You are on page 1of 12

02/07/2016 100TOPMOSTMAGNETISMandELECTROMAGNETISMElectricalEngineeringMultiplechoiceQuestionsandAnswersElectricalEngineerin

EngineeringInterviewQuestions.com
Engineeringinterviewquestions,multiplechoicequestions,objectivetypequestions,seminortopics,labvivaquestionsandanswers,onlinequiztestpdffreedownloadforfreshers.

HomeElectricalEngineeringMultipleChoiceQuestions100TOPMOSTMAGNETISMandELECTROMAGNETISMElectricalEngineeringMultiplecho
QuestionsandAnswers

100TOPMOSTMAGNETISMandELECTROMAGNETISMElectricalEngineeringMultiplechoiceQues
andAnswers

Loopdetector
5yearswarrantyloopdetector
highqualityCE,FCC,Software
Copyright

Adsby Google

QuestionsandAnswers

1.Teslaisaunitof
(a)fieldstrength

InterviewQuestionsPDF
MultipleChoiceQuestions(b)inductance

(c)fluxdensity
(d)flux
Ans:c
2.Apermeablesubstanceisone
(a)whichisagoodconductor
(6)whichisabadconductor
(c)whichisastrongmagnet
(d)throughwhichthemagneticlinesofforcecanpassveryeasily
Ans:d
3.Thematerialshavinglowretentivityaresuitableformaking
(a)weakmagnets
(b)temporarymagnets
(c)permanentmagnets
(d)noneoftheabove
Ans:b
4.Amagneticfieldexistsaround
(a)iron
(b)copper
(c)aluminium
(d)movingcharges
Ans:d
5.Ferritesarematerials.
http://engineeringinterviewquestions.com/magnetismandelectromagnetismelectricalengineeringmultiplechoicequestionsandanswers/

1/15

02/07/2016 100TOPMOSTMAGNETISMandELECTROMAGNETISMElectricalEngineeringMultiplechoiceQuestionsandAnswersElectricalEngineerin

(a)paramagnetic
(b)diamagnetic
(c)ferromagnetic
(d)noneoftheabove
Ans:c
6.Airgaphas_______eluctanceascomparedtoironorsteelpath
(a)little
(b)lower
(c)higher
(d)zero
Ans:b
7.Thedirectionofmagneticlinesofforceis
(a)fromsouthpoletonorthpole
(b)fromnorthpoletosouthpole
(c)fromoneendofthemagnettoanother
(d)noneoftheabove
Ans:b
8.Whichofthefollowingisavectorquantity?
(a)Relativepermeability
(b)Magneticfieldintensity
(c)Fluxdensity
(d)Magneticpotential
Ans:b
9.ThetwoconductorsofatransmissionlinecarryequalcurrentIinoppositedirections.Theforceoneachconductoris
(a)proportionalto7
(b)proportionaltoX
(c)proportionaltodistancebetweentheconductors
(d)inverselyproportionaltoI
Ans:b
10.Amaterialwhichisslightlyrepelledbyamagneticfieldisknownas
(a)ferromagneticmaterial
(b)diamagneticmaterial
(c)paramagneticmaterial
(d)conductingmaterial
Ans:b
11.Whenanironpieceisplacedinamagneticfield
(a)themagneticlinesofforcewillbendawayfromtheirusualpathsinordertogoawayfromthepiece
(b)themagneticlinesofforcewillbendawayfromtheirusualpathsinordertopassthroughthepiece
(c)themagneticfieldwillnotbeaffected
(d)theironpiecewillbreak
Ans:b
12.Flemingslefthandruleisusedtofind
(a)directionofmagneticfieldduetocurrentcarryingconductor
(b)directionoffluxinasolenoid
(c)directionofforceonacurrentcarryingconductorinamagneticfield
(d)polarityofamagneticpole
Ans:c

http://engineeringinterviewquestions.com/magnetismandelectromagnetismelectricalengineeringmultiplechoicequestionsandanswers/

2/15

02/07/2016 100TOPMOSTMAGNETISMandELECTROMAGNETISMElectricalEngineeringMultiplechoiceQuestionsandAnswersElectricalEngineerin

