You are on page 1of 15

Ecologizarea cartierului Vest, Municipiul Ploiesti, Judetul

Prahova

SEPTEMBRIE 2009

Echipa de elaboratori: Avram Adrian. . Mocanu Daniela.

CUPRINS CAPITOLUL I Date generale despre proiect 1.3 Obiective 3.3 Cadru specific CAPITOLUL II Solutia propusa pentru ameliorarea starii mediului CAPITOLUL III Descrierea proiectului 3.2 Descrierea proiectului 1. 2 – Deseuri in zona de vest a Ploiestiului 1. Ploiesti Foto nr.1 Locul de desfasurare a actiunii de ecologizare 3.4 Activitati CAPITOLUL IV Descrierea dificultatilor CONCLUZII ANEXE Harta amplasament zona Cartieruli Mimiu.1 Denumirea proiectului 1. Date generale despre proiect . 1 – Ploiesti Foto nr.2 Participanti 3.

2. Obiectivul principal al unui bun management integrat al deseurilor este acela de a reduce cat mai mult cantitatea de resturi de indepartat. cresterea cantitatilor de deseuri la conditii neschimbate pentru zonele de depozitare.1. insuficienta echipamentului pentru colectare si transport.1. ele valorificandu-se in exemple demne de urmat. Pe de-o parte autoritatile nu-si indeplinesc angajamentele fata de Uniunea Europeana si pe de alta parte. etc. Necesitate. de a educa populatia existenta in anumite zone intr-un mod ecologic care sa aiba drept rezultat constientizarea actiunilor de poluare a mediului. adoptand in mod regulat masuri ecologice de prevenire si conservare a mediului inconjurator. de a trata si depozita deseurile produse conform unor tehnici ecologice. acvatice. Managementul deseurilor in Romania este inca intr-o faza incipienta. Judetul Prahova 1. infrastructura de valorificare nedezvoltata corespunzator. reducerea impactului negativ asupra ecosistemelor terestre. Aceste actiuni trebuie sa fie luate atat la nivel de individ cat si de grup. Municipiul Ploiesti. oamenii nu respecta cele mai elementare norme de curatenie si selectie a deseurilor.2 Descrierea proiectului 1. valorificarea deseurilor reciclabile. scop. 3. .1 Denumirea proiectului Ecologizarea cartierului Vest. desi problema deseurilor este o prioritate la nivel national. oportunitate Pentru ca noi si generatiile viitoare sa ne bucuram de un mediu curat si sanatos trebuie sa ne schimbam cat mai rapid obiceiurile si mentalitatile.2. Situatia actuala a managementului deseurilor in Romania este caracterizata de: 1.

comercial si industrial ( in special in industria de prelucrare a petrolului). au favorizat de-a lungul mileniilor. in majoritatea cazurilor se obtin beneficii semnificative privind protectia mediului inconjurator. vecinatatea unor importante retele hoidrografice. infiltratiile de subteran sau prin aspectul neplacut la vedere. cat si pe ceilalti locuitori din cartierele alaturate. ce imparte continentul european in aproximativ doua parti egale. Municipiul Ploiesti. pe coordonate de exceptie. judetul Prahova. nord de Bucuresti. aria sa fiind strabatuta de meridianul de 26 0 longitudine estica. pune in pericol oamenii. mediul inconjurator este puternic afectat. Responsabili pentru acest fenomen sunt atat oamenii din zona care nu respecta cateva reguli simple de depozitare a deseurilor in zonele special amenajate cat si autoritatile care nu se . aerul din zona fiind puternic afectate de poluare prin emanatiile rezultate din procesul de fermentare a deseurilor. Favorizat de pozitia sa geografica. Asezarea in aceste locuri strategice. orasul a cunoscut in secolele al XVII-lea si al XXlea o dezvoltare puternica. unele de importanta europeana. sanatatea populatiei. in zona de vest a Municipiului Ploiesti.3. solul. in care se intretaia principalele axe economice si de comunicatii ale tarii. etc care pot. ca si generozitatea climei si a solului. Cartierul Vest reprezinta o zona poluata din oras care poate pune in pericol atat populatia care locuieste in zona. dezvoltarea si perpetuarea unor puternice comunitati umane si a unei infloritoare vieti economico-sociale. soareci. elemente ce determina aspectul temperat-continental al climei. astfel. Cadru specific Zona propusa pentru derularea acestui proiect este amplasata. 1.Chiar daca aceste actiuni pot presupune investitii financiare si de timp. cartier Vest. Mai mult. sobolani. apele subterane. reducerea cheltuielilor pe termen lung. pe langa sanatatea locuitorilor. Gunoaiele care se gasesc in aceasta zona reprezinta si un pol de atractie pentru animale precum cainii comunitari. este situat la 60 km. iar partea de nord intinzandu-se pana aproape de paralela de 450 ( 440 55’) latitudine nordica. remarcandu-se ca un centrul manufacturier . resedinta judetului Prahova.

