraday

Answer: c
Q294. Specific weight of sea water is more that of pure water because
it contains
a)
b)
c)
d)

dissolved air
dissolved salt
suspended matter
all of the above

Answer: d
Q295. If 850 kg liquid occupies volume of one cubic meter, men 0.85
represents its
a)
b)
c)
d)

specific
specific
specific
specific

weight
mass
gravity
density

Answer: c
Q296. Free surface of a liquid tends to contract to the smallest possible
area due to force of
a) surface tension
b) viscosity
c) friction

d) cohesion
Answer: a
Q297. A bucket of water is hanging from a spring balance. An iron piece
is suspended into water without touching sides of bucket from another
support. The spring balance reading will
a)
b)
c)
d)

increase
decrease
remain same
increase/decrease depending on depth of immersion

Answer: c
Q298. Falling drops of water become spheres due to the property of

a)
b)
c)
d)

adhesion
cohesion
surface tension
viscosity

Answer: c
Q299. A liquid would wet the solid, if adhesion forces as compared to
cohesion forces are
a)
b)
c)
d)

less
more
equal
less at low temperature and more at high temperature

Answer: b
Q300. If cohesion between molecules of a fluid is greater than adhesion
between fluid and glass, then the free level of fluid in a dipped glass
tube will be
a)
b)
c)
d)

higher than the surface of liquid


the same as the surface of liquid
lower than the surface of liquid
unpredictable

Answer: c
Q301. The point in the immersed body through which the resultant pressure
of the liquid may be taken to act is known as
a)
b)
c)
d)

meta centre
centre of pressure
centre of buoyancy
centre of gravity

Answer: b

Q302. The total pressure on the surface of a vertical sluice gate 2 m


x 1 m with its top 2 m surface being 0.5 m below the water level will
be
a)
b)
c)
d)

500 kg
1000 kg
1500 kg
2000 kg

Answer: d
Q303. The resultant upward pressure of a fluid on a floating body is equal
to the weight of the fluid displaced by the body. This definition is
according to
a)
b)
c)
d)

Buoyancy
Equilibrium of a floating body
Archimedes' principle
Bernoulli's theorem

Answer: c
Q304. The resultant upward pressure of the fluid on an immersed body is
called
a)
b)
c)
d)

upthrust
buoyancy
centre of pressure
all the above are correct

Answer: b
Q305. The conditions for the stable equilibrium of a floating body
a) the meta-centre should lie above the centre of gravity
b) the centre of buoyancy and the centre of gravity must lie on the same
vertical line
c) a righting couple should be formed
d)all the above are correct
Answer: d
Q306. Poise is the unit of
a)
b)
c)
d)

surface tension
capillarity
viscosity
shear stress in fluids

Answer: c
Q307. Metacentric height is given as the distance between
a) the centre of gravity of the body andthe meta centre
b) the centre of gravity of the body and the centre of buoyancy
c) the centre of gravity of the body and the centre of pressure

d) centre of buoyancy and metacentre


Answer: a

Q308. The buoyancy depends on


a)
b)
c)
d)

mass of liquid displaced


viscosity of the liquid
pressure of the liquid displaced
depth of immersion

Answer: a
Q309. The centre of gravity of the volume of the liquid displaced by an
immersed body is called
a)
b)
c)
d)

meta-centre
centre of pressure
centre of buoyancy
centre of gravity

Answer: c
Q310. A piece of metal of specific gravity 13.6 is placed in mercury of
specific gravity 13.6, what fraction of it volume is under mercury?

a)
b)
c)
at
d)

the metal piece will simply float over the mercury


the metal piece will be immersed in mercury by half
whole of the metal piece will be immersed with its top surface just
mercury level
metal piece will sink to the bottom

Answer: c
Q311. The angle of contact in case of a liquid depends upon
a)
b)
c)
d)

the nature of the liquid and the solid


the material which exists above the free surface of the liquid
both of die above
any one of the above

Answer: c
Q312. Free surface of a liquid behaves like a sheet and tends to contract
to smallest possible area due to the
a)
b)
c)
d)

force
force
force
force

of
of
of
of

adhesion
cohesion
friction
diffusion

Answer:
Q313. Rain drops are spherical because of

a)
b)
c)
d)

viscosity
air resistance
surface tension forces
atmospheric pressure

Answer: b
Q314. Surface energy per unit area of a surface is numerically equal
to
..
a)
b)
c)
d)

atmospheric pressure
surface tension
force of adhesion
force of cohesion

Answer: c
Q315. The capillary rise at 20C in a clean glass tube of 1 mm bore
containing water is approximately
a) 1 mm
b) 5 mm
c) 10 mm
d)30 mm
Answer: b
Q316. The difference of pressure between the inside and outside of a
liquid drop is
a)

b)

c)

d)

