You are on page 1of 5

PROGRAM KECEMERLANGAN TAHUN 6 UPSR 2016

CARTA ORGANISASI PROGRAM
1. AHLI JAWATAN KUASA PROGRAM
PENAUNG
PPD SEGAMAT
PENGERUSI
EN. RAMLI BIN KHAMIS (GURU BESAR SKLW)
N. PENGERUSI 1
EN. ANUAR BIN ABD MAJID (PGB 1)
N. PENGERUSI 2
EN. RAZALI BIN MAHMOOD (PGB HEM )
N. PENGERUSI 3
EN. MOHAN RONZI BIN. MOHD MOKHTAR (PGB KOKO )
SETIAUSAHA
PN. NORFAIZAH BINTI KHADRI
BENDAHARI
PN. CHEW LEE CHING
FASILITATOR BAHASA MELAYU
PN. LASTERI BINTI MAHFOR
EN. MOHD HELMI BIN MOHD
KASSIM

FASILITATOR BAHASA INGGERIS
PN. NORFAIZAH BINTI KHADRI
PN. RUZANA BINTI ABAS

FASILITATOR MATEMATIK
PN. CHEW LEE CHING
PN. ROHAIDA BINTI DAUD

FASILITATOR SAINS
EN. ANUAR BIN ABD MAJID
EN. KHAIRUL NAZRIN BIN
MUHAMED

AJK
EN. MOHD ABD GHANI BIN MOHD NOOR
PN. FUZLIANNI BINTI AHAMED

1. PROGRAM KUNJUNG BANTU AKADEMIK

Untuk mencapai sasaran peratus lulus yang ditetapkan oleh pihak sekolah 8. dalam teknik menjawab kertas soalan peperiksaan yang sebenarnya. 2. 10. Membuka minda murid dalam teknik menjawab soalan UPSR dengan tepat. 6. 3.(BAHASA MELAYU. 9. Melahirkan rasa akrab dan perkongsian antara murid dan guru. . Merancang program bersesuaian untuk kemahiran murid dalam usaha memberi keberkesanan dalam pembelajaran dan sasaran UPSR sekolah. Murid dapat belajar secara berkesan dalam dan luar bilik darjah. Pihak sekolah menjemput pihak penceramah atau guru yang berpengalaman membantu murid-murid tahun 6 atau calon UPSR. Memberi pendedahan kepada murid dengn iklim luar dan tenaga pengajar dari sekolah lain. MATLAMAT Meningkatkan pencapaian akademik sekolah di tahap cemerlang khususnya pencapaian yang cemerlang dalam peperiksaan UPSR. Menggalakkan penglibatan semua warga sekolah secara aktif dalam mencapai sasaran kecemerlangan UPSR. MATEMATIK DAN SAINS) PENGENALAN Program Kunjung Bantu Akademik merupakan salah satu program kecemerlangan tahun 6 UPSR yang telah dirancang dan diadakan setiap tahun. OBJEKTIF 1. Melahirkan calon yang berkeyakinan dan berkebolehan mencapai sasaran dalam UPSR. 7. 5. Murid-murid secara tidak langsung berhubung dengan rakan daripada sekolah lain. BAHASA INGGERIS. 4. Meningkatkan mutu pembelajaran murid dan kaedah menjawab dengan lebih berkesan dalam memperolehi pencapaian optimum.

00 pg 10.30 ptg 8. 3.00 tghr Kelas tambahan juga turut diadakan pada waktu cuti-cuti penggal persekolahan dengan merancang jadual dan memberi surat makluman kepada ibu bapa atau penjaga murid-murid. 1. Khadri Anuar b. Jadual pelaksanaan program mentor mentee ditetapkan pada setiap hari. PROGRAM MENTOR MENTEE Program mentor mentee dilancarkan pada awal penggal persekolahan bertujuan untuk memberi ruang kepada murid-murid berdamping dengan guru pembimbing masing-masing. walaubagaimanapun. 3. Pada hari pelancaran. .30 ptg 1. KELAS TAMBAHAN TAHUN 6 a) KELAS TAMBAHAN SEKOLAH Kelas tambahan untuk murid tahun 6 telah dirancang dan dijadualkan.00 – 10.30 – 2.2.30 – 2. 2. Bahasa Inggeris Norfaizah Bt. Mahfor Hari Ahad Selasa Sabtu Sabtu Waktu 1. Setiap murid akan dibimbing oleh seorang guru untuk memantau perkembangan akademik murid-murid berkenaan. Abd Majid Chew Lee Ching Lasteri bt. Jadual waktu kelas tambahan diedarkan kepada murid-murid dan makluman kepada ibubapa atau penjaga murid. Jadual waktu kelas tambahan adalah seperti berikut. ibu bapa atau penjaga dijemput untuk turut sama menyaksikan lafaz ikrar anak-anak mereka dan juga melafazkan ikrar sebagai simbolik rasminya program ini. ia bergantung kepada kesesuaian masa mentor dan juga mentee. Mata pelajaran Nama guru Sains Matematik Bahasa Melayu 4. Bil . Terdapat juga guru-guru yang mengadakan kelas tambahan pada cuti hujung minggu. Pertemuan antara mentor dan mentee akan diubah berdasarkan kesesuaian masa.00 – 12.

Perkhemahan (badan beruniform) Catatan . Rancangan Program Selepas UPSR Bil Nama Program . sama ada membimbing mereka dalam menjawab soalan atau latihan yang telah dibekalkan atau diberikan oleh guru mata pelajaran peperiksaan. PROGRAM SOLAT HAJAT.Guru-guru akan mengadakan pertemuan dengan mentee masingmasing. 4. Program yang dirancang adalah mengikut kesesuaian dan melalui perbincangan guru dan juga murid. BACAAN YASSIN DAN SOLAT DUHA Program ini dijalankan setiap tahun dibawah kelolaan guru pendidikan islam. Lawatan sambil belajar 5. Sukanneka 2. dan juga dijalankan dalam program khas UPSR. 1. Indoor & outdoor games 3. 5. Program motivasi 6. PROGRAM SELEPAS UPSR Beberapa program dirancang sebagai pengisian murid-murid selepas peperiksaan UPSR. Program ini dijalankan pada setiap hari Khamis. Keceriaan Sekolah & Bilik khas 4.

...........Disediakan oleh. (NORFAIZAH BINTI KHADRI) ......... ............