You are on page 1of 6

TOLERANTELE SI AJUSTAJELE RULMENTILOR

1. Generalitati
Lagarele sunt definite ca organe de masini utilizate pentru sustinerea arborilor sau a altor
piese cu miscare de rotatie, servind pentru preluarea sarcinilor care actioneaza asupra acestora.
Daca frecarea din interiorul lagarului este frecare cu rostogolire, lagarele se numesc lagare cu
rostogolire. Rulmentul este elementul principal al lagarului cu rostogolire, fiind un organ de
masina care transforma miscarea de alunecare in miscare de rostogolire. Alaturi de rulment, in
componenta lagarului cu rostogolire intra fusul arborelui, carcasa, elementele de fixare axiala,
sistemele de ungere si de etansare.
Lagarele cu rulmenti prezinta urmatoarele avantaje principale fata de lagarele cu
alunecare:

pierderi mai mici de putere prin frecare, datorita randamentului ridicat, η=0,980,995;

turatii mai mari (20 000— 30 000 rot/min);

consum redus de lubrifiant in perioada de intretinere;

intretinere usoara;

interschimbabilitate, datorita standardizarii internationale.

eficienta economica superioara, datorita avantajelor standardizarii si posibilitatii
centralizarii executiei lor prin intreprinderi specializate cu procese de productie
automatizate.
Dezavantajele lagarelor cu rostogolire sunt:

 gabarit radial relativ ridicat (dimensiune radiala mai mare decat a lagarelor cu alunecare);
 rigiditate mai mare ;
 durabilitate scazuta la functionarea cu turatii foarte mari sau in prezenta socurilor si
vibratiilor.
 necesita precizie mare de executie si montaj.
In prezent, lagarele cu rostogolire constituie principalul tip de lagar utilizat in constructia
de masini, domeniile de folosire fiind limitate doar de necesitatea realizarii unor turatii foarte
mari sau de prezenta socurilor si vibratiilor.
Elementele componente ale rulmentilor sunt (figura 1):

inelul interior/saiba de fus (2) si inelul exterior/saiba de carcasa (1) care formeaza calea
de rulare;

corpurile de rostogolire (3) sub forma de bile sau role;

La unele lagare. butoi sau ace  Numarul de randuri de dispunere a corpurilor de rostogolire imparte rulmentii in rulmenti cu corpurile de rostogolire dispuse pe un rand. pe doua randuri sau pe mai multe randuri. se utilizeaza rulmenti fara inelul interior sau fara ambele inele. respectiv axial cu bile pe care se pot urmari. Figura 1: Elementele componente ale unui rulment Figura 2: Partile componente ale unui lagar cu rulment a — cu rulment radial. pentru reducerea gabaritului radial. care sunt: d— diametrul interior al rulmentului (diametrul alezajului). pe carcasa. conice. care la randul lor pot fi: cilindrice. T — latimea rulmentului. . ► diferite elemente pentru asamblare si etansare. de asemenea. caz in care se executa cai de rulare pe fusul arborelui si. D — diametrul exterior al rulmentului B.► colivia (4) pentru pastrarea distantei intre corpurile de rostogolire. b — cu rulment axial Clasificarea rulmentilor se face dupa o serie de criterii:  Dupa forma corpurilor de rostogolire se deosebesc: rulmenti cu bile si rulmenti cu role. eventual. principalele elemente componente precum si dimensiunile de montaj ale rulmentului. In figura 2 este reprezentat un lagar cu rulment radial.

in principal. protejati (umpluti cu unsoare consistenta si prevazuti. - rulmenti radial-axiali (preiau. se deosebesc rulmenti cu colivie stantata (din tabla de otel) sau cu colivie masiva (din textolit. rulmentii pot fi: neetansati (fara sisteme de etansare proprii). NU – pentru rulment radial cu role cilindrice cu doi umeri la inelul exterior etc.  Directia sarcinii principale preluate imparte rulmentii in: - rulmenti radiali (preiau sarcini radiale si. Apare doar la anumite tipuri de rulmenti (in general.). cu atat mai mare cu cat latimea rulmentului este mai mare. dar si sarcini axiale). Simbolizarea se face printr-un sir de litere sau cifre care semnifica. alama. duraluminiu etc. standardizate. Dupa capacitatea de preluare a deformatiilor unghiulare se deosebesc rulmentii obisnuiti sau fixi (care pot prelua abateri unghiulare foarte mici) si rulmenti oscilanti (cu capacitate ridicata de preluare a abaterilor unghiulare).  Dupa constructia si materialul coliviei. pe ambele fete.  Dupa dimensiunile de gabarit. pe plan mondial. 7 – pentru rulment radial-axial cu bile etc. - rulmenti axiali (preiau sarcini axiale). Recunoasterea rulmentilor se face pe baza unei simbolizari. acestea influentand capacitatea de incarcare a rulmentilor. Diametrul interior rezulta prin inmultirea cu 5 a numarului format din ultimele doua cifre ale simbolului. cu discuri din materiale metalice). Seria de diametre este o cifra.). intre inele. cu discuri din materiale nemetalice). sarcini axiale. pe ambele fete. de asemenea. joc determinat de precizia de executie care poate fi normala sau ridicata.) sau un grup de litere. sarcini radiale. eventual. marit sau micsorat. in ordine . - rulmenti axial-radiali (preiau.  Dupa elementele de etansare cuprinse in constructia rulmentului. Tipul rulmentului poate fi o cifra (3 – pentru rulment radial-axial cu role conice. conform standardelor. sarcini axiale mici). se deosebesc serii de diametre (cu diferente pe directie radiala) si serii de latimi (cu diferente pe directie axiala – numai la rulmentii cu role). intre inele. Pentru exemplificare: . cu atat mai mare cu cat diametrul exterior este mai mare. cuprinde o mare diversitate constructiva si tipodimensionala. Seria de latimi este o cifra. la cei cu role). etansati (umpluti cu unsoare consistenta si prevazuti. in principal. 6 – pentru rulment radial cu bile. pentru rulmentii radiali cu role cilindrice (N – pentru rulment radial cu role cilindrice cu doi umeri la inelul interior. Standardizarea rulmentilor.  Dupa valoarea jocului radial se deosebesc rulmenti cu joc radial normal. dar si sarcini radiale).