Answer: d
Q317. If the surface of liquid is convex, men

a)
b)
c)
d)

cohesion
cohesion
cohesion
there is

pressure is
pressure is
pressure is
no cohesion

negligible
decreased
increased
pressure

Answer: d
Q318. The vapour pressure over the concave surface is
a)
b)
c)
d)

less man the vapour pressure over the plane surface


equal to the vapour pressure over the plane surface
greater than the vapour pressure over the plane surface
zero

Answer: a
Q319. The peoperty by virtue of which a liquid opposes relative motion
between its different layers is called
a) surface tension
b) co-efficient of viscosity
c) viscosity
d)osmosis
Answer: c
Q320. The process of diffusion of one liquid into the other through a
semi-permeable membrane is called
a) viscosity
b) osmosis
c) surface tension
d) cohesion
Answer: b
Q321. The units of dynamic or absolute viscosity are
a)
b)
c)
d)

metres2 per sec


kg sec/metre
newton-sec per metre
newton-sec2 per metre

Answer: c
Q322. The rise or depression of liquid in a tube due to surface tension
wim increase in size of tube will
a) increase
b) remain unaffected
c) may increase or decrease depending on the characteristics of liquid
d) decrease
Answer: d

Q323. Liquids transmit pressure equally in all the directions. This is


according to
a)
b)
c)
d)

Boyle's law
Archimedes principle
Pascal's law
Newton's formula

Answer: c
Q324. Capillary action is due to the
a) surface tension
b) cohesion of the liquid
c) adhesion of the liquid molecules and the molecules on the surface of
a solid
d) all of the above
Answer: d
Q325. Newton's law of viscosity is a relationship between
a)
b)
c)
d)

shear stress anctthejiate of angular distortion


shear stress and viscosity
shear stress, velocity and viscosity
pressure, velocity and viscosity

Answer: a
Q326. The speed of sound in a ideal gas varies directly as its
a)
b)
c)
d)

pressure
temperature
density
absolute temperature

Answer: d
Q327. Dynamic viscosity of most of the liquids with rise in temperature

a)
b)
c)
d)

increases
decreases
remains unaffected
unpredictable

Answer: b
Q328. Dynamic viscosity of most of the gases with rise in temperature

a)
b)
c)
d)

increases
decreases
remains unaffected
unpredictable

Answer: a
Q329. A metal with specific gravity of o floating in a fluid of same
specific gravity a will
a)
b)
c)
d)

sink to bottom
float over fluid
partly immersed
be fully immersed with top surface at fluid surface

Answer: d
Q330. Working principle of dead weight pressure gauge tester is based
on
a)
b)
c)
d)

Pascal's law
Dalton's law of partial pressure
Newton's law of viscosity
Avogadro's hypothesis

Answer: a
Q331. The resultant of all normal pressures acts
a)
b)
c)
d)

at e.g. of body
at centre of pressure
vertically upwards
at metacentre

Answer: c
Q332. Centre of pressure compared to e.g. is
a)
b)
c)
d)

above it
below it.
at same point
above or below depending on area of body

Answer: b
Q333. Metacentric height is the distance between the metacentre and

a)
b)
c)
d)

water surface
centre of pressure
centre of gravity
centre of buoyancy

Answer: c
Q334. The resultant upward pressure of the fluid on an immersed body due
to its tendency to uplift the sub-merged body is called
a) upthrust
b) reaction
c) buoyancy

d) metacentre
Answer: c
Q335. The centre of pressure of a surface subjected to fluid pressure
is the point
a)
b)
c)
d)

on the surface at which resultant pres-sure acts


on the surface at which gravitational force acis
at which all hydraulic forces meet
similar to metacentre

Answer: a
Q336. Buoyant force is
a)
b)
c)
d)

the resultant force acting on a floating body


the resultant force on a body due to the fluid surrounding it
equal to the volume of liquid dis-placed
the force necessary to maintain equi-librium of a submerged body

