You are on page 1of 6

Rancangan Pengajaran

Harian
Tarikh

:

Hari

:

Rabu

Kelas

: Tahun 1

Bil Murid

:

13 orang

Waktu

:

Tempoh

:

30 minit

Tajuk

: Kesedaran Tubuh Badan

7:00

~

7:30 pagi

Subjek

:
Pendidikan Jasmani

S/K

: Konsep Pergerakan

S/P

: 1.1.1, 2.1.1, 5.1.1

Objektif

: Pada akhir pembelajaran, murid akan dapat ;
1. Melakukan pergerakan yang melibatkan kesedaran tubuh dari segi bentuk dan
imbangan.
2. Mengenal pasti kesedaran tubuh dari segi bentuk, imbangan, pemindahan berat
badan dan layangan.
3. Membuat persediaan diri sebelum, semasa dan selepas melakukan aktiviti
Pendidikan Jasmani.

EMK

Nilai :

TMK : Kreativiti dan inovasi

Mematuhi arahan

Pengetahuan
Sedia Ada

: Dalam P&P yang lepas, murid telah belajar tentang ;
1. Murid mengetahui teknik asas regangan

ABM

: Kad Huruf, kad perkataan, kain penutup mata

Penilaian

: Pentaksiran – Memadankan bentuk badan dengan bentuk objek.

Aktiviti

1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.

Memanaskan badan.
Membentuk badan.
Aktiviti imbangan
Pemindahan berat badan
Aktiviti layangan
Permainan kecil – Bentuk perkataan.
Menyejukkan badan.

1

2. bangku kecil 2 .1. 2. Murid mengetahui teknik asas gimnastik ABM : Skital. Mengenal pasti penyerapan daya semasa mendarat dengan kedua-dua belah kaki. 1.1.Refleksi Program Transisi – 3 minggu Rancangan Pengajaran Harian Tarikh : Hari : Rabu Kelas : Tahun 4 Bil Murid : 13 orang Waktu : Tempoh : 30 minit Tajuk : Mari Menghambur 8:00 ~ 8:30 pagi Subjek : Pendidikan Jasmani S/K : Gimnastik Asas S/P : 1.1 Objektif : Pada akhir pembelajaran. 1. Melakukan hambur tangan dari tempat tinggi dan mendarat ke tempat rendah. EMK  Nilai :  TMK : Kreativiti dan inovasi Tolong menolong Pengetahuan Sedia Ada : Dalam P&P yang lepas. murid telah belajar tentang . murid akan dapat .

6.Penilaian : Senarai semak Aktiviti 1. 2. Menunjukkan keyakinan dan tanggungjawab kendiri semasa melakukan aktiviti fizikal.2. 2. Memanaskan badan. Melakukan kemahiran hambur dan pendaratan dengan lakuan yang betul.1. 4. Mengaplikasi konsep hambur dan pendaratan dalam pergerakan. Balak tumbang Kereta sorong Sandar harapan Dirian tangan dengan sokongan Hambur tangan dan mendarat Menyejukkan badan.1.1. 7. 3 . 3.1. 5. 5. 2. murid akan dapat . 1.1. Berkebolehan mematuhi dan mengamalkan elemen pengurusan dan keselamatan. Refleksi Rancangan Pengajaran Harian Tarikh : Hari : Rabu Kelas : Tahun 6 Bil Murid : 22 orang Waktu : Tempoh : 30 minit Tajuk : Hambur dan Mendarat 9:00 ~ 9:30 pagi Subjek : Pendidikan Jasmani S/K : Gimnastik Asas S/P : 1. 3.1.4 Objektif : Pada akhir pembelajaran. 4. 5.

1. Putaran berpasangan Mari menghambur Hambur ke udara Menyejukkan badan. 4. 5. 2. murid telah belajar tentang . Murid mengetahui teknik asas gimnastik ABM : Penilaian : Senarai semak Aktiviti 1.EMK  Nilai :  TMK : Keusahawanan – Kesanggupan belajar daripada kesilapan Mematuhi arahan Pengetahuan Sedia Ada : Dalam P&P yang lepas. 3. Memanaskan badan. Refleksi 4 .

Murid telah didedahkan dengan asas nombor bulat. Penilaian Aktiviti : 1. EMK  Nilai :  TMK : Tolong menolong Pengetahuan Sedia Ada : Dalam P&P yang lepas. ABM : Lembaran kerja. murid telah belajar tentang . alat tulis. buku teks. 4.Rancangan Pengajaran Harian Tarikh : Hari : Rabu Kelas : Tahun 3 Bil Murid : 17 orang Waktu : Tempoh : 60 minit Tajuk : Nombor dan Operasi 11:00 ~ 12:00 tgh hari Subjek : Matematik S/K : Murid dibimbing untuk . 1. Menentukan nilai nombor hingga 10 000 a) Menunjukkan kualiti bagi nombor yang disebut dengan menggunakan objek sebenar. Murid menyebut nombor yang diberikan dengan mewakilkan nilai menggunakan blok asas Aktiviti berkumpulan dengan kad nombor Murid menjawab soalan pengukuhan Lembaran kerja.1 Menama dan menentukan nilai nombor S/P : Murid berupaya untuk: ii. 3. Buku aktiviti 5 . garis nombor dan abakus 4:1 b) Memadankan kumpulan objek dengan nombor c) Menyusun kumpulan objek. 2. kad gambar dan kad angka mengikut tertib menaik dan menurun d) Membandingkan dua nombor dan menyebut sebarang nombor yang terletak di antaranya. gambar. 1.

Refleksi 6 .