13.Theratioofintensityofmagnetisationtothemagnetisationforceisknownas
(a)fluxdensity
(b)susceptibility
(c)relativepermeability
(d)noneoftheabove
Ans:b
14.Magnetisingsteelisnormalsdifficultbecause
(a)itcorrodeseasily
(6)ithashighpermeability
(c)ithashighspecificgravity
(d)ithaslowpermeability
Ans:d
15.Thelefthandrulecorrelatesto
(a)current,inducede.m.f.anddirectionofforceonaconductor
(b)magneticfield,electricfieldanddirectionofforceonaconductor
(c)selfinduction,mutualinductionanddirectionofforceonaconductor
(d)current,magneticfieldanddirectionofforceonaconductor
Ans:d
16.Theunitofrelativepermeabilityis
(a)henry/metre
(b)henry
(c)henry/sq.m
(d)itisdimensionless
Ans:d

17.AconductoroflengthLhascurrentIpassingthroughit,whenitisplacedparalleltoamagneticfield.Theforceexperiencedbytheco
willbe
(a)zero
(b)BLI
(c)B2LI
(d)BLI2
Ans:a
18.Theforcebetweentwolongparallelconductorsisinverselyproportionalto
(a)radiusofconductors
(b)currentinoneconductor
(c)productofcurrentintwoconductors
(d)distancebetweentheconductors
Ans:d
19.Materialssubjectedtorapidreversalofmagnetismshouldhave
(a)largeareaoiBHloop
(b)highpermeabilityandlowhysteresisloss
(c)highcoercivityandhighretentivity
(d)highcoercivityandlowdensity
Ans:b
20.Indicatewhichofthefollowingmaterialdoesnotretainmagnetismpermanently.
(a)Softiron
(b)Stainlesssteel
(e)Hardenedsteel
(d)Noneoftheabove
http://engineeringinterviewquestions.com/magnetismandelectromagnetismelectricalengineeringmultiplechoicequestionsandanswers/

3/15

02/07/2016 100TOPMOSTMAGNETISMandELECTROMAGNETISMElectricalEngineeringMultiplechoiceQuestionsandAnswersElectricalEngineerin

Ans:a
21.Themainconstituentofpermalloyis
(a)cobalt
(b)chromium
(c)nickel
(d)tungsten
Ans:c
22.Theuseofpermanentmagnetsis.notmadein
(a)magnetoes
(6)energymeters
(c)transformers
(d)loudspeakers
Ans:c
23.Paramagneticmaterialshaverelativepermeability
(a)slightlylessthanunity
(b)equaltounity
(c)slightlymorethanunity
(d)equaltothatferromagneticmaterials
Ans:c
24.Degaussingistheprocessof
(a)removalofmagneticimpurities
(b)removinggasesfromthematerials
(c)remagnetisingmetallicparts
(d)demagnetisingmetallicparts
Ans:
25.Substanceswhichhavepermeabilitylessthanthepermeabilityoffreespaceareknownas
(a)ferromagnetic
(b)paramagnetic
(c)diamagnetic
(d)bipolar
Ans:c

26.Twoinfinitelylongparallelconductorsinvacuumanyseparated1metrebetweencenters>thenacurrentof1ampereflowsthe.uke
conductor,produceoneachotheraforceof
(a)2x1(T2N/m)
(b)2xKT3N/m
(c)2x105N/m
(d)2x1(T7N/m)
Ans:d
27.Inthelefthandrule,forefingeralwaysrepresents
(a)voltage
(b)current
(c)magneticfield
(d)directionofforceontheconductor
Ans:c
28.Whichofthefollowingisaferromagneticmaterial?
(a)Tungsten
(b)Aluminium
http://engineeringinterviewquestions.com/magnetismandelectromagnetismelectricalengineeringmultiplechoicequestionsandanswers/

4/15

02/07/2016 100TOPMOSTMAGNETISMandELECTROMAGNETISMElectricalEngineeringMultiplechoiceQuestionsandAnswersElectricalEngineerin

