You are on page 1of 5

Deva Arantxa A.

Jose

October 14, 2016

STEM 6 INNOVATION

Mr. Jhun Vinluan


PRE CALCULUS
Lesson 1.2

Directions: Encircle the correct answer. If theres no answer then, write letter E.
1. Horizontal and vertical shifts can occur simultaneously. In general, if a curve is shifted h
units to the right and k units upward, an equation of the new curve is obtained by simply
replacing the xs and ys in the equation of the original curve by _____ and _____,
respectively.
a. x; y
b. x - h; y - k
c. x k; y - h
d. x; -y
2. A _________ is the locus of all points in the plane whose distances from a fixed point F
and a fixed line (not passing through F) are the same.
a. Focus
b. Circle
c. Hyperbola
d. Parabola
3. What is the vertex of (x +3) = (y + 4)?
a. (3, 4)
b. (-3, 4)
c. (-3, -4)
d. (3, -4)
4. The fixed point is called _________?
a. Focus
b. Latus rectum
c. Vertices
d. Directrices
5. What is the vertex in equation (x 3) = -(y 9)?
a. (3, 9)
b. (-3, 9)
c. (-3, -9)
d. (3, -9)
6. The fixed line is called _________?
a. Focus
b. Latus rectum
c. Vertices
d. Directrix
7. The ________ of the parabola is the line that passes through the focus and is
perpendicular to the directrix.

a. Axis
b. Focus
c. Vertex
d. Asymptote
8. A parabola is a linear function.
a. Yes
b. No
c. Neither
d. None of the above
9. The segment having endpoints on the parabola passing through the focus and parallel to
the directrix is called ___________?
a. Focus
b. Latus rectum
c. Vertices
d. Directrices
10. What is the equation of the parabola with focus at (2, 5) and directrix y= -3?
a. (x 2) = 16(y 1)
b. (x 1) = 16(y 2)
c. (x 2) = -3(y 1)
d. (x 1) = -3(y 2)
11. Find the equation of the parabola with vertex at V(6, -4) and focus at F(-2, -4).
a. (x 6) = -32(y + 4)
b. (x + 4) = -32(y 6)
c. (y + 4) = -32(x 6)
d. (y - 6) = -32(x + 4)
12. Who discovered that the parabola is in projectile motion?
a. Rene Descartes
b. Aristotle
c. Plato
d. Galileo Galilei
13. Find the equation of the parabola with vertex at origin, axis y and focus (0, 3)
a. x = 12y
b. x = -12y
c. y = -12x
d. y = 12x
14. What is the equation of the parabola with the length latus rectum is 40 and parabola
opens downward?
a. x = 20y
b. x = -20y
c. x = 40y
d. x = -40y
15. What is the vertex of (y 4) = (x + 3)?
a. (3, -4)
b. (-3, 4)
c. (-3, -4)
d. (3, 4)

16. What will be the standard form of the equation (x 3) = -(y 9)?
a. y = -(x - 6x) = -(x - 6x + 9) + 9 = -(x 3)2 +9
b. -y = -(x - 6x) = -(x - 6x + 9) + 9 = -(x 3)2 +9
c. y = (x - 6x) = (x - 6x + 9) + 9 = (x 3)2 +9
d. x = -(x - 6x) = -(x - 6x + 9) + 9 = -(x 3)2 +9
17. Find the equation of the parabola with the length latus rectum is 16 and parabola opens
upward
a. x = 16y
b. x = -16y
c. y= 16x
d. y = -16x
18. Transform 0 = x - 4x 4y + 16 into standard form
a. (x 2) = 8y 12 = 8(y 3)
b. (x 2) = 4y 12 = 4(y 3)
c. (x 2) = -4y 12 = -4(y 3)
d. (x 2) = -8y 12 = -8(y 3)
19. What is the vertex in (x 2) = 4y 12 = 4(y 3)?
a. V(2, -3)
b. V(-2, -3)
c. V(2, 3)
d. V(-2, 3)
20. What is the focus in (x 2) = 4y 12 = 4(y 3)?
a. F(2, 4)
b. F(-2, 4)
c. F(-2, -4)
d. F(2, -4)
21. The directrix in (x 2) = 4y 12 = 4(y 3)?
a. x = 2
b. x = -2
c. y = -2
d. y = 2
22. All statement are true about parabola except for one. What is it?
a. a parabola is a locus of all points in the plane
b. a parabola always opens in the direction where the focus is situated
c. a parabola always opens in the direction where the focus is unsituated
d. a parabola is always symmetric about its axis
23. The latus rectum always has length of _______?
a. 4 lcl
b. 2 lal
c. 2 lbl
d. 2
24. The vertex is always the _________ point of a parabola.
a. Extreme
b. Exact
c. Minimum
d. Maximum

25. The general form of a parabola is _________?


a. y = ax + bx +c or x = ay +by +c where a0
b. y = ax + bx -c or x = ay +by -c where a0
c. y = ax + bx +c or x = ay +by +c where ab
d. y = -ax + bx +c or x = -ay +by +c where a0
26. The vertex V is halfway between the focus F and directrix. Focus and directrix are always
separate by a distance _______.
a. 2 lal
b. 2 lbl
c. 2 lcl
d. 2
27. If the parabola opens vertically, it is either the __________.
a. Nearest and narrowest
b. Highest and lowest
c. Rightmost and leftmost
d. Shallow and wider
28. What is the vertex in (x 1) = (y+4)
a. V(-1, 4)
b. V(1, 4)
c. V(-1, -4)
d. V(1, -4)
29. What is the focus in (x 5) = 4y 12 = 4(y 8)?
a. F(5, 8)
b. F(-5, 8)
c. F(-5, -8)
d. F(5, -8)
30. If the parabola opens horizontally, it is either the __________.
a. Nearest and narrowest
b. Highest and lowest
c. Rightmost and leftmost
d. Shallow and wider
Answers:
1. B
2. D
3. C
4. A
5. A
6. D
7. A

8. B
9. B
10. A
11. C
12. D
13. B
14. D
15. B
16. A
17. A
18. B
19. C
20. A
21. D
22. C
23. A
24. A
25. A
26. C
27. B
28. D
29. A
30. C