► 3 0 2 06 reprezinta un rulment radial-axial cu role conice (3). . d — axial cu bile pe un rind. j — axial cu role conice pe un rind. Dintre numeroase variante constructive. cele mai utilizate lagare sint cele cu rulmenti radiali cu bile si cele cu rulmenti axiali cu bile. din seria de diametre 2. Exemple de rulmenti din aceste categorii sint indicate schematic in figura 3.► simbolul 6 2 05 reprezinta un rulment radial cu bile (6). k — axial-radial cu role butoias pe un rind. iar cei axiali pot prelua si sarcini radiale de valori mici in raport cu sarcinile axiale. i — radial . g — radial cu ace. e — axial-radial cu bile pe un singur rind cu cale de rulare adanca. c — radial-axial cu bile pe un singur rind. din seria 2 de diametre si cu diametrul interior de 5 x 06 = 30 mm. Figura 3: Reprezentarea schematica a principalelor tipuri de rulmenti: a — radial cu bile pe un singur rind. cu diametrul interior de 5 x 05 = 25 mm. f — radial cu role cilindrice pe un singur rind. h — radial cu role butoi pe doua randuri. din seria 0 de latimi. Rulmentii radiali pot prelua si sarcini axiale reduse. b — radial oscilant cu bile pe doua rinduri.axial cu role conice.

pe directie radiala sau axiala. Rulmentii cu role conice si cei cu role butoias dispuse pe doua rinduri pot fi incarcati de 1. respectiv coincid. rulmentii sunt construiti cu un anumit joc intre corpurile de rostogolire si caile de rulare. fara aplicarea unei sarcini. Rulmentii oscilanti pot suporta inclinarea axei de rotatie a arborilor sau osiilor cu 2—3°. . Rulmentii cu role cilindrice suporta sarcini de 1. b) rulment radial cu role.7 ori mai mari decit cei cu bile si pot functiona la turatii sporite. d) rulment radial-oscilant cu role pe doua randuri. . respectiv axiala. a unuia din inelele rulmentului in raport cu celalalt mentinut fix. Viteza lor poate creste pina la 15 m/s. e) rulment axial cu bile.Lagare radial-axiale sau axial-radiale se pot executa si din rulmenti radiali combinati cu rulmenti axiali.9 ori mai mult fata de cei cu role dispuse pe un singur rind. 2. este cunoscuta sub numele de joc radial. c) rulment radial-oscilant cu bile pe doua randuri. Jocul la rulmenti In general. respectiv axial. Prin urmare. Deplasarea relativa dintre inele. Rulmentii cu role cilindrice lungi sau cei cu ace se folosesc cind sint necesare diametre exterioare reduse sau foarte reduse.5 ori mai mari. atunci cand axele lor geometrice sunt paralele. intre corpurile de rostogolire si caile de rulare exista un joc care poate fi radial. Acesta este definit ca media posibilitatilor de deplasare in directie radiala. c) a) b) d) Figura 4: Tipuri de rulmenti cu jocurile corespunzatoare a) rulment radial cu bile. Rulmentii cu doua rinduri de corpuri suporta sarcini de 1. sau axial.

valoarea jocului se schimba. au loc deformatii care micsoreaza jocul initial. ca urmare. Dupa montare. datorita sarcinilor care actioneaza pe rulment au loc deformatii de contact intre caile si corpurile de rulare care modifica valoarea jocului. De asemenea.Valoarea jocului inainte de montarea rulmentului pe arbore sau in carcasa se numeste joc initial. inelul interior se incalzeste in general mai mult decat cel exterior (din cauza unor conditii mai defavorabile de transmitere a caldurii) si. In timpul functionarii. . Jocul existent in stare de functionare se va numi joc de functionare. jocul obtinut numindu-se joc de montare.