(c)Copper
(d)Nickel
Ans:d
29.Ferritesareasubgroupof
(a)nonmagneticmaterials
(6)ferromagneticmaterials
(c)paramagneticmaterials
(d)ferrimagneticmaterials
Ans:d
30.Gilbertisaunitof
(a)electromotiveforce
(6)magnetomotiveforce
(c)conductance
(d)permittivity
Ans:b

31.Theworkingofameterisbasedontheuseofapermanentmagnet.Inordertoprotectthemeterfunctioningfromstraymagneticfie
(a)meterissurroundedbystrongmagneticfields
(b)asoftironshieldingisused
(c)aplasticshieldingisprovided
(d)ashieldingofanonmagneticmaterialisused
Ans:b
32.Reciprocalofpermeabilityis
(a)reluctivity
(b)susceptibility
(c)permittivity
(d)conductance
Ans:a
33.Therelativepermeabilityislessthanunityiscaseof
(a)ferromagneticmaterials
(b)ferrites
(c)nonferrousmaterials
(d)diamagneticmaterials
Ans:d
34.Whichofthefollowingistheunitofmagneticfluxdensity?
(a)weber
(b)lumens
(c)tesla
(d)noneoftheabove
Ans:c
35.Themagnetismleftintheironafterexcitingfieldhasbeenremovedisknownas
(a)permeance
(b)residualmagnetism
(c)susceptance
(d)reluctance
Ans:b
36.Whichofthefollowingisnotaunitofflux?
(a)Maxwell
http://engineeringinterviewquestions.com/magnetismandelectromagnetismelectricalengineeringmultiplechoicequestionsandanswers/

5/15

02/07/2016 100TOPMOSTMAGNETISMandELECTROMAGNETISMElectricalEngineeringMultiplechoiceQuestionsandAnswersElectricalEngineerin

(b)Telsa
(c)Weber
(d)Alloftheabove
Ans:b
37.Whichofthefollowingisexpectedtohavethemaximumpermeability?
(a)Brass
(b)Copper
(c)Zinc
(d)Ebonite
Ans:d
38.Onetelsaisequalto
(a)1Wb/mm2
(b)1Wb/m
(c)1Wb/m2
(d)1mWb/m2
Ans:c
39.Outofthefollowingstatements,concerninganelectricfield,whichstatementisnottrue?
(a)Theelectricintensityisavectorquantity
(b)Theelectricfieldintensityatapointisnumericallyequaltotheforceexerteduponachargeplacedatthatpoint
(c)Anelectricfieldisdefinedasapointinspaceatwhichanelectricchargewouldexperienceaforce
(d)Unitfieldintensityintheexertionofaforceofonenewtononachargeofonecoulomb
Ans:b
40.Whenamagnetisinmotionrelativetoacoiltheinducede.m.f.doesnotdependupon
(a)resistanceofthecoil
(b)motionofthemagnet
(c)numberofturnsofthecoil
(d)polestrengthofthemagnet
Ans:a
41.Onemaxwellisequalto
(a)10webers
(b)10webers
(c)10webers
(d)10webers
Ans:d
42.Whentwoendsofacircularuniformwirearejoinedtotheterminalsofabattery,thefieldatthecenterofthecircle
(a)willbezero
(b)willbeinfinite
(c)willdependontheamountofe.m.f.applied
(d)willdependontheradiusofthecircle
Ans:d
43.Susceptibilityispositivefor
(a)nonmagneticsubstances
(b)diamagneticsubstances
(c)ferromagneticsubstances
(d)noneoftheabove
Ans:c

44.Twolongparallelconductorscarry100A.Iftheconductorsareseparatedby20mm,theforcepermeteroflengthofeachconductor
http://engineeringinterviewquestions.com/magnetismandelectromagnetismelectricalengineeringmultiplechoicequestionsandanswers/

6/15

02/07/2016 100TOPMOSTMAGNETISMandELECTROMAGNETISMElectricalEngineeringMultiplechoiceQuestionsandAnswersElectricalEngineerin

(a)100N
(b)10N
(c)1N
(d)0.1N
Ans:d

45.A300mmlongconductoriscarryingacurrentof10Aandissituatedatrightanglestoamagneticfieldhavingafluxdensityof0.8T
forceontheconductorwillbe
(a)240N
(6)24N
(c)2.4N
(d)0.24N
Ans:c

