You are on page 1of 4

A)

B)
C)
D)

1.Brian often interrupts his teacher while she is speaking and frequently forgets to complete
his homework assignments. He also has difficulty taking turns in playground games with
classmates. Brian most clearly exhibits symptoms of
DID.
OCD.
PTSD.
ADHD.

A)
B)
C)
D)

2.An integrated understanding of psychological disorders in terms of stressful memories,


evolutionary processes, and gender roles is most clearly provided by
linkage analysis.
a biopsychosocial approach.
the medical model.
the learning perspective.

A)
B)
C)
D)

3.After participants in one study were informed that a videotaped interviewee was a
psychiatric patient, they characterized the person with phrases such as a passive,
dependent type and frightened of his own aggressive impulses. This study best
illustrated the
dangers of dissociative identity disorder.
unreliability of the DSM-5.
biasing power of diagnostic labels.
shortcomings of the social-cognitive perspective.

A)
B)
C)
D)

4.Symptoms that may be misperceived as a heart attack are most characteristic of


bipolar disorder.
panic disorder.
dissociative disorders.
obsessive-compulsive disorder.

A)
B)
C)
D)

5.Although Mark realizes that his behavior is unreasonable, he is so alarmed by high


bridges or expressway overpasses that he avoids them by taking an unnecessarily lengthy
route to and from work each day. Mark appears to suffer from
obsessive-compulsive disorder.
a mood disorder.
a phobia.
generalized anxiety disorder.

A)
B)

6.Without success, Maxine spends hours each day trying to suppress intrusive thoughts that
she might have forgotten to lock her house when she left for work. Her experience is
most symptomatic of
panic disorder.
obsessive-compulsive disorder.
Page 1

C)
D)

generalized anxiety disorder.


a histrionic personality disorder.

A)
B)
C)
D)

7.Mr. Hoffman has always been cautious with his money, but over the past two weeks he
has developed grandiose plans to bet his entire life savings on a single horse race. With
unrestrained exuberance he has also been giving everybody he sees unsolicited advice on
how to make millions in the stock market. Mr. Hoffman's behavior is most indicative of
obsessive-compulsive disorder.
antisocial personality disorder.
mania.
panic disorder.

A)
B)
C)
D)

8.Amanda's therapist suggests that her depression results from mistakenly blaming herself
rather than a slumping economy for her recent job loss. Her therapist's suggestion best
illustrates a
DSM-5 diagnosis.
linkage analysis.
medical model.
social-cognitive perspective.

A)
B)
C)
D)

9.Mrs. Higgins believes that aliens from another planet have removed her stomach and are
watching her to see how long it takes her to grow another one. Mrs. Higgins is most
likely suffering from
agoraphobia.
bipolar disorder.
schizophrenia.
dissociative identity disorder.

A)
B)
C)
D)

10.Michael complains that threatening voices are constantly telling him that he is so evil he
should drown himself. Michael is experiencing
a panic attack.
catatonia.
flat affect.
hallucinations.

A)
B)
C)
D)

11.Oxygen deprivation at the time of birth is a known risk factor for


panic disorder.
schizophrenia.
bipolar disorder.
obsessive-compulsive disorder.

Page 2

A)
B)
C)
D)

12.The suggestion that dissociative identity disorder symptoms are created as defenses
against the anxiety caused by one's own unacceptable impulses best illustrates the
psychodynamic perspective.
biopsychosocial approach.
medical model.
social-cognitive perspective.

A)
B)
C)
D)

13.Lindsey is extremely afraid of becoming obese even though she is underweight. She often
checks her body in the mirror for any signs of fat and refuses to eat most foods because
she insists they are fatty or high in calories. Lindsey most clearly demonstrates symptoms
of
bulimia nervosa.
agoraphobia.
anorexia nervosa.
panic disorder.

A)
B)
C)
D)

14.Low levels of anxiety are most characteristic of


antisocial personality disorder.
dissociative identity disorder.
obsessive-compulsive disorder.
major depressive disorder.

A)
B)
C)
D)

15.Symptoms of schizophrenia begin to appear at a median age of about


5.
12.
20.
32.

Page 3

Answer Key
1.D
2.B
3.C
4.B
5.C
6.B
7.C
8.D
9.C
10.D
11.B
12.A
13.C
14.A
15.C

Page 4