Answer: b
Q337. The horizontal component of buoyant force is
a)
b)
c)
d)

negligible
same as buoyant force
zero
none

Answer: c
Q338. The line of action of the buoyant force acts through the
a)
b)
c)
d)

centroid of the volume of fluid verti-cally above the body


centre of the volume of floating body
centre of gravity of any submerged body
centriod of the displaced volume of fluid

Answer: d
Q339. Centre of buoyancy is the
a)
b)
c)
d)

centroid of the displaced volume of fluid


centre of pressure of displaced volume
e.g. of floating 'body
does not exist

Answer: a
Q340. A body floats in stable equilibrium
a)
b)
c)
d)

when its meatcentric height is zero


when the metancentre is above e.g.
when its e.g. is below it's centre of buoyancy
metacentre has nothing to do with position of e.g. for determining

stability
Answer: b
Q341. The total pressure force on a plane area is equal to the area
multiplied by the intensity of pressure at the centriod, if
a)
b)
c)
d)

the
the
the
all

area is horizontal
area is vertical
area is inclined
of the above

Answer: d
Q342. Metacentre is the point of intersection of
a) vertical upward force through e.g. of body and centre line of body
b) buoyant force and the centre line of body
c) mid point between e.g. and centre of buoyancy
d) all of the above
Answer: b
Q343. Choose the wrong statement
a) The horizontal component of the hydro-static force on any surface is
equal to the normal force on the vertical projection of the surface
b) The horizontal component acts through the centre of pressure for the
vertical projection
c) The vertical component of the hydros-tatic force on any surface is
equal to the weight of the volume of the liquid above the area
d) he vertical component passes through the centre of pressure of the
volume
Answer: d
Q344. For a body floating in a liquid the normal pressure exerted by the
liquid acts at
a)
b)
c)
d)

bottom surface of the body


e.g. of the body
metacentre
all points on the surface of the body

Answer: d
Q345. Choose the wrong statement
a) any weight, floating or immersed in a liquid, is acted upon by a buoyant
force
b) Buoyant force is equal to the weight of the liquid displaced
c) The point through which buoyant force acts, is called the centre of
buoyancy
d) Centre of buoyancy is located above the centre of gravity of the

displaced liquid
Answer: d
Q346. According to the principle of buoyancy a body totally or partially
immersed in a fluid will be lifted up by a force equal to
a)
b)
c)
d)

the weight of
more than the
less than the
weight of the

the body
weight of the body
weight of the body
fluid displaced by the body

Answer: d
Q347. When a body floating in a liquid, is displaced slightly, it
oscillates about
a)
b)
c)
d)

e.g. of body
centre of pressure
centre of buoyancy
metacentre

Answer: d
Q348. Buoyant force is
a)
b)
c)
d)

resultant force acting on a floating body


equal to the volume of liquid displaced
force necessary to keep a body in equilibrium
the resultant force on a body due to the fluid surrounding it

Answer: d
Q349. For a floating body to be in stable equilibrium, its metacentre
should be
a)
b)
c)
d)

below
below
above
above

the
the
the
the

centre
centre
centre
centre

of
of
of
of

gravity
buoyancy
buoyancy
gravity

Answer: d
Q350. For a floating body to be in equilibrium
a)
b)
c)
d)

meta centre should be above e.g.


centre of buoyancy and e.g. must lie on same vertical plane
a righting couple should be formed
all of the above

Answer: d
Q351. The two important forces for a floating body are
a) buoyancy, gravity
b) buoyancy, pressure

c) buoyancy, inertial
d) inertial, gravity
Answer: a
Q352. Choose the wrong statement
a) The centre of buoyancy is located at the centre of gravity of the
displaced liquid
b) For stability of a submerged body, the centre of gravity of body must
lie directly below the centre of buoyancy
c) If e.g. and centre of buoyancy coincide, the submerged body must lie
at neutral equilibrium for all positions
d) All floating bodies are stable
Answer: d
Q353. Centre of pressure on an inclined plane is
a)
b)
c)
d)

at the centroid
above the centroid
below the centroid
at metacentre

Answer: c
Q354. The line of action of the buoyant force acts through the centroid
of the
a)
b)
c)
d)

submerged
volume of
volume of
displaced

body
the floating body
the fluid vertically above the body
volume of the fluid

Answer: d
Q355. Resultant pressure of the liquid in the case of an immersed body
acts through
a)
b)
c)
d)

centre of gravity
centre of pressure
metacentre
centre of buoyancy

Answer: b
Q356. The centre of gravity of the volume of the liquid displaced by an
immersed body is called
a)
b)
c)
d)

centre of gravity
centre of pressure
metacentre
centre of buoyancy

Answer: d

Q357. The pressure in the air space above an oil (sp. gr. 0.8) surface
in a tank is 0.1 kg/cm".
a)
b)
c)
d)