atat localnicilor cat si celorlalti oameni. Solutia propusa pentru ameliorarea starii mediului Asociatia MaiMultVerde are ca obiectiv strategic crearea unei comunitati active de voluntari care sa produca schimbari durabile in mediul din Romania prin activitati care includ plantari de copaci. promovarea mersului pe bicicleta si programe de educatie ecologica. Prin aceasta actiune vrem sa dam un ecoexemplu. leadership. Astfel. Dupa cum reiese din raportul de anul trecut asociatia si-a indeplinit. Mai mult voluntarii nostri vor incerca sa aiba grija sa indrume pe calea cea buna pe orice om care are o atitudine neecologica fata de mediu. cat si dintre rezindentii cartierului sau dintre ploiesteni care ne vor ajuta sa strangem deseurile intalnite in zona. Printre programele desfasurate anul acesta s-a numarat si tabara de leadership “Recycle. comunicare si dezvoltare organizationala. ba mai mult si-a depasit tintele propuse. Preconizam ca vor fi colectati aproximativ 200 de saci de circa 60 litri. 2. Tinerii care au luat parte in cadrul acestei tabere au participat la actiuni de ecologizare si la cursurile de orientare in natura. scopurile propuse fiind atinse la maximum. De mentionat faptul ca in municipiu exista mai multe zone care prezinta aceleasi probleme de mediu. strangerea de deseuri. Descrierea proiectului: . de cum ar trebui sa se comporte un om civilizat in natura pentru a nu fi afectata frumusetea mediului inconjurator prin poluarea acestuia cu diverse deseuri sau prin alte actiuni neecologice. Programul a fost incununat de succes la final. 3.implica activ in rezolvarea acestei probleme grave cu care se confrunta orasul Ploiesti. reinverziri. atat dintre cei care sunt inscrisi pe platforma MaiMultVerde. raft and race”.. prin prezentul proiect ne propunem sa incercam sa ecologizam o parte din Cartierul Vest din Ploiesti Prin aceasta actiune dorim sa mobilizam un numar de peste 50 de voluntari.

 achizitionarea de echipament necesar pentru desfasurarea actiunii propriuzise (saci de deseuri de 60 litri. 4. etc. rezolvarea problemelor aparute.   infaptuirea listei finale a voluntarilor. transport. luare de probe foto. la identificarea unor posibile probleme cu care ne putem confrunta pe parcusul proiectului si gasirea unor metode eficiente de rezolvare a situatiilor neprevazute). 2. 10 – 20 octombrie:  contractarea furnizorilor de echipament. 5 . factori care sunt importanti in realizarea obiectivelor. realizarea de parteneriate cu asociatiile neguvernamentale.  anuntarea si promovarea mediatice a actiunii de ecologizare.etc). 20 – 22 octombrie:  confirmarea de catre voluntari a participarii acestora. pregatirea.  primirea cererilor de participare 3. 5. 23 octombrie: verificarea. manusi. apa plata.. companiile care doresc sa ia parte in cadrul acestei actiuni de ecologizare. video si marturii ale celor care locuiesc sau tranziteaza aceasta zona ( toate acestea vor conduce la o imagine cat mai detaliata a situatiei din teren. rezolvarea problemelor aparute inaintea sosirii  voluntarilor si a inceperii actiunii propriu – zise.10 octombrie:  prospectii in teren pentru o evaluare cat mai precisa a cantitatilor de deseuri existente.Proiectul se va derula in mai multe etape acestea cuprinzand: 1. cazare. evaluarea traseului. autoritatile  locale. 24 octombrie: .

locuitori din cartierele alaturate. . Cartierul Vest reprezinta o zona poluata din oras.Participanti La aceasta actiune vor lua parte un numar de peste 50 de voluntari.1. elemente ce determina aspectul temperat-continental al climei. judetul Prahova. 6. 3. Obiective Obiectivele propuse pentru ca actiunea sa aiba un real succes ar fi:  mobilizarea a peste 50 de voluntari pentru aceasta actiune. 3. resedinta judetului Prahova. aria sa fiind strabatuta de meridianul de 26 0 longitudine estica. ce imparte continentul european in aproximativ doua parti egale. cartier Vest. in zona de vest a Municipiului Ploiesti. desfasurarea actiunii propriu-zise. 3. iar partea de nord intinzandu-se pana aproape de paralela de 450 ( 440 55’) latitudine nordica. Municipiul Ploiesti.31 octombrie:  evaluarea proiectului si comunicarea rezultatelor. este situat la 60 km. si asociatiile neguvernamentale care vor dori sa dea o mana de ajutorul voluntarilor nostri. 24 . Vor fi implicate deasemenea si autoritatile locale. cat si mediul inconjurator care este puternic afectat. pe coordonate de exceptie.2. presa locala. nord de Bucuresti.3. un potential focar de infectii care poate pune in pericol atat populatia care locuieste in zona. Locul de desfasurare a actiunii de ecologizare Zona propusa pentru derularea acestui proiect este amplasata.