46.A200turncoilhavinganaxiallengthof30mmandaradiusof10mmispivotedinamagneticfieldhavingafluxdensityof0.8T.I
carriesacurrentof0.5A,thetorqueactingonthecoilwillbe
(a)8Nm
(b)0.48Nm
(e)0.048Nm
(d)0.0048Nm
[Hint.Torque=2BIlNrNm]
Ans:c

47.Theelectromagnethas50turnsandacurrentof1Aflowsthroughthecoil.Ifthelengthofthemagnetcircuitis200mm,whatisthe
fieldstrength?
(a)2500AT/m
(b)250AT/m
(c)25AT/m
(d)2.5AT/m
Ans:b

48.Whatisthemagnitudeandthedirectionofforceper1.1mlengthofapairofconductorsofadirectcurrentlinecarrying10amperesa
spaced100mmapart?
(a)22x108N
(b)22x107N
(c)22x106N
(d)22x105N
Ans:d

49.Asquarecrosssectionalmagnethasapolestrengthof1x10Wbandcrosssectionalareaof20mmx20mm.Whatisthestrengtha
distanceof100mmfromtheunitpoleinair?
(a)63.38N/Wb
(b)633.8N/Wb
(c)6338N/Wb
(d)63380N/Wb
Ans:c
50.Theunitoffluxisthesameasthatof
(a)reluctance
(b)resistance
(c)permeance
(d)polestrength
Ans:d
51.Unitforquantityofelectricityis
http://engineeringinterviewquestions.com/magnetismandelectromagnetismelectricalengineeringmultiplechoicequestionsandanswers/

7/15

02/07/2016 100TOPMOSTMAGNETISMandELECTROMAGNETISMElectricalEngineeringMultiplechoiceQuestionsandAnswersElectricalEngineerin

(a)amperehour
(b)watt
(c)joule
(d)coulomb
Ans:d
52.TheBiotsavartslawisageneralmodificationof
(a)Kirchhoffslaw
(b)Lenzslaw
(c)Ampereslaw
(d)Faradayslaws
Ans:c
53.Themosteffectiveandquickestmayofmakingamagnetfromsoftironisby
(a)placingitinsideacoilcarryingcurrent
(b)induction
(c)theuseofpermanentmagnet
(d)rubbingwithanothermagnet
Ans:a
54.Thecommonlyusedmaterialforshieldingorscreeningmagnetismis
(a)copper
(b)aluminium
(c)softiron
(d)brass
Ans:c
55.Ifacopperdiscisrotatedrapidlybelowafreelysuspendedmagneticneedle,themagneticneedleshallstartrotatingwithavelocity
(a)lessthanthatofdiscbutinoppositedirection
(b)equaltothatofdiscandinthesamedirection
(c)equaltothatofdiscandintheoppositedirection
(d)lessthanthatofdiscandinthesamedirection
Ans:d
56.Apermanentmagnet
(a)attractssomesubstancesandrepelsothers
(b)attractsallparamagneticsubstancesandrepelsothers
(c)attractsonlyferromagneticsubstances
(d)attractsferromagneticsubstancesandrepelsallothers
Ans:a
57.Theretentivity(aproperty)ofmaterialisusefulfortheconstructionof
(a)permanentmagnets
(b)transformers
(c)nonmagneticsubstances
(d)electromagnets
Ans:a
58.Therelativepermeabilityofmaterialsisnotconstant.
(a)diamagnetic
(b)paramagnetic
(c)ferromagnetic
(d)insulating
Ans:c

http://engineeringinterviewquestions.com/magnetismandelectromagnetismelectricalengineeringmultiplechoicequestionsandanswers/

8/15

02/07/2016 100TOPMOSTMAGNETISMandELECTROMAGNETISMElectricalEngineeringMultiplechoiceQuestionsandAnswersElectricalEngineerin