2 metres of water column


3 metres of water column
3.5 metres of water column
4 m of water column

Answer: b
Q358. The time oscillation of a floating body with increase in
metacentric height will be
a)
b)
c)
d)

same
higher
lower
lower/higher depending on weight of body

Answer: c
Q359. In an immersed body, centre of pressure is
a)
b)
c)
d)

at the centre of gravity


above the centre of gravity
below be centre of gravity
could be above or below e.g. depending on density of body and liquid

Answer: c
Q360. A piece of metal of specific gravity 7 floats in mercury of specific
gravity 13.6. What fraction of its volume is under mercury ?
a)
b)
c)
d)

0.5
0.4
0.515
0.5

Answer: c
Q361. A piece of wood having weight 5 kg floats in water with 60% of its
volume under the liquid. The specific gravity of wood is
a)
b)
c)
d)

0.83
0.6
0.4
0.3

Answer: b
Q362. Hydrometer is used to determine
a)
b)
c)
d)

specific
specific
specific
relative

gravity of liquids
gravity of solids
gravity of gases
humidity

Answer: a
Q363. The pressure in Pascals at a depth of 1 m below the free surface
of a body of water will be equal to
a)
b)
c)
d)

1 Pa
98.1Pa
981 Pa
9810 Pa

Answer: d
Q364. Cavitation is caused by
a)
b)
c)
d)

high velocity
high pressure
weak material
low pressure

Answer: d
Q365. Cavitation will begin when
a) the pressure at any location reaches an absolute pressure equal to
the saturated vapour pressure of the liquid
b) pressure becomes more than critical pressure
c) flow is increased
d) pressure is increased
Answer: a
Q366. An ideal fluid is defined as the fluid which
a)
b)
c)
d)

is compressible
is incompressible
is incompressible & non-viscous
has negligible surface tension

Answer: c
Q367. Newton's law of viscosity states that
a)
b)
c)
d)

shear
shear
shear
shear

stress
stress
stress
stress

is
is
is
is

directly
directly
directly
directly

proportional
proportional
proportional
proportional

to
to
to
to

the velocity
velocity gradient
shear strain
the viscocity

Answer: b
Q368. A Newtonian fluid is defined as the fluid which
a)
b)
c)
d)

is incompressible & non-viscous


obeys Newton's law of viscosity
is highly viscous
is compressible & non-viscous

Answer: b
Q369. Kinematic viscosity is defined as equal to
a)
b)
c)
d)

dynamic viscosity X density


dynamic viscosity / density
dynamic viscosity X pressure
pressure X density

Answer: b
Q370. Dynamic viscosity () has the dimensions as
a)
b)
c)
d)

MLT-2
ML -1 T-1
ML-1 T-2
M-1 L-1 T-1

Answer: b
Q371. Stoke is the unit of
a)
b)
c)
d)

Surface tension
viscosity
kinematic viscosity
none of the above

Answer: c
Q372. The dividing factor for converting one poise into MKS unit of
dynamic viscosity is
a)
b)
c)
d)

9.81
98.1
981
0.981

Answer: b
Q373. Surface tension has the units of
a)
b)
c)
d)

force per unit area


force per unit langth
force per unit volume
None of the above

Answer: b
Q374. The gases are considered incompressible when Mach number
a)
b)
c)
d)

is
is
is
is

equal to 1.0
equal to 0.50
more than 0.3
less than 0.2

Answer: d

Q375. Pascal's law states that pressure at a point is equal in all


directions
a)
b)
c)
d)

in
in
in
in

a
a
a
a

liquid at rest
fluid at rest
laminar flow
turbulent flow

Answer: b
Q376. The hydrostatic law states that rate of increase of pressure in
a vertical direction is equal to
a)
b)
c)
d)

density of the fluid


specific weight of the fluid
weight of the fluid
none of the above

Answer: b
Q378. Fluid statics deals with
a)
b)
c)
d)

viscous
viscous
gravity
surface

& pressure forces


& gravity forces
& pressure forces
tension & gravity forces

Answer: c
Q379. Gauge pressure at a point is equal to
a)
b)
c)
d)

absolute pressure plus atmosphere pressure


absolute pressure minus atmospheric pressure
vaccum pressure plus absolute pressure
none of the above