4. pentru o mai buna informare asupra acestor chestiuni. video si marturii ale celor care locuiesc sau tranziteaza aceasta zona ( toate acestea vor conduce la o imagine cat mai detaliata a situatiei din teren. mobilizarea autoritatilor locale. la identificarea unor posibile probleme cu care ne putem confrunta pe parcusul proiectului si gasirea unor metode eficiente de rezolvare a situatiilor neprevazute). evaluarea traseului. de probleme de mediu cu care Romania si lumea. luare de probe foto. transport.  achizitionarea de echipament necesar pentru desfasurarea actiunii propriuzise (saci de deseuri de 60 litri.  contractarea furnizorilor de echipament. tricouri.  strangerea a aproximativ 200 de saci de deseuri. factori care sunt importanti in realizarea obiectivelor.  mobilizarea asociatiilor neguvernamentale care doresc sa participe la aceasta actiune..  primirea cererilor de participare .  anuntarea si promovarea mediatice a actiunii de ecologizare. autoritatile locale. apa plata.  prezentarea locuitorilor din acest cartier a unor materiale de educatie ecologica. se confrunta. manusi. 3. in general.etc).  mobilizarea si informarea a cat mai multor locuitori despre posibilele consecinte ale propriilor actiuni. Activitati In cadrul acestei actiuni de ecologizare se vor desfasura urmatoarele activitati:  prospectii in teren pentru o evaluare cat mai precisa a cantitatilor de deseuri existente. companiile care doresc sa ia parte in cadrul acestei actiuni de ecologizare. etc. cazare. a presei locale.  realizarea de parteneriate cu asociatiile neguvernamentale.

rezolvarea problemelor aparute inaintea sosirii voluntarilor si a inceperii actiunii propriu – zise.ecologizare - orele 12. Municipiul Ploiesti. 4.00 – pauza de masa - orele 13.00 – ecologizare - Incepand cu orele 16.  verificarea.00 – 12.  desfasurarea actiunii propriu-zise dupa urmatorul program: Sambata.00 – 16. Concluzii Obiectivul principal al unui bun management integrat al deseurilor este acela de a reduce cat mai mult cantitatea de resturi de indepartat. multumirea pentru ajutorul dat de acestia. confirmarea de catre voluntari a participarii acestora.00 . judetul Prahova.00 – plecarea voluntarilor. de a trata si depozita deseurile produse conform unor tehnici ecologice. 4 octombrie - ora 09. nu am intampinat niciun fel de dificultati privind alcatuirea/intocmirea proiectului Ecologizarea cartierului Vest. de a educa populatia existenta in anumite zone intr-un mod . pregatirea.00 – 13.Descrierea dificultatilor Pana la acest moment.

1 . Mai mult voluntarii nostri vor incerca sa aiba grija sa indrume pe calea cea buna pe orice om care are o atitudine neecologica fata de mediu. etc. Anexe Anexa nr. Ne propunem ca tinta colectarea a aproximativ 200 de saci de circa 60 litri. Prin aceasta actiune dorim sa mobilizam un numar de peste 50 de voluntari. educatia ecologica precara a populatiei locale care nu respecta cele mai elementare norme de curatenie si selectie a deseurilor. de cum ar trebui sa se comporte un om civilizat in natura pentru a nu fi afectata frumusetea mediului inconjurator prin poluarea acestuia cu diverse deseuri sau prin alte actiuni neecologice.Harta amplasament zona Cartierului Vest. valorificarea deseurilor reciclabile. judetul Prahova. prin prezentul proiect ne propunem sa ecologizam o parte din Cartierul Vest din municipiul Ploiesti. Peisajul urban se confrunta cu mari probleme ecologice cum ar fi: managementul defectuos al deseurilor. in zona de vest a Municipiului Ploiesti. presa locala si asociatiile neguvernamentale care ne vor ajuta sa strangem deseurile intalnite in zona. Prin aceasta actiune vrem sa dam un ecoexemplu. atat localnicilor cat si celorlalti oameni. Zona propusa pentru derularea acestui proiect este amplasata. cartier Vest.ecologic care sa aiba drept rezultat constientizarea actiunilor de poluare a mediului. lipsa reactiei din partea autoritatilor locale etc. reducerea impactului negativ asupra ecosistemelor terestre. autoritatile locale. Astfel. acvatice. Ploiesti .

Foto nr. 1 – Ploiesti .

2 – Deseuri in zona de vest a Ploiestiului .Foto nr.