You are on page 1of 4

Chapter 4: Mass

Fill in the blanks with the correct answers.


(For questions 1 to 5, refer to the following diagram.)

Question 1: Skill: Measuring and calculating mass

Ball C

is the heaviest.

Ball A weighs 1 kg.


Ball B weighs 2 kg 500 g - 1 kg = 1 kg 500 g
Ball C weighs 3 kg 500 g - 1 kg 500 g = 2 kg
Question 2: Skill: Measuring and calculating mass

Ball A

is the lightest.

Ball A weighs 1 kg.


Ball B weighs 2 kg 500 g - 1 kg = 1 kg 500 g
Ball C weighs 3 kg 500 g - 1 kg 500 g = 2 kg
Question 3: Skill: Measuring and calculating mass

Ball B weighs 1

kg 500

g.

Ball A weighs 1 kg.


Ball B weighs 2 kg 500 g - 1 kg = 1 kg 500 g
Ball C weighs 3 kg 500 g - 1 kg 500 g = 2 kg
Question 4: Skill: Measuring and calculating mass

Ball A and C weigh 3

kg.

Ball A weighs 1 kg.


Ball B weighs 2 kg 500 g - 1 kg = 1 kg 500 g
Ball C weighs 3 kg 500 g - 1 kg 500 g = 2 kg
1 kg + 2 kg = 3 kg
Question 5: Skill: Measuring and calculating mass

4 ball A's weigh the same as 2

ball C's.

Ball A weighs 1 kg.


Ball B weighs 2 kg 500 g - 1 kg = 1 kg 500 g
Ball C weighs 3 kg 500 g - 1 kg 500 g = 2 kg
4 ball A's weigh 4 kg.
2 ball C's weigh 4 kg.
Question 6: Skill: Measuring and comparing different masses

The diagram below is for questions 6 and 7.

Bag B is 50

100 g heavier than bag A.

Bag B + 50 g = Bag A + 150 g


Bag B = Bag A + 100 g
Question 7: Skill: Word problem

If bag A is 300 g, how heavy is bag B?


Answer: 350

400 g

Bag B = Bag A + 100 g


= 300 g + 100 g
= 400 g
Question 8: Skill: 2-Step word problem

If 1 kg of mangoes cost $6, the mangoes on the scale cost $30

The mangoes on the scale weigh 5 kg.


$6 + $6 + $6 + $6 + $6 = $30
Question 9: Skill: 2-Step word problem

How heavy is the rambutan?

Answer: 230

The pear weighs 350 g.

The pear and rambutan weigh 580 g.


580 g - 350 g = 230 g
Question 10: Skill: Measuring and comparing different masses

The pear is heavier than the rambutan by 230

The pear weighs 350 g.


The rambutan weighs 230 g.
350 g - 230 g = 120 g

120 g.