Answer: b
Q380. Centre of pressue of a plane surface immersed in a liquid is

a)
b)
c)
d)

above the centre of gravity of the plane surface


at the centre of gravity of the plane surface
below the centre of gravity of the plane surface
none of the above

Answer: c
Q381. The resultant hydrostatic force acts through a point known as

a)
b)
c)
d)

centre of gravity
centre of buoyancy
centre of pressure
none of the above

Answer: c
Q382. For a submerged curved surface, the vertical component of the
hydrostatic force is
a) mass of the liquid supported by the curved surface
b) weight of the liquid supported by the curved surface
c) the force on the projected area of the curved surface on vertical plane
d) none of the above
Answer: b
Q383. For a floating body, the buoyant force passes through the
a)
b)
c)
d)

centre of gravity of the body


centre of gravity of the submerged part of the body
metacentre of the body
centroid of the liquid displaced by the body

Answer: d
Q384. The condition of stable equilibrium for a floating body is
a)
b)
c)
d)

the
the
the
the

metacentre M coincides with the centre of gravity G


metacentre M is below centre of gravity G
metacentre M is above centre of gravity G
centre of buoyancy B is above centre of gravity G

Answer: c
Q385. The metacentric height of a floating body is
a) the distance between metacentre & centre of buoyancy
b) the distance between the centre of buoyancy & centre of gravity
c) the distance between metacentre & centre of gravity
d) none of the above
Answer: c
Q386. The centre of pressure for a plane vertical surface lies at a depth
of
a)
b)
c)
d)

half the height of the immersed surface


one-third the height of the immersed surface
two-third the height of the immersed surface
none of the above

Answer: c
Q387. The point, through which the buoyant force is acting, is called

a)
b)
c)
d)

centre of pressure
centre of gravity
center of buoyancy
none of the above

Answer: c
Q388. The point, through which the weight is acting, is called
a)
b)
c)
d)

centre of pressure
centre of gravity
centre of buoyancy
none of the above

Answer: b
Q389. The point, about which a floating body starts oscilating when the
body is tilted, is called
a)
b)
c)
d)

centre of pressure
centre of buoyancy
centre of gravity
metacentre

Answer: d
Q390. For a floating body, if the metacentre is above the centre of
gravity, the equilibrium is called
a)
b)
c)
d)

stable
unstable
neutral
none of the above

Answer: a

Q391. For a floating body, if the metacentre coincides with the centre
of gravity, the equilibrium is called
a)
b)
c)
d)

stable
unstable
neutral
none of the above

Answer: c
Q392. For a floating body, if centre of buoyancy is above the centre of
gravity, the equilibrium is called
a)
b)
c)
d)

stable
unstable
neutral
None of the above

Answer: d

Q393. For a submerged body, if the centre of buoyancy is above the centre
of gravity, the equilibrium is called
a)
b)
c)
d)

stable
unstable
neutral
none of the above

Answer: a
Q394. For a submerged body, if the centre of buoyancy is below the centre
of gravity, the equilibrium is called
a)
b)
c)
d)

stable
unstable
neutral
none of the above

Answer: b
Q395. For a submerged body, if the centre of buoyancy coincides with the
centre of gravity, the equlibrium is called
a)
b)
c)
d)

stable
unstable
neutral
none of the above

Answer: c
Q396. For a submerged body, if the metacentre is below the centre of
gravity, the equilibrium is called
a)
b)
c)
d)

stable
unstable
neutral
none of the above

Answer: d
Q397. For a sub-merged curved surface, the horizontal component of force
due to static liquid is equal to
a) weight of liquid supported by the curved surface
b) force on a projection of the curved surface on a vertical plane
c) area of curved surface?pressure at the centroid of the submerged area
d) None of the above
Answer: b
Q398. For a sub-merged curved surface, the vertical component of force
due to static liquid is equal to

a) weight of the liquid supported by curved surface


b) force on a projection of the curved surface on a vertical plane
c) area of curved surface?pressure at the centroid of the submerged area
d) None of the above
Answer: a
Q399. Rotameter is used for measuring
a)
b)
c)
d)

