You are on page 1of 7

02/07/2016 50TOPMOSTElectromagneticInductionElectricalEngineeringMultipleChoiceQuestionsandAnswersElectricalEngineeringMultipleChoice

EngineeringInterviewQuestions.com
Engineeringinterviewquestions,multiplechoicequestions,objectivetypequestions,seminortopics,labvivaquestionsandanswers,onlinequiztestpdffreedownloadforfreshers.

HomeElectricalEngineeringMultipleChoiceQuestions50TOPMOSTElectromagneticInductionElectricalEngineeringMultipleChoiceQuestionsand

50TOPMOSTElectromagneticInductionElectricalEngineeringMultipleChoiceQuestionsandAnsw

Loopdetector
5yearswarrantyloopdetector
highqualityCE,FCC,Software
Copyright

Adsby Google

1.Thepropertyofcoilbywhichacountere.m.f.isinducedinitwhenthecurrentthroughthecoilchangesiskno

QuestionsandAnswers
(a)selfinductance
MultipleChoiceQuestions
(b)mutualinductance
EMFMagneticField

(c)seriesaidinginductance
(d)capacitance
Ans:a
2.AsperFaradayslawsofelectromagneticinduction,ane.m.f.isinducedinaconductorwheneverit
(a)liesperpendiculartothemagneticflux
(b)liesinamagneticfield
(e)cutsmagneticflux
(d)movesparalleltothedirectionofthemagneticfield
Ans:c
3.Whichofthefollowingcircuitelementstoresenergyintheelectromagneticfield?
(a)Inductance
(b)Condenser
(c)Variableresistor
(d)Resistance
Ans:a
4.Theinductanceofacoilwillincreaseunderallthefollowingconditionsexcept
(a)whenmorelengthforthesamenumberofturnsisprovided
(6)whenthenumberofturnsofthecoilincrease
(c)whenmoreareaforeachturnisprovided
(d)whenpermeabilityofthecoreincreases
Ans:a
5.Highertheselfinductanceofacoil,
(a)lesseritsweberturns
http://engineeringinterviewquestions.com/electromagneticinductionelectricalengineeringmultiplechoicequestionsandanswers/

1/7

02/07/2016 50TOPMOSTElectromagneticInductionElectricalEngineeringMultipleChoiceQuestionsandAnswersElectricalEngineeringMultipleChoice

(b)lowerthee.m.f.induced
(c)greaterthefluxproducedbyit
(d)longerthedelayinestablishingsteadycurrentthroughit
Ans:d
6.Inanironcoredcoiltheironcoreisremovedsothatthecoilbecomesanaircoredcoil.Theinductanceofthecoilwill
(a)increase
(b)decrease
(c)remainthesame
(d)initiallyincreaseandthendecrease
Ans:b
7.Anopencoilhas
(a)zeroresistanceandinductance
(b)infiniteresistanceandzeroinductance
(c)infiniteresistanceandnormalinductance
(d)zeroresistanceandhighinductance
Ans:b
8.Boththenumberofturnsandthecorelengthofaninductivecoilaredoubled.
Itsselfinductancewillbe
(a)unaffected
(b)doubled
(c)halved
(d)quadrupled
Ans:b
9.IfcurrentinaconductorincreasesthenaccordingtoLenzslawselfinducedvoltagewill
(a)aidtheincreasingcurrent
(b)tendtodecreasetheamountofcurrent
(c)producecurrentoppositetotheincreasingcurrent
(d)aidtheappliedvoltage
Ans:c
10.Thedirectionofinducede.m.f.canbefoundby
(a)Laplaceslaw
(b)Lenzslaw
(c)Flemingsrighthandrule
(d)Kirchhoffsvoltagelaw
Ans:b
11.Aircorecoilsarepracticallyfreefrom
(a)hysteresislosses
(b)eddycurrentlosses
(c)both(a)and(b)
(d)noneoftheabove
Ans:c
12.Themagnitudeoftheinducede.m.f.inaconductordependsonthe
(a)fluxdensityofthemagneticfield
(b)amountoffluxcut
(c)amountoffluxlinkages
(d)rateofchangeoffluxlinkages
Ans:d

http://engineeringinterviewquestions.com/electromagneticinductionelectricalengineeringmultiplechoicequestionsandanswers/

2/7

02/07/2016 50TOPMOSTElectromagneticInductionElectricalEngineeringMultipleChoiceQuestionsandAnswersElectricalEngineeringMultipleChoice

