You are on page 1of 10

PRECIZIA RULMENTILOR

1 JOCUL DIN RULMENTI
Rulmentii sunt organe de masini proiectate si executate independent de locul
de utilizare, avand rolul de lagare cu rostogolire. In principal ei sunt constituiti din
doua inele (exterior si interior), intre care ruleaza mai multe bile sau role (corpuri
de rulare) mentinute la distante egale cu ajutorul unor colivii. In functie de
specificul utilizarii, rulmentii se executa in diferite tipuri constructive (radiali,
radiali-axiali, radial-oscilanti, axiali, etc) si cu diferite dimensiuni [1-2], [6], [8-9],
[11].
Intre corpurile de rostogolire si caile de rulare exista un joc care poate fi
radial JR sau axial JA (fig.1 ÷ 5.) :

Fig.1.Rulment radial cu bile

Fig.2.Rulment radial cu role

Fig.3.Rulment radial-oscilant cu bile pe doua randuri

De asemeni datorita sarcinilor ce actioneaza pe rulment au loc deformatii de contact intre caile si corpurile de rulare care modifica valoarea jocului. inelul interior se incalzeste in general mai mult decat cel exterior (din cauza unor conditii mai defavorabile de transmitere a caldurii) si ca urmare valoarea jocului se schimba. respectiv coincid. respectiv axiala. a unuia din inelele rulmentului in raport cu celalalt mentinut fix. Dupa montare. au loc defomatii care micsoreaza jocul initial.Fig.4.[1-2]. Jocul de functionare optim depinde de destinatia si conditiile de lucru ale rulmentului (de exemplu cu cat sarcina si precizia de functionare trebuie sa fie mai mari. [6]. atunci cand axele lor geometrice sunt paralele. jocul obtinut numindu-se joc de montare. Valoarea jocului inainte de montarea rulmentului pe arbore sau in carcasa se numeste joc initial.5. In timpul functionarii. jocul existent in stare de functionare se va numi joc de functionare.Rulment radial-oscilant cu role pe doua randuri Fig. Pentru marirea preciziei de rotire se poate imbunatati rigiditatea rulmentului prin . Rulmenti cu jocul axial Acesta este definit ca media posibilitatilor de deplasare in directie radiala. Marirea jocului micsoreaza precizia de rotire si mareste neuniformitatea repartizarii fortelor pe corpurile de rostogolire. cu atat jocul trebuie sa fie mai mic). [8-9]. marind uzura si micsorand durabilitatea rulmentilor. iar micsorarea acestuia conduce la ridicarea temperaturii de functionare si micsorarea turatiei maxime.

[6]. Iata de ce se va insista numai asupra jocului radial al rulmentilor cu bile si cu role cilindrice. J R15 – jocul radial initial de control obtinut prin incarcarea rulmentului cu o sarcina de 5 sau 10 daN Z –numarul corpurilor de rulare in rulment In ceea ce priveste jocul radial de montare acesta are valoarea (3): . jocul radial necesar poate fi reglat la montare. In cazul rulmentilor radial-axiali cu role conice. prin deplasarea inelului exterior al rulmentului. Jocul radial initial teoretic se calculeaza cu relatia: JR=DC–(dc+2dcr) [mm] (1) in care: DC – diametrul caii de rulare a inelului exterior d c – diametrul caii de rulare a inelului interior dc r – diametrul corpurilor de rulare Observatie: In practica se considera jocul radial initial de control. care este jocul obtinut la incarcarea rulmentului cu anumite sarcini. [1-2].(2) (2) in care: J R5 .alegerea corespunzatoare a ajustajelor de montare si crearea unei comprimari intiale a corpurilor de rulare. [8].

55÷0. diametrul caii de rulare a inelului exterior se micsoreaza cu 50÷60 % (in medie 55%) din strangerea calculata.75) Smax c (4) In cazul cand inelul exterior al rulmentului se introduce cu strangerea in carcasa.JM=JR–ΔJM (3) in care: Δ J M – micsorarea jocului radial ca urmare a deformarii diametrului caii de rulare a inelelor datorita ajustajelor de montaj In cazul cand inelul interior se introduce cu strangere pe arbore. Rezulta (5): ΔJemax=(0.50÷0.60)Smaxc (5) Jocul radial de functionare are valoarea (6): JF = J M – Δ J Q + Δ J C = JR – Δ J M – Δ J Q + Δ JC (6) in care: Δ JQ – micsorarea jocului radial in urma dilatarilor diferite ce se produc la cele doua inele (7): ΔJQ=adcΔtQ (7) in care: A . Rezulta (4): Δ Ji max = (0. diametrul caii de rulare a inelului interior se mareste cu 55÷75 % (in medie 65%) din strangerea calculata.coeficientul de dilatare liniara dc – diametrul caii de rulare a ineluluil interior Δ tQ – diferenta dintre temperaturile celor doua inele Δ JC – marirea jocului radial datorata deformarilor de contact (8): ΔJC=ΔJCi+ΔJCe (8) .