59.Thematerialsareabitinferiorconductorsofmagneticfluxthanair.
(a)ferromagnetic
(b)paramagnetic
(c)diamagnetic
(d)dielectric
Ans:c
60.Hysteresisloopincaseofmagneticallyhardmaterialsismoreinshapeascomparedtomagneticallysoftmaterials.
(a)circular
(b)triangular
(c)rectangular
(d)noneoftheabove
Ans:c
61.ArectangularmagnetofmagneticmomentMiscutintotwopieceofsamelength,themagneticmomentofeachpiecewillbe
(a)M
(6)M/2
(c)2M
(d)M/4
Ans:b
62.Akeeperisusedto
(a)changethedirectionofmagneticlines
(b)amplifyflux
(c)restorelostflux
(d)provideaclosedpathforflux
Ans:d
63.Magneticmomentisa
(a)polestrength
(6)universalconstant
(c)scalarquantity
(d)vectorquantity
Ans:d
64.Thechangeofcrosssectionalareaofconductorinmagneticfieldwillaffect
(a)reluctanceofconductor
(b)resistanceofconductor
(c)(a)and(b)bothinthesameway
(d)noneoftheabove
Ans:c
65.Theuniformmagneticfieldis
(a)thefieldofasetofparallelconductors
(b)thefieldofasingleconductor
(c)thefieldinwhichalllinesofmagneticfluxareparallelandequidistant
(d)noneoftheabove
Ans:c
66.Themagnetomotiveforceis
(a)thevoltageacrossthetwoendsofexcitingcoil
(b)theflowofanelectriccurrent
(c)thesumofallcurrentsembracedbyonelineofmagneticfield
(d)thepassageofmagneticfieldthroughanexcitingcoil
Ans:c
http://engineeringinterviewquestions.com/magnetismandelectromagnetismelectricalengineeringmultiplechoicequestionsandanswers/

9/15

02/07/2016 100TOPMOSTMAGNETISMandELECTROMAGNETISMElectricalEngineeringMultiplechoiceQuestionsandAnswersElectricalEngineerin

67.Whatwillbethecurrentpassingthroughtheringshapedaircoredcoilwhennumberofturnsis800andampereturnsare3200?
(a)2
(b)4
(c)6
(d)8
Ans:b
68.Whatwillbethemagneticpotentialdifferenceacrosstheairgapof2cmlengthinmagneticfieldof200AT/m?
(a)2AT
(b)4AT
(c)6AT
(d)10AT
Ans:b
69.Whichofthefollowingstatementsiscorrect?
(a)Themagneticfluxinsideanexcitingcoilislowerthanitsoutsidesurface
(6)Themagneticfluxinsideanexcitingcoiliszero
(e)Themagneticfluxinsidetheexcitingcoilisgreaterthanitsoutsidesurface
(d)Themagneticfluxinsidetheexcitingcoilissameasonitsoutsidesurface
Ans:d

70.Acertainamountofcurrentflowsthrougharingshapedcoilwithfixednumberofturns.HowdoesthemagneticinductionBvaries
coilifanironcoreisthreadedintocoilwithoutdimensionalchangeofcoil?
(a)Decreases
(b)Increases
(c)Remainssame
(d)Firstincreasesandthendecreasesdependingonthedepthofironinsertion
Ans:b
71.Themagneticreluctanceofamaterial
(a)decreaseswithincreasingcrosssectionalareaofmaterial
(6)increaseswithincreasingcrosssectionalareaofmaterial
(c)doesnotvarywithincreasingcrosssectionalareaofmaterial
(d)anyoftheabove
Ans:a
72.Theinitialpermeabilityofanironrodis
(a)thehighestpermeabilityoftheironrod
(b)thelowestpermeabilityoftheironrod
(c)thepermeabilityattheendoftheironrod
(d)thepermeabilityalmostinnonmagnetisedstate
Ans:d
73.Howdoesthemagneticcompassneedlebehaveinamagneticfield?
(a)Itassuresapositionrightangletomagneticfield
(b)Itstartsrotating
(c)Itassuresapositionwhichfollowsalineofmagneticflux
(d)Noneoftheabove
Ans:c
74.Inasimplemagneticfieldthestrengthofmagnetflux
(a)isconstantandhassamevalueinenergypartofthemagneticfield
(6)increasescontinuouslyfrominitialvaluetofinalvalue
(c)decreasescontinuouslyfrominitialvaluetofinalvalue
(d)firstincreasesandthendecreasestillitbecomeszero
http://engineeringinterviewquestions.com/magnetismandelectromagnetismelectricalengineeringmultiplechoicequestionsandanswers/

