You are on page 1of 5

1.

Which of the following influences on hunger motivation does NOT belong with the
others?
A)
B)
C)
D)

A)
B)
C)
D)

set/settling point
attraction to sweet and salty tastes
reduced production of ghrelin after stomach bypass surgery
memory of time elapsed since your last meal

2.Homeostasis refers to
the tendency to maintain a steady internal state.
the tendency to seek external incentives for behavior.
the setting of the body's weight thermostat.
a theory of the development of sexual orientation.

C)
D)

3.The tendency to overeat when food is plentiful


is a recent phenomenon that is associated with the luxury of having ample food.
emerged in our prehistoric ancestors as an adaptive response to periods when food
was scarce.
is greater in developed, than in developing, societies.
is stronger in women than in men.

A)
B)
C)
D)

4.For as long as she has been the plant manager, Juanita has welcomed input from
employees and has delegated authority. Bill, in managing his department, takes a more
authoritarian, iron-fisted approach. Juanita's style is one of ________ leadership, whereas
Bill's is one of ________ leadership.
task; social
social; task
directive; democratic
democratic; participative

A)
B)
C)
D)

5.Dr. Iverson conducts research focusing on how management styles influence worker
motivation. Dr. Iverson would most accurately be described as a(n)
motivation psychologist.
personnel psychologist.
organizational psychologist.
human factors psychologist.

A)
B)
C)
D)

6.Exposure of a fetus to the hormones typical of females between ________ and ________
months after conception may predispose the developing human to become attracted to
males.
1; 3
2; 5
4; 7
6; 9

A)
B)

Page 1

A)
B)
C)
D)

7.Which of the following statements concerning homosexuality is true?


Homosexuals have abnormal hormone levels.
As children, most homosexuals were molested by an adult homosexual.
Homosexuals had a domineering opposite-sex parent.
Research indicates that sexual orientation may be at least partly physiological.

A)
B)
C)
D)

8.Unit bias refers to the research finding that people tend to


eat more when a portion of food is supersized.
avoid unfamiliar tasting foods.
overeat during celebrations with other people.
do all of these things.

A)
B)
C)
D)

9.According to Maslow's theory


the most basic motives are based on physiological needs.
needs are satisfied in a specified order.
the highest motives relate to self-transcendence.
all of these statements are true.

10.Which of the following is inconsistent with the drive-reduction theory of motivation?


When body temperature drops below 98.6 Fahrenheit, blood vessels constrict to
conserve warmth.
B)
A person is driven to seek a drink when his or her cellular water level drops below
its optimum point.
C)
Monkeys will work puzzles even if not given a food reward.
D)
A person becomes hungry when body weight falls below its biological set point.
A)

A)
B)
C)
D)

11.Sexual orientation refers to


a person's tendency to display behaviors typical of males or females.
a person's sense of identity as a male or female.
a person's enduring sexual attraction toward members of a particular gender.
all of these.

A)
B)
C)
D)

12.Which of the following is NOT an aspect of Murray's definition of achievement


motivation?
the desire to master skills
the desire for control
the desire to gain approval
the desire to attain a high standard

Page 2

13.Hunger and sexual motivation are alike in that both are influenced by
A)
B)
C)
D)

A)
B)
C)
D)

internal physiological factors.


external and imagined stimuli.
cultural expectations.
all of these factors.

14.According to Masters and Johnson, the sexual response of males is most likely to differ
from that of females during
the excitement phase.
the plateau phase.
orgasm.
the resolution phase.

C)
D)

15.Which of the following is NOT necessarily a reason that obese people have trouble losing
weight?
Fat tissue has a lower metabolic rate than lean tissue.
Once a person has lost weight, it takes fewer calories to maintain his or her current
weight.
The tendency toward obesity may be genetically based.
Obese people tend to lack willpower.

A)
B)
C)
D)

16.Beginning with the most basic needs, which of the following represents the correct
sequence of needs in the hierarchy described by Maslow?
safety; physiological; esteem; belongingness and love; self-fulfillment
safety; physiological; belongingness and love; esteem; self-fulfillment
physiological; safety; esteem; belongingness and love; self-fulfillment
physiological; safety; belongingness and love; esteem; self-fulfillment

A)
B)

17.Which of the following was NOT identified as a contributing factor in the interviewer
illusion?
A)
B)
C)
D)

The fact that interviews reveal applicants' intentions but not necessarily their habitual
behaviors.
The tendency of interviewers to think that interview behavior only reflects applicants'
enduring traits.
The tendency of interviewers to more often follow the successful careers of applicants they
hired rather than those who were not hired.
The tendency of most interviewers to rely on unstructured rather than structured interviews.

18.Munson is conducting his annual appraisal of employees' performance. Which of the


following is NOT a type of appraisal method?
A)

graphic rating

Page 3

B)
C)
D)

behavior rating
checklist
unstructured interview

19.Because Brent believes that his employees are intrinsically motivated to work for reasons
beyond money, Brent would be described as a(n) ________ manager.
A)
B)
C)
D)

directive
social-oriented
task-oriented
charismatic

20.Jack works for a company that requires employees to periodically rate their own
performance and to be rated by their managers, other colleagues, and customers. This
type of assessment is called
A)
B)
C)
D)

360-degree feedback.
multifactorial evaluation.
analytical performance review.
human resource management.

Page 4

Answer Key
1.D
2.A
3.B
4.B
5.C
6.B
7.D
8.A
9.D
10.C
11.C
12.C
13.D
14.D
15.D
16.D
17.D
18.D
19.B
20.A

Page 5