You are on page 1of 7

1. What is the phase variation range for reflection coefficient in the transmission lines?

a. 0 to 90
b. 90 to 150
c. 0 to 180
d. 90 to 360
ANSWER: 0 to 180

2. Which lossless element is inserted between source and load in addition to an ideal
transformer in order to reduce the effect of reflection loss phenomenon by image
matching?
a. Amplitude shifter
b. Phase shifter
c. Frequency divider
d. Voltage divider
ANSWER: Phase shifter
3.

For a transmission line with propagation constant = 0.650 + j 2.55, what will be the
value of phase velocity for 1 kHz frequency?

a. 1.18 x 103 km/sec


b. 1.50 x 103 km/sec
c. 2.46 x 103 km/sec
d. 4.58 x 103 km/sec
ANSWER: 2.46 x 103 km/sec
4. What would be the depth of penetration for copper at 2 MHz frequency with = 5.8 x
107?
a. 46.72 m
b. 56.90 m
c. 66.08 m
d. 76.34 m
ANSWER: 46.72 m
5) Which parameter is much larger than the resistance at radio frequencies in RF circuits?
a. Inductive reactance
b. Capacitive susceptance

c. Shunt conductance
d. Series admittance
ANSWER: Inductive reactance

6) Which primary constant of transmission line is exhibits its dependency of value on the crosssectional area of conductors?
a. Resistance (R)
b. Inductance (I)
c. Conductance (G)
d. Capacitance (C)
ANSWER: Resistance (R)
7) If the rate of attenuation is high for good conductors at radio frequency, where does an input
wave get reduced to?
a. Zero
b. Infinity
c. Minor proportion of its initial strength value
d. Major proportion of its final strength value
ANSWER: Minor proportion of its initial strength value

8) By which phenomenon does the energy transmission take place between the walls of the tube
in waveguides?
a. Reflection
b. Refraction
c. Dispersion
d. Absorption
ANSWER: Reflection
9) Which type of transmission line/s exhibit/s less capacitance in comparison to underground
cables?
a. Open-wire
b. Co-axial cables
c. Waveguides
d. All of the above

ANSWER: Open-wire

10) Which among the following is also regarded as Twin-lead transmission line?
a. Open-wire
b. Underground cable
c. Co-axial cable
d. Waveguide
ANSWER: Open-wire

11. Main reason to prefer short circuited stub to open circuited stub is
(A) Open circuited stubs are liable to radiate
(B) Open circuited stubs have different characteristic impedance
(C) Open circuited stubs are complex in nature
(D) None of the above
ANSWER: Open circuited stubs are liable to radiate

12. Inversion of impedance is achieved by the use of


(A) Balun transformer
(B) Full wave line
(C) Half wave line
(D) Quarter wave line
ANSWER: Quarter wave line

13. Consider a transmission line with characteristic impedance Z0. This transmission line is
terminated in Zo. The input impedance is
(A) 4 Zo
(B) 2 Zo
(C) Zo
(D) Zo /2

ANSWER: Z0
14. For transmission line matching over a range of frequencies, it is best to use a
(A) Double stub
(B) Single stub of adjustable position
(C) Balun
(D) Broadband directional coupler
ANSWER: Double stub

15. Consider the low loss transmission line. It has a characteristic impedance of 100 ohm
connected to a load of 200 ohm. The voltage reflection coefficient is
(A) 1/5
(B) 1/4
(C) 1/3
(D) 1/2
ANSWER: 1/3

16. Consider the low loss transmission line. It has a characteristic impedance of 100 ohm
connected to a load of 200 ohm. The standing wave ration is
(A) 5
(B) 4
(C) 3
(D) 2
ANSWER: 2

17. In a standing wave pattern, the phase angle corresponding to /4 is


(A) 190
(B) 140
(C) 90
(D) 180
ANSWER: 90

18. In a wave guide, the wavelength of a wave


(A) Is inversely proportional to the phase velocity
(B) Is greater than in free space
(C) Is directly proportional to the group velocity
(D) Depends on the wavelength dimension and the free space wavelength
ANSWER: Is inversely proportional to the phase velocity

19. In a transmission line, refection will be zero if it is terminated by an impedance


(A) Equal to twice the characteristic impedance
(B) Equal to characteristic impedance
(C) Less than characteristic impedance
(D) None of the above
ANSWER: Equal to characteristic impedance

20. There will be no distortion in telegraph when


(A) L/C = R/G
(B) C/L = R/G
(C) L/C = G/R
(D) None of the above
ANSWER: L/C = G/R

21. In a transmission line terminated by characteristic impedance, Zo


a)
b)
c)
d)

The reflection is maximum due to termination


b) There are a large number of maximum and minimum on the line
c) The incident current is zero for any applied signal
d) There is no reflection of the incident wave.

Correct Answer: There is no reflection of the incident wave.


22. Inductive Impedance of a load increases with

a) Increase in Frequency
b) Decrease in Frequency
c) Increase in Amplitude
d) Decrease in Amplitude
Correct Answer: Increase in Frequency
23. The Characteristic impedance of transmission line
a) Increases with increase in length
b) Decreases with length of line
c) Independent of Line Length
d) None of
Correct Answer: Independent of Line Length
24. Zo of constant K filter in the pass band B is _____________ .
Options: a) a pure inductance
b) a pure resistance
c) a pure capacitance
d) a complex impedance
Correct Answer: a pure resistance

25. The characteristic impedance of a transmission line depends upon


(A) shape of the conductor
(B) surface treatment of the conductors
(C) conductivity of the material
(D) geometrical configuration. of the conductors.

D
26. For a distortion-less transmission line (G = shunt conductance between two wires)
(A) R/L = G/C
(B) RL=GC
(C) RG=LC
(D)RLGC=0
A
A pure resistance, RL when connected at the load end of a loss-less 100 line produces a
VSWR of 2. Then RL is
(A) 50 only.
(B) 200 only.
(C) 50 or 200 .
(D) 400 .
Ans: C