13.Mutuallyinductancebetweentwomagneticallycoupledcoilsdependson
(a)permeabilityofthecore
(b)thenumberoftheirturns
(c)crosssectionalareaoftheircommoncore
(d)alloftheabove
Ans:d
14.Alaminatedironcorehasreducededdycurrentlossesbecause
(a)morewirecanbeusedwithlessD.C.resistanceincoil
(b)thelaminationsareinsulatedfromeachother
(c)themagneticfluxisconcentratedintheairgapofthecore
(d)thelaminationsarestackedvertfcally
Ans:b
15.Thelawthattheinducede.m.f.andcurrentalwaysopposethecauseproducingthemisdueto
(a)Faraday
(b)Lenz
(c)Newton
(d)Coulomb
Ans:b
16.Whichofthefollowingisnotaunitofinductance?
(a)Henry
(b)Coulomb/voltampere
(c)Voltsecondperampere
(d)Alloftheabove
Ans:b
17.Incaseofaninductance,currentisproportionalto
(a)voltageacrosstheinductance
(b)magneticfield
(c)both(a)and(b)
(d)neither(a)nor(b)
Ans:b
18.Whichofthefollowingcircuitelementswillopposethechangeincircuitcurrent?
(a)Capacitance
(b)Inductance
(c)Resistance
(d)Alloftheabove
Ans:b
19.Forapurelyinductivecircuitwhichofthefollowingistrue?
(a)Apparentpoweriszero
(b)Relativepoweris.zero
(c)Actualpowerofthecircuitiszero
(d)Anycapacitanceevenifpresentinthecircuitwillnotbecharged
Ans:c
20.Whichofthefollowingisunitofinductance?
(a)Ohm
(b)Henry
(c)Ampereturns
(d)Webers/metre
Ans:b
http://engineeringinterviewquestions.com/electromagneticinductionelectricalengineeringmultiplechoicequestionsandanswers/

3/7

02/07/2016 50TOPMOSTElectromagneticInductionElectricalEngineeringMultipleChoiceQuestionsandAnswersElectricalEngineeringMultipleChoice

21.Ane.m.f.of16voltsisinducedinacoilofinductance4H.Therateofchangeofcurrentmustbe
(a)64A/s
(b)32A/s
(c)16A/s
(d)4A/s
Ans:d

22.Thecoreofacoilhasalengthof200mm.Theinductanceofcoilis6mH.Ifthecorelengthisdoubled,allotherquantities,remainin
same,theinductancewillbe
(a)3mH
(b)12mH
(c)24mH
(d)48mH
Ans:a
23.Theselfinductancesoftwocoilsare8mHand18mH.Ifthecoefficientsofcouplingis0.5,themutualinductanceofthecoilsis
(a)4mH
(b)5mH
(c)6mH
(d)12mH
Ans:c

24.Twocoilshaveinductancesof8mHand18mHandacoefficientofcouplingof0.5.Ifthetwocoilsareconnectedinseriesaiding,th
inductancewillbe
(a)32mH
(b)38mH
(c)40mH
(d)48mH
Ans:b

25.A200turncoilhasaninductanceof12mH.Ifthenumberofturnsisincreasedto400turns,allotherquantities(area,lengthetc.)r
thesame,theinductancewillbe
(a)6mH
(b)14mH
(c)24mH
(d)48mH
Ans:d
26.Twocoilshaveselfinductancesof10Hand2H,themutualinductancebeingzero.Ifthetwocoilsareconnectedinseries,thetotal
inductancewillbe
(a)6H
(b)8H
(c)12H
(d)24H
Ans:c
27.Incaseallthefluxfromthecurrentincoil1linkswithcoil2,thecoefficientofcouplingwillbe
(a)2.0
(b)1.0
(c)0.5
(d)zero
Ans:b
28.Acoilwithnegligibleresistancehas50Vacrossitwith10mA.Theinductivereactanceis
(a)50ohms
http://engineeringinterviewquestions.com/electromagneticinductionelectricalengineeringmultiplechoicequestionsandanswers/

4/7

02/07/2016 50TOPMOSTElectromagneticInductionElectricalEngineeringMultipleChoiceQuestionsandAnswersElectricalEngineeringMultipleChoice

(b)500ohms
(c)1000ohms
(d)5000ohms
Ans:d

29.Aconductor2meterslongmovesatrightanglestoamagneticfieldoffluxdensity1teslawithavelocityof12.5m/s.Theinducede.m
conductorwillbe
(a)10V
(6)15V
(c)25V
(d)50V
Ans:c
30.Lenzslawisaconsequenceofthelawofconservationof
(a)inducedcurrent
(b)charge
(c)energy
(d)inducede.m.f.
Ans:c
31.Aconductorcarries125amperesofcurrentunder60toamagneticfieldof1.1tesla.Theforceontheconductorwillbe
nearly
(a)50N
(b)120N
(c)240N
(d)480N
Ans:b

32.Findtheforceactingonaconductor3mlongcarryingacurrentof50amperesatrightanglestoamagneticfieldhavingafluxdensit
tesla.
(a)100N
(b)400N
(c)600N
(d)1000N
Ans:a
33.Thecoefficientofcouplingbetweentwoaircorecoilsdependson
(a)selfinductanceoftwocoilsonly
(b)mutualinductancebetweentwocoilsonly
(c)mutualinductanceandselfinductanceoftwocoils
(d)noneoftheabove
Ans:c