density of the fluid


velocity of fluids in pipes
discharge of fluids
viscosity of fluids

Answer: c
Q400. A current meter is a device used for measuring
a)
b)
c)
d)

velocity
viscosity
current
pressure

Answer: a
Q401. A hot wire anemometer is a device used for measuring
a)
b)
c)
d)

viscosity
velocity of gases
pressure of gases
none of the above

Answer: b
Q402. Kinematic viscosity (v) is equal to
a)

b)

c)
d) none of the above
Answer: b
Q403. Construction of submarines is based on

a)
b)
c)
d)

Archimedes principle
Pascals law
Bernoullis theorem
Newtons laws

Answer: a
Q404. A body is just floating on the surface of a liquid. The density
of the body is same as that of the liquid. The body is slightly pushed
down. What will happen to the body
a)
b)
c)
d)

It
It
It
It

will
will
will
will

slowly come back to its earlier position


sink
remain submerged, where it is left
come out violently

Answer: c
Q405. A metallic block of density 5 gm / cm and having dimensions 5 cm
5 cm 5 cm is weighed in water. Its apparent weight will be
a)
b)
c)
d)

5
5
4
4

5
4
4
5

5
4
4
5

5
4
4
5

gf
gf
gf
gf

Answer: d
Q406. A concrete sphere of radius R has a cavity of radius r which is
packed with sawdust. The specific gravities of concrete and sawdust are
respectively 2.4 and 0.3 for this sphere to float with its entire volume
submerged under water. Ratio of mass of concrete to mass of sawdust will
be
a)
b)
c)
d)

8
3
4
Zero

Answer: c
Q407. Two pieces of metal when immersed in a liquid have equal upthrust
on them; then
a)
b)
c)
d)

Both
Both
Both
Both

pieces must have equal weights


pieces must have equal volumes
pieces must have equal densities
are floating to the same depth

Answer: b
Q408. Why the dam of water reservoir is thick at the bottom
a) Quantity of water increases with depth
b) Pressure of water increases with depth
c) Density of water increases with depth

d) Temperature of water increases with depth


Answer: b
Q409. Air is blown through a hole on a closed pipe containing liquid.
Then the pressure will
a)
b)
c)
d)

Increase on sides
Increase in all directions
Increase downwards
Never increases

Answer: b
Q410. A wooden cylinder floats vertically in water with half of its length
immersed. The density of wood is
a)
b)
c)
d)

Equal of that of water


Double the density of water
Half the density of water
The question is incomplete

Answer: c
Q411. An ice berg of density 900 Kg/m is floating in water of density
1000 Kg/m. The percentage of volume of ice-cube outside the water is
a)
b)
c)
d)

20%
10%
35%
25%

Answer: b
Q412. A hollow sphere of volume V is floating on water surface with half
immersed in it. What should be the minimum volume of water poured inside
the sphere so that the sphere now sinks into the water
a)
b)
c)
d)

V / 2
V / 4
V / 3
V

Answer: a
Q413. The value of g at a place decreases by 2%. The barometric height
of mercury
a) Increases by 2%
b) Remains unchanged
c) Decreases by 2%
d)Sometimes increases and sometimes decreases
Answer: a
Q414. The pressure at the bottom of a tank containing a liquid does not

depend on
a)
b)
c)
d)

Acceleration due to gravity


Area of the bottom surface
Height of the liquid column
Nature of the liquid

Answer: b
Q415. If pressure at half the depth of a lake is equal to 2/3 pressure
at the bottom of the lake then what is the depth of the lake
a)
b)
c)
d)

10
60
20
30

m
m
m
m

Answer: c
Q416. A solid sphere of density ? ( > 1) times lighter than water is
suspended in a water tank by a string tied to its base. If the mass of
the sphere is m then the tension in the string is given by
a)
b)
c)
d)

((?-1)/?)mg
mg/(?-1)
?mg
(?-1)mg

Answer: d
Q417. A rectangular block is 5 cm 5 cm 10cm in size. The block is
floating in water with 5 cm side vertical. If it floats with 10 cm side
vertical, what change will occur in the level of water?
a)
b)
c)
d)

No
It
It
It

change
will fall
will rise
may rise or fall depending on the density of block

Answer: a
Q418. A large ship can float but a steel needle sinks because of
a)
b)
c)
d)