10/15

02/07/2016 100TOPMOSTMAGNETISMandELECTROMAGNETISMElectricalEngineeringMultiplechoiceQuestionsandAnswersElectricalEngineerin

Ans:d
75.Thestraylineofmagneticfluxisdefinedas
(a)alineverticaltothefluxlines
(b)themeanlengthofaringshapedcoil
(c)alineofmagneticfluxinanonuniformfield
(d)alineofmagneticfluxwhichdoesnotfollowthedesignedpath
Ans:d
76.Thebarmagnethas
(a)thedipolemoment
(b)monopolemoment
(c)(a)and(b)both
(d)noneoftheabove
Ans:a
77.Whichofthefollowingmaterialsarediamagnetic?
(a)Silver
(b)Copper
(c)Silverandcopper
(d)Iron
Ans:c
78.Whichofthefollowingtypeofmaterialsarenotveryimportantforengineeringapplications?
(a)Ferromagnetic
(b)Paramagnetic
(c)Diamagnetic
(d)Noneoftheabove
Ans:c
79.Thesusceptibilityofparamagneticmaterialsgenerallyliesbetween
(a)KT3and1CT6
(b)1CT3and1CT7
(c)KT4andKT8
(d)102andKT5
Ans:a
91.Forwhichofthefollowingmaterialsthesaturationvalueisthehighest?
(a)Ferromagneticmaterials
(6)Paramagneticmaterials
(c)Diamagneticmaterials
(d)Ferrites
Ans:d
92.Themagneticmaterialsexhibitthepropertyofmagnetisationbecauseof
(a)orbitalmotionofelectrons
(b)spinofelectrons
(c)spinofnucleus
(d)eitherofthese
(e)alloftheabove
Ans:c
93.Forwhichofthefollowingmaterialsthenetmagneticmomentshouldbezero?
(a)Diamagneticmaterials
(b)Ferrimagneticmaterials
http://engineeringinterviewquestions.com/magnetismandelectromagnetismelectricalengineeringmultiplechoicequestionsandanswers/

11/15

02/07/2016 100TOPMOSTMAGNETISMandELECTROMAGNETISMElectricalEngineeringMultiplechoiceQuestionsandAnswersElectricalEngineerin

(c)Antiferromagneticmaterials
(d)Antiferrimagneticmaterials
Ans:c
94.Theattractioncapacityofelectromagnetwillincreaseifthe
(a)corelengthincreasesi
(b)coreareaincreases
(c)fluxdensitydecreases
(d)fluxdensityincreases
Ans:d
95.Whichofthefollowingstatementsiscorrect?
(a)Theconductivityofferritesisbetterthanferromagneticmaterials
(b)Theconductivityofferromagneticmaterialsisbetterthanferrites
(c)Theconductivityofferritesisveryhigh
(d)Theconductivityofferritesissameasthatofferromagneticmaterials
Ans:a
96.Temporarymagnetsareusedin
(a)loudspeakers
(b)generators
(c)motors
(d)alloftheabove
Ans:d
97.Maincausesofnoisysolenoidare
(a)strongtendencyoffanoutoflaminationsattheendcausedbyrepulsionamongmagneticlinesofforce
(b)unevenbearingsurface,causedbydirtorunevenwearbetweenmovingandstationaryparts
(c)bothofabove
(d)noneoftheabove
Ans:c
98.Strengthofanelectromagnetcanbeincreasedby
(a)increasingthecrosssectionalarea
(b)increasingthenumberofturns
(c)increasingcurrentsupply
(d)allabovemethods
Ans:
99.Coreofanelectromagnetshouldhave
(a)lowcoercivity
(6)highsusceptibility
(c)bothoftheabove
(d)noneoftheabove
Ans:c
100.Magnetismofamagnetcanbedestroyedby
(a)heating
(b)hammering
(c)byinductiveactionofanothermagnet
(d)byallabovemethods
Ans:d

http://engineeringinterviewquestions.com/magnetismandelectromagnetismelectricalengineeringmultiplechoicequestionsandanswers/

12/15