You are on page 1of 7

SULIT

NAMA

:

____________________________________

KELAS

:

____________________________________

SEKOLAH KEBANGSAAN PULAU SEBANG

PEPERIKSAAN PERTENGAHAN TAHUN 2016
BAHASA MELAYU PENULISAN (TAHUN 3)
012
jam
Satu jam

1

_____________________________________________________________________________
_

JANGAN BUKA KERTAS SOALAN INI SEHINGGA
DIBERITAHU

Untuk Kegunaan
Pemeriksa
Bahagian No.Soala
Markah
n

Kertas soalan ini mengandungi tiga .1
.bahagian
Bahagian A, Bahagian B dan Bahagian
.C
Kamu hendaklah menjawab ketiga-tiga
.bahagian

A
B

.2

Bagi Bahagian C, kamu dikehendaki .3
menjawab
Soalan 1 dan Soalan 2

C
JUMLAH

/ 50

Jawapan kamu hendaklah ditulis pada ruang .4
yang
disediakan dalam kertas soalan ini. Sekiranya ruang
yang disediakan tidak mencukupi, sila dapatkan
.helaian tambahan daripada pengawas peperiksaan

_________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________ 5. __________________________________________________________________________ __________________________________________________________________________ 3. (10 markah) 1. _________________________________________________________________________ . _________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________ 4.Kertas soalan ini mengandungi ( 6 ) halaman bercetak SULIT Bahagian A Tulis lima ayat lengkap tentang aktiviti-aktiviti yang terdapat dalam gambar di bawah. _________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________ 2.

_________________________________________________________________________ 1 Bahagian B 10 Isi tempat-tempat kosong dengan jawapan yang sesuai. Sarah ______________________ cermin tingkap. Mereka saling membantu. Mural yang dilukis sangat ___________________. Rakan-rakan Adib yang lain sibuk ____________________ sampah. (10 markah) menghias besar menyapu menyusun kemas mural cantik membaca mengelap gembira Perpustakaan SK Permai ____________________ dan cantik. Vinod dan Kim Seng melukis _____________________ pada dinding. Adib dan rakan-rakannya bergotong-royong ________________________ perpustakaan sekolah. Adib dan rakanrakannya dapat ______________________ buku dengan selesa. Kini. . Mereka berasa sangat bangga dan ___________________ kerana Perpustakaan SK Permai kelihatan bersih dan ceria. Vincent pula _____________________ buku-buku di atas rak dengan ____________________.

(20 markah) Amir seorang budak yang rajin.mencuri . Pada suatu suatu malam sedang Amir membuat ulangkaji. ___________________________ ____________________________________________________ ____________________________________________________ __ Segera – menelefon – melaporkan – pecah rumah ____________________________________________________ ____________________________________________________ ____________________________________________________ ____________________________________________________ ____ menangkap – ke balai polis . tiba-tiba dia terlihat seorang lelaki yang tidak dikenali di rumah jirannya Encik Rahim. setiap malam dia akan membuat ulangkaji sehingga larut malam.2 10 Bahagian C Soalan 1 Lengkapkan karangan berdasarkan gambar yang diberi.

Sebulan sebelum hari sukan.____________________________________________________ ____________________________________________________ ____________________________________________________ ____________________________________________________ ____ berterima kasih – pihak polis memuji ____________________________________________________ ____________________________________________________ ____________________________________________________ ____________________________________________________ ____ 20 Bahagian C Soalan 2 Susun semula ayat-ayat mengikut urutan yang betul dan salin semula menjadi karangan yang betul. Semua berasa sangat gembira. 17 Februari 2016. Ramai peserta menerima hadiah.00 petang. para jemputan dan murid-murid berkumpul di padang. . (10 markah) Sehari sebelum sukan. murid-murid. guru-guru. Sukan berakhir pada pukul 2. dan menghias rumah sukan masing-masing. murid-murid bertungkuslumus mengadakan latihan di bawah jagaan guru sukan masing-masing. Pada hari sukan. memasang khemah. dan kakitangan sekolah sibuk menghias padang. Temasya sukan berjalan dengan lancar dan meriah. Sekolah saya akan mengadakan Temasya Sukan Tahunan pada hari Sabtu.

_________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________ 4 _________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________ Disediakan oleh : Disemak oleh : ……………………………………. NATRAH BT MAT KASIM Guru Bahasa Melayu Melayu ……………………………………... NOR ASLINA BT KAMARUDIN Ketua Panitia Bahasa Disahkan oleh : ..

…………………………………………… 5 .