You are on page 1of 9

LAPORAN KERTAS KERJA PROGRAM LAWATAN SOSIAL

PROGRAM PENDIDIKAN KHAS INTEGRASI
SMK SERI DESA 45500 TG. KARANG
SELANGOR DARUL EHSAN

Anjuran :
PPKI SMK SERI DESA
TANJONG KARANG SELANGOR
Disediakan oleh :
CIK SURAYA BT OTHMAN

Satu lokasi yang difikir paling strategik ialah di Kentucky Fried Chicken(KFC) Tg. dan melatih menyemai mereka sifat untuk kepimpinan berdikari.0 LAPORAN UMUM Program Lawatan Sosial Pendidikan Khas Bermasalah Pembelajaran SMK Seri Desa ini dilaksanakan untuk merealisasikan aktiviti yang telah dirancang dalam taqwim PPKI 2015. Sepanjang aktiviti tersebut dijalankan tidak terdapat sebarang perkara-perkara yang tidak diingini berlaku. Sebiji kek hari lahir telah diberi oleh pihak KFC sebagai hadiah kepada pelajarpelajar yang diraikan.0 KELEMAHAN PROGRAM . Para peserta dan guru-guru masing-masing memberi komitmen dengan sepenuhnya sehingga program ini berakhir. Program ini telah menghiburkan dan memberikan pengalaman yang menyeronokkan kepada para peserta dan sekaligus dapat menghilangkan tekanan pembelajaran sewaktu di bilik darjah.LAPORAN KERTAS KERJA PROGRAM LAWATAN SOSIAL 1. 2. Pihak PPKI juga telah menyediakan hadiah hari lahir sebagai tanda kenang-kenangan. Melalui aktiviti ini juga diharapkan dapat membentuk keyakinan diri bekerjasama murid. 4. 3. Seramai 29 orang pelajar telah menyerai program dua dalam satu ini bersama lapan orang guru dan dua orang Pembantu Pengurusan Murid. Karang yang mana satu lagi program iaitu Sambutan Hari Lahir Murid-murid PPKI telah diadakan untuk meraikan pelajar yang lahir pada bulan Julai hingga Disember. Beberapa aktiviti menarik telah dikendalikan oleh pihak KFC untuk meraikan pelajar-pelajar istimewa ini seperti permainan rebut kerusi dan pertandingan meniup belon. selain mengamalkan menggalakkan sikap interaksi.0 KEBERKESANAN PROGRAM Secara keseluruhannya Program lawatan Sosial dan Sambutan Hari Lahir Murid-murid PPKI SMK Seri Desa ini telah mencapai matlamat dan objektif yang telah ditetapkan.0 PENDAHULUAN Murid-murid Pendidikan Khas Bermasalah Pembelajaran seharusnya diberi peluang untuk menikmati dan menyesuaikan diri dengan pelbagai aktiviti yang dapat mendedahkan mereka dengan corak kehidupan bermasyarakat serta cara pengurusan diri dengan persekitaran. komunikasi dan integrasi di dalam dan luar sekolah.

Untuk itu bagi memastikan tiada kelonggaran dari segi masa. PENUTUP . Kelemahan yang jelas kelihatan adalah dari segi pengisian aktiviti yang dilihat kurang kemas kerana pengisian yang dibuat kelihatan agak longgar.0 LAPORAN PERBELANJAAN PERKARA KUANTITI JUMLAH Lawatan Sosial RM20 x 34 RM680.00 Jumlah RM 830.0 CARA MENGATASI KELEMAHAN Setiap sesuatu yang dirancang pasti terdapat kekurangan yang tidak dapat dielakkan. 5. Selain itu aktiviti tidak melibatkan semua murid menyebabkan sebahagian daripada mereka sekadar menjadi penonton.LAPORAN KERTAS KERJA PROGRAM LAWATAN SOSIAL Hasil dapatan melalui pemerhatian terdapat beberapa kelemahan yang perlu diperkemaskan dan dibuat penambahbaikan pada masa akan datang. 6.00 Sambutan Hari Lahir RM10.00 10. pihak jawatankuasa aktiviti perlu merancang dengan lebih teliti tentang pengisian yang dirasakan sesuai untuk dimuatkan bersama dengan aktiviti yang yang telah disediakan oleh pihak luar (KFC) sepertimana yang telah dipersetujui dalam pakej yang telah dipilih.00 x 15 RM150.

.. CIK SURAYA BINTI OTHMAN DISAHKAN OLEH............. ......... EN.......... ABD...LAPORAN KERTAS KERJA PROGRAM LAWATAN SOSIAL Program Lawatan Sosial dan Sambutan Hari Lahir Murid-murid PPKI SMK Seri Desa 2015 ini telah berjaya direalisasikan mengikut seperti yang telah dirancang. DISEDIAKAN OLEH. .... .......... AZIZ BIN SALEH GPK PENDIDIKAN KHAS ...................... Sambutan hari lahir yang diadakan adalah untuk meraikan hari kelahiran mereka dalam suasana yang ceria dan meriah di samping ingin membawa pelajar istimewa ini bergaul dengan masyarakat sekeliling...... Program dua dalam satu ini sekurang-kurangnya dapat melahirkan kegembiraan kepada pelajar-pelajar PPKI melalui aktiviti yang telah dirancang untuk mereka........... Semoga program ini dapat memberi pengalaman yang berharga dalam diri mereka......

LAPORAN KERTAS KERJA PROGRAM LAWATAN SOSIAL .

LAPORAN KERTAS KERJA PROGRAM LAWATAN SOSIAL .

LAPORAN KERTAS KERJA PROGRAM LAWATAN SOSIAL .

LAPORAN KERTAS KERJA PROGRAM LAWATAN SOSIAL .

LAPORAN KERTAS KERJA PROGRAM LAWATAN SOSIAL .