You are on page 1of 5

A)

B)
C)
D)

1.Which of the following statements regarding REM sleep is true?


Adults spend more time than infants in REM sleep.
REM sleep deprivation results in a REM rebound.
People deprived of REM sleep adapt easily.
Sleeping medications tend to increase REM sleep.

A)
B)
C)
D)

2.The perceptual error in which we fail to see an object when our attention is directed
elsewhere is
dissociation.
inattentional blindness.
perceptual adaptation.
divided consciousness.

A)
B)
C)
D)

3.Alcohol has the most profound effect on


the transfer of experiences to long-term memory.
immediate memory.
previously established long-term memories.
all of these factors.

A)
B)
C)
D)

4.A person whose EEG shows a high proportion of alpha waves is most likely
dreaming.
in NREM-2 sleep.
in NREM-3 sleep.
awake and relaxed.

A)
B)
C)
D)

5.Circadian rhythms are the


brain waves that occur during deep sleep.
muscular tremors that occur during opiate withdrawal.
regular body cycles that occur on a 24-hour schedule.
brain waves that are indicative of NREM-2 sleep.

A)
B)
C)
D)

6.A person who requires increasing amounts of a drug in order to feel its effect is said to
have developed
tolerance.
REM rebound.
withdrawal symptoms.
resistance.

A)
B)
C)

7.Which of the following is NOT an example of a biological rhythm?


the circadian rhythm
the 90-minute sleep cycle
the four sleep stages
Page 1

D)

sudden sleep attacks during the day

A)
B)
C)
D)

8.Which of the following is characteristic of REM sleep?


genital arousal
increased muscular tension
night terrors
alpha waves

A)
B)
C)
D)

9.Which of the following is NOT a stimulant?


amphetamines
nicotine
caffeine
alcohol

A)
B)
C)
D)

10.Hypnotic responsiveness is
the same in all people.
generally greater in women than men.
generally greater in men than women.
greater when people are led to expect it.

A)
B)
C)
D)

11.According to Hilgard, hypnosis is


no different from a state of heightened motivation.
the same as dreaming.
a dissociation between different levels of consciousness.
a form of deep sleep.

A)
B)
C)
D)

A)
B)
C)
D)

12.Which of the following was NOT cited in the text as evidence that heredity influences
alcohol use?
Children whose parents abuse alcohol have a lower tolerance for multiple alcoholic
drinks taken over a short period of time.
Boys who are impulsive and fearless at age 6 are more likely to drink as teenagers.
Laboratory mice have been selectively bred to prefer alcohol to water.
Adopted children are more susceptible if one or both of their biological parents have
a history of alcohol use disorder.
13.As a form of therapy for relieving problems such as drug addiction, hypnosis is
ineffective.
no more effective than positive suggestions given without hypnosis.
highly effective.
more effective with adults than children.

Page 2

A)
B)
C)
D)

14.Which of the following is usually the most powerful determinant of whether teenagers
begin using drugs?
family strength
religiosity
school adjustment
peer influence

A)
B)
C)
D)

15.THC is the major active ingredient in


nicotine.
MDMA.
marijuana.
cocaine.

A)
B)
C)
D)

16.Those who believe that hypnosis is a social phenomenon argue that hypnotized
individuals are
consciously faking their behavior.
merely acting out a role.
underachievers striving to please the hypnotist.
doing all of these things.

A)
B)
C)
D)

17.Consciousness is defined in the text as


mental life.
selective attention to ongoing perceptions, thoughts, and feelings.
information processing.
our awareness of ourselves and our environment.

A)
B)
C)
D)

18.I am a synthetic stimulant and mild hallucinogen that produces euphoria and social
intimacy by triggering the release of dopamine and serotonin. What am I?
LSD
MDMA
THC
cocaine

A)
B)
C)
D)

19.According to one physiological theory, dreaming represents


the brain's efforts to integrate unrelated bursts of activity in visual brain areas with
the emotional tone provided by limbic system activity.
a mechanism for coping with the stresses of daily life.
a symbolic depiction of a person's unfulfilled wishes.
an information-processing mechanism for converting the day's experiences into

Page 3

long-term memory.

A)
B)
C)
D)

20.How a particular psychoactive drug affects a person depends on


the dosage and form in which the drug is taken.
the user's expectations and personality.
the situation in which the drug is taken.
all of these conditions.

Page 4

Answer Key
1.B
2.B
3.A
4.D
5.C
6.A
7.D
8.A
9.D
10.D
11.C
12.A
13.A
14.D
15.C
16.B
17.D
18.B
19.A
20.D

Page 5