Viscosity
Density
Surface tension
None of these

Answer: d
Q419. The height of a mercury barometer is 75 cm at sea level and 50 cm
at the top of a hill. Ratio of density of mercury to that of air is 104.
The height of the hill is
a) 250 m
b) 1.25 km

c) 2.5 km
d) 750 m
Answer: c
Q420. A piece of wood having weight 5 kg floats in water with 60% of its
volume under the liquid. The specific gravity of wood is
a)
b)
c)
d)

0.83
0.6
0.4
None of the above

Answer: b
Q421. Total pressure on 1 m x 1 m gate immersed vertically at a depth
of 2 m below the free water surface will be
a)
b)
c)
d)

1000
2000
4000
8000

kg
kg
kg
kg

Answer: a
Q422. Buoyant force is
a)
b)
c)
d)

Resultant of up thrust and gravity forces acting on the body


Resultant force on the body due to the fluid surrounding it
Resultant of static weight of body and dynamic thrust of fluid
Equal to the volume of liquid displaced by the body

Answer: d

Q423. Centre of buoyancy is


a) The point of intersection of buoyant force and centre line of the body
b) Centre of gravity of the body
c) Centric of displaced volume fluid
d) Midpoint between C.G. and metacentric.
Answer: c
Q424. A boat full of scrap iron is floating on water in a lake. If all
the iron is dropped into water, the level of water will
a)
b)
c)
d)

go up
remain the same
rise very high
go down

Answer: d
Q425. In order that a floating object be in a stable equilibrium, its

centre of buoyancy should be


a)
b)
c)
d)

vertically above its centre of gravity


vertically below its centre of gravity
horizontally in line with its centre of gravity
may be anywhere

Answer: d
Q426. A body floats in a liquid contained in a beaker. The whole system
is falling under gravity. The upthrust on the body due to liquid is
a)
b)
c)
d)

zero
equal to weight of liquid displace
equal to weight of the body in air
equal to the weight of the immersed body

Answer: b
Q427. An open tank contains 1 m deep water with 50 cm depth of oil of
specific gravity 0.8 above it. The intensity of pressure at the bottom
of tank will be
a)
b)
c)
d)

4 kPa
10 kPa
12 kPa
14 kPa

Answer: d
Q428. The position of center of pressure on a plane surface immersed
vertically in a static mass of fluid is
a)
b)
c)
d)

at the centroid of the submerged area


always above the centroid of the area
always below the centroid of the area
none of the above

Answer: c
Q429. The total pressure on a plane surface inclined at an angle 9 with
the horizontal is equal to
a)
b)
c)
d)

PA
pA sin 9
pA cos 9
pA tan 9

where p is pressure intensity at centroid of area and A is area of plane


surface.
Answer: a
Q430. A vertical rectangular plane surface is submerged in water such
that its top and bottom surfaces are 1.5 m and 6.0 m res-pectively below
the free surface. The position of center of pressure below the free

surface will be at a distance of


a)
b)
c)
d)

3.75 m
4.0 m
4.2m
4.5m

Answer: c
Q431. Centre of buoyancy always
a)
b)
c)
d)

coincides with the centre of gravity


coincides with the centroid of the volume of fluid displaced
remains above the centre of gravity
remains below the centre of gravity

Answer: b
Q432. If the weight of a body immersed in a fluid exceeds the buoyant
force, then the body will
a)
b)
c)
d)

rise until its weight equals the buoyant force


tend to move downward and it may finally sink
float
none of the above

Answer: b
Q433. Metacentric height for small values of angle of heel is the distance
between the
a)
b)
c)
d)

centre of gravity and centre of buoy-ancy


centre of gravity and metacentre
centre of buoyancy and metacentre
free surface and centre of buoyanc

Answer: b
Q434. A floating body is said to be in a state of stable equilibrium
a)
b)
c)
d)

when
when
when
only

its metacentric height is zero


the metacentre is above the centre of gravity
the metacentre is below the centre of gravity
when its centre of gravity is below its centre of buoyancy

Answer: b
Q435. The increase in meta centric height
i) increases stability
ii) decreases stability
iii) increases comfort for passengers
iv) decreases comfort for passengers
The correct answer is
a) (i) and (iii)
b) (i)and(iv)

c) (ii) and (iii)


d) (ii) and (iv)
Answer: b
Q436. A rectangular block 2 m long, 1 m wide and 1 m deep floats in water,
the depth of immersion being 0.5 m. If water weighs 10 kN/m3, then the
weight of the block is
a)
b)
c)
d)