unde: Δ JCi . Pentru un rulment radial cu bile pe un singur rand.deformatiile de contact dintre corpurile de rulare si calea de rulare a specialitate. Δ JCe . jocul axial teoretic are valoarea (9): (9) Sub sarcina valoarea jocului axial devine (10): J ’A = (10) Simbolizarea jocurilor rulmentilor se face astfel conform tabelului 1: Tabelul 1 Simbolizarea grupei de jocuri pentru rulmenti nedemontabili sau cu elemente interschimbabile Semnificatia pentru rulmenti cu elemente neinterschimbabile C1 C 1 NA Joc mai mic decat la C2 C2 C 2 NA Joc mai mic decat normal - NA Joc normal (rulmenti de uz general) . acesta depinde de jocul radial. valori date in literatura de In ceea ce priveste jocul axial al rulmentilor cu bile. raza profilului transversal al caii de rulare a inelelor si diametrul bilelor. respectiv exterior. inelului interior.

In STAS sunt prevazute urmatoarele clase de precizie . (3) . 2 CLASELE DE PRECIZIE ALE RULMENTILOR Pentru a asigura asamblarilor din care fac parte o precizie corespunzatoare si conditii de functionare normale (mai ales in ceea ce priveste centrarea si mentinerea jocului radial si axial intre limitele prescrise) rulmentii sunt executati in general cu o precizie mai mare decat a pieselor cu care se asambleaza. - clasa de precizie P6 .Ca urmare . cu conditia ca (11) : = si (11) sa se incadreze in limitele tolerantelor prescrise pentru si . b) Precizia dimensiunilor de montaj se refera la diametrul exterior D . medie si minima .(1-2) Odata montat . respectiv ale fetelor frontale ale inelelor si de precizia jocurilor. utilizata pentru scopuri uzuale . luand la montare forma alezajului carcasei sau a arborelui. interior d . (11) - clasa de precizie P0 . d se prevad trei valori : maxima . (9) .C3 C 3 NA Joc mai mare decat normal C4 C 4 NA Joc mai mare decat la C3 C5 C 5 NA Joc mai mare decat la C4 Observatie: Jocul normal la rulmentii nedemontabili nu se simbolizeaza. si latimea B a rulmentului. justificate de faptul ca inelele sunt subtiri si se deformeaza usor . cu tolerante mai mici decat P0 .Pentru diametrele D. cu tolerante considerate normale . caracterizate prin abateri limita dimensionale si precizii de rotatie distincte : (1) . (6) . . (6) a) Precizia rotirii este determinata de bataile radiale si frontale ale cailor de rulare . precizia rulmentului se considera sub doua aspecte : (1) . ovalitatea in limitele admise nu influenteaza calitatea rulmentilor .