34.Anaveragevoltageof10Visinducedina250turnssolenoidasaresultofachangeinfluxwhichoccursin0.5second.Thetotalflux
(a)20Wb
(b)2Wb
(c)0.2Wb
(d)0.02Wb
Ans:d

35.A500turnssolenoiddevelopsanaverageinducedvoltageof60V.Overwhattimeintervalmustafluxchangeof0.06Wboccurtop
suchavoltage?
(a)0.01s
(b)0.1s
(c)0.5s
http://engineeringinterviewquestions.com/electromagneticinductionelectricalengineeringmultiplechoicequestionsandanswers/

5/7

02/07/2016 50TOPMOSTElectromagneticInductionElectricalEngineeringMultipleChoiceQuestionsandAnswersElectricalEngineeringMultipleChoice

(d)5s
Ans:c
36.Whichofthefpllowinginductorwillhavetheleasteddycurrentlosses?
(a)Aircore
(b)Laminatedironcore
(c)Ironcore
(d)Powderedironcore
Ans:a
37.Acoilinduces350mVwhenthecurrentchangesattherateof1A/s.Thevalueofinductanceis
(a)3500mH
(b)350mH
(c)250mH
(d)150mH
Ans:b
38.Two300uHcoilsinserieswithoutmutualcouplinghaveatotalinductanceof
(a)300uH
(b)600uH
(c)150uH
(d)75uH
Ans:b
39.Currentchangingfrom8Ato12Ainonesecondinduced20voltsinacoil.
Thevalueofinductanceis
(a)5mH
(b)10mH
(c)5H
(d)10H
Ans:c
40.Whichcircuitelement(s)willopposethechangeincircuitcurrent?
(a)Resistanceonly
(b)Inductanceonly
(c)Capacitanceonly
(d)Inductanceandcapacitance
Ans:b
41.Acrackinthemagneticpathofaninductorwillresultin
(a)unchangedinductance
(b)increasedinductance
(c)zeroinductance
(d)reducedinductance
Ans:d
42.AcoiliswoundonironcorewhichcarriescurrentI.Theselfinducedvoltageinthecoilisnotaffectedby
(a)variationincoilcurrent
(b)variationinvoltagetothecoil
(c)changeofnumberofturnsofcoil
(d)theresistanceofmagneticpath
Ans:b
43.Amovingmagneticfieldwillproducethesameeffectasaconductorthatismoving.
(a)Yes
http://engineeringinterviewquestions.com/electromagneticinductionelectricalengineeringmultiplechoicequestionsandanswers/

6/7

02/07/2016 50TOPMOSTElectromagneticInductionElectricalEngineeringMultipleChoiceQuestionsandAnswersElectricalEngineeringMultipleChoice

(b)No
Ans:
44.Thepolarityoftheinducedvoltagecanbedeterminedbyusingthelefthandgeneratorrule.
(a)Yes
(b)No
Ans:a
45.Increasingthefieldorincreasingthecurrentwilldecreasetheforceontheconductor.
(a)Yes
(b)No
Ans:b
46.Reversingthefieldorthecurrentwillreversetheforceontheconductor.
(a)Yes
(b)No
Ans:a
49.Whenaconductormovesinthefield,sothatitmakesanangle8withthelinesofflux,theforceFisgivenas:F=Blsin20.
(a)Yes
(b)No
Ans:b

50.Theselfinductanceofthecoilmaybedefinedasequaltothee.m.f.inducedinvoltswhenthecurrentinthecircuitchangesatthera
Weberturns.
(a)Yes
(b)No
Ans:b

Loopdetector
5yearswarrantyloopdetector
highqualityCE,FCC,Software
Copyright

ThisentrywaspostedinElectricalEngineeringMultipleChoiceQuestionsandtaggedInterviewQuestionsandAnswerspdffreeDownloadmcqsobjectivetypeEngineering.Bookmarkthepermalink

2Responsesto50TOPMOSTElectromagneticInductionElectricalEngineeringMultipleChoiceQuestionsandAns
jayeshjoshisays:
June6,2016at12:19pm

Nicequestion&answer
Reply

engineersays:
June7,2016at10:12am

Thankyoujayeshjoshi..
Reply

EngineeringInterviewQuestions.com[LABVIVAMANUALSMCQsSEMINARTOPICSGATECATSYLLABUSONLINEQUIZTESTOBJECTIVETYPEQUESTIONSANDANSWERSPDFDOWNLOAD]

Terms&Conditions|PrivacyPolicy|Contactus|Aboutus

http://engineeringinterviewquestions.com/electromagneticinductionelectricalengineeringmultiplechoicequestionsandanswers/

7/7