5kN
l0kN
15 kN
20 kN

Answer: b
Q437. The point in the immersed body through which the resultant
pressure of the liquid may be taken to act is known as
a)
b)
c)
d)

center of gravity
center of buoyancy
center of pressure
metacentre

Answer: c
Q438. If a vessel containing liquid moves downward with a constant
acceleration equal to 'g' then
a)
b)
c)
d)

the pressure throughout the liquid mass is atmospheric


there will be vacuum in the liquid
the pressure in the liquid mass is greater than hydrostatic pressure
none of the above

Answer: a
Q439. When a liquid rotates at a constant angular velocity about a
vertical axis as a rigid body, the pressure intensity varies
a)
b)
c)
d)

linearly with radial distance


as the square of the radial distance
inversely as the square of the radial distance
inversely as the radial distance

Answer: b
Q440. The horizontal component of force on a curved surface is equal to
the
a)
b)
c)
d)

product of pressure intensity at its centroid and area


force on a vertical projection of the curved surface
weight of liquid vertically above the curved surface
force on the horizontal projection of the curved surface

Answer: b

Q441. Pascals Law states that


a) intensity of pressure at a point in a stationary fluid is equal in
all directions
b) intensity of pressure at a point in a stationary fluid is zero
c) intensity of pressure at a point in a stationary fluid is unequal in
all directions
d) none of the above
Answer: a
Q445. Which is correct statement
a) intensity of pressure at a point in a stationary liquid fluid increases
linearly with the depth
b) intensity of pressure at a point in a stationary liquid fluid decreases
linearly with the depth
c) intensity of pressure at a point in a stationary liquid fluid remains
constant with the depth
d) none of the above
Answer: a
Q446. For a completely submeged regular shaped body with uniform
properties, the Center of buoyancy
a) lies above the CG of the body
b) lies below the CG of the body
c) always coincide with the CG of the body
d) none of the above
Answer: c
Q447. A submerged body is in neutral equilibrium when
a)
b)
c)
d)

the center of buoyancy lies below the CG of the body


the center of buoyancy lies above the CG of the body
the center of buoyancy coincide with the CG of the body
none of the above

Answer: c
Q448. A submerged body is in stable equilibrium when
a)
b)
c)
d)

the center of buoyancy lies below the CG of the body


the center of buoyancy lies above the CG of the body
the center of buoyancy coincide with the CG of the body
none of the above

Answer: b
Q449. A floating body is in neutral equilibrium when
a) the center of buoyancy lies below the CG of the body
b) the center of buoyancy lies above the CG of the body
c) the center of buoyancy coincide with the CG of the body

d) none of the above


Answer: d
Q450. A floating body is in stable equilibrium when
a)
b)
c)
d)

the center of buoyancy lies below the CG of the body


the center of buoyancy lies above the CG of the body
the center of buoyancy coincide with the CG of the body
none of the above

Answer: d
Q451. Metacenter is the
a) point of intersection of the line of action of buoyant force and the
normal axis of the floating body
b) point of intersection of the line of action of the weight and the normal
axis of the floating body
c) the center of gravity of the floating body
d) the center of buoyancy of the floating body
Answer: a
Q452. The center of buoyancy is
a) the centroid of the volume of fluid displaced by a floating body
b) the centroid of a floating body
c) point of intersection of the line of action of the weight and the normal
axis of a floating body
d) the center of gravity of a floating body
Answer: a
Q453. Center of pressure is
a) the centroid of the volume of fluid displaced by a floating body
b) the centroid of a floating body
c) point of intersection of the line of action of the weight and the normal
axis of a floating body
d) the point of application of the resultant hydrostatic pressure force
Answer: d
Q454. The hydrostatic pressure
a)
b)
c)
d)

increases with increase in depth of the fluid


decreases with increase in depth of the fluid
remains constant with the depth of the fluid
increases with decrease in depth of the fluid

Answer: a
Q455. The buoyant force on a completely submerged body
a) increases with increase in depth of submersion

b) decreases with increase in depth of submersion


c) remains constant with increase in depth of submersion
d) increases with decrease in depth of submersion
Answer: c