in ansabluri la care se cere o centrare foarte buna si un mers silentios . cu o precizie convenabila din punct de vedere tehnologic si economic . Rulmentii din clasele P2 si P4 se utilizeaza la sarcini si turatii foarte mari . Rulmentii executati in clasa P6 lucreaza la sarcini mari si mijlocii si v < 30 m/s. deoarece in timpul functionarii . dupa care urmeaza asamblarea inelelor si bilelor sau rolelor din aceeasi grupa . (v > 50 m/s).Se recomanda ca inelul supus unei sarcini fixe sa se monteze cu ajustaj cu joc . inelul respectiv se poate roti pe arbore sau in carcasa . cu tolerante mai mici decat P4 . (6) 6.Acest tip de solicitare apare atunci cand intre sarcina si inelul respectiv nu exista miscare relativa. mai ales in ceea ce priveste jocul radial si axial . pentru v < 10 m/s . se utilizeaza rulmenti din clasa de precizie P0 . dar precizia rulmentilor . aducand pe directia de actionare a fortei portiuni mai putin uzate de pe calea de rulare . b) – Incarcarea circulanta ( cu sarcina plutitoare ) . Rudozitatea suprafetelor de contact si de asamblare ale rulmentilor are pentru valori sub 1 . cand sarcina ( rezultanta )este orientata continuu spre acelasi punct de pe calea de rulare. cu tolerante mai mici decat P5 . - clasa de precizie P2 . marind in acest fel durabilitatea rulmentului ( fig.3 CAZURILE DE INCARCARE A INELELOR RULMENTILOR Se deosebesc trei cazuri de incarcare a inelelor rulmentilor ( STAS 6671 .Piesele componente ale rulmentilor se executa separat . se asigura prin sortarea prealabila in mai multe grupe . (1) .6 ). dupa diametrul cailor si al corpurilor de rulare . Mai exista clasele de precizie speciala SP si ultraprecisa UP utilizate in mod exceptional .77 ): a) – Incarcarea locala ( cu sarcina fixa ) . Rulmentii executati in clasa P5 asigura o centrare buna si lucreaza la v = 20 60 m/s. cu tolerante mai mici decat P6 . cand sarcina (rezultanta) este suportata succesiv pe toata circumferinta caii de rulare sau pe o portiune din .- clasa de precizie P5 . In asamblari mai lutin pretentioase . - clasa de precizie P4 .

) Fig. Inelul solicitat cu sarcina rotitoare trebuie montat cu ajustajul cu strangere ( fig.7. Incarcarea rulmentilor cu o forta rotativa : a) incarcarea locala in inelul interior si incarcarea circulanta la inelul exterior . Incarcarea rulmentilor cu o forta de directie constanta: a) incarcare locala pe inelul interior . b) incarcare locala a inelului exterior si incarcare circulanta la inelul interior. vibratii).In acest caz se recomanda ca ambele inele sa se monteze cu strangere. c) – incarcare nedeterminata . INDICATII PRIVIND ALEGEREA AJUSTAJELOR DE . Acest tip de solicitare apare cand intre inel si sarcina exista miscare relativa . cand sarcina are fata de inele directii variabile nedefinite (socuri .aceasta .7. 4. Fig. b) incarcare locala pe inelul exterior .

In STAS 6671-77 sunt date campurile de toleranta recomandata pentru arbori sau carcase. conditiile de exploatare . se alege un ajustaj cu strangere mai mare pentru rulmentii mei mari decat pentru cei mai mici . cu atat ajustajul trebuie sa fie cu strangere mai mare. la acelasi tip de rulment. . pentru obtinerea diferitelor ajustaje la montare . se actioneaza asupra diametrului arborelui . Din punctul de vedere al cazurilor de incarcare . iar cele utilizate pentru carcase permit obtinerea diametrului D a unor ajustaje cu joc . la aceeasi marime a rulmentului. intermediare sau cu strangere. etc.Campurile de toleranta utilizata pentru arbori permit obtinerea la nivelul diametrului d a unor ajustaje intermediare sau cu strangere . se alege un ajustaj cu strangere mai mare pentru rulmentii cu role decat pentru cei cu bile . se alege un ajustaj cu joc pentru inelul incarcat cu sarcina fixa si un ajustaj cu strangere pentru inelul incarcat cu sarcina rotitoare sau nedeterminat (sarcina variabila). respectiv al carcasei (rulmentul ramanand la dimensiunile sale de executie). Din punct de vedere al marimii rulmentului .[3]. Conditiile de exploatare influenteaza de asemenea alegerea ajustajelor de montaj : la carcasele cu pereti subtiri si la arborii tubulari se aleg ajustajele cu strangeri mai mari decat pentru carcase masive si arbori plini.Pentru montarea si demontarea usoara a rulmentilor se alege un ajustaj cu strangere numai pe inelul cu sarcina rotitoare.De asemenea cu cat sarcinile sunt mai mari si cu socuri pe inelul cu incarcare circulanta . felul si marimea sarcinilor de incarcare ale inelelor . [8-9] Din punct de vedere al tipului rulmentului . Alegerea ajustajelor de montaj ale rulmentilor depinde de tipul si marimea rulmentului .Ca urmare .MONTAJ ALE RULMENTILOR Inelul interior se monteaza pe arbore in sistemul alezaj unitar iar cel exterior in carcasa in sistemul arbore unitar.La ajustajele cu strangere pe ambele inele se aleg rulmenti demontabili sau rulmenti cu alezaj conic.